Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                  ("TA NEA" 14/12/13)

Μπαρνιέ: Ασφαλισμένοι οι μικροκαταθέτες από ενδεχόμενο κούρεμα...

Να καταλαγιάσει τον θόρυβο προσπαθεί ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, με αφορμή  την προστασία των καταθέσεων απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Κύπρο.
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει ότι ποτέ δεν θα θιγούν οι καταθέσεις το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και κάτω σε περίπτωση που χρειαστεί να διασωθεί-εξυγιανθεί με ίδια μέσα (bail-in) μια τράπεζα αν χρεοκοπήσει.
Ο κ. Μπαρνιέ τονίζει ότι «εξάγουμε τα συμπεράσματα της οικονομικής κρίσης και της εξάπλωσής της στα κράτη από τα οποία η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη που υπέφερε πραγματικά» και προσθέτει με νόημα ότι «ενισχύουμε τις τράπεζες με περισσότερα κεφάλαια καλύτερης ποιότητας και διασφαλίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία και διακυβέρνηση των τραπεζών».
«Η πρόοδος που διαπιστώνουμε σήμερα στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης συνιστά καλό νέο για τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση χρέους και για την Ευρωζώνη συνολικά», σημειώνει ο επίτροπος Μπαρνιέ στο «Εθνος της Κυριακής», επιθυμώντας να εξηγήσει ότι με τις τρέχουσες εξελίξεις και τους νέους κανόνες τα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης θα ισχυροποιηθούν.

Zoυγανέλης: Εκανα φυλακή ...



...και πιανόμουν χέρι-χερι, για να γλιτώσω τον βιασμό...
Ο Γιάννης Ζουγανέλης, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, αναφέρεται σε μία από τις πιο σκληρές περιόδους της ζωής του, όταν πέρασε πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Οπως...
  ειπε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Η Αριστερά, στην οποία νιώθω ότι ανήκω περισσότερο -δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα, είμαι ανένταχτος-, έχει το κόμπλεξ να μη μιλά για την πατρίδα, ενώ μιλά για την παγκοσμιοποίηση. Ενταγμένος υπήρξα την περίοδο που ήμουν φοιτητής -και ήταν πολύ λογικό. Σκέψου ότι μπήκα στο Πολυτεχνείο ακριβώς το '73, στο μεταίχμιο της Μεταπολίτευσης. Η ζωή μου καθορίστηκε από το Πολυτεχνείο γιατί ήμουν και από αυτούς που έπιασαν στα επεισόδια».

«Υπέστην τρομερές ταλαιπωρίες στη φυλακή. Τα 18 μου χρόνια τα έκλεισα κρατούμενος. Πέρασα πάρα πολύ σκληρά. Εγώ έχω πονέσει με τις φασιστικές λογικές. Όταν πας στη φυλακή, είσαι ενάμιση μήνα στην απομόνωση, μετά από ενάμιση μήνα πας να κάνεις μπάνιο και έρχεται ένας με ένα πουλί τέτοιο, όχι τέτοιο, ΤΕΤΟΙΟ και σε αγκαλιάζει... Δεν υπήρχε τότε η φρασεολογία "είμαι στρέιτ" ή "δεν είμαι ομοφυλόφιλος". Του λέω "ξέρεις είμαι πολιτικός κρατούμενος, συγνώμη δεν μπορώ". Με πιάνει και μου λέει "δεν κατάλαβες καλά". Εκείνη τη στιγμή πέρασε ένας άλλος κρατούμενος από εκεί ο οποίος με έσωσε. Ήταν πιο μάγκας. Αυτός είχε κάνει φόνους, είχε σκοτώσει τη γυναίκα του, τον εραστή της, τον πατέρα της και τη μάνα της. Ζει ακόμα σήμερα, πρέπει να είναι πάνω από 80 ετών. Με αυτόν αργότερα στους προαυλισμούς πιανόμασταν χέρι-χέρι και του έλεγα "θα κάνουμε έρωτα κλπ" για να γλιτώσω από τον άλλον. Πέρασα τέτοιες βίαιες λογικές. Ο φασισμός έχει και αυτή την όψη».            

Η Διορία του Νέρωνος

Δεν ανησύχησεν ο Νέρων όταν άκουσε                          του Δελφικού Μαντείου τον χρησμό.
"Τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται."
Είχε καιρόν ακόμη να χαρεί.
Τριάντα χρονώ είναι. Πολύ αρκετή
είν’ η διορία που ο θεός τον δίδει
για να φροντίσει για τους μέλλοντας κινδύνους.

Τώρα στην Pώμη θα επιστρέψει κουρασμένος λίγο,
αλλά εξαίσια κουρασμένος από το ταξείδι αυτό,
που ήταν όλο μέρες απολαύσεως —
στα θέατρα, στους κήπους, στα γυμνάσια ...
Των πόλεων της Aχαΐας εσπέρες ...
A των γυμνών σωμάτων η ηδονή προ πάντων ...

Aυτά ο Νέρων. Και στην Ισπανία ο Γάλβας
κρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί,
ο γέροντας ο εβδομήντα τριω
χρονώ.                                                                     (Κ.Καβάφης 1863-1933)                                                                               
 .................................................................................................................................................................       "...Η αδυναμία του Νέρωνα να σταθμίσει σωστά τους κινδύνους που αντιμετώπιζε, καθώς και τις επιπτώσεις που θα είχε η σύγκρουσή του με τη Σύγκλητο, αποκαλύπτουν ένα γενικότερο γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν κάθε θετική γι’ αυτούς προοπτική, έστω κι αν αυτή βασίζεται σε κάτι κίβδηλο, όπως είναι μια προφητεία, αλλά δεν είναι εξίσου έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές τους προοπτικές. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, που ο Νέρωνας εθελοτυφλεί μπροστά στις αρνητικές ενδείξεις (η συνωμοσία του Σενέκα, δεν μπορούσε παρά να είναι ενδεικτική για τις εναντίον του αντιδράσεις), έτσι και κάθε άνθρωπος, διαχρονικά και σε όποια κοινωνική τάξη κι αν ανήκει, προτιμά να βασιστεί σε φρούδες ελπίδες, παρά να κρίνει αντικειμενικά και με ρεαλισμό τις συνθήκες της ζωής του.
Όσο κι αν οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι άσχημες ανατροπές που τους προκύπτουν είναι προϊόν ατυχίας και κακών συγκυριών, δεν είναι λίγες οι φορές που τη συμφορά θα μπορούσαν να την περιμένουν, αν είχαν αξιολογήσει σωστά τις πράξεις τους αλλά και τα γενικότερα δεδομένα της ζωής τους. Πώς ο Νέρωνας περίμενε να μακροημερεύσει στην εξουσία, έχοντας στραφεί κατά των συγκλητικών και έχοντας αφεθεί στις απολαύσεις και τις ηδονές; Η διορία που δόθηκε στον Νέρωνα είναι μόλις ένας χρόνος και όχι 40 και πλέον, όπως ο ίδιος πίστεψε. Ο Νέρωνας θα οδηγηθεί στήν πτώση  στα 31 του χρόνια..."                                                                              Σημείωση Νέας Μυκόνου : Η "αναλυτικές" επεξηγήσεις τού ποιήματος είναι απόσπασμα από σχετική εργασία τού Κωνσταντίνου Μάντη)  

Εθνικές εκλογές μετά το «κουρείον»...



Μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 θα ληφθούν από τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών.
Ο λόγος είναι -όπως...
εξηγεί στην «Ε» κορυφαία κυβερνητική πηγή που χαρακτηρίζει πιθανά και αφήνει ανοικτά τόσο το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο όσο και το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο του 2014- ότι με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2014 στο τραπέζι, κυβέρνηση και τρόικα θα συζητήσουν και θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους και για το αν θα ληφθούν νέα μέτρα τόσο για το 2014 όσο και για τη διετία 2015-2016. «Χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με το χρέος, Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπορούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις και να συμφωνήσουν στο σχεδιασμό για τις εκλογές», εξηγεί η ίδια πηγή, σχολιάζοντας και την αναζωπύρωση των εκλογικών σεναρίων, τα οποία πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει.
Αφορμή για να ξαναζεσταθεί η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών στάθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, απόφαση που συνδέθηκε με ενδεχόμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης να μετατρέψει τις διπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) σε τριπλές (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές).
Το σενάριο θέλει την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει τον τρόπο να διοχετεύσει την ψήφο διαμαρτυρίας και την οργή των ψηφοφόρων στην κάλπη των ευρωεκλογών (που θα συμπίπτει με τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών) και αυτό βεβαίως να μην της στοιχίσει πολιτικά, διεξάγοντας μία Κυριακή πριν (18 Μαΐου) τις εθνικές εκλογές. Να καθοδηγήσει, δηλαδή, τους πολίτες να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην κάλπη των ευρωεκλογών και την εθνική επιλογή τους στις κάλπες των εθνικών εκλογών, μία εβδομάδα πριν.

Η Προεδρία και τα σενάρια
Στο ερώτημα αν η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. εμποδίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, κυβερνητικές πηγές απαντούν με βεβαιότητα «όχι». Σημειώνουν ότι ναι μεν δεν συνηθίζεται, αλλά διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η Ελληνική Προεδρία λόγω των διακοπών του Πάσχα αλλά και της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, θα διαρκέσει τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες λιγότερο.
Τα εκλογικά σενάρια φούντωσαν με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βολεύουν τη γραμμή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σχολίασε την οριστικοποίηση της 18ης Μαΐου ως ημερομηνίας του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:
«Μαθαίνουμε ότι μέσα στον πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα φθηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο το φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας.
Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο έμπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ δήλωσε μεν ότι «οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έριξαν κυβέρνηση», αλλά σημείωσε ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Επισήμως πάντως η κυβέρνηση όχι απλά δεν επιβεβαιώνει, αλλά διαψεύδει κατηγορηματικά το ότι επεξεργάζεται τέτοια σενάρια, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά από το βήμα της Βουλής για εξάντληση της τετραετίας.


enet.gr