Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Χίτσκοκ και Ιονέσκο

 ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Η χειρότερη κληρονομιά αυτής της κυβέρνησης δεν θα είναι η εκτίναξη του χρέους, μετά τους βαρουφακισμούς στην εξάμηνη «διαπραγμάτευση». Σαράντα δισ. είναι ο λογαριασμός των σηκωμένων γιακάδων στα Eurogroup, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ... Ομως φουσκωμένο χρέος μάς άφησαν κι άλλοι. Το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι λογικής, χάσμα που πρέπει γρήγορα να κλείσουμε για να αποφύγουμε τον όλεθρο της χρεοκοπίας.

Δεν αναφερόμαστε στον αρχιτέκτονα του εξάμηνου φιάσκου, ο οποίος βλέπει στον καθρέφτη του τον Κέινς, και γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα Συνθήκη των Βερσαλιών. Είναι παλιά η λαϊκή σοφία που λέει ότι κι από τα κορδωμένα παγόνια, «κρα» θα ακούσεις. Αναφερόμαστε στον παραλογισμό των υπόλοιπων είτε ψήφισαν εκ του ασφαλούς«Οχι», είτε κλαίγοντας «Ναι».

Η υποκρισία των Λαφαζάνηδων είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού: στηρίζουν μια κυβέρνηση για να εφαρμόσει μέτρα με τα οποία οι ίδιοι διαφωνούν και καταψηφίζουν. Δεν είναι μόνο ο Χίτσκοκ που σχίζει τα πτυχία του, κατά το πετυχημένο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 25.6.2015). Είναι και ο Ευγένιος Ιονέσκο. Το Θέατρο του Παραλόγου παύει ως καλλιτεχνική κατηγορία. Εγινε πολιτική. Πιθανώς έτσι να είναι «ο άλλος κόσμος που είναι εφικτός»: και η πίτα της «αντίστασης» ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος, με βουλευτικές αποζημιώσεις και άλλα προνόμια.

Οι βουλευτές του «Ναι» κινήθηκαν στη σφαίρα της κουβέλειας φαιδρότητας. «Η αποψινή ήταν η πιο εξευτελιστική στιγμή στη ζωή μου από τότε που κατουρήθηκα στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού. Οι πρώτες λέξεις που είπα ως βουλευτής ήταν ένα ΝΑΙ σε κάτι που δεν πιστεύω, ψήφισα μνημόνιο, αισθάνομαι άρρωστος», έγραψε ο νέος βουλευτής κ. Γιώργος Κυρίτσης, και πάλι καλά να λέμε που δεν μας ιστόρησε -πολιτικώς, πάντα- την πρώτη του επίσκεψη σε οίκο ανοχής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «η μικρή Ελλάδα αναγκάστηκε να βγει μπροστά και δεν είναι η πρώτη φορά που οι γάτες του Άι Νικόλα φαρμακώνονται -για να θυμηθούμε τον Σεφέρη- αλλά συνέχισαν να δίνουν τη μάχη τους».

Κάποια στιγμή το πολιτικό προσωπικό που εκλέξαμε πρέπει να έρθει στα σύγκαλά του, μπας και προχωρήσει η χώρα. Τα πυροτεχνήματα και οι λεκτικές πιρουέτες έχουν κάποια χρησιμότητα, αλλά μόνον όταν υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο. Ισως να μην κατάλαβαν ότι η διαπραγμάτευση (καλή, κακή, ακόμη και η καταστροφική που έκανε ο κ. Βαρουφάκης) είναι ένα μέσο οικονομικής πολιτικής και όχι το άπαν. Το σημαντικό είναι η αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αποκτήσει παραγωγική βάση και να μη χρειάζεται διαρκώς μνημόνια. Από διουρήσεις και φαρμακωμένα γατιά δεν ωφελείται κανείς. Ούτε καν οι λαλήσαντες.

Σίγουρα δεν ωφελούνται οι πολίτες, που πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι «κακοί Γερμανοί» ή οι «χειρότεροι Φινλανδοί» επειδή αρνούνται να μας δανείζουν δίχως όρους. Το πρόβλημα είναι εδώ, σε μια χώρα που αρνείται να δει την πραγματικότητα και πάντα χρειάζεται δανεικά, αφού συντεχνίες και συμφέροντα δεν την αφήνουν να σηκώσει κεφάλι. Κυρίως χρειάζεται να επιστρέψει η λογική. Αρκετά τη γρονθοκόπησαν ως αντιπολίτευση, ας τη θεραπεύσουν ως κυβέρνηση.

kathimerini.gr

Με νέα ΠΝΠ ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες...


Έγκριση από την ΕΚΤ έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να εκδώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα...
λειτουργήσουν από την προσεχή Δευτέρα όλα τα καταστήματα των τραπεζών.

Η ΠΝΠ θα εκδοθεί, τελικά αύριο Σάββατο. Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, η ΠΝΠ έχει λάβει ήδη την έγκριση της ΕΚΤ, αλλά πρέπει να υπογραφεί και από τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ημερήσιο όριο των αναλήψεων διατηρείται στα 60 ευρώ, με το προνόμιο όμως της αθροιστικής ανάληψης ανά εβδομάδα. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο.

Οι επιταγές θα επιτρέπεται να κατατεθούν και για όσες έχουν λήξει στο διάστημα της τραπεζικής αργίας αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη ημέρα λήξης για το 8ήμερο τακτοποίησης. Επίσης θα επιτρέπεται η προσβασιμότητα στις θυρίδες...

Ανήμερα τής Αγίας Μαρίνας είναι καί τά γενέθλια τής Μέρκελ...

Ευτυχώς, όχι ...Μαρίνα Μέρκελ!...


Τής Αγίας Μαρίνας σήμερα 17 Ιουλίου.  
Τό όνομα τής μεγαλομάρτυρος συγκαταλέγεται στά ωραιότερα καί πιό εύηχα ονόματα τού Ορθόδοξου εορτολογίου .   

Από νηπιακής ηλικίας ηχούσε πολύ συχνά στ' αυτιά μου. Μ' ευχαριστούσε νά τό ακούω -καί μ' ευχαριστεί κι ακόμα τώρα- γιατί είναι δεμένο μέ ωραίους ανθρώπους καί μού θυμίζει όμορφα χρόνια. Μού ξαναζωντανεύει ανεπανάληπτες παιδικές στιγμές -πού έζησα- έχοντας τήν τύχη νά μεγαλώσω στήν αυλή τής "θείας τής Μαρίνας" (τής Φραγκίδενας, λαλάς τού Νικόλα καί τής Μαρίνας Γρυπάρη αλλά καί τού Κωσταντή καί τής Μαρίας Αντωνίου Νάζου). Εκεί πήρα ανεκτίμητα μαθήματα ζωής από τόν "τρόπο" της, τόν πολιτισμό της αλλά καί από τό γνήσιο -καί μέ απαιτήσεις- ανεξάντλητο χιούμορ της...

Ξεσκολίζοντας γνώρισα -άν όχι τό πιό αγαπητό- ένα από τά πιό αγαπητά μου πρόσωπα τή Μαρίνα Φ. -μεγάλη έχει ψυχή- πού οι στροφές τής ζωής, διαρκώς, πότε μάς απομάκρυναν καί πότε μάς έφερναν κοντά, τά τελευταία σαράντα χρόνια!

Συμπίπτει, φεύ, σήμερα νά έχει γενέθλια και νά κλείνει τα 61 της χρόνια -πράγμα πού ανακάλυψα τελείως τυχαία- η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (γεννημένη 17/7/1954) 
Ανήμερα τής Αγίας Μαρίνας...

Πάλι καλά πού δέν τήν λένε Μαρίνα!
Θά μού "χάλαγε" όλη τήν τέρψη τών αυτιών μου...

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Tην σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής. Η ορκωμοσία των νέων Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών αναβάλλεται εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές.Παράλληλα, όπως τονίζεται, με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Κουίκ.
Αναλυτικά το νέο κυβερνητικό σχήμα:
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ
ΑΝΑΛΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης
XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα προστασίας του πολίτη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής
ΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα Μακεδονίας - Θράκης
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  εσόδων
ΤΡΥΦΩΝ  ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα γενικού λογιστηρίου του κράτους
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΡΔΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ για θέματα   ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  ΑΘΗΤΙΣΜΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  ανεργίας
ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων
ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΙΚΑΛΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ:
- Νίκος Φίλης
- Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης

από kathimerini.gr

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Λακωνία, Υμηττό και Μαλακάσα - Πάνω από 50 τα πύρινα μέτωπα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται πολλές περιοχές της Ελλάδας από τα ξημερώματα της Παρασκευής. Πυρκαγίες έχουν ξεσπάσει σε Υμηττό, Λακωνία, Μαλακάσα, Αργολίδα, Εύβοια και Μεσσηνία καίγονται την Παρασκευή με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν συνολικά πάνω από 50 πύρινα μέτωπα. Οι σημαντικότερες ζημιές σημειώθηκαν στη Λακωνία, όπου σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάτοικοι χωριών εγκατέλειψαν τους οικισμούς τους.
Σε Υπουργείο Άμυνας και Γραφείο Πολιτικής Προστασίας μετέβη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Στον Καρέα οι φλόγες έφτασαν μέσα σε σπίτια, ενώ στη Λακωνία ένας άνδρας έχασε την ζωή του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας κ. Γιάννης Πανούσης φέρεται να έχει ζητήσει συνδρομή Γαλλίας και Ιταλίας με εναέρια μέσα. Με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο
Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται στη Λακωνία, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Νεάπολης.
Εντολή Τσίπρα για την συνδρομή του στρατού
«Ενημερώθηκα για την εξέλιξη, δίνεται σοβαρή μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Εδωσα εντολή ώστε να συνδράμει ο στρατός. Ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ σοβαρό, όμως πρέπει να γίνεται με τους κανόνες που θέτει η πυροσβεστική υπηρεσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την έξοδό του από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Παράλληλα ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι απέστειλε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση με αεροπλάνα.
kathimerini.gr

"...Με ρούχ’ απλά ντύθηκε γρήγορα και ξέφυγε..."


από τή στήλη : ΦAΛHPEYΣ 
τού Στέφανου Κασιμάτη
στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" τής 17/7/2015
                                                                                                   ***
Ο τίτλος είναι τής "Ν.Μ." : αποσπασμένος στίχος από τό ποίημα "Ο Βασιλεύς Δημήτριος" τού Κ.Καβάφη

Eγκρίθηκε το δάνειο - γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές διαδικασίες για την άμεση παροχή δανείου ύψους 7,16 δισ ευρω προς την Ελλαδα, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Ταυτόχρονα οι χώρες της Ευρωζώνης έδωσαν στην Κομισιόν εντολή διαβουλεύσεων με την Αθήνα  για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
kathimerini.gr

Ζητούν Μεϊμαράκη στην προεδρία Ν.Δ.

Σύσκεψη με βουλευτές των αγροτικών νομών πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Ισχυρή είναι η τάση υπέρ της παραμονής του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας για ορίζοντα κάποιων μηνών ή έως το τακτικό συνέδριο τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο εσωτερικό του κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία στελεχών και βουλευτών, που έχει ως στόχο να ζητήσει, μέσω κειμένου που διακινείται, την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία και το προσεχές διάστημα.

Στόχος της πρωτοβουλίας, που τελεί μέχρι τώρα εν αγνοία του προέδρου της Ν.Δ., είναι το εν λόγω κείμενο να δημοσιοποιηθεί πριν ο κ. Μεϊμαράκης ανακοινώσει, όπως έχει δηλώσει στους συνεργάτες και συνομιλητές του, την πρόθεσή του να κινήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η βούληση του κ. Μεϊμαράκη να ανοίξει τη διαδικασία εκλογής έχει εκφραστεί μέσω εντολής στον γραμματέα της Ν.Δ., Ανδ. Παπαμιμίκο, να διερευνήσει τις καταστατικές διατάξεις, ενώ αναμένεται να επισημοποιηθεί αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή και του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί ενός νέου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, η παρουσία Μεϊμαράκη στη Βουλή έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα και η εν γένει λειτουργία του εντός κόμματος και οι γέφυρες που διατηρεί με το σύνολο των στελεχών, κάνει αρκετούς, όπως προαναφέρθηκε, να προκρίνουν την παραμονή του στην ηγεσία, ειδικά αν, όπως εκτιμάται, η χώρα οδηγηθεί πολύ σύντομα στις κάλπες.

Ο ίδιος, πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης, αν και δεν έχει μεταβάλει τη θέση του για την ανάγκη να λήξει η εκκρεμότητα στην ηγεσία της Ν.Δ., επί του παρόντος αποφεύγει κάθε σχετική συζήτηση. «Εχουμε ένα-δύο νομοσχέδια τα οποία είναι πολύ βασικά για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη, και πρέπει το μήνυμα προς την Ευρώπη να είναι σαφές», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι και στις επικείμενες ψηφοφορίες «η Νέα Δημοκρατία θα πράξει το εθνικό της καθήκον».

Στόχος της ηγετικής ομάδας, που συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, είναι να διευκολυνθεί η στροφή της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα προς τον ρεαλισμό και, κυρίως, να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η Ν.Δ. δεν θα αποφύγει ούτε την κριτική, ούτε βέβαια και να ανταποδώσει τα πυρά, ωστόσο δεν πρόκειται και να κινηθεί προς περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, ούτε βέβαια να ενισχύσει σενάρια περί κυβέρνησης συνεργασίας, ειδικού σκοπού ή ό,τι άλλο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε δημόσιες δηλώσεις του αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών οργάνων ο κ. Μεϊμαράκης κλείνει κάθε συζήτηση περί δεδηλωμένης, κυβέρνησης συνεργασίας ή πρότασης μομφής. «Εμείς ζητήματα τέτοια δεν θέτουμε», σχολιάζει ο ίδιος, ενώ, όπως δήλωσε μετά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, «η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, γι’ αυτήν την περίοδο». Μπορεί να μην ομολογείται, αλλά το τέλος της «περιόδου» δεν είναι άλλο από την υπογραφή της νέας συμφωνίας διάσωσης για την ελληνική οικονομία. Αλλωστε για τους «γαλάζιους» είναι ο κ. Τσίπρας που έχει την εντολή και τη νομιμοποίηση να εισηγηθεί στη Βουλή, να ψηφίσει έστω με τη συνδρομή της αντιπολίτευσης και, κυρίως, να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφώνησε με τους εταίρους.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω με κυβέρνηση μειοψηφίας...



...μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας...
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να...
 συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή κατά την οποία διαφοροποιήθηκαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, τόνισε ότι οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής, όπως αυτές τέθηκαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετωπίσαμε.

«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού». 


Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το γεγονός αυτό «καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».  


«Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών. Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».