Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Aπό ...Δευτέρα στή Μύκονο... (κάποια Δευτέρα...)

                                     NEXT MONDAY MYKONIAN FORUM


(Παραλλαγή σ' ένα σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου)

Ποιούς "ενοχλεί" η επάνοδος τού Αντρέα στήν επικαιρότητα;...

Η δεύτερη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου
Η συγκυρία της 3ης Σεπτέμβρη και το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου αναθέρμαναν τη διαμάχη για τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, σε μια εποχή προβληματισμού για το αβέβαιο μέλλον της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Όμως, για μια ακόμη φορά η συζήτηση για την ιστορία της χώρας επηρεάζεται από πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και την συγκυρία. Η αναμφισβήτητη ιστορική προσφορά του σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την εθνική συμφιλίωση, τείνει να εξιδανικεύσει τον Ανδρέα, παραλείποντας τα λάθη του. Όπως η υστέρηση σε μεταρρυθμίσεις για σύγχρονο κράτος, η έκρηξη του λαϊκισμού, η ηθική νομιμοποίηση της διαφθοράς.
Ήταν ο ίδιος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ που είχε πει για κάποιον υπουργό του ότι «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια», είχε προτρέψει τον τότε υπουργό του Δ. Τσοβόλα «να τα δώσει όλα» για να κερδίσει τις εκλογές και έμπλεξε τη χώρα στο σκάνδαλο Κοσκωτά.
Παρά το τεράστιο πολιτικό του ανάστημα, η τελευταία περίοδος της ζωής και της διακυβέρνησής του υπήρξε μια  περίοδος χωρίς προηγούμενο πολιτικής παρακμής. Δεν φρόντισε να έχει συνεργάτες ή διαδόχους αλλά μάλλον μια «αυλή» που ξόδεψε το πολιτικό του κεφάλαιο, διαβρωμένη από την εξουσία.
Εξάλλου, η απόπειρα σύγκρισης ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ ή Τσίπρα με Παπανδρέου δεν έχει νόημα, καθώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές εποχές. Το μοναδικό κοινό σημείο είναι η χωρίς όρια αντίδραση της δεξιάς σήμερα, αλλά και την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε χαράξει τη στρατηγική κατεύθυνση μιας  πλατιάς λαϊκής προοδευτικής συμμαχίας, στο δίπολο Δεξιά - Αντιδεξιά.
Ορισμένοι από τους επιγόνους του κινούνται αντίστροφα, φλερτάροντας  με την ακραία συντηρητική ΝΔ. Και αυτό είναι που τους ενοχλεί, όταν βλέπουν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρά τις αδυναμίες του, επανέρχεται στην επικαιρότητα. Σαν να είχε μια δεύτερη ζωή. 

4/9/2017 
από tvxs.gr

Σε στρατηγική υπονόμευσης...


O Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να προλάβει και να υπονομεύσει όλα όσα εκτιμά ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. Έτσι, λοιπόν, από πλευράς της Ν.Δ. βλέπουμε:
   
♦ Κριτική στα θέματα Παιδείας («πριμοδότηση της ήσσονος προσπάθειας») και ειδικότερα στις αλλαγές στο Λύκειο
♦ Κριτική στα ζητήματα φορολογίας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι αυτό είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης.   
♦ Κριτική στα θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.
♦ Κριτική για τις πυρκαγιές και πακέτο μέτρων για τη δασική πολιτική.

Ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 4 Σεπτεμβρίου, για προπαρασκευαστικές συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς εν όψει ΔΕΘ, λίγες μέρες μετά τις ανάλογες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα.   
Με αφορμή αυτή την επετειακή πολιτική - οικονομική εμφάνιση των αρχηγών των κομμάτων στη συμπρωτεύουσα, ο Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει τις 13 διαψευσμένες υποσχέσεις του Τσίπρα στο περίφημο περσινό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», θα επιχειρήσει να εμφανίσει ένα πακέτο αναπτυξιακών προτάσεων και, ταυτοχρόνως, να συγκαλύψει όσα ακούγονται δυσάρεστα στα αυτιά μεγάλων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι. 
Βεβαίως, απ’ όλα αυτά που συνθέτουν την επικοινωνιακή προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα απουσιάσει και η φασαρία γύρω από τις συνομιλίες Καμμένου - Γιαννουσάκη για το ναρκόπλοιο «Noor 1». Άγνωστο αν θα συνεχιστεί η ξεθυμασμένη Βαρουφακειάδα, η οποία ουδέν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής...

topontiki.gr

Από την αρχή στα δύσκολα και με την τρίτη αξιολόγηση...

Τις πρώτες εξετάσεις για τον νέο κύκλο αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα το απόγευμα με τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), δίνει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup που θα γίνει στις 15 του μήνα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κατά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης θα πρέπει να ενημερώσει για τα μέτρα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση και τα οποία θα έπρεπε να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι.
Οι αλλαγές στο δημόσιο και ειδικά το θέμα της αξιολόγησης και ο χρόνος εφαρμογής του σχεδίου της κινητικότητας που δείχνουν να είναι υψηλής προτεραιότητας για τους Ευρωπαίους αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει στην Ελλάδα λόγω της αποχής που κάνει η ΑΔΕΔΥ.
Ένα θέμα που φοβάται η ελληνική πλευρά είναι η συζήτηση για...

Ακρίτα: Η υπόθεση Καϊλή, από γραφική, γίνεται πλέον σοβαρή

«Η υπόθεση Καϊλή, από γραφική, γίνεται πλέον σοβαρή» έγραψε η Έλενα Ακρίτα στο fb για την γνωστή υπόθεση και τις δηλώσεις της Εύας Καϊλή για τον παππού της που «τον σκότωσαν κομμουνιστές εγκληματίες».
Στο άρθρο της στα ΝΕΑ και αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ η Ακρίτα γράφει ότι έχει στο δυναμικό του την Εύα Καϊλή, «μια πολιτικό που πρόσφατα φανέρωσε δύο ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικότητάς της: την ακροδεξιά της νοοτροπία και την ανειλικρίνειά της».
Ακολουθεί η ανάρτηση της Ακρίτα στο fb:
Η υπόθεση Καϊλή, από γραφική, γίνεται πλέον σοβαρή. Ο παππούς που σκοτώθηκε από κομμουνιστή ήταν τελικά ο πρώτος σύζυγος της γιαγιάς που σκοτώθηκε από ερωτικό.. αντίζηλο (Πηγές Νίκος Μπογιόπουλος – Ημεροδρόμος και Documento). Το θύμα ήταν ο Γιάννης Μπακαλίδης και το 1943 τον έσφαξε στον ύπνο του ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, από ερωτική αντιζηλία.

Ο φονιάς, γνωστός μαχαιροβγάλτης της περιοχής, δολοφόνησε και τον φίλο του Μπακαλίδη που ήταν αυτόπτης μάρτυς του εγκλήματος. Η δημοσιογραφική έρευνα έγινε στα χωριά Κωνσταντία Πέλλας και Αλεξάνδρεια Ημαθίας σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Documento’. Ανεξάρτητα ποια εφημερίδα μάς αρέσει η έρευνα είναι έρευνα, τα στοιχεία είναι στοιχεία και η εσκεμμένη ιστορική διαστρέβλωση αντικειμενικό γεγονός. Την έρευνα όταν ερωτήθηκε πολιτικός δεν την διέψευσε. Γιατί άραγε;
Και το άρθρο της στα ΝΕΑ: ...

3 τού Σεπτέμβρη πρίν 43 χρόνια : Ίδρυση τού Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος

Ανδρέας Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ – 3 Σεπτέμβρη 1974: Το αλφαβητάρι μιας μέρας που άλλαξε την ιστορία…

Αν μια συνέντευξη  Τύπου μπορεί να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη μιας χώρας, αυτό ακριβώς συνέβη στην  Ελλάδα το μεσημέρι της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου  1974. Τις προηγούμενες ημέρες το ερώτημα στους πολιτικούς κύκλους της  Αθήνας ήταν τι προτίθεται να κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Υπήρχε μόνο η πληροφορία ότι θα αναγγείλει τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης- από εκεί και πέρα μόνο φήμες και εικασίες. Και αυτό που ενδιέφερε κυρίως τις εφημερίδες της εποχής ήταν ποιοι θα τον ακολουθήσουν.
Βρισκόταν στην Αθήνα μόλις 18 ημέρες καθώς  επέστρεψε στην Ελλάδα, πολύ μετά τη Μεταπολίτευση- στις 16 Αυγούστου 1974. Το αεροπλάνο που τον έφερε από το Λονδίνο μέσω Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του  Ελληνικού ακριβώς στις  21.05. Φορούσε μαύρο δερμάτινο σακάκι, είχε φαβορίτες και ήταν πιο αδύνατος από όσο τον θυμόνταν προδικτατορικά οι οπαδοί του.  Και στις πρώτες δηλώσεις του δεν άνοιξε τα χαρτιά του.
Για πολλούς από τους παλαιούς βουλευτές και πολιτευτές της Ένωσης Κέντρου η συνέντευξη Τύπου της 3ης Σεπτεμβρίου  θα ήταν η πολιτική αυτοχειρία του Ανδρέα Παπανδρέου. Τις προηγούμενες ημέρες τον πίεσαν να εγκαταλείψει τα «πειράματα» και να ανασυστήσει την Ένωση Κέντρου της οποίας ήταν ο φυσικός κληρονόμος.
Δυο ώρες νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα επιθεώρησε ο ίδιος την αίθουσα που θα μιλούσε στο  ξενοδοχείο «Κινγκ Παλλάς»  της πλατείας Συντάγματος -δεν υπάρχει πια- και εγκαταστάθηκε σε ένα δωμάτιο στον ημιώροφο.  Η αγωνία του για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του ήταν προφανής και  κάθε τόσο ρωτούσε τον Θανάση Τσούρα: ...