Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Ποιά η στάση τών ΗΠΑ απέναντι σέ Ελλάδα-Κύπρο καί ποιά απέναντι στήν Τουρκία...

Δύο μέτρα και δύο σταθμά...
  ...οι ΗΠΑ, για Ελλάδα-Κύπρο και Τουρκία...

τού Μιχάλη Ιγνατίου
Η υπόθεση του ιρανικού τάνκερ Grace 1, που στο μεταξύ μετονομάστηκε σε Adrian Darya, απέδειξε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας, κρέμονται από μία κλωστή και εξαρτώνται από τυχαία περιστατικά. Μπορεί μία χώρα, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος π.χ., να είναι απόλυτα "πιστή" στις σχέσεις της με την Αμερική, αλλά να προκύψει κάποιο περιστατικό, που να την θέσει σε κίνδυνο.

Με αφορμή το ιρανικό τάνκερ, και την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ιράν που για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του δεν ενδιαφέρεται τι επιπτώσεις θα υπάρξουν για άλλες χώρες, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε αυστηρό διάβημα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, με το οποίο --λίγο πολύ-- απαιτούσε να μην τολμήσουν να διευκολύνουν το Adrian Darya και τους Ιρανούς.

Το μήνυμα ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο για τους "Φρουρούς της Επανάστασης", οι οποίοι βρίσκονται κάτω από καθεστώς σκληρών κυρώσεων από την Αμερική. Όποιος τις παραβεί αναμειγνύεται σε εγκληματικές ενέργειες, ανέφερε το διάβημα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στους δημοσιογράφους από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

Το διάβημα ήταν αχρείαστο, και εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι …Τουρκία, η οποία πολεμά τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά μας και συνεργάζεται με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο πιο σημαντικούς εχθρούς της Αμερικής αυτή τη στιγμή. Μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ να νομίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι καλός άνθρωπος, αλλά οι υπουργοί του και οι συνεργάτες του και οι πάντες στο Κογκρέσο, πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο.

Ουδείς πιστεύει ότι η Αθήνα ή η Λευκωσία θα επιχειρούσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ. Άλλωστε, σέβονται απόλυτα τις αμερικανικές κυρώσεις σε αντίθεση με την Τουρκία που συμμετέχει σε όλες προσπάθειες παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο.

Αυτό αποδείχθηκε και στα αμερικανικά δικαστήρια κατά τη δίκη του τραπεζίτη Ατίλα, προσωπικού ταμία της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά και στο λαθρεμπόριο του χρυσού της Βενεζουέλας αναμείχθηκε επίσημα η Τουρκία σε συνεργασία πάντα με το Ιράν. Όμως, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί δεν ιδρώνουν. Ό,τι κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας "είναι καλά καμωμένο", ακόμα και όταν αγοράζει τους ρωσικούς πυραύλους S-400...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε ΕΔΩ...