Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη...

                                                                                  ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (29.01.17)

Ο κουρέας του Μονάχου και το στοίχημα της Ελλάδας

Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 «Σε κατανοώ, έχεις δίκιο, αλλά εμένα με ψηφίζει ο κουρέας του Μονάχου» – ήταν η απάντηση του κ. Σόιμπλε σε Ελληνα ομόλογό του, ο οποίος επιχειρηματολογούσε ότι τα μέτρα που απαιτούσαν να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση ήταν από κοινωνική άποψη πολύ σκληρά και από οικονομική άποψη αδικαιολόγητα. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά τα κριτήρια με τα οποία συχνά το Eurogroup λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις παραμένουν εθνικά. Αυτό έγινε και την περασμένη Πέμπτη. Το Eurogroup αποφάσισε για την Ελλάδα, έχοντας κατά νου τον κουρέα του Μονάχου και τον συνάδελφό του, τον κουρέα του Αμστερνταμ.
Το πολιτικό προσωπικό κάθε χώρας απευθύνεται και απολογείται στο δικό του εθνικό εκλογικό σώμα. Τούτου δοθέντος, οι κουρείς του Μονάχου και του Αμστερνταμ φαίνεται ότι έχουν πεισθεί ότι πρέπει να μετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΔΝΤ για ριζική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup, αδυνατώντας να λύσει αυτόν τον κόμπο, τον έκοψε: Πέταξε την μπάλα στις κερκίδες και χρέωσε τη στραβή μπαλιά στην Ελλάδα – ως ότι αυτή, δήθεν, ευθύνεται για την απροθυμία του ΔΝΤ να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Επεδίωξε (α) να αναβληθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έως τις ολλανδικές εκλογές τουλάχιστον, ώστε να ψηφίσουν οι Ολλανδοί με ανοικτό το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (γιατί θα τους δυσαρεστούσε η αποχώρησή του...) και (β) να αποκρύψει το μείζον πρόβλημα, που είναι η διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ σχετικά με το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πίσω από –δήθεν– ελληνικές ευθύνες. Για να επιτευχθεί αυτός ο διπλός στόχος, ζητήθηκε από την Ελλάδα να νομοθετήσει τώρα, μέτρα που ίσως χρειαστεί να εφαρμόσει το 2019, αν συμβεί να μην πιάσουμε τους στόχους...
Με άλλα λόγια, τέθηκαν αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα όροι που (α) βρίσκονται πέραν οιασδήποτε οικονομικής λογικής, (β) προκαλούν τον κίνδυνο να χαθεί πάλι (όπως χάθηκε το 2014...) ένα θετικό momentum και (γ) επιτείνουν την αβεβαιότητα για την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτοί οι όροι προέκυψαν ως απόρροια των εκλογικών σχεδιασμών στις δύο χώρες (πρώτα-πρώτα στην Ολλανδία...) με άρρητη επιδίωξη την αναβολή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αν η επιδίωξη ευοδωθεί, στην καλή περίπτωση η αξιολόγηση δεν θα κλείσει πριν από τα τέλη Μαρτίου, με ορατότατο κίνδυνο να χάσουμε το τρένο. Μας συμφέρει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τώρα.
Δεν είναι σίγουρο ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Θεωρώ βέβαιο...

Ο ιδιοφυής Φιόντορ Ντοστογιέφσκι


Ο κορυφαίος Ρώσος δημιουργός, το έργο του οποίου αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια λογοτεχνία, έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιανουαρίου του 1881. Ο ιδιοφυής Ντοστογιέφσκι χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς ως ένας από τους σπουδαιότερους ψυχογράφους, ενώ είναι αξιοθαύμαστη η ποιότητα του συνόλου των έργων του, η πλειοψηφία των οποίων χαρακτηρίζεται αριστουργηματική.
Ο Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1821 στη Μόσχα. Ο μεσοαστός πατέρας του Mikhail Andreevich, συνταξιούχος στρατιωτικός χειρούργος, ήταν αλκοολικός με βίαια ξεσπάσματα ενώ η μητέρα του Maria το άκρως αντίθετο, μια τρυφερή μορφή με την οποία ο νεαρός Fyodor είχε μια βαθιά σχέση αγάπης. Η μητέρα του, η οποία πέθανε από φυματίωση την ίδια μέρα με τον εθνικό ποιητή της Ρωσίας Aleksandr Pushkin το 1837, αποτέλεσε το πρότυπο της γυναικείας καρτερικότητας και καλοσύνης για πολλές ηρωίδες στο έργο του ενώ εμφύσησε στον γιο της τη βαθιά χριστιανική της πίστη.
Τον επόμενο χρόνο ο 17χρονος Fyodor εστάλη με τον αδερφό του...

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ξανά και κερατάς και δαρμένος.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, Ο ΔΟΛ και τα ΜΜΕ: ..και δαρμένος

Όπως και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση ξόδεψε ασκόπως πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο στην υπόθεση του ΔΟΛ. Γιατί η κατάληξη  ήταν προδιαγραμμένη. Για όποιον έχει στοιχειώδη γνώση των οικονομικών, ήταν από την αρχή φανερό ότι κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα αναλάμβανε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση με 500 εργαζόμενους, η οποία θα συνέχιζε να αιμορραγεί ακόμη και αν τα δάνεια της κουρεύονταν γενναία. Όχι μόνο σήμερα όταν οι τράπεζες είναι υπό διεθνή έλεγχο, αλλά ακόμη και επί βασιλείας της διαπλοκής, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει τόσα πλάγια ανταλλάγματα σε έναν επιχειρηματία ώστε να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο εκδότης του ΔΟΛ που κάλεσε τον κύριο Μουλόπουλο να αναλάβει τη σωτηρία του. Αλλά και σε αυτή τη περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα έπρεπε να δώσει το πράσινο φως για την εμπλοκή του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ή όφειλε να διαχωρίσει κατηγορηματικά τη θέση του. Έτσι έμεινε ξανά το στίγμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλώσει ή να ελέγξει με ανορθόδοξους τρόπους τα ΜΜΕ.
Η αντίληψη της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ ανήκει στο προηγούμενο αιώνα...

Θεατρική επιχείρηση στα Ίμια του αρχηγού του τουρκικού στρατού




Ανήμερα της επετείου 21 χρόνων από την κρίση στα Ίμια, ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε μια επιχείρηση «θέατρο», προσπαθώντας να προσεγγίσει τις βραχονησίδες.Η νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Ειδικότερα μια τουρκική πυραυλάκατο, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενη από δύο σκάφη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, επιχείρησε να προσεγγίσει τις βραχονησίδες Ίμια.
Στην περιοχή των Ιμίων έπλεε η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, «Κραταιός» που τους προειδοποίησε ότι βρίσκονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και τους ζήτησε να αποχωρήσουν. Τα τουρκικά σκάφη άλλαξαν πορεία και επέστρεψαν πίσω στην Τουρκία.
Η τουρκική επιχείρηση έμοιαζε περισσότερο με «θέατρο», καθώς στα σκάφη του τουρκικού στρατού επέβαιναν και φωτογράφοι για να τραβήξουν ορισμένες εικόνες με τον Χουλουσί Ακάρ και φόντο τις βραχονησίδες.
-----------------------------------------------------------------------------------
H ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ :   ΕΔΩ
-----------------------------------------------------------------------------------
Τα σκάφη ακολουθούσε από τον αέρα και ελικόπτερο που μαγνητοσκοπούσε τα πάντα, ώστε οι εικόνες να χρησιμοποιηθούν επικοινωνιακά, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν για «επίσκεψη» του Χουλουσί Ακάρ στα Ίμια.
Πάντως μετά τη νέα πρόκληση, με ανακοίνωσή του το τουρκικό επιτελείο θέλησε να ρίξει τους τόνους, μιλώντας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για ελληνοτουρκική φιλία και ειρήνη.

Μπόχα καί δυσωδία έχει ο καυγάς : Όλα τ' "άπλυτα" βγαίνουν στή φόρα...

Με φοροδιαφυγή συνεχίζεται η κόντρα Βαξεβάνη - Αναστασιάδη

| 29 Ιαν. 2017
Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κώστα Βαξεβάνη (Documento) και του Θέμου Αναστασιάδη (Πρώτο Θέμα). Στο Documento παρουσιάζονται οι υποθέσεις φοροδιαφυγής του Θέμου Αναστασιάδη και η εμπλοκή του σε υποθέσεις εκβιασμών, ενώ ο εκδότης του Πρώτου Θέματος απαντάει με δημοσίευμα για την «φαμίλια Καλογρίτσα», τη «φαμίλια της φοροδιαφυγής», όπως την αποκαλεί. Σημειώνεται πως ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Documento».
«Απ’ όλα έχει το “Θέμος Market”» 
Το «ΌΛΑ για τον Θέμο», παρουσιάζει η εφημερίδα Documento σε πολυσέλιδο ρεπορτάζ της. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, τις «μαύρες» καταθέσεις του εκδότη, αλλά και σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο, ο οποίος δεν δόθηκε στις ελεγκτικές αρχές κατά την έρευνα του Θέμου Αναστασιάδη και ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να μεταφερθούν εκατομμύρια ευρώ σε offshore. Παράλληλα υπενθυμίζει δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κατήγγειλε τον Θέμο Αναστασιάδη ως εκβιαστή πολιτικών και επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, το...

"Μικρή πόλη, όλοι ξέρουμε"...

  Η δημοσιογράφος του "ΒΗΜΑτος", Λώρη Κέζα -που μαζί με πολλούς άλλους, βρίσκονται στον... αέρα- καταγγέλλει ανοικτά τα διευθυντικά στελέχη του ΔΟΛ.

Το...
κείμενο της, που "ανέβασε" στο Facebook:

Το Βήμα είχε ξεχάσει να κρίνει τις τράπεζες και να τις ελέγχει δημοσιογραφικά. Δεν έβαζε στο πρωτοσέλιδο τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές τους. Σε μια περίοδο όπου σε κάθε σπίτι δινόταν μια μάχη με τις τράπεζες, το Βήμα έγραφε λιβανωτούς για κερδοφορίες που ήταν εντελώς έξω από την παγκόσμια κλίμακα τραπεζικής ανάπτυξης.
Υπάρχουν εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για μονομερή αύξηση των τόκων, για παράνομα «έξοδα φακέλου», για καταστρατήγηση της διαφάνειας σε κυμαινόμενο επιτόκιο, για επιβολή εξόδων στην παρακολούθηση καταθέσεων, για πρακτικές παρενόχλησης, κι άλλα, κι άλλα. Αυτά ήταν πάντα στο περιθώριο της δημοσιογραφικής έρευνας. Το Βήμα έπαιρνε το μέρος του τραπεζίτη, προσπερνώντας τα όλα αυτά ως δευτερεύοντα. Ακόμα κι όταν ο τραπεζίτης ήταν απατεώνας.
Το Βήμα δεν άσκησε επαρκή, αυστηρή κριτική στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Δεν έκρινε σε βάθος τις κυβερνήσεις που πριμοδότησαν με δισεκατομμύρια ευρώ τους θεσμικούς τοκογλύφους. Δεν πήρε θέση απέναντι στα στελέχη των τραπεζών που πέτυχαν το ακαταδίωκτο για τα τυχόν λάθη τους.
Νόμιζαν ορισμένοι ότι επειδή τρώνε και πίνουν με τους τραπεζίτες, γίνονται φιλαράκια τους. Καμάρωναν για τις γνωριμίες τους, επαίρονταν για την πρόσβαση που έχουν «στο σύστημα». Επέτρεψαν σε συντάκτες να μπουν στα μισθολόγια των τραπεζών_ επέτρεψαν ή ανέχτηκαν, το ίδιο είναι. Μικρή πόλη, όλοι ξέρουμε. Ένα σύμπλεγμα από μικρά και μεγάλα ατομικά συμφέροντα, αυτή ήταν η προσέγγιση αντί του αληθινού ρεπορτάζ.
Δεν υπάρχει επιλογή στο ερώτημα «να είμαστε με την πλευρά των τραπεζών ή με την πλευρά των καταναλωτών». Ο δημοσιογράφος δεν είναι φιλαράκι κανενός, δεν παίρνει το μέρος κανενός, δεν διαφημίζει, δεν συγκαλύπτει. Το Βήμα έχασε την αξιοπιστία του λιβανίζοντας ένα στρεβλό τραπεζικό σύστημα. Και η στρέβλωση κατάπιε την εφημερίδα.
 

H απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ «αδειάζει» Σόιμπλε...

Γιατί είχε δίκιο ο Τσίπρας που ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση...
Σόιμπλε - Τσίπρας

Γράφει ο Πολιτικός 


Το ΔΝΤ με μια εμπιστευτική έκθεση που...
φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή» ξαναχτυπάει στην καρδιά τις δημοσιονομικές επιλογές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βέβαια η αυτοκριτική είναι ελάχιστη καθώς όλα ξεκίνησαν από τις λάθος εκτιμήσεις στους πολλαπλασιαστές και το πώς μετρούσαν τις επιπτώσεις των προγραμμάτων στην πραγματική οικονομία και στα βασικά μεγέθη της. Και φυσικά καμία αναφορά στις βαριές εγκληματικές ευθύνες του αρχιτέκτονα των προγραμμάτων κ. Τόμσεν, ο οποίος συμφωνούσε με τον κ. Σόιμπλε ανεβάζοντας τους στόχους λιτότητας και μέτρων και παράλληλα υπέκυπτε στις πιέσεις να μη γίνεται συζήτηση για το χρέος.
Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι ο...

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ...

για την τουρκική πρόκληση...
geetha
Δύο ώρες αφότου τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την παρουσία της τουρκικής πυραυλάκατου στα Ίμια το...
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση που έκανε λόγο για παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού»...


matrix24.gr

Σουλτς VS Μέρκελ και με τη... βούλα...

"...θα αγωνιστεί για μεγαλύτερη ισότητα και για την υπέρβαση «των βαθιών διαιρέσεων» στη Γερμανία".
Υποψήφιος για την καγκελαρία είναι και επισήμως ο Μάρτιν Σουλτς, καθώς η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας αποφάσισε την...
Κυριακή ομόφωνα πως ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί αντιμέτωπος της Άνγκελας Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του αναμένεται να επισημοποιηθεί σε ειδικό συνέδριο του κόμματος στις 19 Μαρτίου,.

Νωρίτερα ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για μεγαλύτερη ισότητα και για την υπέρβαση «των βαθιών διαιρέσεων» στη Γερμανία.

Ο Σουλτς δήλωσε ενώπιον ενός πλήθους άνω των 1.000 ανθρώπων στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο πως θα αγωνιστεί για πιο δίκαιους φορολογικούς κανόνες και για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι στις αγροτικές περιοχές θα απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη όπως και στις μεγάλες πόλεις.

Κάλεσε επίσης για μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη στο ζήτημα της μετανάστευσης και χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν «ύβρη» στην ευρωπαϊκή ενότητα.

Ο Σουλτς επέκρινε επίσης έντονα τις ενέργειες και τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες»...


efsyn.gr