Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η ΦΑΓΕ νίκησε στη διαμάχη για το «Ελληνικό Γιαούρτι»

Βρετανία Κανένα «Ελληνικό Γιαούρτι» («Greek Yogurt») δεν μπορεί να πωλείται πλέον στη βρετανική αγορά εάν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.
giaourti
Πρόκειται για θετική κατάληξη για την ελληνική εταιρεία ΦΑΓΕ στη δικαστική διαμάχη με την τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Chobani.
Η τουρκική εταιρεία Chobani πωλούσε στη βρετανική αγορά στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο όμως παρασκεύαζε στις ΗΠΑ.
Πρακτικά, το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης σημαίνει ότι όποιο γιαούρτι από εδώ και πέρα πουλιέται στη Μεγάλη Βρετανία ως «Greek Yogurt» θα πρέπει να φτιάχνεται σύμφωνα με τη διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, δεν θα περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και πάνω από όλα θα παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Μη εφέσιμη η απόφαση
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και δύο συνάδελφοί του αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην εταιρεία Chobani να προσφύγει κατά της απόφασης. Όπως υπογραμμίζουν στο σκεπτικό τους «δεν υπάρχει κανένα αμφισβητούμενο στοιχείο και έτσι η απόφαση θεωρείται οριστική και αμετάκλητη».
Συνεπώς τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει εδώ και καιρό η Φάγε παραμένουν σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτά απαγορεύεται στην εταιρεία Chobani να πουλάει στη Βρετανία προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στις ΗΠΑ και στη συσκευασία τους εμπεριέχεται η φράση «Ελληνικό γιαούρτι».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική εταιρεία κερδίζει στα βρετανικά δικαστήρια. Στα τέλη Γενάρη, είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο στο Εφετείο. Και τότε το δικαστήριο είχε αποφανθεί πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για περαιτέρω εκδίκαση της διαμάχης των δύο εταιρειών, αλλά η Chobani τελικά βρήκε τον τρόπο και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Γι' αυτό τώρα, μεταξύ των άλλων, είναι υποχρεωμένη από τη μια να αποζημιώσει τη Φάγε και από την άλλη να πληρώσει στο δικαστήριο όλα τα έξοδα που έχουν προκύψει και μάλιστα εντός τεσσάρων ημερών.
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη δικαστική διαμάχη για τον τίτλο του «Ελληνικού Γιαουρτιού» στη Μεγάλη Βρετανία. Από τα τέλη της δεκαετία του '80 ελληνικές εταιρείες στηριζόμενες κυρίως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή είχαν καταφέρει να επιβάλουν σαφή διάκριση στις συσκευασίας γιαουρτιού. Έτσι υπήρχαν και υπάρχουν τα «Ελληνικά Γιαούρτια» («Greek Yogurt») και του «Ελληνικού Τύπου» («Greek Style Yogurt»).
Το ελληνικό γιαούρτι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία. Υπολογίζεται πως αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% του όγκου πωλήσεων των γιαουρτιών. Παράλληλα κάθε χρόνο οι πωλήσεις του εν λόγω προϊόντος αυξάνονται σημαντικά με τη Φάγε να κυριαρχεί καταλαμβάνοντας ποσοστό που φτάνει το 90%.
 matrix24

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Η Κομισιόν ξαναδιαψεύδει την κυβέρνηση

Η αξιολόγηση από την τρόικα θα γίνει κανονικά τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και όχι στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, διαψεύδοντας πληροφορίες που διέρρευσαν από την Ουάσιγκτον, με αναφορές σε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης
Σε αντίθεση με τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η επόμενη συνάντηση της τρόικας με την ελληνική πλευρά επρόκειτο να γίνει στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν την Τρίτη το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, τόνισε ότι τα κλιμάκια πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα, όπως έχει προγραμματιστεί.
Ο εκπρόσωπος αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα, Αντουάν Κολομπανί τόνισε ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει για παράλληλη διαδικασία στο Παρίσι, ενώ πρόσθεσε ότι ουδείς στις Βρυξέλλες δεσμεύεται για συνοπτικές διαδικασίες, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα.
Αναλυτικά, ο Α. Κολομπανί σημείωσε σχετικά με την αξιολόγηση τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, ο επόμενος έλεγχος της τρόικας θα γίνει στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου». Ερωτηθείς δε για τις ανακοινώσεις περί συνάντησης στο Παρίσι, δήλωσε πλήρη άγνοια της Κομισιόν.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει αίτημα της ελληνικής πλευράς για ειδική μεταχείριση» και ότι «δεν μπορεί κάποιος να δεσμευτεί από τώρα για το πόσο θα κρατήσει ο επόμενος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος».

Κόντρα και με το ΔΝΤ


Οι δηλώσεις Κολομπανί ουσιαστικά διαψεύδουν τα δημοσιεύματα στην Αθήνα, περί συνάντησης για πρώτη φορά στο ουδέτερο Παρίσι, «με το σκεπτικό ότι η διεξαγωγή των συζητήσεων εκτός Ελλάδας, για πρώτη φορά, θα γίνει πιο ψύχραιμα και η υλοποίηση του προγράμματος θα προχωρήσει με αποτελεσματικότητα».

Επιπλέον, έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις αξιωματούχου του ΔΝΤ που εξέφρασε τη βούληση του ταμείου να κλείσει η επόμενη αξιολόγηση με συνοπτικές διαδικασίες, το συντομότερο δυνατό.

 ThePressProject.gr

Ισχύει ο νέος νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ανασταλούν οι υπουργικές αποφάσεις.
Σε ισχύ παραμένει ο νέος νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ανασταλούν οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι οι επίμαχες διατάξεις του νέου νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα δεν ταυτίζονται με τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου 4014/2011 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Ως εκ τούτου το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή των κατοίκων επισημαίνοντας ότι δεν επικαλέστηκαν, ούτε απέδειξαν ότι θα υποστούν, ευθέως και αμέσως, από την εκτέλεση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων, συγκεκριμένη και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανόρθωσιμη βλάβη.
kathimerini.gr