Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 21:04 | 12 Ιουλ. 2016
1. Εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση για νέα αναβολή της δίκης για τα μαύρα ταμεία της Siemens, μια απόφαση που ενέχει τον κίνδυνο παραγραφής της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τους πραγματικούς λόγους της αναβολής.

2. «Τρύπα» 5,58 δις στα δημόσια ταμεία και έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που καταγράφηκε τον Μάιο.
3. Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας μεγάλος άνθρωπος των Γραμμάτων. Ο Έλληνας φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης πέθανε στα 87 του νικημένος από τον καρκίνο.
4. Το «πράσινο φως» για κυρώσεις κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έδωσε, όπως αναμενόταν, το Ecofin κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Κομισιόν.
5. Άλμα 7,6% έκαναν πέρσι οι αμοιβές των golden boys των μεγάλων διεθνών τραπεζών - ένα άλμα, που μεταφράζεται σε μέσες ετήσιες αποδοχές 13,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτοί είναι οι μισθοί των golden boys των διεθνών τραπεζών
6. Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ορίων στη χρήση του ζιζανιοκτόνου glyphosate (βασικό συστατικό του Roundup της Monsanto) στην Ευρώπη.
7. Ενημερωθείτε για νέες θέσεις εργασίας που αφορούν συμβάσεις στους δήμους, στα πανεπιστήμια αλλά και γενικά στο δημόσιο από το jobby.gr
8. Την αίτηση εκατομμυρίων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει στις 5 Σεπτεμβρίου η Βουλή των Κοινοτήτων.
9. Σε 20 ανέρχονται οι νεκροί από τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων που σημειώθηκε το πρωί στην Ιταλία. Τουλάχιστον 34 είναι οι τραυματίες. Δεκαοχτώ έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ανάμεσά τους και ένα παιδί.
10. Βγήκαν σαν τρελοί στους δρόμους κυνηγώντας Pokémon. Αυτή είναι η τελευταία τρέλα - ιός που χτύπησε τον πλανήτη ξεκινώντας από τις ΗΠΑ. Δείτε γιατί ο διπλανός σας που κοιτάει συνεχώς το κινητό του μπορεί ξαφνικά να φωνάξει Pikachu!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
                                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στενή συνεργασία Δήμου Μυκόνου – Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου.
Μετά από την τακτική και αγαστή επικοινωνία του Δημάρχου
Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, κατά τη διάρκεια της οποίας αιτήθηκε για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων, την διαγράμμιση του οδικού δικτύου, η Περιφέρεια ικανοποίησε πλήρως το αίτημα του Δήμου, όσον αφορά τη διαγράμμιση, στο επαρχιακό δίκτυο. 

Ο Δήμαρχος Μυκόνου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την άμεση ανταπόκριση του στο συγκεκριμένο ζήτημα και δήλωσε ικανοποιημένος από την αποτελεσματική συνεργασία που υπάρχει μέχρι σήμερα με την Περιφέρεια, η οποία «ακούει» τα αιτήματα του Δήμου, αφού επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ουσιαστική συνεργασία των δύο (2) φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Οι κ.κ. Χατζημάρκος και Κουκάς συζητούν ήδη τη σύναψη διαβαθμιδικής σύμβασης μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας, για την υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου, από ιδίους πόρους του Δήμου
Μυκόνου, έργου αναβάθμισης του οδικού δικτύου του νησιού μας,
ύψους δύο (2) εκατομμυρίων ευρώ.
Συνεχίζουμε την βελτίωση των υποδομών του νησιού μας σε
στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς. 

                                               ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Yπόθεση Siemens: η αναβολή της δίκης, το ΥΠΕΞ και τα έγγραφα των δικαστικών αρχών

Η επ΄ αόριστον αναβολή της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Sιemens που αποφασίστηκε σήμερα από το Δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων) προκάλεσε αντιδράσεις καθώς το σήριαλ της δικαστικής διαδρομής δεν φαίνεται να τελειώνει.
Ομως η αναβολή της δίκης, που επιφέρει και συνέπειες παραγραφής, αφού η υπόθεση σέρνεται στη Δικαιοσύνη, για διάφορους λόγους, από το 2006, έντεκα χρόνια δηλαδή, προκάλεσε αντιδράσεις και από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς η μεταφραστική του υπηρεσία είχε την ευθύνη της μετάφρασης εγκαίρως του βουλεύματος - κατηγορητηρίου για τους αλλοδαπούς που κάθονται στο εδώλιο.
Κατ΄ αρχήν η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα των κατηγορουμένων αλλοδαπών, 13 Γερμανών υπηκόων και ενός Γαλλοελβετού του Ζαν Κλόντ Οσβαλντ, διότι το βούλευμα- κατηγορητήριο δεν είχε μεταφραστεί στη γλώσσα τους και δεν τους είχε επιδοθεί όπως προβλέπει ο νόμος ένα μήνα πριν την έναρξη της δίκης, στις 27 του περασμένου Νοεμβρίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρά το φόρτο που έχει η μεταφραστική υπηρεσία του, απέστειλε το βούλευμα μεταφρασμένο σε δύο δόσεις.
Μία στις 2 Νοεμβρίου του 2015 και μία στις 13 Μαΐου του 2016 και χαρακτηρίζει μετά ταύτα «κακόβουλα, ανυπόστατα και ψευδή» τα περί καθυστερήσεως από πλευράς του για τη μετάφραση.
Ομως δικαστικές πηγές, αναφερόμενες στην απόφαση περί αναβολής της δίκης, δήλωναν πως το βούλευμα πρέπει ολόκληρο να έχει μεταφραστεί και επιδοθεί στον αλλοδαπό κατηγορούμενο προ της δίκης.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο ίδιος το προβάλλει, όπως έγινε εν προκειμένω, η δίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί έως ότου ο αλλοδαπός λάβει γνώση στη γλώσσα του γιατί κατηγορείται.
Η μετάφραση και η επίδοση του κατηγορητηρίου θεωρούνται ουσιώδεις σε όλες τις νομοθεσίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς είναι αδιανόητο να δικάζεται ένας πολίτης σε μία χώρα και να μην ξέρει στη δική του γλώσσα πλήρως το κατηγορητήριο.
Μετά ταύτα, εκτός από την απόφαση του Δικαστηρίου περί αναβολής, που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις,  από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε γνωστό πως ο αρμόδιος εισαγγελέας που προσδιορίζει τις δίκες, Ιωάννης Προβατάρης είχε κρούσει κατ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Με μοναδικό αίτημα το «σπεύσατε» είχε αποστείλει έγγραφα, τουλάχιστον τέσσερα, ζητώντας την γρήγορη μετάφραση του βουλεύματος για τη δίκη.
Το πρώτο στις 8 Απριλίου του 2015. Το δεύτερο στις 4 Νοεμβρίου του 2015 ενόψει της δίκης που ορίστηκε και ξεκίνησε στις 27 του μήνα.
Σε αυτό το έγγραφο, η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις 5 Νοεμβρίου ήταν διαφωτιστική της κατάστασης που επικρατούσε στη μεταφραστική του υπηρεσία (είναι γνωστή στις δικαστικές αρχές). «Λόγω του μεγάλου όγκου των σελίδων, αναφέρει το υπουργείο απαντώντας στον εισαγγελέα, κρίνετε ανέφικτη η μετάφραση εντός της προθεσμίας που θέτετε», ενώ παρακάτω αναφέρει πως θα είναι έτοιμη «τον Ιούνιο του 2016», λόγω του ότι πνίγεται η υπηρεσία του από αιτήματα, 1200 για μεταφράσεις στα γερμανικά και έχει μόνον οκτώ μεταφραστές.
Ο εισαγγελέας επανέρχεται στις 11 Δεκεμβρίου μετά την έναρξη της δίκης, η οποία στη συνέχεια διακόπτεται λόγω της αποχής των δικηγόρων, στέλνει ένα ακόμα έγγραφο στις 27 Απριλίου του 2016 και στις 13 του Μαΐου το υπουργείο Εξωτερικών στέλνει το δεύτερο πακέτο της μετάφρασης, 880 σελίδες.
Η δίκη τελικώς αναβάλλεται, διότι η μετάφραση έπρεπε να είχε γίνει πριν τη δίκη για για το σύνολο του βουλεύματος που είναι μεγαλύτερο από 1.580 σελίδες.
Για ακόμη φορά αποδεικνύεται στην πράξη πως η εκκαθάριση μεγάλων σκανδάλων που έχουν ταλανίσει την πολιτική ζωή και έχουν απασχολήσει τους πολίτες - και δικαίως- επί χρόνια, δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί από τον κρατικό μηχανισμό που είτε αδυνατεί λόγω παθογενειών και δυσλειτουργιών είτε υπολειτουργεί.
Η υπόθεση της Siemens, είναι ενδεικτική. Εντεκα χρόνια πέρασαν για να φθάσει στο εδώλιο, καθώς η Δικαιοσύνη για πολλούς λόγους δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας έγκαιρα ούτε τις υποθέσεις εκείνες που έχουν προτεραιότητα όπως τα σκάνδαλα η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Επιπλέον πολλές φορές τα καταγγελλόμενα αποτελούν διωκτικές φούσκες που ενώ διερευνώνται με τα μέσα που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός και οι δικαστικές αρχές, εντούτοις στο τέλος δεν βγαίνει τίποτα. Οι πολίτες μένουν με την πικρή γεύση της συγκάλυψης και το πολιτικό σύστημα εισπράττει αναξιοπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Το ίδιο και οι θεσμοί.
Οπότε συμπέρασμα. Το μεγάλο φορτίο της εκκαθάρισης των σκανδάλων για να εκκαθαριστεί - που πρέπει και επιβάλλεται- πρέπει να μπορούν να το σηκώσουν οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, και να μπορεί να συνδράμει ο κρατικός μηχανισμός. Αλλιώς όλοι - και δικαίως- θα μιλάνε για κουκούλωμα, ή για αποτυχία.
 
από kathimerini.gr

Απλή αναλογική: Ο πολιτικός κάβος του ΠΑΣΟΚ

10:17 | 11 Ιουλ. 2016
Γιώργος Παπασπυρόπουλος
Πριν από ένα χρόνο, στις 3 Ιουνίου του 2015, το ΠΑΣΟΚ κατέβασε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική (δείτε την εδώ από "πασοκικό" site για να μην υπάρχει αμφιβολία: pasok-katethese-protasi-gia-apli-analogiki-kai-katargisi-toy-bonus-ton-50-edron). Την υπέγραφε τότε ολόκληρη η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, μετά από παλινωδίες και ασφυκτικές πιέσεις της φιλοσαμαρικής φράξιας Βενιζέλου, προσχωρεί στην λογική "ό,τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος" και εγκαταλείπει επισήμως την απλή αναλογική, την ίδια του την περυσινή πρόταση και τις κεντροαριστερές του αρχές.
Γιατί συνέβη αυτό;
Όπως επισημαίνει ο προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ και εκλεγείς με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ Θ. Θεοχαρόπουλος που θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική "Η θέση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι διαχρονική και πάγια για την Ανανεωτική Αριστερά και θα ήταν ανακόλουθο αν άλλαζα στάση. Είναι στις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης"
Επίσης ο Γ. Ραγκούσης γνωστό πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και νυν επικεφαλής της “Επόμενης Ελλάδας” δηλώνει ότι, το ΠΑΣΟΚ “εκτέλεσε εν ψυχρώ” τις αξίες της “αξιοπιστίας και του αυτοσεβασμού” και ότι η πρότασή του για μπόνους πάνω από 42% είναι "αδιανόητα επιπόλαιη". Διερωτάται μάλιστα στην Εφημερίδα των Συντακτών γιατί η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης “επιλέγουν να καταστούν πολιτικά και ιστορικά έκθετοι” και θέτει το “αμείλικτο ερώτημα: “Γιατί θέλουν να δώσουν 50 κοινοβουλευτικές έδρες στη Ν.Δ. που δεν θα θελήσει να της δώσει ο ελληνικός λαός;" και "Ακόμη κι αν θέλουν ή θεωρούν ότι πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να σχηματιστεί μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν επιδιώκουν μια έντιμη συνεργασία αλλά θέλουν μια συνεργασία τεχνητά ετεροβαρή, εις βάρος των κομμάτων τους;"
Το μυστήριο για την στάση του ΠΑΣΟΚ λύνεται εύκολα αν βάλει κανείς στην απάντηση το όνομα "Ευ. Βενιζέλος".
Του προταθέντος ήδη από τον Σαμαρά να μπει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ως συνεργαζόμενος. Γιατί αυτό ακριβώς είναι ο Βενιζέλος: ένας κεντροδεξιός που συμπαρασύρει ότι απέμεινε από το "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ προς την ΝΔ, τιμώντας την ...επιτυχημένη συγκυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ υπό τον Α. Σαμαρά και ευελπιστώντας στην επανάληψή της. Οι λόγοι είναι γνωστοί και σχετίζονται με την επιβίωση του παλαιού πολιτικοοικονομικού συστήματος της διαπλοκής που τώρα καταρρέει, αλλά δεν είναι του παρόντος. Μπορεί ο ίδιος ως μέγας οππορτουνιστής να πρότεινε πέρυσι την απλή αναλογική για να ανακόψει το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φυσικά δεν την εννοούσε - ένας τακτικισμός ήταν και τίποτα παραπάνω που τώρα όμως εκθέτει μαζί και όλα τα άλλα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που ίσως εννοούσαν την υπογραφή τους.
Ο "ανένδοτος" που έχει κηρύξει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευ. Βενιζέλος και έχει επιτύχει να επιβάλλει στην Φώφη Γεννηματά και στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, αποδίδει καρπούς.
Ίσως η ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν συνειδητοποιεί ότι η απόρριψη της ιστορικής ευκαιρίας για επικράτηση της απλής αναλογικής σήμερα και της συνταγματικής της καθιέρωσης αύριο, την απομακρύνει, όχι από πιθανή κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά αλλά γενικά από την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία! Ότι σημαίνει πρακτικά την προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ και επίσημα στην κεντροδεξιά - πράγμα όχι αδιανόητο άλλωστε αφού υπάρχουν και αλλού, όπως πχ στην Πορτογαλία, κόμματα δεξιά με σοσιαλιστικό τίτλο.
Το ερώτημα είναι: συμφωνεί με τα παραπάνω η βάση του ΠΑΣΟΚ;
Είναι σίγουρο ότι η βάση και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τον φανατισμό και την δεξιά ιδεολογία της φράξιας του Ευ, Βενιζέλου - οι αραιές εμφανίσεις και δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη και άλλων ιστορικών στελεχών της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας το επιβεβαιώνουν.
Απλά η κεντροδεξιά φράξια δείχνει να ελέγχει το μηχανισμό του κόμματος και να το οδηγεί, αντί στην επαναπροσέγγιση με την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία και τον διάλογο με την Αριστερά, όπως γίνεται σχεδόν παντού στην Ευρώπη, στην συρρίκνωσή του σε μια κεντροδεξιά τσόντα σε αναμονή δίπλα στην ΝΔ, στην θέση του καταρρέοντος Ποταμιού.
Το ΠΑΣΟΚ θα τιμωρηθεί για αυτήν του την επιλογή και από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του. Κι αυτό θα φανεί σύντομα. Γιατί όσο δεξιά εν τοις πράγμασι και αν έχει βρεθεί το κόμμα τους τα χρόνια της κρίσης, διατηρούν μέσα τους την ελπίδα ότι αυτό ήταν απότοκο των δυσκολιών και των ολέθριων λαθών των προηγούμενων διακυβερνήσεών τους και όχι μια μόνιμη ιδεολογική στροφή στην Δεξιά... και μάλιστα εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Μαυρουδή Βορίδη!
Η απλή αναλογική είναι ο πιο κρίσιμος "κάβος" για το ΠΑΣΟΚ. Αν τον περάσει σφυρίζοντας αδιάφορα σαν να μην υπάρχει καν ζήτημα, το επόμενο λιμάνι που θα το υποδεχθεί θα είναι της κεντροδεξιάς και τα πυροτεχνήματα που θα καταναλωθούν για την υποδοχή του ...γαλάζια.
Αυτό θέλει η Φώφη Γεννηματά;

Ιταλία: «Πρόκειται για καταστροφή, σαν να συνετρίβη αεροπλάνο»...

Δυστύχημα των Ιταλών
-"Υπήρξε μετωπική σύγκρουση, κάποια από τα βαγόνια έχουν διαλυθεί εντελώς και οι διασώστες ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια".
Αναμεσα στους επιζώντες κι ενα παιδί.

-Στην Ρώμη εσπευσμένα ο Ρέντσι...

Η ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera" αναφέρει, πως,  υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα από τη σύγκρουση των τρένων θα αυξηθούν, ενώ στο σημείο οι διασώστες έχουν οργανώσει ...
υπαίθριο νοσοκομείο ώστε να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Μέσα από τα συντρίμμια οι άνδρες των σωστικών συνεργείων κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό ένα παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

«Υπήρξε μετωπική σύγκρουση, κάποια από τα βαγόνια έχουν διαλυθεί εντελώς και οι διασώστες ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια, πολλοί από αυτούς είναι τραυματισμένοι», δήλωσε εκπρόσωπος της ιταλικής αστυνομίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ενημερώθηκε άμεσα για το δυστύχημα και διέκοψε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Μουσείο των Επιστημών και Τεχνολογίας στο Μιλάνο, επιστρέφοντας στη Ρώμη για να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σχετικά με το τραγικό περιστατικό.

«Χρειάζεται να καταλάβουμε τους υπευθύνους και δεν θα σταματήσουμε αν δεν ξεκαθαρίσουμε απόλυτα αυτό που συνέβη», είπε ο Ρέντσι.

«Πρόκειται για καταστροφή, σαν να συνετρίβη αεροπλάνο», ήταν το σχόλιο του δημάρχου του Κοράτο στο Μπάρι, Μάσιμο Ματζίλι, αναρτώντας φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (12.07.16)

Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μαρωνίτη...

Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μαρωνίτη
H κηδεία του Δημήτρη Μαρωνίτη θα γίνει την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 11:00 το πρωί, στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. 
Ο σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Με θλίψη μας βρήκε η είδηση του θανάτου του ιδρυτικού μέλους μας Μίμη Μαρωνίτη".

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο Mainz της Γερμανίας. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής του Tμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι το 1967, οπότε απολύθηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τη στρατιωτική χούντα.

Τακτικός καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1975-1997).

[Ήταν] επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Aυστρίας, ΗΠΑ και Kύπρου, και διαλέξεις σε χώρες της Ευρώπης και Αμερικής.

Διατέλεσε Ειδικός σύμβουλος του Yπουργείου Παιδείας σε θέματα Aνώτατης Eκπαίδευσης (1974-1976), Πρόεδρος του Tμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ (1986-87), Γενικός διευθυντής του Kρατικού Θεάτρου Bορείου Eλλάδος (1989-90), Πρόεδρος του Tμήματος Δημοσιογραφίας και Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης του ΑΠΘ (1991-94), Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1991-94), Πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Kέντρου Eλληνικής Γλώσσας (1994-2001), επιστημονικός υπεύθυνος του έργου "Ενδογλωσσική Μετάφραση" του ηλεκτρονικού κόμβου στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (1998-2000), επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση", στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (2001-2004), Πρόεδρος του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών από το 2003 και τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" από το 1971.

Τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου (1981), τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003), το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά (2012).

Προς τιμήν του κυκλοφόρησε τιμητικός τόμος για την προσφορά του στα κλασικά γράμματα, υπό τον τίτλο Euphrosyne. Studies in the Ancient Epic, and its Legacy in Honor of Dimitris N. Maronitis, επιμ. A. Rengakos - I. N. Kazazis. Στουτγκάρδη: F. Steiner 1999.

Έργα του:

Έρευνες στο Ύφος του Ηροδότου. Μια Μορφή Υπερβατού. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1962 [ΕΕΦΣΠΘ, παράρτημα 7].
Εισαγωγή στον Ηρόδοτο. Διατριβή για Υφηγεσία. Αθήνα, 1964.
Ηροδότου Ιστορίαι. Πρώτο βιβλίο. Μετάφραση-σχόλια. Αθήνα: Γκοβόστης, 1964.
Ανεμόσκαλα. Αθήνα: Κέδρος, 1972.
Αναζήτηση και Νόστος του Οδυσσέα. Η Διαλεκτική της Οδύσσειας. Αθήνα: Παπαζήσης, 1973, Κέδρος , 1984.
Ανεμόσκαλα και Σημαδούρες. Αθήνα: Κέδρος, 1975.
Δ. Σολωμός: Οι Εποχές του "Κρητικού". Αθήνα: Λέσχη 1975.
Ποιητική και Πολιτική Ηθική. Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά. Αλεξάνδρου-Αναγνωστάκης-Πατρίκιος. Αθήνα: Κέδρος, 1976.
Μίλτος Σαχτούρης. Άνθρωποι-Χρώματα-Ζώα-Μηχανές. Αθήνα: Γνώση, 1980.
Όροι του Λυρισμού στον Οδυσσέα Ελύτη. Αθήνα: Κέδρος, 1980.
Ηρόδοτος: Επτά Νουβέλες και Τρία Ανέκδοτα. Αθήνα: Άγρα, 1981, 2001.
Χωρίς Ανεμόσκαλα. Γλώσσα και Παιδεία. Αθήνα: Κέδρος, 1983.
Ο Καβάφης και οι Νέοι. Αθήνα: Θεμέλιο, 1984.
Η Ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Μελέτες και Μαθήματα. Αθήνα: Ερμής, 1984.
Ανεμόσκαλα. Σημαδούρες, χωρίς Ανεμόσκαλα. Αθήνα: Κέδρος, 1984.
Η Πεζογραφία του Γιώργου Χειμωνά. Αφηρημένο και Συγκεκριμένο. Δυο Ομιλίες και Ένα Επίμετρο. Αθήνα: Λωτός, 1986.
Πίσω Μπρος. Προτάσεις και Υποθέσεις για τη Νεοελληνική Ποίηση και Πεζογραφία. Αθήνα: Στιγμή, 1986.
Μέτρια και Mικρά. Περιοδικά και Εφήμερα. Αθήνα: Κέδρος, 1987.
Οδυσσέως Σχεδία. Η Πέμπτη Ραψωδία της Οδύσσειας. Αθήνα: Στιγμή, 1990.
Ομήρου Οδύσσεια. Ραψωδίες α-ω. Μετάφραση-Επιλεγόμενα. Αθήνα: Στιγμή και Καστανιώτης, 1991-2001 [24 διαδοχικά τεύχη].
Διαλέξεις. Αθήνα: Στιγμή, 1992.
Πλην και Συν. 159 Πολιτιστικά Μονότονα. Αθήνα: Διάττων, 1993.
Έκτορος και Ανδρομάχης Ομιλία. Όμηρος-Σαπφώ-Σοφοκλής. Μετάφραση-Επίμετρο. Αθήνα: Διάττων, 1994.
Εκλογές από τον Ησίοδο. Θεογονία, Έργα, Ηοίαι. Μετάφραση-Επιλεγόμενα. Αθήνα: Ροδακιό, 1995.
Κειμενοφιλικά. Αθήνα: Κέδρος, 1997.
Ομηρικά Μεγαθέματα. Πόλεμος-Ομιλία-Νόστος. Αθήνα: Κέδρος, 1999.
Ομήρου Οδύσσεια. Ραψωδίες ν-ω. Μετάφραση. Αθήνα: Καστανιώτης, 2001.
Ομήρου Οδύσσεια. Ραψωδίες α-μ. Μετάφραση. Αθήνα: Καστανιώτης, 2002.
Ομήρου Οδύσσεια. 24 Παρομοιώσεις. Αθήνα: Διάττων, 2003.
Οιδίπους επί Κολωνώ. Σοφοκλής. Μετάφραση-Επίμετρο. Αθήνα: Μ.Ι.Ε.Τ., 2004.
Μετέφρασε, μεταξύ άλλων, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα.
Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το καινούριο του βιβλίο Έπος και δράμα. Από το χθες στο αύριο.
Ενδογλωσσική μετάφραση:

komvos.edu.gr/endoglwssiki/endoglwssiki.htm».

Η… λεοπάρ Τερέζα Μέι...

Η… λεοπάρ Τερέζα Μέι - Τελευταία της εμφάνιση ως υπουργός (Photos) - Media
Τελευταία της εμφάνιση ως υπουργός. 
Δειτε τις φωτογραφίες...
Δεν θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη από τα βρετανικά ΜΜΕ η τελευταία εμφάνιση της Τερέζα Μέι ως υπουργός, λίγες ώρες πριν αναλάβει...
καθήκοντα πρωθυπουργού στη Βρετανία.

Η «επόμενη Θάτσερ» μπήκε για τελευταία φορά ως υπουργός στη Downing Street και τα φλας απαθανάτισαν την εμφάνισή της με ένα -αναμενόμενο- συντηρητικό μπλε σύνολο, αλλά με… απρόβλεπτα παπούτσια.

Η Μέι, γνωστή για την αδυναμία της στα παπούτσια, συνδύασε το μπλε κοστούμι της με… λεοπάρ μπαλαρίνες με τόκα και η επιλογή της συζητήθηκε, όχι και τόσο κολακευτικά…



topontiki.gr

Ξεσπασμα Καμπουράκη Οικονομέα για το Mega (VIDEO)

Το facebook φταίει που κλείνει το Mega;...


Δημήτρης Κανελλόπουλος

Είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, είναι πάμπλουτοι, οι άλλες τους εταιρίες παρουσιάζουν υπέρογκα κέρδη και, όμως, έχουν αφήσει τον κόσμο απλήρωτο. Οι μέτοχοι του Mega θα έπρεπε να...
ντρέπονται.

Μπόμπολας, Ψυχάρης και Βαρδινογιάννης έκοψαν τη μισθοδοσία στο πρώην Μεγάλο κανάλι, άφησαν τους εργαζόμενους «να περιφέρονται στους διαδρόμους σαν φαντάσματα», όπως ξέσπασε σήμερα ο Δημήτρης Καμπουράκης (αλλά και ο Γιώργος Οικονομέας).

Όσο την έκαναν τη δουλειά τους (τις δουλειές τους), ήταν μια χαρά το κανάλι τους. Τώρα που πιθανότατα δεν τους χρειάζεται, το εγκαταλείπουν στην τύχη του. Μαζί με τον κόσμο του όμως και αυτό αποτελεί αθλιότητα, μία επιχειρηματική αθλιότητα.

Πολλοί χάρηκαν με το λουκέτο στο Mega, τα social media έστησαν γιορτή. Αλλά είχαν στο νου τους όλοι αυτοί τους μετόχους και τους τηλεαστέρες, όχι τους απλούς εργαζόμενους. 

Οι εργαζόμενοι είναι ακόμα στο Mega και δουλεύουν όπως όπως, αντιθέτως οι αστέρες του καναλιού είναι εξαφανισμένοι. Οι ακριβοπληρωμένοι αστέρες, μην το ξεχνάμε. Έφτασε το δελτίο ειδήσεων του καναλιού, αυτή η ώρα της καθημερινής τους προπαγάνδας, να είναι από τα πιο ακριβά της Ευρώπης.

Για να βλέπουμε την Τρέμη, τη Σαράφογλου, τον Πρετεντέρη φυσικά, να κατηγορούν τον λαό και να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα. Όλοι αυτοί την έκαναν τώρα, αυτοί και τα αφεντικά τους, την κοπάνησαν ρε φίλε.

Αλήθεια, γιατί ο Γιάννης Πρετεντέρης δεν γράφει στα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ για τους απλήρωτους εργαζόμενους του Mega;

Περιμένω δε να διαβάσω άρθρα στον κυριακάτικο Τύπο, όχι αυτή τη φορά εναντίον των «κατάπτυστων» social media που χάρηκαν με το λουκέτο στο Mega, αλλά εναντίον των μετόχων του που είναι άφαντοι. Να μας πουν τώρα οι επιφανείς αρθρογράφοι αν υπεύθυνοι για την κατάντια του καναλιού είναι το facebook και το twitter.

Να κλείσει το Mega ναι, το προπαγανδιστικό Mega. Να κλείσει χίλιες φορές. Αυτό που ακόμα και τώρα, όσο μπορούσε, έκανε τη δουλειά του. Ένα-δύο δελτία ειδήσεων έβγαλαν λόγω των απεργιών το τελευταίο διάστημα, αλλά πρόλαβαν να επιτεθούν ακόμα και στους Εγγλέζους για το Brexit.

Το Mega που... έσπρωχνε τους γέροντες! 

Όχι, δεν θα μου λείψει η Τρέμη και ο Πρετεντέρης. Δεν θα λείψουν και στη δημοσιογραφία, νομίζω. 

Αλλά θα μου λείψει το κανονικό Mega των δεκάδων-εκατοντάδων ανθρώπων, το σοβαρό Mega, το αντικειμενικό, αυτό που κέρδισε στην αρχή την εμπιστοσύνη του τηλεοπτικού κοινού.  

«Εμένα να δείχναμε χωρίς να κάνω τίποτε, μεγαλύτερη τηλεθέαση θα είχε από την Ανατροπή» μου έλεγε μεταξύ σοβαρού κι αστείου ένα από τα παιδιά που δουλεύουν στο Mega.

Μη νομίζετε πως δεν ήξεραν οι εργαζόμενοι εκεί μέσα τι ακριβώς συνέβαινε και με ποιους είχαν να κάνουν...

Στουρνάρας: Μας κόστισε 86 δισ. ευρώ ο Βαρουφάκης...

stournaras-to-plan-x-mila-apo-mono-tou
«Το plan x μιλά από μόνο του» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών για τις τελευταίες αποκαλύψεις του Γκαλμπρέιθ.  «Με βάση την ατελή ενημέρωση που είχε τότε η...
ΤτΕ- πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης – η τράπεζα έκανε το καθήκον της». Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο τα σενάρια αυτά αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε κατηγορηματικός αναφορικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015 με συνέπεια, όπως τόνισε,  η χώρα να επιβαρυνθεί με 86 δις ευρώ.

«Το 2014 μετά από μια διετή προσπάθεια είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βεβαίως υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015 που δοκιμάσαμε μια άλλη μορφή διαπραγμάτευσης χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα που θα έπρεπε.  Νομίζω ότι η κυβέρνηση έκανε έγκαιρα τη στροφή που έκανε» υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, με βαρύ όμως τίμημα.

«Τα 86 δις είναι μια επιεικής προσέγγιση. Η διαπραγμάτευση μας έφερε τρίτο μνημόνιο που κανείς δεν ήθελε» ανέφερε και προς επίρρωσιν των υπολογισμών του επικαλέστηκε έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους στην οποία οι  καμπύλες μείωσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απείχαν κατά 30%  μεταξύ 2015 και 2016.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και...

Η Αφροαμερικανίδα που πρόταξε το σώμα της απέναντι στην αστυνομική βία

Εικόνα - σύμβολο
tvxs.gr 19:00 | 11 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:03 | 11 Ιουλ. 2016
Μνήμες Τιεν Αν Μεν ξύπνησε η φωτογραφία μίας νεαρής μαύρης γυναίκας να στέκεται αγέρωχη απέναντι στους πάνοπλους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης του κινήματος «Black Lives Matter» στη Λουιζιάνα.

Όπως ο ηρωικός διαδηλωτής της Τιέν Αν Μεν στάθηκε το 1989 μπροστά από τα τανκς και έγινε σύμβολο της αντίστασης, έτσι και η 28χρονη Leshia Evans στάθηκε ατάραχη μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό, προτάσσοντας το ακίνητο  σώμα της ως μόνη ασπίδα της.
Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έφοδο εναντίον των διαδηλωτών που προσεγγίζουν το μπλόκο και ενώ οι περισσότεροι οπισθοχωρούν εκείνη παραμένει εκεί. Κοιτά στα μάτια τους αστυνομικούς, που είναι οπλισμένοι σαν αστακοί και δεν μετακινείται. Μέχρι που τη συλλαμβάνουν.
Το περιστατικό συνέβη στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών, στις ΗΠΑ. Στη διαδήλωση
Έκτοτε η φωτογραφίας της έχει γίνει viral στα social media, προκαλώντας τον θαυμασμό και τη συγκίνηση. Η συγκεκριμένη φωτογραφία της χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως η εικόνα που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την ταραχώδη περίοδο που διανύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Και είναι σίγουρα μια ειρηνική απάντηση σε έναν άτυπο εμφύλιο που έχει ξεσπάσει με 571 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από όπλο αστυνομικού μέσα στο 2016 στις ΗΠΑ και 5 αστυνομικούς από την άλλη να πέφτουν νεκροί πριν λίγες μέρες στο Ντάλας.
Η Leshia Evans είναι νοσοκόμα, ζει στη Νέα Υόρκη και είναι μητέρα ενός παιδιού. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε διαδήλωση.

Η χρεοκοπία της κριτικής...

 Όσοι βλέπουν το κακό και το αποσιωπούν, κάνουν κακό επίσης... Φωτό: Neo Grec (www.neo-grec.com) 
 

Η παρακμή του κριτικού λόγου δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη― είναι προϊόν μιάς άνευ προηγουμένου διαπλοκής
που έδεσε κόμπο ένα ολόκληρο έθνος... 

Στάθης Τσαγκαρουσιάνος

Πολλές φορές, σε συζητήσεις, τυχαίνει να βρεθώ μπροστά σε κάποιον που σχεδόν παραληρεί από αγανάκτηση...
για την κακότητα ενός έργου τέχνης. “Γιατί δεν το γράφεις;”, του λέω. “Είμαι διατεθειμένος να το δημοσιεύσω” 

―Α, δεν μπορω. Τον ξέρω (τον δημιουργό) χρόνια… Ποιός αντέχει τη μίρλα του… κ.λπ. 

Δεν περνάνε λίγες μέρες και ο αγανακτισμένος δημοσιεύει στη στήλη του έναν δειλό διθύραμβο για το έργο τέχνης που τον αγανάκτησε. 

Πιστεύω ότι η κριτική έχει χρεοκοπήσει στην Ελλάδα, σχεδόν σε όλους τους τομείς ― πολιτική, Τέχνες, εστίαση― για μια σειρά λόγων. Και δεν μιλώ για την φτωχή κριτική που δεν ξέρει να αναγνωρίζει το πρώτο από το δεύτερο― τέτοια πάντα υπήρξε, είναι δείγμα αμορφωσιάς, όχι ανηθικότητας. Ούτε μιλώ για όσους μέσα στα χρόνια απέκτησαν εμμονικά γούστα και πάθη, που όσο νάναι τους στερούν την διαύγεια της ματιάς. Μιλάμε για όσους βλέπουν το κακό και το αποσιωπούν. Αυτή η χρεοκοπία δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι προϊόν μιας άνευ προηγουμένου διαπλοκής που έδεσε κόμπο ένα ολόκληρο έθνος ―σαν κάτι χωριά που όλοι βιάζουν τα παιδιά τους και δεν μιλάει κανείς. Και βεβαίως δεν εξαιρούμε τον εαυτό μας.

 Ιδού οι λόγοι που αναγνωρίζω ότι οδήγησαν ως εδώ: Επειδή οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν ρεπορτάζ, απλώς δημοσιοποιούν αυτό που οι "πηγές" τούς εγχειρίζουν, φροντίζουν να τα έχουν καλά με τις πηγές. Έτσι η ομερτά συναντά τη νωθρότητα σε έναν εναγκαλισμό, που θα τον έλεγες και διαπλοκή. 

1. Οι δημοσιογράφοι δεν αμείβονται καλά. Έτσι έχουν ανάγκη τα κεράσματα, τις προσκλήσεις, τα δωρεάν ταξίδια κ.λπ. Ορισμένοι αποκτούν με τον καιρό την ψυχολογία του τζαμπατζή: όσο πιο πολυτελές το “κέρασμα”, τόσο πιο παθιασμένο το γράψιμο. Ακραία εκδοχή κεράσματος: να σε προσλαμβάνει ο Παππάς ως σύμβουλο, ενώ εκδίδεις εφημερίδα. 

2. Η πόλη είναι μικρή και γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Θέλουν να μη τους βγαίνει ξινή μια έξοδος, όταν πέφτουν πάνω σε εκείνον που έκριναν αυστηρά. 

3. Επειδή οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν ρεπορτάζ, απλώς δημοσιοποιούν αυτό που οι “πηγές” τούς εγχειρίζουν (διαμοιράζοντάς το μεγαλόθυμα, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι), φροντίζουν να τα έχουν καλά με τις πηγές. Έτσι η ομερτά συναντά τη νωθρότητα σε έναν εναγκαλισμό, που θα τον έλεγες και διαπλοκή. 

4. Η οικονομική κατάρρευση των μέσων έχει επιτρέψει στη διαφήμιση να επιβάλλει επιλεκτικές αποσιωπήσεις “για να μη θιγεί ο πελάτης”. Είτε αυτός είναι ένα ταβερνάκι που ψήνει σάπιες μπριζόλες, είτε είναι μια Τράπεζα γεμάτη αποσιωπημένα σκάνδαλα, είτε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που μοιράζει επιλεκτικά κρατική διαφήμιση. Δεν είναι ίδιας έντασης η απαξία― είναι όμως απαξία και στις τρεις περιπτώσεις. 

5. Yπάρχει κι ένας λόγος, κάπως αθωωτικός. Σε μια χώρα χαμηλών επιδόσεων, που π.χ. η καλλιτεχνική παραγωγή δεν είναι και για χόρταση, όταν βλέπεις κάποιον να προσπαθεί φιλότιμα, χωρίς να τα καταφέρνει πάντα, θες να κάνεις ότι δεν είδες το στραβοπάτημα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα ένα γύρο. 

Για τους λόγους αυτούς (και άλλους ίσως που μου διαφεύγουν), φτάσαμε σε ένα στάδιο που η επίσημη κριτική είναι νεκρή, σε όλα τα επίπεδα. Φυτοζωεί, ένθεν κακείθεν, σε λίγες φωνές που παρότι θα μπορούσαν να εξαγοραστούν, δεν εξαγοράστηκαν. Διότι έχεις να παλέψεις και με τούτο: Οι πλείστοι από τους επαναστάτες κριτικούς, το βουλώνουν με το πρώτο ξεροκόμματο που θα τους πετάξουν― είτε αυτό είναι ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του Υπουργείου, είτε ένα ζευγάρι παπούτσια (που πρέπει όμως να φωτογραφηθεί και ανεβεί στο instagram), είτε μια εμφάνιση στην κρατική TV, είτε μια αποκλειστική συνέντευξη (διπλοτσεκαρισμένη), είτε ένα τραπεζικό δάνειο που μετά θα το “ξεχάσουμε”, είτε… είτε… είτε… 

Στην αντίπερα όχθη, στην ανεπίσημη κλωτσοπατινάδα των social media (που κι αυτά μπήκαν εσχάτως στην ομερτά του δούναι/ λαβείν/ σιωπάν) οι τολμηρές, ελεύθερες φωνές πνίγονται μέσα στις κραυγές, τις απειλές και τις κατάρες του πλήθους ή των μισθοφόρων. 

Κι έτσι, μεταξύ επίσημης σιωπής και ανεπίσημης τσιρίδας, το κακό ταβερνάκι, το κακό βιβλίο, η κακή παράσταση, η κακή Τράπεζα, η κακή κυβέρνηση μένουν οι μοιραίοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού σε ένα μοιραίο κράτος. 

Ίσως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από τα απλούστερα…

Τιμής Ένεκεν...


ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΠΑΤΑΚΟΥ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΗ αρχιχουντάρα ο Παττακός στέλνει τις εγκαρδίους ευχές του στον αξιότιμον φίλον του τον κύριον Γεωργιάδην Άδωνιν...

Ο Παππάς τον  χαρακτήρισε φίλο του Στυλιανού Παττακού (είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός "φασίστας" του Αδώνιδος κατά του Νίκου Παππά). Ο Γεωργιάδης με το γνωστό θράσσος του ζήτησε από...
τον Παππά να προσκομίσει στοιχεία. Και εκείνος το έκανε (;). 

Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το σημείωμα του Παττακού προς τον "έγκριτον ελλογιμώτατον ιστορικόν συγγραφέα, αξιότιμον φίλον μου Γεωργιάδην Άδωνιν''...
 

Ο αρμόδιος λείπει...

"Γυρνούσα στους διαδρόμους. Χτυπάω εν τέλει στο 219: "Μήπως ξέρετε που είναι το 223;"...
«Εδώ, αλλά απέξω έχει την παλιά ταμπέλα. Τι θέλετε;». “Θέλω να μάθω σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος της μελέτης και πότε περίπου υπολογίζετε να βγει ΦΕΚ. Περιμένουν επτά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής». «Λυπάμαι, την υπόθεση τη χειρίζεται η κ. τάδε». «Πού είναι;». «Σήμερα λείπει με αναρρωτική. Πάρτε την άλλη εβδομάδα»

Ιδρωμένος, καμιά πενηνταριά χρόνων. Το μπορντό «πόλο» μπλουζάκι είχε μεγάλους λεκέδες από άλατα. «Λυπάμαι, δεν είναι της αρμοδιότητός μου». Ποιος έχει την αρμοδιότητα; «Η κυρία τάδε στο 223». Περνάω στον διάδρομο δεξιά, τα νούμερα ανηφόριζαν. 237... Γυρνάω πίσω, κατηφόριζαν μεν, αλλά ξεκινούσαν από το 219. Πού διάολο είναι το 223; Ξανά στον ιδρωμένο κύριο. Μιλούσε στο τηλέφωνο. «Τι άλλα; Για πες τίποτα».

Κατέβηκα τις βρόμικες σκάλες. Κτήριο της δεκαετίας του 1970, είχε γλυμμένα, γυρτά σκαλιά, από αυτά που κινδυνεύει η ζωή σου όταν τα κατεβαίνεις, και μπαρουτοκαπνισμένους τοίχους από τα άπειρα τσιγάρα. Υποθέσεις αδιερεύνητες, στοιχειωμένες από λαμόγια που παρεμβαίνουν και τις σταματούν, σκεβρωμένες στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές πλεκτάνες.

Είχα αφήσει πολλές παραγγελίες σε διάφορα γραφεία για διάφορες υποθέσεις. «Ναι, βεβαίως, του το είπα, αλλά δεν πρόλαβε ο κ. γενικός να σας τηλεφωνήσει». Ο κ. γενικός ήταν ένας «παλαίουρας», τρακόσια χρόνια στο κουρμπέτι, ήξερε το σύστημα σαν την τσέπη του. Είχε περπατήσει πάνω σε άπειρες κυβερνήσεις, είχε αντιμετωπίσει δεκάδες τύπους του κόμματος που κυβερνούσε κάθε φορά, ήξερε ποιον να φοβάται, με ποιον να ψήσουν κοκορέτσια το Σάββατο στο εξοχικό (αυθαίρετο στη Βραυρώνα), ήξερε ποιος είναι του χεριού του και μπορούσε να τον ψαρώσει. Αυτό ακριβώς, αυτή η ειδική διορατικότητα να «κόβει και να μετρά», τον βοήθησε να προχωρήσει στη ιεραρχία. Σε αντίθεση με τον ιδρωμένο με το μπορντό πόλο, που απλώς καθόταν στην καρέκλα του.

Σκεφτόμουν τι πόροι ξοδεύονται για να αναμετρηθεί ο πολίτης είτε με τον ηλίθιο γραφειοκράτη, είτε με το «τσακάλι» γραφειοκράτη. Και πόσο εγώ μπορώ να παρακολουθήσω αυτή τη διαστροφή; Πόσο μπορώ να ελέγξω, με στοιχειώδη λογική, την άθροιση γραφειοκρατίας, διαφθοράς, ηλιθιότητας και κουτοπονηριάς; Τι ποσοστό κρίσης συγκεφαλαιώνεται σε αυτή την πραγματικότητα και μάλιστα πώς αυτή η σύμπτυξη, αυτή η πύκνωση κακού, αποδυναμώνει κάθε ερώτημα, κάθε ανάλυση, κάθε αντισυστημική κριτική, όταν το ίδιο το σύστημα του δημόσιου λόγου γλιστράει έξω απ' την ανάλυση, τη ρήξη, την εξήγηση.

Ο Αλέα είχε γυρίσει τον «Θάνατο ενός γραφειοκράτη». Αναφερόταν μεν στην αθώα Κούβα, θα μπορούσε όμως να τον στείλει κανείς σε μια υπηρεσία στην Αχαρνών. Ο Βασίλης Βαφέας επίσης είχε γυρίσει το «Ρεπό», μια σιωπηλή εμβάπτιση, μια ελεγεία στο ελληνικό τίποτα. Ένιωθα ότι όλο αυτό είναι μια παγίδα, μια πολιτική φρίκη, που επικάθεται στη μεγάλη πολιτική ματαίωση. Είναι μια λιτότητα δημόσιου χώρου, δικαιώματος, συλλογικών παραδοχών. Όχι λιτότητα οικονομικής φύσης, αλλά πολιτισμικής.

Παλιότερα, στην περιοχή άκμαζαν τα μαγαζιά με ακριβά είδη οικιακού εξοπλισμού, κρυφή ένδειξη οικοδομικής ακμής. Σαν να θέλαμε να στεγάσουμε με πάθος την ασκεπή καρδιά μας. Σήμερα πολλά έχουν κλείσει, άλλα σέρνονται. Η ανοικοδόμηση έχει ολοκληρωθεί. Κάλεσα ξανά το 213... Δεν απαντούσε...


  από τήν Αυγή

H ψήφος στά 17 από τήν οπτική γωνία τού Αρκά...

10 + 1 επιπλέον λόγοι για τους οποίους ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι...

Μπήκε το θέρος στην πολιτική, οριστικά και αμετάκλητα...
1) Όταν ξεκινούν οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων.

2) Όταν ξεκινούν οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων και οι έφηβοι βουλευτές απαιτούν δικαίωμα στο όνειρο και στην ελπίδα.


3) Όταν αισθάνεσαι την ανάγκη να στερήσεις κάθε όνειρο και κάθε ελπίδα από τους βουλευτές της Βουλής των Εφήβων.


4) Όταν ένα σωρό κύριοι και κυρίες εγκαταλείπουν το ξύσιμο πατσά, το γάνωμα χαλκωμάτων και τις εκκενώσεις βόθρων και αποφασίζουν να εκφράσουν άποψη για τα Εξάρχεια.


5) Όταν τα ελληνικά media ανακαλύπτουν ότι οι Αμερικάνοι αστυνομικοί δεν συμπαθούν.. ιδιαιτέρως τους μαύρους συμπολίτες τους και αποφασίζουν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.


6) Όταν ξαναφοράει τα τσαλακωμένα λινά ο Ευκλείδης.


7) Όταν ξαναρχίζει η συζήτηση για το αν είχε plan B, C ή D ο Βαρουφάκης.


8) Όταν ο Χάρης Θεοχάρης συγκροτεί καινούριο κόμμα αλλά αρνείται να αναλάβει την ηγεσία του.


9) Όταν ο Άδωνις με την Ευγενία πάνε Μύκονο και μένει πίσω ο Γιακουμάτος να τα χώνει στα κανάλια.


10) Όταν για την τύχη του Mega νοιάζεται μόνο ο Καμπουράκης.


10 +1) Όταν βαριέσαι να σχολιάσεις ακόμη και το τελευταίο «πλυντήριο» της Δαμανάκη. 


 Χρήστος Ξανθάκης

Ριζική αλλαγή...

Από τις πρώτες λιακάδες της άνοιξης που ξυπνάνε συνήθως τα φίδια, μέχρι και τον Ιούνιο περπατώ και βλέπω μπροστά μου...
σχεδόν καθημερινά οχιές, λαφιάτες, δεντρογαλιές, καμιά φορά και σαϊτες άμα προλάβω να τις δω. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που έρχονται από τις πόλεις οι άνθρωποι για διακοπές, δεν συναντώ πια φίδι ούτε για δείγμα στις καθημερινές μου διαδρομές διότι τρομάζουν και παίρνουν τα βουνά (πλην κανενός παραπλανημένου ή χαμένου που κείτεται συνήθως πατημένο στην άσφαλτο,αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Από Σεπτέμβρη πάλι, που γυρνάνε οι κατεργάρηδες άνθρωποι στους αστικούς τους πάγκους και φεύγουν από τη φύση, εμφανίζονται ξανά τα φίδια και ζουν κοντά αλλά και μακριά μας μέχρι τα πρώτα κρύα.

Κάποτε ένας γέροντας που είχε φύγει μετανάστης από το χωριό του για Αμερική και επέστρεψε να το δει μετά από 60 χρόνια εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο, μου είχε πει ανάμεσα στα δάκρυα της συγκίνησής του ότι εκείνος έφυγε τελευταίος τότε, ότι δεν ήθελε να φύγει από το χωριό αλλά αναγκάστηκε διότι είχαν φύγει όλοι οι συγχωριανοί του πια κι είχε μείνει μόνο αυτός και η φαμελιά του και τότε όλοι οι ποντικοί και οι όχεντρες πέσανε μες στο δικό του κελάρι. Δεν μπόρεσε λοιπόν να τα βγάλει πέρα με τη φύση, τα αγρίμια τον νικήσανε και έτσι τα μάζεψε κι αυτός και πήρε των οματιών του.

Όλα αυτά δείχνουν πεντακάθαρα για ποιον λόγο οι άνθρωποι έφτιαξαν κοινωνίες. Διότι η παρουσία και μόνο του ενός δίπλα στον άλλον είναι προστασία και αίσθημα ασφάλειας. Αφενός τρομάζουν τα αγρίμια και εξαφανίζονται, αφετέρου ακόμη και αν τους πλησιάσουν, μοιράζεται η φύρα σε πολλά κελάρια και γίνεται από όλους ανεκτή, δεν καταστρέφει έναν...

                                                                                                         -------
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Μακριδάκη πατήστε ΕΔΩ

Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για νέα χαλάρωση των capital controls


Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε με εμφατικό τρόπο την επιστροφή καταθέσεων 4 δισ. από την 20η Ιουλίου 2015 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τα στρώματα δηλαδή».
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Προτάσεις για άμεση χαλάρωση των capital controls υπέβαλε στους θεσμούς η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Στο πακέτο των προτάσεων, πέραν της μη υπαγωγής του «φρέσκου χρήματος» στους περιορισμούς αναλήψεων, περιλαμβάνεται και να το να δοθεί η δυνατότητα στους αποταμιευτές να «σηκώνουν» 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες από τα ATMs αντί για 420 ευρώ ανά εβδομάδα που είναι το σημερινό όριο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Στουρνάρας «στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκε σήμερα στους θεσμούς πρόταση με τα παρακάτω νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.
Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
  • Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερ
  • Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
  • ικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • Αύξηση των  μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.  
Ο διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, τόνισε ότι...