Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 20:18 | 29 Ιουν. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. Τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, είχε ως αποτέλεσμα η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά το Brexit. Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ― ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ― εξέφρασαν οι τρεις πρόεδροι: του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, Μαρκ Ρούτε. Στο πλαίσιο αυτό, απόρρητο έγγραφο, που αποδίδεται στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και διανεμήθηκε στα μέλη της Κομισιόν, δίνει αυστηρές οδηγίες για διακοπή κάθε επαφής με Βρετανούς αξιωματούχους.Στο μεταξύ, οι ελιγμοί και οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για το Brexit κινούν υποψίες.
2. Ρήγμα στα τείχη του πολιτικού αυτισμού της Ευρώπης αναζήτησε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια «αποστολή» αρκούντως δύσκολη αλλά και καθοριστική για την τύχη που θα έχει το ελληνικό ζήτημα μετά το Brexit. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι: Στην Ευρώπη του Τσίπρα ή του Σόιμπλε; Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  αποκαλύπτει πάντωςτα σχέδια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα επόμενα βήματα της ΕΕ μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ένωση. Σε αντίθεση με όσους ζητούν πολιτική στροφή και επανεκκίνηση της ΕΕ, ο Σόιμπλε προτείνει περισσότερη πειθαρχία και πιστή τήρηση των κανόνων, δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στους τεχνοκρατικούς μηχανισμούς και περιορίζοντας τις πολιτικές αποφάσεις.
3. Στους 41 νεκρούς και 239 τραυματίες ανέρχεται ο τελικός τραγικός απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου το βράδυ της Τρίτης τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια ανατινάχθηκαν. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ «οι ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για ενέργεια του Ισλαμικού Κράτους». Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης κι ακούστε έναν Έλληνα που βρισκόταν στο αεροδρόμιο να περιγράφει τα όσα έζησε εκεί.
4. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν σε παραίτηση, τονίζοντας πως δεν θα εγκαταλειφθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες και προειδοποιεί για δύσκολους οικονομικά καιρούς.
 
 «Αναμφίβολα, συμφέρει το κόμμα μου να κάθεται εκεί, αλλά δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον. Για τ' όνομα του Θεού, φίλε μου, παραιτήσου!» είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στον Κόρμπιν. Από ελληνικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του στον ηγέτη τον Εργατικών.
5. Τι συμβαίνει με την πτώχευση της Μαρινόπουλος; Είναι η Lehman Brothers της Ελλάδας… Όλο το παρασκήνιο.
6. Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 6,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων καταγράφει δημοσκόπηση της εταίρας Pulse για το Action 24.
7. Εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ, με ακάλυπτο κίνδυνο που κυμαινόταν από 50% έως 90%, δάνεισαν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αποκαλύφθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια στα κανάλια και τα κόμματα.
8. Η φωτογραφία τους, σε αυτό το πρώτο τους βήμα στην Ευρώπη, με εκείνον να βγαίνει από μια βάρκα στη Λέσβο κρατώντας στην αγκαλιά του το μωρό του και κουβαλώντας στην πλάτη του την τυφλή του γυναίκα, συγκλόνισε. Η ιστορία πίσω από την οικογένεια.
9. Το λεωφορείο φροντίδας των αστέγων συμπολιτών μας αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του Ιουλίου στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Δείτε το σε φωτογραφίες.
10. Το Stonewall Inn στο νούμερο 53 της Christopher Street, στη συνοικία Greenwich Village, στο κάτω Μανχάταν, ανακηρύχθηκε και με τις «ευλογίες» του αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ως το πρώτο από τα 122 εθνικά μνημεία στις ΗΠΑ που τιμά το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
* Σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη

Σπουδαία υποβρύχια ευρήματα στη Δήλο...


ΦΩΤΟ...
Ένα αρχαίο λιμάνι και επτά ναυάγια βρέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνα στη Δήλο στο διάστημα από  25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016.  Πρόκειται για ένα...
μικρό αρχαίο εμπορικό λιμάνι, ενώ τα ναυάγια προέρχονται από τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπ. Πολιτισμού:

Στο διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016, συνεχίστηκε η έρευνα - αποτύπωση στη Δήλο υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Σκοπός της υποθαλάσσιας έρευνας ήταν να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά. 

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής εντοπίσθηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής. Επίσης εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα καθώς και μια κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση (εικ. 1), η οποία φαίνεται ότι, πιθανότατα ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση για την ταύτιση της οποίας μόνο η ανασκαφική έρευνα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες. Η ύπαρξη αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων αποτελούν μέρος ενός ακόμη λιμανιού στην περιοχή.
Εικ. 1. Άποψη της θεμελίωσης της κατασκευής στον όρμο του Σκαρδανά προς τα δυτικά. | 
Στην ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην Ύστερη Ελληνιστική Εποχή (εικ. 2). Από τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας έρευνας στη Δήλο, προκύπτει ότι όπως και στον όρμο της Συνοικίας του Σταδίου, τον οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει το 2014 και 2015, και στον όρμο της Συνοικίας του Σκαρδανά (εικ. 3) λειτουργούσε ένα λιμάνι εμπορικό, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

Εικ. 2. Άποψη του όρμου του Σκαρδανά προς τα νοτιοδυτικά με ορατά τα κατάλοιπα των κατασκευών.
Εικ. 3. Ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου | 
Επιπροσθέτως, η ερευνητική αποστολή πραγματοποίησε υποβρύχιες διερευνητικές αυτοψίες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων μεταξύ Δήλου και Ρήνειας κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίσθηκαν επτά (7) ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων. Πρόκειται για πέντε (5) ναυάγια της Ύστερης Ελληνιστικής περιόδου (εικ. 4) ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου (εικ. 5) και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό (σχιστολιθικές πλάκες).
Εικ. 4. Αποτύπωση της κατασκευής με ισχυρή θεμελίωση στον όρμο του Σκαρδανά | 
Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι η Δήλος γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνειας αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα. 
efsyn.gr

Το ΑΠΘ προσπαθεί να συγκρατήσει τα «λαμπρά μυαλά»...


... από τη φυγή στο εξωτερικό...
Είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός φορέας της χώρας, απασχολώντας 3000 νέους επιστήμονες στα ερευνητικά προγράμματα, που υλοποιεί στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων και με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη. Το...
ΑΠΘ προσπαθεί να συγκρατήσει τα "λαμπρά μυαλά" από τη φυγή στο εξωτερικό, δίνοντας κίνητρα να παραμείνουν στην κοινότητά του και ελαχιστοποιώντας τη διαρροή ερευνητικής δραστηριότητας στο εξωτερικό.

"Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κάνει ό,τι μπορεί να συγκρατήσει τους ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει, παρά την οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση των νέων εισροών σε ερευνητικά προγράμματα στο ΑΠΘ την τελευταία πενταετία ήταν της τάξης του 5%, ενώ αντίστοιχα η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50%", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής, αν. Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρος Λαόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), της σχετικά νέας και αυτοδύναμης ερευνητικής δομής του ΑΠΘ, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της έρευνας για την ανάπτυξη της χώρας και να διαμορφώσει νέες και πιο αποτελεσματικές δομές διεπιστημονικής συνεργασίας.

Εννέα διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες εντάχθηκαν στο ΚΕΔΕΚ μετά την πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εγκαθίστανται αυτές τις ημέρες στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου (Balkan Center, 10ο χλμ Θεσσαλονίκης-Θέρμης).

"Με τη μετεγκατάσταση των εννέα ομάδων στο κτίριο του ΚΕΔΕΚ και τη δεύτερη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη, στην οποία έχουν ήδη ανταποκριθεί 13 ομάδες, που μένει να διαπιστώσουμε εάν πληρούν τα κριτήρια της διεπιστημονικότητας και της καινοτομίας, προχωρούμε από την πιλοτική φάση προς την πλήρη λειτουργία του Κέντρου και την υλοποίηση ερευνητικών δράσεων" σημείωσε ο κ.Λαόπουλος.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι το ΚΕΔΕΚ προωθεί την παροχή υπηρεσιών, αλλά στη λογική του να δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις και καινοτομικά προϊόντα, δηλαδή "δεν είναι ένας είδος θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων, αλλά ένας καθαρά ερευνητικός οργανισμός, που προωθεί την ερευνητική αριστεία", ενώ η δραστηριότητά του είναι χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ, όπως και τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται.

Οι πρώτες εννέα διεπιστημονικές ομάδες που εντάχθηκαν στο ΚΕΔΕΚ και θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα (19.30, Balkan Center) στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης είναι οι εξής: Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων, Υπηρεσιών Έρευνας Παρακολούθησης και Πρόγνωσης Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Βιώσιμης διαχείρισης ποιότητας ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, Βιώσιμων Αγροδιατροφικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων, Ψηφιακής αποτύπωσης και κατασκευής με πρόσθεση υλικού, Κέντρου Βιοανάλυσης και Τεχνολογιών OMICS, Ορθοπαιδικού Κέντρου Έρευνας, Έρευνας στο Εκθεσίωμα και την Υγεία, Κέντρου Αριστείας Φυσικών Προϊόντων ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Αντανακλαστικά από την ΕΡΤ στο μακελειό της Κωνσταντινούπολης... …Κοιμήθηκαν οι ιδιωτικοί σταθμοί

Αντανακλαστικά από την ΕΡΤ στο μακελειό της Κωνσταντινούπολης

Εξαιρετικά αντανακλαστικά έδειξε η ΕΡΤ εχθές το βράδυ, διακόπτοντας την κανονική ροή του προγράμματός της για να...
μεταδώσει ζωντανές εικόνες από τα διεθνή πρακτορεία με τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Στοιχείο που επισημάναμε και λίγες ημέρες πριν λέγοντας ότι κάτι κινείται στην ΕΡΤ… Αφού όχι μόνο καταφέρνει να δίνει το παρόν στα μεγάλα γεγονότα όταν οι υπόλοιποι ιδιωτικοί σταθμοί υπολείπονται πλέον στην ενημέρωση… Αλλά και γιατί είναι σαφές ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να επιτελέσει έναν ουσιαστικό ρόλο στην ενημέρωση των ελλήνων πολιτών προτάσσοντας την είδηση, χωρίς το «κόμπλεξ» των περασμένων χρόνων που μπορεί ο κόσμος να καιγόταν, αλλά αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να μοιράσουν το χρόνο μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης!

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η ανατροπή αυτής της αποτυχημένης συνταγής και ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός φαίνεται να κινείται πια με κριτήρια μεγάλων διεθνών μέσων που μοναδικός στόχος είναι η είδηση!

Εχθές το βράδυ ο Αντώνης Αλαφογιώργος που συντόνιζε τη συζήτηση από το στούντιο με συνεχείς συνδέσεις κατάφερε να ενημερώσει το τηλεοπτικό κοινό για το μακελειό στη γειτονική χώρα με επαρκή και ολοκληρωμένο τρόπο όπως αρμόζει δηλαδή σε έναν ειδησεογραφικό οργανισμό του μεγέθους της ΕΡΤ...

Αντανακλαστικά από την ΕΡΤ στο μακελειό της Κωνσταντινούπολης

enimerosi24.gr

Απόρρητο έγγραφο Γιούνκερ: Μην μιλάτε στους Βρετανούς...

 Απόρρητο έγγραφο Γιούνκερ: Μην μιλάτε στους Βρετανούς - Μην ταξιδεύετε στο «νησί»!
Μην ταξιδεύετε στο «νησί»!...

Εξαιρετικά σκληρή στάση απέναντι στους Βρετανούς φέρεται να ακολουθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο αποδίδεται ένα απόρρητο έγγραφο που...
διενεμήθηκε στα μέλη της Κομισιόν με αυστηρές οδηγίες να μην μιλούν σε Βρετανούς αλλά και να μην επισκεφθούν το «νησί» έως ότου ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του Brexit από το Λονδίνο.

Στο έγγραφο, που το Politico ισχυρίζεται πως έχει στη διάθεσή του, συστήνεται σε μέλη της Κομισιόν, προσωπάρχες και διευθυντές, να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες, ενώ υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν «μυστικές διαπραγματεύσεις» με τη Βρετανία.

Παράλληλα, τους τονίζεται να μην απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία του Brexit.  

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν οδηγίες και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς οι δύο θεσμοί διεκδικούν τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της ΕΕ, γεγονός που φέρεται  να έχει κάνει τους κ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ να «βρίσκονται στα μαχαίρια»...

  imerisia.gr

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την επίθεση στο «Ατατούρκ»...

ypex
Στη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και το αεροδρόμιο Ατατούρκ αναφέρθηκε το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική του ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει την ενέργεια και παράλληλα αναφέρεται στην προξενική συνδρομή σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.

«Εκφράζουμε την οργή και τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις χθεσινές πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων.Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο φίλο τουρκικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρεται αμέσως μετά τις εκρήξεις, κλιμάκιο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης μετέβη στον χώρο του αεροδρομίου και παρείχε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες προξενική συνδρομή σε Έλληνες πολίτες, που βρίσκονταν στο χώρο του αεροδρομίου και χρειάστηκαν αρωγή για την ασφαλή μεταφορά τους σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης.

«Το Γενικό Προξενείο προβαίνει από το πρωί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη και κανένα στοιχείο, μέχρι στιγμής, για ύπαρξη Ελλήνων μεταξύ των θυμάτων ή τραυματιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ...
aixmi.gr

Γερμανικός Τύπος: Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο... ...και δεν το κρύβει...

Ψυχρός ρεαλισμός από τη Μέρκελ στο θέμα του Brexit

Μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ, πολλοί κατηγόρησαν τους επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit πως δεν είχαν σχέδιο για το μέλλον της Βρετανίας. Σχέδιο όμως για το...
μέλλον της ΕΕ, όπως φαίνεται, δεν έχει ούτε η Κομισιόν αλλά ούτε και το Βερολίνο, που ηγείται των πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον γερμανικό Τύπο να ασκεί κριτική στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τα επόμενα βήματα της ΕΕ.


Την ίδια στιγμή η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times καλεί την Μέρκελ να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα για να αποφευχθεί το Brexit. To μοναδικό της ταλέντο όπως γράφει η εφημερίδα είναι «να μην κάνει τίποτα». «Κάνε αυτό που ξέρεις καλύτερα από τον καθένα [...] Η βρετανία χρειάζεται χρόνο. Εκ μέρους όλων μας και στο όνομα της Ευρώπης, πρέπει να αναβάλεις, να χρονοτριβήσεις και να κωλυσιεργήσεις με όλη σου τη δύναμη. Σε εκλιπαρούμε να μας οδηγήσεις στη σωτηρία με το μερκελισμό σου», γράφει χαρακτηριστικά.

Γερμανικός Τύπος κατά Μέρκελ
Η σοσιαλδημοκρατική Frankfurter Rundschau, σχολιάζοντας τη θέση της Μέρκελ, γράφει: «Γίνεται πολύς λόγος αυτές τις μέρες για την ευρωπαϊκή οικογένεια και περί αυτής έκανε λόγο και η καγκελάριος. Αλλά όταν γίνεται λόγος για οικογένεια θα έπρεπε η μαμά Μέρκελ να προσθέσει και τι θα γίνει με τα υπόλοιπα μέλη της. Ναι, θα έπρεπε -τουλάχιστον ακροθιγώς- να αναφερθεί και στη δική της ευθύνη για την αποχώρηση της Βρετανίας. Τίποτα σχετικό δεν ειπώθηκε στις δηλώσεις της. Τίποτα για το αν συνέβαλε και η συχνά αδιαφανής, οικονομικά και κοινωνικά επιβλαβής, αν μη τι άλλο, πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία».

Η συντηρητική Frankfurter Allgmeine Zeitung αναφέρει: «Στην παρούσα κατάσταση δεν είναι το πλέον λανθασμένο πράγμα να θέλει η καγκελάριος Μέρκελ να κερδίσει λίγο χρόνο για να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα για το βρετανικό δημοψήφισμα. Ενα από αυτά τα συμπεράσματα είναι προφανές, ότι δηλαδή και η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα πρέπει να το σκέφτεται για πολύ: η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τους κανόνες, τις συνθήκες και τις υποσχέσεις της. Η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αυτό δεν γινόταν πάντοτε. Στην παραβίασή τους και την αθέτησή τους συμμετείχε και το Βερολίνο. Τις περισσότερες φορές ο στόχος ήταν να διατηρηθούν όσα επιτεύχθηκαν και να εμποδιστούν τα χειρότερα. Μακροπρόθεσμα όμως τέτοια τεχνάσματα θέτουν σε κίνδυνο ακριβώς αυτό το οποίο θέλουν να διασώσουν. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία το αντιληφθεί επιτέλους, τότε η αποχώρηση των Βρετανών θα έχει προσφέρει μια υπηρεσία στην Ευρώπη».

Η Μannheimer Morgen παρατηρεί: «Η Άγκελα Μέρκελ, η αριστοτέχνης του περίπου, δεν έχει ακόμα κανένα σχέδιο και δεν το κρύβει κιόλας. Το πνεύμα αμηχανίας το οποίο πλανάται πάνω από την Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα διαπερνά και τις κυβερνητικές δηλώσεις. Το σοκ είναι ακόμα μεγάλο για να μπορέσει να σκεφτεί κανείς για τη επόμενη μέρα. Την ημέρα δηλαδή κατά την οποία η κυβέρνηση του Λονδίνου θα καταγγείλει τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Μέχρι τότε η καγκελάριος θα έχει να κάνει πολλά για να φρενάρει τις κεντρόφυγες δυνάμεις στην Ε.Ε. και όχι μόνο στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά της η Neue Osnabrücker Zeitung ασχολείται με τις αντιδράσεις ηγετικών στελεχών της Ε.Ε. μετά το βρετανική απόφαση εξόδου από την Ε.Ε. και ρωτά: «Δεν έμαθαν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τίποτα από το βρετανικό δημοψήφισμα; Στη σύνοδο κορυφής δεν έγινε λόγος για κάποια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία θα αλλάξει πραγματικά την Ε.Ε., η οποία θα μπορούσε να την φέρει πιο κοντά στους πολίτες και θα την κάνει λιγότερο γραφειοκρατική. Οι Βρετανοί όμως κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την Ε.Ε. στη σημερινή της μορφή. Αντίθετα οι αρχηγοί των κρατών μελών έδωσαν έμφαση στην ολοκλήρωσή της. Δεν θα πάνε καλά έτσι τα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι βάζουν τις βάσεις για νέες ήττες, όπως λ.χ με δημοψηφίσματα σε άλλες χώρες».
 

Goldman Sachs, Vodafone και άλλες πολυεθνικές σκέφτονται «έξοδο»...

.
...από τη Βρετανία...
Goldman Sachs και Vodafone, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Times» και του «BBC», φέρονται να εξετάζουν τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων τους εκτός της Βρετανίας. Δεκάδες ακόμη πολυεθνικές εταιρείες έχουν...
αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από τη Βρετανία, λόγω της απώλειες της πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.


Ο επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs, που απασχολεί 6.500 εργαζομένους, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετακίνησης μέρους των βρετανικών της δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη απάντησε: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά».

Τις ίδιες σκέψεις φέρεται να κάνει και η Vodafone. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της εκτός της Βρετανίας, καθώς, όπως εξηγεί, «η μεγάλη πλειοψηφία των 462 εκατ. πελατών, 108.000 εργαζομένων και 15.000 προμηθευτών, εδρεύει εκτός της Βρετανίας».

«Η ιδιότητα κράτους - μέλους της Βρετανίας διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Vodafone, λόγω της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών» σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η Vodafone, που απασχολεί πάνω από 13.000 άτομα στη βρετανική επικράτεια.

tvxs

Στό πολιτικό ρεπορτάζ τής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" ο μυκονιάτης δημοσιογράφος Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Μετακινήσεις - αλλαγές στα NEA...

Μετακινήσεις και αλλαγές στην εφημερίδα "Τα Νέα" από τον διευθυντή Δημήτρη Μητρόπουλο σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το φύλλο.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ν. Μανιάτης, που κάλυπτε για χρόνια το πολιτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, μετακινήθηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ των Νέων.
Ο Δ. Ν. Μανιάτης έχει μεταπηδήσει στην πολιτική αρθρογραφία της εφημερίδας - μετά από επιλογή του Δ. Μητρόπουλου- ήδη απ' το.. καλοκαίρι του 2014 με μόνιμη στήλη. Τώρα όμως και τυπικά περνάει στις μπροστά σελίδες της ημερήσιας εφημερίδας του ΔΟΛ.
Aλλαγές ετοιμάζονται και στο σάιτ της εφημερίδας Τα Νέα που ομολογουμένως τις χρειάζεται.
(μέ πληροφορίες από zoornalistas)

Τσίπρας: Η ΕΕ για πρώτη φορά μικραίνει...

Τσίπρας: Η ΕΕ για πρώτη φορά μικραίνει - Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν εμπνέει τους λαούς της
Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν εμπνέει τους λαούς της...
Προβληματισμό για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ... Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα και τις εξελίξεις μετά την απόφαση για Brexit, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δημιουργείται ένα ιστορικό δεδομένο -και αυτό είναι ότι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η ΕΕ «μικραίνει» και ο χάρτης αλλάζει. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα γινόταν εάν είχαμε σήμερα και άλλα δημοψηφίσματα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτιμά πως υπάρχουν και άλλες χώρες, οι πολίτες των οποίων θα επέλεγαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσίπρας συμπέρανε ότι οι λαοί δεν εμπιστεύονται την ΕΕ και υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο, πιο ελκυστικό όραμα, ενώ μίλησε για δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα στην Ένωση -το κοινωνικό έλλειμμα, δε, το χαρακτήρισε τεράστιο.

Ο ίδιος μίλησε και για τις ανισότητες εντός ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορείς να μειώνεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία, όπως συνέβη στην ελληνική περίπτωση. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην ανεργία στην Ελλάδα, η οποία στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% στο 26%, την ώρα που, στην Γερμανία, όπως σημειώσε, η ανεργία μειώθηκε στο 4,5% -θέλοντας έτσι να επισημάνει την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι αυτές τις ανισότητες και την ανάγκη ενός νέου οράματος για την ΕΕ είχε αναδείξει και ο ελληνικός λαός και η κυβέρνησή του, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, που έγινε στη χώρα μας.

Τέλος, προανήγγειλε πρωτοβουλίες και συνεργασίες της ελληνικής πλευράς σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση των ηγετικών ευρωπαϊκών οργάνων με τους λαούς της ΕΕ.

«Είτε θα αποφασίζουμε ο καθένας για τον εαυτό του είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μίας καλύτερης Ευρώπης» υπογράμισε ακόμη.
 

Τα βρήκαν Πούτιν- Ερντογάν...

Ελευθέρας από τον Πούτιν για Ρώσους τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Τουρκία
Στο κλείσιμο μιας τετ α τετ συνάντησης κατέληξαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία μετα την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την...
ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα των σχέσεων των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας.

«Μαζί με τη λήψη των απαραίτητων βημάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις, Πούτιν και Ερντογάν υπογράμμισαν την ανάγκη για συνεργασία ενόψει των πολιτικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων στην περιοχή» αναφέρεται στην ανακοινωση της τουρκικής προεδρίας.

Από ρωσικές πηγές μεταφέρεται ότι στη συνομιλία τους ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ρωσία θα άρει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στους Ρώσους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν την Τουρκία, μια απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει - άγνωστο σε ποιο βαθμό - την πορεία και του ελληνικού τουρισμού.

Η τηλεφωνική συνομιλία, που διήρκησε 40 λεπτά, ορίστηκε μετά την επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα ο Ερντογάν στον Πούτιν στην οποία ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου του 2015 και τον θάνατο ενός εκ των χειριστών του, παρότι το Κρεμλίνο θέλησε στη συνέχεια να μετριάσει τις ελπίδες της Τουρκίας για ταχεία αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Με 200 ευρώ διακοπές στο Ιόνιο, κάνει μόνο ο Βρετανός - Ποτέ ο Έλληνας!

Με 200 ευρώ διακοπές στο Ιόνιο, κάνει μόνο ο Βρετανός - Ποτέ ο Έλληνας! - Κεντρική Εικόνα

Είστε διακοπές Ιούλιο μήνα στο Λαγανά της Ζακύνθου, μεσημεράκι προς απόγευμα...
Χαλαρώνετε διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο, πίνοντας το κοκτέιλ της επιλογής σας και ρίχνετε πού και πού κλεφτές ματιές στη μαγευτική θέα από το μπαλκόνι του δωματίου σας  το οποίο έχετε κλείσει στην ικανοποιητική (για τα ελληνικά δεδομένα) τιμή των 60 ευρώ.
Κι εκεί που έχετε πιάσει χαλαρή κουβεντούλα περί ανέμων και υδάτων με τον Άγγλο του διπλανού δωματίου, τον ακούτε εμβρόντητοι να σας λεει ότι για τις ίδιες διακοπές με εσάς έχει πληρώσει 176 λίρες (δηλαδή 211 ευρώ). Για επτά διανυκτερεύσεις, που σημαίνει ότι η βραδιά του έρχεται στα 30 μόλις ευρώ.
Και ακόμα δεν έχετε ακούσει το καλύτερο...
Στο συνολικό αυτό ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Τη στιγμή που το πιο φθηνό εισιτήριο από Λονδίνο για Ζάκυνθο με την Ryan Air, στα τέλη του μήνα, κοστίζει περίπου 340 ευρώ χωρίς τις αποσκευές.
Δηλαδή πρακτικά μόνο με το αεροπορικό εισιτήριο ο συγκεκριμένος έχει καλύψει τις διανυκτερεύσεις του και του μένουν και... ρέστα για τα έξοδα των πρώτων ημερών.
Κι ενώ αντίστοιχα για εσάς μόνο το δωμάτιο, για τις ίδιες διανυκτερεύσεις, στοιχίζει 420 ευρώ και φυσικά έχετε ήδη επιβαρυνθεί με το κόστος μετάβασης από την Αθήνα ή όπου αλλού προς τη Ζάκυνθο.
Αυτή είναι μια πραγματική σύγκριση ενός ξένου τουρίστα που έχει έρθει με πακέτο διακοπών μέσω των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων του εξωτερικού στη χώρα μας σε σχέση με έναν Έλληνα που κάνει μόνος τους μια απλή κράτηση σε ένα οποιοδήποτε ξενοδοχείο.
Και υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις για όλα τα δημοφιλή νησιά που ξένοι αλλά και Έλληνες επιλέγουν για διακοπές.
Για παράδειγμα σε ξενοδοχείο στα Μάλια, της Κρήτης υπάρχει προσφορά 7 διανυκτερεύσεων με 286 λίρες (343 ευρώ) με τα αεροπορικά πάντα να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Ενδεικτικά τα πιο φθηνά αεροπορικά από Λονδίνο προς Ηράκλειο είναι 206 ευρώ χωρίς αποσκευές.
Όταν κάποιος από την Ελλάδα ψάξει παραπλήσια ξενοδοχεία της περιοχής για να κλείσει δωμάτιο θα δει ότι οι τιμές κυμαίνονται από 102 ευρώ και φτάνουν τα 150 ευρώ. Δηλαδή για 7 βράδια θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 700 ευρώ μόνο για το ξενοδοχείο.
Θέλετε να πάμε και στον Κάβο στην Κέρκυρα;
Υπάρχει προσφορά 275 λιρών (330 ευρώ) για 7 μέρες όλα πληρωμένα. Σε αντίστοιχα ξενοδοχεία της περιοχής οι τιμές που εμφανίζονται για κράτηση από Ελλάδα είναι στα 55 ευρώ τη βραδιά δηλαδή 385 ευρώ χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση σας στο αγαπημένο νησί των Φαιάκων.
Τέλος για να βάλουμε έναν ακόμη δημοφιλή προορισμό, τη Ρόδο, υπάρχει προσφορά σε τριάστερο ξενοδοχείο στους Πεύκους με 330 λίρες για 7 βράδια. Φυσικά τα αεροπορικά είναι μέσα στην τιμή τα οποία κοστίζουν (τα πιο φθηνά που βρήκαμε) στα 224 ευρώ.
Το ίδιο ξενοδοχείο είχε χρέωση μέσω διαδικτύου από Ελλάδα στα 50 ευρώ τη βραδιά  δηλαδή οι 7 διανυκτερεύσεις κοστίζουν 350 ευρώ, χωρίς τα μεταφορικά.
Ηθικό δίδαγμα: Βάλτε τους φίλους σας να κλείσουν τις διακοπές σας από το Λονδίνο. Θα σας κοστίσει φθηνότερα…  

Του Γιώργου Καλούμενου
economy365.gr

Το κόστος της «τζάμπα μαγκιάς»

Αλέξης ΠαπαχελάςΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
  Οι «μαγκιές», πολιτικές και άλλες, πληρώνονται ακριβά. Τα παραδείγματα, πολλά και νωπά. Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε η «μαγκιά» της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, σίγουρα όμως κινείται στη σφαίρα των πολλών δισεκατομμυρίων.
Ο Ερντογάν πληρώνει τώρα τις δικές του «μαγκιές». Επαιξε και έχασε σε σχέση με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τα αδειανά τουρκικά παράλια και οι χαμένες μπίζνες φανερώνουν το τεράστιο κόστος που επωμίσθηκε η Τουρκία. Δεν είναι εύκολο για έναν ηγέτη σαν τον Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη και να κάνει τη δική του κωλοτούμπα στην παγκόσμια σκηνή. Πρέπει να είναι άθλος για τους γύρω του να τον πείσουν για την ανάγκη της κωλοτούμπας και εξαιρετικά επώδυνο για τον ίδιο να την κάνει. Είναι όμως τα καταραμένα οικονομικά δεδομένα που έχουν έναν αμείλικτο τρόπο να επιβάλλονται ακόμη και στους πιο αποφασισμένους ή αλαζονικούς ηγέτες...

Μεθάει ένας ηγέτης την ώρα που κάνει τη «μαγκιά» του και αποθεώνεται, αλλά ξεμεθάει, μαζί με τον λαό του, μόλις ξημερώσει η επόμενη ημέρα με τις παρενέργειές της και τον πονοκέφαλο που φέρνει πάντα η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.

Τώρα έχουμε τους Βρετανούς που έκαναν τη δική τους «μαγκιά» με το δημοψήφισμα. Δεν μοιάζουν να έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική ζημιά που θα υποστούν η οικονομία και η ισχύς τους σε διεθνές επίπεδο. Οι θυμωμένοι ψηφοφόροι άκουσαν τις σειρήνες του λαϊκισμού και πείσθηκαν για το Brexit, χωρίς κανείς να τους έχει παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό Plan B. Εχω την υποψία ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δοκιμάζει τη «μέθοδο Τσίπρα» απέναντι στη Μ. Βρετανία. Αποφεύγει την όξυνση και τις άγαρμπες ακρότητες, κερδίζοντας χρόνο. Ελπίζει ίσως έτσι ότι οι Βρετανοί, πολιτικοί και πολίτες, θα καταλάβουν το μέγεθος του κόστους της απόφασής τους. Ισως ακόμη να θεωρεί πλέον ότι στην πολιτική όλα γίνονται, αφού έχει δει τον δικό μας πρωθυπουργό να μετατρέπεται από ακραίος αντισυστημικός ηγέτης σε αξιόπιστο συνομιλητή που «δεν λέει ποτέ ψέματα». Την έκβαση της βρετανικής «μαγκιάς» δεν μπορούμε να την προβλέψουμε με ευκολία.

Η Ιστορία γράφεται και πάει μπροστά με «μαγκιές», αυτό το γνωρίζουμε. Πολλές ρήξεις και τομές δεν θα είχαν γίνει χωρίς παράλογες κινήσεις. Οταν επισημαίνουμε το κόστος διαφόρων ειδών «μαγκιάς», δεν είναι επειδή λατρεύουμε την αδράνεια ή τη διατήρηση του στάτους κβο. Απλώς να επισημάνουμε ότι όταν πίσω από τις «μαγκιές» δεν υπάρχει σχέδιο ή παράτολμο θάρρος ή, ακόμη καλύτερα, και τα δύο, η καταστροφή παραμονεύει. Να το πούμε και απλά, λαϊκά; Τζάμπα μαγκιά δεν υπάρχει, ούτε στις διεθνείς σχέσεις...
 
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπολείπονται σε δεξιότητες οι Ελληνες


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
 «Ρηχή» γνώση προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) για τις δεξιότητες των ενηλίκων στην Ελλάδα. Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες τα μαθήματα και οι παιδαγωγικές μέθοδοι του ελληνικού σχολείου έχουν εναρμονισθεί με τη διεθνή πραγματικότητα και δεν διαφοροποιούνται (π.χ. πληροφορική, γλώσσα, μαθηματικά), οι δεξιότητες των Ελλήνων ενηλίκων υστερούν πολύ, όχι μόνο σε σύγκριση με τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης αλλά και από τον μέσο όρο.
Ειδικότερα, στην έρευνα για την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε επί ένα χρόνο (1/4/2014 έως 31/3/2015), μετείχαν 4.925 άτομα, ηλικίας 16-65 ετών. Οι ενήλικοι εκλήθησαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το ακαδημαϊκό τους προφίλ και την επαγγελματική τους διαδρομή, ενώ –για περίπου 60 λεπτά– απάντησαν σε τεστ σχετικά με την κατανόηση ενός κειμένου, μαθηματικές ασκήσεις, τεστ που αφορούν τη χρήση Η/Υ (ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός είναι υψηλός μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών). Από τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
• Ο ένας στους δύο Ελληνες πάνω από 55 ετών δεν έχει ολοκληρώσει το Λύκειο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών είναι μόλις 15%. Βεβαίως μπορεί αυτό να αποτυπώνει την εύλογη μείωση των μαθητών από την υποχρεωτική εκπαίδευση, ωστόσο οι ποιοτικοί δείκτες είναι αρνητικοί.
• Το 26,5% των ενηλίκων έχει πολύ χαμηλό επίπεδο στην κατανόηση κειμένου, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 18,9%.
• Το 17,4% των ενηλίκων δεν έχει εμπειρία στη χρήση των κομπιούτερ, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 10%. Το 47,9% των Eλλήνων κατατάχθηκε στη χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης της ικανότητας ενός ατόμου να αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση κομπιούτερ. Ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 42,9%.
• Μόλις το 5,6% των ενηλίκων έχει δεξιότητες που κρίνονται υψηλού επιπέδου στα Μαθηματικά. Αντίθετα, διπλάσιος –στο 11,2%– του ελληνικού ποσοστού είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ.
• Στην κατανόηση κειμένου, ο ένας στους 20 ενήλικες έχει δεξιότητες που κρίνονται υψηλού επιπέδου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 10,6%.
• To 19,9% των ατόμων ηλικίας 55-65 ετών έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν στις ηλικίες 25-34 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27,3%.
• Η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι η μόνη χώρα όπου όσοι είναι εκτός εργασίας έχουν τις ίδιες δεξιότητες με εκείνους που εργάζονται. Επίσης, Ελλάδα και Πολωνία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες οι επιδόσεις των γυναικών εμφανίζονται γενικά καλύτερες των ανδρών.

από τήν Έντυπη KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Oκτώ αρχαία ναυάγια και ένα... λιμάνι στον βυθό της Δήλου


Η Δήλος, το ιερό νησί των αρχαίων με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, τις ιστορίες και τους μύθους που κουβαλά μέσω της αρχαιοελληνικής παράδοσης, φαίνεται πως δεν παύει ποτέ να μας προσφέρει καινούργιες ανακαλύψεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα ενδιαφέροντα ευρήματα και τα ακόμη πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν, μετά τη συνέχιση της έρευνας και τις ανάλογες αποτυπώσεις στις οποίες προχώρησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, κατά το διάστημα 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Σκοπός της υποθαλάσσιας έρευνας ήταν, κυρίως, να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά. Η ερευνητική αποστολή που έλαβε χώρα στον αιγιαλό και κατά μήκος της ακτογραμμής αποκάλυψε τοίχους κτισμάτων καθώς και δομικά στοιχεία μιας πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μία ακόμη κατασκευή με ισχυρά θεμέλια, που ερμηνεύεται ως πιθανή λιμενική εγκατάσταση, με την επιφύλαξη ωστόσο της κανονικής ανασκαφικής έρευνας, η οποία θα δώσει περισσότερες και ασφαλέστερες πληροφορίες.

Σε περίπτωση, πάντως, που η ταύτιση είναι σωστή, τότε θα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός ακόμη αρχαίου λιμανιού στον όρμο της συνοικίας του Σκαρδανά, παρόμοιο με εκείνο της συνοικίας του Σταδίου, το οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει τη διετία 2014-15. Και τα δύο θα λειτουργούσαν ως εμπορικοί σταθμοί, επικουρικά προς το κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

Οπου, όμως, έχουμε λιμάνια και θαλάσσιες εμπορικές οδούς, συνήθως βρίσκουμε και ναυάγια. Ενα τέτοιο, χρονολογημένο στην ύστερη ελληνιστική εποχή, εντοπίστηκε από την ερευνητική αποστολή στην ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα 35 μέτρα βορειοδυτικά του όρμου του Σκαρδανά. Επιπλέον, οι υποβρύχιες αυτοψίες για αρχαία ναυάγια επεκτάθηκαν και στην περιοχή μεταξύ Δήλου και Ρήνειας, αποδίδοντας επτά ακόμη ναυάγια εμπορικών πλοίων, μεταξύ των οποίων πέντε υστεροελληνικά, ένα της ρωμαϊκής περιόδου κι ένα το οποίο μετέφερε οικοδομικό υλικό (πλάκες σχιστολίθου). Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό και με άλλες πηγές, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Δήλος γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη μετά την κατάκτησή της το 167 π.Χ., οπότε οι Ρωμαίοι μετέτρεψαν το νησί σε σπουδαία εμπορική βάση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου.
από kathimerini.gr