Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους
 
tvxs.gr 20:44 | 15 Απρ. 2016
1. Σφαγή ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος. Οργισμένος ο Γιούνκερ με τη Λαγκάρντ. Λίγο νωρίτερα ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε την απαίτησή του για μέτρα 7 δισ. ευρώ και το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν υπάρξει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Η μάχη της Ουάσινγκτον καλά κρατεί.

2. Κίνηση - ματ επιχειρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε μία πρωτοβουλία του για την Ελλάδα επισκέπτεται στις 23 Απριλίου την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στις «βαλίτσες» του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τόσο με το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής όσο και με το προσφυγικό.
3. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της κυβερνητικής πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, η οποία εγκρίθηκε από από τη Βουλή. Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης. 
4. Το όνομα του Σωκράτη Κόκκαλη εμπλέκει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της για την πολύκροτη υπόθεση της βιομηχανίας των off shore υπό τον τίτλο «Panama Papers: Το άντρο των κατασκόπων».
5. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανοίγει πανιά και όπως είχε προαναγγείλει διαχωρίζει την ρότα της από αυτή της Λαϊκής Ενότητας, σε μία «Πλεύση Ελευθερίας», όπως ονομάζεται ο νέος πολιτικός φορέας που ιδρύει και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη.
6. Ισχυρή ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες δίνει ο Μάριο Ντράγκι με μια κεφαλαιακή τουλάχιστον 1 δις ευρώ – ένεση, που έρχεται μετά την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα έκδοσης του EFSF. 
7. Με παλτό «διακοσμημένο» με σβάστικες εμφανίστηκε σε επίσκεψή της στη Βαυαρία η βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα. Το γεγονός προκάλεσε σάλο στη Γερμανία.  
8. Το υφυπουργείο Αθλητισμού ενημέρωσε επισήμως την ΕΠΟ για την επανέναρξη Κυπέλλου, ανακοινώνοντας πως οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν χωρίς κόσμο και ο τελικός με μαθητές.
9. Με δύο ελληνικές συμπαραγωγές στο πρόγραμμά του θα διεξαχθεί το 69ο Φεστιβάλ Καννών, από την Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου. Ελληνικό άρωμα στις ταινίες «Η Τελευταία Παραλία» (L’ultima spiaggia) και «Γυρίζοντας τον Κόσμο». 
10. Καλοκαίρι έρχεται και ιδού μια λίστα με τις 10 πιο συναρπαστικές παραλίες του κόσμου όπως τις επέλεξε και δημοσίευσε το Tripadvisor. Ανάμεσά του και μια ελληνική παρουσία, στο νούμερο 3…
Διαβάστε επίσης: 
Ήταν 15 Απριλίου του 1912. Το αβύθιστο πλοίο, βυθίζεται στο παρθενικό του ταξίδι και 1.595 ψυχές χάνονται για πάντα στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Το μοιραίο ταξίδι του Τιτανικού μέσα από 10 σπάνιες φωτογραφίες. 
* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού

Μέτρα 8 δις ζητά ξανά το ΔΝΤ

Πιέσεις

tvxs.gr | 15 Απρ. 2016
Με την – επαναλαμβανόμενη – απαίτηση για μέτρα 8 δις ευρώ και με το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον εάν υπάρξει πρόοδος τόσο στο μέτωπο των μεταρρυθμισεων όσο και σ΄ εκείνο της ελάφρυνσης του χρεους, ο Πολ Τόμσεν βάζει και τη δική του «σφραγίδα» στη μάχη της Ουάσιγκτον για την ελληνική αξιολόγηση και κρατά ανοιχτή την κόντρα Ταμείου και Ευρώπης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ συνδέει την ενδεχόμενη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους με νέο, 4ο Μνημόνιο, καθώς όπως δήλωσε η υλοποίηση της απόφασης θα πρέπει να έχει «προαπαιτούμενα».
Το διπλό μήνυμα του Πολ Τόμσεν
Ο Πολ Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατα την έναρξη της εαρινής συνόδου του Ταμείου, αμφισβήτησε εκ νέου τους δημοσιονομικούς στοχους που θέτουν οι Ευρωπαίοι και έστειλε διπλό μήνυμα:
Αφ’ ενός ότι για να δεχθεί το Ταμείο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ – δηλαδή, 8,1 δις ευρώ και κατά 2,7 δις υψηλότερα από τα 5,4 δις στα οποία συμφωνούν η Αθήνα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί -, και αφ’ ετέρου ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει προωθημένη συζήτηση και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
«Οι συζητήσεις έχουν εστιάσει εως τώρα σε πολιτικές που θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές. Εχει γίνει πολύ μικρή συζήτηση για το θέμα του χρέους καθώς η ΕυρωπαϊκήΕνωση και η Ελλάδα συμφώνησαν να κινηθούν έτσι. Εμεις θα πάμε πρόγραμμα στο ΔΣ μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δυο θέματα», είπε.
Ζητά πρόσθετα μέτρα
Κι εσπευσε να εαναλάβει τα όσα είχε γράψει και στο περίφημο αρθρο του στο blog του ΔΝΤ, ζητώντας και νέα μέτρα – πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού – από την Αθήνα:
«Για να πιαστεί», είπε, «ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ. Αν οι ευρωπαίοι και η Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα εμείς θα το αποδεχτούμε. Όμως θέλουμε να δούμε τα μέτρα».

Επιμένοντας, δε, στην χθεσινή γραμμή Λαγκάρντ χαρακτήρισε...

Σύροι πρόσφυγες - επενδυτές. Ο απόηχος μιας σκέψης…

TVXS Άρθρο | 15 Απρ. 2016
Δημήτρης Μάρδας
Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη μιας ανούσιας συζήτησης, ας ξαναδούμε τι ακριβώς πρότεινα για τους Σύρους πρόσφυγες-επιχειρηματίες, δηλαδή για τους ανθρώπους με κάποια οικονομική επιφάνεια.
Πρότεινα το εξής απλό:
Εφόσον βρίσκονται στην Ελλάδα Σύροι με κάποια κεφάλαια και εφόσον έχουν την πρόθεσή να επενδύσουν χρήματα στη χώρα μας, ας τους διευκολύνουμε κάνοντας χρήση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς και των ισχυουσών ρυθμίσεων για όλους τους πρόσφυγες ή ενδεχομένως, εισάγοντας ακόμη κάποια κίνητρα.
Τι παράλογο ανήθικο (για τους ηθικολόγους ζάμπλουτους βουλευτές της αντιπολίτευσης) ή χυδαίο (για τους επαΐοντες δημοσιογράφους και όλους τους υπολοίπους αναλυτές,  γνώστες γεωπολιτικών προβλημάτων) εμπεριέχει αυτή η πρόταση, όταν Σύροι πρόσφυγες έχουν επενδύσει εκατομμύρια  δολάρια παντού;
Να υπενθυμίσουμε ότι αυτοί οι πρόσφυγες άνοιξαν 4.000 επιχειρήσεις στην Τουρκία επενδύοντας, στην γειτονική χώρα 220 εκ. δολάρια, στην Αίγυπτο 400-500 εκ. δολάρια, ανοίγοντας από την άλλη μικρές επιχειρήσεις ακόμη και στη γειτονική Αλβανία!
Να τονίσουμε τέλος ότι αυτοί οι πρόσφυγες αγόρασαν ναυτιλιακή εταιρία στον Πειραιά, ενδιαφερόμενοι ακόμη για την αγορά πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών. Παρόμοιες μαρτυρίες έχουμε και για άλλες χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο κ.λπ).
Ορισμένοι, σύνδεσαν την σκέψη μας, με τους πρόσφυγες της Ειδομένης του Πειραιά και άλλων περιοχών όπου εκεί φτωχοί Σύροι προσπαθούν να «αποδράσουν» από τη χώρα και να βρουν την τύχη τους κάπου στην Ευρώπη. Εμείς όμως απλά αναφερόμαστε σε επιχειρηματίες πρόσφυγες Σύρους, με κάποια οικονομική εμβέλεια, αρκετές καταθέσεις σε κάποια τράπεζα κ.ά. Κάποιοι από αυτούς, όπως ήταν αναμενόμενο,  ήδη μας προσέγγισαν, μετά τον αδικαιολόγητο θόρυβο που προκλήθηκε.

Ουδέποτε καταλάβαμε λοιπόν –και όχι μόνο εμείς –τη λογική της διαστροφικής σύνδεσης του κόσμου της Ειδομένης ή των φτωχών Σύρων προσφύγων γενικά, με τη σαφή πρότασή μας.
Υποστηρικτικά των ανωτέρω φέρω το ακόλουθο παράδειγμα: Όταν κάποιος ακούει ότι επισκεπτόμαστε τη Νέα Υόρκη για να βρούμε επενδυτές, ο νους του πηγαίνει στους άστεγους και στα άτομα κάτω από τα όρια της φτώχειας του Βόρειου Μανχάταν ή στους πλούσιους επενδυτές με γραφεία στους γυάλινους πύργους του κεντρικού και νότιου Μανχάταν;  Φυσικά, η λογική οδηγεί στη δεύτερη κατηγορία. Οπότε, με πιο σκεπτικό συνδέθηκε η πρότασή μας με τους φτωχούς Σύρους πρόσφυγες της Ειδομένης ή άλλων περιοχών;
Τέλος, δεν είναι δυνατόν όλοι γύρω μας ή αρκετά μακριά μας, που αγκαλιάζουν τους πλούσιους πρόσφυγες προς όφελος ακόμη και των ιδίων των Σύρων, να κάνουν λάθος ενώ εμείς οι  ηθικολόγοι, ή οι έχοντες ιδιαίτερες ριζοσπαστικές αντιλήψεις επί του θέματος, ως το χάρμα της φύσης, να διεκδικούμε το αλάθητο του Πάπα. Μήπως λοιπόν στο όνομα και αυτού του αυτονόητου δεν είναι στραβός ο γιαλός;
* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι υφυπουργός Εξωτερικών

Γιατί η Ηλεκτρονική ήταν το πρότυπο του ελληνικού (νεο)φιλελευθερισμού;...

maxresdefaultΠερίεργα πράγματα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα: Οι οπαδοί του λιγότερου κράτους αφού πανηγύρισαν για το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά στο… κράτος της Κίνας, τώρα...
βγαίνουν στα κάγκελα για το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών.
Οι θεωρίες τους περί της επιβίωσης του ικανότερου, με αποκλειστικό γνώμονα τις δυνάμεις της αγοράς, πήγαν περίπατο και το κράτος οφείλει να παρέμβει (και πράγματι οφείλει για την προστασία των εργαζομένων).
Το ίδιο υποθέτουμε θα λένε και αν κλείσει το Mega, παρά το γεγονός ότι και αυτή η προβληματική επιχείρηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια μαζί με τις εξίσου προβληματικές τράπεζες που το κρατούσαν στη ζωή για την επίτευξη πολιτικών και οικονομικών στόχων.
Γιατί όμως συγκεκριμένα το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών προκαλεί τέτοια οργή στους Έλληνες οπαδούς του λιγότερου κράτους;

Ίσως γιατί εξέφραζε τις «αρχές» της αγοράς εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια για τα οποία πλήρωσε πρόστιμο 1.5 εκατομμύριο ευρώ αντί για 75 που της είχαν αρχικά επιβληθεί.
Ίσως γιατί ζητούσε από τους εργαζόμενους να επωμιστούν το κόστος της αποτυχίας της.

Ίσως γιατί θριάμβευσε (και) στα χρόνια του εκσυγχρονισμού αλά Σημίτη, όταν οι τράπεζες έδιναν καταναλωτικά δάνεια υψηλού ρίσκου χωρίς καμία εγγύηση σε όποιον περνούσε έξω από την πόρτα τους. Είναι λοιπόν και αυτή σύμβολο της φούσκας που εκτίναξε το ιδιωτικό χρέος με ευθύνη των τραπεζών (οι οποίες στη συνέχεια ανακεφαλαιοποιήθηκαν με λεφτά των φορολογούμενων) αλλά και των ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (όπως ακριβώς επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο δόγμα).
Ίσως απλώς γιατί εξέφραζε τον πολιτισμό και τις αξίες τους.
info-war.gr

Νάτανε η ζήλια ψώρα θά καργάριζε όλ' η χώρα!

 
Πάνε στό μώλο, δήθεν, γιά μελανούρια καί ψαρεύουνε από ροφοί καί βλάχοι μέχρι συναγρίδες καί σφυρίδες μέ τά σατανικά δολώματα υπερήχων πού πουλιούνται στό διαδίχτυο. 
Αυτά τά ψάρια (πού πιάνονται μ' αυτό τόν ύπουλο τρόπο) είναι τά λεγόμενα "διαδιχτυάρικα". 
Η ζημιά πού γίνεται κάθε χρόνο στούς επαγγελματίες, μέ τίς διάφορες "επιστήμες" πού όλη τήν ώρα ξετρυπώνουνε οι ...λαθροκακαβαίοι,* είναι ανυπολόγιστη. 
                              ***
Εδώ βλέπουμε έναν από τούς πιό συστηματικούς διαδιχτυάριδες πού ξεγέλασε μέ τίς δόλιες μεθόδους του έναν κακόμοιρο βλάχο απάνω στό άνθος τής νιότης του.
Σά δέ ντρεπόμαστε μιά στάλα...
Δ.Ν.Α.

*λαθροκακαβαίοι= αυτοί πού κάνουν κακαβιά μέ λαθραίες μεθόδους. Ουδεμία σχέση μέ τούς Μακκαβαίους.

«Δεν περιγράφω άλλο...»

Πολ Τόμσεν

Ας υποθέσουμε πως έχεις όλη την καλή διάθεση να προσεγγίσεις τις εκθέσεις του Δ.Ν.Τ, τις αναλύσεις των στελεχών του και τις δηλώσεις των αξιωματούχων του χωρίς προκατάληψη.

Δεν είναι εύκολο βεβαίως αυτό, ιδιαίτερα αν...
ζεις σε μια χώρα που έχει βιώσει με δραματικό τρόπο τις συνέπειες από τις αστοχίες των προγραμμάτων διάσωσης.

Ας πούμε όμως ότι τα ξεπερνάς όλα αυτά και βρίσκεσαι απέναντι στις τελευταίες εκτιμήσεις του Πολ Τόμσεν για τον οποίο δεν έχεις σχηματίσει την καλύτερη γνώμη και γι αυτά που έκανε στην Ελλάδα, αλλά και για όλα όσα του χρεώνουν οι χώρες από τις οποίες πέρασε στο παρελθόν.

Διαβάζεις λοιπόν ότι ο υψηλόβαθμος παράγοντας του Δ.Ν.Τ. αποθεώνει την Ελλάδα γιατί «η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε είναι πρωτοφανής στα παγκόσμια δεδομένα».

Τσιμπιέσαι για να δεις αν είσαι ξύπνιος. Ο πόνος σε προσγειώνει, δεν βλέπεις όνειρο. Ξανακοιτάς με προσοχή μπας και έκανες λάθος, μπας και μπέρδεψες την επιθυμία σου με την πραγματικότητα. Οι λέξεις παραμένουν πεισματικά στη θέση τους.

Συνεχίζεις και λίγο παρακάτω πέφτεις πάνω σε μια άλλη εξαιρετική κουβέντα του κ. Τόμσεν για την Ελλάδα: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα, όπως νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα». Με κίνδυνο να αφήσεις σημάδι στο μπράτσο σου, ξανατσιμπιέσαι. Όμως και πάλι οι λέξεις εκεί, θρασύτατα ακούνητες.

Αρχίζεις πια να αναρωτιέσαι για το τι συμβαίνει. Στο μυαλό σου μπαίνουν βέβηλες σκέψεις: «Μήπως ο Τόμσεν έγινε ξαφνικά ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως με το πες-πες κατάφερε ο Τσακαλώτος να τον πείσει; Αλλιώς δεν βγαίνει νόημα. Αυτά που λέει είναι ακριβώς αυτά που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πλησιάζοντας τα όρια της παράκρουσης αποφασίζεις να ολοκληρώσεις την ανάγνωση. Σφάλμα τεράστιο γιατί ακολουθεί ψυχρολουσία.

Ο παλιός Τόμσεν είναι ξανά μαζί μας: «Πρέπει να πάει η Ελλάδα σε σταδιακή μείωση του αφορολόγητου-πόσο δεν μας λέει αλλά ξέρουμε ότι το θέλει κοντά στα 7.000 ευρώ». Και αμέσως μετά έρχεται η χαριστική βολή:

«Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ γιατί οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι δεν είναι ρεαλιστικοί». Γέρνεις. Το κεφάλι βαρύ, η ψυχή χαμένη από την εναλλαγή των συναισθημάτων. Πριν από την κατάρρευση μία φράση βγαίνει από το στόμα σου: «δεν περιγράφω άλλο».


Τάσος Παππάς
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 efsyn.gr

«Δώρο» Ντράγκι

Σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αγορά ομολόγων EFSF

Σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αγορά ομολόγων EFSF
Νέο «δώρο» κάνει ο Μ.Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομολόγων του EFSF. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους εγγράφοντας κέρδη και μειώνοντας τον ισολογισμό τους.
********************************************************************
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το «δώρο» Ντράγκι απογείωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας

********************************************************************
Η σχετική απόφαση προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων, μια κίνηση που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης- η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF- αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες οι οποίες απορρόφησαν προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα.

Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των "καλών" τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες και των "κακών" τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.
tanea.gr

ΚΥΣΕΑ για προσφυγικό και τουρκικές προκλήσεις


Αλέξης Τσίπρας - Γιάννης Δραγασάκη EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Συνέρχεται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στον απόηχο των διαρκών τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά και για την εκτίμηση της κατάστασης στο προσφυγικό, την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ θα συζητήσει την κατάσταση στην Ειδομένη, αλλά και την κατάσταση όσον αφορά τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπό το πρίσμα των συνεχών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, τις τελευταίες ημέρες, και τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, Χίο και Λέσβο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκαν έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις τόσο στις Οινούσσες, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κιλκίς, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
  efsyn.gr

Στην ποσοτική χαλάρωση οι ελληνικές τράπεζες με απόφαση ΕΚΤ

Μάριο Ντράγκι  
Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης | AP Photo/Michael Probst, File

Τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σχετική απόφαση της ΕΚΤ.
Όπως είπε, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες και το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση, ύψους 18,5 δισ. ευρώ, πράγμα που συνιστά τόσο ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών και της ρευστότητας όσο και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.
Από νωρίς σήμερα, πηγή από την ΕΚΤ, η οποία μιλούσε σε καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα του EFSF, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, προσφέροντάς τους πρόσθετη ρευστότητα ύψους έως 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. 
Πρόκειται για ομόλογα που είχαν δοθεί στις τράπεζες για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις 10 Μαρτίου και η σχετική απόφαση του Μάριο Ντράγκι προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων. 
Οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν από καιρό από την ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα έκδοσης EFSF, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κέρδος από μια τέτοια κίνηση για τις τράπεζες θα είναι διπλό, διότι θα λογιστικοποιήσουν άμεσα ένα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 25% των ομολόγων καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι καλύτερες από τις ονομαστικές.
Επίσης, θα μπορέσουν να αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 75% των ομολόγων που δεν θα πωληθούν στην τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή λογιστικοποιώντας περισσότερα κέρδη.
Συνολικά το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

Άνοδος του χρηματιστηρίου 

Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι έφερε υψηλά κέρδη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 574,73 μονάδες, με άνοδο 4,86%.
Μοχλός την εκρηκτικής αύξησης, οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει +18,92%.

Επίσης, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του τζίρου. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 92.380 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 179.270.308 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 7,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό 3,70%.

efsyn.gr 

Αμερικανική παρέμβαση για τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο...

Αμερικανική παρέμβαση για τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο

Με εναέρια και πλωτά μέσα καθώς και με προσωπικό ζήτησαν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα να εμπλακούν  στη δραστηριότητα της συμμαχίας στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε...
αμερικανική παρέμβαση προς την Τουρκία, σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να απεμπλακούν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» την Τρίτη 12 Απριλίου, ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λουτ, επισκέφθηκε τον Έλληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, Μιχάλη Διάμεση και τον ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πιέζει και προσωπικά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναινέσει στην προώθηση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και στα Δωδεκάνησα. 

Ο Ντ.Λουτ ενημέρωσε τον κ. Διάμεση ότι οι ΗΠΑ προσφέρονται να συνεισφέρουν όχι μόνο διπλωματικά αλλά και πρακτικά στην νατοϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο με ένα πλοίο που θα συμμετάσχει στις περιπολίες αλλά και με την παραχώρηση αερόστατων επιτήρησης τα οποία θα ίπτανται πάνω από τα ελληνικά νησιά και θα είναι στραμμένα προς τις τουρκικές ακτές, προκειμένου να καταγράφουν ηλεκτρονικά στοιχεία που θα διαθέτουν στη συνέχεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία και στην Frontex. 

Επιπλέον, οι ΗΠΑ προτίθενται να διαθέσουν και έμψυχο δυναμικό και συγκεκριμένα ομάδες στελεχών της ακτοφυλακής τους (Coast Guard Teams) που θα αναπτυχθούν πάνω στα σκάφη όλων των δυνάμεων για να διευκολυνθεί η συνεργασία των εμπλεκομένων μερών. 


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο με δεδομένες τις αρνήσεις της Τουρκίας να συνεργαστεί, ανησυχούν το ΝΑΤΟ και τον γγ του Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος και αναμένεται να επισκεφτεί προσεχώς την περιοχή.

in.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα σε τίτλους


tvxs.gr 20:57 | 14 Απρ. 2016
1. Αξιολόγηση: Tvxs Ανάλυση - Τι ζητά ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για reprofiling του χρέους. Ικανοποίηση από την κυβέρνηση για τη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς. Μάρτιν Σουλτς: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο. Λαγκάρντ: Θέλει «ηρωϊκή προσπάθεια» το πλεόνασμα του 3,5%. Ντάισελμπλουμ: Η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας - θεσμών παραμένει αδύναμη. Τσίπρας: Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης των συμφωνιών.
2. Προσφυγικό: Συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών σε Γιάννενα και Εγνατία. Συμπλοκές μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης [ΒΙΝΤΕΟ]. Στους 53.925 ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα σήμερα [ΠΙΝΑΚΕΣ].
3. Οι άνεργοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών εισέβαλαν στη συνέντευξη Τύπου της ιδιοκτησίας [ΒΙΝΤΕΟ]. Δέσμευση Κατρούγκαλου για στήριξη των ανέργων της Ηλεκτρονικής - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Πτώχευση Ηλεκτρονικής Αθηνών: Τα capital control «ναι», αλλά δείτε κι αυτό...
4. Εντοπίστηκε καρκινογόνος αμίαντος στις Σκουριές - Επιστρέφει την περιβαλλοντική μελέτη το Υπουργείο.
5. Καθηγητές του Δημοσίου αναλαμβάνουν τις εξετάσεις στα ιδιωτικά σχολεία. Το σχέδιο προβλέπει την ύπαρξη επιτροπών που θα αποτελούνται από καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση και θα έχουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών των μαθητών στα Ιδιωτικά Σχολεία, στις απολυτήριες γραπτές εξετάσεις της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου.
6. Νεκροί και τραυματίες από τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ στην Ιαπωνία [ΒΙΝΤΕΟ].
7. Κολοσσοί φοροφυγάδες: Μόλις 50 αμερικανικές εταιρείες κρύβουν σε offshore πάνω από 1,3 τρισ. δολάρια. Ποσό ίσο με το ΑΕΠ της Ισπανίας! Θα μπορούσαν να έχουν καθαρό νερό 2.2 εκ. άνθρωποι.
8. Οι αγνοούμενες μαθήτριες της Νιγηρίας ζωντανές σε βίντεο της Μπόκο Χαράμ. Η ισλαμιστική οργάνωση έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αποδείξεις για το ότι κάποιες από αυτές είναι ζωντανές, δύ0ο χρόνια μετά την απαγωγή τους.
9. Ημέρα Ορόσημο: Τσιπ στον εγκέφαλο επανέφερε την κινητικότητα τετραπληγικού.
10. Tvxs Cinema - To Τvxs προτείνει: Οι τρεις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας.

Μόλις 50 αμερικανικές εταιρείες κρύβουν σε offshore πάνω από 1,3 τρισ. δολάρια

Κολοσσοί φοροδιαφυγής
tvxs.gr 16:46 | 14 Απρ. 2016
Οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν περισσότερα λεφτά κρυμμένα σε offshore από το σύνολο του ΑΕΠ της Ισπανίας, του Μεξικού ή της Αυστραλίας.
Πρόκειται για περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια αφορολόγητα δολάρια. Ανάμεσα στις εταιρείες η Coca Cola, η Walt Disney, η Alphabet (Google), η Apple, η Walmart, η General Electric και η Goldman Sachs
Τα στοιχεία παρουσίασε η Oxfam, με τον Robbie Silverman, φοροτεχνικό σύμβουλο της οργάνωσης να δηλώσει ότι η φοροαποφυγή στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. 



«Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται ιδιαίτερα καθώς χάνουν περίπου 100 δισ. το χρόνο από την εταιρική φοροαποφυγή. Αυτά τα χρήματα θα ήταν αρκετά για την παροχή καθαρού νερού και αποχέτευσης σε περισσότερα από 2,2 δισ. ανθρώπους» προσθέτει. 
Ο Independent αναφέρει ότι επικοινώνησε με τις προαναφερθείσες εταιρείες. Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ οι υπόλοιπες δεν απάντησαν. 
Οι 50 αυτές εταιρείες εκτιμάται ότι είχαν κέρδη 4 τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2008-2014 αλλά πλήρωσαν μόλις 26.5% από αυτά σε φόρους την ίδια ώρα που ο φορολογικός συντελεστής είναι 35%.  Επίσης οι 50 αυτές εταιρείες έλαβαν συνολικά 27 δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας - δάνεια, εγγυήσεις δανείων και πακέτα διάσωσης - για κάθε ένα δολάριο που πλήρωσαν σε φόρους.

Λαγκάρντ: Θα μείνουμε στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ίσως με διαφορετικό ρόλο

Αποστάσεις

tvxs.gr 19:52 | 14 Απρ. 2016
«Το Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά ίσως αλλάξει η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα», δήλωσε μιλώντας στο BBC η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στέλνοντας μήνυμα εν όψει τελικού γύρου διαπραγμάτευσης Ευρώπης και ΔΝΤ για την ελληνική αξιολόγηση. «Η συμμετοχή του Ταμείου ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα», δήλωσε, αμφισβητώντας τον ρεαλισμό των στόχων, την ώρα που οι ευρωπαίοι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνουν πως το μόνο πλαίσιο συζήτησης είναι η συμφωνία του Ιουλίου.
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου έκανε λόγο για «ρεαλιστικά νούμερα» και «βιώσιμα μέτρα» και κατεστησε σαφές ότι εξακολουθεί να θεωρεί μη ρεαλιστικούς τους στόχους στους οποίους συγκλίνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και Αθηνα. Χρειάζεται «ηρωϊκή προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά, για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018 – και έδειξε ότι στις συναντήσεις των επόμενων ημερών για την Ελλάδα θα επιμείνει σε μια διαφορετική προσέγγιση του ελληνικού προγράμματος. 
Για την ελάφρυνση του χρέους τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται παρέμβαση για το δυσβάσταχτο φορτίο του χρέους, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα «κούρεμα».  Πρότεινε ως δυνάμει επιλογές είτε να δοθεί μια περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους, είτε την παράταση της περιόδου ωρίμανσής του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΔΝΤ επιμένει πως πρέπει να διπλασιασθεί ο χρόνος διάρκειας και λήξης του ελληνικού χρέους στα 70 χρόνια, να υπερδιπλασιασθεί η περίοδος χάριτος για τις πληρωμές τόκων σε 30 χρόνια αντί των 10 που προβλέπει το ισχύον πρόγραμμα και να επιλεγεί ενα σύστημα επιτοκιακής επιβάρυνσης που να διασφαλίζει εσαεί χαμηλά επιτόκια ό,τι και αν συμβαίνει την ίδια στιγμή στις αγορές.
«Τα νουμερα πρέπει να βγαίνουν»
«Είμασταν πάντα της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα πρέπει να δουλέψει σε δυο σκέλη, να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο». «Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν» επανέλαβε και επεσήμανε: «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της Ελλάδας. Θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός κατάλληλων μέτρων και ορθής δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος, όμως, θα πρέπει να είναι και το χρέος να καταστεί βιώσιμο».
Και δινοντας καθαρά το στίγμα της, συνεχιζόμενης, διάστασης απόψεων μεταξύ Ταμείου και ευρωπαίων για τους δημοσιονομικούς στόχους είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθει μόνον βρχυπρόθεσμα και μόνον με «ηρωΙκές προσπάθειες» από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
«Είμαστε σκεπτικοί γι’ αυτό αλλά περιμένουμε να δούμε τι προτείνεται», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ακόμη κι εάν επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5% δεν θα είναι διατηρίσιμο.

«Το τελευταίο που χρειάζεται είναι καθυστέρηση»
Η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε, πάντως, με την ελληνική κυβέρνηση ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση». «Σε αυτό», είπε «συμφωνώ απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση... Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία». Για το χρέος η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων.

«Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα»


Μάρτιν Σουλτς, Αλέξης Τσίπρας 
 Να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος συμφώνησαν οι Τσίπρας - Σουλτς

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Στρασβούργο.
Η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της για τις συζητήσεις, καθώς, μετά από ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση υπήρξε κοινός τόπος και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.
Κυβερνητικές πηγές τoνίζουν πως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποδέχθηκε πως δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόστετα μέτρα, αλλά και πως θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση για να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.
Θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η ανακοίνωση Σουλτς 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Τσίπρας: Το ΔΝΤ ρίχνει τα βάρη στους φτωχούς

Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με άρθρο του στους Financial Times τονίζει ότι η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση, αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους.
Επίσης δηλώνει αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.

Ολόκληρο τό άρθρο του πρωθυπουργού  : ΕΔΩ

Η ερώτηση της κ. Καϊλή και η πρόσληψη της πραγματικότητας

Εύα Καϊλή
                                                                                                    EUROKINISSI
 
Κατεπείγουσα ερώτηση για το θέμα των διαγραφών σε βάρος δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών του S&D Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ). Το δελτίο Τύπου της ίδιας αναφέρει τα εξής καταπληκτικά, που προφανώς προκαλούν τα γέλια ή τα κλάματα για το πολιτικό μας επίπεδο. Προσέξτε τι λέει:
H κ. Καϊλή δήλωσε ότι “Δυστυχώς, η χώρα μας δυσφημείται πανευρωπαϊκά με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, που επιχειρεί η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ξεκίνησε με το νόμο για τα ΜΜΕ, με τον οποίο ξεκάθαρα ευνοεί τους εκλεκτούς της καναλάρχες και εργολάβους, καταπατώντας αρχές και έννοιες όπως η ελευθεροτυπία, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και η πολυφωνία. Και συνεχίστηκε με τη διαγραφή των μη εκλεκτών δημοσιογράφων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όσων δηλαδή εξέφρασαν την άποψή τους στο κορυφαίο πολιτικό ζήτημα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2015. Η κατηγορία ήταν ότι "υποκαθιστούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα με απροκάλυπτη προπαγάνδα".
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβω με όρους πρόσληψης της πραγματικότητας και της κοινής λογικής, τι εννοεί η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων στην Τηλέτυπος Α.Ε. (MEGA Channel); Λέγοντας, χωρίς να το εξηγεί, προς την Κομισιόν πως «η χώρα μας δυσφημείται πανευρωπαϊκά με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, που επιχειρεί η κυβέρνηση Τσίπρα», με το νόμο για την αδειοδότηση -μέσω δημόσιας δημοπρασίας- των Καναλιών (επίγειας ψηφιακής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικής τηλεόρασης), μήπως κι η ίδια προξενεί αυτή τη δυσφήμηση, την οποία υποτίθεται επιθυμεί να καταγγείλει;
Πού είδατε, αγαπητή κ. Καϊλή, ότι αυτός ο νόμος για την αδειοδότηση «ευνοεί ξεκάθαρα (μάλιστα) τους καναλάρχες και εργολάβους» και καταπατά την «ανεξαρτησία, την πολυφωνία και την ελευθεροτυπία» των Μέσων; Δεν διαβάσατε κ. Καϊλή τις «κραυγές απόγνωσης» των ίδιων των καναλαρχών που δεν δέχονται οποιαδήποτε αδειοδότηση και κανέναν έλεγχο της «ιερής» λειτουργίας τους (εργατική νομοθεσία, δάνεια, φόροι, εισφορές, πόθεν έσχες κεφαλαίων, αυξήσεις κεφαλαίου από την τσέπη των μετόχων κ.λπ) -και όχι βεβαίως του περιεχομένου τους;
Και για το τέλος, επειδή η Ευα Καϊλή ανήκει στην ΕΣΗΕΑ: Τι δουλειά έχει μια ηθική καταδίκη ενός πειθαρχικού οργάνου μελών δημοσιογραφικού σωματείου, για παραβιάσεις των αρχών του, με τη δήθεν καταπάτηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας κ.λπ. του Τύπου από την κυβέρνηση Τσίπρα; Από πότε χρεώνεται μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, τις (καλές ή τις κακές) πειθαρχικές ποινές ενός οποιουδήποτε (σοβαρό ή όχι) σωματείου της;
Κι άλλωστε, αν θέλει να υπερασπιστεί τα «διωκόμενα» ΜΜΕ και τους «δικούς της» συναδέλφους που «συκοφαντούνται» για τις ιδέες τους από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και... ένα πειθαρχικό, γιατί δεν προσφεύγει στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Γιατί δεν διοργανώνει διαμαρτυρίες κατά της... γενοκτονίας των καναλαρχών, έξω από τη Βουλή, τις Ελληνικές πρεσβείες, την Κομισιόν, τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Αμνηστία κ.ο.κ;

Eurostat: Σε κατάσταση ένδειας 2,37 εκατ. Ελληνες το 2015

Eurostat: Σε κατάσταση ένδειας 2,37 εκατ. Ελληνες το 2015
Σε κατάσταση ένδειας ζούσε το 22,2% του πληθυσμού της Ελλάδας το 2015, έναντι 8,2% του πληθυσμού της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις. Βάσει αυτών των στοιχείων, το 2015 στην Ελλάδα ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατομμύρια άνθρωποι και συνολικά στην ΕΕ, 41 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ενώ στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κατάσταση ένδειας άρχισε να μειώνεται από το 2012 και μετά (από 9,9% το 2012 σε 8,2% το 2015), στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση από 19,5% το 2012, σε 20,3% το 2013, 21,5% το 2014 και 22,2% το 2015.

Σε κατάσταση ένδειας βρίσκεται στην ΕΕ το 8,3% των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερους ενηλίκους με παιδιά, το 6% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά και το 17,3% των μονογονεϊκών οικογενειών. 
tanea.gr

Βατικανό: Ο Πάπας προσέφερε στην Παρθένο λουλούδια με τα ελληνικά χρώματα

Βατικανό: Ο Πάπας προσέφερε στην Παρθένο λουλούδια με τα ελληνικά χρώματα
Την εκκλησία Santa Maria Maggiore της Ρώμης επισκέφθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο πάπας Φραγκίσκος, για να προσευχηθεί υπέρ της επιτυχίας του ταξιδιού του στην Λέσβο.

Ο Ποντίφικας προσευχήθηκε κάτω από την εικόνα της Παρθένου Salus populi romani (Προστάτις του ρωμαϊκού λαού), ζητώντας από την Παναγία να τον προστατέψει. Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς.

Οπως γνωστοποίησε το γραφείο Τύπου του Βατικανού, ο πάπας προσέφερε στην Παρθένο άσπρα και γαλάζια τριαντάφυλλα, τα οποία συμβολίζουν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

tanea.gr

Ο ντόρος κι ο ντορός...

Θα συμφωνήσουμε ότι στην πρώτη γραμμή είναι σήμερα άλλα θέματα. Το βήμα της κυβέρνησης να καταθέσει από βδομάδα στη Βουλή τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η...
συνέχεια των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, το ταξίδι του Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο των αγροφυλάκων της διεθνούς οικονομίας, το προσφυγικό των πληγών, οι τηλεοπτικές άδειες. Αλλά και το θεματάκι με τις μηνύσεις και τις αγωγές του Σαμαρά εναντίον δημοσιογράφων, εφημερίδων και της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν είναι για να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

Διότι κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ. Που δεν έχει να κάνει με το αν ο Σαμαράς είναι αθώος ή ένοχος - ισχύει για όλους το τεκμήριο της αθωότητας. Έχει όμως να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζεται, ως πρώην πρωθυπουργός και νυν τιμητής πρωθυπουργών, μια σκιά στη διαδρομή του. Με μηνύσεις, αντί για απαντήσεις. Κύριέ μου, είναι κάποιοι συγγενείς σας στη λίστα Λαγκάρντ, όπως γράφτηκε; Αν δεν είναι, ...μπουρλότο στους συκοφάντες. Αν είναι και δεν το ξέρατε, πείτε το. Αν είναι και το ξέρατε, εξηγήστε μας γιατί αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο στον ενταφιασμό της λίστας στα συρτάρια της κυβέρνησής σας.

Να δεχτούμε ότι κάνατε με καλή πίστη λάθος, όταν λέγατε «μακάρι να είχαμε δέκα» για τον άλλο ένοικο λιστών. Να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απόκρυψη της λίστας -και στη δίωξη του Βαξεβάνη που την αποκάλυψε- με συγγενικά σας πρόσωπα που αναγράφονται σ' αυτή. Να δεχτούμε ότι δεν σας πρέπει η βάσκανος μοίρα του Παπακωνσταντίνου, που καταδικάστηκε ακριβώς επειδή έσβησε από τη λίστα τα ονόματα κάποιων συγγενών του. Να τα δεχτούμε όλα. Αλλά κι εσείς δεν θα έπρεπε να δεχτείτε -και να καταδεχτείτε- κάποιες απαντήσεις; Δεν έχουν δικαίωμα, όσοι σας εμπιστεύτηκαν τουλάχιστον, να μάθουν τη δική σας άποψη για όσα αποκαλύφθηκαν;

Άποψη, φυσικά, είναι από μια άποψη και οι μηνύσεις. Που ψυλλιάζουν όμως ότι γίνεται ντόρος για να χαθεί ο ντορός. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τη στάση της επίσημης Ν.Δ. -σιωπή επί της ουσίας και άλλα λόγια να... μισούμαστε-, τότε βαριά πέφτει η σκιά της υποψίας. Αλλά και της υπεροψίας μιας πολιτικής αριστοκρατίας, που θεωρεί ακόμα και την υποψία για τα πεπραγμένα της ποινικό αδίκημα...

Θανάσης Καρτερός

Ο νόμος του ισχυρού...

– «Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος» (ΔΝΤ).
– «Μέχρι στιγμής δεν βλέπω ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, πραγματικά δεν βλέπω την παραμικρή ανάγκη» (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε).
– «Δεν θα...
απαιτήσουμε επιπλέον μέτρα που θα υπονομεύσουν την οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδας, πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού» (Πιερ Μοσκοβισί).
– «Τα νούμερα δεν βγαίνουν, χρειάζονται κι άλλα μέτρα για να υλοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού» (ΔΝΤ).

Αν στα παραπάνω, που περιγράφουν τις αντιθέσεις οι οποίες υπάρχουν στο εσωτερικό των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα, προσθέσουμε την κόντρα Σόιμπλε - Ντράγκι για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χρέωσε στην πολιτική Ντράγκι την ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων για να πάρει από τον κεντρικό τραπεζίτη την απάντηση «φτιάξτε πολιτικό, δημοσιονομικό και θεσμικό σύστημα, για να μη μεταφέρονται τα θέματα στην Τράπεζα»), έχουμε μπροστά μας μια αρκετά καθαρή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Αυτήν την κατάσταση καλείται να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση. Επέλεξε να προχωρήσει σε κινήσεις που έχουν άρωμα μονομερών ενεργειών. Στην προηγούμενη φάση αυτή η τακτική δεν απέδωσε. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί.

Σήμερα ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές γιατί υπάρχει συμφωνία, οι αριθμοί βγαίνουν με τις προτάσεις που έχει καταθέσει και επιμένει ότι η συμφωνία αφορά τους στόχους και όχι τα μέσα, τα οποία είναι δική της δουλειά, «αλλιώς δεν έχει νόημα να υπάρχει κυβέρνηση, δεν έχει νόημα να γίνονται εκλογές, ας έρθουν να διοικήσουν τη χώρα οι δανειστές απευθείας» όπως μας είπε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Σωστά και δίκαια ακούγονται αυτά και καλά κάνει η κυβέρνηση που επιχειρεί να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις της άλλης πλευράς.

Ωστόσο θα όφειλε να έχει συνειδητοποιήσει, από την ατυχή κατάληξη που είχαν οι επτάμηνης διάρκειας διαπραγματεύσεις, πως δεν πρέπει να καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες. Συνομιλητές της δεν είναι φίλοι που προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά αδίστακτοι αντίπαλοι που θέλουν να κυριαρχήσουν. Και όπως γνωρίζουμε, στις διεθνείς σχέσεις δεν επικρατεί το δίκιο, αλλά ο ισχυρός.

Συνεπώς δεν είναι φρόνιμο να βάζεις κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν ξέρεις αν μπορείς να υπερασπιστείς μέχρι το τέλος. Εκτός αν σκέφτεσαι τις πρόωρες εκλογές. Εκτός αν οι κόκκινες γραμμές είναι προσωπικές.

Γιατί η φράση του Ευκλ. Τσακαλώτου «εγώ δεν υπογράφω νομοσχέδιο που θα έχει το αφορολόγητο κάτω από τις 9.100» φαντάζει σαν προσωπική δέσμευση από την οποία δεν πρόκειται αυτός να κάνει πίσω. 
Δηλαδή, μπορεί να έχουμε έναν Τσακαλώτο σε ρόλο Βαφειάδη;..

Τάσος Παππάς

Διαπραγμάτευση σε θολό τοπίο...

Στο πολιτικό παζάρι για αξιολόγηση και χρέος, που κλιμακώνεται με επό­μενο σταθμό την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στρέφεται η προσοχή, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο τα ξημερώματα της Τρίτης. Ήδη...
από την αρχή της εβδομάδας έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ δηλώσεων, το οποίο περιστρέφεται γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος.
Η αίσθηση «επιθετικής» κλιμάκωσης που σηματοδοτεί το ταξίδι Τσίπρα (επιστρατεύοντας την πολιτική δι­απραγμάτευση) και που έδωσε και η προαναγγελία της κατάθεσης δύο νομο­σχεδίων στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα (συντάξεις και φόρος εισοδήματος) προσδί­δουν δραματοποίηση στη διαπραγμάτευση, η οποία δημιούργησε ερωτήματα:
- Για το αν προηγήθηκε «ρήξη» με τους θε­σμούς και αν η κυβέρνηση κινείται μονομερώς θέτοντας σε κίνδυνο συνολικά τη διαπραγμά­τευση κατά το προηγούμενο της διαπραγμά­τευσης του 2015 (ουκ ολίγοι μιλούν για deja vu, καθώς και πέρυσι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία έρχεται από στιγμή σε στιγμή και ότι γράφεται κ.λπ.).
- Ή αν ακολουθείται μια τακτική εσωτερικής κατανάλωσης προκειμένου να δοθεί η εντύ­πωση ότι η μάχη για να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις δόθηκε, αλλά...
Αυτά ίσως απαντηθούν τις επόμενες εβδο­μάδες. Προς το παρόν η κυβέρνηση επιχει­ρεί να χαμηλώσει τους τόνους υποστηρί­ζοντας ότι δεν νομοθετεί μονομερώς και πως τα ταξίδια ήταν προγραμματισμέ­να. Επιπλέον, συντηρεί την κόντρα με το ΔΝΤ και σταθερά ξεχωρίζει τους Ευρωπαίους, με τους οποίους υποστηρίζει ότι έχουν συμφωνηθεί και οι στόχοι και τα μέτρα...

topontiki.gr

Και το σκέφτεται και το έχει συζητήσει...

Ο Τσίπρας υψώνει τείχος στο ΔΝΤ και σχεδιάζει εκλογές, αν…
 
Σχεδιασμένη από το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν η συνέντευξη την οποία έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, με την οποία επισημοποποίησαν το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την τρόικα.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να σταλεί το μήνυμα στην ελληνική κοινή γνώμη, ενώ ταυτόχρονα προετοίμαζε δικές του συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και τους προέδρους της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Η επιμονή των δανειστών σε απαιτήσεις για λήψη μέτρων πάνω από 5,4 δισ ευρώ, για μείωση του αφορολόγητου στις 8,100 ευρώ και για περικοπές σε συντάξεις κάτω από 1,200 ευρώ, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στη βεβαιότητα της εμπλοκής. Ήθελε, λοιπόν, αφενός να ενημερώσει τους πολίτες για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται και τη μάχη που δίνει και, αφετέρου, να ζητήσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων ηγετών, δεδομένου ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα είναι λιγότερο πιεστικός από την αντίστοιχη του ΔΝΤ.
Μπορεί βασίμως να ελπίζει σε κάτι ουσιαστικό από τις διπλωματικές επαφές του; Ο ίδιος φαίνεται να το πιστεύει. Άλλωστε, δεν έχει και πολλές επιλογές. Αν αποδεχόταν όλες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ θα αυτοκτονούσε πολιτικά. Πρώτον, θα παραιτείτο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Δεύτερον, αρκετοί βουλευτές του θα καταψήφιζαν τα μέτρα στη Βουλή και θα οδηγείτο σε παραίτηση η κυβέρνηση του. Και τρίτον, στις εκλογές που θα ακολουθούσαν ο Σύριζα θα κατακρημνιζόταν.

Ελπίζει, λοιπόν, διότι και δεν έχει πολλά άλλα να κάνει, πλέον. Αν, παρόλα αυτά οι δανειστές παραμείνουν ανυποχώρητοι, ας μην εκπλαγούμε αν δούμε να στήνονται ξανά πρόωρες κάλπες. Ο ίδιος και το σκέφτεται και το έχει συζητήσει αναλυτικά με τον στενό κύκλο των συνεργατών του…

aixmi.gr