Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Συζήτηση για το ελληνικό χρέος στη γερμανική βουλή

Στο στόχαστρο της γερμανικής αντιπολίτευσης ο Σόιμπλε...
Φωτογραφία: APΓια τους χειρισμούς του στο ελληνικό ζήτημα...
Σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα, αλλά και προσεκτικά ανοίγματα των Χριστιανοδημοκρατών σε μια...
ελάφρυνση του χρέους, σήμερα στη Bundestag.

Μετά από αίτημα των Πρασίνων, η γερμανική βουλή ασχολήθηκε σήμερα σε μια «συζήτηση επί επίκαιρων θεμάτων» ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την DW, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα επίμαχα ευρωπαϊκά ζητήματα όπως είναι το Brexit και προπαντός η ελληνική κρίση. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες συζητήσεις στο κοινοβούλιο οι Χριστιανοδημοκράτες ομιλητές εξήραν την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα αναφορικά με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στη συζήτηση συμμετείχαν μόνο βουλευτές.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο
Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Κάρστεν Κέρμπερ, υποστήριξε ότι όπως και η Πορτογαλία «επιτέλους» και η Ελλάδα ακολουθεί την «πετυχημένη πορεία των μεταρρυθμίσεων». Η χώρα «έπραξε τα καθήκοντα της» και για αυτό το λόγο σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος απ' αυτή που είχε προβλεφθεί...

Facebook και Twitter: «τα ψέματα, τα σκουπίδια και η παραπληροφόρηση»...

Ψέματα, σκουπίδια και παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο
Social media ως εργαλεία για χειραγώγηση της κοινής γνώμης; Αυτό είναι το πόρισμα μιας σειράς ερευνών που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη δημοσιεύει ο Guardian. Οι μελέτες διενεργήθηκαν σε εννέα διαφορετικές χώρες, τις  Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Ρωσία, Ταϊβάν και ΗΠΑ.
Οι μελέτες αποτελούν μέρος του Προγράμματος Computational Propaganda Research Project του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμφωνα με τον καθηγητή Φίλιπ Χάουαρντ, «τα ψέματα, τα σκουπίδια και η παραπληροφόρηση» της παραδοσιακής προπαγάνδας είναι ευρέως διαδεδομένα στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα στο Facebook και το Twitter.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πεδίο πολιτικών μαχών, ενώ οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων περιλαμβάνουν.. τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών και τη χρήση αυτοματοποιημένων προγραμμάτων (bots). Σκοπός είναι...

Ο δραγουμάνος του Βεζύρη…

Πίνει μαστίχα, ρίχνει τα χαρτιά και… γράφει, γράφει με αρειμάνιο ύφος, κατά των αντιπάλων του αφεντικού…

Πέρασε η εποχή που τ’ αφεντικό ήταν ο ατσούμπαλος, υπέρβαρος καναλάρχης με το μπλουζάκι (μια μικρή αναπαράσταση - με υπογραφή Ντερμπεντέρη - της εικόνας του Μαρινάκη, όταν διεκδικούσε μια τηλεοπτική άδεια). Τώρα τον βλέπει μάλλον πολύ κομψό και όποιος τολμάει να…
του επιτεθεί, γίνεται αυθωρεί και παραχρήμα και δικός του εχθρός.

Ιδού ένα μικρό δείγμα, από τα σημερινά «Εμπιστευτικά» (ΤΑ ΝΕΑ): Ο ηρωικός αγώνας κατά της διαπλοκής εξελίσσεται σε νταραβέρι με τον υπόκοσμο.

Είναι απορίας άξιο πως η παράταξη του Ηλιού, του Φλωράκη και του Κύρκου κατάντησε μπλεγμένη με ισοβίτες, λαθρεμπόρια, βοσκοτόπια και σκοτεινές συναλλαγές, σκοτεινών ανθρώπων.

Κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον - και μια θέση διευθυντή...

Στις Βρυξέλλες Κυρ. Μητσοτάκης - Φ. Γεννηματά...

Στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται ο...
πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη βελγική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - PES μεταβαίνει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά...

Ο μήνας του μέλιτος που συμφέρει...

Την περασμένη εβδομάδα, πριν από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η γερμανική «Handelsblatt» βγήκε με ένα ασυνήθιστο για οικονομική εφημερίδα πρωτοσέλιδο: Μια πολύχρωμη σύνθεση με τη Μέρκελ και τον Μακρόν ανασκουμπωμένους να κωπηλατούν μέσα σ’ ένα μικρό βαρκάκι στη θάλασσα και τίτλο: “Europa en marche?” (σε ελεύθερη απόδοση “Η Ευρώπη προς τα εμπρός;”). 

Για την ώρα, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο νέος Γάλλος Πρόεδρος προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι η απάντηση στο ερωτηματικό αυτού του τίτλου είναι “ναι”. Και παρά το δασκαλίστικο ύφος πολλών πολιτικών στο Βερολίνο -επ’ αυτού τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε ήδη το ίδιο βράδυ εκλογής του Μακρόν ο προστατευόμενος του Σόιμπλε υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν- για την ανάγκη να μιμηθεί η Γαλλία τη Γερμανία στις μεταρρυθμίσεις και να ξεχάσει τα φιλόδοξα σχέδια περί “αμοιβαιοποίησης των κινδύνων” στην Ευρωζώνη, η καγκελάριος φαίνεται αποφασισμένη να στηρίξει όσο μπορεί τον Μακρόν και να στηριχθεί πάνω του για να προχωρήσουν σε αλλαγές στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ θα ήθελε έναν χαλαρό... μήνα του μέλιτος με τον Μακρόν μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Αυτό της χαρίζει ένα έξτρα ευρωπαϊκό φωτοστέφανο, στερώντας από τον αντίπαλό της, τον πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Αλλά ο μήνας του μέλιτος βολεύει και τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος...

Γερμανικοί «κοριοί» και στον Λευκό Οίκο;...

Λευκός Οίκος
Της... παρακολουθήσεως γίνεται μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον, καθώς το περιοδικό Der Spiegel αποκαλύπτει ...
ότι οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν για πολλά χρόνια εταιρείες και κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ενώ φέρεται να είχαν «πατήσει πόδι» και στον Λευκό Οίκο.

Στο άρθρο του το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) κατασκόπευε «από το 1998 ως το 2006 πολλούς τηλεφωνικούς αριθμούς και εσωτερικά φαξ του Λευκού Οίκου».

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το οποίο επικαλείται έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του, η BND είχε έναν κατάλογο με 4.000 επιλογείς (αριθμούς τηλεφώνων ή φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Στο στόχαστρο Γερμανών πρακτόρων ήταν επίσης και αμερικανικές εταιρείες, όπως η Lockheed, η NASA, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), πολλά πανεπιστήμια, ακόμη και η Πολεμική Αεροπορία, οι Πεζοναύτες και η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών στο εσωτερικό του Πενταγώνου, αλλά και οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών.

Ο κατάλογος, όμως, δεν τελειώνει εκεί, καθώς, όπως αποκαλύπτει το Spiegel, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε και περισσότερες από εκατό ξένες πρεσβείες στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ και το αμερικανικό γραφείο του Αραβικού Συνδέσμου επίσης ήταν στο στόχαστρο της BND.

Τον Μάρτιο του 2015 είχε αποκαλυφθεί η συνεργασία μεταξύ της BND και της αμερικανικής NSA, για λογαριασμό της οποίας Γερμανοί παρακολουθούσαν πολλούς στόχους σε συμμαχικές τους χώρες.

 

"...Οταν κάτι δεν πάει καλά, ευθύνεται μόνο η Ελλάδα. Οι εταίροι είναι αθώοι..."

Φτιάξτε εσείς την κυβέρνηση...
Τάσος Παππάς
 Στον δρόμο που έχει χαράξει ο Σόιμπλε βαδίζει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αναμενόμενο.

Το αντίθετο θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αλλά σ’ αυτό το επίπεδο δεν πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις γιατί ο υπάλληλος δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τον προϊστάμενό του.

Αν το κάνει, θα χάσει τη θέση του.

Επανέλαβε λοιπόν ο κ. Ρέγκλινγκ (συνέντευξη στην ΕΡΤ 1) ότι ορισμένοι υπουργοί (εξαίρεσε, όπως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) δεν συμπεριφέρονται σωστά, γιατί προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μην εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα ή καθυστερούν επιδεικτικά να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες (φυσικά η καούρα του είναι για τις ιδιωτικοποιήσεις), με αποτέλεσμα να στέλνει η Ελλάδα κακό μήνυμα στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές.

Προφανώς, σύμφωνα με την αντίληψή του, οι περιβόητες αγορές «διαβάζουν» την πραγματικότητα στην Ελλάδα μονόπλευρα.

Εντοπίζουν δηλαδή τις παρασπονδίες των κυβερνητικών αξιωματούχων, δυσφορούν με τη στάση τους και δεν κάνουν επενδύσεις, αλλά αγνοούν ή δεν παίρνουν καθόλου υπόψη τους ούτε τις εμμονές της Γερμανίας και των συμμάχων της ούτε τη διαφωνία του ΔΝΤ με τη γραμμή της Ευρώπης στο θέμα του χρέους.

Πολύ βολικό. Οταν κάτι δεν πάει καλά, ευθύνεται μόνο η Ελλάδα.

Οι εταίροι είναι αθώοι. Αλήθεια, ποιο μήνυμα εισπράττουν οι αγορές όταν ο ένας δανειστής (ΔΝΤ) υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται η αναδιάρθρωσή του και αυτή είναι η προϋπόθεση για να εμπλακεί το ίδιο στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι δανειστές επιμένουν ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη ρύθμισής του;

Ποιο μήνυμα εισπράττουν οι αγορές όταν διαπιστώνουν πως εξαιτίας αυτής της αντίθεσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δυσκολεύεται να αποφασίσει για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα είναι ένα ασφαλές μαξιλαράκι ικανό να απορροφήσει ενδεχόμενους κραδασμούς;

Ποιο μήνυμα εισπράττουν οι αγορές όταν βλέπουν το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να καταλήγουν σε ένα κείμενο στο Eurogroup που είναι μνημείο ασάφειας (ούτε καν δημιουργικής), ώστε να ικανοποιηθεί και ο Σόιμπλε, γιατί έχει εκλογές, και η Λαγκάρντ, για να μη χρειαστεί να απολογηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που διοικεί;

Ποιο μήνυμα εισπράττουν οι αγορές, όταν ακούνε το ΔΝΤ να λέει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν πιάνονται και μαθαίνουν ότι ο Σόιμπλε τα ήθελε υψηλότερα και για περισσότερα χρόνια; Κι όμως υπάρχει λύση.

Λίγο αναξιοπρεπής, αλλά σε καθεστώς επιτροπείας είμαστε.

Για να ηρεμήσουν, λοιπόν, οι αγορές και να σπεύσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ας συντάξουν Σόιμπλε, Ρέγκλινγκ και Βίζερ έναν κατάλογο με πρόσωπα της αρεσκείας τους και να τον δώσουν στον Τσίπρα για να διαλέξει.

Βεβαίως, στον κ. Σόιμπλε δεν αρέσει ούτε ο Τσίπρας επειδή παίρνει συνεχώς τηλέφωνο τη Μέρκελ και δεν ακούει τον Τσακαλώτο, αλλά ας κάνουν κι αυτοί έναν συμβιβασμό.

Μην τα θέλουν όλα δικά τους και μάλιστα μονομιάς!..
efsyn.gr