Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Δημόσια Σχολή Τερματοφυλάκων

Κώστας ΛεονταρίδηςΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ Στα χρόνια που οι νυν «και βάλε» μεσήλικοι φορούσαν κοντά παντελόνια –σαν χθες δηλαδή–, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες κατηγορίας γειτονιάς στήνονταν σε οικόπεδα, χωρίς την άδεια των πέριξ ενοίκων, γι’ αυτό και οι διακοπές στη ροή του παιχνιδιού μετά κραυγών ήταν συχνές. Αρχηγοί των ομάδων συνήθως δεν ήσαν οι πιο ταλαντούχοι αλλά οι ολίγον μεγαλύτεροι, οι μεγαλόσωμοι ή οι τσαμπουκάδες. Αυτοί επέλεγαν τους συμπαίκτες, ενώ η άνηβη φιλοσοφία των αντιπάλων ήταν μία: φουλ επίθεση. Φυσικά και υπήρχαν μαύρα πρόβατα, όπως διαχρονικά παντού και πάντα, αποδέκτες πρόδρομης μορφής ρατσισμού θα λέγαμε σήμερα. Παιδιά ατάλαντα, αργοκίνητα, «μυξιάρικα», στοχευμένα, ήξεραν τη μοίρα τους, και στωικά την αποδέχονταν για τη χαρά της συμμετοχής. Οι εξοστρακισμένοι γίνονταν τερματοφύλακες, κάθονταν κάτω από τα νοερά δοκάρια και από φιλότιμο κι ενοχές μάτωναν πριν από όλους. Κάποια από αυτά τα παιδιά, αργότερα, τονώθηκαν από νοσταλγία και δικαίωση, μαθαίνοντας τι είπε πομπωδώς ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ναι, ο συγγραφέας της «Λολίτας», χωρίς να ξέρουμε εάν κουβαλούσε κι αυτός ανάλογα τραύματα: «Ο τερματοφύλακας είναι ο μοναχικός αετός, ο άνθρωπος μυστήριο, ο τελευταίος υπερασπιστής». Τερματοφύλακας πολλά υποσχόμενος υπήρξε στα νιάτα του στο Αλγέρι ο Αλμπέρ Καμί που διεύρυνε επαναστατικά τα σύνορα του γηπέδου. Προφανώς ειρωνευόμενος άκαμπτους διανοητές, σαρκάζοντας δαιδαλώδεις κοσμοθεωρίες, αυτοσυστήθηκε και στον τελευταίο αδαή: «Ολα όσα γνωρίζω περί ηθικής και πειθαρχίας τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο».
Ιδού οι αγωνιστικοί χώροι, με χλοοτάπητες ή τα «ξερά», εξέδρες σφύζουσες ή μισοάδειες ως καμβάς απογύμνωσης ανθρώπινων χαρακτήρων, ένα έργο εξαγώγιμο στην κοινωνία – αυτό να εννοούσε; Οσες ενέσεις ομαδικότητας κι αν έχουν δεχθεί οι παιχταράδες, οι ανίατες βεντέτες, όσο και αν υποκριθούν οι εφ’ όρου ζωής δέσμιοι του ομφάλιου λώρου της εγωπάθειας, πότε αποθεώνονται, πότε γιουχάρονται, μα οχυρώνονται πίσω από το άλλοθι της συλλογικής ευθύνης. Αντιθέτως, ο παντεπόπτης των δρωμένων τερματοφύλακας, ο ύστατος, υπό το βλέμμα του αρχαγγέλου της κάστας τους Λεβ Γιασίν, ακροβατεί στη λεπτή λευκή γραμμή. Βαπτίζεται αίλουρος ή τροχονόμος, Θεός ή Ιούδας, «φάντομ» ή άγαλμα ανά πάσα στιγμή· ο τερματοφύλακας –ένας βλαξ κάτω από τα γκολπόστ δεν έχει καμία τύχη σε αυτό το καθήκον– αναλαμβάνει (απολαμβάνει;) την ευθύνη της μοναξιάς, κουβαλώντας στην πλάτη το φορτίο της φανέλας με το –αυτονόητο πάλαι ποτέ– νούμερο «1».

Το πρότυπο; Ψύχραιμος, με ταχύτητα αστραπής, διορατικός, σοβαρός, ενίοτε φωνακλάς, εγγυητής των μετόπισθεν. Το είχε πει ο Γιάννης Διακογιάννης: μια μεγάλη ομάδα ξεκινά από έναν μεγάλο τερματοφύλακα, κι αυτό βεβαίως ισχύει για κάθε οργανωμένο σύνολο ανθρώπων και εκτός γηπέδων. Για έναν φύσει επιθετικό, πληθωρικό, χασογκόλη και φιγουρατζή λαό όπως εμείς, η ίδρυση Δημόσιας Σχολής Τερματοφυλάκων θα είναι επένδυση στο μέλλον.

kathimerini.gr

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους


tvxs.gr| 07 Ιαν. 2016
Τελευταία ανανέωση 20:21 | 07 Ιαν. 2016
1. Πράσινο φως από τους εργοδόπτες για την αύξηση των εισφορών. Τη συμφωνία των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ) για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών  σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στη «μάχη» για το ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις. Στην «κοινωνική ευθύνη» που έχουν κυβέρνηση και φορείς να βρουν τις βέλτιστες επιλογές για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Βασίλης Κορκίδης εκ της ΕΣΕΕ, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς κατά τη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

2. Με αφετηρία αύριο τη Ρώμη και με τελικό σταθμό το Βερολίνο και το γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκινά η ευρωπαϊκή «εκστρατεία» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για το ασφαλιστικό και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, ο συνήθης ύποπτος Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιχειρεί πάλι να δυναμιτίσει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, εκτίμησε πως η διαδικασία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες.
3. Το ερώτημα τίθεται ρητορικά στα στέκια της πολιτικής ζύμωσης και, μετ’ επιτάσεως, στον παρασκηνιακό και υπόγειο πόλεμο των γαλάζιων μαχαιριών: Ποιόν ψηφίζει για αρχηγό της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας; Η Wall Street Journal ψηφίζει Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως, την ίδια στιγμή που η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει άνετη νίκη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
4. Ένα χρόνο μετά από τη σφαγή στο Charlie Hebdo, συναγερμός σήμανε και πάλι στο Παρίσι, όταν ένας άντρας οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ζωσμένος με ψεύτικα εκρηκτικά επιχείρησε να εισβάλλει σε αστυνομικό τμήμα. Ο επίδοξος τρομοκράτης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.
5. Με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επικρότησε τη συγγνώμη που ζήτησε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης για τις ανακρίβειες που έγραψε σχετικά με το μέγεθος των μελλοντικών συντάξεων. Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε: «Αντίθετα με τον Καμπουράκη, η ναυαρχίδα της παραπληροφόρησης “Πρώτο Θέμα”, συνεχίζει το παραμύθι για σφαγή συντάξεων. Δημοσιογράφος v. Παπαγάλων!».
6. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που θα ξεκαθαρίζει τι θα πρέπει να κάνουμε με τις παλιές αποδείξεις. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας πάντως ότι, μέχρι να αποσαφηνιστεί για ποιες χρονιές και για ποιες κατηγορίες θα αφορούν, θα πρέπει να κρατάμε όλες τις παλιές αποδείξεις γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθούμε για φορολογικό έλεγχο.
7. Με – ένα ακόμη – εκτός ελέγχου παραλήρημα, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ καταγγέλλει την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή» και «αθλιότητα», επειδή ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παραβρέθηκαν στην τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά.
8. Επίθεση από ακροδεξιούς δέχτηκε ένα 18χρονο μέλος της Die Linke, του κόμματος της γερμανικής αριστεράς, στην πόλη Βίσμαρ της Γερμανίας. Οι δράστες μαχαίρωσαν τον Julian Kinzel 17 φορές.
9. Πρώην δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Συρίας, σήμερα η Μαντάγια, είναι μια πόλη υπό πολιορκία, όπου οι υποσιτισμένοι κάτοικοί της πεθαίνουν από την πείνα.
10. Σε ηλικία 87 ετών άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός Άννα Συνοδινού.
Κι ακόμα: To Τvxs προτείνει: Οι καλύτερες ταινίες της νέας εβδομάδας
* Σκίτσο του Γιώργου Μιτίδη

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Οι… πατριώτες

Tvxs Σκίτσο


Ένα αιχμηρό σκίτσο του Soloup για τα φετινά Θεοφάνια

Χωρίς λόγια...

Το υπ. Δικαιοσύνης για το ρατσιστικό περιστατικό...

Παρέμβαση Παρασκευόπουλου για τους Παλαιστίνιους που κατέβασαν από πτήση της Aegean - Media
...στη πτήση της Aegean...

Καταδικάζει το περιστατικό διακρίσεων σε βάρος Παλαιτινίων που εκτυλίχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», εντός...
αεροπλάνου της Aegean, το ελληνικού υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται οτι στην εν λόγω πτήση, Ισραηλινοί επιβάτες αρνήθηκαν να συνταξιδέψουν με δυο επιβάτες που ήταν Παλαιστίνιοι ισραηλινής υπηκοότητας, οι οποίοι μετά απο ώρα αποβιβάστηκαν και ταξίδεψαν με άλλη πτήση. Το περιστατικό επιβεβαίωθηκε απο την εταιρία και καταγγέλθηκε από τήν   Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), με ανακοίνωση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της, Σάεμπ Έρεκατ.

Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζει πως «απαγορεύεται και είναι καταδικαστέα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, κάθε διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» ενω επισημαίνει πως προωθεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Ν. 3304/2005 «με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και την καλύτερη προστασία κάθε προσώπου από διακρίσεις».
από nonews-NEWS

Σόρος: Οι αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές...

Σόρος: Οι αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές θυμίζουν την οικονομική κρίση του 2008
... θυμίζουν την οικονομική κρίση του 2008...
Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν μια μεγάλη κρίση και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, προειδοποιεί ο μεγαλοεπενδυτής δισεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος βλέπει...
ομοιότητες των σημερινών αναταραχών με την κρίση του 2008.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Σρι Λάνκα, ο Σόρος είπε ότι η Κίνα «παλεύει» να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και η υποτίμηση του νομίσματός της μεταβιβάζει τα προβλήματα στις υπόλοιπες αγορές.

«Η Κίνα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι αντιστοιχεί σε κρίση. Κοιτάω τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπάρχει μια σοβαρή πρόκληση που μου θυμίζει την κρίση του 2008» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη πρόκληση αποτελεί για τις αναδυόμενες αγορές η επιστροφή στα θετικά επιτόκια.
newmoney.gr

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές της ΝΔ...

Οδηγίες από την ΚΕΦΕ...

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία της 10ης Ιανουαρίου 2016, για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δίνει η...
Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση:
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για την διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.
Κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.
Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.
Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου προέδρου που θα επιλέξουν.
 

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο...

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο καθώς τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία...
εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Δύο από το αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
 

Ολγα, κινδυνεύω...

 ...είπε η Μαρία Δεναξά απ' το Παρίσι, όπου από σήμερα επέστρεψε ο τρόμος...
Η ανταποκρίτρια του MEGA, κλείνοντας την ανταπόκριση της, είπε στην παρουσιάστρια του δελτίου, Ολγα Τρέμη: Ολγα, θα χαρακτήριζα τη ζωντανή σύνδεση, ιδιαίτερα επικίνδυνη!
Η...
επικινδυνότητα του ρεπορτάζ, σύμφωνα με την Μαρία Δεναξα, προέκυπτε από το γεγονός οτι την ώρα που αυτή βρισκόταν απέναντι στην κάμερα έξω από το αστυνομικό τμήμα που έγινε η επίθεση (στη συνοικία Μπαρμπές), διερχόμενοι οδηγοί άνοιγαν τα παράθυρα τους και φώναζαν, "ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Ζήτω το Ισλαμικό κράτος".
Οι αστυνομικοί για να μην πυροδοτήσουν εντάσεις, τους άφηναν να φεύγουν, σε μια πόλη που από σήμερα, επέστρεψε ο τρόμος...
 

«Μία μεγάλη Ελληνίδα έφυγε από κοντά μας»...

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Άννα Συνοδινού
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Άννα Συνοδινού...

Σε ηλικία 88 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός Άννα Συνοδινού και ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τα...
συλλυπητήριά του για τη μεγάλη απώλεια στο χώρο της τέχνης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο της μεγάλης τραγωδού Άννας Συνοδινού, υπογραμμίζοντας ότι «η Άννα Συνοδινού τίμησε το ελληνικό θέατρο με κορυφαίες ερμηνείες και συνέπεια ποιώντας ήθος τόσο στην τέχνη της όσο και στην πολιτική». Ο πρωθυπουργός εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και στους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου.

«Μία μεγάλη Ελληνίδα, η Άννα Συνοδινού, έφυγε από κοντά μας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους οικείους της 'Αννας Συνοδινού

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Άννας Συνοδινού. Της Ελληνίδας που τίμησε τον Πολιτισμό, αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, υπηρέτησε την Παράταξή μας και πρόσφερε πολλά στην Ελληνική κοινωνία. Μία Ελληνίδα που δίδαξε με το ήθος και το έργο της. Που τιμήθηκε από την Πολιτεία και τίμησε την Πατρίδα μας, με την εξαίρετη προσφορά της. Οι Έλληνες την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη της» είπε ο...

"Υπάρχουν και πρόθυμοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ"...

m

«Η πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει σε δυσαρμονία και σε αναντιστοιχία με την...
κοινωνική του βάση», δηλώνει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος για την ηγεσία, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι παρότι θα «υπάρξει ένταση με την κοινωνική του βάση, αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία». Εκτιμά δε ότι τα δύσκολα νομοσχέδια θα περάσουν από τη Βουλή, καθώς -όπως λέει- «από ό,τι βλέπω υπάρχουν και αρκετοί πρόθυμοι (σ.σ. εκτός ΣΥΡΙΖΑ) που δεν θα ήθελαν να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα».

Αναφερόμενος στην ενότητα του κόμματος, λέει ότι «η ενότητα δεν είναι πολιτική έννοια και δεν είναι και αυτοσκοπός. Και δεν βοηθάει να το συζητάμε και να το ξανασυζητάμε λες και δεν υπάρχει ενότητα».

Αναφέρεται στη σχέση του με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, επιμένοντας στις αιτιάσεις του ότι «δεν κάνει γι αυτή την θέση, μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού», σημειώνει όμως ότι μέχρι το συνέδριο του κόμματος δεν προβλέπεται από το καταστατικό διαδικασία αλλαγής ή αμφισβήτησης του γραμματέα.

Υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα του μέτρου, της μετριοπάθειας και της εθνικής συνεννόησης και έτσι θα πορευτεί υπό την δική του ηγεσία. Όσο για τις ακραίες φωνές «όποιος δεν πειθαρχήσει στις συλλογικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων τίθεται από μόνος του εκτός κόμματος».