Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ «ΒΟΛΙΚΟ ΘΥΜΑ» ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



ΦελνίκοςΦελνίκος

 Μέσα στο γενικό χαμό με την τρόικα και την αγωνία για τους 180, τις πρόωρες εκλογές, το χρηματιστήριο που βυθίζεται, τα spreαds που εκτοξεύονται και το νέο κόμμα του Παπανδρέου, παραπέμπεται και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν είναι εύκολο να σχολιάσει κανείς ένα βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Ειδικά όταν αυτό συγκροτείται στο ανώτατο επίπεδο με τρεις αρεοπαγίτες και δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πόσο μάλλον όταν καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε μία υπόθεση που φωνάζει "πολιτικό χειρισμό" από μακριά. Γιατί χωρίς αμφιβολία, από τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε και λειτούργησε η περίφημη προανακριτική στη Βουλή για τον Παπακωνσταντίνου, μόνο νηφάλια διαδικασία δεν ήταν.
Δεν ξεχνάει κανείς εύκολα τις φοβερές ατάκες από τα πρακτικά, τους τσακωμούς και πάνω από όλα την ...αδήριτη ανάγκη να την πληρώσει "ο αρχιτέκτονας του μνημονίου". Ούτε την πίεση στο ΣΔΟΕ να βγάλει πόρισμα για τις ξαδέρφες (για 17 χρόνια πίσω…) γιατί αλλιώς δεν μπορούσε, όπως φαίνεται, να σταθεί τίποτα. Δεν ξεχνάει κανείς ούτε την ψηφοφορία στην Βουλή. Πως γίνεται, αν τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα, με όλα τα κόμματα να τον καταδικάζουν, μόνο 160 και κάτι βουλευτές να έχουν πειστεί ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών και να ψηφίζουν την παραπομπή του για νόθευση;
Έρχεται λοιπόν τώρα το Δικαστικό Συμβούλιο και τον παραπέμπει με βούλευμα στο Ειδικό Δικαστήριο. Με ψήφους 4 προς 1.
Έκπληξη: αυτός που διαφοροποιείται και προτείνει πλήρη απαλλαγή είναι ο Αρεοπαγίτης εισηγητής. Ο δικαστής δηλαδή που κατά τεκμήριο έχει μελετήσει τον φάκελο της δικογραφίας με όλα τα στοιχεία έρχεται και λέει ότι δεν στέκουν οι κατηγορίες. Και το στοιχειοθετεί στο βούλευμα με μεγάλη λεπτομέρεια και με αναφορά στα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης της αστυνομίας.
Τι λέει; Ότι δεν ήταν το usb του Παπακωνσταντίνου αυτό από το οποίο λείπουν τα ονόματα των συγγενών. Είναι άλλο που φτιάχτηκε μετά. Ότι από την πραγματογνωμοσύνη της αστυνομίας προκύπτει πως έχουν γίνει ένα σωρό "βρωμοδουλειές" στα στοιχεία - μετά, αφού τα παρέδωσε ο Παπακωνσταντίνου. Και ότι δεν υπάρχουν "αποχρώσες ενδείξεις" για τον πρών υπουργό, ενώ από τα στοιχεία δεν μπορεί να αποκλειστεί ο δόλος από κάποιον άλλον σε βάρος του.
Αλλά η εισήγηση αυτή δεν αρκεί - γιατί προφανώς είναι (πολιτικά) βαρύ να απαλλαγεί σ' αυτή τη φάση. Το βούλευμα επίσης αφήνει έξω (ομόφωνα αυτή τη φορά) την ηθική αυτουργία των συγγενών του πρώην υπουργού. Μ' άλλα λόγια λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι του ζήτησαν, οι εξαδέλφες του, να αφαιρέσει τα ονόματά τους. Άρα; Που είναι το κίνητρο; Ο δόλος; Ποιος ο λόγος της αφαίρεσης, της νόθευσης; Και μάλιστα κακουργηματικής;
Επίσης, το βούλευμα τον απαλάσσει από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Λέει ότι, ανεξάρτητα από το εάν πρωτοκόλλησε ή όχι τα στοιχεία, τη δουλειά του, ως Υπουργός Οικονομικών, την έκανε. Ζήτησε τα στοιχεία από τη Γαλλία, φρόντισε να έρθουν στην Ελλάδα, τα έδωσε για έλεγχο, έκανε συσκέψεις γι' αυτά. Πόσοι άλλοι, μετά απ' αυτόν αλλά και πριν, μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο; Δηλαδή, το βούλευμα (ομόφωνα πάλι) απορρίπτει όλα όσα ακούγαμε τόσους μήνες για μη αξιοποίηση των στοιχείων από τον πρώην Υπουργό.
Κακά τα ψέματα, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος, μετά απ' όλο το πολιτικό κεφάλαιο που επενδύθηκε στη "λίστα Λαγκάρντ", ότι είναι εύκολο για τη δικαιοσύνη να βγει και να πει πως δεν στέκουν οι κατηγορίες. Θα έπρεπε όμως να έχει το θάρρος να το κάνει και να συνταχθεί με την νομική άποψη του Αρεοπαγίτη που εισηγήθηκε την απαλλαγή στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και να τελειώσει το θέμα εδώ.
Επίσης, καταλαβαίνει κάποιος πως δεν είναι εύκολο, για τους πολιτικούς, σ' ένα τέτοιο θέμα, να βγούν και να πουν: "Για μισό λεπτό, φτάνει πια με την ανθρωποφαγία για έναν άνθρωπο που στο κάτω-κάτω πήρε πάνω του ένα απίστευτο βάρος που δεν του ανήκε". Μόνο ο Παπανδρέου τόλμησε να το κάνει αυτό στην ομιλία του στο Ζάππειο.
Δεν είναι εύκολο, και είναι τελικά τόσο βολικό, να φορτωθούν όλα σ' έναν άνθρωπο γιατί αυτός, ως φαίνεται, δεν έχει προστάτες ή κόμμα, ή γιατί δεν φρόντισε να φυλαχθεί όπως κάνουν όλοι οι επαγγελματίες πολιτικοί. Και δεν είναι εύκολο και για τα ΜΜΕ -που τόσο επένδυσαν στη λίστα Λαγκάρντ- να παραδεχθούν ότι ούτε το πιο σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό είναι, ούτε η λύση στο πρόβλημα της χώρας.
Αλλά αυτό ακριβώς δεν είναι τελικά και το πρόβλημα της χώρας; Η αδυναμία να δει νηφάλια, να επιρρίψει τις σωστές ευθύνες, να αξιολογήσει, να παραδεχτεί, να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη;
Στον πολιτικό και υπουργό Παπακωνσταντίνου μπορεί κάποιος να του προσάψει πολλά. Μεταξύ αυτών κι εγώ. Για τις πολιτικές που άσκησε, για τις επιλογές που έκανε, για τους χειρισμούς στο θέμα του μνημονίου. Αυτή όμως είναι πολιτική κριτική. Ορισμένοι μπορεί να συμφωνήσουν και άλλοι, οι περισσότεροι, να θέλουν να τον "ξεσκίσουν". Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο η πολιτική απόρριψη να μετατρέπεται σε ποινική δίωξη. Αν ήταν έτσι, στο Ειδικό Δικαστήριο, δίπλα στον Παπακωνσταντίνου, θα έπρεπε να κάθονται κι άλλοι. Και για πολλά άλλα..
matrix24.gr

ΕΛ.ΑΣ: Προειδοποιεί για απάτη μέσω emails σχετικά με επιστροφή φόρου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.

Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά. Ειδικότερα, τα ανωτέρω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρήσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.
Τα μηνύματα χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή.
Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην απαντούν, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά. Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
kathimerini.gr
 

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα...


Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου

...και την τελευταία Κυριακή του χρόνου


Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με τροπολογία που θα αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή στη Βουλή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ. Συνολικά δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τρεις Κυριακές φέτος το Δεκέμβριο και συνολικά οκτώ μέσα στο χρόνο.

Οι έμποροι είχαν προτείνει να μην λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα στις 14 του μήνα και να λειτουργήσουν στις 28 καθώς αναμένεται μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά, όμως το υπουργείο επέλεξε τη λύση της λειτουργίας μίας ακόμη Κυριακής φέτος το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η αγορά θα είναι ανοικτή την ερχόμενη Κυριακή 14 αλλά και στις 21 του μηνός.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται τη δημιουργία ενός καλύτερου, σοβαρού και κατανοητού Κώδικα δεοντολογίας και παραγωγικής λειτουργίας όλης της αγοράς και ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας πορείας για την ελληνική οικονομία είναι ανάγκη να θεμελιωθεί στον κοινωνικό διάλογο, να υπάρξουν εκείνες οι ευρείες κοινωνικές συναινέσεις που θα οδηγήσουν στην πρόοδο της πατρίδας μας και στην ευημερία των Ελλήνων».

Όπως σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος, την ερχόμενη χρονιά θα καταρτιστεί ένας νέος Κώδικα δεοντολογίας και παραγωγικής λειτουργίας όλης της αγοράς που θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ καταναλωτικών και εμπορικών οργανώσεων και θα αφορά και στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων.
tanea.gr

Ολοι οι καλοί χωράνε!...

Ο Δάνης Τζαμτζής, της γνωστής φίρμας παξιμαδιών, ρουφάει την κοιλιά και... όλοι οι καλοί χωράνε!
Ο Δάνης Τζαμτζής, της γνωστής φίρμας παξιμαδιών, ρουφάει την κοιλιά και...

όλοι οι καλοί χωράνε! 
Από τη στήλη "Φαληρεύς" 
(Στ. Κασιμάτης, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ελενόπουλος: Να εξηγήσουν στον λαό γιατί δεν συναινούν...



Είναι αλήθεια ότι, οι καθαρές θέσεις δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν συνηθίσει να φυτοζωούν στη θολούρα. Αυτό ζήσαμε και με τη χθεσινή καθαρή και συνεπή τοποθέτηση – πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, για την πορεία του τόπου.
Αρκετοί έκαναν πώς  δεν κατάλαβαν. Γιατί; Για να...
μπορούν να την ερμηνεύουν όπως θέλουν και να της αποδίδουν όποιον χαρακτήρα και όποια σκοπιμότητα τους βολεύει.
Αντί να εκτίθενται, καλό θα ήταν να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό, γιατί δεν αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου, αφενός μεν να υπερβούμε το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τη χώρα οι ηγεσίες της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τις αδιέξοδες επιλογές τους, αφετέρου δε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκθέτουν τις θυσίες των Ελλήνων και τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια.
Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν χρειάζεται ερμηνείες, είναι σαφής και καθαρή και μεταξύ άλλων αναφέρει:
Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.
Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:
- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
- Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».
Ευχής έργο είναι – και για να μην χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού και για να διαμορφώσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη -, έστω αυτή την ύστατη ώρα, η μεν ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, η δε ηγεσία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.»
Για συνεννόηση και ευρύτερη συναίνεση μιλά ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι για παζάρια
Με αφορμή άλλο δημοσίευμα, που αναφέρεται σε πληροφορίες περί δήθεν συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα:
Θα ήταν χρήσιμο σε κάποιους, αντί να μοιράζουν στους αναγνώστες τους «χάντρες και καθρεφτάκια», να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες τους πριν προχωρήσουν σε δήθεν βαρύγδουπες αποκαλύψεις. Ένα τηλεφώνημα αρκεί.
smartpost.gr

Δεν συσπειρώνει 180 ψήφους βουλευτών η υποψηφιότητα Δήμα ...




  "Αν (Σαμαράς και Βενιζέλος) ηττηθούν σε εκλογές, ο πολιτικός αποκεφαλισμός τους είναι αναπότρεπτος. Λογικό είναι να περιμένει κανείς ότι θα αντισταθούν με νύχια και με δόντια - και η αλλαγή υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία είναι το ελάχιστο που μπορεί να περιμένει κανείς, μαζί με πολλά άλλα, πολύ πιο ανησυχητικά και αποτελεσματικά"...
Αποκλείεται, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή, ο Σταύρος Δήμας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η επιλογή του ως υποψηφίου εκ μέρους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το μόνο που πέτυχε είναι να ικανοποιήσει την...
καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Δεν είχε καμιά ευρύτερη απήχηση - και δεν μπορούσε άλλωστε να έχει. Ενας τόσο στενά κομματικός υποψήφιος της Δεξιάς είναι αντικειμενικά αδύνατον να ασκήσει επιρροή πέραν των οπαδών της ΝΔ. Γνωρίζουμε φυσικά ότι το πρόσωπο δεν παίζει κανέναν ρόλο. Η προσέλκυση των ψηφοφόρων βουλευτών πάντα γίνεται σε εντελώς άλλη βάση, ανεξάρτητη από το πρόσωπο και την πολιτική αυτοτελή επιρροή του. Εν πάση περιπτώσει, αν όντως ο πρωθυπουργός κρατήσει και στις τρεις ψηφοφορίες υποψήφιο τον Στ. Δήμα, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς παρόλο που ελάχιστοι Ελληνες τον πιστεύουν, τότε οι εκλογές είναι βέβαιες - οι βουλευτικές εκλογές!
Αν όμως γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου, δεν είναι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρη. Είναι σίγουρη και η πολιτική καρατόμηση τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Βαγγέλη Βενιζέλου, οι οποίοι οπωσδήποτε θα απομακρυνθούν από την ηγεσία των κομμάτων τους, λόγω εσωτερικών αντιδράσεων. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αυτό φυσικά το έχουν αντιληφθεί. Αν ηττηθούν σε εκλογές, ο πολιτικός αποκεφαλισμός τους είναι αναπότρεπτος. Λογικό είναι να περιμένει κανείς ότι θα αντισταθούν με νύχια και με δόντια - και η αλλαγή υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία είναι το ελάχιστο που μπορεί να περιμένει κανείς, μαζί με πολλά άλλα, πολύ πιο ανησυχητικά και αποτελεσματικά.
Μας έχει κάνει εντύπωση η αλλαγή στάσης ορισμένων βουλευτών που κατά την προσωπική μας άποψη επηρεάζονται από κάθε λογής κέντρα ισχύος, οι οποίοι ξαφνικά εμφανίζουν απορριπτικές τάσεις και δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τον κυβερνητικό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Αυτό σημαίνει είτε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο σατανικό σχέδιο εκλογής κυβερνητικού Προέδρου και στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού «ξεπλένονται» πολιτικά στις δύο πρώτες ψηφοφορίες οι άνθρωποι αυτοί για να υπερψηφίσουν στην κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας 29ης Δεκεμβρίου, είτε ότι έχουν αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση τα κέντρα ισχύος που βρίσκονται πίσω τους. Κλίνουμε προς τη δεύτερη εκδοχή, αλλά θα δούμε τι θα δείξουν τα γεγονότα. Ετσι κι αλλιώς οι δύο πρώτες ψηφοφορίες είναι της «πλάκας».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Δελαστίκ, ΕΔΩ...