Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία...

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ – Δεμένα τα πλοία Παρασκευή και Σάββατο
...για ένα ακόμη 48ωρο...

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για ένα ακόμη 48ωρο αποφάσισε η ΠΝΟ. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα μέχρι και το πρωί της...
Κυριακής (6.00), δεδομένου ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη 48ωρη απεργία, η οποία είχε προκηρυχθεί την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΝΟ:

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα, αφού εκτίμησε την εξέλιξη της απεργίας, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα με καθολική επιτυχία και συμμετοχή, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα αιτήματα των ναυτεργατών με κυρίαρχο εκείνο της διάλυσης του ΝΑΤ, που επέρχεται με την κυκλοφορία κειμένου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Η Διοίκηση απεφάσισε, με μυστική ψηφοφορία, να κλιμακώσει για δεύτερο 48ωρο την απεργιακή κινητοποίησή της, με έναρξη την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 και από ώρα 06.00.

Κλιμακώνοντας οι Έλληνες ναυτεργάτες την απεργιακή κινητοποίησή τους παλεύουν για την διατήρηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας μας, αλλά και για την κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, την αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, τον ευτελισμό των συντάξεων, την οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου.

Ακόμη, αγωνίζονται ενάντια στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία η οποία και μπορεί να καταπολεμηθεί με την πρόσληψη των ναυτεργατών σε όλα τα πλοία που φορολογούνται με τον Ν. 27/75 μέσω ΓΕΝΕ, με την διασφάλιση εφαρμογής των ΣΣΕ και της κοινωνικής ασφάλισης, την συνεχή παραβίαση των όρων εργασίας, την συστηματική και κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, την προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου και την σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, τα οποία δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της "Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων"


                    Η Σύμβαση των Αεροδρομίων, ένα όνειδος!

by kepom

                                                                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της "Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων"
26 Ιανουαρίου 2016
«Όνειδος η Σύμβαση των Αεροδρομίων.
Θα χρυσοπληρώνουμε για μισό αιώνα τη FRAPORT AG»
Το μέγεθος της οικονομικής ζημίας εις βάρος του Δημοσίου αλλά και το δυσοίωνο μέλλον των εργαζομένων στα Αεροδρόμια, φέρνει στο φως η αποκάλυψη της Σύμβασης Παραχώρησης που υπέγραψε η FRAPORT AG με το ελληνικό κράτος και το ΤΑΙΠΕΔ. Η πάγια έως τώρα επιχειρηματολογία μας, μόνο ως επιεικής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μπροστά στα τελικά στοιχεία και τις ρήτρες που εμπεριέχει η Σύμβαση - Σκάνδαλο. Χωρίς σχόλια, παρουσιάζουμε κάποια ενδεικτικά σημεία:
Ολόκληρη η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΩ
Γιά τό ίδιο θέμα δείτε, επίσης, τήν ανάρτηση τής "Ν.Μ."από 23/1/2016 : ΕΔΩ

Τα capital controls έπληξαν κυρίως τις μικρομεσαίες



ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
 Πολύ πιο ευάλωτες στην πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και στα capital controls, αποδείχθηκε ότι είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είδαν τις πωλήσεις και τις εξαγωγές τους να μειώνονται πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμη και όταν αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, οι μικρότερες επιχειρήσεις αναμένεται να επανακάμψουν με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες. Οι διαφορές στις αντοχές δεν σχετίζονται μόνο με το μέγεθος των επιχειρήσεων, αλλά και με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται, με τους κλάδους των κατασκευών και του λιανεμπορίου να αναδεικνύονται στους πιο αδύναμους κρίκους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν σημαντική πτώση πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, βάσει ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, η μείωση άγγιξε το 15% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 έναντι πτώσης 4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Σημαντικές αποκλίσεις παρατηρούνται και μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ετσι, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν το τρίτο τρίμηνο του 2015 κατά 23% και τις εξαγωγές τους κατά 28% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η μείωση ήταν πολύ μικρότερη, 13% και 10% αντιστοίχως, για τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο από 500.000 ευρώ έως 2,5 εκατ. ευρώ και ακόμη μικρότερη στις μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2,5 και έως 10 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 9% και τις εξαγωγές κατά 4%. Συνολικά, πάντως, οι ΜμΕ επλήγησαν περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η διαφορά στον ρυθμό πτώσης των πωλήσεων έφτασε τις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2015 (15% για τις ΜμΕ έναντι 7,8% για τις μεγάλες).

Η αντίδραση των ΜμΕ στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων μετριάστηκε από το γεγονός ότι πάνω από τις μισές δηλώνουν ότι είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, έχοντας διακρατήσει χρηματικά διαθέσιμα εκτός τραπεζικού συστήματος (το 21% επαρκή και το 36% σε κάποιο βαθμό), ενώ οι κλάδοι εμπορίου και βιομηχανίας έχουν και ένα δεύτερο μέσο θωράκισης έναντι των κεφαλαιακών ελέγχων: τη διακράτηση αποθεμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει είτε επαρκή χρηματικά διαθέσιμα είτε επαρκή αποθέματα ξεπερνά το 80%. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, για να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα η επίδραση των χρηματικών διαθεσίμων και των αποθεμάτων στις ΜμΕ, είναι κρίσιμη η ταχεία άρση των capital controls.

Το ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν αυξημένη αντοχή στη δυσμενή συγκυρία αποδεικνύεται και από τα ακόλουθα στοιχεία: τα 2/3 των επιχειρήσεων με τζίρο 5-10 εκατ. ευρώ έχουν χρηματικά διαθέσιμα, πάνω από το 50% αυτών δηλώνει ικανότητα άμεσης επαναφοράς στην ομαλότητα (όταν αρθούν τα capital controls), ενώ το 37% διαβλέπει ανάπτυξη το επόμενο εξάμηνο.

Οι επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, καθώς και η αντίδραση σε αυτούς διαφέρει από κλάδο σε κλάδο. Πιο ανθεκτικός αποδείχθηκε ο κλάδος του τουρισμού, διατηρώντας τις πωλήσεις του σταθερές με τις ακυρώσεις από πελάτες να μην ξεπερνούν το 10%, ο κλάδος της πληροφορικής, ο οποίος είχε το υψηλότερο ποσοστό επαρκών χρηματικών διαθεσίμων εκτός τραπεζικού συστήματος, και των χημικών. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται το λιανεμπόριο που αντιμετώπισε προβλήματα σε ποσοστό 39% στην είσπραξη απαιτήσεων και είδε τις παραγγελίες να ακυρώνονται σε ποσοστό 29%, κάτι που έχει ως συνέπεια μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις να δηλώνει ότι αναμένει άμεση επαναφορά με την άρση των capital controls. Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και ο κατασκευαστικός κλάδος, με το 33% των μικρομεσαίων κατασκευαστικών για έργα υποδομής να διακόπτει την παραγωγή, το 35% να περιορίζει την απασχόληση μέσω απολύσεων ή υποχρεωτικών αδειών και μόλις το 6% να έχει επαρκή χρηματικά διαθέσιμα εκτός τραπεζικού συστήματος.
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                  από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (28.01.16)

Τελεσίγραφο και παρασκήνιο για Σένγκεν

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τρίμηνη προθεσμία έδωσε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της και να αποτρέψει την «έξωσή» της από τη συνθήκη του Σένγκεν, που θα έχει τη μορφή της επιβολής συνοριακών ελέγχων για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια. Πίσω από το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο δεν κρύβεται μόνο το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι της Αθήνας λόγω των καθυστερήσεων που έχει επιδείξει στην οργάνωση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής (hotspots). Βασικό ρόλο έπαιξαν τα πορίσματα έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών και εκπροσώπων της Κομισιόν, που επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά στις 10-13 Νοεμβρίου για επιτόπιους ελέγχους σταθμούς στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, τη Χίο και τη Σάμο.
Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων και διαπιστώνει «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά της σύνορα. Αναφέρεται στην παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, στις περιοχές που ελέγχθηκαν, στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών. Για την τελευταία εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας για τα υπόλοιπα κράτημέλη της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατηρούν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. Συμπεραίνουν δε ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων αναγνώρισε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, πρόσθεσε ωστόσο: «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση αλλά η έκθεση κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στην καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών».
Αν η Ελλάδα μέσα στο διάστημα των τριών μηνών δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποδείξεις της Κομισιόν, τότε οι Βρυξέλλες μπορούν να ενεργοποιήσουν το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, που προβλέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από το Συμβούλιο είναι δυνατή με ειδική πλειοψηφία. Την περίοδο αυτή έχουν αποφασιστεί προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι σε μια σειρά από κράτη-μέλη, όπως Γερμανία και Αυστρία. Αυτό που θα αλλάξει με το άρθρο 26 είναι ότι θα τους επεκτείνει μέχρι και δύο χρόνια, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν και συνοριακοί έλεγχοι ακόμα και στην Ελλάδα. Ως ένδειξη συμμόρφωσης οι ελληνικές αρχές θα πρέπει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία και λειτουργία και των πέντε hotspots που έχει αναλάβει η Αθήνα να φέρει εις πέρας από το 2015, καθώς το θέμα θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών.
Ενώ ο Βέλγος υφυπουργός για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, Τέο Φράνκεν αρνείται ότι προέτρεψε την Ελλάδα να απωθεί τους μετανάστες στη θάλασσα, το «μέτωπο» που έχει δημιουργηθεί με την Ε.Ε. για τη Σένγκεν επιβαρύνεται και από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα να εκσυγχρονίσει τις ταυτότητες ώστε να αποφευχθεί η αποπομπή της από το πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων για τους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ (Visa waiver).
Τέλος, όσον αφορά τη σύνδεση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με τη μετανάστευση, ο κ. Ντομπρόβσκις κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Το χρέος θα συζητηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», τόνισε.
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Πανούσης: Τους προειδοποίησα για τη Σένγκεν και με είπαν άσχετο

Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό  εμφανίστηκε με ανάρτηση του στο facebook, ο Γιάννης Πανούσης
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αναφέρει στην ανάρτηση του πως είχε προειδοποιήσει για τον πιθανό εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας και σχολιάζει με έντονο ύφος πως παρά τις προσπάθειες του να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου αντιμετωπίστηκε ως «καλοπερασάκιας χωρίς ευαισθησίες», και «άσχετος».
Η ανάρτηση του κ. Πανούση έχει ως εξής:
Επιμηθείς και ολίγιστοι

"Οι τοίχοι υπάρχουν
αλλά μέσα στο κεφάλι μας"
(Μαργκερίτ Ντυράς - Ένας καταραμένος κόσμος)

Είναι πολύ άχαρο να μιλάς για σένα ή μάλλον για τις προτάσεις/πράξεις σου.
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η «συμπλεγματική αχ-αριστεία τους» ξεπερνάει τα όρια.
• Τους έλεγα: «θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα»
Με έλεγαν: Καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες.
Τώρα τρέχουν για hotspots στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν βγάζουν άχνα.
• Τους έλεγα: «Πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία με το Σένγκεν ή να τους προλάβουμε».
Με έλεγαν: Άσχετο.
Τώρα τρέχουν να καταλάβουν πως θα παίζουν οι Ευρωπαίοι εναντίον μας με τη Συνθήκη.
• Τους έλεγα: «Προσέξτε θα γίνουμε black box. Θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα».
Με έλεγαν: Απαισιόδοξο.
Τώρα τρέχουν για να πείσουν δημάρχους και κατοίκους.
• Τους έλεγα: «Χρειάζεται αποτροπή».
Με έλεγαν: Μη-αριστερό αφού τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους.
Τώρα τρέχουν να πείσουν ότι φυλάνε τα σύνορα.
• Τους έλεγα: «Δεν πρέπει να πέσει ο φράχτης του Έβρου».
Με έλεγαν: Εθνικιστή (μάλλον λόγω παραμονής 19 χρόνων στη Θράκη).
Τώρα τρέχουν πίσω από τους υψωμένους τοίχους /φρούρια σε όλη την Ευρώπη.
Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος εκτίμηση. 
Κακό είναι να μην τολμάς να πεις ποιος και πότε σε προειδοποίησε, ποιος και γιατί έλεγε τότε τα αντίθετα.
Εθνική Πολιτική με στενόμυαλα και ιδεοληπτικά ανθρωπάκια δεν γίνεται.
kathimerini.gr

Το σκίτσο της ημέρας από τον Δημήτρη Δημαρέλο

thepressproject.gr

Απλά μαθήματα ανωτερότητας



Παντελής Μπουκάλας
Πολιτικοί και πολιτικάντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όχι μόνο ακροδεξιοί, καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι δεν φυλάσσει επαρκώς τις θάλασσές της. Και τους σιγοντάρουν από καιρό ημεδαποί ακροδεξιούληδες, μια και συνήθως η στενή ψυχή συνυπάρχει με τυφλό μυαλό. Καμιά διάθεση δεν έχουν όλοι τους να αποδεχτούν το οφθαλμοφανές: ότι και όλο το ναυτικό και το λιμενικό της αν χρησιμοποιούσε η νησοβριθής Ελλάδα, και τα ψαράδικά της αν επιστράτευε, θα αδυνατούσε να περιφρουρήσει τα θαλάσσια σύνορά της όσο αποτελεσματικά επιθυμούν οι τειχοκατασκευαστές Ευρωπαίοι.

Και νά που αυτό το ολοφάνερο το αποδέχεται επίσημα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Φρόντεξ δηλαδή. Ο εκπρόσωπός της, η κ. Εύα Μονκιούρ, πήγε στη Λέσβο, είδε, άκουσε, θ’ άνοιξε και κάναν χάρτη του Αιγαίου, απ’ τους τουριστικούς έστω, αρκούν κι αυτοί, και επιστρέφοντας στην έδρα του οργανισμού, στη Βαρσοβία, είπε το απλούστατο: «Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα διά θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε φράχτη. Είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα, γιατί, επιπλέον, η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά, ορισμένα από τα οποία δεν κατοικούνται καν, και βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές».
Και ενώ η Τουρκία ενισχύεται συνεχώς οικονομικά, για να ελέγξει υποτίθεται την έξοδο των προσφύγων, η Ελλάδα αντί να ενισχύεται, όπως θα ήταν το φυσικό και το τίμιο, καταγγέλλεται από τους εταίρους της για ανεπαρκή έλεγχο της θάλασσας. Και, κατ’ αντιγραφήν του σκαιού εκβιασμού για Μεγάλο Γκρέξιτ, από την Ευρωζώνη, απειλείται με γκρέξιτ από τη Συνθήκη Σένγκεν, που κατάντησε μια βολική καρικατούρα στα χέρια των πιο ισχυρών της ευρωπαϊκής εταιρείας.
Απλά μαθήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης... Τα παραδίδουν δωρεάν Ούγγροι, Αυστριακοί, Γερμανοί, Βέλγοι κ.ά. Την ίδια στιγμή, άλλοι μέτοχοι του δυτικού μας πολιτισμού, ανώτερου ως γνωστόν, Αγγλοι και Ουαλλοί, παραδίδουν απλά μαθήματα φιλοξενίας, βάφοντας κόκκινη την πόρτα των σπιτιών όπου ζουν πρόσφυγες ή υποχρεώνοντάς τους να φοράνε ειδικό βραχιολάκι στο χέρι. Οχι σαν τα βραχιολάκια που φοράνε οι ευτυχείς τουρίστες του Αιγαίου για να απολαμβάνουν φτηνά το πλήρες πακέτο, πισίνα, πρωινό, ποτό κ.τ.λ. Αλλά το βραχιολάκι του αποκλεισμού. Της γκετοποίησης. Της βαθιάς εχθρότητας.
Aφού λοιπόν οι φίλοι και σύμμαχοί μας καταγγέλλουν τον Θεό ή τη φύση και τον χρόνο που έφτιαξαν το Αιγαίο έτσι όπως το έφτιαξαν, ας επιμείνουν στην ορθή λογική τους. Κι ας καταγγείλουν και το ίδιο το Αιγαίο για την ολιγάρκειά του. Αν συνεχίσει να κρατάει στα νερά του μόνον έναν στους πενήντα πρόσφυγες που δοκιμάζουν να το περάσουν, σύμφωνα με τη θανάσιμη στατιστική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η «γηραιά» θα συνεχίσει να επιβαρύνεται. Κι αυτό είναι άπρεπο.
από τήν Καθημερινή

Κοροϊδεύοντας εαυτούς και αλλήλους


Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 

Oταν αλλάζουν οι ρόλοι, αλλάζουν και οι απόψεις. Ετσι, άλλα λένε όταν είναι στην αντιπολίτευση και άλλα ως κυβέρνηση. Το ίδιο έγινε και στη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής για το Ασφαλιστικό. Ακριβώς το ίδιο.
Αν έμενε κανείς στις «κοκορομαχίες», θα αποκόμιζε την εσφαλμένη εντύπωση ότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης «διαφωνούν κάθετα», σύμφωνα με την φιλοτεχνούμενη  εδώ και λίγες μέρες εικόνα της «μετωπικής» τους αντιπαράθεσης. Ομως, όποιος πρόσεξε την ανάλυση των αιτιών του προβλήματος που έκαναν και οι δύο, καταλήγει σε άλλο συμπέρασμα. Και οι δύο συμφωνούν ότι για το Ασφαλιστικό φταίνε: η μεγάλη ανεργία και η μαύρη εργασία, η γήρανση του πληθυσμού, οι προνομιακές και άλλες στρεβλές ρυθμίσεις του συστήματος.
Αλλά για αυτές τις αιτίες προτάσεις και λύσεις δεν ακούστηκαν. Αντίθετα, παίχτηκε ξανά το έργο «εμείς καλά τα κάναμε, εσείς φταίτε». Ιδού πώς:
Πρώτον, ο  κ. Τσίπρας, ο οποίος όσο ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε «όχι σε όλα» και απέρριπτε τη λήψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων, έρχεται τώρα και προειδοποιεί ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει και δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις». Πέρα από τη δόση κινδυνολογίας που περιέχει αυτή η φράση, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι περιέχει και πολλή αλήθεια. Οντως, ο κ. Τσίπρας λέει σήμερα την αλήθεια. Τότε, γιατί μέχρι πριν από ένα χρόνο έλεγε τόσα ψέματα, υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα; Δεν τα ήξερε; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ηθελε να πάρει την εξουσία. Την πήρε και τώρα ξεχνάει όλες τις υποσχέσεις και αναθέτει στον υπουργό Κατρούγκαλο να τετραγωνίσει τον κύκλο: δηλαδή να κόψει την ασφαλιστική δαπάνη χωρίς να κόψει τις συντάξεις. Θα τον ζηλεύει ο μάγος Χουντίνι.
Είναι δυνατόν ο νέος αρχηγός της ΝΔ να χρησιμοποιεί τέτοιο επιχείρημα μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του κόμματός του; Μπορεί να βρει καλύτερο. Βιώσιμο Ασφαλιστικό για 45 χρόνια δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο
Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης εξέπληξε τους πάντες λέγοντας ότι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Είναι δυνατόν ο νέος αρχηγός της ΝΔ να χρησιμοποιεί τέτοιο επιχείρημα μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του κόμματός του; Μπορεί να βρει καλύτερο. Βιώσιμο Ασφαλιστικό για 45 χρόνια δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μητσοτάκης να συναγωνίζεται τον κ. Τσίπρα στη μετάθεση των ευθυνών. Το 2014 δεν είχε λυθεί το Ασφαλιστικό, όπως δεν θα λυθεί ούτε εφέτος. Οσο ψευδές είναι το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι το PSI βούλιαξε τα ασφαλιστικά ταμεία, άλλο τόσο ψευδές είναι το αντίστοιχο του κ. Μητσοτάκη ότι για τα σημερινά μέτρα ευθύνεται μόνο η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε μετρ της κοροϊδίας και της εξαπάτησης για αυτό και τώρα που πρέπει να πάρει μέτρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα αντιδράσεων και προσπαθεί να διασωθεί επικαλούμενος την «καμένη γη» των προηγούμενων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να κερδίσει τίποτα χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, δηλαδή φορτώνοντας όλες τις αμαρτίες του κόσμου στην ενός χρόνου διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν έχουν δώσει δείγμα γραφής. Η μέθοδος της κοροϊδίας , της παραπλάνησης και της μετάθεσης των ευθυνών δεν αποδίδει πια. Λύσεις χρειαζόμαστε.

protagon

 

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, τι;



Οποίος έχει παρακολουθήσει στενά την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ετών, δεν μπορεί παρά να μην διαπιστώνει ότι οι μέρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μετρημένες.

Ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει στα χνάρια του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά και αποτυγχάνει να εφαρμόσει τη συμφωνία που πρότεινε στους Έλληνες. Χωρίς βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και με πολλαπλάσια ψέματα από τους προκατόχους του, ο σημερινός κιπρωθυπουργός βλέπει το τρένο της κυβέρνησης του να εκτροχιάζεται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα.

Τι θα γίνει όμως μετά; Την τυχοδιωκτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διαδεχθεί μια ακόμα τέτοια με ορίζοντα...διετίας; Πάλι θα βρεθεί κάποιος που θα κλείσει το μάτι στις συντεχνίες και θα υποσχεθεί ότι τίποτα στη χώρα δεν πρέπει να αλλάξει;

Κάπως έτσι, το συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα: δεν αρκεί να "πέσει" ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει κυρίως να ηττηθεί η νοοτροπία που τον έφερε στην εξουσία. Αν δεν φάμε και τώρα το τέρας του λαϊκισμού, τότε αυτό θα μας καταβροχθίσει οριστικά.
parapolitiki.com