Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Αρκάς μεγαλουργών...


ΣΥΡΙΖΑ: Αυτές είναι οι διαφορές με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ

tvxs.gr   01 Σεπ. 2015
Τις διαφορές στο νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΝΔ επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας πως σε αντίθεση με την «εκποίηση περιουσίας μέσω σκανδαλωδών διαδικασιών» για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε μια βασική προγραμματική πρόταση για χρήση μέρους των εσόδων στη χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων. Στον σχετικό πίνακα τονίζεται πως στο νέο πρόγραμμα προβλέπονται 9 ιδιωτικοποιήσεις και όχι 23 όπως στο προηγούμενο, το οποίο προέβλεπε και την πώληση μεταξύ άλλων των ελληνικών πετρελαίων, της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ και της ΔΕΠΑ.
Επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως μέρος του νέου προγράμματος αποτελεί η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, στα πρότυπα των αντίστοιχων κρατικών ταμείων του εξωτερικού (sovereign funds). «Η αποσαφήνιση των σημαντικών παραμέτρων για τη λειτουργία του ταμείου αποτέλεσε το κομβικό σημείο για την επίτευξη (ή μη) της συμφωνίας του EuroSummit της 12ης Ιουλίου της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Το ταμείο θα έχει έδρα την Ελλάδα, η διοίκηση και η διαχείριση του θα γίνεται από τις ελληνικές αρχές, με τους θεσμούς να περιορίζονται σε ρόλους εποπτείας και χορήγησης τεχνικής βοήθειας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
«Ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου, η εσωτερική δομή του, ο κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης, η πιθανή σύνθεση των στοιχείων του ενεργητικού του (πχ. μετοχές εταιρειών και τραπεζών, η ΕΤΑΔ, ακίνητα,το ΤΑΙΠΕΔ κ.α.) και η μεθοδολογία της βέλτιστης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης που θα συστήσει η ελληνική κυβέρνηση».
«Πέραν των ανωτέρω, θεωρείται και είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός προγράμματος καταγραφής και προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών καλείται να δράσει για την δημιουργία μητρώου καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, την δημιουργία θεσμών ελέγχου για την προστασία της και την καλύτερη αξιοποίηση της προς όφελος όχι μόνο των κρατικών εσόδων αλλά και για την δημιουργία κοινωνικών υποδομών που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αποτέλεσε ένα από τα πεδία της σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα. Σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τηρώντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους (22 δισ.€ έως το 2020), τα οποία στο σύνολο τους θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού μέσω σκανδαλωδών διαδικασιών καθώς επί της ουσίας ήταν αναγκαστικές πωλήσεις. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός της συνεχούς αναθεώρησης επί τα χείρω των ποσοτικών στόχων των εσόδων και η πρόκληση δικαστικής διερεύνησης σε πολλές περιπτώσεις (πχ. πώληση και ενοικίαση 28 ακινήτων του δημοσίου).
Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να προχωρήσει σε εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας, στοιχείο που αποτελεί μέρος του αναγκαίου συμβιβασμού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας και την αποτροπή του προηγούμενου σχεδίου για την πώληση 23 περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις στρατηγικού και ενδιαφέροντος και υψηλής κοινωνικής σημαντικότητας όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.
Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο η σημαντική διαφορά για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα σε σύγκριση με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων (31.12.2014)...

Έκλεισε το ντιμπέιτ Τσίπρα και Μεϊμαράκη

Τηλεμαχίες

Στον «αέρα» το ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς


tvxs.gr| 01 Σεπ. 2015

Για τις 14 Σεπτεμβρίου έκλεισε το ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εν όψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
Η ημερομηνία για τον ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη συμφωνήθηκε μετά από επικοινωνία της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, και της διευθύντριας του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Πηνελόπης Γαβρά. Σημειώνεται πως θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν τηλεμαχίες από το 2009, όταν είχαν διασταυρώσει τα πυρά τους ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αν είχε σπουδάσει οικονομολόγος ο ...Σπαλιάρας!...

Ο Σπαλιάρας και ο Νόμος 4.000
                           -----
Ποιος Βαρουφάκης, ποια μαμά Βαλαβάνη, ποια αριστερή πλατφόρμα και δεξιό ψηλοτάκουνο. Ο βασιλιάς του διαδίκτυου και του τρολαρίσματος τα τελευταία 24ωρα ήταν ο αδιευκρίνιστης επαγγελματικής ιδιότητας Γιάννης Σπαλιάρας που όλοι οι άλλοι έφαγαν τη σκόνη του σεξουαλικού πλουραλισμού του.

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα, λίγο ηθοποιός και εσαεί μοντέλο ο προσδιοριζόμενος ως Σπαλιάρας, «Σφαλιάρας» ή «Σπαλιάντρας» δήλωσε ότι έχει κάνει σεξ με 4.000 γυναίκες. Και έκαναν πάρτι τα τρολ και ανοίξαμε και εμείς τα τεφτέρια και αρχίσαμε τους υπολογισμούς σαν τον Βέγγο στο «Θα σε κάνω βασίλισσα». Τόσα χρόνια επί τόσες εβδομάδες επί τόσες μέρες, βγάλε τα ρεπά, τις φωτογραφήσεις, κάτι τραυματισμούς και κάτι κοιλόπονους βγαίνει ή δεν βγαίνει ο αριθμός;

Βρε, αν ανταποκρίνεται ο αριθμός έχει σημασία; Ως αλήθεια αυτή η δήλωση δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Κι η βάρκα έγειρε, που λένε, για το πόσες έχει κουτουπώσει το αρσενικό ισοδύναμο της Μπάρμπι. Ως ψέμα όμως αναδεικνύει μία μεγάλη αλήθεια στην οποία πάρα πολλοί - μην πω οι περισσότεροι - ακουμπάμε. Εξού και η συσπείρωση έστω και με τη μορφή της αποδόμησης, του χλευασμού, του κραξίματος.    

Ο Σπαλιάρας έβγαλε στα μανταλάκια αυτόν τον ασθμαίνοντα, επίδοξο πρωταθλητή της ματαιόδοξης ουτοπίας που κουβαλάμε παιδιόθεν στα μπαγκάζια του υποσυνειδήτου μας. Που μετράει, καταγράφει, τσεκάρει, συγκρίνει. Είναι η μετεξέλιξη του παιδικού «πόσα παγωτά έφαγα» και «πόσα μπάνια έκανα», του ενήλικου «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;», της ανάρτησης φωτογραφιών με επώνυμους, της επίδειξης κυβικών, τετραγωνικών, αριθμών, της επικοινωνίας αποκλειστικών πληροφοριών, «κρατικών» μυστικών και τερατωδών ψεμάτων.

Το πρώην μοντέλο ανέδειξε αυτόν τον χαρακτηριστικό επαρχιωτισμό που δεν έχει να κάνει βέβαια με την καταγωγή αλλά με το σύνδρομο της αυτοαναφορικότητας. Που καταγράφει την επιτυχία με ποσότητες γιατί δεν ξέρει πώς να αξιολογήσει τις ποιότητες
Και που, επειδή τρέφεται από το προσκήνιο, γνωρίζει εξ ενστίκτου πώς να το τροφοδοτεί.

Σε πάμπολλες παραλλαγές κυκλοφορούν εκατομμύρια «Σπαλιάρες» ανάμεσά μας. Ο συγκεκριμένος αυτό ήξερε, αυτό είπε. 
Αν, για παράδειγμα, είχε σπουδάσει οικονομολόγος μπορεί να έλεγε άλλα…

από τή στήλη "Ασυγχώρητη" τής Πέπης Ραγκούση
πού ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στήν εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ
στίς 26/07/2015
(ο υπέρτιτλος είναι τής "Ν.Μ.")

Έκθεση σχεδίων μέ μολύβι, του Soloúp, από το Αϊβαλί...

Απ’ τα Χανιά στο Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο από τον Soloúp

undefined
tvxs.gr   01 Σεπ. 2015
Μετά από την Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη) και τη Λέσβο (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου) η έκθεση με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel Αϊβαλί ( εκδόσεις Κέδρος) του Soloúp έρχεται και στα Χανιά.
Περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με τη μορφή comics αλλά και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία, κλπ.) κατά την σχεδίαση. 
Ένα ταξίδι στον χρόνο.
Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.
Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, 8.00 μ.μ.
11 Σεπτεμβρίου-8 Οκτωβρίου - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις: ξεναγήσεις, επιστημονική ημερίδα (26/9), μαθητικό workshop. Σύντομα θα ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα.

Αγωγή Γεννηματά για «συκοφαντικά» δημοσιεύματα:

 Χτυπούν εμένα, χτυπούν το ΠΑΣΟΚ


16:39 | 01 Σεπ. 2015
tvxs.gr
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε πως θα καταθέσει αγωγή για «παραπλανητικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα». Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, που επικαλούνταν  υπηρεσιακό σημείωμα του διευθυντή της κλινικής, ο σύζυγος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ πληρωνόταν κανονικά ως οδοντίατρος του «Ερρίκος Ντυνάν» αν και είχε χρόνια να εμφανιστεί στο νοσοκομείο.
Τα δημοσιεύματα αυτά με τους τίτλους και με το περιεχόμενό τους είναι απολύτως παραπλανητικά και συκοφαντικά, γιατί δεν έχουν καμμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Η σκοπιμότητα είναι προφανής, διότι αυτά τα χυδαία ψεύδη έχουν χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και έχουν λάβει συγκεκριμένες και αποστομωτικές απαντήσεις.
Το ότι επανέρχονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου αποκαλύπτει τα κίνητρα τόσο των εντολέων, όσο και των εντολοδόχων. Όμως επειδή η αλήθεια είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Επειδή η χυδαιότητα και το ψέμα ξεπερνούν κάθε όριο δεοντολογίας και ανοχής. Έχει δοθεί εντολή στους νομικούς μου συμβούλους να καταθέσουν την σχετική αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.»

"Όταν λειτουργούν οι θεσμοί η Δημοκρατία αποκτά περιεχόμενο..."

Αλλάζει το ερώτημα του δημοψηφίσματος ο Κάμερον...

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, έκανε δεκτές τις συστάσεις της Εκλογικής Επιτροπής και το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αλλάξει για να γίνει περισσότερο αμερόληπτο.
Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, το ερώτημα «Θα έπρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» μεροληπτεί υπέρ του «Ναι» και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προστεθεί η φράση «ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Η προσθήκη αυτή θα σημαίνει ότι αλλάζουν και οι πιθανές απαντήσεις καθώς δε μπορούν πλέον να είναι«Ναι» ή «Όχι». Οι πιθανές απαντήσεις, θα διαμορφωθούν «Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «Να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Τζένι Γουότσον επεσήμανε: «Οποιοδήποτε ερώτημα δημοψηφίσματος, πρέπει να είναι όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία της απόφασης που καλούνται να πάρουν».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, αποφάσισε να αποδεχτεί τις συστάσεις, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ και έτσι η αλλαγή θα γίνει πριν την έναρξη της συζήτησης για το δημοψήφισμα στις 7 Σεπτέμβρη.


Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (01.09.15)

                                                                                                                             από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Οι πέντε κίνδυνοι της σύνδεσης του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα

του Τάσου Δασόπουλου 

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αφού σε κάθε συναλλαγή υπάρχει ως «ενδιάμεσος» το πιστωτικό ίδρυμα που έχει εκδώσει την κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική) μαρτυρώντας και το κόστος αλλά και τον ΦΠΑ της αγοράς.
 Είναι σαφές επίσης ότι η συγκυρία για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος είναι ιδανική: Υπάρχει ακόμη περιορισμός στην ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες (60 ευρώ την ημέρα, 420 την εβδομάδα) που δεν ισχύει εντός Ελλάδας για τις πληρωμές με κάρτες και επιπλέον λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων των τραπεζών εκδόθηκαν το διάστημα πάνω από 1 εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες συνδεδεμένες με τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επίσης μέχρι πρότινος η χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσε το 6% και ήταν πολύ χαμηλότερο από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε πρόσφατα ότι θα συνδέσει άμεσα την χρήση πλαστικού χρήματος με το χτίσιμο του αφορολόγητου. Θα γίνονται δηλαδή δεκτές για το όριο των αποδείξεων μόνο αυτές που έγιναν με κάρτα.
Ωστόσο αντλώντας εμπειρία από ανάλογες προσπάθειες κατά το παρελθόν (π.χ. την αποτυχημένη κάρτα αποδείξεων) στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πέντε παγίδες που θα αποτελέσουν κίνδυνο το μέτρο να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει. Ειδικότερα:
1. Το πρώτο είναι να εξασφαλιστεί ένα επαρκές δίκτυο που θα υποστηρίζει την χρήση καρτών . Να εγκαταστήσουν όσο το δυνατό περισσότερα μηχανήματα υποδοχής καρτών ώστε να υπάρχει βάση για την επέκταση της χρήσης των καρτών.
Αν και το κόστος των μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS ) να μικρό (από 150 έως 350 ευρώ) θα μπορούσε να δοθεί ένα μικρό κίνητρο (ίσως μια επιδότηση) για την εγκατάσταση τους όχι μόνο στην εστίαση και στα εμπορικά καταστήματα αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς δικηγόρους μηχανικούς ηλεκτρολόγους υδραυλικούς ελαιοχρωματιστές και άλλους συναφείς κλάδους) που επίσης βαρύνονται με μεγάλη φοροδιαφυγή.
2. Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένα με την χρήση πιστωτικών καρτών.
Το ίδιο και για ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας ώστε να μην βρεθούν άνθρωποι να χάνουν ξαφνικά το αφορολόγητο γιατί δεν υπάρχουν καταστήματα που μπορούν να δεχθούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
3. Να υπάρξει κάποιο κίνητρο (μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή) για τους καταναλωτές ώστε το μέτρο να τύχει θετικής αποδοχής.
Το κίνητρο όμως να είναι λογικό ώστε να μην επηρεάσει τα δημόσια έσοδα όπως συνέβη το 2010 με το μέτρο των αποδείξεων.
Η άμεση σύνδεση του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα με μια τιμωρητική διάθεση για όσους δεν το ακολουθήσουν θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Την παραδοσιακή «έκπτωση» για όσους δέχονται να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία χωρίς καθόλου απόδειξη.
4. Οι τράπεζες να υποχρεωθούν να συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα αυξάνοντας μεν την ρευστότητα τους αλλά μειώνοντας τις προμήθειες που χρεώνουν για κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή (0,2 – 0,3% σήμερα ανάλογα με την τράπεζα).
Επίσης να μην «αυτοδιαχειρίζονται» τις εισπράξεις από τις επιχειρήσεις για δικό τους όφελος. Να μην έχουν δηλαδή το δικαίωμα να εξοφλούν αυτόματα δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις της επιχείρησης προς την ίδια την τράπεζα.
5. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο το υπουργείο να μην υποχωρήσει σε όσους αντιδράσουν στο μέτρο με προφανές στόχο τις συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» αλλά και την βιωσιμότητα τους, αφού κάποιοι μετατρέπουν την είσπραξη του ΦΠΑ σε κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησης τους.
Μάλιστα το μέτρο να συμπληρωθεί με την ηλεκτρονική διασύνδεση τω ταμειακών μηχανών με το ΥΠΟΙΚ και πιο εντατικό έλεγχο των πλαστών και εικονικών τιμολογίων ώστε να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
enikonomia.gr

Οι σκοτεινές πτυχές της ιρλανδικής ανάκαμψης...


Έναν χρόνο μετά ο Άντριου Μπράντσο θυμάται ακόμη την τραυματική εμπειρία της έξωσης από το σπίτι του. Αδυνατώντας να εξοφλήσει την υποθήκη του μετά από ένα ατύχημα που τον κατέστησε ανίκανο για εργασία, άφησε αρχικά την κατοικία του στο Δουβλίνο για να μετακομίσει στο σπίτι του στη μικρή πόλη Μάλινγκαρ, μία ώρα οδικώς δυτικά του Δουβλίνου.

Ωστόσο, η τράπεζά του δεν...
του επέτρεψε να μείνει στο σπίτι του. Όπως εκμυστηρεύτηκε ο 40χρονος Ιρλανδός, «δύο δικαστικοί επιμελητές ήρθαν δίπλα μου, με έσυραν έξω απ' το σπίτι και έφραξαν την είσοδο και τα παράθυρα».

Η κατάσταση βελτιώθηκε «φαινομενικά»

Οι ιρλανδικές τράπεζες προβαίνουν σε εξώσεις πολιτών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους

Πλέον ζει με τη σύντροφό του. Χωρίς εκείνη θα έμενε άστεγος, λέει. Η περίπτωση του Μπράντσο δεν είναι μεμονωμένη στην Ιρλανδία. Οι υποθέσεις εξώσεων στα δικαστήρια σχηματίζουν «βουνά». Σύμφωνα με αναφορές ιρλανδικών μέσων ενημέρωσης, σε ορισμένες πόλεις εκκενώνονται έως και 50 κατοικίες την ημέρα. Μια πραγματικότητα που αγνοείται συχνά όταν γίνεται λόγος για την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.

Η Τρις Μπέρνερ συνίδρυσε το 2011 μία οργάνωση που δραστηριοποιείται κατά των εξώσεων σε εθνικό επίπεδο. Τα μέλη της διαμαρτύρονται ότι παρ' όλες τις καλές οικονομικές ειδήσεις για την Ιρλανδία πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν τα σπίτια τους. Όπως επισήμανε, «μπορεί φαινομενικά τα πράγματα να είναι καλύτερα, αλλά αν μιλήσεις με τους ανθρώπους αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν τα σπίτια τους. Απλά προσπαθούν να δείχνουν γενναιότητα».

Από την κατάρρευση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος που απείλησε προ μερικών ετών σοβαρά το σύνολο της ιρλανδικής οικονομίας, η χώρα λαμβάνει σήμερα τον έπαινο των Βρυξελλών αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε τον περσινό Οκτώβριο ότι «ζηλεύει» την επιτυχία που σημείωσε η Ιρλανδία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα δραστικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Αύξηση των εξώσεων στην αρχή του 2015

Τα οικονομικά στοιχεία της Ιρλανδία βελτιώθηκαν, αλλά τα συμπώματα της χρηματοοικονομικής κρίσης παραμένουν εμφανή.

Παρά την οικονομική ανάκαμψη που σημειώθηκε και απέφερε στην Ιρλανδία προσωνύμια όπως «Κελτικός Τίγρης» και «Κελτικός Φοίνικας» που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, η χρηματοοικονομική κρίση εξακολουθεί να μετενεργεί. Πολλοί Ιρλανδοί καλούνται να εξοφλήσουν υπερτιμημένα ακίνητα που αγόρασαν με πολύ υψηλές υποθήκες, εξαιτίας της γενικευμένης υπερτίμησης στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τον Κόνσταντιν Γκάρτζιεφ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Ιρλανδικής Ένωσης Ενυπόθηκων Δανειστών, «τα οικονομικά στοιχεία της Ιρλανδίας είναι εξαιρετικά αυτό το διάστημα. Όμως, τα τρία τέταρτα της ανάπτυξης προέρχονται αποκλειστικά από πολυεθνικές επιχειρήσεις και φορολογική βελτιστοποίηση». Ο αριθμός των εξώσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση, παρατήρησε ο Κόνσταντιν Γκάρτζιεφ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα για πολλούς Ιρλανδούς.

από: "Deutsche Welle"

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (01.09.15)

                                                                                                                                                       από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σαν να μην υπήρξαν ποτέ θερινές εκπώσεις

Σε τέλμα η αγορά λόγω των capital controls -
Έρευνα - κόλαφος της ΕΣΕΕ
31/08/2015
Η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος, για 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις, κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή, με τη μείωση να ξεπερνά (μεσοσταθμικά) το -30%, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό (και πολλά άλλα ενδιαφέροντα) προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

 
Στο μεταξύ, από την έρευνα προκύπτει ότι οι καταναλωτές από τα τέλη Ιουλίου και μετά προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες του πλαστικού χρήματος ενώ «για πρώτη φορά στην έρευνα που πραγματοποιεί η ΕΣΕΕ σε επιχειρήσεις για τις θερινές εκπτώσεις, η περίοδος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ παραδοσιακά ήταν το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων δηλαδή μεταξύ 15/7 και τέλος Ιουλίου. Η παραπάνω αλλαγή είναι απολύτως συμβατή με τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την εύλογη καθυστέρηση της προσαρμογής των καταναλωτών σε κλειστές τράπεζες και τα όρια των capital controls» όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Σε ότι αφορά στο πλαστικό χρήμα, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, και από την έρευνα αποδεικνύεται η στροφή του αγοραστικού κοινού στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις θερινές εκπτώσεις του 2015 από πέρυσι. Η αύξηση της χρήσης εμφανίζεται στο 32-36%.
Επιπλέον, τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΕΕ για την εμπορική κίνηση της καλοκαιρινής περιόδου το 2015, καταλήγουν στα παρακάτω αποτελέσματα:

Δείτε την 60χρονη που πετυχαίνει με τόξο μήλο στο κεφάλι της!

  

Δείτε το σέ πλήρη οθόνη. Είναι υψηλής ευκρίνειας  καί αξίζει τόν κόπο!

Φοιτητής του ΑΠΘ κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης

undefined
16:06 | 31 Αυγ. 2015
tvxs.gr
Την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης Antonín Dvořák (Αντονίν Ντβόρζακ*), στην κατηγορία νεαρών συνθετών, κατέκτησε ο φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ορέστης Παπαϊωάννου.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να γράψουν στην Πράγα δύο νέα έργα, κατά την περίοδο από τις 27 έως τις 31 Ιουλίου, βασισμένα σε μουσικά θέματα που δόθηκαν από την επιτροπή του διαγωνισμού.

Το πρώτο έργο αυστηρού στυλ, με το οποίο διακρίθηκε ο Ορέστης Παπαϊωάννου, λέγεται «Prague Canon» και είναι κανόνας για ορχήστρα εγχόρδων.

Ο Ορέστης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας, στην τάξη ανώτερων θεωρητικών του Γιάννη Γκουράνη και στην τάξη κλαρινέτου του Δημήτρη Παπαϊωακείμ. Σήμερα, συνεχίζει τις σπουδές του στο ΑΠΘ, στην κατεύθυνση Σύνθεσης της τάξης του Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Χρήστου Σαμαρά.

*Σημείωση "Ν.Μ." : O Antonín Dvořák είναι ο Τσέχος μουσουργός πού συνέθεσε, μεταξύ άλλων σπουδαίων έργων, τήν περίφημη Συμφωνία "Από τό Νέο Κόσμο" ("From the New World" Op. 95), συνήθως αποκαλούμενη "Συμφωνία τού Νέου Κόσμου".

Δήμος ξόδεψε 370.000 ευρώ για κόλλυβα και κηδειόχαρτα σε ένα χρόνο

23:17 | 31 Αυγ. 2015
tvxs.gr
Κι όμως ο δήμος Καλαμαριάς είχε ξοδέψει 370.000 ευρώ για κόλλυβα, φέρετρα και κηδειόχαρτα σε ένα χρόνο. Τώρα ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας του ίδιου δήμου Δημήτρης Λέκκας, κατηγορούνται για οικονομικό σκάνδαλο με επίκεντρο τη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς. Η αντεισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου προτείνει να παραπεμφθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Η «μαύρη τρύπα» που προέκυψε στα δημοτικά ταμεία εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ η υπόθεση αφορά το χρονικό διάστημα 2002-2006, διάστημα κατά το οποίο οι οικονομικοί επιθεωρητές, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν στην Επιχείρηση, διαπίστωσαν πολλές φορολογικές παραβάσεις και σωρεία οικονομικών ατασθαλιών.
Μεγάλο μέρος της υπόθεσης συνδέεται με συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους που ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2005 η Επιχείρηση ξόδεψε σχεδόν 370 χιλιάδες ευρώ για κόλλυβα, λουλούδια, φέρετρα, εκτυπώσεις αγγελτηρίων κηδειών - μνημόσυνων κ.ά., χωρίς να εκδοθούν τα προβλεπόμενα τιμολόγια πληρωμής. Κατά την ίδια χρονιά, η Επιχείρηση εισέπραξε 120 χιλιάδες ευρώ από τελετές μνημόσυνων, κηδειών, λουλούδια, στεφάνια, κεριά κ.ά., για τα οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Παράλληλα, στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες, από τις οποίες οι πιο κραυγαλέες συνδέονται με τα παρακάτω: μη προβλεπόμενες - από το Καταστατικό της Επιχείρησης - δωρεές προς οργανισμούς και συλλόγους, δωρεές κηδειών για άπορους δημότες χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά απορίας, αμοιβές για νεκροθάφτες, ιερείς, ψάλτες και νεκροκομιστές δίχως να υπάρχει καμία προς τούτο υποχρέωση της Επιχείρησης, άτυπες συμβάσεις με πρατήρια υγρών καυσίμων όπου «φούλαραν» τα αυτοκίνητά τους υπάλληλοι της Επιχείρησης, δήθεν χορήγηση εκπτώσεων σε δημότες για τέλεση κηδειών με το ποσό της έκπτωσης να καταλήγει στις «τσέπες» εμπλεκόμενων προσώπων.
Ακόμη, τα εμπλεκόμενα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης κατηγορούνται - σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση - ότι παρέλειψαν να προβούν σε επωφελή τοποθέτηση των ταμειακών της διαθεσίμων σε έντοκο τραπεζικό λογαριασμό χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να απολέσει το όφελος που θα προέκυπτε από την είσπραξη των αντίστοιχων τόκων.
Η εισαγγελέας, τέλος, ζητά να παύσει οριστικά - λόγω θανάτου - η ποινική δίωξη σε βάρος του Ολυμπιονίκη της πάλης Παναγιώτη Ποικιλίδη, ο οποίος διετέλεσε κατά το παρελθόν πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιχείρησης.
Για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη θα αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.

Σημείωση : O υπότιτλος ("Γράφτα καί ...κλάφτα"!) είναι τής "Ν.Μ."

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                          από "ΤΑ ΝΕΑ"

H Ζωή είναι αλλού...


ΒΙΝΤΕΟ...
Σηκώθηκε, σχεδόν αθόρυβα. Πλησίασε τη Ζωή, την ώρα που παρακολουθούσε ατάραχη τους συμβασιούχους της βουλής να διαμαρτύρονται.
Χωρίς να...
το σκεφτεί, η κυρία Καριοφίλη (μια από τους απολυμένους του κοινοβουλίου), άρπαξε το μικρόφωνο και ξέσπασε. Δακρυσμένη και με φωνή τρεμάμενη, είπε: «Ήταν τεράστια απογοήτευση, περίμενα διαφορετικά πράγματα από σας. Θα ήθελα να το νιώσετε αυτό που σας λέω. Δεν λέω ψέματα. Πρέπει να βρείτε τρόπο να αποκαταστήσετε την αδικία».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξαμε ουτε κομματόσκυλα, ούτε αργόσχολοι. Μένουμε στο δρόμο, χωρίς ρεύμα, με παιδιά, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μην με κοιτάτε ειρωνικά, δεν σας λέω ψέματα. Στεναχωριέμαι που βλέπω νέους ανθρώπους με αυτό το ειρωνικό βλέμμα. Περίμενα να υπερασπιστείτε τα εργατικά μας δικαιώματα. Δεν κρίνεται κανείς από τα λόγια, αλλά από τις πράξεις».
Η Κωνσταντοπούλου  την άκουσε, αλλά δεν της απάντησε...