Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ντοκουμέντο: Επίθεση του ΔΟΛ με όλα τα... μέσα


Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Ο Υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι ενημέρωσε με επιστολή του (2/3/2016) τον πρόεδρο της Βουλής | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σε επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη προχωράει (και πάλι) ο ΔΟΛ. Έχοντας ήδη προαναγγείλει «σεισμό» και παραίτηση Υπουργού μόλις η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Θάνου ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο για το αν έπρεπε όντως να χειριστεί η Εισαγγελία Εφετών και όχι ο αρμόδιος κατά της Διαφθοράς εισαγγελέας την υπόθεση Βγενόπουλου, το «Κυριακάτικο Βήμα» προχώρησε σε «αναφορές για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης».
Θυμίζουμε ότι τη στιγμή που οι ανακρίσεις για την υπόθεση της Λαϊκής τράπεζας και της εμπλοκής Α. Βγενόπουλου συνεχίζονται στην Κύπρο, η υπόθεση στην Ελλάδα τέθηκε από την εισαγγελέα Γ. Τσατάνη στο αρχείο.
Αυτό προκάλεσε δυσφορία στην Κυπριακή Δικαιοσύνη (Εφ.Συν. 3/3/2016).
Το  ΒΗΜΑ επιδίδεται σε άλλο ένα πόλεμο λάσπης κατά του υπουργού υιοθετώντας στην ουσία τους ισχυρισμούς του Α. Βγενόπουλου και του συνηγόρου του Μ. Δημητρακόπουλου, την ίδια στιγμή που στην Κύπρο συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης από την Κυπριακή Δικαιοσύνη.
Πρωτοσέλιδο 6ης Μαρτίου tovima.gr
Πριν από λίγο εξεδόθη αυστηρή ανακοίνωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην ανακοίνωση ο Υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος  αναφέρει ότι ενημέρωσε με επιστολή του (2/3/2016) τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να λάβουν γνώση και οι βουλευτές με θέμα την επίσκεψη της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη στο γραφείο του για «προσωπικούς» της λόγους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της.
Η κα Τσατάνη παραδέχεται στην ανακοίνωση της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία της επίσκεψης της, επικαλείται δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντηση μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω.
Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάνη.
Την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Την επιστολή εξασφάλισε και δημοσιεύει η «Εφ.Συν»

Στο στόχαστρο του ΔΟΛ είναι φανερό πλέον ότι βρίσκονται τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για τη διαφθορά όσο και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αυτό δε συμβαίνει την ίδια στιγμή που είναι ήδη γνωστό ότι ελέγχεται ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος για τα υπέρογκα προσωπικά του δάνεια.

«Ο κατήφορος συνεχίζεται»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο του «Κυριακάτικου Βήματος», σημειώνει: «Ο κατήφορος συνεχίζεται. Τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Υπόθεση Γιακουμάκη : Παραπομπή Μαρκογιαννάκη

Σε δίκη ο Μαρκογιαννάκης για παρεμβάσεις υπέρ των κρητικών της υπόθεσης Γιακουμάκη

17:27 | 06 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος παραπέμπονται ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της Εστίας, αλλά και ο πρώην βουλευτής Χανίων και υπουργός επί ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι υπεύθυνοι της σχολής και της εστίας φέρονται να «έριξαν στα μαλακά» έναν από την παρέα των σπουδαστών που είχε προκαλέσει φθορές στη σχολή και σύμφωνα με το βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα - παρέμβαση από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Ηθικός αυτουργός ο πρώην υπουργός
Ο πρώην βουλευτής αντιμετωπίζεται σαν ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος, αλλά και μιας ακόμη, καθώς αναφέρεται ότι με παρέμβασή του, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο σπουδαστές, πέραν εκείνου για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, αν και δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα.
Οι παρεμβάσεις του Χρήστου Μαρκογιαννάκη δεν σχετίζονται με τα βασανιστήρια σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ούτε προκύπτει ότι μεσολάβησε σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Όμως στην ογκώδη δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης, προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, ότι τρεις σπουδαστές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών που έκαναν καψόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα στον Βαγγέλη.
Μάλιστα ο πρώην υπουργός είχε παραδεχθεί τότε το τηλεφώνημα στον διευθυντή της Σχολής, που έγινε 8 μήνες πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη, κάνοντας λόγο για μια ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο που δεν έχει καμία σχέση με bullying ή βασανισμούς και απέδωσε την πράξη του σε μια απλή προσπάθεια να μην αποβληθεί από τη σχολή ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Μάλιστα ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από τον εισαγγελέα Ιωαννίνων για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη ως μία «χοντροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη».
Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων παραπέμπει τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη σε δίκη θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ έπρεπε να είχαν αποβληθεί από το ξεκίνημα της φοίτησής τους, δεδομένου ότι δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις να μένουν εκεί.
Γιατί κατηγορείται ο Μαρκογιαννάκης
Το ένα κομμάτι της ηθικής αυτουργίας, σύμφωνα με το βούλευμα, είναι ότι ο πρώην βουλευτής, θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, όπου ο ίδιος εκλεγόταν βουλευτής από το 1989, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημιά του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.
Το άλλο κομμάτι της ηθικής αυτουργίας αφορά την παραπομπή των τριών νεαρών στο Πειθαρχικό τον Μάιο του 2014 για φθορές που προκάλεσαν σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράσσοντας τα ονόματα των χωριών τους στους τοίχους της εστίας. Μέσα από το δικόγραφο, προκύπτουν οι παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή τις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, τον Ιούνιο του 2014.
Τι λέει το βούλευμα
Στο βούλευμα σημειώνεται ότι οι «παραβάσεις καθήκοντος της παραμονής χωρίς δικαίωμα στην εστία και της ελαφρύτερης πειθαρχικής ποινής έγιναν με προτροπές, πειθώ και φορτικότητα του πρώην βουλευτή που επηρέασε κι έπεισε τα αρμόδια όργανα να ανεχθούν τη μη αποβολή τους από την εστία».

Η Εκτόξευση πρός Βοϊνοβιτς


(παραλλαγή πάνω σ' ένα σκίτσο τού Γιάννη Ιωάννου)

Ώρα μηδέν για το προσφυγικό αύριο στις Βρυξέλλες

09:24 | 06 Μαρ. 2016 
Tvxs Ανάλυση
Mε σύμμαχο τη Μέρκελ, με μια εύθραυστη «εθνική γραμμή» στις αποσκευές του και με όριο αποδοχής του 50.000 μόνιμους πρόσφυγες στην Ελλάδα πηγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση – μια σύνοδο, που μοιάζει ως το τελευταίο ανάχωμα πριν την πλήρη παράδοση της Ευρώπης στο δόγμα των άκρων και των κλειστών συνόρων.
Οι προσδοκίες, για μια ακόμη φορά, δεν είναι υψηλές, αλλά και οι εναλλακτικές είναι εξαιρετικά περιορισμένες για την ελληνική κυβέρνηση. Με περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους ήδη στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν να ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό πάνω από τις 100.000 τους επόμενους μήνες και με τη Μέρκελ μάλλον απρόθυμη – ή και αδύναμη – να συζητήσει οποιασδήποτε κυρώσεις για τους κεντροευρωπαίους «εταίρους» που έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα, ως μόνη διέξοδος εμφανίζεται και πάλι το παζάρι με την Τουρκία.
Η… ειλικρίνεια του Ερντογάν
Και, στην ουσία, το – αποτυχημένο μέχρι σήμερα – σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίου, με το οποίο συντάσσεται εκ των πραγμάτων και η Αθήνα, βασίζεται και πάλι στην… ειλικρίνεια του Ερντογάν.
Εάν το «ναι», που ήδη διαμηνύει πως θα πει η Άγκυρα, στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της δουλεμπορικής βιομηχανίας τηρηθεί, τότε η Μέρκελ δεσμεύεται πως η Ευρώπη θα παίρνει απ’ ευθείας πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση, θα ανοίξουν – ελεγχόμενα έστω – τα σύνορα και θα αποσυμφορηθεί η Ελλάδα.
Οι δεσμεύσεις της Τουρκίας, ωστόσο, ουδέν απέφεραν τους προηγούμενους μήνες και είναι εξαιρετικά αμφίβολο τι θα αποφέρουν και οι νέες προειδοποιήσεις της Άνγκελα Μέρκελ προς την Αυστρία και τους «4» του Visegrad να σεβαστούν τις συμφωνίες της Ε.Ε. και να προχωρήσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.
Μέχρι σήμερα, από τις 160.000 θέσεις του προγράμματος έχουν αξιοποιηθεί μόνον οι 4.628, ενώ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προκηρύσσει δημοψήφισμα για το εάν θα δεχθεί ή όχι λιγότερους από 1.300 πρόσφυγες στη χώρα του, την ώρα που η Ελλάδα δέχεται κατά μέσο όρο 2.000 ανθρώπους την ημέρα.
Η «γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα
Σ’ αυτό το σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαντλήσει τα – όποια – όπλα των διπλωματικών πιέσεων, με βασικούς άξονες της παρέμβασής του στη σύνοδο κορυφής «την απαίτηση», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «να μοιραστεί ισότιμα το βάρος» σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. και με καθαρό αίτημα, για πρώτη φορά, να επιβληθούν κυρώσεις σε όσες ευρωπαϊκές χώρες παραβιάζουν τις συμφωνίες και τις συνθήκες στο προσφυγικό.
Είναι ένα αίτημα που εντάχθηκε και στην «εθνική ατζέντα» που διαμόρφωσε το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών – είναι, ωστόσο, και μια προοπτική που, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν δείχνει να συγκεντρώνει και την αναγκαία πλειοψηφία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρει τη μορφή άμεσης απειλής…

Super Saturday: Νίκες των Τεντ Κρούζ και Μπέρνι Σάντερς απέναντι σε Τραμπ και Χίλαρι

10:59 | 06 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Αντεπίθεση των Τεντ Κρουζ και Μπέρνι Σάντερς στις εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών αντίστοιχα.
Δύο ηχηρές νίκες απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ κερδίζοντας σε Κάνσας και Μέιν και μάλιστα με άνεση. Ο Τραμπ πάντως κέρδισε σε Λουιζιάνα και Κεντάκι και προηγείται του Κρουζ. Βρίσκεται εξάλλου αντιμέτωπος με μια ιδιότυπη εκστρατεία εναντίον του που ξεκινά μέσα από το ίδιο του το κόμμα. Ο Κρουζ, αυτοπροβάλλεται ως το τελευταίο οχυρό απέναντι στην υποψηφιότητα Τραμπ.




Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος απέσπασε δύο νίκες έναντι της Χίλαρι Κλίντον, στο Κάνσας και στη Νεμπράσκα. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ ανέκτησε έτσι μέρος της ορμής που είχε ατονήσει σημαντικά μετά τη «Σούπερ Τρίτη», όταν η Κλίντον σημείωσε επτά νίκες.

Πάντως η Χίλαρι Κλίντον συνεχίζει να είναι το φαβορί της κούρσας καθώς είναι ευνοούμενη του κομματικού μηχανισμού. Κέρδισε εξάλλου στη Λουιζιάνα, μια πολιτεία που αποτελούσε το σημαντικότερο διακύβευμα της βραδιάς από την άποψη του αριθμού των εκλεκτόρων.
Επιστρέφοντας στους Ρεπουμπλικάνους ο Τεντ Κρουζ και ο Ντόναλντ Ταμπ κάλεσαν τους Μάρκο Ρούμπιο και Τζον Κέισικ που συγκέντρωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά να αποχωρήσουν από την κούρσα.

Η χώρα των γάτων

Σωκράτης Τσιχλιάς ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣΤο λεξικό δίνει με σαφήνεια τη μεταφορική σημασία της λέξης «γάτα». Χαρακτηρίζουμε στην καθομιλουμένη έτσι κάποιον που μπορεί να ξεφύγει από δυσάρεστες καταστάσεις χωρίς να υποστεί βλάβη, που μπορεί επίσης να ξεγελά τους άλλους προς όφελός του. Αν μάλιστα, στον συγκεκριμένο «γάτο» ή «γάτα» προσθέσουμε πέταλα, τότε θα πρόκειται για κάποιον πολύ έξυπνο, ικανό και επιτήδειο. Πουθενά στο λεξικό, τουλάχιστον του Μπαμπινιώτη που κοίταξα, η νομιμοφροσύνη, η αγαθότης, η φιλαλήθεια, δεν συνοδεύουν ως συμπληρωματικές ιδιότητες της αξιοσύνης, τη σημασία της μεταφοράς. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτός ο τύπος πολιτικού, επιχειρηματία, πολίτη, ο «γάτος», ο απόλυτα ιδιοτελής, που ξεγελά και ξεγλιστρά διαρκώς από συνέπειες και ευθύνες, πολλαπλασιάστηκε την τελευταία τριακονταετία στην Ελλάδα με ρυθμούς ανεξέλεγκτους. Από τον επιχειρηματία με το κατακόκκινο δάνειο, που χρεοκοπεί την εταιρεία, ενώ ο ίδιος είναι βαθύπλουτος, έως τον αγρότη που καταχράται τα ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ μια φορά τον χρόνο καταριέται την... ΕΟΚ στα μπλόκα. Γάτοι εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι, πλούσιοι και φτωχοί, σε κάθε επάγγελμα και λειτούργημα, από τον κλήρο έως τον συνδικαλισμό. Η μεγαλύτερη σύναξη γάτων, με πέταλα μάλιστα, πραγματοποιείται κατά την αποστολή των φορολογικών δηλώσεων. Συνωστίζονται τότε, εκατομμύρια «γάτοι» που δηλώνουν εισόδημα λιγότερο από 400 ευρώ τον μήνα... Αυτοί που δεν τα καταφέρνουν, οι μη «γάτοι» δηλαδή, είναι περίπου 300 χιλιάδες συμπολίτες μας, κανονικά κορόιδα, που δηλώνουν εισόδημα πάνω από τριάντα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο...
Αν το καλοσκεφτείς, εκτός από τη γάτα Ιμαλαΐων και οι άλλοι δύο της περιβόητης συνάντησης, μια χαρά «γάτοι» μου φαίνονται. Ο ένας κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, υποσχόμενος δύο φορές ένα θαύμα, μεγάλο το Ιανουάριο, μικρότερο τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι άθεος... Ο έτερος, το διακεκριμένο στέλεχος του Τύπου, που έγινε ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της χώρας, έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να παραμιλάει: για το τι ειπώθηκε, υπάρχουν δύο εκδοχές, για τη συνάντηση μία, η δική του.

Γενικευμένη ανομία, συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, ανισοκατανομή βαρών, αυταρχισμός, οικονομικός μαρασμός, επικρατεί στο βασίλειο των «γατών».
από τήν  Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

To πρωτοσέλιδο-μήνυμα του "Spiegel" : «Θα καταφέρουμε να διαλύσουμε την ανοιχτή Ευρώπη και να διακινδυνεύσουμε το μέλλον μας».


...για την Ευρώπη-φρούριο...
Πρωτοσέλιδο-μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη την προσφυγική κρίση έχει το τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel".

Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα το...
γερμανικό περιοδικό σχολίαζει καυστικά τη λογική της Ευρώπης-φράχτη τοποθετώντας πίσω από ένα τείχος εμβληματικά ευρωπαϊκά κτήρια.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η Ακρόπολη πάνω από την οποία κυματίζει η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται ο πύργος της Πίζας, ο πύργος του Άιφελ, το Μπιγκ Μπεν και το Ατόμιουμ από τις Βρυξέλλες.

Μπροστά από όλα τα κτήρια βρίσκεται η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που χαιρετά την ώρα που έξω από το τείχος βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι.

Όσο για τον τίτλο που επιλέγει το περιοδικό ως τίτλο: «Θα καταφέρουμε να διαλύσουμε την ανοιχτή Ευρώπη και να διακινδυνεύσουμε το μέλλον μας».