Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Βασίλης Μουλόπουλος: ένας σπουδαίος της ενημέρωσης

Του Γ. Λακόπουλου

Ο Βασίλης Μουλόπουλος ήταν ένας γενναίος άνδρας. Με τη έννοια ότι έπαιρνε ρίσκα, όταν άλλοι δίπλα του προσπαθούσαν καλύψουν τις πλάτες τους. Το έκανε από τα νιάτα του και στον αντιδικτατορικό αγώνα, το έκανε στη δουλειά, στη ζωή του, αλλά και με δραστηριότητα στην επίσημη πολιτική αργότερα.
Ευθύβολος, αριστερός, σαρκαστικός συχνά, καταρτισμένος, μιλούσε λίγο, αλλά όταν έπαιρνε το λόγο τον πρόσεχαν όλοι.  

Μιλούσε στέρεα με συνάφεια -χωρίς υπερβολή: επαναστατική -και χωρίς.. προσχήματα.  Όταν έγραφε ήταν πολλοί από τα πρόσωπα εξουσίας της επικαιρότητας που δεν ήθελαν να δουν το όνομά τους στα κείμενά του. Και δεν άλλαξε ποτέ την πολιτική ματιά του στα πράγματα.
Ήταν επίσης αξιόπιστος φίλος. Παρά τον συγκρουσιακό χαρακτήρα του και στην αποστροφή του σε πάσης φύσεως κολακείες προς οποιονδήποτε, δεν υπήρξε συνάδελφος που να μην θέλει να έχει επαφή μαζί του. Οι νεότεροι έμαθαν πολλά από αυτόν για την καθαρή δημοσιογραφία. Σε έναν επαγγελματικό χώρο που σφύριζαν τα στιλέτα στον αέρα και  ενίοτε περίσσευε η μικροπρέπεια και η σπάτουλα, ήταν παράγοντας ευθυκρισίας και εντιμότητας στις σχέσεις, στη διαχείριση της θεματολογίας και στον πολιτικό προσανατολισμό- χωρίς εκπτώσεις.
Ο Μουλόπουλος ήταν επίσης σπουδαίος εφημεριδάς. Ίσως ο Ψυχάρης δεν θα κατάφερνε να κάνει το Βήμα, μεγάλη εφημερίδα χωρίς τον Μουλόπουλο δίπλα του -και τον Ευαγγελοδήμο που προηγήθηκε. Εμβολίασε όχι μόνο την εφημερίδα του αλλά και τον ελληνικό τύπο  συνολικά με τα  μυστικά της  επιτυχημένης ιταλικής δημοσιογραφίας που ήξερε καλά. Μελετούσε ανελλιπώς τον ιταλικό Τύπο. Είχε στόφα καθοδηγητή και κατάφερνε να διατηρεί τους ρυθμούς έκδοσης της  εφημερίδας χωρίς εντάσεις και  αμφιλεγόμενες επιλογές,αλλά και χωρίς συμβιβασμούς. Ήξερε τη δουλειά.
Λίγο πριν πέσει ο Ψυχάρης τον κάλεσε ως φίλο, κουμπάρο και παλαιό συνεργάτη του, να κρατήσει το μαγαζί- αντιλαμβανόμενος με καθυστέρηση ότι η κρίση η κρίση στον ΔΟΛ υπήρξε πρωτίστως δημοσιογραφική. Θα μπορούσε, αν δεν αποχωρούσε καθώς τον αηδίασαν αντιδράσεις από συνήθεις γελωτοποιούς του βασιλέως – στους οποίους όταν χρειαζόταν έδινε απαντήσεις που τους άξιζαν.
Η υπεράσπιση της κληρονομικότητας και ο εθισμός της προσκόλλησης σε συστήματα εξουσίας τον απωθούσαν. Ο ίδιος μίλησε για «κήνσορες» που «έχουν κάνει λεφτά». Ένα σύστημα με εσωτερικές αντιθέσεις, αλλά με κοινό παρονομαστή: καλύτερα να κλείσουν οι εφημερίδες, παρά να αρχίσουν να υποστηρίζουν την  κυβέρνηση -όπως υπέθεταν ότι θα συνέβαινε δια του Μουλόπουλου. Μακριά νυχτωμένοι. Απλώς θα τις απέσυρε από τον νεομητσοτακισμό. Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να  αναστηλώσει τον ΔΟΛ ως εκδοτικό πυλώνα της δημοκρατικής παράταξης  δεν ανέλαβε ποτέ.
Ο Βασίλης έφυγε αφήνοντας πίσω έναν ίσκιο σαν αυτούς που όλο και λείπουν από τον ελληνικό Τύπο. Πήρε μαζί του και κάποια από τα μυστικά που σημάδεψαν πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, έτσι όπως τα αντιμετώπισε από τον κεντρικό ρόλο του στον ΔΟΛ, την συμμετοχή του στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ και την γνώση υποθέσεων στις οποίες είχαν εμπλακεί και γάτες Ιμαλαΐων.
 

H θετική ματιά τής Washington Post γιά τά οικονομικά τής χώρας...

Washington Post: H ανάκαμψη της Ελλάδας ξεπερνά τα σύνορα της χώρας
EPA/JIM LO SCALZO
«Η απομάκρυνση της Ελλάδας από μία ατέλειωτη ολίσθηση που θεωρείτο βέβαιη, ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και αντανακλά την επιστροφή της Ευρώπης στην κανονικότητα» γράφει η Washington Post.
«Είναι σχεδόν Άνοιξη στην Αθήνα και εν μέσω άνθισης της φύσης, κουβεντιάζεται έντονα η ελληνική έξοδος, όμως όχι αυτή που είχε ανησυχήσει τη χώρα και την Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα αλλά η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα που για πολλούς φαινόταν αδύνατη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: «Αυτή δεν είναι η μόνη ένδειξη ανάκαμψης της χώρας. Η σημαντική μείωση της ανεργίας κάτω από 20%, η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων από τιμές που άγγιζαν την στρατόσφαιρα και η συνολική ανάπτυξη για το 2018».
Η Washington Post σημειώνει ότι...

Ως συνήθως : Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή...

«Μονομάχησαν» για εθνικά θέματα - προανακριτική
SOOC/Nikos Libertas
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αιχμή της υπόθεση Novartis, αλλά τα εθνικά θέματα...

Η εντεινόμενη επιθετικότητα τής Τουρκίας έχει γιά πρώτο στόχο τήν συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων



Τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές, εκτιμάται ότι πίσω από την «διμέτωπη» επιθετικότητα του Ερντογάν βρίσκεται μια σχεδιασμένη ποιοτική αναβάθμιση της τακτικής της όξυνσης. Η αναβάθμιση αυτή, κατά τις ίδιες πηγές, έχει ως πρώτο στόχο την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κατ’ αρχάς στην Κύπρο κι ενδεχομένως και στο Αιγαίο, και ενισχύεται από την δημιουργία παράλληλων διαπραγματευτικών όπλων – είτε αυτά έχουν την μορφή της πολιτικής της «ομηρίας» όπως στην περίπτωση των δύο κρατούμενων ελλήνων στρατιωτικών, είτε την κλιμάκωση της στρατηγικής των «γκρίζων ζωνών» όπως στο Αιγαίο.
Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα Αθήνα και Λευκωσία επιλέγουν την οδό...

Θύμα Fake News η Ν. Παζαϊτη...

Θύμα Fake News η Ν. ΠαζαϊτηΘύμα fake news και μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έπεσε η Νατάσα Παζαϊτη. Πρόκειται για ξεκάθαρη κακοήθεια, συγκεκριμένης ενημερωτικής ιστοσελίδας, η οποία αλλοίωσε σημερινό της, επιστημονικό και κοινωνιολογικό άρθρο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον καρκίνο του μαστού, παρουσιάζοντάς το, ως προσωπική της περιπέτεια. Για άλλη μία φορά, η εγκυρότητα θυσιάστηκε στο βωμό κάποιων «χτυπημάτων» στο διαδίκτυο.
Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας του κειμένου, καταπατώντας κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία και χρησιμοποιώντας αδίστακτες πρακτικές, καθώς το άρθρο είναι και ανυπόγραφο, παρουσίασε ως εμπειρία της κας Παζαϊτη, την περίπτωση μιας ασθενούς, που χειρούργησε η ίδια.

Αν όμως διαβάσει κανείς το άρθρο, θα διαπιστώσει αμέσως ότι η γνωστή χειρούργος του μαστού και ογκολόγος επικαλέστηκε το συγκεκριμένο παράδειγμα για να αναφερθεί στη σχέση της ασθένειας με την εγκυμοσύνη. Μάλιστα η ίδια ανήρτησε και στην σελίδα της στο Facebook ένα κείμενο στο οποίο αναφέρεται στην ιστορία της Ελπίδας, της ασθενούς που η ίδια χειρούργησε και παραθέτει εν συνεχεία το άρθρο της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Το γεγονός ότι ο διαχειριστής της εν λόγω σελίδας, μετά την γενική κατακραυγή, ανασκεύασε δεν αλλάζει την πραγματικότητα, αυτή της πλήρους διαστρέβλωσης για λίγες παραπάνω επισκέψεις στην ιστοσελίδα του...

Γ. Ευθ. 

newpost.gr

Έφυγε ο Βασίλης...




Ο Βασίλης Μουλόπουλος είχε γεννηθεί το 1946 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια της Χούντας δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο αντιδικτατορικό κίνημα και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα της Lotta Conitnua. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1981.
Ήταν αρθρογράφος και στέλεχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Το Βήμα» και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας «Αυγή».
Είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 4 μ.μ., στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου. 

08 Μαρ. 2018
από tvxs.gr
****************************************************************************
O συντάκτης της Lotta Continua

Τυχοδιώκτης γείτονας...

Είτε στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής αθλείται, πάντα μ’ ένα μικρόφωνο στο χέρι, είτε εξωτερική πολιτική ασκεί με πολεμικές επιχειρήσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει ότι αγαπημένο του δόγμα είναι ο τυχοδιωκτισμός και στρατηγική του η πρόκληση έντασης. Η υπεροψία και η μέθη είναι το κανονικό καθεστώς της συμπεριφοράς του, όχι κάτι έκτακτο και παροδικό. Μπορεί να μετέχει στους G20, μάλλον όμως νιώθει βέβαιος ότι δικαιούται θέση στην κορυφαία τριάδα των G8, άντε τετράδα. Το δείχνει η συμπεριφορά του απέναντι στους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της, μέχρι προχθές στους Ρώσους· η καγχαστική για τη δημοκρατία γλώσσα που μοιράζεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν διευκόλυνε οπωσδήποτε τη σχέση τους.

Ενας τυχοδιώκτης δεν αφήνει ποτέ να πάει χαμένη καμία ευκαιρία, ούτε κι όσες μοιάζουν ασήμαντες. Το πραξικόπημα έλυσε τα χέρια του Τούρκου προέδρου ταχύτερα και ασφαλέστερα ακόμα και από ένα μεταρρυθμισμένο υπέρ της σουλτανικότητάς του Σύνταγμα που θα το είχε ψηφίσει το 90% της Βουλής. Του επέτρεψε να θέσει τη χώρα του σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ν’ αδειάσει τις δημόσιες υπηρεσίες από τους ανεπιθύμητους, που καταδικάστηκαν αναπολόγητοι (έχει άλλωστε κι έναν στρατό ημετέρων να ικανοποιήσει), και να γεμίσει τις φυλακές αντιφρονούντες. Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία κι ας κατέληξε να πληγώσει περίπου τον μισό τουρκικό πληθυσμό. Πώς λοιπόν να μην εκμεταλλευτεί τη μικρότατη έστω ευκαιρία που του προσέφερε η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, ώστε να δώσει χαρά στους φανατικούς του;

Άς κάνουμε ν' ανθίσει τό άλλο μισό τού Ουρανού

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μεγαλόστομες κουβέντες : Προσπάθεια νά αυτοκυριαρχηθούν...

Σύμβουλος Ερντογάν: Ούτε ο 66ος στόλος δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία


EPA/US NAVY / HANDOUT
«Όχι μόνο ο 6ος αλλά και ο 66ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού να έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία», δήλωσε ο Γιγίτ Μπουλούτ.



EPA
Με αφορμή την ενίσχυση του αμερικανικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και ενόψει των ερευνητικών γεωτρήσεων από την ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός για τον εμπρηστικό τόνο των δηλώσεών του, τόνισε ότι «τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει».
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Γ. Μπουλούτ πρόσθεσε, μιλώντας σε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT: «Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους».
Σημειωτέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το USNS Carson City του αμερικανικού στόλου «αιχμή του δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμής του, υπό την επισήμανση ότι τα αμερικανικά πλοία διεξάγουν ασκήσεις προκειμένου να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η ExxonMobil προχωρά κανονικά στον προγραμματισμό της για τις εργασίες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.


Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 
Naftemporiki.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο" 

«Χορεύοντας» με τις προκλήσεις…

Αντιμέτωπη με πολλαπλά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου βρίσκεται η χώρα μας, εγείροντας ανησυχίες στο διεθνή παράγοντα για τη σταθερότητα στην περιοχή. Στη «σκιά» της αιματοχυσίας στη Συρία, η Τουρκία σέρνει τον χορό των προκλήσεων στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη διαχείριση πολλαπλών «μικρών κρίσεων», χωρίς καθώς φαίνεται προς το παρόν να διαφαίνονται λύσεις στον ορίζοντα...