Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η επιστροφή του Τρίτου

Από σήμερα το πρωί το πρόγραμμα, που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, εκπέμπει ξανά στη νέα του εποχή, κουβαλώντας όλη του τη μυθολογία που διαμόρφωσε γενιές και γενιές ακροατών

   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |

Οδηγός Franchise: Πώς ανοίγεις ένα "επώνυμο" κατάστημα



 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ

«Πρέπει κάτι να κάνω…» Με αυτήν τη σκέψη στο μυαλό του, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας περνά την πύλη της ετήσιας έκθεσης για το franchising. Είναι ο τόπος συνάντησης αυτών που θέλουν να «πουλήσουν» μια έτοιμη επιχειρηματική ιδέα και εκείνων που ενδιαφέρονται να την αγοράσουν.
Εχοντας στον τραπεζικό του λογαριασμό μεγάλο μέρος της αποζημίωσης που εισέπραξε όταν απολύθηκε από την εταιρεία όπου δούλευε επί 25 συναπτά έτη, ο πρωταγωνιστής μας ψάχνει τις απαντήσεις. Γνωρίζει το στόχο: «Να ανοίξω ένα μαγαζί για να απασχοληθώ εγώ και τα μέλη της οικογένειάς μου». Επιχειρηματικότητα ανάγκης λένε οι ειδικοί αυτό το φαινόμενο, το οποίο γίνεται εντονότερο όταν αυξάνεται η ανεργία και φουντώνει η κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με το «Παρατηρητήριο του Franchising», οι 85 στους 100 ανοίγουν κατάστημα για επιβίωση και μόλις οι 15 στους 100 για επένδυση.
Πόσα χρήματα να διαθέσει και τι επιχείρηση να ανοίξει; Να προτιμήσει μια έτοιμη, δοκιμασμένη ιδέα (από αυτές που προσφέρει το franchising) ή κάτι νέο με περισσότερο ρίσκο; Και αν κλίνει προς το franchising, ποια ιδέα να υλοποιήσει; Οι διαθέσιμες προτάσεις αυτήν τη στιγμή υπερβαίνουν τις 600: από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καφετέριες, «ντονατσάδικα» και «γιαουρτάδικα» μέχρι φροντιστήρια, ταπητοκαθαριστήρια και εργαστήρια διακοσμητικών γλυπτών από πάγο. Οι καινούργιες ιδέες στο franchising αποσπούν την προσοχή. Και φέτος είναι πολλές: από ταϊλανδέζικο και μεξικάνικο delivery μέχρι κατάστημα επισκευής κινητών αλλά και σημεία για κατασκευή ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου ή τοπικής ενημέρωσης (local portals).
«Εγγυήσεις» δεν υπάρχουν. Ειδικοί του χώρου αναφέρουν επιτυχημένες περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν να αποσβέσουν την επένδυσή τους μέσα σε 18 ή 24 μήνες. Θυμούνται όμως και περιπτώσεις franchisees (έτσι λέγονται αυτοί που ανοίγουν ένα κατάστημα με τη μέθοδο του franchising) οι οποίοι αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» ή άλλους που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με τον franchisor (δηλαδή αυτόν που τους έδωσε το δικαίωμα να ανοίξουν το επώνυμο κατάστημα έναντι αμοιβής).
Η κρίση έπαιξε το ρόλο της. Οδήγησε σε κλείσιμο καταστημάτων, εξαφάνισε επιχειρηματικές ιδέες και ολόκληρες αλυσίδες και ανάγκασε franchisees να πουλήσουν το κατάστημά τους με μεγάλη ζημιά. Από την άλλη, όμως, δημιούργησε ευκαιρίες. Συμπίεσε το κόστος λειτουργίας, καθώς ενοίκια και μισθοί δεν είναι πλέον αυτά που ήταν το 2008 ή το 2009. Ακόμη και οι απαιτήσεις των franchisors, όσον αφορά το ύψος των δικαιωμάτων, έπεσαν.
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του υποψήφιου επενδυτή είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν. Το franchising, παρά τις επίμονες προσπάθειες του συλλόγου, δεν εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Για να ανοίξει κανείς κατάστημα, χρειάζεται ζεστό χρήμα. Παρά τις αντιξοότητες, μερικές εκατοντάδες τόλμησαν και άνοιξαν μαγαζί - ακόμη και μέσα στο 2013 της ύφεσης. Θα βρουν και φέτος μιμητές; Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος.

 Τά πέντε κρίσιμα ερωτήματα (γιά λεπτομέρειες κάντε κλίκ εδώ )

Αποτυγχάνουν προς το παρόν οι κομματικές υποψηφιότητες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


  Παραπολιτική

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research για λογαριασμό του χθεσινού ΒΗΜΑτος της Κυριακής εν όψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για την Περιφέρεια Αττικής η έρευνα δείχνει προβάδισμα του Γιάννη Σγουρού στον α' γύρο με ποσοστό 23,9%. Ακολουθούν: Ρένα Δούρου 18,6%, Γ.Κουμουτσάκος 12,2%, Θ.Παφίλης 7,8%, Π.Χαϊκάλης 6,1%, Ηλ.Παναγιώταρος 5,1%, Ν.Νικολόπουλος 3,4% και Β.Οικονόμου 3,2%.

Τα στοιχεία για τον β' γύρο εμφανίζουν επικρατέστερο για την περιφέρεια Αττικής τον σημερινό περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό.

Στον δήμο της Αθήνας ...

Α. Ρουπακιώτης: "Το σκληρό περιβάλλον του πρωθυπουργού ήθελε να αποβάλλει τη ΔΗΜΑΡ...



... απο τη κυβέρνηση".

Το σκληρό περιβάλλον του πρωθυπουργού και η ΝΔ είχε το πάνω χέρι στην τρικομματική κυβέρνηση , δήλωσε σε συνέντευξή του στο στούντιο του 105,5 ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

"Δεν ήταν επιλογή της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από το σχήμα , αλλά...
η ΝΔ ζητούσε αφορμή για να αποβάλει την Δημοκρατική Αριστερά από την κυβέρνηση" υποστήριξε ο Αντώνης Ρουπακιώτης.

Διαφοροποιήθηκε από την «Ελιά» χαρακτηρίζοντας την απόρροια της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Τόνισε πως σημείο αναφοράς του είναι η Αριστερά των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και της υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και όχι η Κεντροαριστερά.

Χαρακτήρισε «έξυπνη την επιλογή» του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν,ενώ το εκτίμησε πως το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ανάχωμα προς την Αριστερά. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης αναφερόμενος στο ζήτημα των συμμαχιών, ζήτησε συνεργασία και σύγκλιση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Μισοβυθισμένο το «Yusuf Cepnioglu» στόν Αβλέμονα

200 τόνοι καύσιμα στις δεξαμενές του πλοίου που προσάραξε στη Μύκονο

200 τόνοι καύσιμα στις δεξαμενές του πλοίου που προσάραξε στη ΜύκονοΠροσπάθειες να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή - Στο σημείο κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας εξειδικευμένο σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος - Περιορισμένης έκτασης η ρύπανση μέχρι στιγμής - Η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξετάζει αν τα κοντέινερ περιείχαν επικίνδυνα υλικά

Οι προσπάθειες αποκόλλησης του τουρκικού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ που προσάραξε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε βραχώδη ακτή της Μυκόνου απέβησαν άκαρπες και το «Yusuf Cepnioglu» παραμένει μισοβυθισμένο, τη στιγμή που εντείνονται οι προσπάθειες να μηδενιστούν οι πιθανότητες περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Το πλοίο έχει περίπου 200 τόνους καύσιμα στις δεξαμενές του και από χθες, έχει μεταβεί στη Μύκονο κλιμάκιο του λιμενικού σώματος από το υπουργείο Ναυτιλίας, εξειδικευμένο σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, προκειμένου να συνδράμει το έργο της οικείας Λιμενικής Αρχής, η οποία έχει ενισχυθεί με μέσα και υλικά απορρύπανσης για την περίπτωση που απαιτηθεί η χρήση τους.

Στη θαλάσσια περιοχή εξακολουθούν να επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με ισχυρούς ανέμους, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό η κατάσταση του πλοίου παραμένει χωρίς σημαντική μεταβολή και μέχρι στιγμής παρατηρείται περιορισμένης έκτασης ρύπανση, εγκλωβισμένη μεταξύ του πλοίου και της βραχώδους ακτής.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, μικρός αριθμός εμπορευματοκιβωτίων έχει αποσπαστεί από το φορτίο του πλοίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ήδη αναθέσει τις ενέργειες ναυαγιαίρεσης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε εξειδικευμένη εταιρεία, πλωτά μέσα της οποίας με κατάλληλο εξοπλισμό, έχουν ήδη από χθες καταπλεύσει στην περιοχή. Παράλληλα ζήτησε αναλυτικά το περιεχόμενο που μεταφέρουν τα 204 κοντέινερ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μέσα σε αυτά επικίνδυνα φορτία.

Το πλήρωμα του πλοίου 14 Τούρκοι υπήκοοι παρελήφθησαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Μύκονο όπου διενεργείται προανάκριση.

To πλοίο, που ήταν φορτωμένο με 204 κοντέινερ, είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Τυνησία.
protothema.gr

Το μονοπώλιο του πολιτικού οπορτουνισμού διεκδικεί ο Ανδρέας Λοβέρδος


 Παραπολιτική

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Ελιάς, ο πολιτικός αρχηγός κ. Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε με σφοδρότητα σε όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρήκαν τη νέα τους πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε χαρακτηριστικά:

(...)Τον λαϊκισμό σήμερα ενισχύουν η λαϊκή οργή, αλλά και οι πολιτικοί οπορτουνιστές,
οι ωφελημένοι του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ήλθαν τα δύσκολα και οι οποίοι
μόλις κουνηθεί η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαταλείψουν αμέσως. Το κόμμα αυτό  ορίζει το αντίθετό μας.(...)

Θυμίζω ότι όταν οι «πολιτικοί οπορτουνιστές» πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ίδρυσε ένα κόμμα κι έγινε πολιτικός αρχηγός, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Δημοκρατική Αριστερά, έβρισε την κίνηση των 58 και στη συνέχεια διέκοψε τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά και πήγε στην Ελιά μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τους 58.
O Ανδρέας ο Λοβέρδος, ο διώκτης των οπορτουνιστών.

Συμπεριλαμβάνεται ο Ψυχάρης, στους «χρήσιμους ηλίθιους»;..

Ο Κουφοντίνας, ο ΔΟΛ και ένα... χρήσιμο βίντεο…

Η εφημερίδα το Βήμα παραδέχθηκε σήμερα ότι ζήτησε και πήρε συνέντευξη από τον Δ.Κουφοντίνα την οποία όμως τελικά αποφάσισε να...
μην δημοσιεύσει χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή, αρκούντως προπαγανδιστική και μη δημοσιεύσιμη».

Το βασικό επιχείρημα που έδωσε η εφημερίδα είναι ότι ο συνεντευξιαζόμενος δεν απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της εφημερίδας.

Προφανώς από την υπόθεση προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα.

Συμπεριλαμβάνεται ο Ψυχάρης στους «χρήσιμους ηλίθιους», την κατηγορία δηλαδή που είχε εξαπολύσει ο Γ.Πρετεντέρης, εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών, λέγοντας ότι δίνει φωνή σε εγκληματίες δημοσιεύοντας τις συνεντεύξεις τους;

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Ψυχάρης δεν είναι χρήσιμος ηλίθιος αφού τελικά δεν τη δημοσίευσε. Από τη στιγμή που τη ζήτησε όμως είχε πρόθεση να τη δημοσιεύσει (εκτός αν τη ζήτησε για την προσωπική του συλλογή) απλώς δεν τον ικανοποίησαν οι απαντήσεις.

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα δεν επικαλείται καν την ανάγκη προστασίας της δημόσιας τάξης ή της εθνικής ασφάλειας. Απλώς χαρακτηρίζει προπαγανδιστικές τις απαντήσεις – διαφωνεί δηλαδή ιδεολογικά με το περιεχόμενό τους.

Το δεύτερο σημείο που αξίζει προσοχής: Εμείς γνωρίζαμε ότι όταν ένας συνεντευξιαζόμενος δεν απαντά στις ερωτήσεις σου αρχικά επιμένεις όσες φορές χρειαστεί και αν δεν απαντήσει επισημαίνεις ότι απέφυγε να απαντήσει.

Αν μάθαμε κάτι από το BBC είναι ότι ένας σωστός δημοσιογράφος μπορεί, αν έχει το θάρρος, να είναι πάντα κερδισμένος απέναντι σε συνεντευξιαζόμενους που αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις του. Και το παρακάτω βίντεο, το οποίο συνήθιζαν να μας δείχνουν στα σεμινάρια του BBC το αποδεικνύει...     (γιά νά δείτε τό βίντεο κάντε κλίκ στά όνοματεπώνυμα ή στήν εικόνα)
Jeremy Paxman vs Michael Howard 
  • 6 years ago
  • 110,284 views
UK Journalist Jeremy Paxman interviewing Conservative Party Leader Michael Howard Thumbnail

Θέλουν δηλαδή να πιστέψουμε στο Βήμα ότι έχουν πάρει απαντήσεις σε όλες τις συνεντεύξεις που έκαναν από την ίδρυση του ΔΟΛ;

Θέλουν να μας πουν ότι αν έπαιρναν στο παρελθόν μια συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και δεν απαντούσε σε κάποια ερώτησή τους θα την πέταγαν στα σκουπίδια;

Ο συγκεκριμένος εκδοτικός όμιλος μας έχει συνηθίσει στη δημιουργία ανύπαρκτων ειδήσεων (όπως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, που δεν έγινε ποτέ) ενώ στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί και για στημένες συνεντεύξεις (η Ντέλα Ρουφογάλη, σύζυγος του αρχηγού της ΚΥΠ στα χρόνια της χούντας, είχε καταγγείλει ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε παρουσιάσει συνέντευξή της στην εφημερίδα Τα Νέα, την οποία η ίδια δεν έδωσε ποτέ).

Η άρνηση δημοσίευσης μιας συνέντευξης, όμως, για ένα από τα πιο καυτά θέματα της επικαιρότητας συνιστά αλλαγή ιστορικού παραδείγματος στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Η σε αυτό που κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν δημοσιογραφία.

Ά.Χ

infowar.gr




Στο μικροσκόπιο κάμερες ασφαλείας στη Μαλαισία...


Οι μαλαισιανές αρχές εξετάζουν το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ στο οποίο εμφανίζονται...
δύο επιβάτες, που χρησιμοποίησαν κλεμμένα διαβατήρια, να επιβιβάζονται στο Μπόινγκ της Malaysian Airlines που αγνοείται από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.

«Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εξετάζει τώρα όλα τα αρχεία και όλο το οπτικό υλικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας Αζχαντίν Αμπντούλ Ραχμάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζαχίντ Χαμίντι δήλωσε χθες ότι οι δύο επιβάτες που φέρεται να χρησιμοποίησαν διαβατήρια τα οποία είχαν κλαπεί από έναν Αυστριακό κι έναν Ιταλό, είχαν «ασιατικά χαρακτηριστικά προσώπου».

Η Μαλαισία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την τύχη του Μπόινγκ 777-200 το οποίο αργά το βράδυ του Σαββάτου αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο και μία ώρα αργότερα χάθηκε από τα ραντάρ.

Τό ναυάγιο στόν Αβλέμονα

 Μύκονος: Έτοιμο να βυθιστεί το τουρκικό πλοίο «Yusuf Cepnioglu»

Η αποκόλληση του τουρκικού πλοίου θεωρείται σχεδόν αδύνατη
09/03/2014  21:45                
Μύκονος: Έτοιμο να βυθιστεί το τουρκικό πλοίο «Yusuf Cepnioglu»

Μέσα σε μιάμιση μέρα μισοβυθίστηκε - Φόβοι για οικολογική καταστροφή εάν τα καύσιμά του διαρρεύσουν - Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων. Βίντεο κλίκ EΔΩ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι προσπάθεις αποκόλλησης του τουρκικού φορτηγού πλοίου Yusuf Cepnioglu, που προσάραξε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε βραχώδη ακτή της Μυκόνου.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πλοίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αποκόλλησή του από τα βράχια. Το μισοβυθισμένο πλοίο, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το Λιμενικό Σώμα και από ρυμουλκά θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να αποκολληθεί από τα βράχια και να απομακρυνθεί από την περιοχή.