Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Συνέντευξη τού Φρανκ Σέρπικο

Φρανκ Σέρπικο:«όταν η κοινωνία είναι διεφθαρμένη,δεν μπορεί να μην είναι διεφθαρμένη και η αστυνομία. Το ίδιο καταλαβαίνω πως συμβαίνει τώρα και στην Ελλάδα. Ενώ η κοινωνία είναι χαλαρή σε θέματα ηθικής και δικαιοσύνης, απαιτεί να είναι αδιάφθορη η αστυνομία. Δεν γίνεται αυτό»

Ο Φρανκ Σέρπικο ήταν ο «καλός μπάτσος» που αποκάλυψε τη διαφθορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Εγινε γνωστός από την ερμηνεία του Αλ Πατσίνο, στο έργο «Σέρπικο», το 1973. Το ΒΗmagazino τον συνάντησε λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη. Μας μίλησε για τον Επίκουρο, την Ελληνική Αστυνομία και την πλεονεξία της Αμερικής.
Φρανκ Σέρπικο:«όταν η κοινωνία είναι διεφθαρμένη,δεν μπορεί να μην είναι διεφθαρμένη και η αστυνομία»
Πορτρέτο: Τommy Agriodimas



Το ραντεβού έχει κανονιστεί με λακωνικά, σχεδόν κρυπτογραφικά SMS. Η συνάντηση έγινε σε μια μικρή πόλη 5.000 κατοίκων, δύο ώρες έξω από τη Νέα Υόρκη, σε ένα παντοπωλείο-μίνι εστιατόριο με τοπικά βιολογικά προϊόντα. Ο Φρανκ Σέρπικο, για τους φίλους «Πάκο», συχνάζει εκεί. Περιμένοντάς τον, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς τον Αλ Πατσίνο. Τα μούσια που είχε αφήσει για να υποδυθεί την ιστορία του τίμιου μπάτσου στο έργο «Σέρπικο» του Σίντνεϊ Λουμέτ το 1973, που συνοδευόταν από το σάουντρακ του Μίκη Θεοδωράκη.

Ηταν η εποχή που ο Φρανκ Σέρπικο ήθελε να πει σε όλον τον κόσμο την ιστορία του. Την ιστορία του ασυμβίβαστου αξιωματικού της αστυνομίας που δεν ανέχτηκε το σύστημα, αλλά πάλεψε να το αλλάξει. Του αστυνομικού που μεταμφιεζόταν σε ραβίνο, άστεγο και βοηθό χασάπη, κυνηγώντας τα ναρκωτικά και το παράνομο χρήμα που διοχετευόταν και στους συναδέλφους του. Την ιστορία του αστυνομικού που προδόθηκε από το διεφθαρμένο σύστημα που καταπολεμούσε και πυροβολήθηκε στο πρόσωπο. Εχει ακόμη θραύσματα από τη σφαίρα μέσα στο κεφάλι του. Το μυαλό του, όμως, λειτουργεί ασταμάτητα.

Ηρθε ακριβώς στην ώρα του, βγαίνοντας από ένα μαύρο τζιπ και κρατώντας ένα βιβλίο του Επίκουρου («Letters and Sayings of Epicurus») από την Barnes & Noble Library of Essential Reading. «Φυσικά και διαβάζω Επίκουρο. Εδώ στην Αμερική οι άνθρωποι είναι ανόητοι και νομίζουν ότι ο Επίκουρος μιλάει για φαγητό και μεγάλες κοιλιές. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, γνωρίζετε...

Απεβίωσε ο Χρήστος Ρεκλείτης εμβληματική μορφή του αντιστασιακού αγώνα


Απεβίωσε το Μεγάλο Σάββατο ο Χρήστος Ρεκλείτης, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του αντιστασιακού αγώνα κατά της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.
Ο Χρήστος Ρεκλείτης γεννήθηκε στην Κλένια Κορινθίας το 1937. Υπήρξε γόνος μιας οικογένειας που διακρίθηκε για τους αγώνες και τις θυσίες της στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο.
Δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και στο σωματείο των μπετατζήδων, δουλεύοντας τη μέρα στις οικοδομές και παρακολουθώντας το βράδυ το νυχτερινό γυμνάσιο.
Από το 1961 συμμετείχε στη «Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Φοιτητών, Σπουδαστών Τεχνικών Σχολών και Μαθητών Νυκτερινών Γυμνασίων» και το 1964 ανέλαβε υπεύθυνος για την εργατική δουλειά στο βιομηχανικό τομέα της Αθήνας. Συμμετείχε στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και το 1966 εκλέχτηκε οργανωτικός γραμματέας της οργάνωσης στο Πειραιά.
Μετά το πραξικόπημα της 21η Απριλίου 1967 πέρασε στην παρανομία, καθοδηγώντας τις πρώτες αντιστασιακές κινητοποιήσεις...

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ οδεύουν προς την επαρχία

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ 
 Στροφή στην... αθάνατη ελληνική επαρχία κάνουν ολοένα και περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στην προοπτική αυτή μάλιστα, της ανάπτυξης εκτός Αθήνας, σταμάτησε πλέον να αντιστέκεται ακόμη και η εταιρεία Σκλαβενίτης, που στις αρχές του 2015 θα κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα εξόδου από το Λεκανοπέδιο, ανοίγοντας κατάστημα στην Κόρινθο.

Οι λόγοι, βεβαίως, για το γεγονός ότι τόσο η εταιρεία Σκλαβενίτης όσο και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, που ήταν από πριν στην περιφέρεια, ενισχύουν την παρουσία τους εκεί, προχωρώντας μάλιστα και σε εξαγορές τοπικών αλυσίδων, είναι τρεις. Πρώτον, τα χρόνια της κρίσης τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε ο τζίρος στα καταστήματα της Αθήνας, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού ανέργων και του αρκετά υψηλότερου κόστους ζωής. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 2013 ο κύκλος εργασιών στα σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας έκλεισε συνολικά με μείωση 7% σε σύγκριση με το 2012, ενώ στην επαρχία η αντίστοιχη μείωση ήταν 2,5%. Σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, η μείωση ήταν οριακή, κατά 0,5%, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπως η Πελοπόννησος όπου ο τζίρος αυξήθηκε κατά 2,1%. Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, αστικό κέντρο με σημαντικά προβλήματα από πλευράς ανεργίας, η υποχώρηση του τζίρου ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την Αθήνα, κατά 1,1%.

Δεύτερον, οι μεγάλες επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων βλέποντας την τελευταία διετία τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού, αλλά και τις κινήσεις που γίνονται σε θεσμικό επίπεδο με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων στις τουριστικές κατοικίες, σπεύδουν να τοποθετηθούν εγκαίρως στις τοπικές αγορές. Η επιλογή της εταιρείας Μαρινόπουλος να προχωρήσει σε επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου της στην Κρήτη (με έξι καταστήματα στο Ηράκλειο και ένα στη Χερσόνησο), στη Σαντορίνη (τρία καταστήματα που λειτουργούσαν έως τώρα με franchising έγιναν εταιρικά) και στη Χαλκιδική (μέσω της συνεργασίας με την εταιρεία Αρβανιτίδης) κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί.

Τρίτον, η εξαγορά μικρών περιφερειακών αλυσίδων με έτοιμα δίκτυα και ήδη εκπαιδευμένους εργαζόμενους αποτελούν έναν πολύ πιο εύκολο και φθηνό τρόπο για την εξάπλωση των μεγάλων παικτών από ό,τι εάν προχωρούσαν στην κατασκευή καταστημάτων εξαρχής. Με αυτό τον τρόπο διευρύνουν το δίκτυό τους, μειώνουν τον τοπικό ανταγωνισμό και αυξάνουν το δικό τους μερίδιο. Στην Ελλάδα, πάντως, μέχρι πριν από δύο χρόνια το μερίδιο των τριών μεγαλύτερων επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ ήταν κάτω από 40% (στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Τροφίμων).

Πώς θα διαμορφωθεί η κατανομή του τζίρου από την εφαρμογή της επιχειρηματικής πολιτικής των μεγάλων αλυσίδων ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα»; Σήμερα περίπου το 62% του τζίρου τους πραγματοποιείται στην Αθήνα και το 38% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 2015 εκτιμάται ότι το 58% του τζίρου θα προέρχεται από τις δραστηριότητες στην πρωτεύουσα και το 42% από την περιφέρεια.
kathimerini.gr

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

ΧΡΙΣΤΟΣ   ΑΝΕΣΤΗ!
                              

                                                                       ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
                                             από τή  "Νέα Μύκονο"