Τι σημαίνει η Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων»; 
Η ΕΕ α λα καρτ γίνεται ένα όλο και πιο ρεαλιστικό σχήμα συνεργασίας ενάντια στην κατάρρευση. Το επιβεβαίωσαν το βράδυ της Δευτέρας στις Βερσαλλίες Ολάντ, Μέρκελ, Τζεντιλόνι και Ραχόι. Αντιστάσεις από τις χώρες του Βίζεγκραντ.
«Θα πρέπει να φανταστούμε το μελλοντικό σχήμα της ΕΕ ως έναν κατάλογο εστιατορίου, όπου ο καθένας παραγγέλνει αυτό που του αρέσει γευστικά και του είναι εύπεπτο». Με αυτήν την παρομοίωση κοινοτικός διπλωμάτης επιχείρησε να περιγράψει το αποτέλεσμα της μίνι συνόδου των 4 ισχυρότερων χωρών της ΕΕ χθες το βράδυ στις Βερσαλλίες. Με άλλα λόγια, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούν να επιλέγουν τα πεδία πολιτικής στα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν πιο στενά με άλλες χώρες δημιουργώντας κάτι σαν συνασπισμούς προθύμων που θα τρέχουν με διαφορετική ταχύτητα, αλλά που δεν θα μπορούν οι μεν να αναχαιτίσουν την ταχύτητα των δε.
Αυτό που κάποτε σήκωνε κύματα οργής, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, σήμερα εμφανίζεται ως απαραίτητο μοντέλο συνεργασίας των 27 για να βγει η Ένωση από την εσωστρέφειά της και να μην καταρρεύσει...