Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

ΔΝΤ: Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα θα αποφασίσει».
Σε ερώτημα για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ και κατά προέκταση της τρόικας, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι αναμένουν από τις (ελληνικές) αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής».
Ερωτηθείς πότε θα σταλούν οι θέσεις της Ελλάδας, ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σε ερωτήσεις για την άποψη που είχε παρουσιάσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, γύρω από το θέμα της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» ο κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει», σημειώνοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα και την «πρόσβασή της στις αγορές».
Σε άλλο ερώτημα αν «ήταν καλύτερα» για την Ελλάδα να αποταθεί για «προληπτική στήριξη» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι «η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές».
Στα ίδια ερωτήματα για το πότε θα επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονταν εκεί στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε «θέματα-κλειδιά».
Στη συνέχεια, όταν ο κ. Ράις ρωτήθηκε για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον η κα Λαγκάρντ με Έλληνες αξιωματούχους, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, και επεσήμανε ότι σ' αυτή τη συνάντηση η γενική διευθύντρια του Ταμείου «επαίνεσε τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», προσθέτοντας ότι «και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος».
Ακολούθως, σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο «παροχής τεχνικής στήριξης» από το ΔΝΤ στη «μετα-μνημονιακή εποχή», ο κ. Ράις επανέλαβε ότι επαφίεται στις ελληνικές Αρχές τι θα αποφασίσουν. Επίσης, δεν θέλησε να σχολιάσει το «περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων», για την προαναφερθείσα συνάντηση και αν ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε «πρόωρη διακοπή» του προγράμματος με το ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών.
Τέλος, έκανε αναφορά στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί» και ότι (πρέπει) «ο καθένας να πληρώνει το φορολογικό μερίδιο που του αντιστοιχεί».
Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο και για το γεγονός ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η αποστολή της τρόικας δεν αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί η αποστολή του ΔΝΤ και των άλλων δυο εταίρων (ΕΕ και ΕΚΤ) στο νησί.
kathimerini.gr

Σε τεντωμένο σχοινί η παγκόσμια οικονομία

THE ECONOMIST
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 Για την αμερικανική οικονομία η ανάκαμψη πήρε πολύ χρόνο, αλλά το ταξίδι πλησιάζει στο τέλος του. Η ανεργία στην Αμερική υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κάτω από το 6%. Η βρετανική οικονομία, το ΑΕΠ της οποίας αυξήθηκε κατά 3,2% τους δώδεκα μήνες έως τον Ιούνιο, αναπτύσσεται ταχύτερα από κάθε άλλη πλούσια χώρα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να μετρούν τις ημέρες που απομένουν μέχρι να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού.

Ωστόσο, σχεδόν σε κάθε άλλη χώρα τα νέα είναι δυσάρεστα και γίνονται ακόμη χειρότερα. Η Ευρωζώνη, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, φαίνεται να γυρίζει από τη στασιμότητα πίσω στην ύφεση. Η Γερμανία φαίνεται να πέφτει σε τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) και η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, καθώς η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, τον Απρίλιο, επηρέασε την κατανάλωση περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι οικονομίες της Ρωσίας και της Βραζιλίας είναι στάσιμες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ακόμη και στην Κίνα, όπου η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 7,5%, υπάρχουν ανησυχίες για απότομη πτώση των τιμών των ακινήτων, για χρηματοπιστωτική «φούσκα» και πτώση της παραγωγικότητας.

Μια τόσο άνιση παγκόσμια οικονομία είναι απίθανο να είναι σταθερή. Είτε η αδυναμία εκτός του αγγλοσαξονικού κόσμου θ’ αποδειχθεί προσωρινή είτε θα φοβίσει τις αγορές και θα επιδεινώσει παντού την οικονομική προοπτική.

Σύμφωνα με τη συμβατική άποψη, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ενισχυθεί το 2015 αφού η αμερικανική οικονομία θα συμπαρασύρει ανοδικά και τις υπόλοιπες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το 2015 η παγκόσμια ανάπτυξη θ’ ανέλθει στο 3,8%. Ωστόσο ο Economist ανησυχεί για δύο λόγους.

Πρώτον, η παρούσα αδυναμία, ιδίως στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο υποπτεύονται οι επενδυτές.

Δεύτερον, η άνιση ανάπτυξη θα μπορούσε από μόνη της να προκαλέσει αποσταθεροποιητικές μεταβολές, ιδίως στο δολάριο.

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όσο προδίδουν οι αριθμοί, διότι εδώ και πολύ καιρό ο ρυθμός ανάπτυξής της φαίνεται καλύτερος από τον πραγματικό χάρη στη Γερμανία. Η Ιταλία βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια. Η γαλλική οικονομία είναι στάσιμη εδώ και μήνες. Τώρα που η Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα, έχει αυξηθεί πολύ η πιθανότητα εμφάνισης αποπληθωρισμού. Παρά την επιδείνωση της κατάστασης οι Γερμανοί πολιτικοί εξακολουθούν πεισματικά να είναι αντίθετοι στην υιοθέτηση των μέτρων τόνωσης που χρειάζεται η Ευρωζώνη. Ακόμη και καθώς πέφτει η ίδια τους η οικονομία, είναι αποφασισμένοι να πετύχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Θέλουν η Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της και ενδιαφέρονται ελάχιστα για ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων. Η γερμανική αντίθεση αποτελεί και τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωράει τόσο αργά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που έχει στόχο να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι το δολάριο αποτελεί τον απλό τρόπο με τον οποίο η αμερικανική ανάκαμψη θα εξαχθεί και σε άλλες οικονομίες. Αναμφίβολα το δολάριο ενισχύεται (6,3% η σταθμισμένη ισοτιμία του από τον Ιούλιο) και φαίνεται ότι θα συνεχίσει και στο μέλλον. Αυτό θα ήταν καλό για τις αδύναμες οικονομίες, οι εξαγωγές των οποίων θα γίνουν ανταγωνιστικότερες, ενώ οι ακριβότερες εισαγωγές θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού. Ωστόσο, η εξασθένηση του νομίσματός τους μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για Γαλλία, Ιταλία και Βραζιλία (αλλά και τη Γερμανία) ώστε να αναβάλουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η συνταγή για τους αδύναμους είναι απλή: θεραπεύστε τον εαυτό σας, αντί να περιμένετε την Αμερική να λύσει τα προβλήματά σας.

Η ΕΚΤ θα πρέπει αμέσως να αρχίσει τις αγορές ομολόγων. Η Ιαπωνία θα πρέπει να αναβάλει την περαιτέρω αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Οι χώρες που μπορούν, ιδίως η Γερμανία, θα πρέπει να επενδύσουν στις υποδομές. Ακόμη και οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα πρέπει να ανησυχούν μήπως αυξήσουν υπερβολικά γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού. 
kathimerini.gr

Δούρου: Ο Ντινόπουλος στερείται σοβαρότητας...

Δούρου: Ο Ντινόπουλος στερείται σοβαρότηταςΓια έλλειψη σοβαρότητας κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά την...
πρωινή του ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη κατακυρώσει τον διαγωνισμό ανάθεσης της καθαριότητας των κτιρίων σε ιδιωτική εταιρεία.

«Επιλέγει να μην δώσει καμία απάντηση επί του συγκεκριμένου αιτήματος της νέας Περιφερειακής Αρχής σχετικά με την άμεση πρόσληψη προσωπικού στην Περιφέρεια, στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της» τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Παράλληλα, η κ. Δούρου προσθέτει ότι «στο συγκεκριμένο ερώτημα, τα ψέματα τελειώνουν για τον υπουργό και η απάντησή του, την οποία θα περιμένουμε, θα πρέπει να είναι σαφής. Ειδάλλως είναι φανερό ότι τα λασπολογήματα συνιστούν την κυβερνητική πολιτική».

«Στερείται τέλος σοβαρότητας, ένας υπουργός, ο οποίος αντί να στηρίξει την πρώτη Περιφέρεια της χώρας, όπως επιβάλλει ο νόμος και η χρηστή διοίκηση, σπεύδει να πάρει το μέρος συκοφαντικού λασπολογήματος. Ένας υπουργός δηλαδή που λειτουργεί με μικροκομματικά κριτήρια. Πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι είναι χειρότερο: μια ανίκανη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση που ξεδιάντροπα εμπαίζει τους πολίτες;» καταλήγει η ανακοίνωση για τον Αργύρη Ντινόπουλο...
tribune.gr

Βαριά πέφτει η νύχτα...

...στην ελληνική δημοκρατία...

Απάντηση στο ερώτημα πόσο κοστίζει να πυροβολείς εναντίον ανθρώπων πήραμε χθες από τον Άρειο Πάγο. Η τιμολόγηση, προ φόρων, μας γνωστοποιεί ότι,...
εάν αδειάσεις την καραμπίνα σου εναντίον Μπαγκλαντεσιανών εργατών, σου αναλογεί ένα ποσό 5 ευρώ την μέρα. Προσθαφαιρείς μέρες αναλόγως με το πόσους πέτυχες. Ο κυνισμός αυτού του λογαριασμού, είναι η μετάφραση της «τιμωρίας» που επιβλήθηκε σε δύο επιστάτες φραουλοχώραφων της Μανωλάδας μετά...
την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην ασκήσει αναίρεση κατά της  ομόφωνης αθωωτικής ετυμηγορίας, που είχε απαλλάξει τους βασικούς κατηγορούμενους για την αιματηρή επίθεση εναντίον μεταναστών τον Απρίλιο του 2013. Ας θυμηθούμε ότι η δίκη των «πιστολέρο» της Νέας Μανωλάδας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο της Πάτρας είχε καταλήξει στην ομόφωνη αθώωση των δύο βασικών κατηγορούμενων, ενώ δύο ακόμα κατηγορούμενοι – επιστάτες στην επιχείρηση- είχαν κριθεί ένοχοι για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος. Στον πρώτο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και επτά μήνες (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και είναι μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο οκτώ χρόνια και επτά μήνες. Η απόφαση σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και, όπως έκρινε, υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2013, περί τους 200 εργάτες από το Μπαγκλαντές είχαν πάει στην επιχείρηση για να ζητήσουν δεδουλευμένα έξι μηνών. Από τους πυροβολισμούς που έριξαν εναντίον τους οι επιστάτες, 28 άτομα...

Θ. Κοτσιφάκης: Λασπώνουν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους...

...για ελάχιστους στο συνολικό αριθμό παράνομους...


"Λέτε να έχουν καμιά σχέση τα σημερινά νούμερα (5620) με τους ...
υποψήφιους για απόλυση δημόσιους υπαλλήλους το Δεκέμβρη (5500); Είναι τυχαία η σχεδόν πλήρης ταύτιση των αριθμών, που θα μείνει στην κοινή τηλεοπτική γνώμη;", σχολιάζει ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Ολόκληρη η δήλωση:

5.620 δημόσιοι υπάλληλοι --και οι μισοί από αυτούς εκπαιδευτικοί-- δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, έβγαλαν 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό!!

Πραγματικά, δεν ήξερα πως ήμασταν τόσο πλούσιοι....

Γιατί εγώ γνωρίζω πως αρκετοί εκπαιδευτικοί είμαστε σε διαθεσιμότητα και μερικοί απλήρωτοι για 7 μήνες.

Γιατί χιλιάδες συνάδελφοί μου εργάζονται με 600 και 700 ευρώ, μακριά από τις οικογένειές τους.

Και χιλιάδες άλλοι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι πηγαίνουν κάθε χρόνο σε άλλο τόπο για λίγα ευρώ και για μια προϋπηρεσία που δεν ξέρουν αν θα τους αναγνωριστεί.

Και μετά από 35 χρόνια παίρνουν μια κουτσουρεμένη σύνταξη, κάτι σαν επίδομα.

Ας ψάξουν να βρούν όσους, ελάχιστους στο συνολικό αριθμό, είναι παράνομοι. Αλλά να μη λασπώνουν όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Να μην ξεχάσουν όμως και τη λίστα Λαγκάρντ και όλες τις άλλες φανερές ή κρυφές λίστες στις οποίες κρύβονται πασίγνωστα ονόματα από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.

Να μην ξεχάσουν τους πλούσιους, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και όσους μας βγάζουν τη γλώσσα με το «ελάτε να με βρείτε».

Και μια τελευταία παρατήρηση:

Λέτε να έχουν καμιά σχέση τα σημερινά νούμερα (5620) με τους υποψήφιους για απόλυση δημόσιους υπαλλήλους το Δεκέμβρη (5500); Είναι τυχαία η σχεδόν πλήρης ταύτιση των αριθμών, που θα μείνει στην κοινή τηλεοπτική γνώμη;

 Θέμης Κοτσιφάκης

Πρόεδρος ΟΛΜΕ...
left.gr

Η Σουηδία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης


Με ένα λιτό tweet του Υπουργείου Εξωτερικών, η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, γράφοντας Ιστορία.

Ουσιαστικά υλοποιείται η σχετική δέσμευση της πρωθυπουργού της χώρας η οποία και αγνόησε τις ισχυρές αντιδράσεις του κράτους του Ισραήλ και των εβραϊκών λόμπι ανά τον κόσμο, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ
των New York Times.
parapolitiki.com

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                       "TA NEA"

"Ζαλίζεστε" και εκτίθεστε...

XynidisΤη δική του απάντηση στο άρθρο της Άννας Παναγιωταρέα –και μαζί με αυτό σε πολλούς άλλους- για τον...
πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, δίνει μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, κάνοντάς της μάλιστα ... «διαφήμιση», αφού καλεί τους πολίτες να το διαβάσουν «για να αντιληφθούν την εμπάθεια της καθεστηκυίας τάξης απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου».

Αναρωτώμενος από τον τίτλο ακόμα της ανάρτησής του «αφού τους ‘ζαλίζει’ο Παπανδρέου, γιατί ασχολούνται;», ο πρώην υπουργός, αναρωτιέται «γιατί ένας άχρηστος, λίγος και τώρα πλέον και αμόρφωτος, είναι μόνιμος στόχος όλων αυτών που χρόνια τώρα υπερασπίστηκαν με νύχια και με δόντια την ολιγαρχία της χώρας;».

Αυτό το τελευταίο, ειδικά, δεν θα το άφηνε έτσι. «Ένα δεν είχε ακούσει μέχρι τώρα ο Παπανδρέου. Ότι είναι αμόρφωτος : ‘λίγο από όλα ίσον τίποτε’, λέει η κυρία Παναγιωταρέα. Και οι διαλέξεις στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, στις σπουδαιότερες συναντήσεις πολιτικής και διανόησης σε όλη την Οικουμένη είναι ένα τίποτα. Είναι επικοινωνία. Ποιος από όλους τους περισπούδαστους διανοητές-αρθρογράφους της σημερινής Ελλάδας μπορεί στοιχειωδώς να σταθεί σε αυτό το διεθνές επίπεδο; Να εξηγήσει τις έγινε στην Ελλάδα και να ακουστεί μια φωνή που δεν απαξιώνει τη χώρα;», αναρωτιέται στην ανάρτησή του, καλώντας όσους ενοχλούνται να ασχοληθούν με τις selfies τους ή να πάνε και σε κανένα ...μοναστήρι να ηρεμήσουν. «Με τον Παπανδρέου όμως μην ασχολούνται γιατί τους "ζαλίζει" και εκτίθενται», καταλήγει...
matrix24.gr

Το Γραφείο Προϋπολογισμού τής Βουλής αποδομεί την "έξοδο"...

vouli1010ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
 "Πάνω σε κινούμενη άμμο" πραγματοποιούνται η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την...
τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που τονίζει ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.
           
Διαλύει το κυβερνητικό success story και την επιχειρηματολογία περί εξόδου από τα μνημόνια, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. «Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές κι ευρωπαϊκό περιβάλλον, σαν να είναι «πάνω σε κινούμενη άμμο»», σημειώνει στο εισαγωγικό της σημείωμα η τριμηνιαία έκθεση, περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014, που έδωσε χθες (Τετάρτη) στη δημοσιότητα το Γραφείο.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ίδια έκθεση, «συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης είναι, επίσης, ότι δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον «μνημόνιο» (που τελειώνει το 2014)». Σύμφωνα με το Γραφείο, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα από όσες μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής που διαπραγματεύεται ακόμη διάφορα ζητήματα του προγράμματος και που «δεν έχει διαμορφώσει στρατηγική για την περίοδο μετά το μνημόνιο».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «το μείζον σήμερα είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και παραγωγικότητα και, συναφώς στην αναδιάρθρωση της παραγωγής και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε καταστήματα εστίασης κλπ». Στο πλαίσιο αυτό, στην έκθεση σημειώνεται: «Κάθε σχέδιο ανάπτυξης προϋποθέτει ένα σαφές σχέδιο διανομής κι επομένως, μέτρα αναδιανομής αυτόν το σκοπό πρέπει να υπηρετούν. Αναδιανομή για την ανάπτυξη επιβάλλει μια βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση, όπως άλλωστε έχουν αναγνωρίσει οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις. Επίσης, κοινωνική πολιτική σε σαθρά οικονομικά θεμέλια δεν γίνεται».
Διαβάστε περισσότερα εδώ..
efsyn.gr
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Το μέλλον των τραπεζών, το μέλλον της χώρας

Νίκος ΞυδάκηςΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
 Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών (stress tests) των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών, που διεξήγαγαν οι ΕΒΑ και ΕCB, παρουσιάζονται σαν μισογεμάτο ή μισοάδειο ποτήρι. Λόγου χάριν, διεθνή Μέσα και αναλυτές κάνουν λόγο για έντεχνο μακιγιάζ της πραγματικής κατάστασης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στην περίπτωση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που εξετάστηκαν, η συμβατική ανάγνωση των ξένων Μέσων είναι ότι τρεις τράπεζες δεν πέρασαν το στατικό σενάριο και ότι θα απαιτηθούν συνολικά περίπου 8,7 δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια, ενώ μία τράπεζα, η Eurobank, απέτυχε και στο δυναμικό σενάριο και μετά τη σχεδιαζόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Απεναντίας, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε: Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική και η Eurobank παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Συγκεντρωτική Εκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης, βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση. Σημειώνεται ότι από 3ης Νοεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περνούν στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με περίπου 27,5 δισ. ευρώ απευθείας από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. (Από το 2009, το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί από το Δημόσιο με ροές 46,7 δισ. και εγγυήσεις 158 δισ. ευρώ.) Εν τω μεταξύ, με την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες μειώνεται διαρκώς ως μετοχικό ποσοστό, εφόσον αυτό δεν λαμβάνει μέρος στις αυξήσεις. Αλλά μειώνεται και ως αξία: στο τελευταίο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, η αξία ήταν 18,5 δισ., ενώ πριν από επτά μήνες ήταν 25 δισ.

Το μίνι κραχ της προπερασμένης εβδομάδος απομείωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο κατά περίπου 8 δισ., απώλεια η οποία εν τω μεταξύ ανακτάται βαθμιαία. Η μίνι θύελλα εντάθηκε εν μέρει όταν σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών και warrants, σε τιμές που θεωρούνται φουσκωμένες, σε σχέση με την εικόνα που έχουμε τώρα για τις τράπεζες. Οι πωλήσεις πυροδότησαν πανικό, με περαιτέρω πωλήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Είναι πιθανόν αυτοί που ξεφόρτωσαν τραπεζικούς τίτλους να υπέθεταν βάσιμα ότι μετά τα stress tests θα απαιτείτο περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα εξανέμιζε τις θέσεις των υπαρχόντων μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση, στις αναμενόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα αρχίσει να διαφαίνεται και το ποιος ελέγχει τις τράπεζες. Αγνωστο παραμένει τι θα πράξει το ΤΧΣ με τις μετοχές που κατέχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος, εποπτεύουσα του ΤΧΣ, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις προειρηθείσες αξίες από τραπεζικές μετοχές, μαζί με το υπόλοιπο των 11,4 δισ. (το «μαξιλάρι»), σαν μαγιά για την πιστωτική γραμμή στη μεταμνημονιακή εποχή. Σε περίπτωση που αρνηθούν η ΕΚΤ και ο ESM τέτοια χρήση του «μαξιλαριού», όπως ήδη έχουν διαμηνύσει, τότε ίσως πωληθούν οι μετοχές του ΤΧΣ σε ιδιώτες, για να καταγράψει έσοδα το Δημόσιο.

Ερωτήματα: Πρώτον, θα καταφέρει το ΤΧΣ να πάρει πίσω, και σε ποιο χρόνο, τα κεφάλαια που έβαλε στις τράπεζες για τη διάσωσή τους; Δεύτερον, ποιοι θα ελέγχουν τις τράπεζες και με ποιο τίμημα θα τις έχουν αποκτήσει; Τρίτον, ίσως το σημαντικότερο: Πότε και πώς οι διασωθείσες με κρατικό χρήμα τράπεζες θα γίνουν μοχλοί ανάπτυξης, προσφέροντας ρευστότητα στην πραγματική οικονομία;
 kathimerini.gr

Η άλυτη μαθηματική εξίσωση της χώρας: Το παράδειγμα της Δυτικής Ελλάδας


Συνεχίζοντας την κουβέντα περί της άλυτης εξίσωσης εργαζομένων-άνεργων-συνταξιούχων στη χώρα, αξίζει να δούμε ένα λίγο πιο πρακτικό παράδειγμα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) ζουν 679.796 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ.Εργασίας, στην ίδια περιφέρεια εισπράττονται 263.015 συντάξεις. Στο β' τρίμηνο του 2014 η περιφέρεια αυτή ήρθε πρώτη στην Ελλάδα σε ανεργία η οποία άγγιξε το 29,9% έναντι 28,6% στο ίδιο τρίμηνο του 2013.

Και έχεις από τη μία τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να σου λένε ότι η χώρα απογειώνεται κι από την άλλη έχεις τον ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται αύξηση χιλιάδων συντάξεων και ξήλωμα διαφόρων σωστών μεταρρυθμίσεων όπως ο Καλλικράτης.

Ξέρουμε την αλήθεια, την βλέπουν οι Έλληνες στην καθημερινότητα τους αλλά συνεχίζουμε να προτιμούμε να ξοδεύουμε ενέργεια για το ποιος φταίει πιο πολύ και ποιον θα τιμωρήσουμε πιο παραδειγματικά. Λες και θα γυρίσουν πίσω τα χαμένα χρόνια.
parapolitiki.com

Αυξήθηκαν οι πληρωμές για συντάξεις κατά 4,5% το πρώτο 9μηνο του 2014


Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, οι πληρωμές για συντάξεις αυξήθηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση στο πρώτο εννεάμηνο του 2014.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή στην πράξη η «μεταρρυθμιστική κοσμογονία» για την οποία κάνει συχνά λόγο ο λυτρωτής της χώρας Αντώνης Σαμαράς. Επιβεβαιώνεται φυσικά και το ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι απολύτως βιώσιμο όπως υποστήριξε πρόσφατα ο γκουρού Γιάννης Πλακιωτάκης.

Θυμηθείτε την άλυτη μαθηματική εξίσωση εργαζόμενων-ανέργων-συνταξιούχων της χώρας. Περιμένουμε τώρα να έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τις ήδη αυξανόμενες δαπάνες για τις συντάξεις, να γίνουμε Ντουμπάι.
parapolitiki.com

Δεν θα λειτουργήσουν ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και Τραμ για να πάνε στη γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι!


Τι κι αν σύντομα μας αποχαιρετά και το 2014; Τι κι αν έχουμε ήδη συμπληρώσει περισσότερα από 5 χρόνια κρίσης; Τι κι αν έχει γίνει ο κακός χαμός στη χώρα; Μυαλό δεν βάζουμε.

Διαβάζω στο Athens Transport:

Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014. Οι συρμοί του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από τις 11:00 έως τις 14:00. Η στάση εργασίας πραγματοποιείται προκειμένου οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν σε γενική συνέλευση με θέμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πώς κλείνει ο περιπτεράς το περίπτερο για 2 λεπτά να πάει να κατουρήσει; Ε κάτι τέτοιο, μόνο που στο μεταξύ θα ταλαιπωρηθούν χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας, λες και τα ΜΜΕ ανήκουν στους εργαζόμενους και κάνουν ό,τι γουστάρουν.

Υπάρχει κάποιο αριστερό ή δεξιό επιχείρημα για το εν λόγω νταβατζιλίκι;
parapolitiki.com