Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Υποκλινόμενος στούς αγαπητούς φίλους μου...

...καί απολογούμενος γιά όσες περιπτώσεις, κατά καιρούς, δέν συμφωνούμε απολύτως, οφείλω νά πώ ότι ως άνθρωπος πού, κατά δύναμιν, προσπαθώ νά καταλάβω τόν κόσμο μέσα στόν οποίο ζώ καί, συνάμα, επιχειρώντας νά τεκμηριώνω μέ τή λογική τίς απόψεις μου,  
"αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ορισμένες αρχές τής ηθικής καί τού δικαίου, οι οποίες άν δέν ισχύουν γιά όλους ανεξαιρέτως -αλλά ισχύουν κατά περίπτωση- τότε δέν ισχύουν γιά κανέναν".       
                                                               -----------                               Μέ τήν ευκαιρία νά σημειώσω ότι τά διαδικτυακά "blogs" δέν είναι δημοσιογραφικά όργανα αλλά απλοί ηλεκτρονικοί "πίνακες ανακοινώσεων" τού κατόχου τους. Οι έχοντες διαφορετική θεώρηση γιά τήν "αποστολή καί τόν προορισμό" αυτών τών πινάκων -καί εφ'όσον επιμένουν νά τείνουν, αναφανδόν, πρός τήν δημοσιογραφική εξιδανίκευση αυτών τών "αναρτήρων"- άς θυμηθούν τήν Οργουελική άποψη γύρω απ' τό επίμαχο θέμα :
«Δημοσιογραφία είναι νά δημοσιεύεις αυτά πού ο άλλος δέν θέλει νά δημοσιευθούν. Ο,τιδήποτε άλλο, εκτός απ'αυτό, είναι δημόσιες σχέσεις». 
Όπως καί τό παρόν...   
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Γκαζο-τενεκέδες εν δράσει...

Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2015

Εάν και εφόσον... 
Σε δόσεις αναμένεται να μειώσει την εταιρική φορολογία η κυβέρνηση αρχής γενομένης από το 2015, εάν και εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και η τρόικα το επιτρέψουν.
forosΣήμερα ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται με συντελεστή 26% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους, ενώ στα μερίσματα ή κέρδη που κεφαλαιοποιούν ή διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%. Η συνολική δε φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της διανομής των κερδών ανέρχεται στο 33,4%
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα να μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 περίπου στο 20% -22% από 26% μειώνοντας τη συνολική φορολογική επιβάρυνση -συμπεριλαμβανομένης της διανομής των κερδών- στο 27%-29%.
 matrix24

Με το «βλέμμα» του 18 Άνω


Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω- Ψ.Ν.Α με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στις οποίες πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι.
Το φωτογραφικό εργαστήριο του 18 Άνω θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, στις 18:00, τα εγκαίνια της Έκθεσης «Βλέμμα» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. Η έκθεση έχει δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα με τίτλο «γκρι» αποτελείται από...

Εχθροί του επιχειρείν




Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Υ​​πάρχουν κυβερνητικές πρακτικές που εξουθενώνουν τους πολίτες, τους εξοργίζουν, τους φέρνουν σε απόγνωση. Και εννοούμε πολίτες της μεσαίας τάξης, αυτούς που οι αναλυτές ονομάζουν ραχοκοκαλιά της οικονομίας, συνιστώσες της αστικής δημοκρατίας. Θύματα τέτοιων πολιτικών είναι βεβαίως οι πάντες, οι επιχειρήσεις όμως έχουν την τιμητική τους. Παραθέτω μια εντελώς εξωφρενική φορολογική νομοθεσία που αφορά όσους επιχειρηματίες έχουν σχέση με τον στενό δημόσιο τομέα. Θα την αφηγηθώ μ’ ένα αληθινό παράδειγμα, καθώς μου φαίνεται αποτελεσματικότερο.

Μικρή οικογενειακή επιχείρηση που εμπορεύεται και συντηρεί μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας προσέρχεται πριν από λίγους μήνες στην εφορία, για να ρυθμίσει την πληρωμή του φόρου για το 2013. Περιττεύει να σημειώσουμε ότι με τον ίδιο, περίπου, κύκλο εργασιών οι βεβαιωμένοι φόροι είναι σχεδόν τριπλάσιοι. Η ρευστότητα ανύπαρκτη, ο επιχειρηματίας, που σημειωτέον δεν οφείλει ούτε φόρους παρελθόντων ετών, ούτε ΦΠΑ, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, αποφασίζει να εξοφλήσει με δόσεις. Η συγκεκριμένη εταιρεία πέραν των ιδιωτών προμηθεύει με μηχανήματα και αναλώσιμα υπηρεσίες του Στρατού και της Πυροσβεστικής, οι οποίες τής οφείλουν σημαντικά για μικρή επιχείρηση ποσά. Οταν ήρθε η ώρα να πληρωθούν κάποια από αυτά, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας μεταβαίνει στην εφορία για ενημερότητα, χωρίς την οποία δεν μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τον στενό δημόσιο τομέα. Την έκπληξή του διαδέχτηκε η απόγνωση, όταν ο εφοριακός τον ενημέρωσε ότι δεν δικαιούται το έγγραφο για τη συγκεκριμένη χρήση καθώς χρωστάει... Οι θεομπαίχτες του υπουργείου Οικονομικών νομοθέτησαν ως χρέος τις νόμιμες και εμπροθέσμως εξοφλούμενες δόσεις... Μόνη εναπομείνασα λύση για τον απελπισμένο άνθρωπο, να προπληρώνει με τα χρήματα που του εξοφλά το Δημόσιο, απευθείας τις δόσεις των επόμενων μηνών. Από το ταμείο του δεν θα περάσει ευρώ μέχρι να εξοφληθεί η εφορία. Τον γέλασαν, το κράτος τον εξουθενώνει στερώντας του ζωογόνο ρευστότητα και όλο αυτό ονομάζεται εξυγίανση και εκσυγχρονισμός. Αληθινό παράδειγμα, από την κανονική ζωή, για κάθε κυβερνητικό αξιωματούχο, που νοιάζεται. Υπάρχει κανείς;
kathimerini.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Ούτε λέξη για χρέος και φοροελαφρύνσεις...

Δεσμεύτηκε για τα προαπαιτούμενα, τόνισε ότι η πολιτική της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά δεν είπε κουβέντα για το χρέος και τις φοροελαφρύνσεις.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ένιωσε ιδιαιτέρως άβολα όταν άκουσε την κριτική που του άσκησαν οι ευρωπαίοι ομόλογοί του για...
καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης στην επίσημη πρώτη του στο Λουξεμβούργο για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ήταν ιδιαιτέρως «κουμπωμένος» και απέφυγε τις πολλές συζητήσεις με τους δημοσιογράφους σε αντίθεση με τον προκάτοχο του.
Μπαίνουμε σε νέα εποχή, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών. Μέχρι τέλος Ιουνίου τα έξι προαπαιτούμενα, «πριν τις διακοπές του Αυγούστου» τα υπόλοιπα. Οι πολίτες ξέρουν ότι δεν υπάρχει «δωρεάν γεύμα» σημείωσε ο νέος υπουργός.
«Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα εποχή με έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και δείχνει τη βούληση να τα επιλύσει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το Λουξεμβούργο, όπου προήδρευσε στο τελευταίο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Ecofin.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ελληνική κοινωνία πέρασε έξι δύσκολα χρόνια, κάθε οικογένεια βιώνει αυτή την κρίση με άνεργους και με δυσκολίες πληρωμής των μισθών από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Οι πολίτες έχουν ωριμάσει μετά από έξι δύσκολα χρόνια, σημείωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης προσθέτοντας όλοι τώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει «δωρεάν γεύμα».
Ο νέος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο αίτημα των Ελλήνων για μια πιο ισορροπημένη πολιτική, ώστε οι υποσχέσεις που δίνονται να ακολουθούνται από την οικονομική στήριξη που απαιτείται.
Επανέλαβε ακόμη ότι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων ήταν οι ευρωεκλογές και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ικανοποιηθούν οι πρώτες έξι δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα έξι «θα τα εκπληρώσουμε πριν από τις διακοπές του Αυγούστου». «Η κυβέρνηση έχει κάθε κίνητρο για να κινηθεί γρήγορα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε» υπογράμμισε.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και πως θα αρχίσουν όταν είναι αναγκαίο. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε τέλος ότι υπάρχει εγγύηση του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση της χώρας, ενώ η ευρωπαϊκή εξαρτάται από τα προαπαιτούμενα, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις...
real.gr

Απεβίωσε η εφευρέτρια του κέβλαρ Στέφανι Κουόλεκ...

Η Αμερικανίδα χημικός Στέφανι Κουόλεκ, η εφευρέτρια του κέβλαρ που χρησιμοποιείται ευρέως στα αλεξίσφαιρα γιλέκα πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε μια πρώην συνεργάτιδά της.

Η Κουόλεκ, η οποία εργαζόταν στην...
αμερικανική εταιρεία DuPont την εποχή που επινόησε το κέβλαρ, πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την πρώην συνεργάτιδα και φίλη της, Ρίτα Βάστα.

«Θλιβόμαστε όλοι για το χαμό της επιστήμονος της DuPont Στέφανι Κουόλεκ, μιας χημικού με αποφασιστικότητα και δημιουργικό πνεύμα, μια πραγματική πρωτοπόρο για τις γυναίκες που ασχολούνται με τις επιστήμες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της εταιρείας Έλεν Κούλμαν σε ανακοίνωσή της. «Άφησε πίσω της μια θαυμαστή κληρονομιά από χιλιάδες ζωές που σώθηκαν και αμέτρητους τραυματισμούς που αποφεύχθηκαν χάρη στα προϊόντα που κατασκευάστηκαν με βάση την εφεύρεσή της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, η Κουόλεκ ανακάλυψε το κέβλαρ, μια ίνα τεράστιας αντοχής, πενταπλάσιας αντοχής σε σύγκριση με το ατσάλι, και ταυτόχρονα πολύ ελαφριά, τη δεκαετία του '60 και η ίδια αποκαλούσε «ευτυχή σύμπτωση» αυτή την επιτυχία της. Την εποχή εκείνη προσπαθούσε να βρει κάποιο υλικό που να ενισχύει τα ελαστικά των αυτοκινήτων και να είναι πιο οικονομικό και πιο ελαφρύ από όσα χρησιμοποιούνταν παλαιότερα.

Οι πολυμερικές ίνες υγρών κρυστάλλων που ανακάλυψε έγιναν το γνωστό σε όλους πλέον κέβλαρ που χρησιμοποιείται σήμερα σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και προστατευτικές στολές, σε αθλητικό εξοπλισμό, στα πλοία και σε ελαστικά αυτοκινήτων...
newsbeast.gr

Αστυνομικός κατηγορείται για υπεξαίρεση πάνω από 300.000 ευρώ...


peripoliko-sillipseisΓια απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, κατηγορείται ο διαχειριστής της λέσχης- εστιατορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, υπαστυνόμος Α’, ο οποίος φέρεται ότι έχει υπεξαιρέσει ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέσα σε...
πέντε χρόνια, ενώ εξετάζεται η πιθανή ανάμειξη στην υπόθεση και άλλων αστυνομικών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο αστυνομικός, σε χρόνους που δεν έχουν επακριβώς προσδιοριστεί, τουλάχιστον όμως από το 2009 μέχρι σήμερα, υπεξαίρεσε τμηματικά διάφορα χρηματικά ποσά, από το αποθεματικό Ταμείου και τα πλεονάσματα είσπραξης, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Στο γραφείο διαχείρισης και στους προσωπικούς χώρους του αστυνομικού, στη λέσχη – εστιατόριο από όπου κατέσχεσαν όλα τα υπηρεσιακά βιβλία και φακέλους (ισολογισμού, δαπανών, ημερολογίου ταμείου διπλότυπες αποδείξεις, αγοράς τροφίμων, συσσιτίου κρατουμένων) καθώς επίσης και διάφορα παραστατικά έγγραφα (αποδείξεις, τιμολόγια, δελτία αποστολής), τα οποία μελετώνται για να διαπιστωθεί το μέγεθος της κατάχρησης σε βάρος της υπηρεσίας.
Στην έρευνα συμμετέχει και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα κάνει πραγματογνωμοσύνη και διαχειριστικό έλεγχο, προκειμένου να προσδιοριστεί ακριβώς η ζημιά στη δημόσια περιουσία. Ο υπαστυνόμος τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Η υπόθεση ερευνάται από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος υπαστυνόμου Α’.

efsyn.gr

Άρτος και... Ελλάδα στη Βιέννη...


Άρτος και... Ελλάδα στη Βιέννη
Στην «καρδιά» της κεντρικής Ευρώπης, σχεδόν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το μεσογειακό νότο, οι εκλεκτικοί Αυστριακοί έχουν αποκτήσει μία νέα μανία: Το ελληνικό ψωμί.
Ο φούρνος «Πνύκα», ο τελευταίος παραδοσιακός φούρνος της Αθήνας, όπου το ψωμί φτιάχνεται από...
αλεύρι αλεσμένο στον πατροπαράδοτο πετρόμυλο, άνοιξε παράρτημα στη Βιέννη και η ανταπόκριση είναι θεαματική. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα γίνονται ανάρπαστα εν μέσω καλοκαιριού, ενώ το διάσημο ψωμί του που καταφθάνει από την Αθήνα πουλιέται μέσα σε λίγες ώρες.
Ιδρυτής του φούρνου στην Ελλάδα ήταν ο Δημήτρης Κότσαρης, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε να ζυμώνει τη δεκαετία του ’50 σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας και έγινε στα 72 του χρόνια ο Έλληνας φούρναρης που έδωσε διάλεξη στο Χάρβαρντ.
Ήταν το 2008, όταν ο κ. Κότσαρης μίλησε ενώπιον επιστημόνων στο διάσημο πανεπιστήμιο για τις ευεργετικές ιδιότητες του αγνού ψωμιού. Είχε προσκληθεί προσωπικά από τον παγκοσμίως διακεκριμένο δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητή Επιδημιολογίας Διατροφολογίας και Ιατρικής του Χάρβαρντ, ο οποίος είχε λάβει συστάσεις για τη συνταγή του που ακολουθεί απολύτως τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής.
Σήμερα, την παράδοση συνεχίζει ο γιος του Γιώργος, ο οποίος αποκαλύπτει τα υλικά της επιτυχίας: Κριθάρι, βρώμη, σιτάρι αλεσμένα στο μύλο, δίκοκκο αλεύρι για τους διαβητικούς, φαγόπυρο χωρίς γλουτένη και υπομονή μέχρι να γίνει το προζύμι χωρίς τεχνητές προσθήκες.

"Έθνος"

Καμία πρόοδος στην αντιμετώπιση της σωματεμπορίας ...

 
Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης, προορισμού και σε περιορισμένο βαθμό, προέλευσης, γυναικών και παιδιών που διακινούνται για σκοπούς εμπορίας (trafficking) και καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και ανδρών που υποβάλλονται σε... καταναγκαστική εργασία.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, οι αναφορές για την Ελλάδα είναι πανομοιότυπες με τις περσινές και η χώρα παραμένει στην ίδια κατηγορία αξιολόγησης (Tier 2).
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, μερικές γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Γεωργίας), τη Νιγηρία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κίνα και ορισμένες χώρες της Αφρικής «υπόκεινται σε σωματεμπορία στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «θύματα καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίζονται στην Ελλάδα είναι κυρίως παιδιά και άνδρες από το Αφγανιστάν, την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία και την Πολωνία».
Σύμφωνα με την αστυνομία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) -τονίζεται στην έκθεση-, έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των παιδιών Ρομά από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τα οποία «υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία» στην Ελλάδα από μέλη των οικογενειών για να πωλούν διάφορα αγαθά στον δρόμο, ζητιανεύοντας ή διαπράττοντας μικροκλοπές.
Επίσης, αναφέρεται ότι γυναίκες μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο και μετά «υποβάλλονται σε σωματεμπορία» στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, και γυναίκες μεταφέρονται μέσω Ελλάδας για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι Αρχές εντόπισαν δυο Έλληνες πολίτες ως θύματα σωματεμπορίας, ενώ αιτούντες άσυλο από Μπαγκλαντές, Ινδία και Πακιστάν γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από διακινητές και δράστες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, εταιρείες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, καθώς και άλλες μικρές επιχειρήσεις χρησιμεύουν για «ξέπλυμα χρήματος».
Κενά στα κριτήρια εξάλειψης
Οι συντάκτες της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας. Ωστόσο», όπως υπογραμμίζεται, «καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στην εφαρμογή του σχεδίου (κατά της εμπορίας ανθρώπων)».
Ακόμα, επισημαίνεται ότι...

Liberation: H Ελλάδα ξεπουλά τα πάντα...




Στον αέρα οι Έλληνες...
 Με τίτλο « Η Ελλάδα ξεπουλά τα πάντα» περιγράφει την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα μας η Liberation, διαπιστώντας ότι απέναντι στις πολυάριθμες απαιτήσεις των δανειστών, ιδιωτικοποιούνται τα πάντα για ...
την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.


Μαρίνες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, δημόσιες υπηρεσίες, βγαίνουν στο σφυρί με το κιλό, η Ελλάδα, κάτω από την πίεση της τρόκας, πουλά φιλέτα της χώρας για να ελαφρύνει το χρέος αναφέρει, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται δεν είναι σταθερό, από καθυστερήσεις και αστοχίες, ενώ ταυτόχρονα "φουσκώνει" η λαϊκή αντίδραση.

Η γαλλική Liberation στέκεται ιδιαίτερα στα τεκταινόμενα στη Θεσσαλονίκη με την πώληση του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ, δυο ιδιωτικοποιήσεις, που όπως υπογραμμίζει συναντούν την αντίσταση των κατοίκων, των μισθωτών και των τοπικών αξιωματούχων.
 

Για ένα πειστικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο

Μετά το «ιστορικό αναπόφευκτο των μη εναλλακτικών», ώρα για την επιστροφή της Πολιτικής


  Παραπολιτική

Η Ελλάδα ως «σύστημα ανισοτήτων» έχει πρόβλημα δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι ατροφική και ανώριμη όταν δεν απελευθερώνει δυνάμεις και αναπαράγει παντού «φεουδαρχικά» συστήματα εξουσίας και προσπορισμού πόρων.
Οι ανισότητες και η εμπέδωση του αισθήματος ότι η κοινωνική άνοδος δεν είναι συνάρτηση της προσπάθειας σε ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών αλλά πρόσβασης σε ένα περιβάλλον εξουσίας και πολιτικής «φωνής» οδηγούν σε απώλεια του «κοινωνικού νομίσματος», της εμπιστοσύνης. Η αποκατάσταση της κοινωνικής εμπιστοσύνης και του αισθήματος δικαίου των ανθρώπων είναι αυτό που διακυβεύεται. 
Η οικονομική μεγέθυνση έρχεται. Το εθνικό εισόδημα δεν θα πάει χαμηλότερα, αλλά θα αρχίσει να ανεβαίνει. Όμως τα μεγάλα διλήμματα είναι μπροστά μας: ανάπτυξη για τις ίδιες ελίτ ή με δίκαιη παραγωγή πλούτου που βάζει στον παραγωγικό και εργασιακό χάρτη νέες δυνάμεις, ανάπτυξη με περισσότερη συγκέντρωση κεφαλαίου και κέρδη για λιγότερους ή με διάχυση πλούτου στην καινοτόμα εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη με ανεργία ή με επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ανάπτυξη με διεύρυνση ανισοτήτων και φτώχειας ή με κοινωνική ευημερία, ανάπτυξη με υποχώρηση εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών ή ανταγωνιστικότητα με καλούς και ποιοτικούς θεσμούς;
Μετά την κυριαρχία του τεχνοκρατικού μεταρρυθμισμού είναι η ώρα να ξαναδούμε το πρωτείο της πολιτικής. Η επιστροφή στην κανονικότητα του πολιτικού και ιδεολογικού ανταγωνισμού μετά τους συμβιβασμούς της κρίσης και το «ιστορικό αναπόφευκτο των μη εναλλακτικών» αναδεικνύει τα μεγάλα διλήμματα πολιτικής και οριοθετεί τις σχέσεις και τα σημεία αναφοράς όλων των εκδοχών της Αριστεράς και της Δεξιάς. 
Το εγχείρημα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και η προσπάθεια πολιτικής ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο πολιτικού και ιδεολογικού ανταγωνισμού για το ποιος χώρος μπορεί να εκφράσει πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες με ένα συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Και οι δυο χώροι έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις. Η μεν Κεντροαριστερά να επινοήσει μια διαφορετική μηχανική ανασυγκρότησης όπου οι νέες προοδευτικές ιδέες θα δεσπόσουν, ο δε ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει μια κατανόηση της πολυπλοκότητας του κόσμου, πέρα από τα βολικά, συντηρητικά, διαιρετικά και λαϊκιστικά ερμηνευτικά σχήματα.
Ένα σημαντικό και συνάμα ουσιαστικό άρθρο από τον Πασχάλη Αγανίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών