Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Tό σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή

www.ΔΟΥ ΚΙΧΩΤΗΣ.gr
                                                                                                                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 15/10/'15

Η Δραπετσώνα μάλλον τή ..."σκαπούλαρε"!..

Δεν πωλείται το θαλάσσιο μέτωπο των Λιπασμάτων

Δραπετσώνα - Λιπάσματα ΕΦ.ΣΥΝ/Μάριος Βαλασόπουλος

Εκτός Σύμβασης Παραχώρησης μένει τελικά το επίμαχο θαλάσσιο μέτωπο της Λιμενικής Ζώνης των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ είχε συμπεριλάβει μέσα στο προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τής «Εφ.Συν.», η απόφαση λήφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, έπειτα από πολύωρη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και αφού είχε προηγηθεί προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Δραπετσώνα - Λιπάσματα ΕΦ.ΣΥΝ/Μάριος Βαλασόπουλος

Η πίεση που άσκησαν όλες αυτές τις ημέρες ο Θ. Δρίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης, ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, εργαζόμενοι, κάτοικοι αλλά και άλλοι φορείς, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, καθώς ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» της εξαίρεσης των περίπου 100 στρεμμάτων από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Εξάλλου, για αυτό είχε δεσμευθεί ο ίδιος στις 13 Σεπτεμβρίου, σε προεκλογική του ομιλία στο Κερατσίνι.
Οι πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρουν ότι οι αντιδράσεις στην απόφαση του πρωθυπουργού φέρνει η πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, τις οποίες εξέφρασε η πρόεδρός της, Λούκα Κατσέλη. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα είναι ιδιοκτήτρια περίπου 254 στρεμμάτων ακριβώς πάνω από το θαλάσσιο μέτωπο. 


Δραπετσώνα - Λιπάσματα ΕΦ.ΣΥΝ/Μάριος Βαλασόπουλος

Όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες ημέρες, το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούσε να βρει τη «χρυσή τομή» προκειμένου να ικανοποιηθούν αμφότερες οι πλευρές: και ο επενδυτής που ήθελε τον συγκεκριμένο χώρο για να κατασκευάσει προβλήτες για την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα, αλλά και ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Αρχική σκέψη ήταν να δοθεί στον δήμο το Λιμανάκι των Σφαγείων, ώστε να εξασφαλιστεί δίοδος των δημοτών στη θάλασσα. Τελικά, εκτός Σύμβασης παραμένει όλο το θαλάσσιο μέτωπο μέχρι και το Λιμανάκι των Σφαγείων: αυτό ακριβώς που επιθυμούσε η δημοτική αρχή. 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr 

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα...

...Σε τίτλους

tvxs.gr 21:36 | 15 Οκτ. 2015
1. Πλήρη αλλαγή του μοντέλου των συντάξεων προτείνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα - ένα πόρισμα που, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα αποτελέσει και τη βάση διαλόγου για να νομοθετηθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μέσα στον Νοέμβριο. Δείτε ποιοί είναι οι 12 «Σοφοί» πανεπιστημιακοί, εργατολόγοι και δικαστικοί που εισηγήθηκαν τις προτάσεις που αναμένεται να αλλάξουν το μέλλον των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
3. Την ίδια στιγμή άλλη μία τραγωδία σημειώθηκε στο Αιγαίο. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, γυναίκες και μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε νέο ναυάγιο με πρόσφυγες που σημειώθηκε ανοιχτά του Μολύβου της Λέσβου. Πριν βυθιστεί η ξύλινη λέμβος είχε συγκρουστεί με σκάφος του λιμενικού, ενώ ακολούθησε και καταδίωξη, καθώς σύμφωνα με τους λιμενικούς, ο Τούρκος διακινητής επιχείρησε να αποφύγει τον έλεγχο.
4. Στη Βαβέλ των ισοδύναμων κινδυνεύει να βουλιάξει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να αποφύγει δύο φορολογικές νάρκες ― την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια και την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει να φέρει τώρα στην ατζέντα η κυβέρνηση, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και επισήμάινοντας τη σημασία του να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.
5. Τη δήλωση πόθεν έσχες του 2012 που ήταν ατελής αφορά η συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015, όπως εξηγεί με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Μάλιστα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη δήλωση επαναλαμβάνει στοιχεία που ήδη είχε καταθέσει από το 2013. Κατά συνέπεια, όπως τονίζει «δεν απέκρυψε κανένα στοιχείο» και «οι τρεις δηλώσεις του ήταν απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής». Η δήλωση έρχεται μετά τον πόλεμο ΝΔ - κυβέρνησης που ξέσπασε με αφορμή το ζήτημα.
6. Σε ρινγκ παραλίγο να μετατραπεί η Βουλή, στην οποία συζητάται σήμερα το πολυνομοσχέδιο, όταν το ΚΚΕ έθιξε τον Χίτλερ και ο βουλευτής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός άρχισε τα νταηλίκια. Πολιτική απάτη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του το καταψηφίζει επί της αρχής και επιφυλάσσεται για ορισμένα άρθρα που έστω και δειλά όπως είπε, επιχειρούν διαθρωτικές αλλαγές. Την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει «κάθε μέτρο που πραγματικά συμβάλλει στην πορεία εξόδου από την κρίση» εξέφρασε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πως εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες συνταγές. «Θα περίμενα να είστε φειδωλοί με την κριτική σας» τόνισε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να εφαρμόζει νόμους του 2010 και του 2012 σχετικά με τις συντάξεις.
7. Για δεύτερη ημέρα κατέθεσε ο αστυνομικός Γ. Ρότας, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κατά την κατάθεσή του υποστήριξε ότι δεν έγινε επέμβαση πριν από την επίθεση, γιατί οι χρυσαυγίτες ήταν περισσότεροι. «Δεν μπορούσαμε 8 άτομα να επέμβουμε σε 50», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι χρυσαυγίτες κρατούσαν καδρόνια. «Ενημερώσαμε το κέντρο και μας είπε να παραμείνουμε σε απόσταση και να δίνουμε εικόνα» πρόσθεσε.
8. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων ανοίγοντας το δρόμο για αποτέφρωση νεκρών.
9. Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε πλήρη απαγόρευση στη μετάδοση πληροφοριών σε σχέση με τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου. Η απόφαση έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας και έχει άμεση ισχύ. Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν μάλιστα, επειδή είχαν κάνει σχετικές αναρτήσεις στο Twitter. Νωρίτερα, καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν πολίτες στην Κωνσταντινούπολη για το μακελειό στη Άγκυρα.
10. Καθημερινά είναι πλέον τα αιματηρά επεισόδια στην Ιερουσαλήμ. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν εν ψυχρώ πολλές φορές έναν Παλαιστίνιο, μέχρι να σιγουρευτούν ότι είναι νεκρός.

* Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή για την Εφημερίδα των Συντακτών (14/10/'15

Επίσημη επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα...


... στις 22 Οκτωβρίου...
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 22 και 23 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με...
κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                   από "ΤΑ ΝΕΑ"

14 έως 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η "Αυτοκίνηση"

Αυτοκίνηση 2015: Σε ένα μήνα η έκθεση με όλα τα νέα μοντέλα

Αυτοκίνηση 2015: Σε ένα μήνα η έκθεση με όλα τα νέα μοντέλα


Σε ένα μήνα η Αυτοκίνηση θα φιλοξενήσει τα πιο καινούργια μοντέλα, τις νέες τετράτροχες παρουσίες που θα δούμε – άμεσα – στους ελληνικούς δρόμους. Η Αυτοκίνηση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως 22 Νοεμβρίου, στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας, πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο.
Για ακόμη μια φορά οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα νέα μοντέλα, των πιο μεγάλων αντιπροσωπειών, ενώ, όλοι θα μπορούν, πολλά από αυτά, και να τα οδηγήσουν. Ο ειδικός διαμορφωμένος χώρος για τα τεστ ντάιβ θα αγγίζει τα 4.500 τ.μ. ενώ ο στεγασμένος χώρος που θα φιλοξενηθούν οι μεγαλύτερες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων θα είναι στα 10.000 τμ.

Στην έκθεση θα λάβουν μέρος: Alfa Romeo, Audi , BMW, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Honda, Jeep, Lancia, Mini, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, Seat,Ssangyong, Subaru, Suzuki, VW και Volvo.

tanea.gr

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο κοινών περιπολιών στο Αιγαίο πού υποστηρίζεται από Βρυξέλλες και Βερολίνο... (VIDEO)

Τσίπρας: Συνεργασία με Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου 

Σύνοδος Κορυφής

tvxs.gr| 15 Οκτ. 2015
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα το προσφυγικό. Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. «Οι κοινές περιπολίες είναι απαράδεκτες αλλά δεν ακυρώνουν την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού», τόνισε. 
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο -ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Σημειώνεται πως η Αθήνα δέχεται πιέσεις για συνεργασία με την Τουρκία, με κοινές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, το οποίο ωστόσο υποστηρίζεται από Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Απορρίπτει την πρόταση Γιουνκερ, ο Κοτζιάς...


Κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία στο Αιγαίο.
"Κάτι τέτοιο θα σήμαινε είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα"...
«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», τόνισε εκ νέου  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha». 
«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει ...
μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η 'Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.

Καμία έκπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο...

 Μήνυμα Παυλόπουλου σε Βρυξέλλες και Βερολίνο...
«Η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις, ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών» είναι το μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο που ζητούν...
τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών με την Τουρκία στο Αιγαίο.


Στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, το πρωί της Πέμπτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «είναι αυτός ο συνδυασμός ακριβώς τους ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών - μελών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που καθιστά την προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική προεδρία και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση, η οποία πρέπει να λήξει με την εμπέδωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Άσελμπορν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν «καθόρισαν και τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη - μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών - μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ’ αυτά».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ελληνική Πολιτεία τού απονέμει το παράσημο, «επειδή έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου, με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της, αλλά και με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον σεβασμό του ανθρώπου και της αξίας του και ιδίως, των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Από την πλευρά του, ο κ. Άσελμπορν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική Πολιτεία γι' αυτή την τιμητική διάκριση, τόνισε ότι η βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια προσπάθεια να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτήρηση, αλλά είναι βοήθεια που βγαίνει από την καρδιά μας, έτσι ώστε να συντελέσουμε στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Ταυτόχρονα, συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο, ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να την λύσουμε - όπως είπε - με ορθολογικά και ευρωπαϊκά μέσα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα - κλειδί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία των hot spots, δηλαδή των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση, η οποία έχει αποφασιστεί θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν σωστά και κέντρα καταγραφής. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αν τα «hot spots» δεν λειτουργήσουν υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα Σένγκεν.
 

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                                               από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (15.10.15)


Ευρωπαϊκό Δικαστήριο : Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για τα λύματα στην Αν. Αττική


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
 Πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, επιβλήθηκε στην χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή καθυστερήσαμε να εφαρμόσουμε την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την απουσία αποχέτευσης στην Αττική ήταν αναμενόμενη και προκαλεί αναστάτωση στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και την Περιφέρεια.

Η υπόθεση αφορά τους δήμους Σπάτων- Αρτέμιδας και Ραφήνας- Πικερμίου. Οι δύο δήμοι της Ανατολικής Αττικής είναι οι μεγαλύτεροι από όσους εξακολουθούν να μην έχουν αποχέτευση. Και οι μόνοι (από ένα αρχικό γκρουπ 21 πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων) που εξακολουθούν να μη διαθέτουν βασικές υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, 17 χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθετε η κοινοτική νομοθεσία και οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 Η επί του θέματος οδηγία της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα «παρέβη την υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης του 2007, καθόσον, κατά την εκπνοή της προθεσμίας που έταξε η Επιτροπή για την εκτέλεση της απόφασης αυτής (25 Απριλίου 2011), οι έξι επίμαχοι οικισμοί (Λευκίμμη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Αρτέμιδα) εξακολουθούσαν να μην είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων».
Όσον αφορά τη χρηματική ποινή, το Δικαστήριο έκρινε ότι «η έλλειψη ή η ανεπάρκεια συστημάτων συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ικανές να βλάψουν το περιβάλλον και πρέπει να λογίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές». Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρατηρεί, ως ελαφρυντική περίσταση, ότι, λαμβανομένου υπόψη του σχετικά μικρού αριθμού των οικισμών που δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί, η βλάβη στο περιβάλλον είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη που διαπιστώθηκε το 2007. Ομοίως, «λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Ελλάδα και αναγνώρισε η Επιτροπή».
Για τον υπολογισμό της χρηματικής ποινής, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η διάρκεια της παράβασης που προσάπτεται στην Ελλάδα είναι σημαντική, ήτοι σχεδόν οκτώ έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του 2007. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε υπόψη τη μείωση της ικανότητας πληρωμής της Ελλάδας, δεδομένου ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, εν τω μεταξύ, όντως, μειώθηκε.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Δικαστήριο έκρινε ενδεδειγμένο να επιβάλει στην Ελλάδα, από σήμερα, προοδευτικώς μειούμενη χρηματική ποινή, ύψους 20.000 ευρώ ανά ημέρα, ήτοι 3,64 εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, το πραγματικό ποσό της οποίας πρέπει να υπολογίζεται στο τέλος κάθε εξάμηνης περιόδου, λαμβανομένου, κάθε φορά, υπόψη του αριθμού μονάδων ισοδύναμου πληθυσμού που συμμορφώθηκαν με την απόφαση του 2007.
Όσον αφορά το κατ' αποκοπήν ποσό, αποφάσισε να επιβάλει στην Ελλάδα την καταβολή ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Τις πταίει;
Οι δύο δήμοι αντιδρούν έντονα, επιμένοντας ότι είναι δυνατή η σύνδεσή τους με την Ψυττάλεια έναντι της δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού (στην περιοχή Πλατύ Χωράφι Σπάτων). Το τραγικότερο είναι ότι, με τη διατήρηση της υπόθεσης σε εκκρεμότητα, χάθηκαν πόροι 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο φέρει και η ΕΥΔΑΠ που οδήγησε σε σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση τον σχεδιασμό, λόγω της πλημμελούς επεξεργασίας της μελέτης γύρω από το ρέμα Ραφήνας (και την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το ΣτΕ). Επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, εφόσον τυπικά η συναίνεση των δήμων δεν είναι απαραίτητη (το έργο, αν ποτέ γίνει, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και την Ε.Ε.). Ευθύνες έχουν και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, που επί τόσα χρόνια επέτρεψαν να μείνει η υπόθεση σε εκκρεμότητα.
από kathimerini.gr

Αστυνομικός ομάδας ΔΙΑΣ: Οργανωμένη η επίθεση στον Φύσσα

Με κατάθεση αστυνομικού της ΔΙΑΣ που ήταν παρόντας στη δολοφονία Φύσσα συνεχίστηκε η δίκη της Χ.Α.

Τα ακριβή γεγονότα και τις πραγματικές συνθήκες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα διερευνά κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο στην πολύκροτη δίκη της ΧΑ όπου για δεύτερη ημέρα καταθέτει ο Γ.Ρώτας, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκε επιτόπου στα επεισόδια στο Κερατσίνι και ήταν εκείνος που συνέλαβε το δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά.
Στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκε ο μάρτυρας από την πολιτική αγωγή (τους συνηγόρους των θυμάτων) βρέθηκε ένας χάρτης της περιοχής που τοποθετήθηκε πάνω σε πίνακα να για διευκολυνθεί η κατανόηση από τους παράγοντες της δίκης των κινήσεων των μελών της ΧΑ που μετείχαν στην επίθεση, της παρέας του Παύλου Φύσσα αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων που κλήθηκαν να επέμβουν.
Ο μάρτυρας κλήθηκε να περιγράψει  επακριβώς, με βάση το χάρτη , πως κινήθηκαν όχι μόνο οι δράστες αλλά και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν. Ο κ. Ρώτας επανέλαβε πως τα μέλη της ομάδας που έκαναν την επίθεση "ήταν όλοι Χρυσαυγίτες" και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως κινούνταν οργανωμένα και γνώριζαν που πήγαιναν.
Όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει το γεγονός ότι  ο Γ. Ρουπακιάς δεν είχε καμία κάκωση στο σώμα του αν και " χτυπιόντουσαν  με τον Π. Φύσσα" εκείνος απάντησε: " Δεν τις έφαγε ήταν καλός, δεν μπορώ να ξέρω, προφανώς μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη η  πυγμαχία".
Απαντώντας στις αιτιάσεις της πολιτικής αγωγής ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τη δολοφονία ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τις ενέργειες τους λέγοντας:
"Οι εντολές του κέντρου ήταν να φύγουμε , εμείς μείναμε ακολουθήσαμε τόσα άτομα και τελικά προχωρήσαμε και σε συλλήψεις", διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως τους είχαν πει να μείνουν σε απόσταση και να παρακολουθούν.
" Ήμασταν οκτώ άτομα και οι άλλοι πενήντα" είπε χαρακτηριστικά.
Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι είδε τον Γ. Ρουπακιά και τον Π. Φύσσα να "έχουν πιαστεί στα χέρια" , " είδα  ένα κουβάρι ανθρώπων " είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί ποιος χτυπούσε ποιόν.
Συνήγορος της πολιτικής αγωγής ζήτησε από το μάρτυρα να αναγνωρίσει από φωτογραφία που συμπεριλαμβάνεται στο σκληρό δίσκο του φερόμενου ως πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη, τι κρατούν άτομα της ΧΑ σε διάφορες δράσεις τους. Ο μάρτυρας είπε πως πρόκειται για ασύρματο , στοιχείο που στηρίζει , σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Από την πλευρές της υπεράσπιση , ο Τ. Μιχαλόλιας σχολίασε πως  θα έπρεπε να να ζητηθούν φωτογραφίες και από τη δράση του ΠΑΜΕ.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν συνήγορος πολιτικής αγωγής  ανέφερε ότι αστυνομικοί του τμήματος της Νίκαιας είχαν αποσπαστεί στον βουλευτή της ΧΑ Νίκο Κούζηλο.
από kathimerini.gr