Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Απλή αναλογική και αναθεώρηση Συντάγματος. Άρθρο τού καθηγητή Μανόλη Γ. Δρεττάκη


Σύνταγμα
Η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής –με δεδομένη τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωσή της– θα έπρεπε να έχει γίνει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Με το κλίμα που επικρατούσε τότε, πιθανότατα να συγκέντρωνε πάνω από 200 ψήφους.
Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δεν το έπραξε. Το κατέθεσε εννιά μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στις οποίες εκμεταλλεύτηκε το εκλογικό σύστημα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για καιροσκοπισμό. Αυτή η κατηγορία έχει βάση για τον λόγο που προαναφέρθηκε. Δεν έχουν, όμως, καμιά βάση οι ισχυρισμοί τους ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι «κουρελού» ή ότι δεν έχει καμιά σχέση με την απλή αναλογική. Είναι η απλή αναλογική για τα κόμματα που ξεπερνούν το όριο εισόδου τους στη Βουλή και δεν έχει καμιά σχέση με το ισχύον εκλογικό σύστημα.
Η απόφαση για την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τη Ν.Δ., υπέρμαχο της «ενισχυμένης αναλογικής», δηλαδή ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, ήταν αναμενόμενη, είναι όμως ακατανόητη η στάση των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ, δεδομένου ότι με τη στάση τους αυτή από τη μια μεριά χάνεται ακόμη μία ευκαιρία για την άμεση καθιέρωση της απλής αναλογικής και από την άλλη ενδέχεται να χαρίσουν 50 έδρες στη Ν.Δ., αν το κόμμα αυτό έλθει πρώτο στις επόμενες εκλογές.
Μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει στις 24.7.16 τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στις 14.7.16, τόνισε ιδιαίτερα εκείνη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) από τον λαό και ταυτόχρονα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί δυαρχία, διότι «δεν είναι εποικοδομητική». Η πρότασή του αυτή είναι προβληματική.
Το πρώτο πρόβλημα είναι ποιοι θα έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα.
Οποιοσδήποτε πολίτης με δικαίωμα ψήφου και πάνω από μια ηλικία ή μόνο εκείνοι που θα υποδειχθούν από τα κόμματα της Βουλής, όπως συμβαίνει σήμερα με την εκλογή του ΠτΔ από τη Βουλή. Αν, όπως είναι πολύ πιθανό, η απάντηση είναι μόνο από αυτά τα κόμματα, τότε οι επιλογές του λαού θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι για να αποφευχθεί «η μη εποικοδομητική δυαρχία», η πρόταση για την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό θα συνοδεύεται με...

Μέτρα για να μην περάσουν Τούρκοι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα

Κινήσεις Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού | Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
Επιπλέον μέτρα για την πιο αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία λαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να μην επιτραπεί η διείσδυση σε ελληνικό έδαφος Τούρκων που εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ενεργό ρόλο στην επιτήρηση διαδραματίζει η πολεμική Αεροπορία και συνδράμουν μονάδες της Αεροπορίας Στρατού που έχουν μετασταθμεύσει σε νησιά του Αιγαίου -διαθέτοντας θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα- για το σκοπό αυτό.
Στα μέτρα εντάσσεται και η εντατικοποίηση των περιπολιών μονάδων του Στόλου.
Οι δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων εξελίσσονται σε συνεργασία και συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν το αεροσκάφος του Τούρκου πρωθυπουργού συνοδευόταν την περασμένη Παρασκευή, αρμόδια πηγή του ΓΕΑ παρατηρούσε ότι εμείς είδαμε μόνο ένα αεροσκάφος.
efsyn.gr 

Ο Τζόνυ παίρνει τ' άρματα... (ο Πρετεντέρης)

Πρετεντέρης
Είναι ίσως η μοναδική λύση. Ένα πλατύ κίνημα που θα αγκαλιάσει το Μεγάλο Κανάλι, τους Μεγάλους Τιμονιέρηδες της ενημέρωσης, τον Γιάννη, την Όλγα, τον...
Μανώλη-αν κατάλαβα καλά-Καψή και θα τους ξαναδώσει τη δύναμη που αφαίρεσε η κυβέρνηση με έναν νόμο που λέει πως για να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να μη χρωστάει. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό είναι η λύση.
Έφοδος στα θερινά ανάκτορα του Νίκου Παππά, όπου ο ίδιος και ο κομισάριος Κρέτσος σχεδιάζουν πώς να σκοτώσουν την ενημέρωση με πονηριά και δόλο. Γιατί δεν σκοτώνουν τον ΣΚΑΙ ή τον ΑΝΤΕΝΝΑ που είναι επίσης αντικυβερνητικοί, αλλά το Mega, αφήνοντας έτσι μια ψευδή εικόνα πολυφωνίας.

Ο Τζόνυ (ο Πρετεντέρης) πήρε το όπλο του...   
Ήρθε η ώρα λοιπόν ο Τζόνυ ο Πρετεντέρης με το όνομα, να πάρει το όπλο του και να χυμήξει στους δυνάστες, που δεν σέβονται αυτό που σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις. Πως το Mega έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, να χρωστάει, να αυθαιρετεί, να ζει πάνω από τις δυνατότητές τους και να ακριβοπληρώνει τους Γιάννηδες με τα λεφτά των άλλων. Γιατί το Mega είναι θεσμός, πιο θεσμός και από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, γιατί ήταν η εφημερίδα και το κανάλι όλων των κυβερνήσεων, πλην αυτής που απαιτεί παράλογα πράγματα και έχει μεταφέρει την ανάγκη νομιμότητας, από τα πογκρόμ στα στέκια των άπλυτων στα Εξάρχεια, στις τηλεοπτικές άδειες;
ΥΓ: νομίζω πως δεν χρειάζεται ένα γελοίο κείμενο για να αποδείξει τη γελοιότητα τους. Όχι μόνο δεν είχαν την ευθιξία να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν το κανάλι, αλλά δεν έχουν ούτε την ελάχιστη να είναι δίπλα στο κανάλι και στους εργαζόμενους τις δύσκολες ώρες. Έχουν λακίσει οι Γιάννηδες, οι Όλγες, οι Παύλοι και οι Μανώληδες. Πήραν τη βαλίτσα και εξαφανίστηκαν. Όχι αυτή με τα ρούχα φυσικά...
από : enimerosi24.gr

Απορρίφθηκε η αίτηση Τσοχατζόπουλου...

tsoxatzopoulos
Απορρίφθηκε η αίτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου για αποφυλάκιση λόγω ορίου ηλικίας.

Το δικαστήριο απέρριψε την...
αίτηση αποφυλάκισης θεωρώντας ότι είναι ύποπτος τέλεσης νεων αδικημάτων...
crimenet.gr

ΤA NEA έβαλαν στοίχημα να μην πετύχουν είδηση το φετινό καλοκαίρι...

Τα ΝΕΑ έβαλαν στοίχημα να μην πετύχουν είδηση το φετινό καλοκαίρι!
Εχασαν και την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία...

Ελα εντάξει εκεί στα ΝΕΑ το κάνουν επίτηδες! Δεν μπορεί, δεν γίνεται αυτό. Εχασαν την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, στην Τουρκία είχε γίνει πραξικόπημα και τα...

ΝΕΑ βγήκαν σε ένα δικό τους παράλληλο Σύμπαν με πρωτοσέλιδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που… σαρώνει και τον Ιαν Στρατή του X-Factor!!! Και σήμερα έπιασαν το τζακ ποτ αφού έχασαν και το έκτακτο διάγγελμα του Ερντογάν στο οποίο ανακοίνωσε ότι η Τουρκία τίθεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ο καταιγισμός αρνητικών σχολίων για τις απανωτές αποτυχίες των ΝΕΩΝ τις προηγούμενες μέρες μάλλον δεν συγκίνησε κανένα στη Μιχαλακοπούλου για να ληφθούν κάποια μέτρα, αφου όπως φαίνεται έχουν αποφασίσει ότι θα αφήσουν την εφημερίδα να αυτοδιαλυθεί και να απαξιωθεί εντελώς στο αναγνωστικό κοινό που της έχει απομείνει...
enimerosi24.gr

ΑΡΘΡΟ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ. Liberation: Στην Τουρκία, μόνο το πραξικόπημα του Ερντογάν πέτυχε


Liberation: Στην Τουρκία,  μόνο το πραξικόπημα του Ερντογάν πέτυχε

Αυξάνονται στην Ευρώπη και ΗΠΑ οι φωνές κατά της νέας αυταρχικής στροφής Ερντογάν που έχει ξεκινήσει πογκρόμ και ανελέητο κυνηγητό όλων αδιακρίτως των αντιπάλων του.
Η Liberation στάθηκε απέναντί του επικριτική από την πρώτη στιγμή και γράφει, χαρακτηριστικά, σε νέο της άρθρο με τίτλο «Το ένα πραξικόπημα έκρυβε ένα άλλο»:
«Ομάδες ισλαμιστών χτυπούν ή αποκεφαλίζουν στρατιώτες ενώ οι Γκρίζοι Λύκοι προστρέχουν στο πλευρό της εξουσίας. Πογκρόμ έχει εξαπολυθεί όχι μόνο εναντίον του στρατού -που θα μπορούσε να φανεί φυσιολογικό-, αλλά επίσης εναντίον της δικαιοσύνης, της αστυνομίας, των πανεπιστημίων. Απαγορεύεται στους δημοσίους υπαλλήλους να βγουν από το έδαφος της Τουρκίας. Υπονοούμενα ότι μπορεί να επανέλθει η θανατική ποινή. Ολα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία βυθίζεται στην αυθαιρεσία και δείχνουν με ποιό τρόπο ο Ερντογάν θέλει να επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία -«Δώρο του θεού» είχε αποκαλέσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Μα τι συμβαίνει επιτέλους;
Ο Ερντογάν είχε αρχίσει ήδη την καταπίεση τον Ιούνιο του 2013 όταν θέλησε να πνίξει το κίνημα  «Occupy Gezi». Τότε, ολόκληρες κοινωνικές ομάδες είχαν ξαφνικά επαναστατήσει εναντίον του καθεστώτος του ΑΚΡ και κατηγορούσαν τον Ερντογάν για την βίαια και αυταρχική ισλαμοποίηση της Τουρκίας. Η μάσκα του ηγέτη είχε πέσει: διαλύοντας βίαια το κίνημα διαμαρτυρίας του Γκεζί, ο Ερντογάν αποκάλυπτε σε όλον τον πλανήτη την πραγματική φύση της διακυβέρνησής του.
Από τότε ως σήμερα συνεχίζεται η ίδια κάθοδος στον Αδη: πογκρόμ εναντίον της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, φίμωση των ΜΜΕ, ρήξη με το ΡΚΚ για να ξεχαστεί η εκλογική ήττα του Ιουνίου 2015...Τυπικά παρέμενε δημοκρατία, αλλά καθημερινά η Τουρκία απομακρυνόταν από τους κανόνες του Κράτους δικαίου.


Από τον Ιούνιο του 2013 ο Ερντογάν είχε αποφασίσει, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία, να λυγίσει τους αντιπάλους του δια της βίας. Είχε ξεκινήσει ένα είδος εμφυλίου πολέμου του Κράτους εναντίον της κοινωνίας, εναντίον του τμήματος της κοινωνίας που αρνείται τον αυταρχισμό.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, διαπιστώνει κανείς ότι ολοκληρώνεται η διάλυση του Κράτους δικαίου. Αν ως χθες ο Ερντογάν ήταν πανταχού παρών, στο εξής έχει κάθε εξουσία για να επιβάλλει την τάξη που επιθυμεί. Η αντιπολίτευση, η οποία έκρινε απαραίτητο να στηρίξει την κυβέρνηση Ερντογάν σε σχέση με τους πραξικοπηματίες, σίγουρα θα κατηγορηθεί για προδοσία αν αύριο θελήσει να βάλει εμπόδια στο πογκρόμ που έχει εξαπολυθεί.
Αυτή η περιπέτεια έχει και την ιδεολογική της πλευρά. Από την στιγμή που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία είχε τεθεί το ερώτημα των προθέσεών του. Χρησιμοποιούσε το Ισλάμ για να εκσυγχρονίσει την Τουρκία ή ήθελε να ισλαμοποιήσει την Τουρκία δίνοντας μια ευκαιρία και στους «μοντέρνους»; Και σε αυτό το ερώτημα, η μάσκα έπεσε. Το καθεστώς Ερντογάν απορρίπτει ανοιχτά την δημοκρατική κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ και προκαλεί κρύο ιδρώτα στην Δύση με την αμφιλεγόμενη στάση του απέναντι στο ISIS. Κι όσο περνούν τα χρόνια, η σκλήρυνση του Ερντογάν γίνεται και πιο εμφανής, σε σημείο που διέκοψε τη σχέση του με έναν σημαντικό σύμμαχό του, τον ιεροκηρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και ξεκίνησε το κυνήγι των γκιουλενιστών, το οποίο, με το αποτυχημένο πραξικόπημα, συνεχίζεται και επεκτείνεται.

Αντίθετα με το επίσημο storytelling, οι μάχες της νύχτας της 15ης Ιουλίου δεν έφεραν αντιμέτωπο τον «λαό» με τους «πραξικοπηματίες», αλλά τους οπαδούς του Ερντογάν με τους στρατιωτικούς που τους εμφάνισαν ως οπαδούς του Γκιουλέν. Αλήθεια ή ψέμματα; Δεν έχει σημασία, από τη στιγμή που η εξουσία μπορεί να περηφανεύεται ότι νίκησε τον βασικό της αντίπαλο, αυτόν που τολμούσε ακόμη να σηκώνει κεφάλι μετά την συντριβή του Occupy Gezi. Αν ο αποδιοπομπαίος τράγος Γκιουλέν συντριβεί, τότε ο ιδεολογικός θρίαμβος του Ερνγογάν θα είναι ολοκληρωτικός. Και θα έχει ως συνέπεια την πλήρη ιδεολογική κάθαρση του Κράτους, η οποία ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την έναρξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Κι αυτό το πραξικόπημα συνεχίζει να μας θέτει ερωτήματα: Περίεργο πραξικόπημα, χωρίς πραγματικούς ηγέτες, χωρίς σαφή στρατηγική, χωρίς θέληση να φτάσει στα άκρα. Τεθωρακισμένα κατέλαβαν τις γέφυρες, τους δρόμους, αλλά κανείς δεν θέλησε να συλλάβει τον πρόεδρο Ερντογάν ή τα μέλη της κυβέρνησης. Τα κανάλια αφέθηκαν ελεύθερα να φωνάζουν βοήθεια. Το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούσαν στην εντέλεια. Ο Ερντογάν φώναζε σε αντίσταση μέσω FaceTime. Οι οπαδοί του Ερντογάν ανέβαιναν στα τανκς και κανείς δεν τους πυροβολούσε. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που είναι εξπέρ στα πραξικοπήματα:  1960, 1971, 1980, 1997.
Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν σαν ερασιτέχνες. Πώς ήταν δυνατόν να το έχουν σχεδιάσει έτσι;
Πρώτη υπόθεση: μια ομάδα ερασιτεχνών, με αρκετή μυστικότητα, επιτίθεται εναντίον της εξουσίας χωρίς να θέλει πραγματικά να αποκόψει την κεφαλή. Παράλογο. Είναι αδύνατο σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος όπως η Τουρκία.
Δεύτερη υπόθεση: δεν επρόκειτο για πραξικόπημα, όλα ήταν ενορχηστρωμένα από τον ίδιο τον Ερντογάν. Πιθανόν, αφού ο Πρόεδρος έχει την τέχνη των ελιγμών. Αλλά και απίθανο, γιατί το πραξικόπημα δεν ήταν ένα απλό σόου: είχε πάνω από 300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 100 ήταν πραξικοπηματίες.
Μένει μια τελευταία υπόθεση: η εξουσία ήταν ενήμερη για το πραξικόπημα και τους άφησε να το κάνουν ώστε να τους χρησιμοποιήσει αργότερα για να μπορέσει να ελέγξει απόλυτα το Κράτος.
Είτε ο Ερντογάν δεν γνώριζε τίποτα, είτε τα προέβλεψε όλα είτε χρησιμοποίησε το πραξικόπημα, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: ήδη πάνω από 50.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, πρυτάνεις πανεπιστημίων, στελέχη του υπουργείου Παιδείας και Εσωτερικών έχουν συλληφθεί ή απολυθεί. Ενα πογκρόμ τέτοιου μεγέθους σημαίνει ότι προϋπήρχαν έτοιμες λίστες, από καιρό, καθώς και ο σχεδιασμός του πογκρόμ. Το Κράτος-ΑΚΡ είχε μπει, από την εποχή του Gezi, στο δρόμο του απολυταρχικού αυταρχισμού.
Επομένως, αυτό που παρακολουθήσαμε στις 15 Ιουλίου δεν ήταν τόσο ένα αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά η επιτυχία ενός άλλου πραξικοπήματος, που είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όταν το καθεστώς Ερντογάν άρχισε να καταστέλλει συστηματικά τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού Συντάγματος
».

  iefimerida.gr

Από μια κλωστή κρέμεται ο Πήγασος

21/07/2016 by
ΠΗΓΑΣΟΣ Σε τεκτονικές αλλαγές εισέρχεται η αγορά των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ενδεχόμενη κατάρρευση του Πήγασου θα οδηγήσει σε συνταρακτικές ανατροπές το σύνολο του Τύπου, καθώς θα οδηγηθούν σε λουκέτο εκτυπωτικές εταιρείες (Ίριδα) και πρακτορεία (Ευρώπη). Με άλλα λόγια, εκτός από τους εργαζόμενους, που θα βρεθούν στον δρόμο από το λουκέτο στον Πήγασο, μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, όπως ο ΔΟΛ, θα βρεθούν σε δυσμενή θέση καθώς δεν θα μπορούν να τυπώσουν τις εφημερίδες τους («Νέα», «Βήμα»), ενώ άλλα εκδοτικά συγκροτήματα δεν θα μπορούν να εισπράξουν τα έσοδα από τις πωλήσεις των εντύπων τους. Θα είναι μια πολύ κρίσιμη σύγκρουση για πολλά ΜΜΕ.
Η συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα ανάμεσα στους εκπροσώπους των τραπεζών και τον Φώτη Μπόμπολα δεν πήγε καλά. Ο διευθύνων σύμβουλος του Πήγασου διαμήνυσε πως δεν είναι διατεθειμένος να βάλει χρήματα στην εταιρεία και τον όμιλο και ζήτησε από τις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους. Η απάντηση ήταν αρνητική και λέγεται ήδη πως μια τράπεζα δέσμευσε τους εταιρικούς λογαριασμούς του Πήγασου.
Έκδηλη ανησυχία υπάρχει και στον ΔΟΛ, καθώς σε αυτή την πολιτική κατάσταση είναι ορατός ο κίνδυνος πλέον να μην μπορεί να τυπώσει τις εφημερίδες του. Ήδη υπήρξε επαφή με άλλα πιεστήρια, τα οποία, προφανώς θα ζητήσουν μπροστά τα λεφτά. Επίσης υπάρχουν κινήσεις από άλλους επιχειρηματίες να εκδώσουν εφημερίδα για να καλύψουν το κενό που θα αφήσει το «Έθνος» και η «Goal News». Πιθανό λουκέτο θα επηρεάσει και όλους τους εκδότες που συναλλάσσονται με τον όμιλο μέσω της Ευρώπης. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να αποφασίσει η οικογένεια Μπόμπολα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον όμιλο ή την εταιρεία.
από typologies.gr

...καί γιά όποιον δέν κατάλαβε : Πρόστιμο τουλάχιστον 250 ευρώ για μη έκδοση απόδειξης...


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που επαναφέρει τα πρόστιμα που ίσχυαν μέχρι και τον Νοέμβριο οπότε και τροποποιήθηκε το ποινολόγιο της εφορίας. To πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε οποιονδήποτε επαγγελματία εντοπίζεται να μην κόβει απόδειξη θα είναι ...
τουλάχιστον 250 ευρώ.
 Το πρόστιμο θα εξακολουθεί να είναι ίσο με το 50% του ΦΠΑ που χάνει το δημόσιο από τη μη έκδοση της απόδειξης.

Αυτό που άλλαξε είναι η ελάχιστη κατώτερου και ανώτερου πλαφόν –ίσχυε και πριν από τον Νοέμβριο του 2015- τα οποία μάλιστα θα διπλασιάζονται εφόσον εντοπιστεί ότι ο παραβάτης υποπίπτει στα ίδια αδικήματα.

Αναλυτικά η διάταξη, όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

«Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό τοις εκατό (1 00%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο διακόσια τοις εκατό (200%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης aπλογραφικού λογιστικού συστήματος και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.» 
 

Στρατηγικός νους με όραμα...

Ολα τα μέλη του Δ.Σ. σηκώθηκαν όρθια και χειροκροτούσαν παρατεταμένα τον Μιχάλη Σάλλα, τον άνθρωπο που μετέτρεψε την Τραπεζα Πειραιώς στην μεγαλύτερη τραπεζα της χώρας, με μερίδιο αγοράς 30%...
"Πήρε ενα μαγαζάκι και το έφερε στην κορυφή του τραπεζικού συστήματος της χώρας", λέει για τον Σάλλα, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Ο πρόεδρος της Πειραιώς παραιτήθηκε χθες βάζοντας το...

συμφέρον της τραπεζας και των εργαζομένων, πάνω από το προσωπικό του συμφέρον.
Μετά από 25 χρόνια στο τιμόνι της Πειραιώς, ο Σάλλας αφήνει μια τράπεζα θωρακισμένη με μερίδιο αγοράς 30%, από το 0,1 που την είχε παραλάβει.
Ο Σάλλας, όπως επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές, με την παραίτηση του (που έγινε σε ένα κλίμα φόρτισης, καθώς ολα τα μέλη του ΔΣ σηκώθηκαν όρθια και τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα), αποδείχθηκε θεσμικός και σημείο αναφοράς στον κλάδο .
Τα οικονομικά φύλλα αναφέρονται σήμερα σ' αυτόν με ιδιαίτερα θερμά λόγια. "Διορατικός", "στρατηγικός νους με όραμα για την Οικονομία".
Κορυφαία στελέχη του ελληνικού τραπεζικού συστηματος - που μίλησαν στην εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ, αναγνωρίζουν στο πρώσοπο του Μιχάλη Σάλλα, όραμα, ζυγισμένες και καλά σχεδιασμένες κινήσεις, αλλά και την συμβολή του στη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών στα χρόνια της κρίσης, με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων και της ελληνικής Οικονομίας...

Επιδείνωση της κρίσης στην Τουρκία βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος...


Ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος, σχολιάζοντας την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα και την επιχείρηση εκκαθαρίσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard επιχειρηματολογεί γιατί η χώρα οδεύει στη δικτατορία με όλα τα ενδεχόμενα πιθανά.

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διάλυση του κοινοβουλίου, κατάλυση των κρατικών εξουσιών, η Τουρκία οδεύει σε μια δικτατορία στηριζόμενη στους πειθήνιους οπαδούς του προέδρου», σημειώνει ο σχολιαστής της.

Και συνεχίζει, αναφέροντας ότι «η ασυνήθιστη κομματική συναίνεση, που εκφράστηκε εναντίον του πραξικοπήματος, διασπάται υπό τις εντυπώσεις του τεράστιου κύματος εκκαθαρίσεων, στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης. Δίκες εναντίον αντιπολιτευόμενων πολιτικών ήταν και πριν το πραξικόπημα στην ημερήσια διάταξη. Τώρα είναι θέμα χρόνου η εξουδετέρωση του κόμματος των Κούρδων».

Ερντογάν, όπως οι στρατιωτικοί
Οι Times του Λονδίνου προβλέπουν επιδείνωση της κρίσης «αν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες επανέλθουν η θανατική ποινή, οι στημένες δίκες και καταρρεύσει το σύστημα δικαίου», όπως γράφει.

«Ο Ερντογάν δεν θα γίνει καλύτερος από τους στρατιωτικούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Εδραίωση αυταρχικού καθεστώτος
Η γαλλική εφημερίδα La Croix προβλέπει πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας στη μεγαλύτερη εδραίωση του αυταρχικού καθεστώτος.

«Αυτό το σενάριο οδηγεί ακόμη μακρύτερα από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ», παρατηρεί.

«Αν γίνει βαθύτερο το ρήγμα με τους Ευρωπαίους, οι χαμένοι θα είναι περισσότεροι του ενός. Η Τουρκία έχει διαδραματίσει αποφασιστικό, αν και διφορούμενο, ρόλο στους πολέμους στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ. Αν σε αυτήν τη φάση η χώρα ακολουθήσει άλλο δρόμο, θα είναι δύσκολο να παραμείνει γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».

"Ευχαριστούμε για τη στήριξη, συγγνώμη για την αναστάτωση..." λένε οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί...


Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και...

την ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.

Η δήλωση των καταδικασθέντων σε ποινή δίμηνης φυλάκισης με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα αναφέρει:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια...
naftemporiki.gr

H κ. Μέι είναι από, πολιτικά, ευγενέστερο μέταλλο;

Πατάω ένα κουμπί...

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Για την επιλογή του αλλοπρόσαλλου κ. Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη από τον πλανήτη Γη οι Αγγλοι. Κι ωστόσο η πολιτικός που τον επέλεξε, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ήταν εκείνη που με επίσημες δηλώσεις πιστοποίησε δύο τινά: αφενός ότι ο πλανήτης απειλείται εξίσου από τους σοβαροφανείς και τάχα μετρημένους και αφετέρου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μόνος του σ’ αυτόν τον κόσμο. Είναι αρκετοί στη συντροφία της επίφοβης ακρότητας.

Πριν προλάβει, λοιπόν, η κ. Μέι να μάθει τα μισά μυστικά του υψηλού αξιώματός της και να πάρει στα χέρια της όλα τα κλειδιά της δύναμης, δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, ότι δεν θα δίσταζε στιγμή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, έστω κι αν γνώριζε ότι θα αφανίζονταν 100.000 γυναικόπαιδα. Αυτή είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος αποτροπής, εξήγησε η νέα σιδηρά κυρία. Προφανώς πιστεύει πως οι ατομικές βόμβες κατέστρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για να φοβηθούν οι Ιάπωνες, και για κανέναν άλλον λόγο.

Ο συνήγορος του διαβόλου θα ισχυριζόταν στην προκειμένη περίπτωση πως η κ. Μέι έπεσε απότομα στα πολύ βαθιά και τα πολύ ψυχρά, και προς το παρόν δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πόστου της. Και θα συνέχιζε λέγοντας ότι με τέτοιες ακριβώς δηλώσεις, κατηγορηματικές, τσεκουράτες, δείχνει κανείς σε όλους τους δύσπιστους, φίλους και αντιπάλους, ότι διαθέτει τη στόφα του ηγέτη – και κερδίζει μερικά πρωτοσέλιδα, ωφέλιμα για τη φήμη του ακόμα κι αν είναι καταδικαστικά για τις ιδέες του. Ολα αυτά θα ήταν ίσως αφορμή για κάποια χαλαρή κουβέντα με θέμα την εξουσία εν γένει, αν το ευρωπαϊκό κοινό δεν είχε αντιληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες πως η στόφα αρκετών εκ των ηγετών της Βρετανίας δεν είναι και η ποιοτικότερη. Κι αυτό μεγεθύνει αυτόματα τον φόβο που προκαλούν οι ελαφρότατες δηλώσεις για θέματα βαρύτατα, όπως η χρήση πυρηνικών όπλων.

Αφού λοιπόν περί πυρηνικών και λοιπών όπλων μαζικής καταστροφής ο λόγος, μόλις προχθές επιβεβαιώθηκε και επίσημα πως ο μέγας ηγέτης Τόνι Μπλερ για να κερδίσει δάφνες πολέμου ψευδολόγησε ασύστολα, αλά Μπους. Μόλις προχθές έγινε τοις πάσι γνωστό ότι ο κ. Κάμερον, που επίσης απέσπασε δάφνες πολέμου συνδιαλύοντας τη Λιβύη, έπαιξε το χαρτί του δημοψηφίσματος με εφηβική ανεμελιά, ταιριασμένη με χονδροειδή κυνισμό αλά «House of Cards»: για να κερδίσει την ηγεσία του κόμματός του κι ύστερα την ηγεσία της χώρας του. Και μόλις προχθές οι κυριότεροι προπαγανδιστές της εξόδου από την Ε.Ε. έσπευσαν, φοβισμένοι από τον ίδιο τους τον θρίαμβο, να παραιτηθούν από τις ευθύνες τους: ο μεν κ. Φάρατζ διά της παραιτήσεώς του από την κομματική αρχηγία, ο δε κ. Τζόνσον διά της παραιτήσεώς του από τις ρητές ηγετικές φιλοδοξίες του. Ποια στοιχεία δείχνουν πως η κ. Μέι, που εκ των πραγμάτων ανήκει πια στον ολιγομελή όμιλο των G, είναι από πολιτικά ευγενέστερο μέταλλο;
από kathimerini.gr

(o υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο")

Τροπολογία του υπ. Οικονομικών επαναφέρει τα υψηλά πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επαναφορά των υψηλών προστίμων που ίσχυαν πριν από τον Οκτώβριο του 2015, για τη μη έκδοση αποδείξεων ή για ανακριβή στοιχεία, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του τελωνειακού κώδικα, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με την τροπολογία, τα νέα πρόστιμα προβλέπουν τη διατήρηση του 50% του ΦΠΑ, για κάθε απόδειξη που δεν θα κόβεται, αλλά δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 250 ευρώ, για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλά βιβλία και τα 500 ευρώ, για επιχειρήσεις που τηρούν διπλά βιβλία.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται ο διπλασιασμός των προστίμων σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας και τον τετραπλασιασμό για τις επόμενες φορές. Η διάταξη τίθεται σε εφαρμογή από τις 25 Ιουλίου 2016.

Η Τουρκία αναστέλλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Μια νέα πρωτοβουλία που έρχεται να αφήσει την σκιά της στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε. λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Hürriyet Daily News ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECHR) .
Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Κουρτουλμούς τόνισε ότι η αναστολή αυτή συνάδει με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν αντιτίθεται με την ΕCHR επειδή το άρθρο 15 της ECHR το προβλέπει.
Υπενθύμισε επίσης ότι και η Γαλλία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκανε χρήση του άρθρου 15 της ECHR, ενώ τόνισε ότι η αναστολή εφαρμογής της ECHR δεν θα έχει επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.
από kathimerini.gr

Λιου: Συμφωνία για το χρέος πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα

Ως ένα από τα ζητήματα που η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετηθεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε αυτό της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αμερικανική συνδρομή, προκειμένου, όπως είπε, να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα πίεσης για την άμεση δρομολόγηση διαδικασιών αναδιάρθρωσης. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ο κ. Λιου υπογράμμισε στη σταθερή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Παράλληλα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο επισημαίνουν την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και, υπό τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, ενισχύεται η ανάγκη για ανάπτυξη και σταθερότητα στη χώρα μας. Μάλιστα, παρέπεμψε σε μια πάγια θέση τους Αμερικανού Προέδρου ότι το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός και προέχει η ανάπτυξη και η ευημερία.
Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε, επίσης, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών διωκτικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διασυνοριακών φορoλογικών υποθέσεων, ενώ ζητήθηκε, συγκεκριμένα, ενεργοποίηση διαύλου ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI , αναφορικά με την υπόθεση της τράπεζας UBS, την οποία έχουν ερευνήσει οι αμερικανικές αρχές.
«Να παραμείνει η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για...
(στή συνέχεια η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη- Τζακ Λιου)

ΗΠΑ: Η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

«Εξαιρετικά σημαντική η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας»

REUTERS/KEVIN LAMARQUE
«Πρέπει να διορθώσεις τα θεμέλια για να έχεις μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο κ. Λιου, καλώντας παράλληλα την ελληνική πολιτική ηγεσία να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε συνέντευξή του στους Financial Times, προτάσσοντας την ανάγκη για «περιφερειακή σταθερότητα».
«Θα ήλπιζα να δω την περιφερειακή αστάθεια να αλλάζει το κλίμα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, τόσο επειδή είναι σωστό μέτρο από μόνο του, όσο και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τόσο σημαντική γεωπολιτική θέση που απαιτεί ενδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών της», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λιου.
Αναλύοντας περισσότερο το ζήτημα της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αποτελεί σημείο - κλειδί για τις προσφυγικές ροές από τη Συρία και το Ιράκ.
«Πρέπει να διορθώσεις τα θεμέλια για να έχεις μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο κ. Λιου, καλώντας παράλληλα την ελληνική πολιτική ηγεσία να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
naftemporiki.gr

Τηλεοπτικές άδειες: Αιχμηρή ανακοίνωση του Mega


INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

H παραίτηση Σάλλα σηματοδοτεί την έναρξη νέας εποχής για τις τράπεζες

Αναδιάρθρωση: Ο ηγέτης της Τράπεζας Πειραιώς αποχωρεί από το τιμόνι του ομίλου έπειτα από 25 χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο στη νέα γενιά

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ
Μιχάλης Σάλλας(φωτ. αρχείου): Στο νέο περιβάλλον χρειάζεται η πείρα των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμιστούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή.
Από την έντυπη έκδοση 
Της Άννας Δόγα
adoga@naftemporiki.gr
Toν δρόμο στη νέα γενιά στελεχών ανοίγει ο Μιχάλης Σάλλας, αποχωρώντας από το τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς, του ομίλου που δημιούργησε κυριολεκτικά από το μηδέν και σε 25 χρόνια έφτασε στην πρώτη θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Σάλλας υλοποίησε χθες την απόφαση που είχε λάβει και είχε δημοσιοποιήσει σε Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αρχές του 2016 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το ΤΧΣ.
Η πρωτοβουλία του Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος διατηρεί τη θέση του επίτιμου προέδρου, ξάφνιασε την τραπεζική αγορά, παρότι ο πρόεδρος της Πειραιώς την είχε δρομολογήσει, καθώς το πρόσωπό του σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή: Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της τραπεζικής αγοράς με σειρά εξαγορών την περίοδο 1990-2010, ενώ την περίοδο της κρίσης πήρε γενναίες πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενίσχυσαν την, που έφτασε σε ενεργητικό της τάξης των 90 δισ. ευρώ και το 30% σε μερίδιο αγοράς, από 0,1% το 1991 και ενεργητικό μόλις 200 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα απασχολεί σήμερα 19.000 εργαζόμενους από 200 που είχε 25 χρόνια πριν.
Σε προσωπικό επίπεδο κλείνει ένας αποδοτικός κύκλος 25 ετών για τον δημιουργό και πρόεδρο της τράπεζας, ο οποίος θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Πειραιώς μπροστά στις καινούργιες προκλήσεις της νέας εποχής.
Ίδια στρατηγική
Η στρατηγική της Πειραιώς θα παραμείνει η ίδια, καθώς έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους,

Σύμφωνα δε με τον κ. Σάλλα, βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της. Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Σάλλας ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος, ενώ το δ.σ. εξέλεξε την καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη ως προσωρινή πρόεδρο μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Επόμενα βήματα είναι η εκλογή προέδρου, αλλά και διευθύνοντος συμβούλου, καθώς σήμερα εκτελεί καθήκοντα προσωρινού CEO ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Πουλόπουλος.
Η απόφαση αποχώρησης
Στο κείμενο της παραίτησής του, το οποίο διάβασε ο ίδιος στα μέλη του δ.σ., ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στην απόφαση αποχώρησης, αλλά και στην...

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε στην Τουρκία ο Ερντογάν

Για τρεις μήνες

tvxs.gr 23:50 | 20 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 00:28 | 21 Ιουλ. 2016
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθεται η Τουρκία για τουλάχιστον τρεις μήνες (μέχρι τις 20 Οκτωβρίου) μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανέφερε η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί πως δεν επαναληφθεί μια νέα ενέργεια για την ανατροπή της κυβέρνησης, για να ξηλωθεί όλο το σύστημα του Φετουλάχ Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό, για «να προστατευτεί η δημοκρατία και η κοινωνία», όπως είπε.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Τα μέτρα που θα επιβληθούν δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα. «Κανείς να μην ανησυχεί για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα», είπε ο Ερντογάν και υποστήριξε ότι «τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην προστασία της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, μετά το υπουργικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκε η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ευχαρίστησε τους πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους και στήριξαν την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες της Δημοκρατίας». Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη και το τμήμα του στρατού που στάθηκε ενάντια στους πραξικοπηματίες. 
Επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως πίσω από το πραξικόπημα ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999 και από πρώην σύμμαχός του τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναδειχθεί στο νούμερο ένα εχθρό του. Ο Ερντογάν χαρακτηρίσε «τρομοκρατική οργάνωση» το κίνημα «Χιζμέτ» του Γκιουλέν, ενώ στέλνοντας μήνυμα στον ιεροκήρυκα, για τον οποίο ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, τόνισε πως «εμείς συνεχίζουμε να κυβερνάμε και θα ενισχύσουμε την κυβέρνησή μας».
«Ο στρατός παραμένει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και λαμβάνει οδηγίες από τον Πρόεδρο της χώρας. Θα καθαρίσουμε τον στρατό. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κάθαρση σε όλους τους θεσμούς. Θα αφαιρέσουμε τον καρκίνο (τους υποστηρικτές του Γκιουλέν) για να μην κάνει μετάσταση», είπε και απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Ξεπεράσαμε αυτή την πρόκληση και θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κατάσταση». «Ποτέ δεν θυσιάσαμε τίποτα από τη δημοκρατία μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», υποστήριξε. 
Σημειώνεται πως οι μαζικές επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πάνω από 50.000 έχουν συλληφθεί και απολυθεί σε στρατό, αστυνομία, δικαιοσύνη, εκπαίδευση και δημόσιες υπηρεσίες. Όλοι με την κατηγορία της υποστήριξης του κινήματος «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα της οικονομίας. Σημειώνεται πως την Τετάρτη αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος και αξιολογώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, υποβάθμισε το τουρκικό κρατικό αξιόχρεο σε ΒΒ από ΒΒ+ με αρνητική προοπτική, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως να υπάρξει και νέα υποβάθμιση.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του σημείωσε πως η οικονομία «δεν θα πρέπει να επηρεαστεί» από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπογραμμίζοντας πως και χώρες της Ευρώπης έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως αυτός είναι και ένας λόγος για να μην ασκήσουν κριτική ξένες χώρες για τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία. «Η οικονομία μας δεν θα πρέπει να έχει την παραμικρή ανησυχία ότι η χώρα μας θα επηρεαστεί. Εμείς θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις παρά τις αξιολογήσεις», τόνισε. Μιλώντας για τους οίκους αξιολόγησης αναρωτήθηκε «τι σχέση έχετε εσείς με την Τουρκία;», υποστηρίζοντας «πρόκειται για πολιτική απόφαση».