Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ στο Ανόβερο...

Συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ στο Ανόβερο - Media

Τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα υποδέχεται το Ανόβερο, στο πλαίσιο της διεθνούς βιομηχανικής έκθεσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί...
 μίνι σύνοδος κορυφής.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι μένουν στο Ανόβερο και έχουν πλέον συνηθίσει πως κάθε άνοιξη μερικές χιλιάδες εκθέτες και περίπου 200.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα επισκέπτονται τη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση στον κόσμο. Φέτος όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί την γερμανική πόλη συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα υποδεχθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο γύρω στο μεσημέρι και θα συζητήσουν για πολιτική πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ. Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέπτεται την Γερμανία δεν είναι μόνο η οικονομία στο επίκεντρο.

Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνουν στους Κήπους Χερενχόιζερ, όπου εδώ και δύο χρόνια επαναλειτουργεί ένα παλιό επιβλητικό παλάτι σε ρυθμό μπαρόκ. Τα οικονομικά θέματα θα συζητηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Ανοβέρου και φυσικά στην έκθεση.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Οι διαφορετικοί τόποι των συζητήσεων καθώς και το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους και τα μέτρα ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια.

Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να παίζουν στους κήπους και οι επισκέψεις θα πρέπει να δηλώνονται προηγουμένως στην αστυνομία. Φυσικά ο εναέριος χώρος πάνω από το Ανόβερο είναι εν μέρει κλειστός ενώ τα ιδιωτικά αεροσκάφη θα παραμένουν στο έδαφος.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Άνγκελα Μέρκελ και Μπάρακ Ομπάμα είναι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Για τους υπέρμαχους της συμφωνίας είναι μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ενώ για τους πολέμιους μια μείωση των ευρωπαϊκών στάνταρ όσον αφορά την προστασία της γεωργίας και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με έρευνα το ιδρύματος Bertelsmann, ο σκεπτικισμός στους πολίτες απέναντι στη συμφωνία αυξάνεται τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ. Μόλις το 15% των Αμερικανών είναι υπέρ της συμφωνίας ενώ πριν από δυο χρόνια ήταν το 50%. Στη Γερμανία ένας στους τρεις είναι αντίθετος ενώ το 2014 ήταν ένας στους τέσσερεις.

Μίνι σύνοδος κορυφής
Οι δυο ηγέτες στις συνομιλίες τους στο Ανόβερο θα εξετάσουν πως μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν μια και τον ερχόμενο Νοέμβριο γίνονται προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η θητεία του Μπάρακ Ομπάμα δεν θα ανανεωθεί. Εάν δεν ολοκληρωθεί υπό τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο πολύ πιθανόν να μετατεθεί για πολύ αργότερα με άγνωστη κατάληξη. Αυτό φυσικά επιθυμούν οι πολέμιοι της συμφωνίας.

Οι υπέρμαχοί της συμφωνίας ελπίζουν «να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις ήδη μέσα σε αυτό τον χρόνο» όπως δήλωσε ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος της Ένωσης Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ήθελε τη Δευτέρα το απόγευμα να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Λόγω όμως του κινδύνου της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης θα γίνει μια μίνι σύνοδος κορυφής στους Κήπους Χερενχόιζερ, όπου θα συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Μεγάλη Εβδομάδα διαπραγματεύσεων...

Μεγάλη Εβδομάδα διαπραγματεύσεων

Στο διαπραγματευτικό τραπέζι επιστρέφουν δανειστές και ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να βγει «λευκός καπνός» το συντομότερο δυνατό και...
να διεξαχθεί η έκτακτη συνάντηση του Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Το Σάββατο, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά στη νομοθέτηση μέτρων αλλά σε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων.

Αυτό, τόνισε άλλωστε την Παρασκευή και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε δηλώσεις του μετά από το Ecofin, ο Ολλανδός πολιτικός και πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για τέταρτο ελληνικό μνημόνιο αλλά για ένα «πακέτο ασφαλείας». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι οι θεσμοί και οι ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρουν να σχεδιάσουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεπεραστούν οι νομικές δυσκολίες που εγείρονται.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, οι διεργασίες για την ανεύρεση μιας νομικής «φόρμουλας» για τα μέτρα 3,6 δισ. που απαιτεί το Eurogroup έχει ήδη ξεκινήσει.
ethnos.gr

Η μόνη ιδιοκτησία που δεν χάνεται ποτέ είναι το είδος της γνώμης...

Απόψεις«Η γνώμη είναι ένα είδος ιδιοκτησίας»
Τσαρλς Λαμπ

Kαιροί δύσκολοι, οι δυσκολότεροι στον ελλαδικό χώρο εδώ και πολλές δεκαετίες. Μέσα, λοιπόν, στο τούνελ που βρισκόμαστε όλοι δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε...
(και εθελούσιες, και ετεροκαθοριζόμενες...) προσκρούσεις στα τοιχώματα. Με συνέπειες κακές, και για διαφορετικούς λόγους για κάθε υποπερίπτωση... Το φως της οριστικής εξόδου δεν διαφαίνεται, επομένως ο καθένας από εμάς μετατρέπει μέσα στο μυαλό του ως "φως" αυτό που κρατάει στα χέρια του για να βλέπει μπροστά του, και μόνο... Είτε αυτό προέρχεται από ένα κερί, είτε από ένα φακό. Λίγοι μπορούν να περιμένουν την επόμενη "δημόσια" λάμπα που ναι μεν υπάρχει, αλλά σε απόσταση. Αν δεν έχει σπαστεί βεβαίως, αν δεν έχει καεί, αν έχει πληρωθεί το ρεύμα, κοκ...

Μέσα σε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον απλωμένα χέρια, που φοράνε τα γάντια του θράσους, του επιτηδευμένου και του αγενούς, "θωπεύουν" με άσχημο τρόπο μια "κυρία" που φαινομενικά έκανε το λάθος να κυκλοφορεί ανάμεσα. Την αλήθεια. Και ενώ η ίδια συνειδητά επέλεξε να μπει μέσα στο τούνελ. Γιατί ξέρει πως αν κατάφερναν να βγουν μαζί της και οι άλλοι από την ίδια έξοδο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους. Οι διάφοροι σφετεριστές τη φαντάζονται να φοράει ακριβό (και ολίγον τι "sexy") φόρεμα, να έχει μακιγιαριστεί ακολουθώντας τις ιδανικότερες συμβουλές των ειδικών, να έχει περάσει πριν από ένα ακριβό κομμωτήριο, και να φοράει γόβες. Δεν φταίνε, θα σου πουν, γιατί δεν έχει καλό φως να (τη) δούνε. Γιατί, η ίδια η αλήθεια έχει φορέσει ένα απλό μπλε τζιν, ένα μαύρο μπλουζάκι, και τα αγαπημένα της αθλητικά παπούτσια...

Ο τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων παρέχει εξαρχής διάφορες επιλογές. Και αναφερόμαστε στις δημόσιες υποθέσεις. Γιατί στα προσωπικά ζητήματα έχουμε διαφορετικές συμπεριφορές. Όχι γιατί αλλάζει η κοσμοθεώρηση μας και ο τρόπος σκέψης. Αλλά, γιατί μας μοιάζει πιο εύκολο να διαχειριζόμαστε πράγματα που σχετίζονται με λίγους, παρά εκείνα που αφορούν σε πολλούς. Μπορούμε, λοιπόν, να σταθούμε απλά στην καταγραφή των γεγονότων. Αλλά, και να ψάξουμε το γενικότερο ιδεολογικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε σε εξαγωγή γενικών -φιλοσοφικής υφής- πορισμάτων. Μπορούμε, επίσης, να εστιάσουμε σε ατομικές στάσεις. Σε κίνητρα, συμπεριφορές, κινητικότητες ατόμων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδυάζουν και τα τρία.

Σημασία έχει, οτιδήποτε και αν επιλέξουμε να κάνουμε, το να είμαστε σε θέση να τηρούμε τους κώδικες δεοντολογίας. Αυτοί σε κάθε τομέα υπάρχουν, αλλά η τήρηση τους είναι κάτι που αποτελεί "παράξενη" υπόθεση. Γιατί, "παρασυρόμαστε από τα γεγονότα", γιατί "πνιγόμαστε από τα άγχη μας", γιατί "είμαστε άνθρωποι...", γιατί "τα πράγματα είναι δύσκολα", γιατί "έτσι ορίζουν οι ανάγκες", γιατί "σε καιρούς όψιμων ανθρωποθυσιών αυτό που μετράει είναι η επιβίωση", και αρκετές άλλες δικαιολογήσεις. Έτσι, λίγο μας ενδιαφέρει η προσωπικότητα και τα δικαιώματα κάποιου, αρκεί να "πληγεί ο εχθρός". Είναι, για να χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα σε ένα συγκεκριμένο τομέα της κοινωνικής "σφαίρας" , πιο εύκολο -σου λένε- να ευδοκιμήσει το λεγόμενο παρασιτικό κεφάλαιο σε καιρούς κρίσης και οικονομικής-παραγωγικής-καταναλωτικής δυσπραγίας παρά ένας επιχειρηματίας που ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες... Στο άκουσμα τέτοιων λέξεων το μόνο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι ένα αγαλματίδιο με τη φυσιογνωμία του Λουίτζι Πιραντέλλο...

Το να παλεύεις για την τήρηση της δεοντολογίας δεν είναι αδυναμία. Ούτε το "καταφύγιο" των "αποκλεισμένων". Ούτε συνήθεια των "λούζερς της ζωής", γιατί δύναμη υπάρχει και στο στρατόπεδο των "απέξω" (διάσπαρτη, διασπασμένη, αποδυναμωμένη, συγχυσμένη, αλλά υπάρχει...). Είναι η βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση σε ένα κοινωνικό σώμα της αξιοπρέπειας. "Μα, τρώγεται η αξιοπρέπεια;", θα αντιτάξουν πολλοί... Όχι, αλλά κάνει το υπάρχον φαγητό πιο ικανό να χορτάσει εκείνον που δεν είναι άπληστος και σταματάει να τρώει μόλις νιώσει το στομάχι του γεμάτο. Είναι τραγικό να μιλάει κανείς για τα αυτονόητα και να φοβάται πως ηθικίζει. Οι ζούγκλες έχουν τους δικούς τους κανόνες, αλλά και οι άνθρωποι τις δικές τους συνειδήσεις. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις είναι πολλάκις επαναλαμβανόμενες συνθήκες. Το φάσμα των δυσχερειών τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί. Πρέπει να έχεις και κάποιες σημαντικές καβάντζες για να υπερασπιστείς το δίκαιο των πολλών (όποια χρωματική απόχρωση και αν του δώσεις...) χωρίς συνέπειες. Δυστυχώς. Αλλά, τουλάχιστον, παλεύεται ακόμα το πράγμα. Υπάρχουν παντού άνθρωποι που δεν λυγίζουν, που αντιστέκονται για το "γαμώτο" του -αβέβαιου ως προς την επιτυχή κατάληξη- αυτοσεβασμού. Τους βγάζουμε το καπέλο και συνεχίζουμε... Αν -σύμφωνα με τον Λαμπ- η γνώμη είναι ένα είδος ιδιοκτησίας, η μόνη ιδιοκτησία που δεν χάνεται ποτέ είναι το είδος της γνώμης...

Tί είναι ο «Μηχανισμός Εξισορρόπησης»



Tvxs Ανάλυση 23:03 | 23 Απρ. 2016
Η αρχική ιδέα ήταν, φυσικά, γερμανική: Ονομάστηκε «χρυσός δημοσιονομικός κανόνας», εντάχθηκε στο Σύνταγμα της Γερμανίας το 2009 και αργότερο και στο πανευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, και προέβλεπε διαρθρωτικό έλλειμμα έως το 0,5% του ΑΕΠ. Για κάθε μονάδα ελλείμματος από εκεί και πάνω, ενεργοποιείται ο λεγόμενος αυτόματος «κόφτης» δαπανών για να μην χαθεί ο δομικός στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στην ευρωζώνη της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ανάλογης λογικής ήταν και το, επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο στη Γερμανία, «φρένο χρέους» που στην πράξη τίθεται σε ισχύ μετά το 2016 και προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να δανείζεται κατ' έτος ποσά που υπερβαίνουν το 0,35% του ΑΕΠ.
Πάνω σ’ αυτή τη λογική χτίστηκε και το Δημοσιονομικο Σύμφωνο που υιοθέτησε η ευρωζώνη μετά από γαλλο-γερμανική συμφωνία και πάνω σ’ αυτό το μοντέλο συζητείται να διαμορφωθεί και ο λεγόμενος Μηχανισμός Εξισορρόπησης – ο Μηχανισμός που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα διασφαλίσει ότι εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο τότε θα ενεργοποιηθεί ένα έκτακτο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ.
Εάν και εφόσον περάσει η συμφωνία και εγκριθεί από το Eurogroup, παραμένουν ανοιχτά ουκ ολίγα τεχνικά και πολιτικά ερωτήματα για το πώς θα λειτουργεί αυτός ο Μηχανισμός και το μοντέλο και ποια πρόσωπα – έλληνες ή ξένοι, και σε ποια αναλογία – θα τον συγκροτούν και θα τον διοικούν.
Το μόνον δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι το μοντέλο των «αυτόματων σταθεροποιητών», πάνω στο οποίο πατά η ιδέα του εν λόγω μηχανισμού, είναι ένα μοντέλο καθαρά γερμανικής προέλευσης.
Από το 1949 ήδη, υπάρχει άρθρο – το άρθρο 110 – στο γερμανικό σύνταγμα (τον Θεμελειώδη Νόμο της Γερμανίας) που ορίζει ότι τα έσοδα και τα έξοδα οφείλουν να είναι ισοσκελισμένα. Υπάρχει επίσης άρθρο που προβλέπει ότι το προϊόν των δανείων που συνάπτει η χώρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των πιστώσεων για επενδύσεις που είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Το δεύτερο αυτό άρθρο τροποποιήθηκε το 2009 και ορίζει πλέον ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να δανείζεται κατ' έτος ποσά που υπερβαίνουν το 0,35% του ΑΕΠ, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο υπέρβασης σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών ή φυσικών καταστροφών.
Λεπτομέρεια επίσης ιστορική, και ενδεχομένως χρήσιμη για το μέλλον: Η συνταγματική αυτή κατοχύρωση των «αυτόματων σταθεροποιητών» δεν εμπόδισε την Γερμανία από το 1970 μέχρι σήμερα να παραβεί ευθέως, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, τις συνταγματικές της δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την υπερχρέωση…

Συνεδρίες μέχρι τελικής ...πτώσεως!!!

Ανεξαρτήτως κομματικών συνεδρίων καί ιατρικών θεραπειών, οι ..."συνεδρίες" ενός άλλου τερψικλήδικου τύπου είχαν, ανέκαθεν, μεγάλο σουξέ
Αυτές οι τελευταίες από καταβολής κόσμου καί εδρών, κυριολεκτικά, "έδιναν κι έπαιρναν" καί συνεχίζουν, αδιαλείπτως, νά "δίνουν καί νά παίρνουν" χωρίς (ευτυχώς) σταματημό!
Καί μπορεί σ' αυτές τίς "συνεδρίες" νά μήν ομιλούν, όπως στά συνέδρια, από καθέδρας...
...δέν μπορεί όμως νά παραβλεφθεί τό γεγονός ότι "συνομιλώντας" -κοπιωδώς- οι μετέχοντες, παράγουν ένα (ενίοτε πολιτικό;) minimum αποτέλεσμα ...κάθιδροι!.. 

(παραλλαγή πάνω σ' ένα σκίτσο τού Στάθη)

Αγώνας δρόμου...

... για συμφωνία τη Μεγάλη Πέμπτη...
Σε κατάσταση συναγερμού θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, καθώς προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς είναι να αποτραπεί...
πάση θυσία το ενδεχόμενο υποχρεωτικής νομοθέτησης των έκτακτων μέτρων που ζητούν οι δανειστές. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αφήνει «διάπλατο» το παράθυρο της μη τοποθέτησης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης. 

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τις εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά. Υπογράμμισαν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Ακόμη, ανέφεραν ότι ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία, ο οποίος - αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους - ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους», αποτιμάται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμά ότι υπάρχει υπαναχώρηση των θεσμών στο αρχικό αίτημά τους για ψήφιση των έκτακτων μέτρων. 

Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι υπάρχει συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ, η οποία προκύπτει από το πλαίσιο του περσινού Ιουλίου, ενώ την ίδια στιγμή το μείγμα των μέτρων είναι αυτό που η ελληνική πλευρά πρότεινε και όχι αυτό που προώθησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Πλέον, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η οριστικοποίηση στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης ότι αυτό που θα ζητηθεί από την Ελλάδα είναι ένας μηχανισμός δέσμευσης βάσει του οποίου θα καλύπτονται τυχόν αποκλίσεις από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και όχι η ψήφιση νέων μέτρων. 

Για τον σκοπό αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε μία τελευταία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, σε περίπτωση που ζητηθεί άμεση νομοθέτηση, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλονιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κύκλο επαφών με όσους στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. 
Στο Μαξίμου συμπεριλαμβάνουν σε αυτούς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που έδειξαν ήδη ότι διαφωνούν με την ανάγκη υιοθέτησης ενός πακέτου μέτρων έκτακτης ανάγκης από την Ελλάδα. 
real.gr

Συμβουλές για τις πασχαλινές αγορές...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πασχαλινές σας αγορές
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων...
ελέγχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ακολουθώντας την ανάγκη του καταναλωτή για καλή και ασφαλή ποιότητα και ανάλογα καλές τιμές. Παρ όλα αυτά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος/ΙΝΚΑ, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:

- η σχέση τιμών και ποιότητας είναι αυτονόητη.

- Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων ή επικίνδυνων.

- Οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.

Αναλυτικότερα, ο καταναλωτής πρέπει να παρατηρεί να τηρούνται τα ακόλουθα:

Α) Υγιεινή και Ασφάλεια Κρέατος:

Εκτός τραπεζών 20 από τα 55 μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων.

 Εκτός, ίσως και η Λούκα


18.04.2016

Περίπου 20 από τα 55 μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να αντικατασταθουν τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, θα πρέπει να αντικατασταθεί περισσότερο από το ένα τρίτο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τις επόμενες εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης της εταιρικής διακυβέρνησης που διενεργείται από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στο άρθρο αναφέρεται ότι 20 από τα 55 μέλη των διοικητικών συμβουλίων είναι πιθανό να αποτύχουν στην αξιολόγηση και τελικά θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Ο σκοπός αυτής της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της ποιότητας της εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται περισσότερη τραπεζική εμπειρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη είναι πιθανό να είναι ανάμεσα στα στελέχη που θα αντικατασταθούν αφενός γιατί δεν έχει τραπεζική εμπειρία, αφετέρου γιατί είναι πολιτικός (υπηρέτησε ως υπουργός οικονομίας το 2009-11 και πρόεδρος κόμματος).

marketfair.gr

Τσίπρας: Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου εμπόδιο στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Κομβικής σημασίας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στην προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών, στη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
Nick Paleologos / SOOC
O πρωθυπουργός σημείωσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει ως μόνο στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο.
Ωστόσο, όπως ανέφερε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, «ορισμένες μονομερείς αξιώσεις που εκφράζονται με συνεχείς παραβατικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, δημιουργούν εμπόδια στις επιχειρήσεις».
«Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι σαφές ότι δεν θα σταματήσουμε τις σκληρές μας προσπάθειες να καταστήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματική τη συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για ουσιαστικές συνομιλίες, συγχαίροντας τον Α. Τσίπρα για τη δέσμευση της κυβέρνησης στη συνεργασία με τη συμμαχία.
Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στο Αιγαίο ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «πρόκειται  για επιχειρήσεις ουσίας που ήδη κάνουν τη διαφορά και που ήδη έχουν μειώσει τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά. Χρειάζεται να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο συνεργασίας», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.  

thepressproject.gr

Eγκρίθηκε το νέο καταστατικό της ΝΔ

«Ερήμην» της νεολαίας του κόμματος εγκρίθηκε το νέο καταστατικό της ΝΔ

Με την δια βοής έγκριση του νέου καταστατικού του κόμματος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου της ΝΔ. Το προσχέδιο έγινε κατ΄ αρχήν καθολικά αποδεκτό ενώ κατά τα τη διάρκεια των εργασιών αποφασίστηκαν τροποποιήσεις. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ηχηρή απουσία εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ, κάτι που ωστόσο για πολλούς θεωρήθηκε αναμενόμενο μετά τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας
Nikos Libertas / SOOC
Αλλαγές έγιναν στο άρθρο 9 που αφορά στη σύγκληση του συνεδρίου και δίνεται η δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να καλεί το 1/10 των αιρετών μελών, από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις περιφέρειες εκείνες που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ, σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των βουλευτών.

Αλλαγή έγινε και στο άρθρο 15. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος δηλώσει κώλυμα και δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο γραμματέας της ΠΕ εφόσον είναι βουλευτής. Σε διαφορετική περίπτωση καθήκοντα αναλαμβάνει ο γραμματέας της ΚΟ και αν και εκείνος κωλύεται, τότε αναλαμβάνει το αρχαιότερο μέλος της ΚΟ. Επίσης ο προσωρινός πρόεδρος δεν μπορεί να διαγράψει κανέναν. Για τη συγκρότηση της ΠΕ αποφασίστηκε ο συνολικός αριθμός των μελών να είναι 300, 150 αιρετά και 150 μη αιρετά μέλη.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία συνέδρων και παρατηρητών που μετείχαν στις δέκα θεματικές ενότητες του εργασιών του 10ου Τακτικού Συνεδρίου.

Αυτές αφορούν σε:

• Γραμματεία Εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα
• Γραμματεία Αγροτικών Φορέων
• Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων
• Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος
• Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων
• Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε.
• Γραμματεία Οργανωτικού
• Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων
• Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων

Στο μεταξύ και σύμφωνα με ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες, διαψεύστηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάργησης της ΔΑΚΕ – της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ, με την πληροφορία αυτή που ακούστηκε να χαρακτηρίζεται «ως έωλη».

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία πολλών νέων προσώπων στις εργασίες του 10ου Τακτικού Συνεδρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει απόλυτα πως υλοποιείται η απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για «ανοιχτές πόρτες» και για το άνοιγμα της γαλάζιας παράταξης στην κοινωνία. Στο αντίποδα οι νεολαίοι, ήταν απόντες για τους δικούς τους λόγους.

Αυτονόητο ερώτημα έθεσε υψηλόβαθμο γαλάζιο στέλεχος «πώς να εμφανιστούν μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ»;

thepressproject.gr

Αλέκος Παπαδόπουλος: «Η συμφωνία είναι ένα λιπόψυχο, πλην αναγκαίο, τέταρτο και όχι τελευταίο μνημόνιο»

Αλέκος Παπαδόπουλος:  «Η συμφωνία είναι ένα λιπόψυχο, πλην αναγκαίο, τέταρτο και όχι τελευταίο μνημόνιο»
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δήλωση σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές έκανε το Σάββατο ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος όπου τη χαρακτηρίζει ένα λιπόψυχο, πλην αναγκαίο, τέταρτο και όχι τελευταίο μνημόνιο.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δισ. περίπου ευρώ που συνομολόγησε, σαν προληπτικά, η κυβέρνηση με την τρόικα δείχνουν ότι οι χωρίς προηγούυμενο μέθοδοι πολιτικής εξαπάτησης δεν ανθούν μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Εσπερία. Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι το ποσ'ο αυτό είναι ανεπαρκές και θα αυξηθεί, η δε συμφωνία είναι ένα λιπόψυχο, πλην αναγκαίο, τέταρτο και όχι τελευταίο μνημόνιο. Αλέκος Παπαδόπουλος»

«Καμπανάκι» από Ομπάμα σε Βρετανία για εμπορικές συνέπειες σε περίπτωση Brexit

«Καμπανάκι» από Ομπάμα σε Βρετανία για εμπορικές συνέπειες σε περίπτωση Brexit
Προειδοποίηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο πως θα μείνει πίσω όσον αφορά στις εμπορικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ αν επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω», τόνισε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.
Και πρόσθεσε: «Επικεντρωνόμαστε στις διαπραγματεύσεις με το μεγάλο μπλοκ», δηλαδή με την ΕΕ: «Οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη».

Ο αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα, ενώ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph λίγο μετά την άφιξή του έγραψε ότι «η ΕΕ δεν μειώνει τη βρετανική επιρροή, την αυξάνει».
Από την πλευρά του ο κ. Κάμερον επαίνεσε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και από την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα αποκλειστεί σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ.
«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προχωρήσουν (αυτές οι διαπραγματεύσεις), διότι (αυτή η συμφωνία) θα επέτρεπε στις οικονομίες μας να κερδίσουν δισεκατομμύρια και θα αποτελούσε παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε. 
tanea.gr