Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Η Άγκυρα ενισχύει τις δυνάμεις της στη Συρία

Κλιμάκωση

tvxs.gr 12:55 | 25 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 12:58 | 25 Αυγ. 2016
Τις δυνάμεις της στη Συρία ενισχύει η Άγκυρα αφού από σήμερα το πρωί νέα άρματα μάχης περνούν στο συριακό έδαφος. Μετά την κατάληψη της Τζαραμπλούς, η Τουρκία συνεχίζει να επιχειρεί εναντίον θέσεις του Ισλαμικού Κράτους αλλά και των Κούρδων της Συρίας, πλέον με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Βασικός στόχος της Άγκυρας και της «επιχείρησης Ευφράτη» όπως την ονομάζουν είναι να εκδιώξει την κουρδική YPG ανατολικά του Ευφράτη. Κι αυτό για να αποτρέψει την δημιουργία κουρδικού θύλακα στην περιοχή με δεδομένο ότι οι Κούρδοι κατάφεραν σημαντικές νίκες εναντίον του ISIS. 
Χθες, Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Τζαραμπλούς, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, την οποία ήλεγχαν οι τζιχαντιστές.
Η Δαμασκός αντέδρασε έντονα στην παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. 
Αλλαγή στάσης και επισήμως χθες από τις ΗΠΑ που εγκαταλείπουν τους Κούρδους της Συρίας και στηρίζουν τις τουρκικές επιθέσεις. 
«Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους ανατολικά του Ευφράτη μετά την κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ, για να συνεχίσουν να έχουν την αμερικανική υποστήριξη», ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Σημειώνεται ότι οι Κούρδοι της Συρίας είχαν εδώ και καιρό την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και των Ρώσων, στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 
Μάλιστα σε κρίσιμες φάσεις του πολέμου, και έχοντας εξοπλιστεί από τη Δύση, οι Κούρδοι του YPG πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά των τζιχαντιστών και αποτέλεσαν έναν από τους πιο αξιόπιστους και πολεμικά ικανούς συμμάχους της Δύσης, γεγονός που είχε ανοίξει τη συζήτηση για δημιουργία ακόμη και μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη Βόρεια Συρία. Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να αποτρέψει η Άγκυρα.

Frankfurter Allgemeine Zeitung : Η Ε.Ε. εμπιστεύεται τον Γεωργίου

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 14:01

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, απασχολεί τον ημερήσιο πολιτικό Τύπο της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, υπό τον τίτλο «Η Ε.Ε. εμπιστεύεται τον Έλληνα επικεφαλής της στατιστικής αρχής», η Frankfurter Allgemeine (FAZ) αναφέρεται στην υπόθεση του κ. Γεωργίου και σημειώνει ότι «καλείται να λογοδοτήσει στο δικαστήριο σε μία δίκη με οσμή σκανδάλου» και ότι «κατά την άποψη της Ε.Ε. διακυβεύεται η αξιοπιστία όλης της χώρας».
Η λεζάντα στη φωτογραφία του κ. Γεωργίου τον χαρακτηρίζει ως «αποδιοπομπαίο τράγο της Αθήνας». Στο μεγαλύτερο μέρος του, το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις τελευταίες δηλώσεις της Επιτρόπου ,Μαριάν Τίσεν, υπέρ του κ. Γεωργίου και τονίζει ότι «για πρώτη φορά» η Κομισιόν παρεμβαίνει στην υπόθεση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντικρούει τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να ψηφίσεις για τους αριθμούς. Οι αριθμοί είτε είναι σωστοί, είτε είναι λάθος». Η FAZ υπενθυμίζει ότι «η Κομισιόν μέχρι σήμερα δεν είχε λάβει επισήμως θέση για τη δίκη αυτή, την οποία πολλοί στην Αθήνα θεωρούν πολιτική και εικονική. Γι’ αυτό είχαν διατυπωθεί κατηγορίες στο Συμβούλιο Υπουργών, ότι η Κομισιόν επιδεικνύει υπερβολική αυτοσυγκράτηση, σε αντίθεση με τη στάση της απέναντι στην Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου».
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται συνοπτικά και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, με τίτλο «Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Αθήνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Αθήνα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα δήθεν παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Μάλιστα τρεις Επίτροποι, σε επιστολή τους προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητούν άμεση διαλεύκανση. Οι Βρυξέλλες θέλουν να αντικρούσουν την εντύπωση ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα».
naftemporiki.gr

Η συγκινητική κίνηση των εστιατόρων τής Ιταλίας...

Στηρίζουν το χωριό της μακαρονάδας Αματριτσιάνα –Η συγκινητική κίνηση των εστιατορίων
Στηρίζουν το χωριό της μακαρονάδας Αματριτσιάνα...  
Το χωριό Αματρίτσε, εξαφανίστηκε από το χάρτη όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχός του, όμως μια απόφαση των επιχειρηματιών της Ιταλίας προκάλεσε αίσθηση, λίγες ώρες μετά...
το φονικό σεισμό.

Η ξακουστή μακαρονάδα Αματριτσιάνα «γεννήθηκε» στο χωριό Αματρίτσε πριν από 50 χρόνια. 

Ο εμπνευστής της γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο, δημιουργώντας ένα πιάτο που ταξίδεψε όλα αυτά τα χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Ο διάσημος μπλόγκερ Πάολο Καμπάνα, πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από κάθε ιταλικό εστιατόριο της χώρας να συνδράμει με το ποσό των 2 ευρώ για κάθε πιάτο μακαρονάδας Αματριτσιάνα που θα παραγγέλνουν οι πελάτες του.

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με θέρμη από τους περισσότερους ιδιοκτήτες εστιατορίων και συγκεκριμένα 600 εξ'αυτών αποφάσισαν πως για τον επόμενο μήνα, το συγκεκριμένο ποσό θα πηγαίνει για την ενίσχυση των πληγέντων κατοίκων του χωριού από το σεισμό...


Εύκαμπτο μπετόν, πιο ανθεκτικό από το κανονικό


Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 08:52
UPD:08:53
Όπως λέει ο καθηγητής του NTU, Τσου Τζιάν, «αναπτύξαμε ένα νέο είδος σκυροδέματος που μπορεί να μειώσει σημαντικά το πάχος και το βάρος των προκατασκευασμένων πλακών για πλακόστρωτα, επιτρέποντας έτσι εύκολη εγκατάσταση, όπου νέες πλάκες, οι οποίες έχουν ετοιμαστεί αλλού, μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τις παλιές». NTU

Επιστήμονες του Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης δημιούργησαν ένα νέο είδους σκυροδέματος (μπετόν), υπό την ονομασία ConFlex Pave, το οποίο είναι εύκαμπτο, ωστόσο ανθεκτικότερο και πιο μακράς διαρκείας από το κανονικό τσιμέντο, που είναι βαρύ, διόλου εύκαμπτο και σπάει υπό πίεση. Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτή την καινοτομία γίνονται εύκολα αντιληπτά, καθώς, μεταξύ άλλων, θα είναι δυνατή η παραγωγή λεπτών προκατασκευασμένων πλακών για γρήγορη εγκατάσταση, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο οικοδομικών εργασιών. Επίσης, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, απαιτείται λιγότερη συντήρηση.
Όπως λέει ο καθηγητής του NTU, Τσου Τζιάν, «αναπτύξαμε ένα νέο είδος σκυροδέματος που μπορεί να μειώσει σημαντικά το πάχος και το βάρος των προκατασκευασμένων πλακών για πλακόστρωτα, επιτρέποντας έτσι εύκολη εγκατάσταση, όπου νέες πλάκες, οι οποίες έχουν ετοιμαστεί αλλού, μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τις παλιές».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφεύρεση αυτή θα αυξήσει επίσης την ασφάλεια των εργατών και θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για τις εργασίες, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Το κλασικό μπετόν αποτελείται από τσιμέντο, νερό, χαλίκι και άμμο. Αυτό το μείγμα το κάνει σκληρό και ανθεκτικό, αλλά όχι εύκαμπτο, οπότε και είναι ευάλωτο σε ρωγμές εάν πέσει μεγάλο βάρος.
Το ConFlexPave είναι ειδικά φτιαγμένο έτσι ώστε να αναμειγνύονται κάποια είδη σκληρών υλικών με πολυμερείς μικροΐνες. Η συμπερίληψη αυτών των ειδικών συνθετικών ινών, πέρα από το ότι το καθιστά εύκαμπτο υπό πίεση, αυξάνει την αντοχή. Μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πλάκες μεγέθους tablet υπολογιστή στα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Η κλίμακα θα αυξηθεί για περαιτέρω δοκιμές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
naftemporiki.gr

ΣΕΤΕ: Ώθηση στον τουρισμό από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 11:40
UPD:13:31

REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

Εγκρίθηκε και από την Πειραιώς το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 13:44
UPD:13:46
Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος και από την Τράπεζα Πειραιώς.
Μετά το πράσινο «φως» από Εurobank και Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,62% χθες, πλέον εκκρεμεί μόνο η έγκριση του σχεδίου από την Εθνική Τράπεζα.
Θα ακολουθήσει η υπογραφή της τελικής συμφωνίας, η οποία θα βάλει τέλος στην πολύμηνη αγωνία των 11.000 εργαζομένων και των 2.000 προμηθευτών της αλυσίδας.
naftemporiki.gr

Aνεβαίνει ο αριθμός τών θυμάτων τού καταστροφικού σεισμού στην Ιταλία



Στους 247 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, βασιζόμενη σε αναφορές τοπικών αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο. Οι τραυματίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 400.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται. Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη βαρύτερος. 

Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν στο Ακούμολι, κοντά στο επίκεντρο, καθώς και στην Αματρίτσε, όπου τα τρία τέταρτα των σπιτιών έχουν καταστραφεί.
Ο σεισμός έπληξε την περιοχή στις 03:36 το πρωί της
Τετάρτης, με επίκεντρο 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης, κοντά στην Περούτζα. Η σεισμική δόνηση ήταν σχετικά επιφανειακή, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.


Κοριτσάκι 10 ετών απεγκλωβίστηκε μετά από 17 ώρες στα συντρίμμια
Μετά από 17 ώρες στα συντρίμμια απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι 10 ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε. Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι 11 ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.
Δεκάδες τουρίστες που κατέλυαν στο ξενοδοχείο Roma,
στο Αματρίτσε, δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το ξενοδοχείο ήταν πλήρες αυτές της ημέρες και το μεγαλύτερο μέρος του κατέρρευσε την περασμένη νύχτα.
  

Σήμερα αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης
των σεισμοπαθών, τα οποία θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.

naftemporiki.gr

Κόντρα κυβέρνησης - Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

Μαξίμου: Ελάτε να καταθέσετε στη δικαιοσύνη  
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα θέσουμε το θέμα στο Eurogroup
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 11:13
UPD:11:57

Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
του Δημήτρη Χατζηνικόλα 
Μετά τη χθεσινή «σκληρή» απάντηση στην Κομισιόν για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου η κυβέρνηση ετοιμάζεται  για τη διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Και τα δύο θέματα απασχόλησαν και απασχολούν το Μαξίμου. Για την επιστολή της Κομισιόν, η οποία εστάλη προχθές στον κ. Τσακαλώτο και ο ΥΠΟΙΚ ανταπάντησε χθες, η κυβέρνηση δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της τόσο για την προτροπή να «παρέμβει σε μία υπόθεση που ερευνά η ελληνική δικαιοσύνη», όσο και για το γεγονός ότι η Κομισιόν δημοσιοποίησε το θέμα δια της επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν.
Μάλιστα η κ. Τίσεν επανήλθε σήμερα με συνέντευξή της στα «Νέα» σημειώνοντας ότι το θέμα θα είναι μέρος της επόμενης αξιολόγησης και ότι πρόθεση της Κομισιόν είναι να το θέσει στο επόμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.
Η σε ασυνήθιστα (για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) υψηλούς τόνους επιστολή προς την Κομισιόν -θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να την χαρακτηρίσει ειρωνική- έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή λόγω των εκκρεμοτήτων με την πρώτη αξιολόγηση και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης. Πολλώ δε μάλλον που οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του EuroWorking Group, με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση χθες, με εσωτερικό της σημείωμα, αναφέρεται σε «16 αλήθειες», όπως σημειώνει, και αφενός γνωστοποιεί ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις αφετέρου επαναλαμβάνει ότι η όλη διαδικασία θα είναι αδιάβλητη και το ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθεί απολύτως αξιόπιστο με βασικό στόχο τη «μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο».
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Παρίσι, όπου στο κάστρο Chateau de La celle Saint-Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, θα συμμετάσχει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στη σημερινή συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία θα διεξαχθεί στη σκιά του σεισμού στην γειτονική Ιταλία χωρίς φυσικά την παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

naftemporiki.gr 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ :
 Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Τέλος στους μύθους για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 24/08 16:58 
ΠΑΣΟΚ: Αποστομωτική απάντηση της Κομισιόν στις μεθοδεύσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και Ν.Δ. 24/08 16:11


Έχασε τη θέρμη της η ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση φέτος το καλοκαίρι

Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο: Στο διάστημα 1η Ιουνίου - 18η Αυγούστου καταγράφηκε πτώση 9,14% σε σύγκριση με πέρυσι
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 07:46
UPD:09:24
Φέτος τον Αύγουστο (μέχρι 18/8) διακινήθηκαν 739.739 επιβάτες, ενώ πέρυσι 1.128.194.
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, είναι και του Μητσοτάκη»…

Αμήχανοι μπροστά στη λογική...



Κώστας Γιαννακίδης

«Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα...
δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Αυτό το λέει η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Και καλεί τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς». Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών». Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Για να το πω πιο απλά, στην περίπτωση που δεν έγινε απολύτως κατανοητό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει στις ελληνικές αρχές να βγάλουν τον σκασμό και να πάρουν αποστάσεις από τις θεωρίες συνωμοσίας που ισχυρίζονται ότι κάποιοι «πείραξαν τα στοιχεία, φούσκωσαν το έλλειμμα και μας έβαλαν στα μνημόνια». Κοινώς το σενάριο που αφαιρεί ευθύνες από τη διαχείριση Καραμανλή, επιβεβαιώνει τον Καζάκη, μερικούς αρθρογράφους της «Αυγής» και του «Χωνιού» και τις απόψεις που υιοθετεί ένα ισχυρό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των ΑΝΕΛ.

Υποθέτω όλο και κάποιος θα αρθρογραφήσει τώρα, καταγγέλλοντας την Κομισιόν για παρεμβάσεις που, αν μη τι άλλο, διαβάλουν την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός εκ των θεμελιωτών της Ενωμένης Ευρώπης. Αλλοι, πιο… ψαγμένοι, θα πουν ότι είναι λογικό η Κομισιόν να υπερασπίζεται τις στατιστικές που μας έστειλαν στα μνημόνια, αφού έτσι άπλωσε το χέρι της στον τρυφερό μας λαιμό. Μα, πώς είναι δυνατόν, θα αναρωτηθεί κάποιος συνετός, να μας έχουν στήσει μία παγίδα που,τελικά, ταλαιπώρησε και απείλησε όλην την Ευρώπη; Α, καλά, αυτό απαντάται με τα γνωστά τοκογλυφικά επιτόκια και τα κέρδη που θα βγάλουν από τα ασημικά μας. Εν ανάγκη και με λίγο Παϊσιο.

Τι σημαίνει αυτό πολιτικά; Πιθανότατα δεν σημαίνει τίποτα για την κυβέρνηση. Σιγά τα αβγά δηλαδή, εδώ ο Καμμένος μόνο για εξωγήινους δεν έχει μιλήσει και πορεύεται μια χαρά, ως θεματοφύλακας των εθνικών συμφερόντων. Εμποδίζει κανείς την «Αυγή» να αναπαράγει τη θεωρία; Απαγορεύει κανείς στην ΕΡΤ να κάνει ως και ειδική εκπομπή; Το πραγματικό πρόβλημα με κάτι τέτοια το έχει ο Μητσοτάκης. Αν μπει πίσω από την ανακοίνωση της Κομισιόν, στέλνει τον Καραμανλή στη σέντρα. Ομως σε αυτήν την περίπτωση, ο Μητσοτάκης παίρνει την πάσα και πετάει την μπάλα στην κερκίδα. Δικαιώνονται, βέβαια, ο ΓΑΠ με τον Παπακωνσταντίνου. Αλλά ποιος τους ακούει πια αυτούς…

Συγχαρητήρια επιστολή τού Δημάρχου Μυκόνου για τους εισακτέους τών ΑΕΙ καί ΤΕΙ

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, αμέσως μετά τήν ανακοίνωση τών βάσεων γιά τήν εισαγωγή τών επιτυχόντων στίς σχολές εξέφρασε τά θερμά του συγχαρητήρια στούς εισακτέους τών ΑΕΙ καί ΤΕΙ τής χώρας μέ τήν παρακάτω επιστολή :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                           Μύκονος, 24-08-2016
                                                                          ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ                                            
                                    
                                                                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                 

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στους εισακτέους των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η επίπονη και επίμονη προσπάθεια ανταμείβεται και ανοίγει ο δρόμος για νέους ορίζοντες και όνειρα. Για όσους δεν πέτυχαν το επιθυμητό γι’ αυτούς αποτέλεσμα επισημαίνουμε την αξία της προσπάθειας και τους προτρέπουμε να επιμείνουν στους στόχους τους κυνηγώντας τα όνειρά τους.


                                ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Eκπτώσεις σε νέους φοιτητές από την BLUE STAR FERRIES

Η BLUE STAR FERRIES, με έντονο το αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας, στηρίζει τους νέους φοιτητές, παρέχοντας εκπτώσεις στους ίδιους και στις οικογένειές τους, για τις πρώτες τους μετακινήσεις από/προς τον τόπο κατοικίας τους προς/από τον τόπο σπουδών τους, οι οποίες είναι αναγκαίες για την εγγραφή τους στα Πανεπιστημιακά ή Τεχνολογικά Ιδρύματα και για την εύρεση κατοικίας.
Η έκπτωση ανέρχεται σε 50% για τον φοιτητή και την οικογένειά του, εφόσον τον συνοδεύει, σε όλες τις θέσεις εκτός από καμπίνα LUX και ισχύει έως 31 Οκτωβρίου 2016, για τις γραμμές των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Β.Α. Αιγαίου, το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκδώσουν τα εισιτήριά τους από όλα τα συνεργαζόμενα με την BLUE STAR FERRIES ταξιδιωτικά πρακτορεία, προσκομίζοντας το «Δελτίο Εξεταζομένων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016».
Η BLUE STAR FERRIES σε μία περίοδο όπου η παιδεία αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες για την εξέλιξη και την πρόοδο του τόπου μας, στηρίζει και επιβραβεύει με αυτό τον τρόπο τους νέους φοιτητές για την επιτυχία τους αλλά και τις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους τη φοιτητική έκπτωση, πριν ακόμα αποκτήσουν τη φοιτητική ταυτότητα, που θα τους εξασφαλίσει μειωμένες τιμές στις μετακινήσεις τους.
Ο Όμιλος Attica δραστηριοποιείται στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας στην Αδριατική θάλασσα και στις Ελληνικές Ακτοπλοϊκές γραμμές. Διαθέτει τον νεότερο στόλο στην Ευρώπη, με 13 επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, προσφέροντας υπηρεσίες μεταφοράς υψηλού επιπέδου για επιβάτες, φορτηγά και ΙΧ οχήματα.

Η έκθεση του Iδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ για την Ελλάδα

«Σε φάση εύθραυστης σταθερότητας η Ελλάδα»

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
 Νέες συντεταγμένες στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό  
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εκτενή καταγραφή της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και εκτιμήσεις για το πολιτικό σκηνικό και την πορεία των κομμάτων περιλαμβάνει η έκθεση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (που πρόσκειται στο Xριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας - CDU) για τη χώρα μας. Η έκθεση πρωτοδημοσιεύτηκε στη γερμανική γλώσσα στις αρχές Αυγούστου 2016.
Μεταξύ άλλων στην έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια φάση εύθραυστης σταθερότητας, η οποία επηρεάζεται θετικά και αρνητικά από διάφορους παράγοντες. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται η διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ισχυρή κομματική και κοινοβουλευτική πειθαρχία των βουλευτών του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., τις λίγες πλέον λαϊκές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, τη μερικώς συναινετική διάθεση από την αντιπολίτευση, την παράλληλη ατζέντα των δύο κυβερνητικών κομμάτων, τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό καθώς και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του ελληνικού πληθυσμού.
Επίσης, στην έκθεση γίνεται λόγος για νέες πολιτικές συντεταγμένες, για την κυβέρνηση που πλησιάζει με μικρά βήματα τον πολιτικό ρεαλισμό ενώ εξακολουθεί να προσπαθεί να χτίσει ένα αριστερό ριζοσπαστικό ιδεολογικό προφίλ, καθώς και για την  έκρηξη οικονομικών βαρών που απειλεί τον ελληνικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα την αύξηση της δυσφορίας και της απογοήτευσης στη χώρα.
Αναφορικά με τα κόμματα, η έκθεση σημειώνει μεταξύ άλλων: 
ΣΥΡΙΖΑ: Τίποτα δεν έχει απομείνει από τη ρητορική με την οποία ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, με την κοινοβουλευτική του ομάδα να είναι πλέον εξαιρετικά ομοιογενής. Οι βουλευτές του κόμματος ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στέκονται ενωμένοι δίπλα του σε οποιαδήποτε κυβερνητικό σχέδιο, παρά το γεγονός ότι τα σχέδια της κυβέρνησης έρχονται πολύ συχνά σε αντίφαση με τις αρχικές πεποιθήσεις της. 
Νέα Δημοκρατία: Το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης έχει μπροστά του μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει, αν και φαίνεται να έχει βγει ζωντανό από μια κρίσιμη φάση πλήρους απαξίωσης από την κοινή γνώμη του πρώην καθιερωμένου κομματικού συστήματος.
Χρυσή Αυγή: Βρίσκεται εντελώς απομονωμένη στο Κοινοβούλιο, ενώ και η έντονη ακτιβιστική παρουσία του κόμματος στους δρόμους της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά. 
Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: Μία από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, μάχεται για την επιβίωσή του. Παρά τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, παραμένει σε μονοψήφιους ποσοστιαίους αριθμούς σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 
KKE: Πλέον αποτελεί το μόνο κόμμα διαμαρτυρίας στη κοινοβουλευτική Αριστερά, όμως ο ρόλος του παραδοσιακά περιορίζεται στη δομική αντιπολίτευση. 
Το Ποτάμι: Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και παλεύει για την πολιτική του επιβίωση, καθώς δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα.
ΑΝ.ΕΛΛ.: Ακολουθούν πιστά τον ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή. Αυτό συμβαίνει ακόμα και με την πολύ προβληματική για το εθνικιστικό κόμμα, φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. 
Ένωση Κεντρώων: Η έκπληξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Οι θέσεις του κόμματος σε πολλά θέματα παραμένουν ασαφείς και ρευστές.
 Αναλυτικά, η έκθεση του Iδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ για την Ελλάδα :

Γίνε κυβερνήτης με εννέα ώρες εκπαίδευση!

Τραγωδία σε εμβολισμό σκάφους από ταχύπλοο στην Αίγινα
 | Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Τηρήθηκε ο Διεθνής Κανονισμός για Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ) από το μοιραίο ταχύπλοο στο πέρασμα Πέρδικας- Μονής; Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη... 
Εννέα μέρες ακριβώς από το τραγικό ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πέντε τραυματίστηκαν και άλλοι 15 διασώθηκαν με ισχυρό σοκ που θα αργήσουν πολύ να ξεπεράσουν.
Και όμως αυτές τις εννέα δραματικές ημέρες για τις οικογένειες των θυμάτων, πολλά άλλα ζητήματα απασχόλησαν μερίδα ΜΜΕ (κυρίως το διαδίκτυο), όπως επίσης κάποιους πολιτικούς και πολιτικά κόμματα, εκτός από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν μετά από ένα τέτοιο «μακελειό» στα ήρεμα νερά του Αργοσαρωνικού μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα. 
Ενα από αυτά, που είναι η ταχύτητα, απαντήθηκε ήδη από τα πρώτα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.».
Υπενθυμίζουμε ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει δυστυχώς όριο ταχύτητας όταν το σκάφος πλέει σε απόσταση μεγαλύτερη από 100 μέτρα από την ακτή, ακόμα και για στενά περάσματα-διαύλους.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δεσμεύτηκε αμέσως μετά το δυστύχημα της Αίγινας ότι θα επανεξετάσει τον νόμο.
Ωστόσο, ο Διεθνής Κανονισμός για Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ) αναφέρει ξεκάθαρα στο κεφάλαιο «Κανόνες Πλεύσης» ότι «τα σκάφη πρέπει να κινούνται με ασφαλή ταχύτητα για να μπορούν να αποφύγουν μια σύγκρουση και επίσης να μπορούν να σταματήσουν μέσα στην απόσταση που απαιτείται, ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις και συνθήκες». 

(συνεχίζεται στήν παρακάτω ανάρτηση)

Γίνε κυβερνήτης με εννέα ώρες εκπαίδευση! (Οι Προϋποθέσεις )

Τραγωδία σε εμβολισμό σκάφους από ταχύπλοο στην ΑίγιναΠροϋποθέσεις  (συνέχεια από τήν παραπάνω ανάρτηση)
Το δεύτερο και σημαντικό ερώτημα είναι ποιοι έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν ταχύπλοα και πώς αποκτούν αυτή την άδεια.
Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα υπ’ αριθμόν 50, ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2013, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β’ Αρ. Φ. 1151/13-5-2013), μόνο εκπλήξεις κρύβει. 
Η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους χορηγείται από τη Λιμενική Αρχή εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις

 Εχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησής του. 
 Είναι υγιής. 
 Γνωρίζει κολύμβηση. 
 Εχει λάβει, υποχρεωτικά, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση εννέα (9), τουλάχιστον, ωριαίων μαθημάτων σε οποιαδήποτε, εγκεκριμένη σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, σχολή εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχύπλοων σκαφών ως ακολούθως ● έξι (6) τουλάχιστον ωριαίων μαθημάτων στη θεωρητική εκπαίδευση και 
● τριών (3) τουλάχιστον ωριαίων μαθημάτων στην πρακτική εκπαίδευση. 

 Εχει υποβληθεί με επιτυχία στις εξετάσεις του άρθρου 4 του παρόντος κανονισμού.  Το κόστος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μαζί με το αναγκαίο βιβλίο και κάποια παράβολα φτάνει περίπου στα 250-300 ευρώ. 
Η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους ισχύει μέχρι ο κάτοχός της να συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας του.
Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής, η άδεια πρέπει να ανανεωθεί.
Για την ανανέωση ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίσει ιατρικές βεβαιώσεις, η ανανέωση ισχύει για μία τριετία, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης των ιατρικών βεβαιώσεων, ενώ αν προσκομιστεί επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσικλέτας ή μοτοποδηλάτου, η ισχύς της ανανέωσης συμπίπτει χρονικά με αυτήν της άδειας οδήγησης.
Επίσης, περιοδική ανανέωση της άδειας γίνεται σε όποιον χειριστή, ανεξαρτήτως ηλικίας, κρίνεται αυτό αναγκαίο από ιατρικής πλευράς, λαμβανομένων υπόψη των σχετικών παρατηρήσεων ή ενδείξεων του πιστοποιητικού υγείας. 
Τέλος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο κάτοχος της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους μπορεί να κυβερνήσει σκάφος μέχρι 20 μέτρων εφόσον είναι νοικιασμένο και αν είναι ιδιόκτητο, τότε δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 100 κόρους (ο κόρος είναι μονάδα μέτρησης του όγκου -2,86 κυβικά μέτρα- ενός σκάφους), ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στα ναυτικά μίλια. 

(η συνέχεια στήν παρακάτω ανάρτηση)

Γίνε κυβερνήτης με εννέα ώρες εκπαίδευση! (Πλοία χωρίς... πλοίαρχο)

Τραγωδία σε εμβολισμό σκάφους από ταχύπλοο στην ΑίγιναΠλοία χωρίς... πλοίαρχο (συνέχεια από τήν παραπάνω ανάρτηση)
Και δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος νόμος ο οποίος όπως γράψαμε αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ). Το 2014 ακολούθησε και ένας άλλος νόμος, ο 4256/14 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 92/14-4-2014), ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα να ναυλώνονται πλοία αναψυχής με ολικό μήκος μέχρι και 24 μέτρα χωρίς να υπάρχει σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα.
Νόμος που τότε είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), η οποία είχε καταγγείλει ότι με τη ρύθμιση αυτή «αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν καταστροφικά ατυχήματα, τα οποία θα προκληθούν από αδαείς ανθρώπους που θα ταξιδεύουν τα πλοία αυτά».
Η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου ανέφερε:
«Κυβερνήτης για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής είναι: το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, το οποίο μπορεί να εκναυλώνεται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο. Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής είναι: το πρόσωπο το οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση του πλοίου και διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία. Ο κυβερνήτης έχει όλες τις αρμοδιότητες και ευθύνες που προβλέπονται για τον πλοίαρχο». 
Η ιστορία έχει και συνέχεια, καθώς με υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί τις παραμονές εκλογών του 2004 από την τότε κυβέρνηση Κ. Σημίτη (ΦΕΚ Β 478/5-3-2004) και μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί, άνθρωποι «αδαείς» όπως τους χαρακτήριζε η Ενωση Πλοιάρχων μπορούν να κυβερνούν 24μετρα σκάφη, ακόμα και αν κατέχουν μόνο μια άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους που εκδίδεται από τις Λιμενικές Αρχές της χώρας.
Ρύθμιση που θα μπορούσε να είχε τροποποιηθεί, αφού στον νόμο 4256 του 2014 προβλέπεται (άρθρο 8 παρ. β) ότι με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας «καθορίζονται τα προσόντα του κυβερνήτη, ο τρόπος πιστοποίησής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα». 

από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                 efsyn.gr

Εορταστικό τριήμερο για τα 190 χρόνια της Ερμούπολης

Με ποικίλες εκδηλώσεις, από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου


Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος από το λιμάνι του νησιού.

Ιταλία: Ένας αιώνας, δέκα ισχυροί σεισμοί, δεκάδες χιλιάδες θύματα

Ιστορικό
tvxs.gr 21:57 | 24 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:47 | 24 Αυγ. 2016
Το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιταλία ήταν για άλλη μια φορά φονικό. Πάνω από 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό 6,2 ρίχτερ στο κεντρικό τμήμα της χώρας και εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια των σπιτιών που κατέρρευσαν.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φονικό σεισμό. Μέσα σε έναν αιώνα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
Αναλυτικά:
8 Σεπτεμβρίου 1905
Σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη νότια επαρχία της Καλαβρίας, από την Κοζέντσα στον βορρά μέχρι τη Ρέτζο Καλάμπρια στον νότο, με απολογισμό 2.500 νεκρούς και 25 κατεστραμμένα χωριά.

8 Δεκεμβρίου 1908
Ρέτζο Καλάμπρια και Μεσσίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, γεμίζουν συντρίμμια. Η σεισμική δόνηση 7,2 Ρίχτερ κόστισε 80.000 ζωές.

13 Ιανουαρίου 1915
Σεισμός 7 Ρίχτερ έπληξε την πόλη Αβετσάνο, στην κεντρική επαρχία Αμπρούτσο, με κόστος σε 33.000 ανθρώπινες ζωές.

23 Ιουλίου 1930
Περίπου 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 7.000 τραυματίστηκαν από σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην Ιρπίνια, περιοχή στα νότια Απέννινα Όρη.

23 Νοεμβρίου 1980
Περί τους 2.700 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους και 7.500 τραυματίζονται από σεισμό 6,5 Ρίχτερ στις νότιες επαρχίες Καμπάνια και Μπαζιλικάτα. Στην πόλη Σαντ Άντζελο ντέι Λομπάρντι, 27 παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε ορφανοτροφείο.

26 Σεπτεμβρίου 1997
Δύο δονήσεις, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, με απόσταση λίγων ημερών, κοστίζουν τη ζωή 13 ανθρώπων στην επαρχία της Ούμπρια. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους.

31 Οκτωβρίου 2002
Σχολείο καταρρέει και 30 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους μετά από σεισμό 5,9 Ρίχτερ στο Καμπομπάσο, στη νοτιοκεντρική επαρχία Μολίζε.

20-29 Μαΐου 2012
Δύο ισχυροί σεισμοί στη βόρεια επαρχία Εμίλια Ρομάνια οδηγούν στον θάνατο 27 ανθρώπων και σε εκτεταμένες καταστροφές.

6 Απριλίου 2009
Στην επαρχία του Αμπρούτσο, το 2009, η Λ' Άκουϊλα, πόλη του 13ου αιώνα, πλήττεται από 6,3 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 308 ανθρώπων, τον τραυματισμό 1.500 και τη δημιουργία 65.000 αστέγων.

24 Αυγούστου 2016
Σεισμός 6 - 6,2 Ρίχτερ πλήττει ορεινά χωριά σε δυσπρόσιτη περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των επαρχιών Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο. Τουλάχιστον 73 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, ευρισκόμενοι πιθανότατα κάτω από τα συντρίμμια δεκάδων κτηρίων.

Φονικός Εγκέλαδος : Τουλάχιστον 120 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία 1

Ζωντανή εικόνα από το Αματρίτσε
tvxs.gr 16:25 | 24 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 23:11 | 24 Αυγ. 2016
Τουλάχιστον 120 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στην Ιταλία από τον σεισμό 6,2 ρίχτερ που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας τα ξημερώματα. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς πολλοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.
Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν και σημαντικές ζημιές καταγράφονται στις κοινότητες Ακούμολι, Πεσκάρα Ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, που βρίσκονται σε απόσταση μερικών χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.
Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασώσουν εγκλωβισμένους κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. 
Σε ερείπια μετατράπηκε και μεγάλο μέρος της πόλης Αματρίτσε, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και στο  Ακούμολι. Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στο απομονωμένο χωριό Περάκια ντι Άκουα Σάντα Τέρμε. Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.
«Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί» δήλωσε ο δήμαρχος τουΑματρίτσε,Σέρτζιο Πιρότσι. Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτίρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στα κεντρικά της χώρας. Ο Πιτρότσι χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι...