Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αντίθετος με τον όρκο o Μητροπολίτης Αργολίδας:


 13

Καλά έκανε ο πρωθυπουργός και δεν ορκίστηκε
Είναι απαράδεκτο να ορκιζόμαστε, σημείωσε με δηλώσεις του ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ο οποίος τάσσεται κατά της χρήσης του θρησκευτικού όρκου, ακόμα και στα δικαστήρια, υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως καλά έκανε ο πρωθυπουργός και δεν ορκίστηκε. 

«Εγώ είμαι κατά της θρησκευτικής ορκωμοσίας όχι μόνο στην Βουλή, όχι μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στα δικαστήρια. Είναι απαράδεκτο να ορκιζόμαστε στο Ευαγγέλιο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αργολίδας.
Ο κ. Νεκτάριος τόνισε πως, «το να ορκιζόμαστε στο Ευαγγέλιο που είναι κατά του όρκου το θεωρώ απαράδεκτο, γι' αυτό και πολύ καλά έκανε ο κ. πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε και μακάρι να ‘ρθει η ώρα να σταματήσει ο όρκος. Ας βρεθεί κάτι άλλο».
 matrix24.gr

Συγχαρητήρια Ομπάμα σε Τσίπρα




 ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Συμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα και του μετέφερε την στήριξή του, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν αρωγός στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι και η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την πολιτική λιτότητας, κάτι που έκαναν και οι ΗΠΑ, και να υιοθετήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ατζέντα.
Ακόμη, εξέφρασε την επιθυμία σύντομα να υπάρξει επαφή και επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ - Ελλάδας.
Η συνομιλία των δύο ανδρών έγινε σε χαλαρούς τόνους και μάλιστα ο Αμερικανός Πρόεδρος παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας «ακουγόταν κουρασμένος».
«Φυσικό είναι» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός,  με τον κ. Ομπάμα να συμπληρώνει: «Είσαι ακόμα νέος και εγώ νέος ξεκίνησα, αλλά γκριζάρισαν τα μαλλιά μου».
από kathimerini.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα


undefined

O Αντώναρος θέτει θέμα ηγεσίας...

Θέμα ηγεσίας στη ΝΔ έθεσε ο Ευάγγελος Αντώναρος

Θέμα ηγεσίας στη ΝΔ έθεσε ο Ευάγγελος Αντώναρος

Θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος είπε ότι οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας μετά από κάθε ήττα έθεταν κατά παράδοση τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ο Ευ. Αντώναρος, από τους στενούς συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, είπε:

«Η ΝΔ έχει μια μεγάλη παράδοση. Οι πρόεδροί της μετά από κάθε ήττα, έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Ο Καραμανλής το 2009, θυμάστε ότι δρομολόγησε ο ίδιος με ξεκάθαρη δήλωση το θέμα της διαδοχής του».

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευ. Αντώναρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και για τη μη παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα. «Εχω μάθει από το σπίτι μου να υποδέχομαι κάποιον και να τον ξεπροβοδίζω εγώ έως την πόρτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία είναι ιδαίτερα βαρύ μετά την ήττα με διαφορά 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την Πέμπτη έχει οριστεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος στην οποία θα συζητηθούν τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και τα επόμενα βήματα.

Στις 14.30 της Πέμπτης, πάντως, τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού θα επισκεφτεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Λίγο αργότερα, στις 18.00 θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, η Εκτελεστική Γραμματεία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

από tanea.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Κον-Μπεντίτ: Σκάνδαλο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Τσίπρας παίζει με τη φωτιά

28.1.15
undefined

Σοκαρισμένος εμφανίζεται ο θρυλικός κόκκινος Ντάνι από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκυβερνήσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Liberation και υπάρχει μεταφρασμένη στα ελληνικά στο Europe-ecology.gr, αναφέρει:

Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Είναι σκάνδαλο. Ακόμα και στις πιο αντι-αριστερές ριζοσπαστικές, παραδοσιακές εκφάνσεις μου, δεν θα είχα φανταστεί ποτέ ότι η πρώτη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν με τον Π. Καμμένο, έναν ομοφοβικό, έναν αντισημίτη και ρατσιστή. Τον οποίο επιπλέον «τσίμπησε» ο ΣΔΟΕ, γιατί ήταν ιδιοκτήτης ενός σκάφους, που δεν είχε δηλώσει και για φόρους που δεν είχε πληρώσει. Το κόμμα του είναι υπερεθνικιστικό. Είναι σαν να έκανε συμμαχία ο Μελανσόν με τον Ντιπόν-Ενιάν, αν και ο τελευταίος είναι πιο δημοκράτης από τους ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν κοινό ότι αρνήθηκαν την πολιτική λιτότητας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι προέκυψαν με διάσπαση από την  ελληνική δεξιά (Νέα Δημοκρατία), είναι ταυτισμένοι και εμποτισμένοι από αυτή την παλιά πολιτική. Στην περίπτωση, όπως λέγεται, που οι ΑΝΕΛ αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι μια από τις μήτρες της διαφθοράς λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν βλέπω πως αυτό θα είναι σημάδι ανανέωσης. Είναι στην παράδοση του κλασσικού ελληνικού εθνικισμού.

(...)

Νομίζω ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την παράδοση του πατέρα Παπανδρέου. Ήταν μια αριστερά υπερεθνικιστική, αντι-ιμπεριαλιστική και αντι-αμερικανική. Ήταν επίσης κατά την περίοδο του πολέμου στα Βαλκάνια το επίκεντρο της υποστήριξης των Ορθόδοξων χριστιανών στους Σέρβους  ενάντια στους Βόσνιους, που είναι μουσουλμάνοι, και αυτό από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Αυτή η συμμαχία, είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά.
parapolitiki.com

Φαήλοι και λοιπές-θλιβερές- δημοκρατικές δυνάμεις...


Το περιβάλλον (Χρύσανθος-Φαήλος-Μουρούτης) που έθαψε-και καταδίκασε στην ανυποληψία- τον Σαμαρά,αντεπιτίθεται.Όποιος τους επιρρίπτει ευθύνες για το κατάντημα του πρώην πρωθυπουργού καταγράφεται,στις λίστες των εχθρών τους και του την πέφτουν αγρίως.Όπως...

ο Χατζηνικολάου που...τόλμησε να πει την αλήθεια για όλο αυτό το δυσώδες παρασκήνιο που προηγήθηκε της μεγάλης εκλογικής ήττας της ΝΔ.
Φαήλος και Χρύσανθος ανέλαβαν να τον πυροβολήσουν από την γνωστή ιστοσελίδα του πρώτου.
Ο Ψυχάρης και οι άλλοι γνωστοί μιντιακοί φίλοι του Σαμαρά που τώρα γλύφουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τους ενοχλούν.
Η αλήθεια,τους πονάει...

Το ξέρω…


undefined
Τι ξέρει ο Χατζηνικολάου; Ότι η κυβέρνηση πιέζεται. Το χρηματιστήριο έπεσε. Τα επιτόκια πήραν την ανηφόρα.

Κάτι πρέπει να κάνει όμως, για…
να μην την πάρουν από κάτω οι εξελίξεις, που αρχίζουν να σχηματίζουν χιονοστιβάδα.

Ο σχολιαστής του STAR επεσήμανε και κάτι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη του. 

Δεν άκουσε, από την ημέρα που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να μιλάει κανείς για κούρεμα χρέους. Ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, αλλά ούτε και ο κ. Μηλιός που το πρωί τον είχε στην εκπομπή του…

Δεν θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων...(νέα ανάρτηση)

Γ. Σταθάκης: Δεν θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων...

undefined
Η νέα κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων ξεκαθάρισε ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κατά την...
ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Γ. Σταθάκης επαναδιατύπωσε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα των παραχωρήσεων, των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), όσον αφορά στον τομέα των δημοσίων έργων και των υποδομών. Επεσήμανε όμως ότι ο κύκλος των έργων που έχει αρχίσει πρέπει να κλείσει.

Ναυαρχίδα της ανάπτυξης χαρακτήρισε το υπουργείο υποδομών ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του πρωθυπουργού, στο πρόσωπό του, τιμά τον τεχνικό και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας...
topontiki.gr

Η ευχή και η υπόσχεση...


Η ευχή της Κεφαλογιάννη και η υπόσχεση της ΚουντουράΜε την ευχή να "αγαπήσουν" τον κλάδο του τουρισμού παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο της, η...
απερχόμενη υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, στον επικεφαλή υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη αλλά και στην νέα αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων, ο νέος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα "πατήσει στα καλά" που μέχρι τώρα έχουν γίνει στον κλάδο του τουρισμού. Αφού συνεχάρη την Όλγα Κεφαλογιάννη για το έργο της, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις στο χωροταξικό, στα εργασιακά, αλλά και στα φορολογικά ζητήματα που άπτονται με τον τουρισμό.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για το χαμό των Ελλήνων πιλότων στη βάση του Νάτο στην Ισπανία και αναφερόμενη στα νέα της καθήκοντα υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την μεγέθυνση των τουριστικών μεγεθών την χώρας...
enikos.gr

Ν. Ξυδάκης : «Οχι» στην κομματική χρήση της αρχαιολογίας

Με αιχμές για την Αμφίπολη ανέλαβε ο Ν. Ξυδάκης: «Οχι» στην κομματική χρήση της αρχαιολογίας

Με αιχμές για την Αμφίπολη ανέλαβε ο Ν. Ξυδάκης: «Οχι» στην κομματική χρήση της αρχαιολογίας

Στην τελετή παραβρέθηκαν και μίλησαν, επίσης, ο νέος υπερ-υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, καθώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης προανήγγειλε αλλαγές λέγοντας: «Η συνέχεια δεν προϋποθέτει μια ατάραχη επιφάνεια χωρίς ρυτίδες, μερικά κυματάκια σίγουρα θα φρεσκάρουν αυτό που ζούμε. Και σίγουρα αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι να συνεχίσουμε απλώς ό,τι βρήκαμε, αλλά να το αλλάξουμε, να το ανανεώσουμε, να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε όσο μπορούμε, να διδαχθούμε και να ανταποκριθούμε κυρίως σε αυτό το ισχυρό κάλεσμα της ιστορίας».

Ο ίδιος στάθηκε στην κομματική χρήση της αρχαιολογίας και ιστορίας που ζήσαμε όπως είπε, την πρόσφατη περίοδο, αναφερόμενος προφανώς στις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό το υπουργείο έχει ένα μεγάλο φορτίο και μια αποστολή: Να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε και την πρόσφατη περίοδο».

«Το υπουργείο Πολιτισμού είναι σαφώς προτιμότερο και αποτελεσματικότερο όταν δραστηριοποιείται αυτοτελώς και όχι όπως ξεκινά τώρα υπαγόμενο σε άλλους φορείς και δομές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος υπουργός Κ. Τασούλας, για να απαντήσει, κατά τη δική του ομιλία, ο νέος υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς ότι «επ' ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί η ...σε εισαγωγικά... συγχώνευση του υπουργείου Παιδείας με το υπ. Πολιτισμού ως πράξη υποβάθμισης του Πολιτισμού ως προς την Παιδεία, αλλά αντίθετα ως πράξη αναγνώρισης της σημασίας του Πολιτισμού μέσω και των σχέσεων της με την Παιδεία. Γιατί είναι προφανές ότι Παιδεία χωρίς Πολιτισμό δεν έχει νόημα, όπως και το αντίθετο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αριστ. Μπαλτάς.

Επιπλέον, τόσο ο ίδιος, όσο και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής, έκαναν λόγο για απόλυτη πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, με τον κ. Κοντονή να αναφέρει την πεποίθησή του ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα», και ότι «στον Αθλητισμό θα επανέλθει η διαφάνεια, το φίλαθλο πνεύμα, η εφαρμογή των νόμων και η ισονομία».

«Ο σύγχρονος πολιτισμός οφείλει να βγει δυναμικά με εξωστρέφεια και να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης που θα βοηθήσει τη χώρα σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή» δήλωσε από την πλευρά της η κ. Γκερέκου, ενώ ο κ. Ανδριανός έκανε εκτενή ανάλυση των πεπραγμένων αλλά και όσων πρέπει να γίνουν ακόμα. Τις ευχαριστίες της σε όλα τα στελέχη στην ιεραρχία του υπουργείου Πολιτισμού , τα οποία «είναι πάνω από το μέσο όρο σε πολλά επίπεδα, κυρίως μόρφωσης και αφοσίωσης», καθώς και στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου (κ. Τασούλα, κ. Παναγιωτόπουλο, κ. Τζαβάρα), αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, απηύθυνε, μεταξύ άλλων, η Λίνα Μενδώνη. Τέλος, από τους νεοφερμένους έγινε μνεία και για τον ευγενικό τρόπο υποδοχής που τους επιφύλαξε η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, μια παράδοση, που όπως τονίστηκε, δεν τίμησε ο Αντ. Σαμαράς.
από tanea.gr

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την επίσκεψη Σουλτς

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. tsipras dragasakis

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της αυριανής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.
Θα συζητηθεί επίσης και η προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης, την Παρασκευή του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει έναν πλήρη φάκελο, τον οποίο θα έχει έτοιμο σύντομα, προκειμένου να διαπραγματευθεί σε νέα βάση, με γνώμονα τις προγραμματικές της διακηρύξεις.
από matrix24.gr

Προς ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκλησης της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
spirtzis

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης


«Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας» είπε ο κ. Σπίρτζης, παραπέμποντας πάντως  στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι, οι προτεραιότητές του ως υπουργού, θα είναι αυτά που έχουν ειπωθεί έως τώρα από το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο. Πρέπει,είπε, να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων και των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Σημείωσε τέλος ότι, σε θεσμικό επίπεδο θα δούμε πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως με απανωτές διατάξεις.
από  matrix24.gr

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο. Απώλειες 9,24%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω αρνητικού κλίματος στην αγορά των ομολόγων με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται πάνω από το 16%. xrimat1Εικόνα «κατάρρευσης» παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές, o δείκτης των οποίων κατέγραψε απώλειες που προσέγγισαν το 30% , ενώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων υποχωρεί άνω του 40%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, στις 711,13 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση 9,24%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 708,61 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 9,56%.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων σημειώνει συνολικές απώλειες 15,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 43,81%.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
matrix24.gr

Στο Παρίσι προσκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ...


undefined


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από το...
προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί την 12η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση. 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μια πρόσκληση και στόχος είναι να βρεθεί μια ημερομηνία πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ. Στη συνάντηση αυτή, διευκρίνισε ο ίδιος, αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το «σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν». 

Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας. 

Ο Λε Φολ υπενθύμισε τη θέση της Γαλλίας, την οποία εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, για τις δύο αρχές στις οποίες κατά τον ίδιο πρέπει να βασιστεί η συζήτηση, από τη μια «την αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», αλλά και ταυτόχρονα και «την υπευθυνότητα» οφείλουν να επιδεικνύουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και ιδίως «σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος». Ο Πρόεδρος Ολάντ είχε ήδη χθες τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί» από το ελληνικό κράτος «πρέπει να τηρηθούν».

«Μυστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος»...


«Μυστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος»
Για μυστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος κάνει λόγο η ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", η οποία υποστηρίζει πως η έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει πως Βρυξέλλες και Αθήνα έχουν ήδη συμφωνήσει στην...
αλλαγή των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Η διμερής συμφωνία, σύμφωνα με την La Repubblica, περιλαμβάνει «πάγωμα» της αποπληρωμής του χρέους έως τουλάχιστον το 2020.

Ακόμη το δημοσίευμα λέει ότι προβλέπει την επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως το 2057.

Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει τη μείωση του επιτοκίου.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας όλο και πιο συχνά χρησιμοποιεί τη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», εγκαταλείποντας τελείως τη φράση «μονομερείς κινήσεις»

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα σε τίτλους

undefined

1. Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων κυβερνητικών στελεχών, σε δύο φάσεις. Τα στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό.
3. Αρνητικό φαίνεται πως είναι το κλίμα στη ΝΔ για τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και πολλοί φέρονται να του επιρρίπτουν τη βασική ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα παρουσιάζοντάς τον ως «αδύναμο κρίκο». Σημειώνεται πως αντιδράσεις υπάρχουν και στη Μεσσηνία όπου τοπικά στελέχη ζητούν την "επιστροφή" στον τοπικό βουλευτή Λαμπρόπουλο της μοναδικής έδρας την οποία ωστόσο αποφάσισε να πάρει ο Σαμαράς.
4. Κόντρα εκδηλώθηκε μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής του υπ. Εξωτερικών.
5. Την Παρασκευή καταφτάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να συναντήσει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον υπ. Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Την είδηση επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup. Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Oμάδας των Χριστιανοδημοκρατών, φέρεται, σύμφωνα με το Reuters να είπε πως αναμένει από την Ελλάδα να επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα στήριξης.
6. Την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο, που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
7. Ο "Κόκκινος" Άνθιμος. Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου από τα δικαστήρια αλλά και την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων προτείνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, ο οποίος αναφέρει πως θα πρέπει να δίνεται πολιτικός όρκος.
8. Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις βορειοανατολικές Ηνωμένωνες Πολιτείες, καθώς η χιονοθύελλα «Juno» («Ήρα») κάνει το πέρασμά της από πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολικές θερμοκρασίες, τους δυνατούς ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις.
9. Την πρώτη του εμφάνιση ύστερα από περισσότερο από ένα χρόνο πραγματοποίησε, μέσω γραπτής επιστολής, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος αναφέρει πως, αν και δεν απορρίπτει μια προσέγγιση με την Ουάσιγκτον, δεν εμπιστεύεται την πολιτική των ΗΠΑ.
10. Tvxs Αφιέρωμα: Δύο Έλληνες του Ολοκαυτώματος περιγράφουν την κόλαση Άουσβιτς. Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1945 όταν τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία. Από το 2005 η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το tvxs.gr θυμάται μία από της πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας –αυτή της Τελικής Λύσης- μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες δύο Ελλήνων Εβραίων που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί μέσα από την κόλαση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

από τό  tvxs.gr

Το Σύμφωνο Τσίπρα - Καμμένου


undefined

Πάσχος Μανδραβέλης
undefinedΑν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε χιούμορ θα έκανε μια πολύ πιο λιτή δήλωση: «Ανθ’ ημών Πάνος Καμμένος». Το αναφέρουμε, όχι επειδή «Το Κίνημα» θα μπορούσε να είναι ένας λογικός Αριστερός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διότι -αν το καλοσκεφτούμε- και οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» είναι επίσης κόμμα από διάσπαση. Παρ’ όλα αυτά έδειξαν μια αξιοσημείωτη αντοχή. Αυτή είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση που τους βάζει στη Βουλή. Δεν γνωρίζουμε ποιο κομμάτι της σοφίας του ελληνικού λαού παράγει τέτοιες επιλογές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Ο ιδεολογικός αχταρμάς των ΑΝΕΛ επικονιάζει και ευρύτερους χώρους, με πρώτο αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά και το γνήσιο τέκνο της αδόκιμης οργής των ΑΝΕΛ, η κ. Ραχήλ Μακρή σάρωσε με την κόκκινη σημαία στον νομό Κοζάνης. Το χειρότερο, μάλιστα, δεν είναι ότι η κ. Μακρή, πρώτευσε, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της για τύπωμα 100 δισ. ευρώ. Ετσι κι αλλιώς πολλοί έκαναν πολιτικές καριέρες διαλαλώντας στο πανελλήνιο αστοιχείωτα πράγματα· ο κ. Αθανάσιος Μπούρας της Ν.Δ. εκλέγεται αδιαλείπτως μετά «την κυρία Κρούγκμαν», ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, παρά το «ανδρός πεσούσης πας ανήρ ανδρεύεται» πρώτευσε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου. Η επικονίαση της «Αριστεράς» με τον ιδεολογικό αχταρμά των ΑΝΕΛ φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλοί εξ ευωνύμων άρχισαν να ασπάζονται την άποψη της κ. Μακρή «ναι, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να τυπώσουμε μερικά δισ. του ELA...» και άλλα τέτοια τερπνά.
Το ίδιο έγινε και χθες (Δευτέρα 26.1.2015), όταν πουρνό πουρνό διάφοροι - αξιοσέβαστοι κατά τα άλλα «Αριστεροί» - άρχισαν να διαλαλούν, «ναι, αλλά ο Καμμένος δεν είναι και τόσο Δεξιός» ή «αυτό που μετράει είναι το αντιμνημονιακός...». Η κατάσταση θυμίζει το παλιό ανέκδοτο με τον Ελέφαντα και τον «Ριζοσπάστη», όπου ο εγγονός ρωτά τον κομμουνιστή παππού του αν πετάει ο ελέφαντας. «Τι ανοησίες είναι αυτές;» αποκρίνεται θυμωμένος ο παππούς. «Μα, το γράφει ο Ριζοσπάστης», λέει ο μικρός. «Ε, πετάει, τώρα... Σηκώνεται μερικά μέτρα στον αέρα, όλο κι όλο...» ανταπαντά ο πιστός κομμουνιστής. Απλώς ελπίζουμε ότι το ξέπλυμα των ΑΝΕΛ από διάφορους του ΣΥΡΙΖΑ είναι -όπως στο ανέκδοτο- λόγω της πίστης τους στην κομματική γραμμή. Ευχόμαστε δε να είναι αναστρέψιμη η διαφαινόμενη μετάλλαξη από την επικονίαση.
* Σκίτσο του Ηλία Μακρή
Καθημερινή

Ο Κώστας Μητρόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined

Wall Street Journal :

 Μεγάλο το χάσμα ελληνικού κυβερνητικού συνασπισμού - ΕΕ

WSJ: Μεγάλο το χάσμα ελληνικού κυβερνητικού συνασπισμού - ΕΕ
 
Στην αναφορά ότι το χάσμα μεταξύ του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας είναι τόσο μεγάλο, ώστε ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής να βλέπουν πιθανότητα ελληνικής εξόδου από το ευρώ τους επόμενους μήνες, διατυπώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τόσο η αντιστροφή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος όσο και η διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλης κλίμακας μείωση του χρέους αποτελούν «ανάθεμα» για τη Γερμανία και μια σειρά από άλλες χώρες της ΕΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης προσπάθησε να δείξει ότι σέβεται τη βούληση του ελληνικού λαού, ωστόσο κινήθηκε ταχύτατα ώστε να περικόψει τις όποιες ελπίδες της Αθήνας ότι θα χαλαρώσει σημαντικά τους όρους διάσωσης της χώρας.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους η Wall Street Journal επικαλείται έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel, σύμφωνα με την οποία  η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κατά περισσότερο από 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα 35 χρόνια, μέσω ενός συνδυασμού επέκτασης λήξεων ομολόγων και μειώσεως των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα. «Ακόμη και αν η Ευρώπη θα συμφωνήσει με τα μέτρα αυτά, δεν είναι σαφές αν οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα», καταλήγει το δημοσίευμα.
από  tanea.gr

Bloomberg: «Λογική η θέση του Τσίπρα για...

 ...μία ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους
 Η θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να συγκληθεί μία «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» για τη μείωση των εξουθενωτικών βαρών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση είναι λογική, αναφέρει σε άρθρο γνώμης το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Bloomberg: «Λογική η θέση του Τσίπρα για μία ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους»

«Το χρέος της Ελλάδας έχει ήδη ελαφρυνθεί κάπως, αλλά όχι αρκετά, για να γίνει βιώσιμη η δημοσιονομική της κατάσταση. Ο Τσίπρας ζητά μία διαγραφή του κατά το ένα τρίτο περίπου» αναφέρει το άρθρο, που επισημαίνει ότι «υπάρχει πληθώρα ιστορικών παραδειγμάτων για μία ελάφρυνση αυτής της κλίμακας».

Ένα τέτοιο ιστορικό παράδειγμα θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερη απήχηση στους γερμανούς αξιωματούχους που είναι από τους πιο σταθερούς αντιπάλους μίας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει το άρθρο. «Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πιστωτές της Γερμανίας αναγνώρισαν ότι η πλήρης αποπληρωμή των χρεών της χώρας θα έκανε πιο δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας της και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη. Το 1953, συμφώνησαν να διαγράψουν περίπου το 50% των χρεών της Δυτικής Γερμανίας και να προβλέψουν την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου, ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της. Οι πιστώτριες χώρες αναγνώρισαν τότε ότι η ελάφρυνση του χρέους ήταν προς το συμφέρον τους».

Σήμερα, αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία αντιτίθεται στη διαγραφή χρεών και επιμένει στην εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, επειδή ανησυχεί ότι μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ενθάρρυνε τις σπατάλες. «Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Στην Ελλάδα, ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και - με βάση μία εκτίμηση - σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι τώρα σε κατάσταση φτώχειας». Αυτή η επιβαλλόμενη οικονομική ταλαιπωρία δεν βελτιώνει την ικανότητα των χωρών να αποπληρώνουν τα χρέη τους ή να βοηθούν τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας: «Παρά τις μειώσεις δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν το χρέος τους στο επιτρεπόμενο ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ τους στο ορατό μέλλον».

Η διαγραφή χρέους, που θα συνδέεται με οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη, θα βοηθούσε, τονίζει το άρθρο. «Σε κάποιες χώρες, το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους υπερβαίνει το 10% των κρατικών δαπανών. Κάποια από τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες που θα αύξαναν την απασχόληση. Η υψηλότερη απασχόληση και η ταχύτερη ανάπτυξη θα έκαναν ευκολότερη την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους από τις χώρες. Για τον λόγο αυτό, σε τόσο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή, το πραγματικό κόστος της ελάφρυνσης χρέους για τους πιστωτές είναι, στη χειρότερη περίπτωση, μικρό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αρνητικό».

Καταλήγοντας, το άρθρο σημειώνει: «Θα υπήρχαν και άλλα οφέλη - κυρίως η χαλάρωση των δεινών που έχουν ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες και η αποκατάσταση της λαϊκής στήριξης στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Ωε βασικός μέτοχος στο σχέδιο αυτό, η Γερμανία θα κερδίσει πολλά. Η άρνησή της να επιτρέψει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι οικονομικά επιζήμια και πολιτικά επικίνδυνη. Για το δικό της καλό, η Γερμανία πρέπει να το σκεφθεί ξανά».
από tanea.gr

Ο νομπελίστας Πώλ Κρούγκμαν στούς New York Times :

 «Η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει το τέλος του εφιάλτη για την Ελλάδα» 

                                                                                                       
Κρούγκμαν: «Η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει το τέλος του εφιάλτη για την Ελλάδα»
Ο νομπελίστας οικονομολόγος του Πανεπιστήμιου Πρίνστον και αρθρογράφος των New York Times, στο πρώτο κείμενο που έγραψε αμέσως μετά το τέλος των εκλογών στην Ελλάδα κάνει λόγο για τον «εφιάλτη» της Ελλάδας που έλαβε τέλος.

Αίφνης, ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός που εξελέγη με ρητή υπόσχεση να αμφισβητήσει τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν το 2010, σημειώνει ο οικονομολόγος και συμπληρώσει με νόημα, «φυσικά θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι που θα προειδοποιήσουν τον Τσίπρα να εγκαταλείψει την υπόσχεσή του και να συμπεριφερθεί υπεύθυνα».

Κατά τον Γκρούγκμαν για να γίνει απόλυτα κατανοητός ο πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στον Μάιο του 2010 τότε που η τρόικα έδωσε τα πρώτα δάνεια και ως αντιστάθμισμα απαίτησε μεταρρυθμίσεις συνδυασμένες με λιτότητα.

Κι ενώ οι δανειστές προσποιούνταν τους έξυπνους και τους ρεαλιστές στην πραγματικότητα πλάσαραν μια οικονομική φαντασία. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το τίμημα της αυταπάτης που είχε η οικονομική ελίτ. Μα, δεν τελείωσε εκεί η κατάπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν η τρόικα πίστευε πως η σκληρή λιτότητα θα είχε μικρή επίδραση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε φάση ύφεσης όταν μπήκε στο μνημόνιο και από τους δανειστές λεγόταν πως θα υπάρξει μια μικρή συρρίκνωση το 2011 και το 2012 η χώρα θα επανέλθει στην ανάκαμψη. Επιπροσθέτως οι αναλύσεις έλεγαν πως η ανεργία από το 9,4% το 2009 θα εκτιναχθεί στο 15% το 2012, αλλά στη συνέχεια θα πέσει.

Φευ, αυτό που έγινε στην πραγματικότητα ήταν ένας οικονομικός και ανθρωπιστικός εφιάλτης. Η ελληνική ύφεση αντί να λήξει το 2011 επιταχύνθηκε. Η Ελλάδα έφτασε στον πάτο το 2014, η ανεργία άγγιξε το 28%, ενώ στους νέους έφτασε στο 60%.

Στο μεταξύ, σημειώνει ο Κρούγκμαν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής στα προ κρίσης πρότυπα διαβίωσης στο άμεσο μέλλον. Τι πήγε στραβά; Όπως αναφέρει...

To Who is Who του νέου αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού

Ποιος είναι ο Νίκος Ξυδάκης

4Ως ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του τομέα του Πολιτισμού, περιγράφεται ο νέος αρμόδιος αναπληρωτής, Νίκος Ξυδάκης.

Ο Νίκος Ξυδάκης, είναι γνωστός δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Καθημερινή» και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου και εν συνεχεία σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς όμως να τις ολοκληρώσει.
Είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984), ωστόσο αποφάσισε να  για τις μεταπτυχιακές σπουδές του να επιλέξειτην Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων και από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης (Βαβέλ, Σύγχρονα Θέματα, Πολίτης, Οδός Πανός, Εκ Παραδρομής, Χάος, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Elle, Madame Figaro, Αθηνόραμα, Πρώτη, 01, ρ/σ 902, Seven-X TV, εφημ. Πολίτης (Λευκωσία), Δίφωνο, Φωτογράφος, Εντευκτήριο).
Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού «Σύμπτωμα» της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής (1979-1982), στην εκδοτική ομάδα και διηύθυνε την εφημερίδα «Η Μυκονιάτικη» (1988-2001). Παράλληλα, συμμετείχε ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992).
Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας.
Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Επιπλέον, έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: «All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα» (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και «Αναφορά στον Γύζη» (2004, Τήνος).
Το 2009 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών): το 2002-2005, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας, το 2007-2009 μέλος του ΔΣ.
Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς και το 2014 υποψήφιος ευρωβουλετής με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εκλέχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών.
 matrix24.gr