Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά

Οι άνεμοι φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρΔεμένα τα πλοία στον Πειραιά

Προβλήματα σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχει προκαλέσει η ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη, που σύμφωνα με την ΕΜΥ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκε στις 15:00 το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Blue Star Paros για Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο, Καστελόριζο.
Επίσης, στις 17:30 δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Blue Star Naxos για Σύρο, Πάρο, Νάξο, Δονούσα, Αιγιάλη και Αστυπάλαια.
Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.
 Newsbeast 

Financial Times: Η Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα εστία σταθερότητας


INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Εστία σταθερότητας θεωρεί η Ευρώπη την Ελλάδα «μετά την εκπληκτική της μεταστροφή» σύμφωνα με τους Financial Times, που επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους ότι «το 2017 η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των συμμάχων της βελτιώθηκε σε βαθμό που σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει στην αρχή του χρόνου».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσέγγιση της κυβέρνησης Τσίπρα στις συνομιλίες για το πρόγραμμα στήριξης και στην υιοθέτηση μιας «πιο εποικοδομητικής προσέγγισης» εκ μέρους της κυβέρνησης. Αυτή η στάση «αναμένεται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου» σημειώνεται.
Παράλληλα ρόλο έπαιξαν και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνεται και προστίθεται: Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα εστία σταθερότητας και φιλίας. Τα Βαλκάνια είναι εύθραυστα, ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εμφανίζουν όλο και περισσότερες τριβές. Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη βάση τους στη Σούδα. Γενικά, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πυλώνας αξιοπιστίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει τον εφησυχασμό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. «Μετά από οχτώ εξοντωτικά έτη, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποσυρθούν σταδιακά από το ντε φάκτο "προτεκτοράτο" τους επί της Ελλάδας και να κινηθούν προς τη μεγαλύτερη πρόκληση – την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018

Ό,τι έχετε ευχαρίστηση...

Αρτέμης Σώρρας, το πάρτυ συνεχίζεται

Όταν ο ηγέτης της «Ελλήνων Συνέλευσις» το ρίχνει στα παρακάλια

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Μπλα, μπλα, μπλα ανάπτυξη, μπλα, μπλα, μπλα Μακεδονικό, μπλα, μπλα, μπλα σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό. Πεδία αντιπαράθεσης πολιτικής, αμέσως μετά απ’ το τέλος του έτους και την αυγή της νέας χρονιάς. Να μην ξέρεις που να κρυφτείς δηλαδή, ιδίως με αυτό το τελευταίο που ξεσήκωσε εκ νέου κραυγές για Μαδούρους και Βενεζουέλες. Ώσπου κοίταζες τον κατάλογο των εξαιρέσεων που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας κι έβλεπες ότι εννιά στις δέκα σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό μπορούν να χωρέσουν στην κατηγορία «επιτρέπεται». Κάτι που βεβαίως θα ανακαλύψουν εν ριπή οφθαλμού τα Ελληνόπουλα και οι γονείς τους, μεταμορφώνοντας τον ατελείωτο χαβαλέ ανά τα Ευρώπας σε ...εκπαιδευτική και μορφωτική διαδικασία. Μη σου πω ότι μπορεί να πάρουν και κάνα χαρτί πως παρακολούθησαν σεμινάρια, την ώρα που θα κοπροσκυλιάζουν στη Ντίσνεϋλαντ…
Όλα αυτά όμως ωχριούν εμπρός στο νέο διάγγελμα Σώρρα. Του κρυπτόμενου ηγέτη της «Ελλήνων Συνέλευσις», που ξαναχτύπησε με φρέσκο βίντεο. Όπου εγκαταλείπει το αγριωπό ύφος και τις απειλές και τις κατάρες και το ρίχνει στα παρακάλια. Με ύφος μειλίχιο, για να μην πω μελιστάλαχτο, ικετεύει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να περάσουν από τα γραφεία του κόμματός του για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. 

Διότι όπως λέει κι ο ίδιος:

Βραβευμένος Πάνος Μαραγκός

Eνα σκίτσο του Πάνου Μαραγκού στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της 25ης Σεπτεμβρίου 2017, βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό του ΟΗΕ με "Citation for Excellence".
Ο ίδιος ο σκιτσογράφος έγραψε στο facebook για την διάκριση που έλαβε:
"Το κακό 2017 έφυγε τουλάχιστον με μια καλή είδηση. Μια σημαντική διάκριση για μένα και το «ΕΘΝΟΣ». Το σκίτσο μου που δημοσιεύτηκε στις 25/09/2017,επιλέχτηκε στα καλύτερα σκίτσα του 2017,στον παγκόσμιο διαγωνισμό του ΟΗΕ και επιβραβεύτηκε.. με “Citation for Excellence”."

Η μετάφραση, η Εφη Καλλιφατίδη καί ο Ουμπέρτο Έκο...

Λογοτεχνία
Ατιμο επάγγελμα η μετάφραση. Κακοπληρωμένο. Κουραστικό. Παρεξηγημένο. Μοναχικό. Απρόβλεπτο. Αν το αγαπάς, μπορεί να φας μια μέρα για μια λέξη. Ή να πρέπει να τρέξεις στις βιβλιοθήκες για τη σωστή απόδοση μιας έκφρασης. Και τι κερδίζεις; Το πολύ πολύ την αναφορά του ονόματός σου στο εξώφυλλο. Που ο ανυποψίαστος αναγνώστης μπορεί να μην προσέξει καν. Γιατί γι' αυτόν δεν κάνεις κάτι δημιουργικό, είσαι απλώς ένας διαμεσολαβητής. Ενας μεσάζων.

Λάθος. Ο μεταφραστής είναι αυτό ακριβώς που είχε πει κάποτε η Εφη Καλλιφατίδη: μια πόρνη. Μια πόρνη που πουλάει μυαλό, αντί για σώμα, και πρέπει να κάνει τα γούστα του πελάτη, δηλαδή του συγγραφέα. Μια πόρνη που δεν αρκείται σε έναν παθητικό ρόλο, αλλά παίρνει πρωτοβουλίες, εκτίθεται, ρισκάρει.

Ο Ουμπέρτο Εκο δεν ήταν καταπιεστικός απέναντι στους μεταφραστές του. Οπως είχε πει η Καλλιφατίδη σε μια συνέντευξη που έδωσε πριν από δύο χρόνια στην Τίνα Μανδηλαρά για το «Lifo», ο διάσημος ιταλός συγγραφέας την άφηνε να κάνει ό,τι θέλει. Ηξερε βέβαια ότι είχε να κάνει με διαμάντι. «Αh, la grande Efi!», αναφώνησε όταν τη γνώρισε στην Αθήνα. Μια μέρα εκείνη του είπε ότι στις ορθόδοξες εκκλησίες η εικόνα του Παντοκράτορα μπαίνει στον τρούλο. «Βάλ' τον όπου θες», της απάντησε.

Δείτε το παρακάτω απόσπασμα από το Ονομα του Ρόδου, όπου ο τυφλός μοναχός Χόρχε εξηγεί την απέχθειά του για την Ποιητική του Αριστοτέλη: «Το γέλιο ελευθερώνει τον αγροίκο από τον φόβο του διαβόλου, γιατί μες στη γιορτή των τρελών και ο διάβολος φαίνεται φτωχός και ηλίθιος, κι επομένως ελέγξιμος. Αυτό το βιβλίο, όμως, μπορεί να διδάξει ότι η απελευθέρωση από τον φόβο του διαβόλου είναι σοφία. Οταν ο αγροίκος γελά, με το κρασί να κελαρύζει στο λαρύγγι του, νιώθει αφέντης, γιατί έχει αντιστρέψει τις σχέσεις της εξουσίας: το βιβλίο αυτό, όμως, μπορεί να διδάξει στους μορφωμένους τα έξυπνα, και από τη στιγμή εκείνη ένδοξα, τεχνάσματα με τα οποία θα νομιμοποιήσουν αυτή την αντιστροφή. Τότε αυτό που στην ενστικτώδη κίνηση του αγροίκου παραμένει, ακόμα κι ευτυχώς, λειτουργία της κοιλιάς θα μεταμορφωθεί σε λειτουργία της διανοίας». Επιμένετε τώρα ότι ο μεταφραστής είναι απλός μεσάζων;

Ο Εκο πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016. Και διαβάζοντας τον αποχαιρετισμό που του απηύθυνε η Καλλιφατίδη από τον ιστότοπο Amagi, ξέραμε πια ότι δεν είχαμε να κάνουμε μόνο με μια μεταφράστρια άνω των 120 βιβλίων που αποχαιρετούσε τον αγαπημένο της συγγραφέα. Ούτε με μια γυναίκα που πενθούσε για «έναν πατέρα από μακριά», ο οποίος σφράγισε τα νιάτα της και την έμαθε «να μη μασάει». Αλλά με μια λογοτέχνη που έκλεινε το μάτι σε έναν λογοτέχνη.

«Ci vediamo, professore», τιτλοφόρησε τον αποχαιρετισμό της. Μα ήταν ανάγκη να εκπληρώσει την υπόσχεσή της τόσο γρήγορα; 

Μιχάλης Μητσός (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ / 03/01/2018)

«Φουρτούνες» στον κλάδο της κρουαζιέρας...

στην Ελλάδα...


Πτώση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και στις επισκέψεις επιβατών παρατηρείται το 2017 σε σχέση με το 2016 στη χώρα μας. Αυτό οφείλεται στην πολιτική αστάθεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τα λιμάνια των χωρών αυτών.

Είναι ενδεικτικό ότι σε έξι λιμάνια της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μαρμαρίς, Τσεσμέ, Κουσάντασι και Αττάλεια, προσέγγισε μόνο μία εταιρεία κρουαζιέρας και αυτή ήταν η ελληνική Celestyal Cruises.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ένωση Λιμανιών Ελλάδας «ΕΛΙΜΕ» το 2017 παρατηρήθηκε πτώση περίπου 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (από 4.307 το 2016 σε 3.415 το 2017) και πτώση περίπου 11% στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας (από 5.204.231 το 2016 σε 4.625.363 το 2017).

Πάντως, η πρώτη δεκάδα των προορισμών παραμένει η ίδια, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, με σταθερά πρώτο σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών το λιμάνι του Πειραιά και μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή η δεύτερη θέση για το λιμάνι της Μυκόνου σε αντικατάσταση αυτού της Σαντορίνης, το οποίο μετατίθεται στην τέταρτη για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα...

Βαβυλωνία χωρίς προοπτική το κόμμα που θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ

Είναι ΠΑΣΟΚ; Είναι Δημοκρατική Συμπαράταξη; Είναι Κίνημα Αλλαγής; Είναι δύο κόμματα στη Βουλή, ΔΗΣΥ και Ποτάμι; Είναι τρία; ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι; Η Φώφη είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΣΥ, ή του Κινήματος  Αλλαγής; Θα πάνε στις εκλογές σαν ένα κόμμα – με τους κοινούς υποψηφίους τους στα ψηφοδέλτια κάθε νομού ή θα πάνε σαν ομοσπονδία κομμάτων με ψηφοδέλτια - κολλάζ, ανθρώπων της Φώφης, του Θεοχαρόπουλου, του Θεοδωράκη, του Παπανδρέου και κλπ; Θα είναι εξ ορισμού υποψήφιοι βουλευτές οι υποψήφιοι για την ηγεσία και σε ποιες περιφέρειες;
Δεν έχουν τέλος τα ερωτήματα. Το συνονθύλευμα των κενόδοξων με το οποίο μεθοδεύεται η διάλυση του ΠΑΣΟΚ άρχισε ήδη να δείχνει στοιχεία Βαβυλωνίας. Πολλοί κρίνουν από τώρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ως πολιτικός φορέας με συνοχή, ιδεολογικό πλαίσιο και πολιτική γραμμή.
Όσο περνάει ο καιρός αναδύεται ευκρινώς ότι πρόκειται για μια μεθόδευση κύκλων εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ για να διαλυθεί το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και να εξαφανιστούν οι αναφορές στον ίδιο και στις πολιτικές παρακαταθήκες του μαζί με τα σύμβολα και το όνομα του κόμματος. Να πάρει τη θέση του ένα άχρωμο κόμμα για να αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Μητσοτάκη.
Το ερώτημα είναι αν η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ θα επιτρέψει αυτό το ανοσιούργημα. Οι άνθρωποι που πήγαν ως τις κάλπες για να αναδείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει, θα ανεχθούν την εξαφάνιση του κόμματος τους; Οι προβλέψεις δεν είναι ευνοϊκές για τους πρωταγωνιστές αυτής της μεθόδευσης και ήδη τα πρώτα προβλήματα σχηματοποιούνται.
Το βασικότερο είναι η αλαζονεία που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά...

«...η απόσταση από την Τεχεράνη μέχρι το Π. Φάληρο... ...είναι πολύ μικρή...»




Το μεγάλο δίλημμα είναι σε ποια κατηγορία να κατατάξεις τους υποκινητές και τους απίστευτους «ακόλουθους» που πέταξαν μπογιά στο γλυπτό ή το ραντίζουν με αγιασμό σαν εξορκιστές. Στους ηλίθιους που δεν έχουν αντιληφθεί τους κώδικες του έργου ή στους επιτήδειους που προσποιούνται ότι αντιμάχεται τη θρησκεία, για να κάνουν επίδειξη σκοταδισμού και να το εξαφανίσουν; Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνοι.
Το πρόβλημα είναι ότι ήδη ο τρόπος που έχει οικοδομηθεί το κράτος και η κοινωνία συχνά επιτρέπουν επιβιώσεις θεοκρατίας που έρχεται ίσως από το βυζαντινό μεσαίωνα, γεγονός εξηγήσιμο για μια χώρα που δεν πέρασε από το Διαφωτισμό και την Αναγέννηση. Άλλωστε, δεν έκριναν την καλλιτεχνική αξία του έργου, που είναι υποκειμενική έτσι κι αλλιώς, αλλά την ίδια την ελευθερία του καλλιτέχνη, υπό την αίρεση μιας θρησκευτικής λογοκρισίας!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί και μιντιακοί εκπρόσωποι του «ορθού λόγου» και της «φιλελεύθερης» προσέγγισης σιωπούν ή σιγοντάρουν τους γραφικούς κύκλους, φοβούμενοι τη σύγκρουση με το ιερατείο. Αλλά και η ίδια η Εκκλησία εδώ και καιρό αρνείται να χαλιναγωγήσει τις ακροδεξιές, σκοταδιστικές και άλλες «χοντράδες» που εκτοξεύουν διάφοροι ιερωμένοι, βυθισμένη στα δικά της εσωτερικά προβλήματα.
Όλοι βάλθηκαν να αποδείξουν ότι η απόσταση από την Τεχεράνη μέχρι το Π. Φάληρο και από το μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα, είναι πολύ μικρή, όταν μεσολαβεί η ιδιοτέλεια.
       04 Ιαν. 2018 
   από  tvxs.gr