Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Τι θα πει ο Τσίπρας, στην Ολομέλεια της Βουλής...

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στη Βουλή...

Συνεχίζεται η μαραθώνια, όπως αποδεικνύεται, συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή Ολομέλεια, που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός, στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να...
καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις.

Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο Πρωθυπουργός καλώς έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί αύριο σε ένα συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου...

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σενάρια της πτώσης...

και το λάθος της αντιπολίτευσης...

Οσοι επιχειρούν να ναρκοθετήσουν το πολιτικό περιβάλλον με σενάρια πτώσης της σημερινής κυβέρνησης και επιστροφής σε...
πρόσφατους, αλλά πολιτικά παρελθόντες καιρούς, διαπράττουν τραγικό λάθος.
Η σημερινή πραγματικότητα δεν ευνοεί σενάρια οικουμενικών κυβερνήσεων ή «κυβερνήσεις φίλιων δυνάμεων»· απαιτεί καθαρές λύσεις και κυρίως προοπτική για τον τόπο.

Τα σενάρια αυτά από όπου και αν προέρχονται δυναμιτίζουν το πολιτικό περιβάλλον, που απαιτεί σταθερότητα και σοβαρότητα· δεν προσφέρουν υπηρεσίες. Επιδιώκουν το αντίθετο, σε μια στιγμή που το ευρύτερο γεωστρατηγικό τοπίο απαιτεί ετοιμότητα, νηφαλιότητα και ρεαλιστική προοπτική...
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  efsyn.gr

Δεν ικανοποιούν οι προτάσεις της Ελλάδας…

Τι αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, για τις διαπραγματεύσεις…

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν είναι λεπτομερείς για να...
ικανοποιήσουν τους πιστωτές της χώρας, αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, γεγονός που σύμφωνα με την Wall Street Journal, πιθανόν να αναγκάσει την Αθήνα να μείνει για αρκετές ακόμα εβδομάδες χωρίς την απαραίτητη «ένεση» ρευστότητας.

Σε δημοσίευμά που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας αναφέρεται ακόμη πως η συζήτηση για περισσότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα από το Eurogroup δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Απριλίου καθώς και ότι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους στους θεσμούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνηση και της υπόλοιπος ευρωζώνης συνεχίζεται...
 

Oταν πρέπει να κάνεις την πάπια…



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Τα success stories ήταν ιστορίες της πλάκας. Ολοι πλην (ολίγων) Μεσσηνίων το γνωρίζαμε. Οταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση, η χώρα ήταν παγιδευμένη λόγω του βραχύτατου της παράτασης που είχε επιδιωχθεί, η οικονομία σε διαδικασία αποεπένδυσης, το πρωτογενές πλεόνασμα εν πολλοίς λογιστικό και φθίνον, ενώ το κράτος ήταν σε αποσύνθεση, οι διεθνείς αγορές κλειδωμένες, η αδυναμία πληρωμής μιας δόσης στους πιστωτές ή μισθών και συντάξεων στους δικαιούχους ήταν ο άμεσος κίνδυνος. Η σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους ήταν επιτακτικά αναγκαία. Βεβαίως, η διαπραγμάτευση θα γινόταν με μια ευρωπαϊκή ηγεσία που ζει στην εποχή του νεοσυντηρητικού παγετώνα.

Τούτων δοθέντων, σε συνθήκες πραγματικής, μεγάλης αδυναμίας, όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο, τι ΔΕΝ κάνεις;

Δεν επιδίδεσαι σε ρητορείες ότι η επιτυχία σου θα πυροδοτήσει το τέλος του «μερκελισμού» στην Ευρώπη και ριζικές ανατροπές σε Ισπανία, Ιρλανδία κ.λπ. ηρωικά. Φροντίζεις τα του οίκου σου – μόνο. Γιατί, αν τις απειλείς, το καλύτερο που μπορείς να προσδοκείς είναι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να σε αγνοήσουν. Διότι, αν σε πάρουν σοβαρά, δεν θα περιμένουν με σταυρωμένα χέρια την ανατροπή τους. Προφανώς, θα αντιδράσουν.

Δεν διακηρύσσεις στα funds στο Λονδίνο ότι με τη μείωση του χρέους σου θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση του (τεράστιου) χρέους της Ιταλίας κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αν το κάνεις, το καλύτερο που μπορείς να περιμένεις είναι να σε αγνοήσουν. Γιατί, αν σε πάρουν σοβαρά, οι ισχυροί δανειστές θα βρεθούν απέναντί σου. Θα έχεις δυσχεράνει την επίλυση του προβλήματός σου.

Δεν διακηρύσσεις ότι είσαι χρεοκοπημένο κράτος, που ανασαίνει επειδή οι τράπεζές του δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια, διότι αυτός είναι ο ορισμός της νομισματικής χρηματοδότησης, που απαγορεύεται από τις Συνθήκες. Κι αν το διακηρύξεις, φροντίζεις να το μαζέψεις, αντί να στοχοποιείς τον Ντράγκι. Διαφορετικά, το καλύτερο που μπορείς να περιμένεις είναι να σε αγνοήσει. Γιατί, αν σε πάρει σοβαρά, θα εισπράξεις πλαφόν στον ELA και περιορισμούς.

Τι κάνεις, λοιπόν, όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο; Κοινώς (αλλά σύμφωνα και με τις διδαχές του Β.Ι. Λένιν...) κάνεις την πάπια, δηλαδή κάτι σαν κι αυτό: Καταπίνεις τα παχιά λόγια, επικεντρώνεσαι στη σωτηρία της χώρας σου (διότι η επιτυχία σου θα επιταχύνει την αλλαγή στην Ευρώπη και όχι το αντίστροφο), αποσαφηνίζεις τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνεις, λες την αλήθεια στον λαό (όχι παραμύθια ότι η λιτότητα έληξε...) και σπεύδεις να κλείσεις μια συμφωνία για να σταθείς στα πόδια σου και να έχεις την ευκαιρία να προχωρήσεις. Συμφωνία με υποχωρήσεις, ακόμα και επώδυνες, για να κερδίσεις το μείζον: (α) Σταθεροποίηση της χώρας εντός της Ευρωζώνης και (β) ρευστότητα για να κινηθεί η οικονομία και να σταματήσει η καταστροφή θέσεων εργασίας. Τώρα - τον Ιούνιο θα είναι αργά.

Διότι άνευ τούτων, ανεργία και λιτότητα θα εντείνονται, η κοινωνία θα απειλείται με ρήξη συνδέσμων, η κλεπτοκρατία θα σαρκάζει τις βροντερές απειλές, η κατάρρευση θα συνεχίζεται δίχως να κοιτάζει τη δική μας μελαγχολία...

Ημερομηνία-κλειδί η 8η Απριλίου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ 
 Η 8η Απριλίου είναι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου. Οχι γιατί το κράτος έχει να πληρώσει κάποια υποχρέωσή του τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά γιατί θα πρέπει να εκδώσει έντοκα γραμμάτια, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αυτή τη στιγμή, εάν θα καλυφθούν ή όχι.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει δώσει σαφή εντολή στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί λύσεις για την εξεύρεση περίπου 750 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη έκδοση, που αυτή τη στιγμή δεν είναι διασφαλισμένα.

Ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων είναι για να αναχρηματοδοτήσει λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 14 του μηνός. Από το ποσό αυτό, περίπου το μισό κατέχουν ξένοι επενδυτές οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν εκ νέου ελληνικούς τίτλους, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης. Κι έτσι προκύπτει το «κενό» των περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εντολή της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες να μην καλύψουν εκείνες ολόκληρη την έκδοση εντόκων γραμματίων, δημιουργεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο για το πώς θα βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της 14ης Απριλίου. Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει εξαντλήσει...

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (29.03.15)

                                                                                                                       ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Je suis Prekas

29.3.15

Για όσους πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο.

Βαλαβάνη: Ηλεκτρονικό "καταθεσιολόγιο"...


undefined
...για χτύπημα της φοροδιαφυγής...
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία ηλεκτρονικού "καταθεσιολογίου" σε βάθος 15ετίας προαναγγέλλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με συνέντευξή της στην "Αυγή". 
Η υπουργός τονίζει ότι...
με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα ελέγχου της φοροδοτικής ικανότητας όλων και σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, την επέκταση των πληρωμών με κάρτες και τους ελέγχους των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης:

-Από τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια εκφράστηκαν διαφωνίες για την ρύθμιση των 100 δόσεων παρότι βρισκόταν στην λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ. Υπάρχει κάποιο θέμα με την εφαρμογή των ρυθμίσεων;
 -Η ρύθμιση «έως 100 δόσεις» έχει ψηφιστεί από την Βουλή και είναι πλέον νόμος του κράτους. Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους θεσμούς, αφορούσαν ουσιαστικά στην απόρριψη της ιδέας φορολογικών ρυθμίσεων, αντιτάσσοντας ως νομοθετική αξία τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης – κάτι απολύτως θεμιτό επίσης στον παρόντα χρόνο και προφανώς κατεύθυνση πρώτης ανάγκης π.χ. το 2000, όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο ήταν 4,9% του ΑΕΠ. Όταν όμως τέλος 2014, μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής λαίλαπας, τα χρέη προς το Δημόσιο – χωρίς τις οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία και τα «κόκκινα δάνεια» – φτάνουν περίπου το 40% του ΑΕΠ, είναι φανερό ότι μέτρα καλλιέργειας φορολογικής συνείδησης πρέπει να συνδυαστούν με ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, με ανάπτυξη και θέσεις δουλειάς. Και με ρυθμίσεις ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως η παραπάνω, που έχει στόχο κατά προτεραιότητα την απελευθέρωση από τη «φυλακή» του χρέους όσο γίνεται περισσότερων από τα 3,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, «αιχμάλωτους» ενός χρέους μέχρι 3.000 ευρώ… Αλλά και οι «μεγάλοι» για πρώτη φορά να πληρώσουν. Διαφορετικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως Κυβέρνηση. 
-Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για έσοδα από την ρύθμιση των 100 δόσεων για φέτος και σε βάθος χρόνου; Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία  για την ρύθμιση εξπρές; 
-Δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας ασφαλή αποτελέσματα είσπραξης. Τα τελικά θα είναι διαθέσιμα Δευτέρα βράδυ. Περιορίζομαι να σας πω ότι τις πρώτες μέρες, για τις οποίες έχουμε εικόνα, σημειώθηκαν αποπληρωμές χρεών από τις δεκαετίες '80 και '90 – δηλ. από τα θεωρούμενα ως μη εισπράξιμα -, αλλά και «μερικές» πληρωμές οφειλών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.  
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος «εισαγωγής» στη ρύθμιση «έως 100 δόσεις», για την οποία επίσης δεν υπάρχουν ουσιαστικά προαπαιτούμενα για συμμετοχή. Ως προς τις Εφορίες - για όσους παραιτούνται από ένδικα μέσα ή έχουν πολύ παλιούς συμβεβαιωμένους πρόσθετους φόρους, που πρέπει να προσδιοριστούν -, η ρύθμιση βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα της, μέσω της οποίας προσδοκούμε ότι θα μπει η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετάσχουν χωρίς οποιαδήποτε επαφή με ΔΟΥ, χρειάζεται τουλάχιστον 20 μέρες από την ψήφιση του νόμου για να κατασκευαστεί, άρα θ’ ανοίξει γύρω στο Πάσχα. 
Διαβάστε ολόκληρη την συνεντευξη της κυρίας Βαλαβάνη, ΕΔΩ...

Χρυσόγονος : Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε διαπραγμάτευση και όχι ρήξη...



«Σκληρή διαπραγμάτευση υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές. Δεν υποσχέθηκε ρήξη και έξοδο. Σκληρή διαπραγμάτευση γίνεται και τα πρώτα αποτελέσματα είναι απτά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον "Real Fm 97.8".

Και πρόσθεσε, πως, στη παρούσα φάση θεωρεί ότι θα βρεθεί λύση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα είναι η οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας...

Εμπόριο λευκής σαρκός και... «Λευκός Αρτος»...




Αντα Ψαρρά

Σε ποια χώρα εξαρθρώνεται από την αστυνομία ένα μεγάλο εγκληματικό δίκτυο, που συστηματικά εμπορεύεται, κακοποιεί και εκμεταλλεύεται γυναίκες-θύματα τράφικινγκ, έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλα «μαγαζιά», βλέπε στριπτιζάδικα, με...
ημερήσιες εισπράξεις πάνω από 20.000 ευρώ, προμηθεύει με αλλοδαπές ολόκληρη την Ελλάδα, διαθέτει offshore στην Κύπρο, ξεπλένει μαύρο χρήμα, ενώ τα μέλη του διατηρούν ταυτόχρονα δύο μεγάλες αλυσίδες φούρνων με υποκαταστήματα παντού;

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ο δικός της επίτροπος και τοποτηρητής της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, ακριβώς στα θέματα αυτά αγνοεί ότι η μεγαλύτερη διεθνής συμμορία τράφικινγκ με Ελληνες εγκεφάλους, που εξαρθρώθηκε με τη συνδρομή και της Eλληνικής Aστυνομίας, εξακολουθεί ανενόχλητη να έχει πλούσια επιχειρηματική δράση, πριν ακόμα δικαστεί, και ενώ το παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνει τον μισό Ποινικό Κώδικα; Η απάντηση είναι σαφής: Στην Ελλάδα! Το επιχειρηματικό... δαιμόνιο του Ελληνα έχει τελικά μεγάλη αποδοχή από τους θεσμούς του κράτους, ακόμη κι αν συνδέεται με τις πλέον άθλιες, απάνθρωπες και παράνομες δραστηριότητες.

Δικογραφίες
Ενα από τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα σωματεμπορίας, που αποκαλύφθηκε χάρη και στις κινήσεις της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας, δικάζεται εφτά ολόκληρα χρόνια μετά την εξάρθρωσή του μέσα στη σιωπή, ενώ οι βασικοί κατηγορούμενοι συνεχίζουν κανονικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Οι κατηγορούμενοι, που εμφάνιζαν πλούσια εγκληματική δράση από το 2006, παρέμεναν ασύλληπτοι και καταζητούμενοι, για να τεθούν τελικά υπό κράτηση το 2008.

Εν τω μεταξύ, έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες. Τώρα εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση του 2008 (ενώ η δεύτερη υπόθεση έχει προσδιοριστεί για τις 18/9/2015 έπειτα από συνεχείς αναβολές από το 2012). Η δίκη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται την Τρίτη 31/3/2015. Αφορά το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με αριθμό 3540/2011, που αποδίδει βαριές κακουργηματικές πράξεις στο σύνολο σχεδόν των 20 κατηγορουμένων.

«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διενεργηθείσα κύρια ανάκριση και την προηγηθείσα αυτής αστυνομική προανάκριση, και συγκεκριμένα από τις καταθέσεις μαρτύρων, τα έγγραφα και τις απολογίες των κατηγορουμένων, προέκυψαν τα εξής πραγματικά περιστατικά: Από έρευνες των αστυνομικών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι από το 2006 ώς τον Νοέμβριο του 2008 οι κάτωθι κατηγορούμενοι από κοινού ενεργώντας συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αδιαμφισβήτητο αρχηγό τον ... και δεύτερο τη τάξει τον αδελφό του ... και τον ... με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση και με σκοπό τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων: οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση (σωματεμπορία) αλλοδαπών γυναικών (ανηλίκων και ενηλίκων, σύμφωνα με το βούλευμα), αρπαγή από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, ηθική αυτουργία, αγορά και διάθεση ναρκωτικών ουσιών, πλαστογραφίες μετά χρήσεως [...] και νομιμοποίηση εσόδων από αυτήν τη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση» (απόσπασμα από το παραπεμπτικό βούλευμα).

Αστυνομικές επιχείρησεις
Εδώ διευκρινίζεται ότι οι βασικοί κατηγορούμενοι διέφευγαν επιτυχώς τη σύλληψη, ενώ υπήρχαν οι καταγγελίες για την εγκληματική τους δραστηριότητα ήδη από το 2007. Μετά από σήμα της Ιντερπόλ, με αίτημα των ουκρανικών αρχών οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση υπό τον κωδικό «Vitrine» από την αρμόδια Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Για την πραγματοποίησή της είχαν ενημερωθεί ο τότε αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος.

Οι αστυνομικές έρευνες είχαν ξεκινήσει από το 2007, έπειτα από καταγγελίες για «αγορά» δύο νεαρών γυναικών από την Ουκρανία από συγκεκριμένο άτομο, μεταφορά τους στην Ελλάδα και εξαναγκασμό σε πορνεία. «Κάθε γυναίκα χρεωνόταν από το κύκλωμα 30.000 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε δήθεν στα έξοδα μεταφοράς και εγκατάστασης στην Ελλάδα.

Για την αποπληρωμή του ποσού, το κύκλωμα ανάγκαζε τις γυναίκες να εκδίδονται αντί 100 έως 120 ευρώ τη φορά, από τα οποία οι ίδιες εισέπρατταν 30-40 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κρατούνταν από τους οδηγούς του κυκλώματος και παραδίδονταν στον αρχηγό. Προκειμένου να κρατούν δέσμιες ορισμένες κοπέλες, όταν το ποσό αποπληρωνόταν, έβαζαν δυο Αλβανούς να τους κλέψουν τα έγγραφα, οπότε έβγαζαν καινούργια και η γυναίκα παρέμενε χρεωμένη» («ESPRESSO», 9/7/2007).

 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Μάνου Τσαλδάρη και της Αντας Ψαρρά, ΕΔΩ...


Το κόστος μιας ρήξης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι υψηλό...


undefined...και αβέβαιο και για την Ευρωζώνη...
«Είμαστε στην εμπροσθοφυλακή αυτού του μετώπου εναντίον της λιτότητας, η μόνη και η πρώτη μέχρι τώρα ευρωπαϊκή κυβέρνηση με αντι-νεοφιλελεύθερη ατζέντα». 
Aυτο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε...
συνέντευξή στην εφημερίδα «Εποχή», τονίζοντας ότι «μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, το σενάριο μιας σύντομης αριστερής παρένθεσης έχει υποχωρήσει».


Μετά τη σύσκεψη των Βρυξελλών και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, πώς διαμορφώνεται το κλίμα;

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να πάρει το παιχνίδι επάνω του και να γίνει μια ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής έχει αποδώσει καρπούς. Ακυρώθηκε μια προσπάθεια να τορπιλισθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Σταμάτησε μια προσπάθεια από τους πιο σκληροπυρηνικούς κύκλους των δανειστών μας μια κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει την πολιτική Σαμαρά. Ο κ. Σόιμπλε τις τελευταίες μέρες έχει σταματήσει να κάνει εμπρηστικές και προσβλητικές δηλώσεις. Δεν έπαψαν να υπάρχουν διαφορές αλλά σταμάτησε η εμπρηστική ρητορική που οδηγούσε σε αδιέξοδο και ξαναμπήκαν τα πράγματα σε μια τροχιά. Η κυβέρνηση καλείται να τρέξει, να κατατεθεί και εγκριθεί η λίστα Τσίπρα με μεταρρυθμίσεις συγκεκριμένες, ποσοτικοποιημένες με χρονοδιάγραμμα και οι δανειστές να ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας, ακυρώνοντας όχι μόνο τα σενάρια του Grexit αλλά και τα σενάρια στραγγαλισμού της οικονομίας.


Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν ισχύει το 18 με 1 στο Eurogroup;


Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις δέκα εννιά στην Ευρωζώνη που έχει αριστερό πρωθυπουργό, αλλά δεν είμαστε απομονωμένοι. Η ατζέντα των ελληνικών προτάσεων εγγράφεται σε μια συζήτηση που έτσι κι αλλιώς έχει ανοίξει στην Ευρώπη για την ανάγκη τερματισμού της μονομερούς λιτότητας, για ένα νέο μείγμα πολιτικής στραμμένο στην ανάπτυξη. Ήδη έχουμε, με καθυστέρηση, δειλά κάποιες αλλαγές. Π.χ., η ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το έστω δειλό και περιορισμένο επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ, τα 2 δισ. από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Οι σκληροπυρηνικοί, βέβαια, θέλουν στο πρόσωπο της νέας κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να τιμωρήσουν το εναλλακτικό παράδειγμα προκειμένου να αποτρέψουν τη διάδοσή του. Αλλά υπάρχει και η άποψη, και πιστεύω πιο ισχυρή, ότι το κόστος μιας ρήξης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι υψηλό και αβέβαιο και για την ευρωζώνη, για οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς λόγους.


Διαβάστε ολόκληρη την συνεντευξη Παπαδημούλη, ΕΔΩ...

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

 
Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια
 
Ανοίγει και με δικαστική απόφαση ο δρόμος για τα έργα κατασκευής του γηπέδου («Αγιά Σοφιά») της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς ομόφωνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε τις προσφυγές του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας κ.λπ. ζητούσε από το ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, την ακύρωση της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής με την οποία επέρχεται τροποποίηση και επικαιροποίηση της μελέτης «προστασία, διαχείριση και ανάπλαση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας».
από tanea.gr

Reuters: «Πράσινο φως» από Δραγασάκη για πώληση του ΟΛΠ

Reuters: «Πράσινο φως» από Δραγασάκη για πώληση του ΟΛΠ



H ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Cosco και οι άλλοι διεκδικητές «μπορούν να υποβάλουν μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων αφότου υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.
από tanea.gr

Ολο το Σαββατοκύριακο οι συζητήσεις στο Brussels Group


Ολο το Σαββατοκύριακο οι συζητήσεις στο Brussels Group

Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συνεχιστούν οι δύσκολες συζητήσεις στο Brussels Group, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές έκριναν ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, στην επταμερή και στο Βερολίνο.

Ωστόσο, τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Ακόμη, υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Σύμφωνα με πηγές του Βήματος, η συζήτηση στις Βρυξέλες είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσω μάλλον στις λεπτομέρειες

από tanea.gr

Μπρος γκρεμός και πίσω ρήξη

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ 
 Σταματάει ο ένας, αρχίζει ο άλλος. Σώπασε για μια μέρα μετά την αγωνιστική δήλωση στα Χανιά ο Βαρουφάκης, χτύπησε χθες στον STAR ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τι αποκάλυψε, μεσούσης της πιο κρίσιμης διαδικασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της; Κάτι που φαντάζομαι ότι θα το... εκτιμήσουν ιδιαιτέρως: «Εμείς δημιουργούμε ασάφεια σκοπίμως για τις προθέσεις μας, γιατί πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι...». Είχε αναφερθεί, ήδη, στην πρόθεση της κυβερνήσεως να έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη εάν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για να διευκρινίσει αμέσως μετά ότι «ο κόσμος κατανοεί πλήρως ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει τη ρήξη, ενώ το βασικό της μέλημα είναι το θετικό σενάριο...». Απόφοιτος της Οξφόρδης, κοσμοπολίτης, καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οικονομολόγος υπουργός αποκλείεται να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Είναι αδύνατον να μη συναισθάνεται το βάρος των λέξεων, λίγες μόνο ημέρες μετά τον Μαραθώνιο του πρωθυπουργού στις συναντήσεις κορυφής, όπου προσπάθησε να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη, να ξαναβάλει το τρένο στις ράγες. Ποιο είναι το νόημα, λοιπόν, να διαλαλεί αυτό το αγενές, αντιαισθητικό κόλπο με την περίφημη «ασάφεια»; Γιατί αποκάλυψε τώρα αυτό το τρομερό... μυστικό μας όπλο; Σε ποια σχολή διαπραγματεύσεων διδάσκονται τέτοιες ανοησίες; Και ποιο ρίσκο παίρνει η κυβέρνηση, διά του υπουργού, να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις την ώρα που η χώρα επείγεται για συμφωνία και χρηματοδότηση;

Δύο τινά συμβαίνουν: Το πρώτο, η κυβέρνηση να προσποιείται ότι διαπραγματεύεται με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά στην ουσία να οδηγεί μεθοδικά τα πράγματα σε αδιέξοδο και ρήξη, με στόχο να οδηγήσει τους Ελληνες σε δημοψήφισμα και ίσως εκλογές. Με τη χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση, την οικονομία παγωμένη, και τις τράπεζες στο χείλος της καταστροφής, αυτή η μεθόδευση είναι τρεις φορές πιο ανατριχιαστική από μια συντεταγμένη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα... Το δεύτερο, που μοιάζει πιο πιθανό, είναι οι παρόλες για ρήξη και η διαπραγματευτική δυστοκία να εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο επικοινωνιακό παιχνίδι του τύπου «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε σκληρά, αλλά δεν γίνεται αλλιώς». Τι κρίμα...
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"