Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Γραβάτα δέ φοράμε αλλά τής "προπέλας" τής δίνουμε καί καταλαβαίνει...

People & Style
Οι Αγγλοι έψαξαν και βρήκαν τον Βαρουφάκη με παπιγιόν από το 2011


Και ενώ δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το... σοκ από την εμφάνιση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, οι Αγγλοι ανακάλυψαν τον Βαρουφάκη με παπιγιόν!oi-aggloi-epsaksan-kai-brikan-ton-baroufaki-me-papigion-apo-to-2011
Στην Αγγλία, δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το... σοκ από την εμφάνιση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα. Και ενώ μέχρι και γκάλοπ στο δρόμο έκαναν, για να ρωτήσουν τους περαστικούς αν θα προτιμούσαν έναν υπουργό με κοστούμι (σαν τον δικό τους) ή χωρίς (σαν τον Βαρουφάκη) πριν από λίγο έβγαλαν λαβράκι...
To Foreign Press Association στο Λονδίνο, βρήκε και ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook, μια φωτογραφία με τον Γιάνη Βαρουφάκη όπου όχι απλώς φοράει κοστούμι, αλλά και κουμπωμένο λευκό πουκάμισο αλλά και... παπιγιόν.
Η φωτογραφία ανέβηκε πριν από λίγο, μαζί με την λεζάντα ότι πρόκειται για μια υπενθύμιση των παλαιότερων ενδυματολογικών επιλογών του Γιάνη Βαρουφάκη, του ελληνα υπουργού Οικονομικών και πιο δημοφιλή άνδρα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, όπως τον περιγράφει, ο οποίος είχε συμμετάσχει ως ομιλητής στα FPA Media Awards, το 2011.






 thetoc.gr 
(ο υπέρτιτλος τής "Ν.Μ.")


Στο - 3,37% ο Γενικός Δείκτης


Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο 
 Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
xrimatistirioΗ αγορά υποχώρησε μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 17,47%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
Οι μεγάλες αρχικές απώλειες που ξεπερνούσαν το 9% περιορίσθηκαν σταδιακά και κυρίως μετά την κοινή συνέντευξη των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδος και της Γερμανίας.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 819,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,37%.
Αρχικά η αγορά υποχώρησε κάτω από τις 800 μονάδες, έως τα επίπεδα των 768,04 μονάδων όταν κατέγραφε πτώση έως και 9,43%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 151,83 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,48%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,66%.
 matrix24.gr

Αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ:

 Μη αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2015 23:20 | 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
Αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ: Μη αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου


Αποκλειστικά μέσω του ΕLA και με υψηλό επιτόκιο θα μπορούν να δανείζονται από τις 11 Φεβρουαρίου - ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup - οι ελληνικές τράπεζες. Την άρση των ειδικών όρων που εφάρμοζε για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών τίτλων, αποφάσισε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τετάρτης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι όροι αυτοί της επέτρεπαν να δέχεται ως collateral τους ελληνικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν επενδυτική αξιολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ «αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς, όπως αναφέρει, επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναστολή δεν έχει επίπτωση στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επηρεάζονται μπορεί να ικανοποιηθεί από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, αποκλειστικά όμως μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, αναφέρει η ΕΚΤ.

Οι ελληνικοί τίτλοι θα πάψουν να είναι αποδεκτοί ως εγγύηση από τη λήξη της τρέχουσας πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, ήτοι στις 11 Φεβρουαρίου 2015.

Η απόφαση της ΕΚΤ αρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και πάρθηκε λίγες μόλις ώρες πριν την επίσκεψη Βαρουφάκη στο Βερολίνο και πριν την ορκωμοσία της νέας ελληνικής Βουλής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρωί της Τετάρτης είχε προηγηθεί συνάντηση του πρόεδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «σε καλό κλίμα».

Μιλώντας μάλιστα αργότερα στο Reuters ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και ως εκ τούτου θα κάνει ο,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, όπως και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σε σύντομο διάστημα ώστε να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία», ανέφερε.


από tanea.gr

Δεν θα δέχεται η ΕΚΤ τα ομόλογα...

...του Ελληνικού Δημοσίου από τις 11/2
Η ΕΚΤ με ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τετάρτης συνεχίζει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση αφού αποφάσισε να μην δέχεται στο εξής ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που έκανε κατ’ εξαίρεση.
undefined
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η μέχρι τώρα απόφασή της οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μόνο τον μηχανισμό του ELA για τη χρηματοδότηση της ρευστότητάς τους.

Η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα μέχρι σήμερα δεχόταν τα ελληνικά «σκουπίδα» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγυήσεις αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «επί του παρόντος δεν είναι διασφαλισμένη η επιτυχής έκβαση του προγράμματος».

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να άρει την εξαίρεση βάσει της οποίας δεχόταν τα ομόλογα της Ελλάδας. Η εξαίρεση αυτή επέτρεπε την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων παρά το ότι δεν εκπλήρωναν το ελάχιστον των απαιτήσεων της αξιολόγησης. Το ΔΣ πήρε αυτή την απόφαση θεωρώντας ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η παρούσα απόφαση δεν επηρεάζει την παράλληλη δομή χρηματοδότησης μέσω του ELA μέσω της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος η οποία μπορεί να συνεχίσει να παίρνει έκτακτες ενέσεις ρευστότητας από εκεί.

Επικοινωνία Ντράγκι - Τσίπρα  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκi επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ.



Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στον Α. Τσίπρα ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Ο κ. Τσίπρας τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους εταίρους.


Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.


Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.  


Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας".
 thepressproject.gr

Έγγραφο-«βόμβα» αποκαλύπτει το Reuters

Η Γερμανία ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις της

Η Γερμανία θέλει από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία περί τερματισμού της λιτότητας και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους διεθνείς δανειστές, σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. kagelaria 
  Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε στο Βερολίνο ενόψει της συνάντησης που θα έχουν αύριο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euro Working Group. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται ότι θα συζητηθεί η απάντηση της ευρωζώνης στο αίτημα της Ελλάδας για διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, τον τερματισμό των περικοπών στον προϋπολογισμό και την κατάργηση ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
"Η Ευρωομάδα χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά", σημειώνεται στο έγγραφο αυτό. "Ο σκοπός είναι η διαιώνιση της συμπεφωνημένης ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι υποχώρηση στα μέτρα) που καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς", συνεχίζει το κείμενο.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής στήριξής της από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να ανακτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της και μεγαλύτερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Θέλει επίσης να βάλει τέλος στις επιθεωρήσεις της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), καθώς η παρουσία των εκπροσώπων της στην Ελλάδα για πολλούς έχει καταστεί συνώνυμη με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Το γερμανικό έγγραφο πάντως δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Τρόικα στη θέση της.
Η Γερμανία μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που επεκτάθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των φορολογικών και στατιστικών αρχών. Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα --πριν την πληρωμή τόκων-- 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016 και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο. Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις απολαβές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών μονάδων.
"Με βάση τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση αλλά επίσης και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου", υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.
Δεν είναι σαφές πόσης υποστήριξης θα τύχει στις συνομιλίες στην ευρωζώνη η θέση της Γερμανίας, που φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.
 matrix24.gr