Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΠτΔ: Τα φοβικά σύνδρομα δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε.

 Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του αγώνα κατά του ρατσισμού
Με αφετηρία την αντιμετώπιση του οξύτατου -αλλά και υπαρξιακού, κυριολεκτικώς, για την συνοχή και τον πολιτισμό της Ευρώπης- προσφυγικού ζητήματος, είναι ανάγκη να αναδειχθεί ότι τα φοβικά και, πολύ περισσότερο, τα ρατσιστικά σύνδρομα ουδόλως συμβιβάζονται με την ιδιότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του αγώνα κατά του ρατσισμού (Τρίτη 21 Μαρτίου).
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει αλλά και αποδεικνύουμε αδιαλείπτως, με βάση την καθημερινή μας συμπεριφορά, ότι παραμένουμε απολύτως συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας απέναντι στον Άνθρωπο, οι οποίες απορρέουν τόσον από την μακραίωνη πολιτισμική και δημοκρατική μας κληρονομιά όσο και από την ενεργό συμμετοχή μας στο παγκόσμιας σημασίας εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Καμιά κρίση, οιασδήποτε μορφής, δεν μας επηρεάζει κατά την εκπλήρωση αυτού του στοιχειώδους καθήκοντος απέναντι στον Άνθρωπο». 
«Και καλούμε όλους τους εταίρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, δικαιώνοντας την καθοριστική σημασία που έχει η Ενωμένη Ευρώπη για την οριστική επικράτηση, σε παγκόσμια κλίμακα, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας» καταλήγει. 

naftemporiki.gr
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 16:20

Έ, ...βέβαια!...

«Σύμπτωση απόψεων» στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη (αριστερά) με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/Dimitris Papamitsos
Για σύμπτωση απόψεων έκανε λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε ειλικρινή και σε καλό κλίμα.
Συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση και ερωτηθείς εάν «τα βρήκαν μεταξύ τους» ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε «δεν χάσαμε τίποτα. Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και σταυροδρόμι για να ασχοληθούμε με κουτσομπολιά και παραπολιτική» και αστειευόμενος πρόσθεσε: «Μου πρότεινε εθνική συνεννόηση για να λύσουμε το πρόβλημα του Τσακαλώτου να βγει με την Σκάρλετ αλλά του είπα ο καθένας τα λύνει μόνος του αυτά..».
«Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Όλα τα θέματα είναι ανοικτά. Τα εθνικά, η διαπραγμάτευση, η αξιολόγηση. Αυτά είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι γίνονται συχνά τέτοιες συναντήσεις, ενώ σε ερώτηση αν συζήτησαν για όσα γράφτηκαν στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα, μετά από άλλη κουβέντα που είχε ο κ. Μεϊμαράκης με δημοσιογράφους, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε: «Ούτε καν τα συζητάμε αυτά...»...

Εurogroup: Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί

«...τό επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου...»
Όπως είπε ο Γερούν Ντέισλεμπλουμ, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζήτηματα (φωτ. αρχείου). INTIME NEWS/© European Union
Έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα-κλειδιά παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup. Όπως είπε, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζήτηματα.
Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.
Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Αυτά εκκρεμούν ακόμα και η επιλογή μας είναι να συνεχιστεί αυτό τις επόμενες ημέρες εδώ στις Βρυξέλλες».
Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».
 
naftemporiki.gr
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 18:54

Μπούντεσμπανκ: Μεγάλο μέρος των χρημάτων που δημιουργεί η ΕΚΤ...

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπούντεσμπανκ]
... συγκεντρώνεται στη Γερμανία...
Μεγάλο μέρος των χρημάτων που τυπώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό κατευθύνεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γερμανία, συχνά...
από ξένους επενδυτές, και διατηρείται εκεί, αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ).

Αυτό, προσθέτει η Μπούντεσμπανκ στη μηνιαία έκθεσή της, αυξάνει την καθαρή πιστωτική θέση της στην ΕΚΤ - στο πλαίσιο του διασυνοριακού συστήματος πληρωμών της Ευρωζώνης Target 2 - η οποία έφθασε τον Φεβρουάριο τα 814 δισεκ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, οι υποχρεώσεις της Ιταλίας στο Target 2 ανέρχονταν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 386,1 δισεκ. ευρώ, με την Τράπεζα της Ιταλίας να αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε παράγοντες, όπως τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ και το ότι οι Ιταλοί επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό.

Η Μπούντεσμπανκ σημειώνει ότι τα κεφάλαια που τοποθετούνται στη Γερμανία δεν κατευθύνονται στη συνέχεια σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων σε αυτά είναι υψηλότερες από ό,τι στη Γερμανία. Αυτό δείχνει την απροθυμία των επενδυτών να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ασθενέστερες οικονομίες και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στήριξης της ΕΚΤ. «Είναι αξιοσημείωτο… ότι αυτά τα δευτερογενή αποτελέσματα του προγράμματος αγοράς ομολόγων… δεν σημειώνονται σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία», αναφέρει η Μπούντεσμπανκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters
 

O επόμενος πρόεδρος του Eurogroup...

Θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης...
Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Το ενδεχόμενο ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή να...
μην είναι εκ παραλλήλου και υπουργός Οικονομίας χώρας της Ευρωζώνης, είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται ατύπως στις Βρυξέλλες.

Στο εν λόγω ζήτημα που γίνεται ενόψει της της πιθανολογούμενης αποχώρησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη θέση του υπουργού Οικονομίας της Ολλανδίας, αναφέρεται η σημερινή έκδοση της βελγικής εφημερίδας «L' Echo», σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε από το 2018 και μετά να παραμείνει για άλλα δυόμισι χρόνια στην προεδρία της Ευρωζώνης. Και αυτό διότι, αφενός η θητεία του θεωρείται επιτυχημένη από πολλές χώρες, αφετέρου είναι Σοσιαλδημοκράτης, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται, ότι οι πρόεδροι της Επιτροπής του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να μην ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Επίσης, εάν αποφασιστεί ότι η προεδρία του Eurogroup θα είναι πόστο αποκλειστικής απασχόλησης, τότε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, το οποίο έχουν μόνο οι εκπρόσωποι των κρατών της Ευρωζωνης...


iefimerida.gr 

«Προτροπή των Γραικών», Απρίλιος 1821



Παντελής Μπουκάλας 

Μ​​ε την 25η Μαρτίου μπροστά μας και με το 2021 να αναφέρεται όλο και συχνότερα, και πάντα σε προτρεπτικό τόνο («να βγούμε επιτέλους από την κρίση στα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση»), μάλλον λογικό είναι να διεκδικήσει μερίδιο στη μνήμη η «Προτροπή Γραικών». Μιλώ για ένα μανιφέστο, ένα πολεμιστήριο σάλπισμα, που τυπώθηκε στη Σπάρτη, «κατά μήνα Απρίλιον» του 1821, όπως διαβάζουμε στο εξώφυλλό του. Τίτλος του: «Προτροπή πατριωτική προς το γένος των Γραικών». Συγγραφέας του ο Αριστόβουλος Λακεδαιμόνιος. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότροπα ψευδώνυμα με τα οποία πολιτεύτηκε και έδρασε διά της γραφής ο λόγιος, ελληνιστής και μουσικοσυνθέτης Κωνσταντίνος (Αγαθόφρων) Νικολόπουλος· στον «Λόγιο Ερμή», για παράδειγμα, δημοσίευε τα κείμενά του υπογράφοντας ως Ελληνόφρων Σαλαμίνιος ή Αγαθόφρων Λακεδαιμόνιος.

Ο Νικολόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1786 και πέθανε στο Παρίσι το 1841. Τον τρόπο του θανάτου του θα μπορούσε να τον φανταστεί ο Μπόρχες: φανατικός βιβλιόφιλος, πέθανε από σηψαιμία. Καθάριζε τα βιβλία του, πληγώθηκε, το τραύμα μολύνθηκε, δεν άργησε το τέλος. Είχε προλάβει πάντως ο μανιώδης συλλέκτης βιβλίων να συντάξει τη δωρεά της τεράστιας βιβλιοθήκης του στην...

«Δεν νιώθω ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ του Τραμπ»...

Ο διάσημος κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε, στη βρετανική τηλεόραση, ότι δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτος στις...
ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Βρετανία» του δικτύου ITV, o καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του Βρετανός αστροφυσικός ανέφερε: «Θα ήθελα να επισκεφθώ ξανά τις ΗΠΑ και να συνομιλήσω με άλλους επιστήμονες, αλλά φοβάμαι πως δεν θα είμαι ευπρόσδεκτος εκεί».

Ο 75χρονος Χόκινγκ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2009 από τον προηγούμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με το αμερικανικό επιστημονικό μετάλλιο του Φραγκλίνου, εξέφρασε τώρα τις ανησυχίες του για «την ξεκάθαρη στροφή των ΗΠΑ προς μια δεξιά, πιο αυταρχική προσέγγιση».

Ιδιαίτερα ανήσυχος δήλωσε και για την περιβαλλοντική πολιτική του προέδρου Τραμπ καθώς, όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ένας που μπορούμε να προλάβουμε». 

«Ο Τραμπ», τόνισε, «εκλέχθηκε από ανθρώπους που ένιωσαν αποξενωμένοι από την κυβερνώσα ελίτ, σε μια εξέγερση κατά της παγκοσμιοποίησης. Η προτεραιότητά του θα είναι να ικανοποιήσει το εκλογικό σώμα του, που δεν είναι ούτε προοδευτικό ούτε καλά πληροφορημένο».

Ο Χόκινγκ χαρακτήρισε, από την άλλη, ελπιδοφόρο γεγονός την ανάδυση τόσων πολλών γυναικών, όπως η Τερέζα Μέι και η Άνγκελα Μέρκελ, σε θέσεις εξουσίας στη δημόσια ζωή...

  ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ο Σουλτς κατακεραυνώνει τον Ερντογάν: Είναι ανάξιος...

Ο Σουλτς κατακεραυνώνει τον Ερντογάν: Είναι ανάξιοςΔριμύτατα επέκρινε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και υποψήφιος Καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

«Πρόκειται για αναίδεια. Το να προσβάλει ο ανώτατος άρχων ενός φιλικού κράτους την Καγκελάριο ενός φιλικού κράτους με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί θρασύτητα. Θα πρέπει κάποτε να πει κανείς στον Ερντογάν ότι ο ανώτατος άρχων ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κλωτσά όλες τις διπλωματικές συνήθειες, αλλά το κάνει. Είναι ανάξιο ενός ανώτατου άρχοντα. Ο κ. Ερντογάν είναι στον δρόμο να χάσει κάθε έλεγχο της ρητορικής του».

«Όποιος καταχράται τη διπλωματική προστασία για να κάνει κομματική πολιτική στη Γερμανία, δεν έχει θέση εδώ. Εάν οι τοπικές αρμόδιες Αρχές το απαγορεύουν, έχω κατανόηση γι' αυτό» τόνισε ο κ. Σούλτς αναφερόμενος στις προεκλογικές ομιλίες μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία.
Κριτική στον Ερντογάν άσκησε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε κοινή του συνέντευξη στις εφημερίδες...