Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί οι ΗΠΑ «ψαχουλεύουν» την υπόθεση Novartis...

Η αμερικανική δικαιοσύνη ερευνά την ελβετική εταιρία Novartis για ενδεχόμενες πράξεις δωροδοκίας που φέρεται ότι διέπραξε η ελβετική εταιρεία στην Ελλάδα, γράφει η ελβετική εφημερίδα Le Temps. H έρευνα βασίζεται στον αμερικανικό νόμο περί διεφθαρμένων πρακτικών στο εξωτερικό (FCPA), που ψηφίστηκε το 1977 με στόχο την καταπολέμηση της δωροδοκίας δημόσιων υπαλλήλων στο εξωτερικό.

Το FCPA, όπως το αποκαλούν οι ειδήμονες, είναι ένας υπερπόντιος νόμος, δηλαδή έχει ισχύ και εκτός του αμερικανικού εδάφους.

Με την πρώτη ματιά, αυτό είναι λογικό για έναν νόμο που υποτίθεται ότι πρέπει να καταπολεμήσει τις διεφθαρμένες πρακτικές που διαπράττονται στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι...

Πώς βλέπει τό «σκάνδαλο Novartis» ο πρώην υπουργός -καί γιατρός- Δημήτρης Κρεμαστινός

«Αυτό που ονομάζεται σκάνδαλο Novartis είναι η πολιτική των περισσότερων εταιριών»...
«Αυτό που ονομάζεται σκάνδαλο Novartis είναι η πολιτική των περισσότερων εταιριών και αυτό το γνωρίζουν όλοι», υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός.

«Οι εταιρίες προσπαθούν να
προωθήσουν τα προϊόντα τους και ανάλογα με τις αντιστάσεις που βρίσκουν, επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικό τρόπο στην Σουηδία και διαφορετικούς τρόπους στα Βαλκάνια», υποστήριξε.

«Φωτίζονται πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Εάν δεχθούμε ότι οι εταιρίες εξαγοράζουν ανθρώπους, διότι περί αυτού πρόκειται, ο στόχος είναι αυτός που υπογράφει», είπε ακόμη.

«Αυτός, ο οποίος χρηματίζεται, λέει πάντα ότι δεν είμαι εγώ, αλλά είναι κάποιος άλλος από πίσω», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. «Κι αυτό είναι που πρέπει να προσέξει η δικαιοσύνη, γιατί αν κάποιον άνθρωπο η δημοσιότητα τον διασύρει πάρα πολύ, η αθωότητα μετά από αρκετά χρόνια έχει μειωμένη σημασία», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Για παράδειγμα - είπε - όταν στην Αμερική κόβεις μια απόδειξη καταστράφηκες, στην Ελλάδα δεν θα πάθεις σχεδόν τίποτα. Αυτή η υπόθεση ήρθε από την Αμερική, μπορεί να έρθουν και άλλες. Εγώ και όσοι γνωρίζουν αυτά τα πράγματα δεν έπεσαν από τα σύννεφα, επεσήμανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Πιστεύω είπε ο βουλευτής ότι οι τόνοι θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότεροι. Εδώ πρέπει να βρεθεί εάν πράγματι συνέβη (που απ ό,τι φαίνεται συνέβη) και τι ακριβώς συνέβη, δηλαδή που πήγαν τα λεφτά. Κάποιος τα πήρε και το θέμα δεν είναι συγκάλυψη αλλά η αποκάλυψη με τη βοήθεια των δικαστικών αρχών, δεν βλέπω άλλο τρόπο, πρόσθεσε.

Η Βουλή πρέπει να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή εάν έχει στοιχεία για προανακριτική επιτροπή να γίνει, αλλιώς αν είναι για διερευνητική, να γίνει διερευνητική επιτροπή...


tvxs.gr

Πώς "λειτουργεί" ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων σήμερα...

Προστατευόμενοι μάρτυρες: Τι ισχύει νομικά...
Η Ελλάδα πήρε το πρώτο «βάπτισμα» στα ζητήματα προστασίας ανθρώπων που καταγγέλλουν παράνομες πράξεις το 2001. Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων εισήχθη πλέον με τον νόμο 2928/2001, με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο των «εγκληματικών» και «τρομοκρατικών» οργανώσεων και εφαρμόστηκε στη δίκη των μελών της «17 Νοέμβρη». Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, με το κουβάρι της υπόθεσης να ξετυλίγεται κυρίως χάρη στις καταθέσεις των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων, την περίοδο που υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ειδικότερα, στο άρθρο 9 του Ν.2928/2001, για τις πράξεις της συγκρότησης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 187 Ποινικού Κώδικα και για τις συναφείς πράξεις μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των ουσιωδών μαρτύρων και των υπαιτίων των πράξεων της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή συμμορίας ή της συμμετοχής σε αυτές, μόνο αν αυτοί καταστήσουν δυνατή με αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα ή με τον ίδιο τρόπο συμβάλλουν ουσιωδώς στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ή της συμμορίας και των οικείων τους.

Μάλιστα, στην δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου καθορίζονται τα μέτρα προστασίας των εν λόγω μαρτύρων. Πρόκειται για την φύλαξη τους με κατάλληλο προσωπικό της αστυνομίας, την κατάθεση τους με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης, αλλά και το ...επίμαχο ζήτημα την προκειμένη περίπτωση, δηλαδή την μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του ονόματος, του τόπου κατοικίας, γέννησης και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας και η μεταβολή των στοιχείων ταυτότητας. Μέχρι το 2010 ο νόμος περιλάμβανε τα αδικήματα του άρθρου 187 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας και με τον Ν. 3875/2010 η ένταξη σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων επεκτάθηκε και για τις αξιόποινες πράξεις εμπορίας ανθρώπων (323, 323Α, 323Β και 351 Π.Κ.) και παράνομης διακίνησης μεταναστών (αρ. 87 παρ. 5 και 6 και 88 Ν. 3386/2005).

Ωστόσο, το αδίκημα της δωροδοκίας ήρθε να προστεθεί 4 χρόνια αργότερα, σε νέα τροποποίηση με τις διατάξεις του Ν. 4254/2014 (σσ: εντάχθηκε ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος), όπου η ένταξη σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων επεκτάθηκε και για τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α και 235 έως 237 Α Π.Κ. (δωροδοκία), ακόμη και εάν δεν τελέσθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατ’ άρθρο 45Β Κ.Π.Δ., σε ιδιώτες κατ’ άρθρο 253Β Κ.Π.Δ. και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη των ως άνω αξιόποινων πράξεων.

Πριν τη θέσπιση της συγκεκριμένης διάταξης, προκειμένου να τύχουν προστασίας τα πρόσωπα αυτά...

Μέ έφοδο τού FBI στα γραφεία της Novartis ΕΛΛΑΣ άρχισε τό ξετύλιγμα...



Η έρευνα των ελληνικών αρχών για το σκάνδαλο Novartis διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο. Οι αμερικανικές αρχές είχαν όμως αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα πολύ νωρίτερα.
Ήδη από το καλοκαίρι του 2016 ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Novartis απασχολεί τη διεθνή επικαιρότητα για μια ακόμη υπόθεση διαφθοράς αυτή τη φορά στην Ελλάδα.
Η έρευνα ξεκίνησε στην Αμερική όταν, αρχικά, δύο, στη συνέχεια τρείς Έλληνες υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis ΕΛΛΑΣ έδωσαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να μπουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Οι Αμερικανικές Αρχές ενδιαφέρονται πρωτίστως για το εάν η Ευρωπαϊκή Novartis κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος άλλων φαρμακοβιομηχανιών κυρίως αμερικανικών.
Στην Ελλάδα όμως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και άρχισε να παρασέρνει ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, γιατρούς και πολιτικούς.
Οι μάρτυρες αποκάλυψαν το μηχανισμό που είχε στήσει η εταιρία για να υποστηρίζει τα συμφέροντά της (πολιτικούς, Media, ιατρική κοινότητα)
«Οι μάρτυρες επεξηγούν το μηχανισμό διείσδυσης της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας στη χώρα μας. Επεξηγούν το πώς χειραγωγήθηκε η τιμολόγηση των φαρμάκων. Επεξηγούν το ποια ήτανε η επιρροή της στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας»  δήλωσε ο Παύλος Σαράκης, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους προστατευόμενους μάρτυρες που έδωσαν στοιχεία στην αμερικανική Δικαιοσύνη και στο FBI.
Κλιμάκιο του FBI εγκαθίσταται στην Ελλάδα γίνεται έφοδος στα γραφεία της Novartis ΕΛΛΑΣ κατά τη οποία βρέθηκε λίστα με...

Δέκα «αφελείς» σκέψεις και απορίες για το σκάνδαλο της Novartis...

«Και στη Novartis, δημοσιογραφία για τα μπάζα»...
Δέκα «αφελείς» -φυσικά- σκέψεις και απορίες για το σκάνδαλο της Novartis.

1) Δεν υπάρχει σκάνδαλο, ποιος το είπε, απλώς παραγγέλθηκαν 13 εκατομμύρια εμβόλια για μία χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων (και με ανάγκη για να εμβολιαστούν λιγότεροι από τους μισούς).

2) Σκάνδαλο Novartis υπάρχει για τις άλλες χώρες αλλά όχι για την Ελλάδα...

3) Σκάνδαλο Novartis υπάρχει για τους γιατρούς αλλά όχι για το πολιτικό προσωπικό... Η εταιρία έσπρωχνε χρήμα, αν το έκανε, μόνο σε γιατρούς αλλά όχι σε πολιτικούς, έτσι;

4) Γιατί οι μάρτυρες κατηγορούν τον Σαμαρά και όχι τον Γιώργο Παπανδρέου (πρωθυπουργοί); Γιατί τον Αβραμόπουλο και όχι τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργοί υγείας); Γιατί σε τελική ανάλυση τον Άδωνι Γεωργιάδη και όχι τον Μάκη Βορίδη;

5) Κάπως έτσι δεν ήταν προστατευμένοι οι μάρτυρες και για την υπόθεση του Noor 1 και οι περισσότεροι από αυτούς άρχισαν ξαφνικά να εξαφανίζονται και να πεθαίνουν;...

Novartis : Διέρρευσαν ολόκληρες οι καταθέσεις τών τριών προστατευόμενων μαρτύρων γιά τίς μίζες...

Οι καταθέσεις-φωτιά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων για τις μίζες της Novartis...
Τι λένε για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς...

Νέο λάδι στη φωτιά της σφοδρής πολιτικής συγκρουσης έριξε η διαρροή ολόκληρων πλέον των καταθέσεων των τριών προστατευόμενων μαρτύρων για τις μιζες της Novartis. Ήδη αντίγραφα της δικογραφίας των 7000 σελίδων έλαβαν όλοι οι κατονομαζόμενοι πολιτικοί και συγκεκριμένα οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς, Πικραμμένος και οι πρώην υπουργοί, Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Λοβέρδος, Λυκουρέντζος, Σαλμάς και Κουτρουμάνης.

Οι τρεις μάρτυρες, που κατέθεσαν με τα ψευδώνυμα, Μάξιμος Σαράφης, Ιωάννης Αναστασίου και Αικατερίνη Κελέση, περιγράφουν τη διαδρομή ποσών άνω των 50 εκ ευρώ, για το επίμαχο διάστημα 2006 έως τον Ιανουάριου του 2015, που όπως υποστηρίζουν είχαν καταλήξει σε μετρητά, ακόμα και μέσα σε βαλίτσες, στο Μέγαρο Μαξίμου, στους κατονομαζόμενους πολιτικούς, συνεργάτες και συγγενείς τους, με κεντρικό πρόσωπο τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσνταντίνο Φρουζή. Όλοι οι κατονομαζόμενοι μιλούν για στημένη υπόθεση και καταγγέλουν προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ» περιγράφει στην δικογραφία Novartis, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και παραδόθηκε στους ενδιαφερομένους, τον μηχανισμό με τον οποίο δόθηκε μίζα, όπως ισχυρίζεται, 40 εκατομμυρίων ευρώ για την Υγεία.

Τι αναφέρει η έκθεση της ένορκης εξέτασης μάρτυρα

 ...

Να μην εξαρτάται η χώρα από την όρεξη του καθενός...

Να θωρακιστεί η χώρα...
Η διαρκής επιστροφή στις διαχρονικές «μαύρες τρύπες» της Ελλάδας υπενθυμίζει διαρκώς τη συνδρομή της μίζας και της διαφθοράς σε τομείς όπως αυτοί των εξοπλισμών, της Υγείας, των προμηθειών του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης στην υπερμεγέθυνση του δημοσίου χρέους, η οποία έφερε τη χώρα στο χάλι που ζούμε σήμερα.

Προφανώς, κάθε προσπάθεια για διερεύνηση και ξεκαθάρισμα παλαιών υποθέσεων, όποια και αν είναι η αφετηρία ή το κίνητρό της, είναι καλοδεχούμενη. Ως εκ τούτου και η τρέχουσα υπόθεση με το σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων εκ μέρους της Novartis πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο.

Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι ο τομέας της Υγείας είναι ένας από τους πλέον ευάλωτους και ταλαιπωρημένους σε ζητήματα διαφθοράς εδώ και πολλά χρόνια και, αν κάποιος είχε την υπομονή και το κουράγιο να συνεχίσει το ξεσκόνισμα, θα έβρισκε πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια και θα χρειαζόταν κάμποσα χρόνια για να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη σημαντικές υποθέσεις, ειδικά στον τομέα των προμηθειών.

Ωστόσο, ας μην κοροϊδευόμαστε. Πέρα από το ξεκαθάρισμα των παλαιών υποθέσεων, το κρίσιμο ζητούμενο είναι η θεσμική θωράκιση της χώρας ως προς τις προμήθειές της. Όπως γνωρίζουμε, αλλά και όπως διαπίστωσε η τρόικα κατά τη μακρά παραμονή της στη χώρα μας, το θεσμικό χάλι της Ελλάδας είναι απλώς... παροιμιώδες...

''Κύριε Πρόεδρε, γιατί τους καλείτε;''...

Η επιστολή των εργαζομένων του Mega...

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι που έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία του μεγαλομετόχου της «Τηλέτυπος Α.Ε.», Γιάννη Βαρδινογιάννη, οι οποίοι με...
επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαμαρτύρονται για την πρόσκληση μελών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο σε πρόσφατη δεξίωση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MEGA ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

«Εξοχότατε Πρόεδρε,
Με μεγάλη έκπληξη και μεγαλύτερη απογοήτευση παρατηρήσαμε ότι κατά την πρόσφατη δεξίωση προς τιμήν του προέδρου του Ισραήλ, ανάμεσα στους καλεσμένους του Προεδρικού Μεγάρου ήταν και εκπρόσωποι της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είναι βασική μέτοχος του τηλεοπτικού καναλιού Mega από την ίδρυσή του το 1989 μέχρι και σήμερα, απολαμβάνοντας πλούτο, προβολή και ισχύ στην ελληνική κοινωνία.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, μαζί με τους άλλους μετόχους του Mega, έχει εγκαταλείψει την επιχείρηση και τους εργαζόμενούς της στο κενό.

Ακόμα και μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του καναλιού και την κατάρτιση νέου business plan - το οποίο είχε την έγκριση των δανειστριών τραπεζών και τη συγκατάνευση του ΕΣΡ - η οικογένεια Βαρδινογιάννη και οι άλλοι μέτοχοι του Mega αποφάσισαν - αιφνιδιάζοντας τους πάντες - να μην καταθέσουν τελικά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία παροχής τηλεοπτικών αδειών.

Αποφάσισαν δηλαδή να αφήσουν το Mega να σβήσει.

Οι ελπίδες των εξαθλιωμένων εργαζόμενων που κρατούν απλήρωτοι ζωντανό το κανάλι κατέρρευσαν…

Εξοχότατε Πρόεδρε,