Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Τό πολιτικό σκίτσο τών ημερών...

                                                   ...του Ανδρέα Πετρουλάκη
από kathimerini.gr(23.01.19)

Ν.Δ. : Νεότερες σκέψεις γιά τό θέμα τής "δυσπιστίας"...

Τελικά δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας...
... η ΝΔ...
Στην απόφαση να μην καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης τελικά απέρριψε τις σχετικές εισηγήσεις συνεργατών του αφού μία πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ δεν θα συγκέντρωνε 151 ενώ εκτιμήθηκε ότι θα έδινε άλλοθι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποιος έκανε στροφή και δήλωσε ότι θα την ψήφιζε.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες από το Μοσχάτο άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τελείως διαφορετικής εικονας για την τελική απόφαση τους.

Εξάλλου η χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη πως η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην κυρωθεί η συμφωνια των Πρεσπών, ερμηνεύθηκε ως νεύμα για πρόταση δυσπιστίας με το σκεπτικό να ασκηθεί όσο μεγαλύτερη πίεση στους βουλευτές όλων των κομμάτων.

από:  news247.gr

Tί γίνεται εάν παραιτηθεί ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας;

O Παυλόπουλος και οι «Πρέσπες

του Γιώργου Π. Τερζή
Η συζήτηση αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα: Τη δυνατότητα του ΠτΔ να αναπέμψει κάποιον νόμο που ψήφισε η Βουλή και, δεύτερον, τη σκοπιμότητα παραίτησής του ώστε να «παγώσουν» οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και μαζί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Είχε συμβεί με τα μνημόνια και πριν από αυτά, επί Καρόλου Παπούλια. Στη συνέχεια με το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, επί Προεδρίας πλέον Παυλόπουλου. Και τώρα με τις Πρέσπες.
Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ακυρώσει ή έστω να παρέμβει έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης; Η' μήπως πρέπει να παραιτηθεί, προκαλώντας εκλογές;
Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα, εάν φυσικά ο στόχος είναι η αποτροπή ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι μία:

Νίκος Δένδιας πρός Χρυσή Αυγή : «οι ιδεολογικοί σας πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους...»

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν τον Δένδια!...
Hταν η στιγμή που ο Νίκος Δένδιας σηκώθηκε όρθιος για να κατακεραυνώσει τη Χρυσή Αυγή και να δηλώσει ότι αρνείται να τοποθετηθεί επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας που διατύπωσε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης.

Ήταν ίσως η πρώτη φορά που τον κ. Δένδια, εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χειροκρότησαν με ένταση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος του οποίου οι ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που έχει ως σύμβολό του τον αγκυλωτό σταυρό», ήταν τα λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμέσως από τον ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, για να δηλώσει ότι...