Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ο πορτογαλικός ιός είναι ο όνυχας ενός λέοντα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ

Κώστας ΚαλλίτσηςΑυτό που συνέβη στην Πορτογαλία είναι γνωστό. Ο πορτογαλικός όμιλος Espirito Santo International, που κατέχει 25% στην τράπεζα Banco Espirito Santo, μία από τις μεγαλύτερες πορτογαλικές αλλά όχι μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τράπεζα με 43 δισ. ευρώ ενεργητικό, καθυστέρησε να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμο χρέος που είχε πουλήσει σε πελάτες του. Παρότι η Banco Espirito Santo διευκρίνισε ότι αυτή η καθυστέρηση δεν αφορά και δεν επηρεάζει τους δικούς της πελάτες, ο φόβος εξαπλώθηκε αστραπιαία. Την Τετάρτη, οι μετοχές του ομίλου έκαναν βουτιά. Την Πέμπτη (όταν η Ελλάδα επέμεινε να βγει στις αγορές για 3 δισ. ευρώ...) ο πανικός επεκτάθηκε σε όλες τις αγορές. Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών όλων των εταιρειών του ομίλου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε χαμηλό 7μήνου. Ανεστάλη η διαπραγμάτευση αρκετών ιταλικών τραπεζών. Η Banco Popular Espanol ανέστειλε την έκδοση ομολόγου CoCo για 500 εκατ. ευρώ. Πτώση στα ευρωπαϊκά και, μαζί, στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Τα κεφάλαια έφευγαν πανικόβλητα από μετοχές και ομόλογα, έσπευδαν να βρουν καταφύγιο στον χρυσό (που έφτασε στο υψηλό τεσσάρων μηνών) και στο γιεν.

Ολα αυτά, επειδή καθυστέρησε η πληρωμή ενός κουπονιού;

Εξ όνυχος τον λέοντα. Ονυχας, το κουπόνι. Λέοντας είναι η νέα χρηματοπιστωτική φούσκα που σχηματίζεται. Οπως είπε ο Claudio Borio, επικεφαλής του τμήματος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αυτά που συμβαίνουν, τα έχουμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν – κι αυτό είναι το απογοητευτικό. Προ ημερών, στις 29 Ιουνίου, η BIS, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετέχουν η κ. Yellen της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο κ. Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, οι πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών Κίνας, Ιαπωνίας, Ινδίας και πολλών άλλων χωρών, έστειλε από τη Βασιλεία της Ελβετίας ηχηρό μήνυμα ότι η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως οδηγείται σε μια νέα κρίση.

Τι συμβαίνει; Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου παρέχουν άφθονη και φθηνή ρευστότητα, επιχειρώντας να στηρίξουν την διεθνή ανάκαμψη με την άσκηση «μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών» - πολιτικών που κρατούν τα επιτόκια στην περιοχή του μηδενός επί μακρόν και πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης ή/και παρέμβασης στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Παρέχουν, στην ουσία, άφθονα φθηνά κεφάλαια, επιδιώκοντας...

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα



                                                                                                                                                        (ΤΑ ΝΕΑ 12/7/14)

Συγκρίσεις... (από τήν παγκόσμια ιστορία τού ποδοσφαίρου)


To «Μαρακανάζο» είναι και θα είναι μοναδικό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2014 00:37 |
To «Μαρακανάζο» είναι και θα είναι μοναδικό

Γιάννης Λαμπίρης
Βιάστηκαν πολλοί, αναλυτές και μη, να μιλήσουν για ένα νέο «Μαρακανάζο» συγκρίνοντας την συντριβή της Βραζιλίας από τη Γερμανία με 7-1, με την τραγωδία του χαμένου αγώνα με την Ουρουγουάη το 1950 που στοίχισε και τον παγκοσμιο τίτλο στη Σελεσάο.

Καμία σχέση όμως δεν έχει το «Μινεϊράσο» (που βγαίνει από το όνομα του σταδίου «Μινεϊράο» του Μπέλο Οριζόντε) με την τραγωδία του 1950.

Και είναι πολύ απλό το γιατί.

Τότε, μιλάμε για μια υπερομάδα που «πέταγε φωτιές» σε κάθε παιχνίδι, με μια τρομερή επιθετική γραμμή προεξέχοντος του Αντεμίρ, αλλά και του Φριάκα καθώς και του Τσίκο και του Ζαϊρ. Είχαν μέσο όρο πάνω από τέσσερα γκολ και στην τελική φάση είχαν φιλοδωρήσει με 7-1 την Ισπανία και 6-1 τη Σουηδία (με τις οποίες είχε…αγκομαχήσει η Ουρουγουάη, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 με την Ισπανία και νικώντας 3-2 τη Σουηδία).
Χρειάζονταν μόνο το βαθμό της ισοπαλίας μπροστά σε 200.000 φίλους τους στο αχανές Μαρακανά του Ρίο για να πάρουν το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου έμοιαζε ως η καλύτερη ευκαιρία για ένα έθνος που είχε προσφάτως επανακτήσει τη δημοκρατία του ύστερα από δεκαπέντε χρόνια δικτατορίας, να ορθώσει ξανά το ανάστημα του και να νοιώσει περήφανο για το ποδόσφαιρο που το λατρεύει σαν θρησκεία.

Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν...

Oι μεγάλες φιλίες ποτέ δέν ξεχνιούνται...

Τετ-α-τετ Φιντέλ Κάστρο - Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κούβα

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον Φιντέλ Κάστρο
Τετ-α-τετ Φιντέλ Κάστρο - Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κούβα



Η Κούβα ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, σε μια προσπάθεια να αναζητήσει παλιούς συμμάχους και νέους φίλους.

Ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και τον αδελφό του Ραούλ.

Η συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο έγινε στο σπίτι του, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι εύθραυστη.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις διεθνείς σχέσεις και τους δεσμούς Ρωσίας-Κούβας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina της Κούβας, ο Πούτιν υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι και πάλι έτοιμη να συνεργαστεί πιο βαθιά και πιο μακροπρόθεσμα με την Κούβα.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο διέγραψε χρέος της Αβάνας από τη σοβιετική εποχή το οποίο ανερχόταν σε 26 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί σε περίοδο 10 ετών.

Ο Πούτιν στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αργεντινή και στη Βραζιλία, όπου θα παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αναμένεται να έχει και σύντομη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επίσης θα παρακολουθήσει τον τελικό.

Κατόπιν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στις 15-16 Ιουλίου στην Μπραζίλια.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει την εμβάθυνση της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πούτιν σε αυτό το ταξίδι.
tanea.gr

Άνω κάτω το ασφαλιστικό...

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το νέο ασφαλιστικό σύστημα
Οι σχεδιασμοί για την ενοποίηση όλων των ταμείων, που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα, φέρνουν μεγάλες ανατροπές στους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων.

Ήδη το ΚΕΠΕ επεξεργάζεται την...
μελέτη για τη βιωσιμότητα και τους όρους του νέου ασφαλιστικού. Κυριότερη αλλαγή είναι η ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», το Δημόσιο θα είναι κομμάτι του ΙΚΑ μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ανατρέπει τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 έτη. Ζητούμενο είναι αν θα δοθεί μεταβατικό διάστημα για όσους έχουν θεμελιώσει ήδη δικαίωμα με τα όσα ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ενοποιήσεις θα είναι διοικητικές και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάργηση διοικήσεων και επιτροπών.

Η ενοποίηση είναι ένας από τους όρους που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και περιγράφεται με τον όρο «recalibrating», δηλαδή επανεξέταση όρων και παραμέτρων.

Τα 4 σενάρια που επεξεργάζεται το ΚΕΠΕ περιλαμβάνουν 3 ή 4 φορείς συνολικά ενώ υπάρχει και μια πρόταση για ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης και συνταξιοδότησης με επιμέρους διακριτούς τομείς από κάθε κλάδο.

Ένα από τα σχέδια για 3 Ταμεία θα περιλαμβάνει τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο ΙΚΑ ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η συνένωση του ΕΤΑΑ με τον ΟΑΕΕ και ένα κομμάτι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε ένα υπερταμείο επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Η κατεύθυνση που έχουν δώσει οι δανειστές είναι να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο ενοποιήσεων σε 3 ή 4 ταμεία αλλά με ημερομηνία λήξεως ώστε όλα τα ταμεία να ενοποιηθούν τελικά σε ένα. Ο ορίζοντας ενοποίησης είναι το τέλος του 2015 ή οι αρχές του 2016.
 

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας :

giatros-sintagi
«Σχέδιο γενοκτονίας του ελληνικού λαού»
«Για απαράδεκτη απόφαση που ουσιαστικά καταργεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένα πραγματικό σχέδιο γενοκτονίας του ελληνικού λαού», κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Η ΟΕΝΓΕ τονίζει πως πρόκειται για πρωτοφανή ποινικοποίηση της ιατρικής και καλεί τις Ενώσεις Γιατρών «να ενημερώνουν τους πολίτες και να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με βάση τον όρκο τους και όχι τα γενοκτόνα διατάγματα των εντολοδόχων της τρόικας».
Ο ΠΙΣ έχει καταθέσει και νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Με πρόσχημα τη συνταγογράφηση μπορούν να απολύουν και να σύρουν γιατρούς στα δικαστήρια, αναφέρει ο πρόεδρος της  ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
«Η συγκυβέρνηση επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Μάλιστα το πράττει παρά κι ενάντια στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που το είχε απαγορεύσει. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που ουσιαστικά καταργεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένα πραγματικό σχέδιο γενοκτονίας του ελληνικού λαού.
Με την απόφαση ορίζεται ανώτατο μέσο μηνιαίο όριο ανά συνταγή. Όποιος γιατρός ξεπεράσει το όριο μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό ή και να διωχτεί ποινικά. Η παραπομπή του γιατρού επαφίεται στην κρίση των προϊσταμένων του, δηλαδή με πρόσχημα τη συνταγογράφηση μπορούν να απολύουν και να σύρουν γιατρούς στα δικαστήρια.
Το πλαφόν συνταγογράφησης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, που ορίζει ότι ο γιατρός πρέπει με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί την υγεία του ασθενούς. Τώρα όμως ο γιατρός θα βρίσκεται υπό συνεχή απειλή απόλυσης και ποινικών δικαστηρίων και θα επιλέγει την θεραπεία με κριτήριο όχι τον ασθενή αλλά την αποφυγή της δίωξής του. Πρόκειται για πρωτοφανή ποινικοποίηση της ιατρικής.
Σημειώνουμε πως το πλαφόν σε ορισμένες ειδικότητες είναι πολύ μικρό (π.χ. παιδιατρική 30-40 ευρώ), που σημαίνει ότι αν ο πρώτος ασθενής του μήνα πάρει συνταγή μεγαλύτερης αξίας τότε ο γιατρός θα ειδοποιηθεί ότι κινδυνεύει με δίωξη και θα διαλέγει για τους επόμενους ασθενείς του αγωγή με μοναδικό κριτήριο την τιμή, αγνοώντας τις συνέπειες για την υγεία του ασθενούς.
Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να ενημερώνουν τους πολίτες και να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με βάση τον όρκο τους και όχι τα γενοκτόνα διατάγματα των εντολοδόχων της τρόικας».
 

Ακτές ώρα μηδέν...


‘Η απελευθέρωση των τεράστιων δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης’, δηλώνει σε εισαγωγικό σημείωμα ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, ‘είναι ο μόνος στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου’.
Στο όνομα της ανάπτυξης, η εκποίηση βαφτίζεται αξιοποίηση και ...
αποκτάει και ταμείο. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ, μοναδικό ‘προνόμιο’ της Ελλάδας παγκόσμια, στο οποίο μεταβιβάζεται σταδιακά η κυριότητα των δημοσίων ακινήτων που θα ενταχθούν σε αυτό, όπως ο αιγιαλός.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, δεδομένου ότι τα περισσότερα ακίνητα, για τα οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι παραθαλάσσια, το επίμαχο νομοσχέδιο παραχωρεί τμήματα του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και θαλάσσιους και λιμναίους χώρους, νησίδες, υφάλους, σκοπέλους κ.τ.λ. στους επιχειρηματίες επενδυτές και επιτρέπει σε αυτούς χρήσεις γης και κατασκευές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, το άρθρο 24 του Συντάγματος, τις Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας και των ακτών και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας. Το σχετικά πρόσφατο παράδειγμα προς αποφυγήν της Ισπανίας, με την εφαρμογή αντίστοιχου νομοσχεδίου, δεν πτοεί τους εδώ ιθύνοντες και τελικά η επανάληψη καθίσταται μήτηρ κάθε παθήσεως.

1η Ιουνίου 2009 η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει φωτορεπορτάζ με το εξής κεντρικό σχόλιο: ‘Τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι πάλαι ποτέ πανέμορφες ισπανικές ακτές έχουν καταστραφεί από την κατασκευή ξενοδοχείων, πολυκατοικιών και δεύτερων (εξοχικών) κατοικιών. Εδώ είναι μερικά από τα χειρότερα παραδείγματα…’ παραθέτοντας στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό που πιστοποιούσε το συγκεκριμένο σχόλιο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Τέρμα οι κοπάνες, για τους βουλευτές...



Από τον Οκτώβρη,  θα χτυπάνε κάρτα στην βουλή...
 Hλεκτρονικό παρουσιολόγιο θα υπάρχει από τον Οκτώβριο στην βουλή, προς... θλίψη πολλών βουλευτών που...
εντός δεκαλέπτου, περνούν από Ολομέλεια και Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, υπογράφουν και μετά, είναι ελεύθεροι για τις άλλες «δουλειές» τους.
 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του "Ελευθερου Τυπου της Κυριακής", ΕΔΩ...
 (

Φώφη Γεννηματά: Τίποτα παραπάνω από μια συγκόλληση αποκομμάτων η Ελιά


  Παραπολιτική

Την άποψη ότι το εγχείρημα της Ελιάς απέτυχε παταγωδώς εξέφρασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά ανέφερε:
"Η ΕΛΙΑ δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια προεκλογική συνεργασία. Απευθυνθήκαμε στα υπόλοιπα κόμματα του χώρου της Κεντροαριστεράς, χωρίς επιτυχία.

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως θέλαμε και τελικά δεν έγινε τίποτα παραπάνω από μια συγκόλληση αποκομμάτων.Είναι φανερό ότι η ΕΛΙΑ δεν μπόρεσε να υποκαταστήσει τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και να υπηρετήσει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε".
                                                                             --------

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο όμως υπάρχει μια μικρή διαφορά. Όλοι όσοι είμαστε έξω από τον χορό μπορούμε πότε να συμφωνούμε και πότε να διαφωνούμε με τα διάφορα που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανείς να μας ζητάει τα ρέστα.

Το πρόβλημα είναι ότι η κ. Γεννηματά όπως και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν από την αρχή ότι αυτή θα ήταν η κατάληξη της Ελιάς και γνώριζαν πολύ καλά πόσο εξευτελιστική ήταν για το ιστορικό κόμμα η ταύτιση με Μπίστηδες και 3μελεις «κινήσεις του χώρου».

Παρ'όλα αυτά, δεν έκαναν τίποτα φοβερό για να αποτρέψουν τη σημερινή κατάντια και κάπως έτσι επέστρεψαν στο εκδοτικό/επιχειρηματικό κατεστημένο να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του νονού.