Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η μέρα που έφυγε η Μελίνα και η υπόσχεση που δεν τήρησε...

Η μέρα που έφυγε η Μελίνα και η υπόσχεση που δεν τήρησε... - Media

Σαν σήμερα, πριν από 23 χρόνια έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη, η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού που...
άντεξε όλους τους ανασχηματισμούς του Ανδρέα Παπανδρέου, μια «πασιονάρια» της δημοκρατίας και μια από τις πιο λαμπρές παρουσίες που έβγαλε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

Άφησε πίσω της σπουδαίο έργο και μια τεράστια παρακαταθήκη.

Δημιούργησε τον θεσμό των Περιφερειακών Θεάτρων, των λεγόμενων ΔΗΠΕΘΕ, το μαζικό θέατρο για τους μαθητές, τη δωρεάν είσοδο στα Μουσεία για τους Έλληνες, τους πολιτιστικούς ακολούθους στις πρεσβείες, ενώ ήταν μπροστάρης για τη διεκδίκηση της Χρυσής Ολυμπιάδας. Δική της ιδέα ήταν η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα και η πεζοδρόμηση γύρω από την Ακρόπολη.

Όμως, η μεγαλύτερη συμβολή της ήταν η κίνηση για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Για αυτό τον σκοπό συνέλαβε την ιδέα ενός νέου Μουσείου Ακροπόλεως και προκήρυξε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του, το 1989. Ήταν αυτή που έπεισε τους εταίρους μας στην Ευρώπη και ξεκίνησε ο θεσμός των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Μάλιστα πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα έγινε το 1985 η Αθήνα.

Η Μερκούρη έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη στις 6 Μαρτίου του 1994, σε ηλικία 74 ετών.

Είχε καρκίνο του πνεύμονα, καθώς ήταν μανιώδης καπνίστρια. Συνήθιζε να λέει ότι το τσιγάρο της χάρισε χιλιάδες ευχάριστες στιγμές. Δυστυχώς όμως, της επεφύλαξε την πιο πικρή γεύση για το τέλος της ζωής της. «Παραλίγο να με λιντσάρουν επειδή κάπνιζα», είχε πει σε συνέντευξή της και λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη και άναψε τσιγάρο μπροστά στην κάμερα, λέγοντας πως δεν μπορούσε να κρατηθεί.

Όταν αρρώστησε, λίγο πριν φύγει στο εξωτερικό για επέμβαση βρέθηκε στο Υπουργείο και έγραψε σε ένα πακέτο τσιγάρα, «θα ξαναγυρίσω». Δυστυχώς όμως δεν επέστρεψε...

  mixanitouxronou.gr

L' Echo: Κανείς δεν επιθυμεί ένα αδιέξοδο στην ελληνική κρίση...

«"Κανείς δεν επιθυμεί ένα αδιέξοδο" στην ελληνική κρίση», τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα στην...
ηλεκτρονική έκδοση της βελγικής οικονομικής εφημερίδας «L' Echo».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, αφού η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από επιπλέον αστάθεια, και ότι το πρόγραμμα διάσωσης κινδυνεύει με κατάρρευση, σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησής του.

Επίσης, αναφέρεται σε άρθρο του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο, στη χθεσινή έκδοσή του, υποστήριζε ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, που περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους, ένα λιγότερο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τη στήριξη του ΔΝΤ και την αναγνώριση ότι το χρέος είναι βιώσιμο, καθώς και άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν από την Αθήνα...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχω μιά απορία: Κάνει "χωρίστρα" η γάτα τού Ψυχάρη;

Δαπάνες κομμωτηρίου για τις γάτες του Ψυχάρη...
Λάβαμε το νέο τεύχος Νο 42 του Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ με τις τελευταίες εξελίξεις στον αγώνα των απλήρωτων, πλέον του 7μήνου –εργαζομένων στον Όμιλο επιχειρήσεων της ΑΕ ΔΟΛ. Ξεχωρίζουμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω απόσπασμα:

(...)  Ο Ε.Φ.Κ.Α, το νέο υπέρ-ταμείο έκτρωμα, δια των αρμοδίων του, μετά την ενοποίηση του ΕΤΑΠ-Μ.Μ.Ε, αδυνατεί λόγω γραφειοκρατίας να καταβάλει άμεσα, στους απλήρωτους 7 μήνες εργαζόμενους στο ΔΟΛ το επίδομα επίσχεσης.
Εργοδοτικές μεθοδεύσεις, σε αντιδιαστολή της πρόσφατης δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών 1325/10-02-2017, που αφορούσε: αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού (ALPHA) της εταιρείας, προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών (αγορά χαρτιού κ.λ.π.) αλλά και την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων.


Ποιοι άδειασαν το λογαριασμό του ΔΟΛ που αποδέσμευσε η Δικαιοσύνη και προορίζονταν για την..
κάλυψη λειτουργικών αναγκών και μισθοδοσίας;


Σύμφωνα με πληροφορίες (βλ. Ανασυγκρότηση) ακούγεται έντονα, ότι ο λογαριασμός που έχει αποδεσμευθεί με απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα...

Λέγε, λέγε το κοπέλι, καλησπέρα στον Βαγγέλη...

Όταν το αρραγές μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζει τις πρώτες ρωγμές...
Λέγε, λέγε το κοπέλι, καλησπέρα στον ΒαγγέληΕίναι απ’ αυτές τις σκηνές τις κινηματογραφικές που γίνεται της τρελής στο πανί επάνω, κόσμος πάει κι έρχεται, πέφτει μπιστολίδι, κλωτσές, αγκωνιές...
κουτουλίδια, κοτόπουλα μαδιούνται και σαύρες σέρνονται, χαμός παντού, αναστάτωση και ανοίγει μια πόρτα και μπαίνει ένας τύπος χαμογελαστός και λέει τη μεγάλη κουβέντα: «Σας έλειψα;»

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την επανεμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα τεκταινόμενα της Νέας Δημοκρατίας. Δεκατρείς μήνες είχε ν’ ανοίξει το στόμα του ο πρώην πρόεδρος, στη σκιά καθόταν και χαλάρωνε. Τελευταία φορά που είχε ακουστεί κάτι για το πρόσωπό του ήταν κάτι μέρες μετά απ’ τις εσωκομματικές εκλογές του ’16, όταν τον παίρνανε τηλέφωνο για ένα γεια, για έναν καφέ, για ένα φοντάν τέλος πάντων και ο Βαγγέλης το γύριζε στο αθόρυβο και το άφηνε να βαράει. Τέτοια σιγή…

Και ξαφνικά, άνοιξε το στόμα του και σκίστηκε το παραπέτασμα. Στον αέρα την τίναξε την στρατηγική της διαρκούς και άμεσης αντιπαράθεσης που έχει χαράξει η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με δύο λεξούλες και μόνο:

Τώρα: Νέο ραντεβού κυβέρνησης-δανειστών στο Χίλτον...

Φωτογραφία: EurokinissiΑυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους...
επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Θα ακολουθήσει  συνάντηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια...

23 χρόνια χωρίς τη Μελίνα...

Mε ελεύθερη είσοδο στα μουσεία...

Ελεύθερη είναι η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου, στο...
πλαίσιο της επετείου μνήμης της Μελίνας Μερκούρη, η οποία έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, το 1994.

Ειδικότερα, το Μουσείο Ακρόπολης, αναγνωρίζοντας την μεγάλη συμβολή της στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την επανένωση των γλυπτών που είναι μοιρασμένα στην Αθήνα και στο Λονδίνο, δημιούργησε ένα βίντεο με υλικό που του παραχώρησε το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, με τίτλο «Ο αγώνας της Μελίνας για τα γλυπτά του Παρθενώνα», το οποίο θα προβάλλεται σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη τόσο για την παρακολούθηση του βίντεο όσο και για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους.

Τις επόμενες ημέρες το βίντεο αναμένεται να αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακρόπολης...


efsyn.gr

Τάπε όλα... Έ, δέν θά τό πετύχει;!...

Ρέγκλινγκ: Δεν αποκλείεται να είναι όλα έτοιμα για συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου




«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να είναι όλα έτοιμα έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι. Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. Χρειάζεται να δούμε πόση πρόοδος θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ESM.
«Πάντα βρίσκουμε λύσεις στο τέλος», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «τα εναπομείναντα βήματα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ μικρά». 
από tvxs.gr| 06 Μαρ. 2017

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Ν.Μ." ως σχολιασμός τών "ευρέως φάσματος" δηλώσεων  τού Κλάους Ρέγκλινγκ...

Τσίπρας: H Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα...

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι...
 
H Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, γιατί, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε, σημείωσε ο...
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου τίθεται επί τάπητος το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Στέλνοντας μήνυμα εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, μίλησε για «εμπόδια και συνήθεις δυσκολίες που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι», σημειώνοντας πως «όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
Συμπλήρωσε πως το πραγματικό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.
Όπως είπε, στο πεδίο των τεχνικών κλιμακίων, «μπορεί κάποιοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010 να παραμένουν αμετανόητοι, όμως η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει ... κάποιοι μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο».
Σημειώνοντας πως «έναν παράφωνο σκοπό δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ»...

Στή σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ...

«Στόλισε» τον πρωθυπουργό ο Κυρ. Μητσοτάκης...
Κυριάκος Μητσοτάκης«Ο πιο ανεύθυνος και αδίστακτος δημαγωγός που έχει γνωρίσει η χώρα δεν δικαιούται να βγάζει και γλώσσα από πάνω» τόνισε σε...
αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση στη σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι οδηγεί την χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο από την πίσω πόρτα.
«Τα πανηγύρια αποδείχθηκαν ψεύτικα»
«Η κυβέρνηση είναι σε προφανή αντίθεση με την μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων. Προκαλεί με την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και ταυτόχρονα την αλαζονεία της και το πάθος της εξουσίας για την εξουσία. Εκτός από τα δραματικά προβλήματα στην οικονομία που προκαλεί με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποδιοργανωμένη και αδύναμη να κυβερνήσει» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τόνισε πως...