Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (06.05.15)

                                                                                                                      (από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ενας σεισμός στη Χιλή, που ανέβαλε δύο φρικτούς θανάτους

Γιά τούς θεατρόφιλους πού θά βρεθούν στήν Αθήνα

«Ο σεισμός στη Χιλή». Ο Ακύλλας Καραζήσης, που τον τελευταίο καιρό μοιράζει τις ανησυχίες του ανάμεσα στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία, είναι ο σκηνοθέτης αυτής της παράστασης, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί έργο του Κλάιστ. Είχε προηγηθεί η «Πενθεσίλεια».
«Οι νουβέλες του Κλάιστ είναι η αδυναμία μου. Αυτή υπάρχει στην έκδοση της “Αγρας”, στην εξαιρετική μετάφραση του Θοδωρή Δασκαρόλη, που είναι ο πρέσβης μας στη Μάλτα αυτήν τη στιγμή», λέει στην «Κ» ο Ακύλλας Καραζήσης.Παράλληλα, διευκρινίζει ότι την «Πενθεσίλεια» του την είχε αναθέσει το Εθνικό Θέατρο, όταν διευθυντής ήταν ο Γιάννης Χουβαρδάς.

Λίγα λόγια γιά τήν υπόθεση 
Σ’ αυτήν τη γοητευτική νουβέλα, λοιπόν, που πράγματι μιλάει για πολλά, οι δύο ήρωες της ιστορίας, ο Χερώνυμο και η Γιοζέφα, πρόκειται να χάσουν τη ζωή τους. Η Γιοζέφα θα αποκεφαλιζόταν και ο Χερώνυμο ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει. Ο σεισμός, όμως, ακυρώνει όλα αυτά και τους δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουν τη μοίρα τους. Συναντιούνται μέσα στην γκρεμισμένη πόλη του Σαντιάγκο και πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, ύστερα από αυτή την εμπειρία, θα έχουν αλλάξει και θα μπορούν να δεχθούν τον παράνομο έρωτά τους. Καταφεύγουν στην εκκλησία, το μόνο κτίριο που δεν κατέρρευσε. Κι εκεί διαπιστώνουν ότι η σκληρότητα της ανθρώπινης φύσης μπορεί να είναι ισχυρότερη από τις φυσικές καταστροφές...

Στην παράσταση του Bios, παρακολουθούμε το σασπένς αυτής της ιστορίας, μαγευόμαστε από τη μοναδική ισορροπία ανάμεσα στην «αρετή και την κακία» που διατρέχει το κείμενο, ακούμε την εξαιρετική μετάφραση και χαιρόμαστε το δροσερό παίξιμο αυτών των νέων ηθοποιών: Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιώργος Κατσής, Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Ονησιφόρου, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος. Ο Ακύλλας Καραζήσης μετέφερε στο σήμερα μια παλιά ιστορία, αντλώντας από την αθωότητα των νέων ανθρώπων, που τους βλέπουμε μπροστά μας να ωριμάζουν.
​​Τετάρτη - Κυριακή στις 8.30 μ.μ. έως 24/5.

Επετειακό...


Πέρυσι, τέτοιες μέρες διανύαμε τήν προεκλογική περίοδο γιά τήν ανάδειξη νέου δημάρχου καί νέου δημ. συμβουλίου. 
Οι εκλογές αυτές χαρακτηρίσθηκαν από τήν -δικαστικώ τω τρόπω καί εκ τού νόμου- "υποχρεωτική απόσυρση"  μερίδας τού, έως τότε, Δημαρχιακού κατεστημένου τής Μυκόνου (γιά τούς πασίγνωστους λόγους) καί τήν αντικατάστασή της -τελικά διά τής κάλπης- από άλλους, νεότερους, υποψηφίους, νεοσύστατου συνδυασμού.
Ταυτόχρονα "αποσύρθηκαν" από τό πολιτικό προσκήνιο τού Δήμου Μυκονίων, γιά διαφορετικούς λόγους ο καθένας καί μέ ξέχωρες πολιτικές ανακοινώσεις, δύο ικανώτατοι σύμβουλοι -από τά καλλίτερα παιδιά τού νησιού- όπως καί άλλοτε μέ άλλη αφορμή έχω ξαναγράψει : O Nίκος Δ. Σαλάχας καί η Μαριγούλα Μ. Αποστόλου
Έκτοτε αρκετός καιρός πέρασε καί πάρα πολύ λίγα έχουν "γίνει", από κείνα πού έπρεπε ήδη νά έχουν πραγματοποιηθεί στό νησί
Απελπιστικά ελάχιστα. Έως ανεπαρκή...
                                                                     ******
 Επειδή αυτό τό σημείωμα δέν "φιλοδοξεί" νά εμβαθύνει ή νά αναλύσει τήν τότε, ή καί τήν τωρινή, τοπική πολιτική συγκυρία (είναι άλλη η ώρα πού θά γίνουν αυτά) αλλά έχει, απλώς, επετειακή σημασία, πρέπει νά σταματήσω κάπου εδώ. 
Αρκούμενος νά υποσημειώσω, τό πασιφανές : ότι στό Δήμο υπάρχει κενό. 
Κενό πού είναι ποιοτικό...
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Σημείωση : Τό παρόν γράφτηκε εν αγνοία τών ονομαζομένων. Λόγω χαρακτήρα -αμφότεροι - φοβάμαι ότι θά μέ απέτρεπαν, από τή συγγραφή τού παρόντος, γιά νά μή νομισθεί ότι επιδιώκουν "κάτι τι".
Εν πάσει περιπτώσει, επειδή σάν πολίτες αυτού τού νησιού δέν πρέπει νά μάς νανουρίζει "η λησμονιά γιά τά σωστά", αντίθετα -έτσι νιώθει, τουλάχιστον, ο υπογράφων- θεωρώ ότι οφείλουμε σάν δείγμα αναγνώρισης νά μνημονεύουμε ως παραδείγματα πρός μίμηση -γιά τό δικό μας τό καλό- τίς διακεκριμένες περιπτώσεις...
Γι αυτό, λοιπόν, προχώρησα στό παρόν εγχείρημα-έναυσμα μνήμης.
Δ.Ν.Α.

Διαβάστε τήν Πολιτική Ανακοίνωση τής Μαριγούλας Αποστόλου πού δημοσίευσα στίς 4 τού Μάη 2014 -πέρσι τέτοιες μέρες- πατώντας : ΕΔΩ

Από τον έντιμο συμβιβασμό στην ρήξη με τους δανειστές περνά η κυβέρνηση

Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές περιγράφει non paper του Μαξίμου αλλά και ανακοίνωση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η στρατηγική .Τι σχολιάζει η αντιπολίτευση.

  Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου συντονισμένα χάραξαν το απόγευμα της Τρίτης, τροχιά ρήξης με τους δανειστές, εγκατέλειψαν την ρητορική περί έντιμου συμβιβασμού και υπέδειξαν ως υπεύθυνους για την αδυναμία συμφωνίας ΔΝΤ και Κομισιόν.  Διαφορετική αίσθηση έδωσε ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χαρακτηρίζοντας μετά το ραντεβού με τον Ντράγκι ως «ορατό και ρεαλιστικό» το στόχο της συμφωνίας. 
Το σκηνικό ρήξης     
Πριν καν ολοκληρωθεί στη Φρανκφούρτη η κρίσιμη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το Μέγαρο Μαξίμου διακινούσε non paper στο οποίο ουσιαστικά προανήγγειλε την ρήξη και απέδιδε προκαταβολικά την ευθύνη στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.
«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» ανέφερε το non paper και διαπίστωνε πως «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει  συμβιβασμός»
Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι αυτή η πραγματικότητα ουσιαστικά ναρκοθετεί τις προσπάθειες συμφωνίας και καταγράφει τις διαφωνίες στις κόκκινες γραμμές που θέτουν  ΔΝΤ και Κομισιόν.
α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στοσυνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», τονίζεται.
Η στρατηγική της Αθήνας όπως εξηγείται στο non paper 

Το Μέγαρο Μαξίμου «δικαιολογεί» επίσης με τις διαφωνίες στους κόλπους των Θεσμών  την απόφαση του:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
από thetoc.gr
 

Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι κόκκινες γραμμές μας είναι οι κόκκινες γραμμές του λαού

Ελάχιστη ώρα μετά τη διαρροή του non paper από το Μαξίμου έγινε γνωστή και η ομόφωνη απόφαση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ.
Απόφαση στην οποία όχι μόνο παρέχεται στήριξη στην κυβέρνηση απέναντι στον «εκβιασμό» για «τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας και ύφεσης» αλλά ...περιγράφεται και ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ή ακόμη και προσφυγή σε εκλογές.

***********************************************************************************************
Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο στις εξελίξεις, να δίνει αγώνες και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου
***********************************************************************************************    
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ  
1. Η κυβέρνηση, πιστή στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη για κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής και της λιτότητας, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα ενός λαού να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του.
2.Από τη συμφωνία της 20/2 και έπειτα, οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από μερίδα εγχώριων και ξένων ΜΜΕ, προσπάθησαν να αποδομήσουν τον δύσκολο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε και να εκβιάσουν τη νέα  κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει αυτά για τα οποία καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.
3.Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. Αποτελούν την αναγκαία προϋποθέση για την έξοδο από την κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Είναι αδιανόητη τόσο η προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών, όσο και του εγχώριου  μνημονιακού κατεστημένου να υπονομεύουν τις προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας και ύφεσης που εξαθλιώνουν την κοινωνία.
4.Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, όπως το ίδιο κάνει και η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο στις εξελίξεις, να δίνει αγώνες και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας. Απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και  τη δημοκρατία.
από thetoc.gr

Δραγασάκης: «Ρεαλιστικός και ορατός στόχος η συμφωνία»

Δήλωση μετά τη συνάντηση με Ντράγκι

Συνεχίζεται η αγωνία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που θα κρίνει αν θα σφίξει κι άλλο ή αν θα χαλαρώσει η «τανάλια» της Φρανκφούρτης ως προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγο τελείωσε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο Γιάννης Δραγασάκης εξήγησε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης και αξίωσε να χαλαρώσει η θηλιά της πιστωτικής ασφυξίας σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Φαίνεται, πάντως, πως ο κ. Δραγασάκης δεν συνάντησε ευθεία άρνηση από τον Μάριο Ντράγκι στα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση, εξ ου και πριν λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μία «εποικοδομητική συζήτηση» και υπογράμμισε ότι η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών είναι «στόχος ρεαλιστικός και ορατός».
matrix24.gr

ΕΣΗΕΑ: Καταδικάζει την «εκτός ορίου και ήθους» κάλυψη του θέματος της μικρής Αννυ


ΕΣΗΕΑ: Καταδικάζει την «εκτός ορίου και ήθους» κάλυψη του θέματος της μικρής Αννυ
Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «καταδικάζει απερίφραστα την εκτός ορίου και ήθους 'δημοσιογραφική' κάλυψη ενός θλιβερού γεγονότος της τρέχουσας επικαιρότητας, με θύμα ένα τετράχρονο κορίτσι, εκ μέρους συγκεκριμένων μέσων και συγκεκριμένων συναδέλφων».

Επίσης, τονίζει ότι «καθήκον των δημοσιογράφων είναι η ενημέρωση των πολιτών, με απαρέγκλιτο σεβασμό των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η αναπαραγωγή της φρίκης με τον πλέον απροκάλυπτο και αποκρουστικό τρόπο δεν υπηρετεί τους κανόνες της δεοντολογίας, τους οποίους πρώτοι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να υπερασπίζονται.

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

από "ΤΑ ΝΕΑ"

Τρέχοντας κόβεται το κάπνισμα!

Βαθιά ανάσα: το τρέξιμο επιταχύνει τη βελτίωση της υγείας των πνευμόνων σε άνδρες και γυναίκες που έκοψαν το τσιγάρο, ενώ η άσκηση βοηθάει ψυχολογικά και στην αντιμετώπιση του εθισμού

Τρέχοντας κόβεται το κάπνισμα!
Το ότι το τσιγάρο κάνει κακό στον οργανισμό είναι γνωστό. Το ότι το πρώτο όργανο που επηρεάζει είναι οι πνεύμονες είναι πασίγνωστο. Αυτά βέβαια είναι όλα γνωστά ως μακροπρόθεσμες επιδράσεις. Οταν όμως κάποιος προσπαθεί να τρέξει, οι αρνητικές επιδράσεις του τσιγάρου είναι άμεσες και πολλές.
Το πρώτο που συμβαίνει σε έναν δρομέα - καπνιστή, είτε είναι αρχάριος είτε είναι προχωρημένος, είναι να μικραίνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνει μικρές - ρηχές όπως λέμε - αναπνοές με αντίκτυπο να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο από αυτό που χρειάζεται. Αρα, άμεσα μειώνεται η αντοχή του. «Δηλαδή θα μπορεί να τρέξει, αλλά και ο χρόνος που θα κάνει δεν θα είναι ο μέγιστος των δυνατοτήτων του και η απόσταση που θα διανύει θα είναι μικρότερη από αυτήν που θα έκανε εάν δεν κάπνιζε» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το δεύτερο που συμβαίνει είναι ότι μειώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι πιο ευαίσθητος σε λοιμώξεις των πνευμόνων και του δέρματος. «Το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένο ότι επιδρά αρνητικά στο δέρμα, καθιστώντας το εύθραυστο, ευαίσθητο και τελικά ευάλωτο» λέει η Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγος, αφροδισιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ετσι, μέσα από το εύθραυστο δέρμα μπορεί να περάσουν στον οργανισμό βακτήρια. Οσον αφορά τους πνεύμονες, το κάπνισμα τους καθιστά ευαίσθητους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φιλτράρουν σωστά τον αέρα που αναπνέουμε. Γι' αυτό, ειδικότερα για τους δρομείς που εκτίθενται συχνά σε δυνητικά βλαπτικούς παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι σημαντικό οι πνεύμονές τους να είναι σε πλήρη «φόρμα»!
Το μόνο θετικό που ισχύει στη σχέση του τσιγάρου και του τρεξίματος είναι ότι όταν κάποιος αποφασίσει να βγάλει από τη ζωή του τη συνήθεια του καπνίσματος και να αποκτήσει αμέσως  τη συνήθεια του τρεξίματος θα είναι πολύ ευκολότερο γι' αυτόν να διακόψει το κάπνισμα.
Αυτό θα συμβεί γιατί κάθε φορά που θα ανάβει κάποιος τσιγάρο, η νικοτίνη θα μιμείται στον εγκέφαλο τη δράση της ουσίας που λέγεται ακετυλοχολίνη, η οποία προκαλεί ευχαρίστηση, ηρεμία, χαλάρωση και καλύτερη συγκέντρωση. Αυτό όμως η νικοτίνη το καταφέρνει με χημική παρέμβαση στον εγκέφαλο. Με το τρέξιμο εκκρίνονται στον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, οι φυσικές ορμόνες της ευτυχίας - η διαδικασία γίνεται ως φυσική δράση του νευρικού συστήματος. Αρα για κάποιον που μόλις έκοψε το τσιγάρο, το τρέξιμο προσφέρει παρόμοια και καλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο από αυτήν που του προσέφερε η ανθυγιεινή του συνήθεια κάνοντας τη διακοπή ευκολότερη.
από τήν ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
τής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"

Reuters: Αμεσα η ολοκλήρωση της συμφωνίας για περιφερειακά αεροδρόμια


Reuters: Αμεσα η ολοκλήρωση της συμφωνίας για περιφερειακά αεροδρόμια

Η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων στην γερμανική εταιρεία Fraport και στην επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης του 51% του ΟΛΠ, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ.
«Το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων θα ολοκληρωθεί άμεσα», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία αναφερόμενος στη συμφωνίας ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2014.
Ανέφερε επίσης ότι σχετική ανακοίνωση θα πρέπει να αναμένεται έως τις 15 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα καλέσει, μέσα στις επόμενες ημέρες -όσους ενδιαφερόμενους έχουν προκριθεί στην short list- να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις για την εξαγορά του 51% του ΟΛΠ με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 67% σε βάθος 5ετίας.
«Θα ανοίξουμε και πάλι τη διαδικασία τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε.
από tanea.gr

Επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών η Aλκη Ζέη

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς των παιδιών και των εφήβων, και όχι μόνο, η πολυμεταφραμένη Άλκη Ζέη, θα αναγορευτεί σε επίτιμη επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, την επόμενη Τετάρτη, 13 Μαΐου. Είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 2014, η αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια τιμή έχει αποσπάσει και από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2012.
Πρώτο της μυθιστόρημα «Το καπλάνι της βιτρίνας» (1963) το οποίο έχει εμπνευστεί από τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», ενώ το 2013 θα κυκλοφορήσει το επίσης αυτοβιογραφικό «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο». «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Κοντά στις ράγιες», «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», είναι μερικοί ακόμα από τους τίτλους βιβλίων της που κυκλοφορούν, από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Η Άλκη Ζέη έχει μεταφράσει πολλά βιβλία από τα ιταλικά, γαλλικά και ρωσικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό («Mildred L. Batchelder» στην Αμερική, «Acerbi» και «Άντερσεν» στην Ιταλία, Βραβείο Βιβλιοφάγων στη Γαλλία, Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, Βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Διαβάζω στην Ελλάδα), ενώ τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας, η ζωή της Άλκης Ζέη είναι τόσο πλούσια όσο το συγγραφικό της έργο. Γεννήθηκε στην Αθήνα, παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991 κι έχει μαζί του δύο παιδιά. Πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση από το 1954 έως το 1964, επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967, για το Παρίσι, από όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία. Με το γράψιμο ασχολήθηκε από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, με κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ο Κλούβιος, ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, έγινε ήρωας του «Μπαρμπα-Μυτούση», γνωστού κουκλοθέατρου, εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.
Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων.
από kathimerini.gr