Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μη παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ...

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που παρατείνει για ένα έτος τις προθεσμίες ελέγχου όλων των υποθέσεων που έχουν εκδοθεί έλεγχοι τις αρχές, προκειμένου να...
εξαλειφθεί και ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων που σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

Την τροπολογία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ομιλία του στη Βουλή, την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης.

«Κλείνει με αυτή την τροπολογία ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε. Ελπίζω να ψηφιστεί ομόφωνα», τόνισε το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με το άρθρο, παρατείνεται η παραγραφή για ένα έτος, σε υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν μέχρι την 31.12.2015 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνα ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης...
 

Ο ελληνόκτητος στόλος παραμένει πρώτος παγκοσμίως

Οι Ελληνες κατέχουν 4.017 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 279.429.790 dwt, με μερίδιο 16,11%

EPA/STEPHEN MORRISON
 H Ελλάδα με 4.017 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 279.429.790 dwt, έχει μερίδιο 16,11% στον παγκόσμιο στόλο με βάση υπολογισμού τους dwt. Η Ιαπωνία ακολουθεί με μερίδιο 13,30%, η Κίνα έχει μερίδιο 9,08%, η Γερμανία με 7,04% και η Σιγκαπούρη με 4,84%.

Από την έντυπη έκδοση  
Του Λάμπρου Καραγεώργου  
O ελληνόκτητος στόλος παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD). Το Review of Maritime Transport 2015 της UNCTAD που δημοσιοποιήθηκε χθες αναφέρει ότι, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, η Ελλάδα διατηρεί τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο με μερίδιο 16% και ακολουθούν οι Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία και Σιγκαπούρη. H Ελλάδα με 4.017 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 279.429.790 dwt, έχει μερίδιο 16,11% στον παγκόσμιο στόλο με βάση υπολογισμού τους dwt. Η Ιαπωνία ακολουθεί με μερίδιο 13,30%, η Κίνα έχει μερίδιο 9,08%, η Γερμανία με 7,04% και η Σιγκαπούρη με 4,84%.
Mεγαλύτερος στόλος
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο παγκόσμιος στόλος αυξήθηκε κατά 3,5% την 1η Ιανουαρίου 2015, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, και αυτός είναι ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για ένα διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.
Συνολικά, ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος αποτελείται από 89.464 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 1.750.000.000 dwt.

Οι είκοσι χώρες μέ τόν μεγαλύτερο εμπορικό στόλο :

Την παραίτηση της Κ. Σαββαΐδου ζητά η κυβέρνηση


Την παραίτηση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, κ. Κατερίνας Σαββαΐδου ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπειτα από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έτσι η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητα της και επισήμαιναν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν σκιές σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές και για ένα τέτοιο κρίσιμο πόστο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της κας Σαββαΐδου, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τo πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Το αδίκημα συνίσταται σύμφωνα με τη δίωξη, στο ότι η  κ. Σαββαΐδου, στις 12 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες  πριν τις βουλευτικές εκλογές, με απόφασή της έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους τηλεοπτικούς σταθμούς από αυτό που προέβλεπε ο νόμος, προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου.
Η απόφαση της 12ης Ιανουαρίου από την κ. Σαββαΐδου, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί  μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στη δεύτερη υπόθεση, η κ. Σαββαΐδου έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, σε υπόθεση φορολογικού προστίμου.
από kathiimerini.gr

Συνεργασία αλλά όχι κοινές περιπολίες


«Οι ελληνικές ευαισθησίες στο Αιγαίο ασφαλώς θα γίνουν σεβαστές. Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων όμως είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρώπη. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να κινητοποιήσουμε την Τουρκία στην κατεύθυνση των αυστηρότερων ελέγχων. Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ», διεμήνυσε στην «Κ» ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Γερμανία, που συμμετείχε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Γερμανικές διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν άλλωστε ότι η επίμαχη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Ζάιμπερτ, για «συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο», την περασμένη Δευτέρα, η οποία δημιούργησε την αίσθηση ότι το Βερολίνο ασκεί πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, δεν επαναλήφθηκε. «Αρχικά διατυπώθηκαν κάποιες ιδέες και υπήρξε έκκληση για στενή συνεργασία. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο ζήτημα των περιπολιών. Οπως είπε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, θα πρέπει να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο. Οι ελληνικές ευαισθησίες είναι δεδομένες. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε έμφαση πώς θα σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να μπαίνουν σε βάρκες για να διασχίσουν το Αιγαίο», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Στην παρατήρηση ότι αυτό είναι κυρίως καθήκον της Τουρκίας, οι ίδιες πηγές απάντησαν: «Οχι μόνο. Η Ελλάδα πρέπει να συνδράμει στην προσπάθεια».
Από την Αθήνα συμφωνούν στη συνεργασία με την Τουρκία, ωστόσο απορρίπτουν οποιαδήποτε νύξη για κοινές περιπολίες των δύο χωρών στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και την ακεραιότητα της ενταξιακής διαδικασίας», επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, και την πάγια ελληνική θέση για ενίσχυση της Τουρκίας, προκειμένου η διαδικασία ταυτοποίησης και προώθησης των προσφύγων προς τις χώρες προορισμού να γίνεται στο έδαφός της. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραφαν τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο ως την «κόκκινη» γραμμή στη συνεργασία της Αθήνας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, επισήμανε χθες ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματά της. Πρόκειται για τη δεύτερη στοχευμένη παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου από το Σάββατο, με σκοπό την ανάδειξη των ισχυόντων βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Χθες, επίσης, ο κ. Ν. Κοτζιάς τόνιζε (Alpha 98,9) ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα καθώς κάτι τέτοιο θα είχε μακροπρόθεσμες συνέπειες. «Η προάσπιση των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα», τόνιζε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος.

kathimerini.gr

Τροπολογία στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τα ανταποδοτικά των ΟΤΑ


ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Τροπολογία στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που αφορά τη μη καταβολή ανταποδοτικών τελών εκ μέρους των αναδόχων σε συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ ή τους ΟΤΑ, στις περιπτώσεις εκείνες που - βάσει των όρων της οικείας σύμβασης παραχώρησης - δεν παρέχονται εκ μέρους του οικείου Δήμου οι υπηρεσίες έναντι των οποίων επιβάλλονται τα τέλη, κατέθεσε νωρίτερα απόψε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Σύμφωνα με την τροπολογία, «τέλη και συναφή πρόστιμα που με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις έχει αναγνωριστεί η υποχρέωση να καταβληθούν στον οικείο ΟΤΑ εξαιρούνται από τη ρύθμιση και εισπράττονται κανονικά»
από kathimerini.gr

Δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας...

 Η Ε.Ε. κινείται με ρυθμούς χελώνας, για το προσφυγικό.
Πρεπει να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με τη Τουρκία.
BINTEO...
«Δεν θα υποχωρήσουμε σε θεματα εθνικής κυριαρχίας», τόνισε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της πρώτης μέρας της Συνοδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, για το προσφυγικό. 

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα...

θέμα που «υπερβαίνει τις δυνατότητες της ΕΕ» και κάλεσε σε "επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του, με την αρχή της αλληλεγγύης", καθώς, όπως είπε, "η Ε.Ε. κινείται με ρυθμούς χελώνας".

Υποστήριξε, πως, οι αποφάσεις της Συνόδου είναι σε σωστή κατεύθυνση, και ανεφερε, πως, η Ελληνική πλευρά είχε «επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία. Είχαμε επισημάνει την ανάγκη παροχής υλικοτεχνικής υποδομής και επιτάχυνσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης». 


Πρόσθεσε, πως, είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή συμφωνία με την Τουρκία, «ώστε μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τη γειτονική χώρα». Εκεί, είπε, θα «πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να γίνονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης από την πλευρά της Άγκυρας, ώστε να μειώσουμε το κόστος, να μειώσουμε το ενδεχόμενο απωλειών ανθρώπινων ζωών».


Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει, πως, ναι μεν η συμφωνία θα πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης, αλλά δεν θα πρέπει να έχει υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι της ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε. Και πρόσθεσε:


Επισημάναμε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. 


Τέλος ,ο πρωθυπουργός ανέφερε, πως, κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Ελληνική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης στις χώρες υποδοχής, όπως επίσης και της παροχής οικονομικής συνδρομής, ώστε, όπως είπε, «να μπορέσουμε να δώσουμε στους πρόσφυγες μία αξιοπρεπή βοήθεια»...

Η Μέρκελ θα μοιραστεί τα οικονομικά βάρη με την Τουρκία...

 ...για το προσφυγικό...
«Θα συνδράμουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα βελτιώσει την αντιμετώπιση των προσφύγων στην επικράτεια της», είπε η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τυπου στις Βρυξέλλες. Και πρόσθεσε:

Χρειαζόμαστε πρόγραμμα, συντονισμό και...

αυτό απαιτεί να μοιραστούμε τα οικονομικά βάρη με την Τουρκία. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις ποσοστώσεις. «Συζητήσαμε για την κατανομή των προσφύγων, τις αρχές που θα διέπουν αυτή τη διαδικασία και τους κανόνες. Για αρχή όμως πρώτα θα πρέπει να δημιουργηθούν τα hot spots (κέντρα ταυτοποίησης), ώστε να αρχίσει η κατανομή τους» είπε και συνέχισε:


Επίσης η Ελλάδα έχει και Aφγανούς μετανάστες. Πρέπει να δούμε εάν θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση για το εν λόγω θέμα.


«Πρέπει να δούμε ακόμα τον αριθμό αυτών των προσφύγων που θα μπορέσουμε να τους μοιράσουμε στις χώρες της Ευρώπης», ανέφερε επίσης... 
 

"Εκλεισε" το deal...

Τουσκ: Συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό - Εντείνονται οι έλεγχοι της Frontex

 Γιούνκερ και Τουσκ: ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν για το προσφυγικό...
Συνέντευξή Τύπου μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό δίνουν αυτή την ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ  Γιουνκέρ.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Είχαμε στόχο να...

περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, είχαμε συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ. Kαι επεσήμανε ακόμα, πως, οι μεθοριακοί έλεγχοι που θα διενεργεί η Frontex θα ενταθούν.

«Συζήτησα με τους εκπροσώπους της Τουρκίας και καταλήξαμε σε μία συμφωνία, ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή των προσφύγων να μείνουν στη χώρα. Δουλεύουμε να βοηθήσουμε την Άγκυρα και στο οικονομικό σκέλος» τόνισε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.


Ο ίδιος ανέφερε πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να συνδράμουν με περισσότερους πόρους στον προϋπολογισμό της Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 


Aνταλλάγματα ζητά η Τουρκία για το προσφυγικό...


Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μπορούν να ασκήσουν πραγματική πίεση στην Ευρώπη...
Σε ένα παζάρι ανταλλαγμάτων μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. και της Τουρκίας εξελίσσεται η σημερινή Σύνοδος Κορυφής.

«Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μπορούν να ασκήσουν πραγματική πίεση στην Ευρώπη και να πάρουν...

ανταλλάγματα που για χρόνια ζητoύν από τους Ευρωπαίους ηγέτες», λέει διπλωματική πηγή στην «Καθημερινή». Τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι τρία και εκφράστηκαν στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμερμανς και τον αρμόδιο επίτροπο μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο χθες στην επίσκεψή τους στην Αγκυρα που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας που συμφωνήθηκε χθες και πρέπει να πάρει το πράσινο φως σήμερα κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία ζητά πρώτον την απελευθέρωση της διαδικασίας για βίζα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε 75 εκατομμύρια Τούρκους στην Ευρώπη, δεύτερον περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περίπου 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Και τρίτον, το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, το οποίο δεν είναι μέσα στο σχέδιο δράσης αλλά αναμένεται και αυτό να συζητηθεί.


Μέχρι στιγμής το άνοιγμα της διαδικασίας της βίζας δεν έχει δοθεί, καθώς η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναμενόταν να δοθεί το 2017. Ο πρόεδρος Ερντογάν όμως θέλει να το προχωρήσει για το 2016, με αντάλλαγμα να προχωρήσει η Τουρκία την συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών.


Ομως, το αίτημα της Άγκυρας, που θα βάλει την Κύπρο αντιμέτωπη είναι το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Αυτά έχουν να κάνουν με θέματα δικαιοσύνης και θεμελιώδη δικαιώματα. Ο βασικός φόβος των Κυπρίων είναι τα ανταλλάγματα που μπορεί να δοθούν στην Τουρκία ως μέσο εξευμενισμού της για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό να μην είναι υπερβολικά και να μην θίξουν χρόνια διαπραγματεύσεων.


Τρίτον, αναμένεται να αποφασιστεί ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει το θέμα των μεταναστευτικών ροών. Η Ε.Ε. έχει ήδη διαθέσει 1 δισ. ευρώ, το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες θα το έδινε υπό όρους στην γειτονική χώρα, αλλά τώρα εξαιτίας των συνθηκών, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν χωρίς όρους.


Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι, εκτός από την επιτάχυνση για την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν προκρίνονται για άσυλο, θα πρέπει να δώσουν περισσότερα δικαιώματα εργασίας στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και τρίτον να αυξήσουν την φύλαξη των συνόρων τους σε συνεργασία με την Frontex και να συνεργαστούν πιο στενά με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές για την προστασία των χερσαίων συνόρων, μεταξύ άλλων.

kathimerini.gr

Αλέξη, τέτοιου είδους υποχωρήσεις, δεν συγχωρούνται...

Μνημονιακός εκβιασμός στα εθνικά θέματα



Η κυβέρνηση βρέθηκε «καπελωμένη» από την επιλογή των Βορειο- ευρωπαίων να αποτρέψουν μαζικά κύματα προσφύγων προς τις χώ­ρες τους. Υπό τον ενεργό εκβιασμό του Grexit και του κουρέματος καταθέσεων, η χώρα μας βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζει ευρωπαϊκά σχέδια (Γερμανία, Κομισιόν) διαχείρισης των προσφυγικών κυμάτων με συνεταίρο την Τουρκία στο Αιγαίο.
Η ελληνική πλευρά, αφού άργησε να καταλάβει τι είδους «καπέ­λο» επιχειρούν να της φορέσουν οι Ευρωπαίοι, εν συνεχεία απέκλει­σε κάθε ενδεχόμενο κοινών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο με την Τουρκία, η οποία ανέκαθεν έβλεπε τις επιχειρήσεις αυτές ως πύλη εισόδου στις έως σήμερα «γκρίζες ζώνες».
Ωστόσο, η Κομισιόν και η Γερμανία, απέναντι στη χρεοκοπημένη και αυστηρά επιτηρούμενη Ελλάδα, προκρίνουν την επίλυση του δικού τους προβλήματος, ακόμη και αν χρειαστεί να κάνουν τεμενάδες στην Άγκυρα, παραχωρώντας της μέρος από όσα ο Ερντογάν ζητάει ως ανταλλάγματα για να βοηθήσει στον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων.
Οι Ευρωπαίοι, επιπλέον, συνδέουν την εφαρμογή του μνημονίου με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό και, διόλου τυχαία, έχουν αναθέσει στον ίδιο άνθρωπο, τον Ολλανδό γε­νικό διευθυντή της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέ, και ισχυρές εξουσίες επιτήρησης για την εφαρμογή του μνημονίου και τον συντονισμό για την εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα.
Ενώ λοιπόν η Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή - αφού θα έχει προηγηθεί η μισή Κομισιόν - θα μεταβαίνει στην Υψηλή Πύλη του Ερ­ντογάν για να διαπραγματευθεί το βουνό απαιτήσεων της Τουρκί­ας, στην Ελλάδα ο Φερβέ θα μπορεί, αν η ευρωπαϊκή διπλωματία το απαιτεί, να πιέζει συνδέοντας την αξιολόγηση του μνημονίου με τις παραχωρήσεις που ζητούνται στα θέματα του Αιγαίου.
Στο ελληνικό ΥΠΕΞ ούτε καν διανοούνται ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια τέτοια πίεση, όμως το ερώτημα είναι με ποια μέσα θα απαντήσουν αν ο εκβιασμός επιταθεί.
Εδώ και χρόνια επιμένουμε ότι το μνημονιακό καθεστώς επιβα­ρύνει και τη διεθνή θέση της Ελλάδας, καθώς της αφαιρεί πολλές από τις δυνατότητες διαχείρισης των εθνικών θεμάτων της. Τώρα έχουμε μια κλιμάκωση για την οποία πολλές φορές έχουμε προει­δοποιήσει. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να προσέξει πολύ, για να μην βρεθεί η ίδια τυλιγμένη σε μια κόλλα χαρτί και η χώρα αντι­μέτωπη με σοβαρή επιδείνωση της θέσης της στα εθνικά θέματα. Τέτοιου είδους υποχωρήσεις - ηθελημένες ή αθέλητες - δεν συγχωρούνται.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1886 στις 15-10-2015