Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

To μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας...


Τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Με τα ιστορικά μας εφόδια και αρραγή ενότητα μπορούμε και πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους και ιδίως να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη»...

real.gr

ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ : Η δημοτική αρχή έβαλε το κάρο μπροστά από το γάιδαρο

Από τή δημοτική σύμβουλο, τής μείζονος αντιπολίτευσης, κυρία Ντίνα Σαμψούνη λάβαμε τό παρακάτω κείμενο τό οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο :

Η δημοτική αρχή έβαλε το κάρο μπροστά από το γάιδαρο
  -----
ΣΚΟΝΤΑΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Mε την απόφαση 236 το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου  απέρριψε τις διαδικασίες  ανάθεσης του δήμου Μυκόνου, σε ιδιώτη εργολάβο την αποκομιδή απορριμμάτων.
Δεν πέρασε το στάδιο του ελέγχου νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο (όχι λόγω φυσικά των ενστάσεων μεταξύ των εταιρειών) ο διεθνής διαγωνισμός για την καθαριότητα. Παρά τις δημόσιες περήφανες τοποθετήσεις του δημάρχου, ότι ο ανάδοχος  θα πιάσει δουλειά τέλη Ιουνίου πέρασε ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, o Oκτώβριος και άφαντος ο εργολάβος  .
Ανύπαρκτη η προετοιμασία της δημοτικής αρχής, με δεδομένη πια την ανικανότητά της και που ενώ μιλάει συνεχώς για ενέργειες και λύσεις σε προβλήματα, όσες απόπειρες αποτόλμησε είναι παιδαριωδώς επιπόλαιες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Είναι σημαντικό  να  τονίσουμε,  πως η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι δεσμευτική, απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου. Δεν είναι υποχρέωση ούτε της πολιτείας αλλά ούτε  της περιφέρειας.
Τον Απρίλιο  η διοίκηση του δήμου προκήρυξε  διεθνή διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων, από εργολάβο με αμοιβή 2.142.000 ευρώ.
Θεωρώντας δεδομένη την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας τον Ιούνιο, η δημοτική αρχή, ενόψει του καλοκαιριού, δεν φρόντισε να προβεί σε ενέργειες πρόσληψης έκτακτου εποχιακού προσωπικού καθαριότητας.
Στην συνέχεια όταν συνειδητοποίησε  ότι   ο διαγωνισμός θα αργήσει να τελεσφορήσει, άρχισε να προσλαμβάνει άτομα για την υπηρεσία καθαριότητας, για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Οι προσλήψεις  απαραίτητες μεν ετεροχρονισμένες δε, έφτασαν  αισίως τα 41 άτομα. Σημειωτέον ότι 41 το έκτακτο  και 33 το μόνιμο προσωπικό, σύνολο 74 άτομα απασχολήθηκαν και κάποιοι απασχολούνται μέχρι σήμερα στην υπηρεσία καθαριότητας!
Ταυτόχρονα, με την διαπίστωση ότι  η τελική κατακύρωση επιλογής αναδόχου απαιτεί χρόνο πέρα της τουριστικής περιόδου, παίρνει απόφαση το Δ.Σ. και η Οικονομική  Επιτροπή, να διεξαχθεί πρόχειρος διαγωνισμός για την αποκομιδή απορριμμάτων. Οι  παραπάνω αποφάσεις  μπήκαν στην ναφθαλίνη, καθώς το ίδιο θρίλερ διαδραματίστηκε την ίδια περίοδο  και για τον διαγωνισμό διαχείρισης του ΧΥΤΑ, όπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ήδη ακυρώσει  τον αντίστοιχο πρόχειρο διαγωνισμό. Με την βεβαιότητα της ακύρωσης δεδομένη λοιπόν, η διοίκηση του δήμου κατήργησε την παραπάνω διαδικασία.
Και με αυτά και με τα άλλα, φτάσαμε σε αυτό που απέμεινε και δεν είχε επιχειρηθεί ακόμα, την  απευθείας ανάθεση με απόφαση δημάρχου αποκομιδής απορριμμάτων, τον μήνα Σεπτέμβριο.
Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω  έχουμε το  ερυθροσταυρικό κίνημα των επιχειρηματιών που συνδράμει προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες και πραγματοποιεί την διαδικασία της αποκομιδής και μεταφοράς  των απορριμμάτων. Και για να μην αδικούμε κανέναν , όλοι ξέρουμε  τους επιχειρηματίες που πάντα συνδράμουν με την αρωγή και δράση τους στα πάσης φύσεως προβλήματα του νησιού, με μόνο κίνητρο το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για αυτό. Αντίστοιχα επειδή και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας σε αυτό το μικρό νησί που ζούμε, ξέρουμε και αυτούς που η προσφορά τους γίνεται με στόχο την  άσκηση επιρροής, της αντιπαροχής εξουσίας και εξευμενισμού  και  στο άμεσο η έμμεσο αντάλλαγμα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει κανείς να αναρωτηθεί  που πηγαίνουν όλα τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα που πληρώνει ο δημότης, αφού η αποκομιδή πραγματοποιείται από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα από ιδιώτες άνευ ανταλλάγματος για τον δήμο;

Ανακεφαλαιώνοντας
Η παντελής απουσία σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, η γνωστή πια ανικανότητα οργάνωσης διαδικασιών, η αποδεδειγμένη προχειρότητα της δημοτκής αρχής παρά  τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις και την στρατιά συμβούλων που κοστίζουν στους δημότες  πολλές χιλιάδες ευρώ, μας οδήγησαν
  1. Σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό που σκόνταψε στα σκαλιά του Ελεγκτικού Συνεδρίου ύψους 2.412.000 στις 9-4-2015
  2. Σε έναν πρόχειρο διαγωνισμό 67.800 στις 15-7-2015 που καταργήθηκε
  3. Σε προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας 41 ατόμων
  4. Σε μια απευθείας ανάθεση 19.800 στις 3-9-2015
  5. Στην διάθεση και προαιρετική βούληση  επιχειρηματιών της συνδρομή τους στην αποκομιδή απορριμμάτων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού
Το εύκολο που έγινε δύσκολο
Δυό λόγια τώρα για την επιλογή του τρόπου από την δημοτική αρχή της αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας. Είναι πολύ εύκολος  τρόπος μετάθεσης των ευθυνών  η εργολαβική ανάθεση έναντι τιμήματος, υπηρεσιών στα πλαίσια αρμοδιοτήτων του δήμου. Επί του προκειμένου άκρως ελκυστικά είναι τα δυόμισι εκατομμύρια για έναν εργολάβο και βολικό για την διοίκηση του δήμου. Το δύσκολο θα ήταν η αυστηρή οργάνωση και μεθόδευση από πλευράς του, να έχουμε σωστό αποτέλεσμα με την ενεργοποίηση και ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών και την  ορθολογική διαχείριση του εξοπλισμού. Αν είχε επιλεγεί το μοντέλο της δημοτικής διαχείρισης θα είχαμε ως αποτελέσματα εκτός από την  οικονομική ωφέλεια προς την μυκονιάτικη κοινωνία και  την λειτουργία ενός μηχανισμού  που να καλλιεργεί μια κοινωνική αγωγή και κουλτούρα διαχείρισης των απορριμμάτων των δημοτών. Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε έναν πρόχειρο διαγωνισμό τον Απρίλιο ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού και να αντιμετωπίσουμε μετά το ζήτημα με ορίζοντα και όραμα. Στα πλαίσια μάλιστα της υποχρεωτικής κατάρτισης τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων ωφελιμότερο και επιβεβλημένο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας διευρυμένης διαβούλευσης για αυτό.
Οι λύσεις γεννώνται, δεν σερβίρονται
Να προσθέσουμε τούτο. Μια σοβαρή και υπεύθυνη διοίκηση απαιτείται να ιεραρχεί τους στόχους, να συνάγει προτεραιότητες, να κρίνει αν πραγματοποιούνται και σε ποιο ποσοστό οι στόχοι της, καθώς και  πόσο σωστά (μεθοδικά) τους επιδιώκει.
Τέλος να θέσουμε το θέμα της ενημέρωσης που με μεγάλη συνέπεια αποφεύγει ο κ. δήμαρχος για όλα σχεδόν τα σοβαρά θέματα.  Καμία ενημέρωση δεν παρείχε στα δύο  δημοτικά συμβούλια που μεσολάβησαν για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα του νησιού,  τόσο για την πορεία του διαγωνισμού, την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και για την τύχη των ενστάσεων  από την πλευρά του δήμου. Προφανώς και δεν χωράνε λαϊκισμοί και ιδεοληψίες.
Όμως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την ανύπαρκτη ενημέρωση.

ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Με παρελάσεις ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική στην Αθήνα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στην παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου.

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού. Μετά το τέλος της παρέλασης θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ενώπιον του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση για την επέτειο του «Όχι».

Στην παρέλαση συμμετείχαν φέτος όλα τα σχολεία της Α' Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα καθώς επίσης και το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού και ομάδα των special Olympics.

«Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ζωντανό, είναι μήνυμα κατά του ναζισμού, κατά του ρατσισμού, κατα του πολέμου», τόνισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε το μήνυμα της επετείου «επίκαιρο», καθώς «χιλιάδες πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης».

Ακόμη, ο κ. Φίλης συνεχάρη τα παιδιά που παρέλασαν και τους δασκάλους τους και ανέφερε ότι θεμέλιο της δημοκρατίας είναι το δημόσιο σχολείο. «Οφείλουμε να το ενισχύσουμε και να το εμπιστευτούμε», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ανέφερε ότι «στα παιδιά που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία χρωστάει μια Παιδεία που προάγει τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία. Διότι μόνο με ελευθερία και με αλληλεγγύη οι κοινωνίες και τα έθνη προοδεύουν και γράφουν έπη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος στις δηλώσεις του άφησε αιχμές για τα επεισόδια που γίνονταν κατά το παρελθόν στις παρελάσεις: «Χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάνουμε τις εθνικές μας επετείους χωρίς επεισόδια. Και αυτό γιαίι όσοι τα προκαλούσαν τώρα πια είναι πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβερδος.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Η σημασία του αντιφασιστικού αγώνα είναι και πάλι σήμερα επίκαιρη. Η ενότητα και ο ενθουσιασμός που επέδειξε τότε ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι παράδειγμα και για τη σημερινή, κρίσιμη περίοδο».

από  tanea.gr

«Μήνυμα κατά του ναζισμού, του ρατσισμού, του πολέμου»

28ης Οκτωβρίου 2015 Στιγμιότυπο από την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


Τη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που ολοκληρώθηκε κατά τις 12 μ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, παρακολούθησαν ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Καμίνης και εκπρόσωποι των κομμάτων και της εκκλησίας.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ζωντανό, «είναι μήνυμα κατά του ναζισμού, κατά του ρατσισμού, κατά του πολέμου». Το χαρακτήρισε «επίκαιρο», καθώς «χιλιάδες πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης».
Στις δηλώσεις του μετά την παρέλαση ο κ. Φίλης είπε ότι η Ελλάδα «κάνει ο,τι μπορεί, πιστή στην δημοκρατικής παράδοσή της. Γνωρίζει από προσφυγιά και γνωρίζει να ανταποκρίνεται όταν η ιστορία το απαιτεί».
Νίκος Φίλης Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 
 | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Συνεχάρη τα παιδιά που παρέλασαν και τους δασκάλους τους και ανέφερε ότι θεμέλιο της δημοκρατίας είναι το δημόσιο σχολείο. «Οφείλουμε να το ενισχύσουμε και να το εμπιστευτούμε», πρόσθεσε.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Η σημασία του αντιφασιστικού αγώνα ειναι και πάλι σημερα επίκαιρη. Η ενότητα και ο ενθουσιασμός που επέδειξε τότε ο ελληνικός λαός πρέπει να ειναι παράδειγμα και για τη σημερινή, κρίσιμη περίοδο».
 efsyn.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


«Πενάκια εφ’ όπλου» με δυναμική παρουσία στον ελληνοϊταλικό πόλεμο

 Τα σατιρικά σκιτσάκια όπου απελπισμένοι Ιταλοί έρχονται αντιμέτωποι με αγέρωχους Εύζωνες δεν έλειπαν ποτέ από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το ’40-’41 (συλλογή Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Θεσσαλονίκης).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Επετειακή η σημερινή μέρα, αρχεία σκαλίζονται για να τιμήσουν τους πρωταγωνιστές στα μέτωπα και στα μετόπισθεν του Ελληνοϊταλικού πόλεμου ’40-’41. Ανάμεσά τους η ελληνική γελοιογραφία: τα σατιρικά σκιτσάκια όπου απελπισμένοι Ιταλοί έρχονται αντιμέτωποι με αγέρωχους εύζωνες. Ηταν το κυρίαρχο θέμα που μαζί με τις εξελίξεις στο μέτωπο δεν έλειπαν ποτέ από τα καθημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Δεκάδες γελοιογράφοι της εποχής, συστρατευόμενοι, με τα πενάκια... «εφ’ όπλου» διακωμώδησαν τους εισβολείς, απογείωσαν τη δόξα των μαχόμενων, τόνωσαν τον ενθουσιασμό, εμψύχωσαν άμαχους και μαχητές.
Στόχος τους ο Μπενίτο Μουσολίνι και στο πρόσωπό του ο φασισμός. Πάνω του οι σκιτσογράφοι εξάντλησαν όλη την ευρηματικότητά τους για την αποκαθήλωσή του, εξαπολύοντας καυστικές επιθέσεις ενάντια στην πολιτική του, την προσωπικότητά του, στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του, ακόμη και στην οικογένειά του. Η καρικατούρα του –ένα κοντόχοντρο φαλακρό ανθρωπάκι με μεγάλο κεφάλι– διακωμωδούσε τον εχθρό, δαιμονοποιούσε τον φασισμό. Αντίπαλον δέος, ο ελληνικός στρατός: τσαρουχοκίνητες φάλαγγες, τσαρουχοφράγματα, βροχή από τσαρούχια, βόμβες-τσαρούχια, ακόμη και ένα και μόνο τσαρούχι –σύμβολο της ελληνικής λεβεντιάς– ορθώνεται στον δρόμο των Ιταλών. Ηρωας στα πενάκια δεν είναι τα πρόσωπα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά ο αγνός Ελληνας, με τη χλαίνη ή τη φουστανέλα, με το μουστάκι και την επαρχιώτικη προφορά που μετέτρεπε τον πόλεμο σε πανηγύρι θριάμβου.
Η εύθυμη τέχνη στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ως πηγή τεκμηρίωσης ενός ιστορικού γεγονότος και ως εκφραστής της σύγχρονης επικαιρότητας είναι η θεματική της επετειακής έκθεσης «Πενάκια εφ’ όπλου» που φιλοξενεί το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ευρηματικές γελοιογραφίες, κεφάτες και ποικίλες, που σήμερα ανήκουν στη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, προβάλλουν τη δυναμική της σάτιρας και ειδικά της πολιτικής γελοιογραφίας σε όλη τη διάρκεια του β’ Παγκοσμίου πολέμου. Φέρουν την υπογραφή κορυφαίων καλλιτεχνών της ελληνικής γελοιογραφίας. Ανάμεσά τους ο πρώτος πυρήνας μιας γενιάς σκιτσογράφων που έφερε στην Ελλάδα το κύμα των Μικρασιατικών μετά το ’22 (Κ. Ασλόγλου, Γ. Γκεϊβέλης, Φ. Δημητριάδης, Ν. Καστανάκης, Σ. Αντωνιάδης) και νεότεροι (Μπέζος, Κατσουρός, Παυλίδης, Πολενάκης, Νικολινάκος) που ρίχνονται στη μάχη και, παρά την ελεγχόμενη ενημέρωση και τη λογοκρισία, με το πενάκι τους εικονογραφούσαν καθημερινά εφημερίδες και επιστημονικά δελτάρια.
Οι νίκες, ο ενθουσιασμός, η αφοσίωση του στρατού, η υποχώρηση των Ιταλών τροφοδοτούσαν ασταμάτητα την πένα τους. Τα σκιτσάκια τους με ευρηματικό χιούμορ, χλευαστικό και με εύστοχες λεζάντες διανθισμένες με αρχαιοελληνικά ρητά, λαϊκές παροιμίες («Ή ταν ή επί των», «Το γοργόν και χάριν έχει»), υπαινικτικές βολές, με αναφορές στο αγγλικό θέατρο «Ο νέος Αμλέτος», στις ταινίες και τους πρωταγωνιστές του αμερικανικού κινηματογράφου, ακόμη και προκλητικούς υπαινιγμούς «Ξούρα ώς όπου φτάνεις», πετύχαιναν να διακωμωδήσουν τους εισβολείς, να απογειώσουν τη δόξα των μαχόμενων, να τονώσουν το ηθικό των αμάχων που έβλεπαν στα πρωτοσέλιδα τον «πολύ» κύριο Duce, φέρελπι ηγέτη της φασιστικής αυτοκρατορίας, να το βάζει στα πόδια και μόνο με τη θέα ενός τσαρουχιού.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου (Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-14.00 & 18.00-21.00).

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη