Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τα ελληνικά νησιά δεν είναι μόνο οι παραλίες, η άλλη πραγματικότητα

Η νέα «ακτινογραφία» των ελληνικών νησιών


Για όλους εμάς τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα νησιά μας έχουν συχνά μυθικές διαστάσεις, συνδεδεμένες με διακοπές και αναμνήσεις. Ομως ποια είναι πραγματικά η νησιωτική Ελλάδα, μακριά από ταξιδιωτικούς οδηγούς αλλά και τοπικισμούς; Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε τον πρώτο άτλαντα των νησιών μας, ένα πόνημα που, πέρα από το εγκυκλοπαιδικό του ενδιαφέρον, δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον χαρακτήρα και την εξέλιξη της νησιωτικής Ελλάδας, τις δυνατότητες και τα σημεία υστέρησης. Τον άτλαντα δημιούργησε το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας τον Γιάννη Σπιλάνη, αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος, και τον Θανάση Κίζο, αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας. Ο άτλαντας καλύπτει και τα 114 κατοικημένα νησιά της χώρας, προσεγγίζοντάς τα γεωγραφικά, δημογραφικά και οικονομικά. Ας δούμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του άτλαντα, ξεκινώντας από την οικονομία:

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Mήπως -γιά καλό μας- πρέπει νά βάλουμε ορισμένα πράματα στή σωστή τους θέση;

Και ο Λαμπράκης αριστερός ήταν. Δεν του άξιζε;

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οι περισσότεροι αστοί πολιτικοί τη κοπάνησαν στο εξωτερικό, αφήνοντας τους Μπελογιάννηδες να δώσουν τη μάχη. Ετσι αναδείχθηκε ήρωας ο Αρης Βελουχιώτης,ακόμη και μετά τη κακομεταχείρηση του από το ΚΚΕ.
Στην άλλη κρίσιμη περίοδο της νεότερης μας ιστορίας, τη δικτατορία, το σενάριο επαναλήφθηκε. Φυσικά υπήρξαν δεξιοί πολιτικοί που κράτησαν γενναία στάση, από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο έως τον Γεώργιο Ράλλη αλλά ήρωες δεν τους λες. Ο ήρωας της επταετίας ήταν ένας κεντροαριστερός ριζοσπάστης, ο Αλέξανδρος Παναγούλης και μαζί τους οι εκατοντάδες μικροί ήρωες της αντίστασης, που προέρχονταν, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, από την αριστερά ή την κεντροαριστερά.
Το ίδιο έγινε και με την ταραγμένη δεκαετία του 60, που οδήγησε στη δικτατορία. Ενας από τους ήρωες ήταν ο Σωτήρης Πέτρουλας, που δολοφονήθηκε υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία από το πραξικόπημα του Παλατιού και την αποστασία. Οπως  και ο μεγάλος ήρωας της εποχής, ο Γρηγόρης Λαμπράκης που επίσης δολοφονήθηκε από τους παρακρατικούς της δεξιάς, συνεργάτες οι περισσότεροι με τους Ναζί...

" Σας ευχαριστούμε και αντίο"...

Ο Τουσκ αποχαιρετά τους Βρετανούς...
Αποτέλεσμα εικόνας για ΤουσκΤην επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία κήρυξε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, παρουσιάζοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, την κοινή θέση των 27 για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.

"Αυτό είναι", είπε ο Πρόεδρος Τουσκ, "έξι σελίδες, η ειδοποίηση από την Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50 και αρχίζει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ".

"Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λονδίνο. Σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι Ευρωπαίοι περιλαμβανομένων των μισών σχεδόν Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να μείνουμε μαζί και να μην χωρίσουμε", τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ...

Πρωτοβουλία για την υλοποίηση βιώσιμων έργων στη νησιωτική ευρωπαϊκή επικράτεια

«Έξυπνα» νησιά στην Ευρώπη 

Την εξεύρεση πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υλοποίηση έργων καινοτομίας που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών, επιδιώκει η πρωτοβουλία «Έξυπνα νησιά».
Το εγχείρημα, το οποίο υποστηρίζουν περίπου 200 ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές, συντονίζει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), με μέλη 40 νησιωτικούς Δήμους, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 28 Μαρτίου, διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης», κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι ευρωπαϊκών νησιωτικών -τοπικών και περιφερειακών- αρχών θα υπογράψουν τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών.
Με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, την εκδήλωση θα φιλοξενήσουν 12 ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν κράτη-μέλη με νησιά. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dominique Ristori.
Στόχος είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων υλοποίησης βιώσιμων έργων, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ήπιας κινητικότητας, καθώς και της διαχείρισης απορριμμάτων και υδατικών πόρων.
Σημειωτέον, η προεδρία της Μάλτας έχει θέσει προτεραιότητες γύρω από την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς για τις ενεργειακές και ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και την ενίσχυση της «γαλάζιας» οικονομίας.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται πρόγραμμα χρηματοδότησης καινοτόμων έργων μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα ευρωπαϊκά νησιά.
Αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμόζονται σε ελληνικά νησιά, όπως η Τήλος και η Κύθνος.

24 Μαρτίου 2017
naftemporiki.gr

«Τότε πώς διάολο χρεοκοπήσαμε;»...

Ρητορικό το ερώτημα ή θα υπάρξει απάντηση;... 
Δημήτρης Παπαδημούλης 
"Δικαιωμένος δηλώνει ο Καραμανλής που κυβέρνησε τό 2004-2009. Δικαιωμένος καί ο Σημίτης που κυβέρνησε τό 1996-2004. Τότε πώς διάολο χρεοκοπήσαμε;"

Αναρωτιέται, και με το δίκιο του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης: 

Δικαιωμένος δηλώνει ο Καραμανλής που κυβέρνησε το 2004-2009. Δικαιωμένος ο Σημίτης που κυβέρνησε το 1996-2004. Τότε πως διάολο χρεοκοπήσαμε;

 από efsyn.gr

Αγωνιστές και «αγωνιστές»...

Νίκος ΜπελογιάννηςΟ «άνθρωπος με το γαρίφαλο», ο σεμνός αγωνιστής του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε επειδή δεν πρόδωσε τις ιδέες του και απέσπασε τον σεβασμό και τη διεθνή αναγνώριση με την παρουσία του στο έκτακτο στρατοδικείο και τη συγκλονιστική κατάθεσή του, προφανώς ενοχλεί ακόμα τη μνήμη όσων σώπαιναν, λούφαζαν και συνεργάζονταν με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Δεν επετράπη στον Μπελογιάννη να πολεμήσει τους ναζί στην πρώτη γραμμή, τον παρέδωσαν οι γερμανοτσολιάδες στην Γκεστάπο.

Με εκατοντάδες χιλιάδες τηλεγραφήματα, ανάμεσά τους αυτά των Σαρλ ντε Γκολ και των μελών του βρετανικού Κοινοβουλίου, διανοούμενοι της Ευρώπης, επώνυμοι από ολόκληρο τον κόσμο εναντιώθηκαν τότε στην εκτέλεση του Μπελογιάννη με τον νόμο του Μεταξά.

Ακόμα και ο τότε αρχιεπίσκοπος Αθηνών θαύμασε το ηθικό μεγαλείο του· κι ας ήταν άθεος. 

Σήμερα αντιδρούν μπροστά στην ηρωική μορφή του Νίκου Μπελογιάννη ο χρυσαυγίτης Ηλιόπουλος, ο αγωνιστής υπουργός της Ν.Δ. κ. Τασούλας και ο αγωνιστής υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος.

Μια κακόηχη χορωδία σε εμφυλιοπολεμικό τέμπο...

efsyn.gr

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου


Στο «παρά πέντε» της τεχνικής συμφωνίας Αθήνα και δανειστές

Στο «παρά πέντε» της τεχνικής συμφωνίας φέρονται να βρίσκονται πλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Αθήνα και δανειστές - μιας συμφωνίας όμως, που περνά μέσα από το πολιτικά ηλεκτροφόρο πεδίο της ΔΕΗ.
Κατά τις ίδιες πηγές τα επόμενα δύο 24ωρα είναι καθοριστικά και το  EuroWorkingGroup της Πέμπτης θα είναι εκείνο που θα δείξει εάν θα επιστρέψουν άμεσα οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα για να κλείσει τελικώς το staff level agreement στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

«Κλειδιά» η ΔΕΗ και τα εργασιακά ...

Είδες η ΔΕΗ;

Όταν κανιβαλίζεται η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώραςΚαι κάπως έτσι φτάσαμε να είναι η ΔΕΗ και η μοίρα της το νούμερο ένα εμπόδιο στην ολοκλήρωση της Αξιολόγησης. Με κεφαλαίο Άλφα τη γράφω, μιας και όλα όσα δεν περιστρέφονται γύρω απ’ το Survivor αυτές τις μέρες, περιστρέφονται γύρω από το ντιλερίκι με τους Θεσμούς. Με τους Ευρωπαίους, με τους δανειστές, με τον Σόιμπλε, με όλα αυτά τα τυπάκια τέλος πάντων που έχουν τσουρνέψει μια αγκαλιά ασημικά από το ερμάριο και ονειρεύονται πλέον να βάλουν χέρι και στα κοσμήματα της μαμάς Ελλάδος. Κάτι σε μονάδες, ας πούμε, παραγωγής ενέργειας, κάτι σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, κάτι σε αποθέματα λιγνιτικά και πάει λέγοντας. Πράγμα το οποίον εκ πρώτης όψεως μοιάζει με παιχνίδι της ελεύθερης αγοράς, αλλά εν τέλει είναι ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας. Για νη μην πω επιβίωσης…
Εξηγούμαι για αποφεύγουμε τις παρεξηγήσεις. Είχα την τύχη πριν από κάποια χρόνια να συνδεθώ φιλικά με έναν από τους βετεράνους της ΔΕΗ. Ένα από τα στελέχη της επιχείρησης που ξεκίνησε πουλώντας ρεύμα στα χωριά και κατέληξε να παίζει ρόλο στη διαχείριση του ομίλου. Μου είπε πολλά και διάφορα και ευτράπελα, αλλά για την οικονομία της συζήτησης θα καταθέσω εδώ κάτι που μου έμεινε όσον αφορά στο στόρι με το ενεργειακό τοπίο της Ψωροκώσταινας:
«Ευτυχώς που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη διορατικότητα κι επέμεινε στα λιγνιτικά εργοστάσια τη δεκαετία του ’70. Μπορεί να γκρινιάζαμε τότε και να τα βρίσκαμε χαμηλής απόδοσης και ποιότητας, εξασφαλίστηκε όμως  η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες. Αλλιώς θα ήμασταν σε πολύ δύσκολη θέση!»
Αριστερός μου τα είπε αυτά, δεν μου τα είπε κανένας τύπος που τον είχε κορνίζα στο γραφείο του τον συγχωρεμένο τον Καραμανλή. Και είχε δίκιο απόλυτο. Η χώρα μας είναι πολύ τυχερή, μιας και κάθεται πάνω σε βουνά από λιγνίτη. Ο οποίος λιγνίτης είναι καύσιμο όχι και τόσο θελκτικό που βγάνει πολύ φούμο, αλλά παρά ταύτα είναι καύσιμο. Και σε μια εποχή που όλα κρίνονται γύρω απ’ την ενέργεια και το νερό, καλόν είναι να έχεις αποθέματα που σε μια δύσκολη στιγμή θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ατάκα κι επί τόπου. Και δεν θα περιμένεις την συναίνεση κανενός κερατά, που θα έχει βάλει χέρι στα ορυχεία και θα απαιτεί λύτρα εκβιαστικά…
Απλό είναι, δεν θέλει πολλή σκέψη. Όπως είναι απλό να απαιτεί κάποιος υπουργός σαν τον Σκουρλέτη να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης και κάποιος, σχετικός τέλος πάντων έλεγχος στην αγορά ενέργειας. Όχι μόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Energa (όλα καλά παιδιά, τα χωνέψαμε τα τσουρνεμένα;), αλλά και για να μπορεί ο μέσος κακομοίρης να βλέπει, να μαγειρεύει, να ζεσταίνεται. Ναι, δεν έχει καμιά όρεξη ο υπουργός Εσωτερικών να απολογείται για θανάτους από μαγκάλια και καλά κάνει…
Στο διά ταύτα όμως. Στο διά ταύτα να μην τα πω εγώ, να αφήσω τον Σκουρλέτη να το κλείσει το θέμα, από τη θέση ενός πολιτικού που καταλαβαίνει τόσο τις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς όσο και τις ανοιχτές πληγές του ελληνικού λαού. Με δικά του λόγια και προσυπογράφω:
«Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ

Η μελωδία του ανθρωπισμού...

Σήμερα το πρωί στο μέτρο: στη στάση του Συντάγματος κατέβηκε στις αποβάθρες ένα νεαρό κορίτσι γύρω στα δεκαέξι με δεκαοχτώ, κουβαλώντας στον ώμο του μια θήκη μουσικού οργάνου - σχεδόν στο μπόι του. Πιθανότατα, ενός μεγάλου έγχορδου. 

Το κοριτσάκι που φορούσε μιαν άσπρη μπλούζα και είχε τα μαλάκια του κότσο, προχωρούσε επιφυλακτικά. Ήταν τυφλό. Τα βήματά του ακολουθούσαν τον ήχο της βακτηρίας που φέρουν οι τυφλοί. Προσπαθούσε να πάρει θέση ανάμεσα στου επιβάτες που περίμεναν στην αποβάθρα… 

Ώσπου να αποφασίσω να την βοηθήσω να σταθεί στην σωστή θέση για να επιβιβαστεί, δυο νεαρά άτομα τις ασφαλείας, ένα ψιλόλιγνο αγόρι κι ένα ωραίο κορίτσι, την προσέγγισαν διακριτικά (προφανώς την είχαν εντοπίσει προηγουμένως ανάμεσα στο πλήθος) προλαβαίνοντάς την. Η κοπέλα την πλησίασε με κινήσεις που προδίδαν εσωτερική ευγένεια δίχως καμιά προσποίηση και της έπιασε κουβέντα, σχεδόν ψιθυριστά. Όταν έφτασε ο συρμός, την τοποθέτησε στο βαγόνι, πάντα ακολουθούμενη από τον νεαρό σεκιούριτι. Τα παιδιά έμειναν μαζί της σ’ ολόκληρη την διαδρομή. Ακολούθως την συνόδεψαν προς την έξοδο βοηθώντας την να φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό της…

Ήταν ένα υπέροχο μικρό συμβάν της καθημερινότητας ενάντια στην γενικευμένη αγριότητα που ζούμε. Ένα συμβάν σαν αεράκι ανάλαφρο, σχεδόν άηχο, γαλήνιο, από αυτά που υλοποιούνται στην πραγματικότητα σαν όνειρο. Ένα περιστατικό που δεν είχε τίποτα να διορθώσεις!

Απλά, άγγιζε την τελειότητα όπως μια μουσική, ένα ποίημα, ένα όραμα!..

topontiki.gr