Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Αυτοί που μοιάζουν με το τέρας αλλά νομίζουν ότι το πολεμούν

28.8.16

Χθες στα ΝΕΑ δημοσιεύθηκαν τα πορτραίτα τριών δημοσιογράφων που συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Θανάση Καρτερού, της Άντας Ψαρρά και του Κώστα Αρβανίτη.

Πρόκειται για τρία κείμενα που αποδεικνύουν ότι μια συγκεκριμένη γενιά και κατηγορία δημοσιογράφων δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ότι καλώς ή κακώς ο ελληνικός λαός επέλεξε να κυβερνηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν αυτό συνοδεύεται από την ανάμειξη περιθωριακών και λούμπεν στοιχείων στη διακυβέρνηση της χώρας.
Όταν κάποιος ξοδεύει 2-3 παραγράφους για να μας ενημερώσει με ύφος για το πόσο ελκυστική γυναίκα ήταν στα νιάτα της η Άντα Ψαρρά, δεν στηλιτεύει τη συμμετοχή της στη διάχυση του μίσους στον δημόσιο διάλογο στα χρόνια της κρίσης, δεν της ασκεί κάποια ουσιαστική κριτική. Το μόνο που καταφέρνει είναι να πάρει τη θέση της στο «απέναντι» στρατόπεδο, επιχειρώντας να την αποδομήσει με τα ίδια ακριβώς κόλπα που υποτίθεται ότι τον βρίσκουν αντίθετο. Κάποιοι θα πρέπει πολλοί σοβαρά να αναρωτηθούν για το πως κατάφεραν να μοιάζουν τόσο πολύ με τους Αγανακτισμένους που κάποτε με πάθος κατέκριναν.

Όπως και η βία, έτσι κι ο σεξισμός, ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός πρέπει να καταδικάζονται από όπου κι αν προέρχονται, είτε θύματα τους είναι πολιτικοί φίλοι είτε πολιτικοί αντίπαλοι. Είναι σχεδόν τρομακτικό να παρατηρείς ότι υπάρχουν τόσοι έμπειροι άνθρωποι που αδυνατούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
parapolitiki.com

«Η αναπαραγωγή της φτηνιάρικης προπαγάνδας ότι η χώρα κατέρρευσε από ένα στατιστικό τρικ, υπερβαίνει κάθε μέτρο και εκθέτει τη χώρα στη γελοιοποίηση και στη διεθνή χλεύη»

Η ΕΛΣΤΑΤ και το «αριστερό» ξέπλυμα της 5ετίας



Κώστας Καλλίτσης ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Αν ο πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις υπουργών του ότι το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ είναι «μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος», ή τις υποψίες τους ότι διογκώθηκαν τα ελλείμματα τεχνητά «για να υπαχθεί η χώρα στο μνημόνιο», τότε το σωστό θα ήταν να δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να διερευνήσει το θέμα και να του υποβάλει το πόρισμα. Δεν έπρεπε να περιμένει, καν, τις Βρυξέλλες. Θα έπρεπε να το είχε κάνει από την πρώτη στιγμή, με δική του πρωτοβουλία.
Ολα τα στοιχεία (εκείνα που παρουσίαζε η κυβέρνηση Καραμανλή, η πραγματική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, οι διαδικασίες και κριτήρια της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, τα μεγέθη που τελικά προέκυψαν με βάση αυτές…) αναπαύονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ούτε καταστράφηκαν ούτε κρύφτηκαν.
Αν, πάλι, ο υπουργός κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι δεν διαθέτει την «επιστημολογική» επάρκεια να κρίνει, αν αδυνατεί να κάνει αυτό που φιλοδοξούν να κάνουν κάποιοι ανειδίκευτοι περί τα οικονομικά δικαστικοί, τότε είναι ανεπαρκής για τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών. Θα όφειλε να υποβάλει την παραίτησή του και να αναλάβει τα καθήκοντά του κάποιος άλλος, επαρκέστερος. Γιατί;
(α) Αν δεν μπορεί να αξιολογήσει απλές διαδικασίες και αριθμούς, πώς και γιατί άραγε να τον εμπιστευτεί κανείς να διαπραγματεύεται με τα «τσακάλια» της τρόικας, τους εξαιρετικά υψηλής εξειδίκευσης λογιστές και οικονομολόγους που την στελεχώνουν, με αντικείμενο τις τύχες ολόκληρης της χώρας;..
(β) Αν δεν μπορεί να αξιολογήσει τα «νεκρά» στοιχεία του 2010, πώς άραγε αξιολογεί τα τρέχοντα στοιχεία, της σύνθετης ζώσας πραγματικότητας; Και, αν δεν μπορεί να τα αξιολογεί, τότε σε ποια βάση χαράζει πολιτική, με ποια στοιχεία; Ή, μήπως, πριν τα λάβει υπόψη του, τα στέλνει για διακρίβωση της εγκυρότητάς τους στον Αρειο Πάγο;..
Η αλήθεια είναι ότι αλλού βρίσκεται το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται ένας Σέρλοκ Χολμς για να βρει τα στοιχεία. Επαρκής είναι και ο κ. Τσακαλώτος για να μπορέσει να καταλάβει αν έγινε ή δεν έγινε συνωμοσία. Το πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη ενός αγαθού που, κάποτε, χαρακτήριζε την Ελλάδα: Το έλεγαν μέτρο.

Βεβαίως, η έλλειψη μέτρου είναι μια αρρώστια που δεν έχει προσβάλει μόνο την κυβέρνηση. Νωπά παραδείγματα: Οταν ένα δυστύχημα και η απεχθής συμπεριφορά του θύτη τείνουν να αναγορευτούν σε μείζον πολιτικό θέμα, αναρωτιέσαι μήπως μας «ραντίζουν». Ή, ακόμη χειρότερα, όταν κάποια συνήθη κρούσματα γίνονται αφορμή να αυτο-διασυρθεί η Ελλάδα στους υποψήφιους ξένους τουρίστες ως αν ήταν η Χώρα της Ελονοσίας, αναρωτιέσαι δυο και τρεις φορές μήπως είχε δίκιο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Αλλά η ασθένεια της έλλειψης μέτρου έχει επαχθέστατες συνέπειες όταν φορέας της γίνεται μια κυβέρνηση. Εξηγούμαι:
Είναι γνωστή και διακωμωδείται η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να αφήσει στο απυρόβλητο το μεγάλο φαγοπότι και τη φαυλότητα που ρήμαξε τη χώρα, ειδικά την τριετία 2007-2009. Εκτιμά, εικάζω, ότι με αυτήν την τακτική αποσπά την έμμεση στήριξή της από τη συνιστώσα της Ραφήνας και «οξύνει τις αντιθέσεις» στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, ακόμη και η απόπειρα να ξεπλύνεις τη διακυβέρνηση Καραμανλή που άφησε πίσω της ερείπια, θα έπρεπε να έχει ένα, κάποιο, όριο. Να γίνεται με κάποιο μέτρο. Η αναπαραγωγή της φτηνιάρικης προπαγάνδας ότι η χώρα κατέρρευσε από ένα στατιστικό τρικ, υπερβαίνει κάθε μέτρο και εκθέτει τη χώρα στη γελοιοποίηση και στη διεθνή χλεύη.
Το γιατί, ε, δεν χρειάζεται εισαγγελική έρευνα για να βρεθεί!..
Εχουμε καταντήσει μια χώρα μειωμένης διεθνούς αξιοπιστίας – η συνδυασμένη δράση κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, αν μη τι άλλο, αυτό το κατάφερε. Και η κυβέρνηση αυτής της χώρας, με στεντόρεια φωνή απευθύνεται στη διεθνή κοινή γνώμη (όσους, τέλος πάντων, μας παρακολουθούν…) και στις διεθνείς αγορές (που πράγματι μας παρακολουθούν…) και τους λέει, με τόλμη και υπερηφάνεια, ότι δεν γνωρίζει αν τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας είναι γνήσια ή πλαστά, αν είναι έγκυρα ή όχι. Τους λέει, επιπλέον, κάτι ακόμη χειρότερο και ταπεινωτικό για τη χώρα: Οτι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανίκανη να αποφανθεί επί του θέματος, ανίκανη να κρίνει τα στοιχεία. Και περιμένει, τάχα, να μάθει ποια είναι η αλήθεια, όχι από το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο, τη Στατιστική Υπηρεσία (γιατί, δήθεν, όλοι αυτοί είναι είτε αδαείς είτε αφερέγγυοι…) αλλά από τη Δικαιοσύνη!..  
Ολα αυτά είναι ντροπή
Είναι και της πλάκας
Η πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή δραστηριότητα, για να εξαντλείται σε ίντριγκες. Και η (όποια) κυβέρνηση είναι –ή θα έπρεπε να είναι– ένα πολύ σοβαρό όργανο γιά να σκοτώνει τον χρόνο, παίζοντας τις κουμπάρες.

Σημείωση : O υπέρτιτλος έχει τεθεί από τή "Νέα Μύκονο" καί είναι φράση μέσα από τό άρθρο τού Κώστα Καλίτση
Εκφράζει στό έπακρο αυτό πού πραγματικά συμβαίνει, εν μέσω καί εξ αιτίας πονηρών τακτικισμών καί ατερμόνων κυβερνητικών παλινωδιών, σχετιζομένων καί μέ τήν αξιοπιστία τής χώρας διεθνώς. 
Είναι βέβαιον ότι στό αμέσως προσεχές μέλλον (μετά καί τίς ισχυρές αντιδράσεις τής κομισιόν) θά παρακολουθήσουμε, συμμετρικά, τούς αντίστοιχους καί αντίστροφους -ταχείς- ελιγμούς από τήν κυβέρνηση γιά τήν "ανάκρουση πρύμνας" στήν υπόθεση Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ, ειδάλλως τό απευκταίο «Σία καί αράξαμε», θά καταστεί de facto (επειδή εκκρεμεί η "ζωοδότρα" δόση Σεπτεμβρίου τών 2,8δίς) δρόμος μονής κατευθύνσεως...
Δ.Ν.Α. 

Η κυβέρνηση με νόμο έχει αποδεχτεί τα στοιχεία Γεωργίου!...

222 βουλευτές τον ψήφισαν με το 3ο μνημόνιο...
"Απορώ με τα στελέχη της κυβέρνησης που παρασύρουν ακόμη και τον πρωθυπουργό, αλλά και με κάποιους συναδέλφους σας, δημοσιογράφους, μ' αυτά που λένε για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ", είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος στον Γιώργο Αυτιά.
"Τα έχουν αποδεχτεί με νόμο που ψήφισαν πέρυσι το καλοκαίρι".
Ο...
Μητρόπουλος υπενθύμισε το νόμο, με τον οποίο, 5 κόμματα στην βουλή, αποδέχτηκαν με την ψήφο τους τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Γεωργίου). "Και μετά απορούν γιατί παρεμβαίνει η Κομισιόν", πρόσθεσε.
Ο Αυτιάς, λίγο αργότερα, ρώτησε για το θέμα αυτό, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος και παραδέχτηκε, πως, το κόμμα του, όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν το νόμο με τον οποίο αποδέχτηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ...

ΤΑ ΝΕΑ στοχοποιούν τρεις δημοσιογράφους...

Με πρωτεργάτη τον, εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσσόντα άνδρα, Ηλία Κανέλλη.

Άξιοι συναγωνιστές του ο Μιχάλης Μητσός και ο Δημητρης Δουλγερίδης...

Τρεις αρθρογράφοι των ΝΕΩΝ ''πυροβολούν'' τρεις ενοχλητικούς - για τον ΔΟΛ - δημοσιογράφους. Το όλο στυλ και η χυδαιότης μοιάζει να είναι ''συμβόλαιο Ψυχάρη''.

Γράφουν λοιπόν στα ''Πρόσωπα'' - ένα είδος ένθετου της εφημερίδας - οι...
Ηλίας Κανέλλης, για τον Θανάση Καρτερό ''Τα μαρούλια είναι παντοτινά'', ο Μιχαλης Μητσός, για την Αντα Ψαρρά ''Η ιεροεξετάστρια'', ο Δημήτρης Δουλγερίδης, για τον Κώστα Αρβανίτη ''Λυρισμός γορίλλα''.

Αυτό - που γράφουν - το θεωρούν ''Πρόσωπα''; Ή μήπως κριτική; 

Απλά στοχοποίηση εις τριπλούν είναι εκείνων που ενοχλούν το ''μαγαζί'' και ό,τι αυτό εκπροσωπεί...

Υ.Γ: Η Άντα, πέρα των άλλων πληρώνει και το - εξαιρετικό πράγματι - αφήγημα του άντρα της Δημήτρη Ψαρρά, για τον ΔΟΛ...
 

Όλα έτοιμα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών...

Κρέτσος: Κάνουν βρώμικο πολεμο στον Παππά...

Image result for Λευτέρης Κρέτσος.

Όλα είναι έτοιμα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών της Τρίτης, δηλώνει ο Λευτέρης Κρέτσος.

Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κάνει λόγο για πόλεμο, και μάλιστα βρώμικο ιδιαίτερα προς τον...
υπουργό Επικρατείας τις τελευταίες εβδομάδες, και τονίζει πως τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε.

Επιπλέον, ο κ. Κρέτσος ξεκαθαρίζει πως κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας, κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και πως κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

Γενικότητες (και ευχολόγια)...


 Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ρώτησε τον Κωστή Χατζηδάκη ο Γιώργος Αυτιάς (ΣΚΑΙ). 
Ο Χατζηδάκης, κοτζάμ αντιπρόεδρος της ΝΔ, αρκέστηκε σε γενικότητες (και ευχολόγια):
Εμείς θα...
αποφύγουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, λέγοντας ψέματα.
Ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα, αλήθειες. Κι όχι μαγικές συνταγές. 
Στόχος μας, οι χαμηλότεροι φόροι, το άνοιγμα των επιχειρήσεων για επενδύσεις, κ.λπ, κ.λπ....
 

Στα δωματιάκια ανά έξι οι καναλάρχες ...

Image result for Τηλεοπτικές άδειες και ινστιτούτο Φλωρεντίας
...με την ομάδα τους...
Όλα είναι έτοιμα για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου. Μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, θα διεξαχθεί, παρουσία των υποψηφίων, κλήρωση για τα...
δωμάτια στα οποία θα βρίσκονται οι 6μελείς ομάδες των συμμετεχόντων κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, αλλά και για το χρόνο προσέλευσης των συμμετεχόντων την Τρίτη (προκειμένου να διεξαχθεί εγκαίρως ο αναγκαίος έλεγχος) στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).
Επίσης τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος των αιθουσών από την Ελληνική Αστυνομία, στον οποίο μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να παραβρίσκονται οι συμμετέχοντες. Ακολούθως, η αίθουσα θα κλειδωθεί από την Αστυνομία, ενώ –αν θέλουν- οι συμμετέχοντες μπορούν να σφραγίσουν την αίθουσα τους με δική τους ειδική ταινία σφράγισης. Στην αίθουσα κάθε συμμετέχοντα θα βρίσκεται ένα computer με το ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρασίας, φάκελοι (με ξεχωριστό χρώμα για κάθε συμμετέχοντα) για την υποβολή προσφορών και έντυπα για την υποβολή ενστάσεων.
Η σύνθεση της ομάδας των έξι μελών κάθε συμμετέχοντα δεν επιτρέπεται να αλλάζει κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Απαγορεύεται σε όλα τα μέλη να έχουν μαζί τους προσωπικούς υπολογιστές, συσκευές επικοινωνίας και κάθε άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Τα μέλη των ομάδων θα συνοδευτούν στους χώρους που θα έχει ορισθεί ότι θα παρευρίσκονται. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τα μέλη των συμμετεχόντων θα παραμείνουν στους καθορισμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους από αυτούς παρά μόνον με συνοδεία. Ένα μέλος ανά συμμετέχοντα θα παραβρίσκεται στην κεντρική αίθουσα διεξαγωγής της δημοπρασίας μαζί με την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού (ΕΔΔ) και θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας. Εάν δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες της, η ΕΔΔ μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του από την κεντρική αίθουσα (θα παραμείνει στο κτίριο της ΓΓΕΕ).
(Δείτε τίς λεπτομέρειες τής διαδικασίας)
Η διαδικασία

Πρωτοπαλήκαρα καναλαρχών σε διατεταγμένη υπηρεσία...


Μαθαίνω για έναν και δύο και τρεις καναλάρχες.
Ότι συγκεντρώνουν καθημερινά τα πρωτοπαλήκαρά τους...
 Ότι τους υποδεικνύουν τους στόχους και...
τους εφοδιάζουν με "πολεμοφόδια", λάσπη και ανεμιστήρες...
Ότι οι στόχοι είναι οι νέοι επίδοξοι καναλάρχες, δύο, κυρίως εξ αυτών.
Ότι τα εν λόγω "πρωτοπαλήκαρα", που είναι δημοσιογράφοι - μέλη της Ένωσης Συντακτών, απειλούν συναδέλφους τους δημοσιογράφους (που είναι κι αυτοί μέλη της Ένωσης Συντακτών) ότι αν δεν δουλέψουν σωστά τη λάσπη στους ανεμιστήρες δεν θα ματαδούν το.. χρώμα του χρήματος.
("εντάξει μωρέ, ο πόλεμος λήγει την Τρίτη", με..καθησύχασε μέλος του Δ. Σ. της ΕΣΗΕΑ που του μίλησα σχετικά )
Νίκος Τσαγκρής (fb)
zoornalistas.blogspot

Λαδάκι made in Germany


Πουλάνε πνεύμα και ηθική, στο βάθος όμως είναι σάπιες μέχρι το μεδούλι, περισσότερο και από τα... κρέατα του Μπαλόπουλου*.
Ο λόγος για τις επιχειρηματικές ελίτ της Γερμανίας, οι οποίες μέσω του πολιτικού τους προσωπικού κατηγορούν τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ως καθυστερημένους, τεμπέληδες και διεφθαρμένους, όταν οι ίδιες είναι μεταξύ των «αρχιαπατεώνων» του καπιταλισμού.
Εδώ και χρόνια ελέγχουν πλήρως τα κέντρα των αποφάσεων της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσπώντας αποφάσεις που γονατίζουν τους ανταγωνιστές τους και γεμίζουν τις τσέπες τους.
Ομως η «μηχανή» που λέγεται Ενωμένη Ευρώπη δεν τους αρκεί.
Θύματα της ματαιοδοξίας τους και του άρρωστου πάθους τους για συσσώρευση πλούτου και κυριαρχία, οι επιχειρηματικές ελίτ της Γερμανίας επιδίδονται και σε πλήθος άνομων ενεργειών, όπως δωροδοκίες, πλαστογραφία, συμμετοχή σε καρτέλ, υποκλοπές, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, χειραγώγηση τιμών και... συνειδήσεων.
Το γερμανικό κράτος από την πλευρά του, αντί να κάνει κάτι, υποθάλπει επί της ουσίας με τη στάση του τις απάτες, αρνούμενο πεισματικά να υπογράψει διεθνείς συμβάσεις κατά της διαφθοράς, όπως το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, που έχει επικυρωθεί ήδη από 160 χώρες του ΟΗΕ...
Ιδού κάποια από τα κατορθώματα των προστατευόμενών του (SIEMENS, Volkswagen, Deutsche Bank, Daimler, ThyssenKrupp, MAN, Commerzbank, Deutsche Telecom, Hochtief, Ferrostaal, Rheinmetal)  :

«Ασημένιες» Βόντζου και Κυρίδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας...

«Ασημένιες» Βόντζου και Κυρίδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΚωπηλασίαςΟι αθλήτριες του διπλού σκιφ νεανίδων, στα τελευταία 500μ. με εντυπωσιακό φινάλε πέρασαν δεύτερες τη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 7:10.55.

Όπως στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λιθουανίας τον Ιούλιο, οι...

Αναστασία Βόντζου και Αννέτα Κυρίδου κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ νεανίδων και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ρότερνταμ.

Στον τελικό έγινε μάχη από την αφετηρία, με τις Ελληνίδες να βρίσκονται σταθερά ανάμεσα στη 2η και την 4η θέση, αλλά στα τελευταία 500μ. με εντυπωσιακό φινάλε πέρασαν δεύτερες τη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 7:10.55. Με ελάχιστα εκατοστά διαφορά τερμάτισε 3η η Ιταλία (7:10.78), ενώ το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η βάρκα των ΗΠΑ με 7:08.12.

O «Προφήτης» του Αρκά ξαναχτυπά...


«Τι να κάνω, να σας διορίσω;»...

Ακτινογραφία της ελληνικής πολιτικής και κοινωνίας είναι ο Προφήτης του Αρκά.

Στο νέο του σκίτσο, κάποιος λέει στο...

περίφημο πλέον «Προφήτη»: «Συνεχώς κινδυνολογείς, Προφήτη! Εμείς όμως θέλουμε να νιώσουμε λίγο ασφάλεια για το μέλλον!».
Και ο «Προφήτης» απαντά: «Και τι να κάνω;...Να σας διορίσω;»

iefimerida.gr

Ξανά στην μάχη της διαπραγμάτευσης...

Αρχίζει εκ νέου τη Δευτέρα η μάχη της διαπραγμάτευσης, με στόχο την εκταμίευση το συντομότερο δυνατό της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που...
απομένουν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Αύριο στις Βρυξέλλες θα βρεθεί το οικονομικό επιτελείο για να έχει συναντήσεις με ευρωπαίους επιτρόπους. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Για αύριο εξάλλου είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο EuroWorking Group όπου θα γίνει η αποτίμηση του τι έκανε η Ελλάδα, σχετικά με τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης, ενώ παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι του Euro Working Group, εκτός από το θέμα τουχρέους, θα βρεθούν:

τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ
το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.
οι ομαδικές απολύσεις
ο νέος συνδικαλιστικός νόμος
οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
η δημοπρασία ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων
η απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού

Παράλληλα, για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να στελεχωθεί το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και να ενταχθούν σε αυτό μεγάλος αριθμός ΔΕΚΟ...
 

Η πολιτική την εποχή του Διαδικτύου

Αλέξης ΠαπαχελάςΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 Θ​​α υπήρχε ο Ντόναλντ Τραμπ ως φαινόμενο χωρίς το Ιντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η απάντηση είναι «όχι». Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν θα είχε αντέξει να φθάσει καν στο σημείο να διεκδικεί το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες καταφεύγει, η παραποίηση των πραγματικών δεδομένων και οι συνεχείς παλινωδίες του θα τον είχαν ρίξει νοκ άουτ.
Μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας δεν ενδιαφέρεται, πάντως, για το αν λέει ψέματα ή όχι. Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους New York Times, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και καταβροχθίζει ό,τι αφιλτράριστο και εντυπωσιακό διαβάζει στο Διαδίκτυο.
Η οικονομία, για παράδειγμα, έχει ανακάμψει στις ΗΠΑ κατά εντυπωσιακό τρόπο μετά την κρίση του 2008. Κανείς όμως από τους ψηφοφόρους του Τραμπ δεν το πιστεύει.
Οι «θυμωμένοι λευκοί ψηφοφόροι» έχουν βρει φωνή προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζουν σε έναν δικό τους «κόσμο» και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς μαζί τους εφόσον δεν χρησιμοποιεί θεωρίες συνωμοσίας ή ωμό λαϊκιστικό λόγο.
Ο Τραμπ μάλλον δεν θα εκλεγεί. Η δημογραφική σύνθεση της Αμερικής έχει αλλάξει και αυτό ευνοεί τη Χίλαρι Κλίντον. Ακόμη και αν ο Τραμπ κέρδιζε την πλειοψηφία των λευκών ψηφοφόρων, δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ομως, το «φαινόμενο Τραμπ» είναι εδώ. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα εξηγήσει το φαινόμενο της ανόδου αντισυστημικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία και αλλού, και μέσα από το Διαδίκτυο, σαν ένα γεγονός που έσπασε τη γραμμική εξέλιξη της Ιστορίας.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η κρίση και το μνημόνιο συνέπεσαν με την άνθηση του Διαδικτύου και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δημόσιου διαλόγου. Επιπλέον, είμαστε ένας λαός που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας και θέλει πάντοτε να νομίζει ότι ξέρει κάτι που του κρύβουν «κάποιοι»..., οπότε «ήλθε κι έδεσε».
Η ιστορία δεν προσφέρεται, προφανώς, για μονοδιάστατες ερμηνείες. Ναι, το παγκόσμιο αντισυστημικό τσουνάμι έχει δυναμώσει λόγω των μεγάλων ανισοτήτων και της αίσθησης της μεσαίας τάξης της Δύσης ότι δεν έχει πια ούτε τη σιγουριά της ασφάλειας ούτε μία προοπτική βελτίωσης του τρόπου ζωής της.
Εχουμε μπει σε μία νέα περίοδο της πολιτικής. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Αλλά ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, θα περάσουμε μια φάση όπου «Τραμπ» θα εμφανίζονται με συχνότητα και βιαιότητα σε πολλές δυτικές Δημοκρατίες.

Το δίλημμα της Fed και οι συνέπειες των αποφάσεών της

PHYLLIS PAPADAVID*
Αυτό το φθινόπωρο αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις στην αμερικανική νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την οικονομική προοπτική των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η επιτροπή που αποφασίζει για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού είναι διχασμένη για το πότε θα πρέπει να τα αυξήσει. Ορισμένα μέλη της υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλό να τα αυξήσουν ακόμη και τον Σεπτέμβριο ή και δύο φορές μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για τις αγορές πιο πιθανή ημερομηνία είναι τον Δεκέμβριο. Η αμερικανική νομισματική πολιτική συνήθως αντανακλά βαθύτερες αλλαγές στην αμερικανική οικονομία, οι οποίες με τη σειρά τους είναι προάγγελος εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον οι μεταβολές στα αμερικανικά επιτόκια επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τα επιτόκια δανεισμού στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα μετά το 2008. Επίσης επηρεάζουν και την ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο κατέχει ειδικό ρόλο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Δεδομένων όλων αυτών θεωρούμε ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να συναντήσουν μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επενδύσεις.

Η αντίδραση των νομισμάτων τους στη μεταβολή της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής είναι απίθανο να είναι τόσο έντονη, ώστε να πυροδοτήσει σημαντική μεταβολή στον πληθωρισμό τους. Από την άλλη πλευρά, καθώς θα ενισχύεται το αμερικανικό δολάριο λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, είναι πιθανό να υποτιμηθούν νομίσματα τα οποία οι επενδυτές θα κρίνουν πως έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ την ίδια στιγμή θα επαναπατρίζονται κεφάλαια στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά μόνο υποτίμηση της τάξης του 10% με 20% προκαλεί σημαντική μεταβολή στον πληθωρισμό. Η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών θα καθιστούσε πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές τους. Βέβαια, οι οικονομίες που χρησιμοποιούν το δολάριο ή έχουν συνδέσει την ισοτιμία του νομίσματός τους με το δολάριο, όπως η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία και το Χονγκ Κονγκ, πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Υπάρχει ένας αντισταθμιστικός παράγοντας που αφορά την αύξηση της αξίας των αποθεμάτων σε δολάρια για όσες οικονομίες διαθέτουν μεγάλα αποθέματα. Συνεπώς θα έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα παρεμβαίνοντας στην αγορά νομισμάτων αν αυτό απαιτηθεί. Η μεγαλύτερη πρόκληση για ορισμένες χώρες θα είναι να προσελκύσουν επενδύσεις.

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού θα προκαλέσει επιστροφή των επενδύσεων προς τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της απροθυμίας των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο ή επειδή θα προτιμούν να επενδύσουν και πάλι στην πατρίδα τους. Υπάρχουν δύο ομάδες χωρών που θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα. Οι χώρες που έχουν μεγάλο χρέος σε δολάρια είναι ευάλωτες σε απότομη διακοπή των επενδυτικών ροών, καθώς θα ανατιμάται το δολάριο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, οι οποίες αύξησαν κατά πολύ τον δανεισμό τους σε δολάρια από το 2008 και μετά. Ηδη παρατηρείται σημαντική μείωση των πιστωτικών ροών προς χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Εξίσου ευάλωτες είναι και χώρες που διαθέτουν μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η Κένυα και η Νότιος Αφρική, οι οποίες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

Αυξημένες δυσκολίες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν και χώρες που έχουν μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις, ώστε να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πρώτων υλών, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου συνήθως οδηγεί σε πτώση της τιμής του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών. Μια επιπρόσθετη ανησυχία είναι ότι θα αυξηθούν πρόωρα τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού εξαιτίας της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα που παρατηρείται σε αυτές τις οικονομίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των επενδύσεων.

*Eπικεφαλής του προγράμματος Διεθνούς Μακροοικονομίας στο βρετανικό think tank Overseas Development Institute.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ