Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους


20:23 | 04 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
1. Κοινό κείμενο θέσεων για το προσφυγικό από τους πολιτικούς αρχηγούς – πλην του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα – συγγράφεται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από πεντάωρη και πλέν συζήτηση υπό τον Πρόερο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποχώρησε από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς όπως είπε δεν πρόκειται να συνυπογράψει το κείμενο κοινών θέσεων. Ούτε ο Βασίλης Λεβέντης υπογράφει, έχοντας θέσει στη σύσκεψη και το ζήτημα της Οικουμενικής Κυβέρνησης. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ δεν έχει ολοκληρωθεί.
2. Οι χώρες που παραβιάζουν τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλείνουν τα σύνορά τους «καταστρέφουν την Ευρώπη», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ζητεί δίκαιη κατανομή των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών της. Παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε το προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Στο μεταξύ, η Τουρκία φέρεται να έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν από την πλευρά της παρουσίασε σχέδιο για ομαλοποίηση της Σένγκεν, ενώ Μέρκελ και Ολάντ που συναντήθηκαν σήμερα, τόνισαν την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
3. Πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα hotspots και τις δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης ένα προσφυγόπουλο μόλις ενός έτους. Το άτυχο βρέφος είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο από το hotspot της Μόριας, όπου είχε διαπιστωθεί ότι αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. «Θέλω να πάω κάπου όπου δεν θα μας βομβαρδίζουν όταν πηγαίνουμε σχολείο» είναι η κραυγή της 16χρονης Χάγια, που εδώ και μια βδομάδα είναι εγκλωβισμένη με την οικογένειά της, στην Ειδομένη. Είδη άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Κυριακή 6 Μαρτίου από τις 11.00 έως τις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος. Δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε.
4. Τα 3 σενάρια για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ ρίχνει τους τόνους μεν, όχι όμως και τον πήχη. ‘Η άλλως, δια της μεθόδου της πολιτικής ντρίπλας, δέχεται να επιστρέψει στην αρένα της Αθήνας αλλά κρατά την αξιολόγηση και τον εκβιασμό ανοιχτό: Ζητώντας είτε το αδύνατο για την Ελλάδα, δηλαδή μέτρα 9 δισ. ευρώ, είτε το αδιανόητο για το Βερολίνο –τη ριζική ελάφρυνση, έως και το κούρεμα, του χρέους.
5. Η εφημερίδα «Δημοκρατία» αναφέρει σε δημοσίευμά της πως η υπηρεσία του ΣΔΟΕ, για δύο χρόνια επί κυβερνήσεως Σαμαρά και ενώ επικεφαλής της υπηρεσίας είχε διοριστεί ο στενός του συνεργάτης, Στέλιος Στασινόπουλος, αδρανούσε και δεν ασχολήθηκε με εισαγγελική παραγγελία που υπήρχε για διερεύνηση της υπόθεσης Σταύρου Ψυχάρη, ιδιοκτήτη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.
6. Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό δικαστική επιμέλεια την εφημερίδα Zaman που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην πολιτικό σύμμαχο και σήμερα αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
7. Προσήχθη την Παρασκευή με την κατηγορία της διαφθοράς ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο Λούλα φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση υπεξαίρεσης και δωροδοκίας με επίκεντρο την εθνική εταιρεία πετρελαίου Petrobras. Το κύκλωμα που δρούσε στο εσωτερικό της επιχείρησης φέρεται να στοίχισε στο Petrobras πάνω από 2 δισ. δολάρια.
8. Το δίωρο debate των Ρεπουμπλικάνων δεν άργησε να ξεφύγει και από πολιτική να γίνει επιπέδου καφενείου, με τον Τεντ Κρουζ και τον Ντόναλντ Τράμπ να τσακώνονται για το μέγεθος των χεριών τους, αλλά και του ανδρισμού τους!
9. Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία του καρκίνου πιστεύουν ότι έκαναν επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς η έρευνά τους δίνει την ελπίδα ότι η νέα γενιά των υπό ανάπτυξη αντικαρκινικών ανοσοθεραπειών θα είναι στοχευμένη στην ιδιαιτερότητα των όγκων κάθε ασθενούς.
10. Ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα πριν από τριάντα χρόνια, μας θυμίζει η βρετανική ταινία «Pride». Το 1984 ξέσπασε στη Νότια Ουαλία, η απεργία των ανθρακωρύχων απέναντι στα σκληρά μέτρα που είχε λάβει εναντίον τους η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Το φιλμ προβάλλεται την Κυριακή 6 Μαρτίου, στον Κινηματογράφος «Λαΐς».
* Σκίτσο του KYP

Αυτό είναι το «κείμενο εθνικής» γραμμής για το προσφυγικό που υπέγραψαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Συμβούλιο Αρχηγών


20:44 | 04 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Πάνω από οκτώ ώρες κράτησε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης υπέγραψαν ένα κείμενο κοινών θέσεων, που αποτυπώνει μια «εθνική γραμμή» με την οποία θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.
  
Στο κείμενο περιλαμβάνονται μόνο τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι οι ενστάσεις ή οι επιφυλάξεις τους. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «πρόκειται για τον ελάχιστο κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται». 
Σημειώνεται πως το κείμενο δεν υπέγραψε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και δεν συναινεί στα «παζάρια» μεταξύ Ελλάδας - ΕΕ, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν ούτε τα αίτια, αλλά ούτε και τις επιπτώσεις του ζητήματος. Το κείμενο δεν υπέγραψε και πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά και τη συζήτηση για τα οικονομικά ζητήματα. Η πρότασή του απορρίφθηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Εξερχόμενος ο Βασίλης Λεβέντης έκανε λόγο για «σύσκεψη φιάσκο». Σε αντίθεση με τον κ. Κουτσούμπα που αποχώρησε, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων παρέμεινε σε όλη τη συζήτηση και τη συγγραφή του κειμένου.

 Γιά περισσότερες λεπτομέρειες καί γιά τό κοινό ανακοινωθέν

Θυμάται κανείς τή Μυρτιδιώτισσα;


Το Α/Π "Μυρτιδιώτισσα" είχε ναυπηγηθεί στη Σκωτία το 1929 ως LOCHNESS για την παραδοσιακή ακτοπλοϊκή εταιρία MacBrayne. Το 1955 πουλήθηκε στην Ιταλική Lloyd Mediteranneo και μετανομάστηκε VALMARINA.

Στην Ελλάδα το έφερε το 1958 ο Σ.Μπιλίνης και έγραψε την ιστορία του στη λεγόμενη "μαύρη γραμμή" (Πειραιάς-παράλια Πελοπονήσσου, Κύθηρα) ωσπού διαλύθηκε το 1973 στο Πέραμα.

Γιά μερικά χρόνια ήταν δρομολογημένο στή γραμμή Πειραιά-Σύρο-Τήνο-Μύκονο-Ικαρία κλπ.
(αφορμή γιά τήν ανάρτηση σχετικό mail τού αγαπητού φίλου Μιχάλη Γ.Γρυπάρη)