Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Πώς αποτράπηκε τό ναυάγιο τού "πουΤΑΝΙΚΟΥ"... (Φέτος η τρίτη επέτειος)

Μέχρι πρίν από τρία χρόνια, όπως θά θυμάστε, τό βόρειο μέρος τού μικρού μώλου στό Άϊ-Νικολάκι τής καδένας χρησίμευε -κατά τούς θερινούς μήνες- ως τόπος πρόσδεσης πολυτελών -κατ' επίφασιν- τουριστικών θαλαμηγών, οι περισσότερες τών οποίων ήσαν, στήν ουσία, πλευστοί οίκοι ανοχής
M' άλλα λόγια μιλώντας πιό πεζά : ήσαν μπουρδέλα πολυτελείας ή γιά νά αντισταθμίσουμε (...ενοχλεί βλέπετε, ενίοτε, η πεζότητα αυτού τού όρου) μέ κάτι ευγενέστερο maisons de passe (στά γαλλικά) καί κυριολεκτι-κότερα  bateaux de passe!
Τό αντιαισθητικό τού πράγματος μέ έσπρωξε νά κάνω τότε (27 Ιουλίου 2013) μιά ανάρτηση πού έλεγε τά αυτονόητα, λίγο σαρκαστικά, λίγο τσαντισμένα, πάντως πραγματικά κι αληθινά.

Θέλεις, τώρα, κάποιος νά "τσιγκλίστηκε" από τό δημοσίευμα... 
...θέλεις γιατί είχε αποφασιστεί συμπτωματικά, εκείνο τό διάστημα, η απομάκρυνσή τους από τό γιαλό... 
...θέλεις γιατί "αρπάχτηκαν" ο Ποσειδώνας καί η Αφροδίτη μέ τόν Δία καί τήν Ήρα γιά τά "διόδια"...
...τήν άλλη μέρα, πρωϊ-πρωϊ, τά "κόττερα" απέπλευσαν οριστικά από τό Άϊ-Νικολάκι...

Κι όπως θάλεγε, μέ τή σουρεαλιστική του διάθεση, ο Μέντης Μποσταντζόγλου
"Aργότερα-αργότερα 
τήν κάνανε τά κόττερα..."

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Υ.Γ. Αφορμή γιά νά "θυμίσω" τήν ανάρτηση εκείνη είναι οι συχνές επισκέψεις αναγνωστών στίς παλιές αναρτήσεις τής "Ν.Μ."(ιδίως σέ τούτη 'δώ). Νάτηνε :

Νέα Μύκονος

ειδήσεις καί σχόλια τής ημέρας (τά ενυπόγραφα ή ανώνυμα κείμενα καί σχόλια δέν απηχούν οπωσδήποτε τίς απόψεις τής "Ν.Μ.") ................................... επικοινωνία : neamykonos@gmail.com

Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013


Τό ναυάγιο τού..."πουΤΑΝΙΚΟΥ" υπό "Λιμενική αιγίδα"!

  Αμα αρχίσει νά κάνει νερά κάποιο από τά κότερα τού μωλαρακιού -καί βουλιάξει- ξαφνικά όλοι θά μιλάνε γιά τό ναυάγιο τού ... "πουΤΑΝΙΚΟΥ"! Έχει πάρει, άραγε, χαμπάρι ο αγαπητός νέος υπουργός Ναυτιλίας (καί από τά παιδικά του χρόνια φίλος τής Μυκόνου) τί αλλότριες ακολασίες "υποθάλπουν" ορισμένες υπηρεσίες πού είναι κάτω-καί πέριξ-τού αντικειμένου του
-Υπάρχει περίπτωση, φίλτατε Μιλτιάδη, εσύ...
(γιά νά διαβάσετε ολόκληρο τό άρθρο πιέστε : ΕΔΩ )

Αναβλήθηκε γι αύριο, λόγω άπνοιας, ο αγώνας των Μάντη-Καγιαλή. Άν καί αύριο συνεχιστεί η άπνοια παίρνουμε τό ασημένιο...

Αύριο – καιρού επιτρέποντος – ο αγώνας...

των Μάντη-Καγιαλή...

Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής έχουν εξασφαλίσει ένα μετάλλιο στα 470 στην ιστιοπλοϊα των Ολυμπιακών Αγώνων και θα έπαιρναν μέρος στη medal race για να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι...
δύο ιστιοπλόοι μας είναι δεύτεροι στη βαθμολογία και υπό προυποθέσεις μπορούν να απειλήσουν ακόμα και τους Κροάτες που προηγούνται, αρκεί να βγουν πρώτοι και η Κροατία να είναι από την 7η θέση ως και την 10η. Μεγάλη μάχη θα γίνει με την Αυστραλία που είναι στην τρίτη θέση με δύο βαθμούς διαφορά.

Ο αγώνας τους ήταν προγραμματισμένοε για τις 20.00 ώρα Ελλάδας αλλά η άπνοια οδήγησε στην αναβολή και η τελευταία ιστιοδρομία μεταφέρθηκε για την Πέμπτη. Αν δεν γίνει και τότε λόγω άπνοιας, τα αποτέλεσματα μένουν ως έχουν και οι Μάντης - Καγιαλής κατακτούν το ασημένιο μετάλλιο.

Toυς Μάντη και Καγιαλή επισκέφτηκαν πριν από την έναρξη του αγώνα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Αρχηγός Αποστολής Ισίδωρος Κούβελος και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία!..

Από τά "Φωτογραφήματα" τής ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ...

Η Ολυμπιάδα αλλιώς... Νο6. 
Επειδή σε κάθε διοργάνωση θα υπάρχει μια μάλλον ξανθιά, σίγουρα ψηλή 
και με κάθε βεβαιότητα πανέμορφη αθλήτρια, 
 ιδού η Darya Klishina από την Ρωσία.
REUTERS/Kai Pfaffenbach

ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Αέρα στα πανιά τους...

Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής εξασφάλισαν μία θέση στο βάθροΗ ιστιοπλοΐα ετοιμάζεται να χαρίσει στην Ελλάδα το πέμπτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής εξασφάλισαν στα...
470 μία θέση στο βάθρο, η οποία θα ξεκαθαρίσει σήμερα,όταν και θα διεξαχθεί η medal race (20:05).

Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε στη δεύτερη θέση της 10ης ιστιοδρομίας, στην ολυμπιακή ρεγκάτα, ανέβηκε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης και οι 29 βαθμοί ποινής που τους χωρίζουν από το τέταρτο πλήρωμα (38 β.π. έχουν οι Έλληνες, 67 β.π. οι 4οι Αμερικανοί) τους... χαρίζουν ένα μετάλλιο, η απόχρωση του οποίου θα γίνει γνωστή σήμερα.

Στις τελευταίες τρεις ιστιοδρομίες (8η, 9η, 10η) το ελληνικό πλήρωμα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 6 βαθμούς ποινής, συγκομιδή που το βοήθησε να «σκαρφαλώσει» στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης πάνω από τους τρίτους Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν (Αυστραλία) και να αυξήσει στους 29 βαθμούς ποινής τη διαφορά του, η οποία δεν καλύπτεται, από το τέταρτο πλήρωμα (Στιούαρτ ΜακΝέι/Ντέιβ Χιουζ, ΗΠΑ).

Πλέον, οι Μάντης/Καγιαλής θα ριχθούν στη medal race όπου μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και το χρυσό μετάλλιο (έχουν σίγουρο το χάλκινο), στόχος που δύσκολα όμως μπορεί να επιτευχθεί, καθώς για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να τερματίσουν το λιγότερο έξι θέσεις μπροστά από τους Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς και μία από τους Αυστραλούς Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή medal race οι βαθμοί ποινής διπλασιάζονται, ενώ τα πληρώματα δεν έχουν το δικαίωμα να διαγράψουν κούρσα. Στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκονται οι Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς με 27 β.π., κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά τους από το ελληνικό πλήρωμα είναι 11 βαθμοί (38 β.π.).

Το σημερινό θα είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Εξάλλου, στις 4 τα ξημερώματα (της Πέμπτης), ο Λυκούργος Τσάκωνας αγωνίζεται στα ημιτελικά των 200 μέτρων ανδρών, με στόχο ένα εισιτήριο για τον τελικό. Στα προκριματικά, ο Έλληνας αθλητής είχε έρθει 3ος στην 1η σειρά, με χρόνο 20.31 (έχει ατομικό ρεκόρ 20.09) και πήρε την πρόκριση βάσει του χρόνου που σημείωσε (προκρίθηκαν οι 2 πρώτοι κάθε σειράς και οι 4 καλύτεροι χρόνοι)...

efsyn.gr

Καθυστερεί λόγω άπνοιας ο αγώνας των Μάντη-Καγιαλή...

Η άπνοια που επικρατεί στο Ρίο είναι η αιτία που θα καθυστερήσει η διεξαγωγή της κούρσας των μεταλλίων στα 470, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.
Σημειώνεται πως η Medal Race των γυναικών προηγείται κατά μία ώρα εκείνης των αντρών, ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη λόγω της άπνοιας. Συνακόλουθα, η αντίστοιχη κούρσα των ανδρών για την κατηγορία 470 θα καθυστερήσει και αυτή κατά μία τουλάχιστον ώρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Μάντης και Καγιαλής έχουν εξασφαλίσει ήδη μία θέση στο βάθρο, μετά τις τρεις καταπληκτικές εμφανίσεις τους. Εκείνο που απομένει να διευκρινιστεί μετά τον σημερινό αγώνα είναι το χρώμα του μεταλλίου...
 

Μύκονος: Συλλήψεις για κατάληψη αιγιαλού και άγρα πελατών

Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα

Σύλληψη 3 ημεδαπών για κατάληψη αιγιαλού στη Μύκονο    
Την 16-08-2016 το πρωί συνελήφθησαν στη Μύκονο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, τρείς ημεδαποί ηλικίας 21, 36 και 50 ετών γιατί είχαν προβεί, κατά περίπτωση, στην κατάληψη τμήματος παραλίας – αιγιαλού με ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης, τις οποίες και ενοικίαζαν σε λουόμενους χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής.

Σύλληψη 3 ημεδαπών για άγρα πελατών στη Μύκονο       
Την 17-08-2016 πρώτες πρωινές ώρες συνελήφθησαν στη Μύκονο, από αστυνομικούς της Ο.Ε.Π.Τ.Α. της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, τρείς ημεδαποί ηλικίας 32, 34 και 45 ετών γιατί μετέφεραν παράνομα, κατά περίπτωση, με Ι.Χ.Ε. τουρίστες – επιβάτες, έναντι αμοιβής (κόμιστρο).

Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη λειτουργία καταστήματος στη Μύκονο     
Την 13-08-2016 πρώτες πρωινές ώρες συνελήφθη στη Μύκονο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, 23χρονος ημεδαπός γιατί λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής.

Επίσης  συνελήφθησαν χθες (16.08.2016) :   
Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, 24χρονος υπήκοος Ιράκ, γιατί μετέβη στον Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου και κάνοντας χρήση πλαστού διαβατηρίου αρχών Γαλλίας, επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση  με προορισμό τη Γερμανία.

από cyclades24.gr


Σάν σήμερα πρίν εβδομήντα δύο χρόνια το μπλόκο της Κοκκινιάς. Θλιβερή επέτειος τής ναζιστικής θηριωδίας

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς -17 Αυγούστου 1944


Εβδομήντα δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (17 Αυγούστου) από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, όπως έχουν μείνει στην ιστορία οι ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα στρατεύματα των ναζί και τους ταγματασφαλίτες.

Σαν σήμερα, πριν από εβδομήντα δύο χρόνια, οι Ναζί κατακτητές, λίγο πριν φύγουν από την Ελλάδα, πρίν απελευθερωθεί η Αθήνα και επέλθει η ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Άξονα, διέπραξαν ένα ακόμα έγκλημα. Το αποτρόπαιο πρόσωπο του κατακτητή και της ναζιστικής ιδέας και πράξης, έδειξε τι μπορεί να κάνει, πόσο πόνο και θλίψη να σπείρει και πόσο καταστροφικό και απάνθρωπο είναι. 
 Δείτε τό σχετικό άρθρο τού tvxs.gr πιέζοντας ΕΔΩ

ALLmost Divine: έκθεση του Άγγελου Μαυραειδή στη Μύκονο

ALlmost Divine: έκθεση του Άγγελου Μαυραειδή στη Μύκονο
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα Σ. Συριώτη του Δήμου Μυκόνου θα φιλοξενείται από τις 21 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2016 η 1η ατομική έκθεση ζωγραφικής "ΑLLmost Divine" του Άγγελου Μαυραειδή.

Ο Άγγελος Μαυραειδής πειραματίστηκε με το πρώτο του σχέδιο στην “όψιμη” ηλικία των 26 χρόνων κι έκτοτε θεωρεί την ζωγραφική ως ένα μονοπάτι αυτο-ανακάλυψης και επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Αριστούχος απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, έχει παρακολουθήσει μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Μόναχο κι έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις γνωστών ζωγράφων.
Η έκθεση "ΑLLmost Divine" αποτελεί την 1η ατομική έκθεση για τον νέο, παθιασμένο κι ανθρωποκεντρικό ζωγράφο. Με τους 19 πίνακές του, καλύπτει ένα σχεδόν «θεϊκό» πλαίσιο  προσώπων και καταστάσεων, εν μέσω ανθρώπινων αδυναμιών.
Η ψυχή παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, ενώ το μυαλό του δημιουργού κινείται στα όρια της ψυχεδέλειας των πρωταγωνιστών του. Τα έργα του διεισδυτικά, με μοναδική εσωτερικότητα. Μέσα από τα πρόσωπα και τις δράσεις ξεπηδούν κι αναδιπλώνονται όλες οι αγωνίες του μυαλού και της ανθρώπινης ύπαρξης.
Φιγούρες και φόρμες κουβαλούν η κάθε μια την ιστορία της, άλλοτε, προσωπικές μνήμες και βιώματα του ίδιου του ζωγράφου κι άλλοτε συλλογικές θύμισες από την αρχαιοελληνική θεογονία. Τα αρχέγονα, ανθρώπινα πάθη υπερνικούν τα ταμπού χιλιετιών κι αναδεικνύονται ξανά στην ολότητα της θεϊκής τους υπόστασης.
Με φόντο την χώρα της Μυκόνου, αναγεννούνται νέες θεότητες, το ανθρώπινο μετουσιώνεται σε θεϊκό κ το θεϊκό παρουσιάζεται ως ανθρώπινο .Η Μύκονος, ως άξια απόγονος της Δήλου, ιερή και φωτισμένη, παράγει την απαιτούμενη ενέργεια. Τόση, όση να έχει διασφαλιστεί πως όλες οι αισθήσεις θα λάβουν τόσες πληροφορίες, ώστε να νιώσεις που βρίσκεσαι, στον παράδεισο τής Μυκόνου! Στην ανακαινισμένη αίθουσα Σ. Συριώτη, με την επιμέλεια τής Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου, εκτίθεται μέρος αυτού του παραδείσου, από 21 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου.
culturenow.gr

Αντι Ντ Αγκοστίν-Νίκι Χάμπλιν : Χρυσό μετάλλιο στό ήθος (ευτυχώς βλέπουμε πού καί πού τέτοιες αχτίδες ελπίδας)

Σταμάτησε τον αγώνα για να βοηθήσει την αντίπαλο της που έπεσε

Ευγενής άμιλλα


tvxs.gr 14:38 | 17 Αυγ. 2016
Αν και η ευγενής άμιλλα ήταν η κεντρική ιδέα πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, είναι κάτι που δεν το βλέπουμε εύκολα στις σύγχρονες Ολυμπιάδες, όπου ο ανταγωνισμός κυριαρχεί.

Αυτό δεν ισχύει όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Τουλάχιστον όχι στην περίπτωση της δρομέως των 5.000μ. Αντι Ντ Αγκοστίν, που σταμάτησε τον αγώνα για να βοηθήσει την πεσμένη αντίπαλο της Νίκι Χάμπλιν, για να δεχτεί στη συνέχεια τη βοήθεια της δεύτερης.

Η αρχή έγινε στον τρίτο χιλιόμετρο της δεύτερης προκριματικής σειράς στα 5000μ, όταν Ντ' Αγκοστίνο και Χάμπλιν συγκρούστηκαν και έπεσαν. Η Ντ' Αγκοστίνο ήταν η πρώτη που σηκώθηκε, αλλά αντίκρισε με δάκρυα την Χάμπλιν στα πόδια της.  Αντί να συνεχίσει τον αγώνα σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά, η Αμερικανίδα έβαλε τα χέρια της κάτω από τους ώμους της Νεοζηλανδής για να την βοηθήσει να σηκωθεί. «Σήκω πάνω. Πρέπει να  τελειώσεις τον αγώνα», της είπε η Ντ’ Αγκοστίνο.
Καθώς συνέχισαν τον αγώνα, έγινε σαφές ότι ο τραυματισμός της Ντ' Αγκοστίνο ήταν ο πιο σοβαρός, αφού ο αστράγαλός της είχε πληγωθεί άσχημα. Τελικά κατάφερε να τερματίσει αλλά με πολύ δυσκολία. Τότε ήρθε η σειρά της Χάμπλιν να επιστρέψει για να βοηθήσει την τραυματισμένη Αμερικανίδα.
Οι δύο τους αγκαλιάστηκαν, πριν η Ντ' Αγκοστίνο καθίσει σε αναπηρικό καροτσάκι και αποχωρήσει από το γήπεδο.

Η πρόκριση φυσικά δεν ήρθε, άλλα ήρθαν πολλοί έπαινοι για το πνεύμα που έδειξαν.
Λίγες ώρες αργότερα και αφού φυσικά είχαν αποκλεισθεί από την συνέχεια του αγωνίσματος, οι αρμόδιες αρχές, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τις δύο αθλήτριες στον τελικό -όπως και την Αυστριακή Τζένιφερ Βεντ, που επίσης ενεπλάκη στην πτώση- ως επιβράβευση για την στάση τους...   

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μάντης και Καγιαλής φέρνουν το 5ο μετάλλιο στην Ελλάδα... (ο αγώνας άρχισε 20.05' ώρα Ελλάδος)

mantis-kai-kagialis-fernoun-to-5o-metallio-stin-elladaΣτο "τσεπάκι" τους έχουν το μετάλλιο στην κατηγορία των 470 στην ιστιοπλοΐα Μάντης και Καγιαλής, το 5ο για την Ελλάδα. Αυτό που μένει να...
δούμε στη σημερινή κούρσα είναι το χρώμα του μεταλλίου.

Χθες οι δύο Έλληνες ιστιοπλόοι είχαν καταπληκτική παρουσία στην 8η, στην 9η και τη 10η ιστιοδρομία, κατακτώντας και στις τρεις κούρσες τη δεύτερη θέση.

Σήμερα θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν αυτή τη θέση ή να διεκδικήσουν το χρυσό, εφόσον καταφέρουν να καλύψουν τη διαφορά των 11 βαθμών που τους χωρίζει από το πλήρωμα των Κροατών Φαντέλα-Μάρενιτς. 

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό πλήρωμα έχει εξασφαλίσει το μετάλλιο και κατά τα φαινόμενα θα γίνει μάχη με τους Αυστραλούς για τη 2η θέση...
 

Μια ένσταση μας έσωσε H περίπτωση Γιαννιώτη και η ελληνική λεβεντιά...

Μια ένσταση μας έσωσε

Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Ζορίζομαι, μπλοκάρω, ταραχεύομαι που λέμε και στο χωριό μου. Δεν μου έχει περάσει ακόμη η...
καντήφλα του Αθήνα 2004, ακόμη πονάνε η τσέπη μου και η συνείδησή μου. Άσε που αρνούμαι πλέον να παραμυθιαστώ με το δόγμα Χρήστου Τζέκου, ότι «ντοπαρισμένοι είναι μόνο όσοι πιάνονται». Οι Ρώσοι σαν να λέμε που πληρώσανε χρυσά (sic) όλα τα μετάλλια των προηγουμένων αγώνων. Και όλοι οι υπόλοιποι είναι καθαροί, όλοι οι υπόλοιποι είναι πεντακάθαροι, όλοι οι υπόλοιποι είναι πάλλευκοι. Κι ύστερα η γιαγιά έστρωσε το κρεβάτι κι έβαλε τον λύκο τον κακό για ύπνο.

Αλήθεια να λέμε παιδιά, οι φετινοί Ολυμπιακοί δεν μας ταξιδεύουν όπως οι προηγούμενες διοργανώσεις. Είναι που τα είδωλα μοιάζουν λίγο πιο ξεθωριασμένα, είναι που η διοργάνωση το μάζεψε λίγο το φαντασμαγορικόν της υποθέσεως, είναι που η ντόπα (ναι, θα επιμείνω σ’ αυτό!) τα σκιάζει όλα, είναι που ο ερασιτεχνισμός έχει πάει έναν πολύ μακρύ περίπατο, είναι που έχει γεμίσει ο χωροχρόνος διοργανώσεις και δεν περιμένουμε κάθε 4 χρόνια να δούμε τους υπερανθρώπους, είναι που αυτούς ακριβώς τους υπερανθρώπους τους κόντυναν τα social media και τους προσγείωσαν στα επίπεδα τα δικά μας. Τα επίπεδα της καθημερινότητας και της μετριότητας. Αλλά έτσι δεν χτίζονται είδωλα…

Όπως δεν χτίζονται είδωλα με τουί βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ατοπήματα άλλων εποχών. Το κατάλαβε αυτό η Βούλα Παπαχρήστου, μόνο που το κατάλαβε κατόπιν εορτής. Αφού πια είχε εισβάλλει στο κεφάλι της όλη αυτή η φιλολογία για το αν θα εξέφραζε όλο το έθνος ή μόνο ένα μικρό μέρους του με το επικείμενο μετάλλιό της. Κι όπως γνωρίζουν όλοι οι έμπειροι προπονητές (με προεξάρχοντα τον Μουρίνιο), άμα καρφωθεί μια ιδέα στο κεφάλι του αθλητή αρχίζει να ξεχνάει τον πρωταρχικό του σκοπό. Που είναι να κερδίζει τους αντιπάλους του και όχι τα φαντάσματά του. Κρίμα γιατί όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία και κανείς δεν είναι ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Από εκεί και πέρα μας μένουν οι νίκες και οι ευγενικές παρουσίες της Κορακάκη και του Πετρούνια. Καλοδεχούμενες αναμφιβόλως, όπως και τα μετάλλιά τους που κατακτήθηκαν με προσωπικούς κόπους και θυσίες. Και το μετάλλιο του Γιαννιώτη επίσης, αλλά όλα αυτά μπορεί κανείς να τα εντάξει στα αναμενόμενα. Δεν θα τρίτωνε το κακό με Ολυμπιακούς δίχως χρυσό για την πατρίδα και τέλος είναι τόσο τυχερός ο Τσίπρας που θα το φρόντιζε η μοίρα το ζήτημα. Εκείνο ωστόσο που για μένα ξεχώρισε και την έσωσε μέσα μου την υπόληψη των Αγώνων, ήταν η χειρονομία του Γιαννιώτη. Ότι δηλαδή ζήτησε να αποσυρθεί η ένσταση της ελληνικής πλευράς για την πρωτιά του αντιπάλου του.

Εγώ το λέω μαγκιά, εγώ το λέω κιμπαριλίκι, εγώ το λέω λεβεντιά. Αυτό το πράγμα εν ολίγοις που μας μάθαιναν στο σχολείο ότι χαρακτηρίζει τη φυλή μας και ύστερα ψάχναμε με το μικροσκόπιο για να το βρούμε. Ο Γιαννιώτης λοιπόν, απέδειξε ότι είναι λεβέντης. Ότι ξέρει τι του γίνεται, ότι πατάει γερά στα πόδια του, ότι δεν ασκείται στο εθνικό άθλημα της μίρλας. Ότι γνωρίζει πολύ καλά πως εκεί που έφτασε δεν είναι λίγο. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που μπορεί κανείς να λάβει τόσο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και από τη ζωή την ίδια…

Χρηστος Ξανθάκης
newpost.gr

Πώς βάζει «λουκέτο» και χρεοκοπεί ένας ολόκληρος δήμος


Ο Δήμος Αχαρνών έχει γίνει γνωστός στο πανελλήνιο από το δάνειο, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, που πήρε με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. Ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Ντούρος, είχε καταγγείλει ότι από τα χρήματα του δανείου μόλις 31,5 εκατομμύρια είχαν φθάσει στα ταμεία του. Μετά το 2006, ο τότε δήμαρχος, Φωτιάδης, κατήγγειλε το δάνειο, που στο μεταξύ η αμερικανική τράπεζα είχε πουλήσει στη βελγική Dexia.

Η ιστορία άρχισε να παίρνει νέες διαστάσεις, όταν τo 2011, κατά την εκταμίευση της 5ης δόσης του πρώτου μνημονίου, το συγκεκριμένο δάνειο απείλησε να τινάξει στον αέρα τη χώρα. Κι αυτό γιατί παρ’ ολίγον να αποτελέσει την αιτία (μαζί με ένα παρόμοιο δάνειο του Δήμου Ζωγράφου) για να καταγραφεί πιστωτικό γεγονός για τη χώρα.

Η ιστορία ξεκίνησε την περίοδο 2003 - 2006. Τότε ήταν που παρουσιάσθηκε «έλλειμμα» στο ταμείο του δήμου, ύψους 10,27 εκατ. ευρώ.Και ενώ οι δημοτικές αρχές, από τότε, συμπίεζαν σταθερά τις δαπάνες, τα 10,27 εκατομμύρια εγγράφονταν όχι ως «ταμειακό έλλειμμα», αλλά ως έσοδο, οι Αχαρνές δεν είναι ο μοναδικός δήμος που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό συνέβαινε έως τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 26945 /31-7-2016, όπου στο άρθρο 12 ορίζονταν τα αυτονόητα. Οτι, δηλαδή:

• Το ταμειακό έλλειμμα θα εμφανίζεται στο ταμειακό υπόλοιπο του προϋπολογισμού, έως ότου εκδοθεί το τελικό πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου.

• Θα γίνει εγγραφή ισόποση με το εκτιμώμενο ύψος του ελλείμματος στο σκέλος των εξόδων. Ετσι ο δήμος, μέσα σε μία χρήση, «απέκτησε» 10,27 εκατομμύρια περισσότερες δαπάνες και ισόποσα μικρότερα έσοδα. Εως τη σύνταξη της ΚΥΑ, το ποσό «αντικριζόταν» με επενδύσεις (δρόμοι, έργα υποδομής) «που ποτέ δεν γίνονταν διότι τα χρήματα δεν υπήρχαν, ήταν λογιστικά», λέει στην «Κ» ο σημερινός δήμαρχος, Γιάννης Κασσαβός.

Προσφυγές
O κ. Κασσαβός δεν μπόρεσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2016, παρά το γεγονός ότι...

Η κρίση ξαναμοίρασε την πίτα στην αγορά των σούπερ μάρκετ σε λιγότερους παίκτες


Αρδην αλλαγή του χάρτη των σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά προκάλεσε η οικονομική κρίση. Η «πίτα» όχι μόνο μίκρυνε, αλλά μοιράζεται σε λιγότερους και διαφορετικούς παίκτες, με παραδοσιακές οικογένειες του ελληνικού λιανεμπορίου, όπως ο Μαρινόπουλος και ο Βερόπουλος, να αποχωρούν υπό το βάρος χρεών, άλλες επίσης παραδοσιακές οικογένειες να ενισχύονται και να υπερβαίνουν τα τοπικά όρια δράσης που είχαν μέχρι πρόσφατα, ενώ γνωστές αλυσίδες αλλάζουν σταδιακά το προφίλ τους, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες των με αισθητά μειωμένο εισόδημα Ελλήνων καταναλωτών.
Ηδη ο αριθμός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχει περιορισθεί σημαντικά. Από το 2008 που ανέρχονταν σε 96, ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 63 το 2014, ενώ το 2015, αλλά ακόμη και το 2016, κάποιες αλυσίδες, κυρίως τοπικές, έχουν μεταβιβασθεί σε μεγαλύτερες.

Εκτός, βεβαίως, από τη μείωση του αριθμού των αλυσίδων, τα στοιχεία που φανερώνουν τις έντονες ανακατατάξεις είναι αυτά που αφορούν στον τζίρο τους. Το 2008 η Carrefour – Μαρινόπουλος αποτελούσε τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της αγοράς με το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο (507 καταστήματα τότε) και τζίρο που πλησίαζε τα 2 δισ. ευρώ. Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» βρισκόταν στη δεύτερη θέση από πλευράς τζίρου (1,33 δισ. ευρώ) και με πολύ μικρότερο δίκτυο (157 καταστήματα). Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, το 2009, η Delhaize, ο όμιλος στον οποίο ανήκει η «ΑΒ Βασιλόπουλος», αντιλαμβανόμενη την ανάγκη προσαρμογής στην ύφεση που εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, άλλαξε τη στρατηγική της. Ηταν τότε που η «ΑΒ Βασιλόπουλος» άρχισε να μετατρέπεται από το «σούπερ μάρκετ της ελίτ» στο σούπερ μάρκετ που ο καταναλωτής μπορούσε να βρει πολλά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η αλλαγή μοντέλου της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο μητρικός όμιλος βρισκόταν στο Βέλγιο και όχι στην Ελλάδα διασφάλιζε πολύ πιο εύκολα την απαιτούμενη ρευστότητα για επενδύσεις εντός της κρίσης. Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ήδη από το 2012 προσπέρασε στο νήμα τον Μαρινόπουλο με τζίρο 1,62 δισ. ευρώ έναντι 1,52 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε ο δεύτερος. Το 2015 ήταν πλέον η «ΑΒ Βασιλόπουλος» αυτή που πλησίασε τα 2 δισ. ευρώ σε τζίρο και έφτασε να διαθέτει δίκτυο 341 καταστημάτων.

Εντυπωσιακή είναι η ενίσχυση του Σκλαβενίτη τα τελευταία χρόνια, καθώς εξελίσσεται από μια μεγάλη αλυσίδα με εμβέλεια μόνο στην πρωτεύουσα σε όμιλο με παρουσία εκτός Αθηνών και με θέση και στην κατηγορία του cash & carry. Ο τζίρος της αλυσίδας Σκλαβενίτης από 960 εκατ. ευρώ το 2008 διπλασιάστηκε το 2015, φτάνοντας το 1,74 δισ. ευρώ. Πέρα από την επέκταση αυτού καθαυτό του δικτύου σούπερ μάρκετ, στον Σκλαβενίτη ανήκουν από τα τέλη του 2014 η Makro Cash & Carry (μετονομάστηκε σε The Mart) και το 60% της αλυσίδας «Χαλκιαδάκης».

Σε μεγάλους λιανεμπορικούς ομίλους εξελίσσονται δύο ακόμη οικογενειακές επιχειρήσεις. Η Μετρό ΑΕΒΕ της οικογένειας Παντελιάδη έκλεισε το 2015 με τζίρο 736 εκατ. ευρώ από 601 εκατ. ευρώ, ενώ στα αποτελέσματα του 2016 αναμένεται να φανεί η επίδραση από την προσθήκη του δικτύου του Βερόπουλου, που εξαγόρασε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται και η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης με τον τζίρο της να διαμορφώνεται το 2015 επίσης σε υψηλά επίπεδα, στα 756 εκατ. ευρώ.

Αύξηση πωλήσεων
Σημαντική αύξηση των πωλήσεων φέρεται να έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια και η Lidl Hellas, η οποία μάλιστα φαίνεται να ευνοείται ιδιαιτέρως από τη μείωση της επισκεψιμότητας στην αλυσίδα Μαρινόπουλος. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, αν και συνολικά η αγορά σούπερ μάρκετ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου υποχώρησε κατά 7,3%, οι πωλήσεις της Lidl Hellas καταγράφουν αύξηση 9,4%.

Ακόμη μεγαλύτερες για τον εγχώριο κλάδο σούπερ μάρκετ θα είναι οι προκλήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Η λύση που θα δοθεί στο θρίλερ της αλυσίδας Μαρινόπουλος –εάν δηλαδή θα μεταβιβασθεί στον Σκλαβενίτη ή τελικά θα πτωχεύσει– θα αποτελέσει την πλέον καθοριστική για το σύνολο της αγοράς εξέλιξη. Μένει, τέλος, να δούμε εάν και πώς η πρόσφατη συγχώνευση της Delhaize με την Ahold θα επηρεάσει τη λειτουργία της «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Έγγραφο «φωτιά» για την Τουρκία από μέλη της κυβέρνησης Μέρκελ


Bundestag Γερμανοί αξιωματούχοι φαίνεται να παραδέχονται δημόσια ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει με όπλα οργανώσεις που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ

Απόρρητο έγγραφο προς τους βουλευτές του Die Linke απέστειλαν μέλη της κυβέρνησης Μέρκελ. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση (ARD) το έγγραφο αναφέρει πως το καθεστώς της Τουρκίας, υποστηρίζει ένοπλες ομάδες στη μέση ανατολή.
Γερμανοί αξιωματούχοι φαίνεται να παραδέχονται δημόσια ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει με όπλα οργανώσεις που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, είδηση την οποία είχαν μεταδώσει και τούρκοι δημοσιογράφοι στο παρελθόν με αποτέλεσμα να δικαστούν.
«Ειδικά μετά το 2011 ως αποτέλεσμα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία η χώρα έχει γίνει κεντρική πλατφόρμα δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων στη μέση Ανατολή» αναφέρει το έγγραφο που μετέδωσε το ARD.
Επίσης σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχος που επικαλούνται το έγγραφο, ο Ερντογάν έχει την ίδια «ιδεολογική προσέγγιση» με τη μουσουλμανική αδελφότητα στην Αίγυπτο.  

από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr 

«Βουτιά» στις ατέλειες του ευρώ


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς  
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς υποστηρίζει ότι πίσω από την αδυναμία του ευρώ υπάρχουν λανθασμένες ιδέες και πεποιθήσεις των ιδρυτών της ευρωζώνης για τη λειτουργία των οικονομιών και πιο συγκεκριμένα η ακλόνητη πίστη τους στις αγορές.

Αγρια κριτική στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις παρωχημένες νεοφιλελεύθερες πεποιθήσεις που συνεχίζουν να ανθούν και να κατευθύνουν τα κέντρα αποφάσεων, αλλά και τις πολιτικές ελίτ που αντιπαθούν κάθε δημοκρατική λογοδοσία ασκεί ο Τζόζεφ Στίγκλιτς. 
Στο νέο του βιβλίο «The Euro and its Threat to the Future of Europe» (Το Ευρώ και η Απειλή του για το Μέλλον της Ευρώπης) που κυκλοφορεί σήμερα, ο νομπελίστας οικονομολόγος προειδοποιεί ότι «η Ευρώπη, η πηγή του Διαφωτισμού και γενέτειρα της σύγχρονης επιστήμης, βρίσκεται σε κρίση, σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας». Αν το ευρώ δεν αναθεωρηθεί, λέει, τότε η Γηραιά Ηπειρος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκαετίες χαμένων ονείρων. 
Σε απόσπασμα του βιβλίου που προδημοσίευσε ο βρετανικός «Guardian», ο Στίγκλιτς μιλά για τη χαμένη γενιά των σημερινών νέων της Ε.Ε., τονίζοντας ότι ένας στους πέντε σήμερα είναι άνεργος και ότι ο ένας στους δύο που ψάχνουν για δουλειά δεν βρίσκει.
«Οι στεγνές στατιστικές της νεανικής ανεργίας», σημειώνει χαρακτηριστικά, «εμπεριέχουν τα ανεκπλήρωτα όνειρα και φιλοδοξίες εκατομμυρίων νέων της Ευρώπης, αρκετοί εκ των οποίων δούλεψαν και σπούδασαν σκληρά. Οι στατιστικές μιλούν ακόμη για οικογένειες που χωρίζουν -καθώς όσοι μπορούν μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά ενώ προοιωνίζονται ένα ευρωπαϊκό μέλλον με μικρότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο». 
O Στίγκλιτς υποστηρίζει πως μία από τις βασικές αιτίες στις οποίες οφείλονται τα σημερινά βάσανα της Ευρώπης είναι η δημιουργία κοινού νομίσματος χωρίς την αντίστοιχη συγκρότηση θεσμών που να επιτρέπουν την αποτελεσματική λειτουργία της πολυμορφίας της ηπείρου.
Τονίζει ότι το ευρώ απέτυχε και στους δύο βασικούς στόχους που έβαλαν οι υποστηριχτές του: την οικονομική ευημερία και την πολιτική ολοκλήρωση:
«Και οι δύο στόχοι είναι σήμερα μακρύτερα απ' ό,τι ήταν πριν τη δημιουργία της ευρωζώνης [...] παλιά στερεότυπα αναβιώνουν καθώς η Βόρεια Ευρώπη κατηγορεί τον Νότο ως τεμπέλη και αναξιόπιστο, ενώ από την άλλη εγείρονται ξανά μνήμες της γερμανικής συμπεριφοράς στους δύο παγκόσμιους πολέμους». 
Ο Αμερικανός οικονομολόγος παρατηρεί ότι η ευρωζώνη είχε ψεγάδια από τη γέννησή της«Υπεύθυνη για τις φτωχές επιδόσεις και τις πολλαπλές κρίσεις της ευρωζώνης είναι η δομή της - οι κανόνες, οι νόμοι και οι θεσμοί που την κυβερνούν».
Παρατηρεί ότι παρότι η ποικιλομορφία της Ευρώπης είναι η ισχύς της, η λειτουργία του ευρώ με αυτή δεν είναι εύκολη.
Ενα ενιαίο νόμισμα, όπως γράφει, εμπεριέχει τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των χωρών και το κοινό επιτόκιο.
Ακόμη και αν αυτά τα δύο έχουν υιοθετηθεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες στην πλειονότητα των χωρών-μελών, λόγω της πολυμορφίας της ευρωζώνης, υπάρχει η ανάγκη μιας σειράς θεσμών που να μπορούν να στηρίζουν όσα έθνη δεν εξυπηρετούνται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται.
Ομως η Ευρώπη απέτυχε να δημιουργήσει αυτούς τους θεσμούς. 
Και το χειρότερο είναι ότι η ευρωζώνη οικοδομήθηκε πάνω σε κάποια πιστεύω για το τι είναι αναγκαίο για την οικονομική επιτυχία.
Για παράδειγμα αναφέρει την πεποίθηση ότι η κεντρική τράπεζα του ευρώ θα πρέπει να εστιάζει μόνο στον πληθωρισμό, εν αντιθέσει με την αμερικανική Fed, που περιλαμβάνει στους στόχους της και την ανεργία, και την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα.
«Δεν είναι μόνο ότι η ευρωζώνη δεν δομήθηκε προκειμένου να διευκολύνει την οικονομική πολυμορφία της Ευρώπης, είναι και ότι η δομή της, οι κανόνες και η νομοθεσία της δεν σχεδιάστηκαν για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας», τονίζει χαρακτηριστικά. 
Υποστηρίζει μάλιστα ότι πίσω από αυτή την αδυναμία υποκρύπτονται λανθασμένες ιδέες και πεποιθήσεις των ιδρυτών της ευρωζώνης για τη λειτουργία της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα η ακλόνητη πίστη τους στις αγορές, που κάποιες φορές αναφέρεται ως φονταμενταλισμός των αγορών και κάποιες άλλες ως νεοφιλελευθερισμός.
Οι ιδέες αυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να διασφαλίζει χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό ενώ οι αγορές αναλαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία του συνόλου.
Παρότι αυτές οι πεποιθήσεις αποδείχθηκαν αναξιόπιστες μετά την παγκόσμια κρίση του 2008-09 συνεχίζουν να ανθούν σήμερα στην κυρίαρχη δύναμη της ευρωζώνης Γερμανία.
Και αυτό συμβαίνει παρότι ανάλογες ιδέες που προώθησαν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα οδήγησαν την Αφρική σε μια χαμένη 25ετία, τη Λατινική Αμερική σε μια χαμένη δεκαετία, την Αν. Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση σε μια μετάβαση από τον κομμουνισμό στην οικονομία της αγοράς, για την οποία το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι ήταν απογοήτευση. 
Παρ' όλα αυτά η Γερμανία θεωρεί σήμερα την οικονομία της επιτυχημένη και προβάλλεται ως παράδειγμα για το τι θα πρέπει να κάνουν και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Κι όμως, από το 2007 ο μέσο όρος της ετήσιας οικονομικής της ανάπτυξης ήταν μόλις 0,8% ενώ οι μεταρρυθμίσεις που ακολούθησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οδήγησαν σε στασιμότητα των πραγματικών μισθών, μεγέθυνση της φτώχειας και της ανισότητας.
Tο success story που πλασάρει σήμερα η Γερμανία ισχύει μόνο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και όχι τον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνει ο Στίγκλιτς. 
Ο οικονομολόγος καυτηριάζει όμως και τους ηγέτες της ευρωζώνης που να κατηγορούν τα θύματα -χώρες σε ύφεση ή χώρες που παραπαίουν λόγω αποτελεσμάτων ενός δημοψηφίσματος.
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλουν να κατηγορούν εαυτούς και θεσμούς που δημιούργησαν και ελέγχουν όπως και επειδή αντιπαθούν τη δημοκρατική λογοδοσία.
Κατηγορώντας το θύμα όμως δεν λύνεις το πρόβλημα, τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν απέρριψαν το ευρώ, την Ε.Ε., το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. 
efsyn.gr

Στην τελική ευθεία οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι


Ολυμπία Οδός Στην πρώτη της Ολυμπίας οδού, για πρώτη φορά έγινε σοβαρή συνεργασία με τον ΟΣΕ. | Eurokinissi-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Με χωριστές συμφωνίες με τους εργολάβους, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών εξασφάλισαν όφελος για το Δημόσιο άνω των 764 εκατ. ευρώ, μπαίνουν στην τελική ευθεία τα έργα στους αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι έπρεπε να έχουν δοθεί στην κυκλοφορία εδώ και τέσσερα χρόνια σύμφωνα με τις συμβάσεις του 2007.
Το επόμενο επτάμηνο θεωρείται πάντως κρίσιμο, καθώς στα τέλη Μαρτίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά κομμάτια των έργων για να μην υποχρεωθεί η χώρα μας να επιστρέψει το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων τα οποία υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ της περιόδου 2009-2014 για τη χρηματοδότηση των έργων. 
Οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να δοθεί άλλη μία πίστωση χρόνου, ώς τον επόμενο Αύγουστο, που αφορά όμως μόνον ορισμένα δύσκολα τμήματα, όπως οι σήραγγες της Παναγοπούλας κοντά στο Αίγιο και της Κλόκοβας μετά το Αντίρριο.
Τα σημαντικότερα «αγκάθια» έχουν παρακαμφθεί και έως το τέλος του χρόνου οι κορδέλες των εγκαινίων προβλέπεται να είναι συχνές στους αυτοκινητόδρομους, αλλά οι εργολάβοι συνηθίζουν να λένε με νόημα πως «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό», που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Δημόσιο και οι φορολογούμενοι. 
Οι ασφυκτικές προθεσμίες παράδοσης των έργων είναι το «χαρτί» που έχουν στα χέρια τους οι εθνικοί εργολάβοι, το οποίο ώς τώρα φαίνεται να έχουν αφήσει κατά μέρος.
Τα εργοτάξια, που είχαν στην ουσία νεκρώσει από τα μέσα του 2010 ώς τις αρχές του 2014, το τελευταίο δεκαπεντάμηνο λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα έργα προχωρούν με πρωτόγνωρους ρυθμούς.
Υπολογίζεται ότι σ' αυτό το διάστημα υλοποιήθηκε κατά μέσο όρο το 45% των κατασκευών.
Βοήθησαν σ' αυτήν την επιτάχυνση οι συστηματικές παρεμβάσεις...

Ο Κυριάκος, ο Καραμανλής και το ΠΑΣΟΚ

Κ. Καραμανλής, Κ. Μητσοτάκης
Τάσος Παππάς
Ενοχλημένοι εμφανίζονται παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας -κυρίως αυτοί που έχουν ως σημείο αναφοράς τον Κώστα Καραμανλή- επειδή το κόμμα τους, ενώ εκδίδει ανακοινώσεις επί παντός επιστητού σε χρόνο ρεκόρ, δεν είναι τόσο πρόθυμο να υπερασπιστεί την πενταετία 2004-2009. Τα παραδείγματα άφθονα:
■Πέφτει μια γλάστρα στα Εξάρχεια;
▶Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου με επίθεση στην κυβέρνηση γιατί ενθαρρύνει φαινόμενα ανομίας και δεν μπορεί να προστατεύσει τα αγαθά της τάξης και της ασφάλειας.
■Καταλαμβάνουν ομάδες αντιεξουσιαστών ακατοίκητα σπίτια;
▶Δηλώσεις του ίδιου του επικεφαλής του κόμματος για την αδυναμία του Τσίπρα να εγγυηθεί το ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
■Μίλησε κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα κατηγορουμένων και για το ενδεχόμενο παραβίασής τους από τους μηχανισμούς καταστολής;
▶Οργισμένη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου με υπαινιγμούς για αιμομικτικές σχέσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τις οργανώσεις ένοπλης πάλης.
■Ξεσηκώθηκαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για τις εκδηλώσεις αλληλέγγυων στον χώρο του Πανεπιστημίου;
▶Στα κεραμίδια η Νέα Δημοκρατία για να εγκαλέσει το υπουργείο Παιδείας για εσκεμμένη αδράνεια και την αστυνομία για ανεξήγητα ράθυμη παρουσία.
■Θύμωσε ένας επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης ΜΜΕ γιατί μια απόφαση της Δικαιοσύνης τον δυσκολεύει;
▶Αμέσως ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου με καταγγελίες για παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης και για μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης.
Κοντολογίς: Φλυαρία σε γενικότερα θέματα, σιωπή όταν έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις που θίγουν τη διοίκηση Σαμαρά (Παπασταύρου, Σκλαβούνης), εξαιρετικά διστακτικές και καθυστερημένες αντιδράσεις όταν πρόκειται για την περίοδο Καραμανλή (περίπτωση Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ).
Γιατί όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει την ανάγκη να την υπερασπιστεί με θέρμη; Γιατί καταλαβαίνει πολύ καλά ότι δεν είναι υπερασπίσιμη. Με εξαίρεση τους φανατικούς οπαδούς του Κώστα Καραμανλή ουδείς άλλος πιστεύει ότι η χώρα έζησε μία από τις ευτυχείς φάσεις της.
Το αντίθετο. Σε όλους τους τομείς οι επιδόσεις των κυβερνήσεων Καραμανλή ήταν απογοητευτικές. Για οπισθοδρόμηση της Ελλάδας πολιτικά, διοικητικά, ιδεολογικά μιλάει ο Γιάννης Βούλγαρης στο βιβλίο του «Η μοιραία πενταετία: η πολιτική της αδράνειας 2004-2009» (εκδόσεις Πόλις).
Υπάρχει όμως κι ένας άλλος λόγος, ίσως ο σοβαρότερος, που κάνει τον κ. Μητσοτάκη να είναι τόσο τσιγκούνης στις δηλώσεις του για τα «επιτεύγματα» της εποχής Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ. Για τη Χαριλάου Τρικούπη ο Καραμανλής είναι ο βασικός υπεύθυνος για τα δεινά που υφίσταται ο ελληνικός λαός.
Τα εγκληματικά λάθη και οι ολέθριες παραλείψεις του έφεραν τα μνημόνια και την επιτροπεία. Οποιος δεν συμμερίζεται αυτήν την προσέγγιση είναι εχθρός του. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί σχέσεις αντιπαλότητας με το σημερινό ΠΑΣΟΚ γιατί το θέλει ως εταίρο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
  
από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr 

«Ασημένιος» ο Γιαννιώτης...



Συγκλονιστικός ο Σπύρος Γιαννιώτης, χάρισε το ασημένιο μετάλλιο στην Ελλάδα στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας χάνοντας το...
χρυσό στην τελευταία χεριά, κι ενώ έκανε ακριβώς τον ίδιο χρόνο (1:52΄59΄΄08) με τον πρώτο, τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν!, ενώ τρίτος ήταν ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ.

Ο Έλληνας πρωταθλητής από την Κέρκυρα έδωσε σήμερα τον αγώνα της ζωής του, στην τελευταία κούρσα της καριέρας του φτάνοντας στο πιο γλυκό φινάλε που θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου, παρότι μένει η πικρία για το χαμένο χρυσό που κρίθηκε σε μια λεπτομέρεια.

Το μετάλλιο του Γιαννιώτη είναι συνολικά το τέταρτο μέχρι σήμερα για τα ελληνικά χρώματα. Είχαν προηγηθεί τα δύο (χρυσό, χάλκινο) της Άννας Κορακάκη στη σκοποβολή και το χρυσό του Λευτέρη Πετρούνια χθες, στους κρίκους.

ΤΟ WHO IS WHO ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ

Ιστιοπλοΐα: Εξασφάλισαν μετάλλιο οι Μάντης και Καγιαλής στα 470

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20:25 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:45 |
Ιστιοπλοΐα: Εξασφάλισαν μετάλλιο οι Μάντης και Καγιαλής στα 470

Η ιστιοπλοΐα ετοιμάζεται να χαρίσει στην Ελλάδα το πέμπτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής εξασφάλισαν στα 470 μια θέση στο βάθρο, η οποία θα ξεκαθαρίσει την Τετάρτη όταν και θα διεξαχθεί η medal race (20:05).
Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε στη 2η θέση και της 10ης ιστιοδρομίας (όπως και στις 8η και 9η), στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα, ανέβηκε στη 2η θέση της γενικής κατάταξης και οι 29 βαθμοί ποινής που τους χωρίζουν από το τέταρτο πλήρωμα (38β.π. έχουν οι Έλληνες, 67β.π. οι 4οι Αμερικανοί) τους... χαρίζουν ένα μετάλλιο, η απόχρωση του οποίου θα γίνει γνωστή την Τετάρτη!

Αυτό θα είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

tanea.gr