Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

H "σιωπή" Καραμανλή... (Άρθρο τού Π.Μανδραβέλη στή σημερινή "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Το κόστος της σιωπής                          
AΠOΓPAΦEΣ

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Λέγονται πολλά για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τα περισσότερα είναι δίκαια. Ολοι –πλην ίσως της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου– γνωρίζουν πώς διογκώθηκαν τα ελλείμματα την περίοδο 2007 - 2009, αυτά που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ολοι είδαν την πορεία του δημόσιου χρέους, από τα 180 δισ. το 2004 στα 300 δισ. το 2009. Κάτι πήρε το αυτί τους από την εξομολόγηση του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος πήγε να ζητήσει έκτακτα μέτρα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία και ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε «Ασ’ το γι’ αργότερα».

Βεβαίως, πολλά λέγονται και για την υποκριτική του στάση του 2009. Υποκριτική διότι από τη μία ζητούσε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για το πάγωμα των μισθών του Δημοσίου ως υπεύθυνος πρωθυπουργός και από την άλλη, ως ανεύθυνος κυβερνήτης, μοίραζε 500 εκατ. εν μια νυκτί στους αγρότες, ή προσλάμβανε παρανόμως μέσω του ΟΑΕΔ δεκάδες χιλιάδες σταζιέρ και διπλασίαζε το προσωπικό του μετρό σε ένα μήνα. Κι αν πρέπει να χρεωθεί στον κ. Γιώργο Παπανδρέου ανευθυνότητα, που δεν συναίνεσε στα τότε «σκληρά μέτρα», τι πρέπει να ειπωθεί για τον ίδιο τον κ. Καραμανλή που όχι μόνο δεν πάγωσε τους μισθούς στο Δημόσιο («κι ας έπεφτε ηρωικώς», όπως λένε κάποιοι), αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή άνοιγε ακόμη μεγαλύτερες πληγές στον προϋπολογισμό με προσλήψεις και δωράκια στους αγρότες; Η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, αλλά αν το έλλειμμα του 2009 παρέμενε στα επίπεδα του 2008 (δηλαδή 9,4% του ΑΕΠ και ουχί 15,6%) η κατάσταση πιθανότατα θα ήταν διαχειρίσιμη. Την εποχή της «υπευθυνότητας» του κ. Καραμανλή (2008 - 2009) το δημόσιο χρέος φούσκωσε με επιπλέον 36 δισ.

Περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα. Ακόμη πληρώνουμε εκείνον τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Υπάρχει όμως και η δεύτερη αποτυχία του κ. Καραμανλή, που δεν συζητείται καθόλου: η σιωπή του.

Η χώρα ζει τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολίτευσης. Οι πολίτες τα έχουν χαμένα. Η ακροδεξιά στην απεχθέστερή της μορφή αλωνίζει. Το μεταναστευτικό μπορεί να εκραγεί. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή αλλάζουν. Η οικονομία εκτροχιάζεται ξανά. Κι όμως, ο κ. Καραμανλής είναι ο μόνος απών. Δεν νιώθει την ανάγκη να μιλήσει στον λαό που κάποτε του έδωσε το εκπληκτικό 45,36%; Να παρεμβαίνει για να διορθώσει κάποια πράγματα που θεωρεί στραβά; Ακόμη και η ελάχιστη εμπειρία είναι πολύτιμη σε μια τέτοια κρίση.

Ακόμη και ο θείος του, από την αυτοεξορία του στο Παρίσι, μίλησε κάμποσες φορές για τα δεινά και τα προβλήματα του έθνους. Κι αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά του Κωνσταντίνου με τον Κώστα. Ο εθνάρχης στα χρόνια της σιωπής του δεν ήταν βουλευτής. Δεν είχε τυπική υποχρέωση να μιλήσει. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι του έθνους πληρώνονται από τον ελληνικό λαό όχι για να σηκώνουν απλώς το χέρι τους στις ψηφοφορίες, αλλά και να μιλούν εξ ονόματός του. Οι παρεμβάσεις στη Βουλή είναι η μισή και ίσως πιο σημαντική δουλειά ενός βουλευτή. Διαμορφώνουν πολιτικές.

Κι όμως. Ακόμη και σ’ αυτή τη χαλαρή αποστολή δεν ανταποκρίθηκε ο κ. Καραμανλής. Δεν είπε ποτέ στον ελληνικό λαό τι πρέπει να γίνει. Οχι μόνο από ηθική υποχρέωση, που εκ των πραγμάτων έχει ένας πρώην πρωθυπουργός σε μια χώρα που έχει αλαλιάσει από την κρίση. Αλλά και από τυπική υποχρέωση που έχουν και οι τριακόσιοι της Βουλής.

από τήν σημερινή Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Επτά μύθοι για τον ήλιο που θεωρούμε αλήθειες

tvxs.gr 18:48 | 03 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 18:49 | 03 Αυγ. 2016
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, όπως υποστηρίζει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, που παραθέτει τους 7 μύθους για την Ηλιοπροστασία  που έχουμε υιοθετήσει αρκετοί από εμάς.

Οι μύθοι μας βολεύουν γιατί κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη το καλοκαίρι αλλά θέτουν σε κίνδυνο το δέρμα μας.
Το κοκκίνισμα είναι απαραίτητο για να μαυρίσει το δέρμα
 Το κοκκίνισμα είναι η πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην UV και όχι προϋπόθεση μαυρίσματος. Επιπλέον, το μαύρισμα είναι ένδειξη βλάβης του δέρματος από τον ήλιο (όπως μαυρίζει το κρέας όταν το ψήνουμε στον φούρνο).

Ο ήλιος «καίει» μόνο από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι
Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.) είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή που παρουσιάζει διακύμανση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) η οποία συνδέεται με το κακoήθες μελάνωμα (είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος) και έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο, το δέρμα χρειάζεται προστασία και από τις δύο, γι’ αυτό συστήνεται αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι.

Η Σουηδία αρνείται την έκδοση αντιπάλων του Ερντογάν

Αρνηση


tvxs.gr 19:35 | 03 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:37 | 03 Αυγ. 2016
Η Σουηδία αποφάσισε να μην εκδώσει στην Τουρκία άτομα που θεωρείται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί  διεθνές προηγούμενο και ανακοινώνεται από τη Σουηδία την ημέρα που εκπρόσωποι ευρωπαϊκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήθηκαν με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τις πρακτικές καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον όσων κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας ανέφερε ότι πρόκειται για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκύρηκα, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, 11 άτομα τουρκικής καταγωγής έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Σουηδία από τις 18 Ιουλίου (η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έγινε στις 15 Ιουλίου). 
Πέρυσι η Σουηδία είχε δεχθεί 253 αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι αιτούντες άσυλο με «αξιόπιστες αντιπολιτευτικές δραστηριότητες» περιλαμβάνονται στις λεγόμενες «ομάδες κινδύνου».
«Xρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση στη χώρα» συμπληρώνει η υπηρεσία.

Ιταλία: Δεσμεύτηκε η περιουσία του… Σημαδεμένου

tvxs.gr 22:53 | 03 Αυγ. 2016
H ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην δήμευση επιχειρήσεων κι ακίνητης περιουσίας αξίας 44 εκατ. ευρώ, μαφιόζικης οργάνωσης, ο αρχηγός της οποίας υπήρξε θαυμαστής του… Σημαδεμένου.

Ο Ουίλιαμ Τσερμπό, ηλικίας 34 ετών, που συνελήφθη τον Απρίλιο του 2014 και τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην Κατάνια, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, θεωρείται ύποπτος ως αρχηγός μιας οργάνωσης που επιδιδόταν σε λαθρεμπόριο, εκβιασμούς, τοκογλυφία όπως επίσης και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω πολλών επιχειρήσεων και συλλόγων.
Ο Τσερμπό επιθυμούσε διακαώς να μοιάσει στον Τόνι Μοντάνα, τον χαρακτήρα της ταινίας «Ο Σημαδεμένος» που ενσάρκωσε ο Αλ Πατσίνο.
Είχε μάλιστα διακοσμήσει τη βίλα του αντιγράφοντας την πολυτελή κατοικία του πρωταγωνιστή της ταινίας και είχε φτιάξει ακόμα κι έναν θρόνο όπου είχε χαράξει τα αρχικά του ονόματός του, ακριβώς όπως ο κινηματογραφικός Κουβανός βαρόνος των ναρκωτικών.
Απολαμβάνοντας μια άνετη και χλιδάτη ζωή, δήλωσε στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 80.000 ευρώ σε διάστημα 14 ετών, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, το πραγματικό ύψος των εσόδων του ανερχόταν σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, το μέτρο της δήμευσης επιβλήθηκε σε 20 επιχειρήσεις και 30 ακίνητα, μεταξύ αυτών τη βίλα, τα οποία σχετίζονται με τον Ουίλιαμ Τσερμπό κι οι αρχές κατέσχεσαν επίσης πολυτελή ρολόγια.
Η αξία όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται σε 44 εκατομμύρια ευρώ.
Τα κατασχεθέντα θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του κράτους μέχρι να εκδοθεί μια οριστική απόφαση σχετικά με την ενοχή ή όχι του ιδιοκτήτη τους η οποία θα καθορίζει εάν θα πρέπει να του επιστραφούν ή να καταστούν οριστικά δημόσια περιουσία.

Στα βήματα του Αντώνη…


Η ίδια τακτική, ο ίδιος μικροπολιτικός στόχος. Ο λόγος για τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Σίμο Κεδίκογλου, οι οποίοι – εντελώς τυχαία – εθεάθησαν να ανάβουν κερί στην μόνη Γαλατάκη, στην Εύβοια. Γιατί, δεν…
υπάρχει σε καμία περίπτωση κάτι μεμπτό, στο να εκφράζεις τα πιστεύω σου στην εκκλησία.

Όταν αυτό όμως γίνεται με τα φώτα των καμερών κλειστά. Όταν τα αφήνεις ανοιχτά για να στοχεύσεις στο συγκεκριμένο target group των ψηφοφόρων σου - το είχε αναγάγει σε επιστήμη ο Σαμαράς - τότε το… θέαμα γίνεται φτηνό.

Είναι καιρός να το καταλάβουν…

Προσήλθε αλλά δεν κατέθεσε ο Ψυχάρης


Σταύρος Ψυχάρης ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία διερευνά την υπόθεση της δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, απήλλαξαν κατά πλειοψηφία τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη από την υποχρέωση της κατάθεσης καθώς διαπίστωσαν ότι δεν είναι σε θέση να καταθέσει σε μια πολύωρη διαδικασία.
Με την απόφαση της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες) διαφώνησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Προηγουμένως η γραμματέας της Επιτροπής ανέγνωσε δύο επιστολές του κ. Ψυχάρη προς την Εξεταστική Επιτροπή.
Στη μία ο επικεφαλής του ΔΟΛ αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να παραστεί στις εργασίες της Επιτροπής, ενώ κατ' αρχάς είχε ζητήσει «την αναβολή της εμφανίσεως και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεως επειδή υπάρχει προφανής δυσχέρεια μακράς συνομιλίας».
«Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο σαν μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτών θέλησα να παραστώ προς χάριν των άπιστων Θωμάδων. Θα μπορούσα εάν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους», αναφέρει στην πρώτη επιστολή του ο κ. Ψυχάρης, ενώ σημειώνει ότι θα απαντήσει «σε κάθε νόμιμη ερώτηση».
Στη δεύτερη επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, αναφέρει ότι δεν προτίθεται, «όπως ο νόμος το επιτρέπει, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, διότι έχει ήδη λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου και έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη».
«Σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, δεν μπορώ να συνεισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών», αναφέρει στη δεύτερη επιστολή ο κ. Ψυχάρης.
Κατόπιν τούτων, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει στις 30 Αυγούστου τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΟΛ, Παναγιώτη Ψυχάρη (γιο του Σταύρου Ψυχάρη).

Βγήκαν... μαχαίρια στους Ρεπουμπλικανούς

Μεγαλώνει η λίστα όσων λένε «όχι» στον Τραμπ - Σε κρίση το κόμμα | (AP Photo/Evan Vucci)
 
 Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες ο προκλητικός Ντόναλντ Τραμπ να έτριβε τα χέρια του παρακολουθώντας τους τριγμούς στους Δημοκρατικούς μετά τη διαρροή των emails του κόμματος από τα Wikileaks, ωστόσο, και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών η κατάσταση είναι εκρηκτική. Μετά τον βουλευτή Ρίτσαρντ Χάνα, η πρόεδρος και γενική διευθύντρια της Hewlett-Packard, Μεγκ Ουίτμαν, από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες του κόμματος ανακοίνωσε πως θα στηρίξει και αυτή την Χίλαρι Κλίντον.
«Θα ψηφίσω τη Χίλαρι, θα ζητήσω από τους Ρεπουμπλικανούς φίλους μου να την βοηθήσουν, θα της δώσω χρήματα και θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω χρήματα για εκείνη» σημείωσε η Μεγκ Ουίτμαν σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η Μεγκ Ουίτμαν είναι ένα από τα γνωστότερα και με τη μεγαλύτερη επιρροή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Σίλικον Βάλεϊ, ενώ υπήρξε υποψήφια του κόμματος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας το 2010.
Φέτος ήταν μεταξύ των προσώπων που στελέχωσαν την ομάδα που είχε αναλάβει την εκστρατεία του Κρις Κρίστι στις προκριματικές εκλογές προτού επιλέξει να διαρρήξει τις σχέσεις της με εκείνον, όταν ο υποψήφιος εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν συμφωνώ με εκείνη παρά μόνο σε ελάχιστα θέματα, όμως θα ήταν σίγουρα καλύτερη πρόεδρος από τον Ντόναλντ Τραμπ» είπε η Ουίτμαν, πρώην επικεφαλής του eBay.
«Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν δημαγωγοί καταλαμβάνουν την εξουσία ή προσεγγίζουν την εξουσία, αυτό σπάνια έχει αίσιο τέλος» υποστήριξε το σημαίνον στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία νωρίτερα φέτος δεν είχε διστάσει να συγκρίσει τον δισεκατομμυριούχο με τον Χίτλερ ή τον Μουσολίνι.
Ανέφερε επίσης στους New York Times ότι η Χίλαρι Κλίντον της τηλεφώνησε τον περασμένο μήνα.
Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκεντρώσει αρκετούς εχθρούς μέσα στο κόμμα, ανάμεσά τους και η οικογένεια Μπους, η οποία έχει εκλέξει δύο φορές μέλη της στο αξίωμα του προέδρου.
Το BBC συγκέντρωσε, μάλιστα, σε μια λίστα τους επιφανείς Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ ή θα ψηφίσουν την Κλίντον.
Δεν ψηφίζουν Τραμπ
  • Μπάρμπαρα Μπους, πρώην «πρώτη κυρία»
  • Τζεντ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και υποψήφιος για το χρίσμα
  • Ουίλλιαμ Κοέν, πρώην υπουργός Αμύνης
  • Τζεφ Φλέικ, γερουσιαστής της Αριζόνα
  • Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής της Ν. Καρολίνας
  • Λάρι Χόγκαν, κυβερνήτης του Μέριλαντ
  • Τζον Κάσικ, κυβερνήτης του Οχάιο
  • Μαρκ Κιρκ, γερουσιαστής του Ιλινόι
  • Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2012
  • Ιλεάνα Ρος-Λέτνινεν, μέλος του Κογκρέσου
  • Μπεν Σασ, γερουσιαστής της Νεμπράσκα
Ψηφίζουν Κλίντον
  • Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
  • Χανκ Πόλσον, πρώην υπουργός Οικονομικών
  • Μπρεντ Σκόουκροφτ, πρώην σύμβουλος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας
  • Ρίτσαρντ Χάνα, μέλος του Κογκρέσου
  • Μεγκ Ουίτμαν, σημαντικός χρηματοδότης του κόμματος 
efsyn.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (03.08.16)

                                                                                                        από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (03.08.16)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ VANITY ΣΤΙΣ 4/8 ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ο Δήμος Μυκόνου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τιμή σας προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, για την παρουσίαση της αρχαιολογικής έκθεσης  VANITY. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 στις 11.00 π.μ.

Φωτογραφίες σέ βάθος χρόνου...

1937. Αγία Μονή. 
"Ζωσμένα" μέ δίχτυα, τότε, τά πίσω καί τά μπρός τής Δημαρχείας. 
Τώρα μέ τραπέζια. 
Αλλάζουν οι καιροί...
1950-55. Τότε πού ο Γιαλός "ανήκε", δικαιωματικά, στά ψάρια...
...καί, κυρίως, στούς "εργάτες" τους...
1965. Καμινάκι. Πρό "εξωραϊσμού"...
Φωτογραφία : Charles W. Cushman
Mύκονος, 1955
Φωτογραφία τού Δημήτρη  Χαρισσιάδη. Από τό φωτογραφικό αρχείο τού Μουσείου Μπενάκη.
Σκάρπα. Αρχές τού '50
Στού Δεκάριστου, αρχές τού '60.  
Μαζί καί η πρώτη επέκταση τού "βασιλιά τών παντελονιών"  
Ιωσήφ Σαλάχα 
("Le roi des pantalons" όπως τόν αποκάλεσε ο Christian Dior). 
Στό μπαλκόνι δεξιά η αξέχαστη Ερνώ
Εμβληματική μορφή τού Γιαλού γιά πάρα πολλές δεκαετίες.