Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Το μενού είχε συμφωνία και εκλογές



ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
 Χαρακτήρα άτυπης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών έλαβε χθες το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συζήτηση ανάμεσα στον κ. Αλ. Τσίπρα και τους Ευ. Μεϊμαράκη, Στ. Θεοδωράκη, Θ. Παφίλη (αναπλήρωσε τον ευρισκόμενο σε περιοδεία κ. Δ. Κουτσούμπα), Π. Καμμένο και Φώφη Γεννηματά είχε, όπως αναμενόταν, δύο βασικούς άξονες: την υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων και την πιθανότητα των εκλογών. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε τους αρχηγούς συγχαίροντάς τους για τη συναινετική στάση που επέδειξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Ο,τι διαφορές και αν υπάρχουν αποδείξατε όλο αυτό το διάστημα ότι αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε πως με αυτήν τη στάση τους οι αρχηγοί εξέπεμψαν προς το εξωτερικό σήμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης της Ελλάδας. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξήραν τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι δημοσίως ο κ. Μεϊμαράκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. είχε εξάρει τη συμβολή του κ. Παυλόπουλου στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνδαιτυμόνες του ότι...

Αλεξιάδης :Το κύκλωμα των πλαστών ταμειακών μηχανών θα ξηλωθεί...

  Καμία παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις...

 
Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, τόνισε το πρωί στον ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη.

«Δεν υπάρχει περίπτωση για...
άλλη παράταση. Τελειώνουν οι δηλώσεις για να προχωρήσουμε σε άλλα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε «σαρωτικούς ελέγχους» ειδικά στις τουριστικές περιοχές και συμπλήρωσε:

«Προχωράμε σε μεγάλους ελέγχους στο θέμα του ΦΠΑ. Δεν είναι δυνατό τη στιγμή που έχουμε επιβαρύνει τον πολίτη σε αύξηση του ΦΠΑ, αναγκασμένοι από μία συγκυρία και κάποιοι έξυπνοι να παίρνουν τον αυξημένο ΦΠΑ και να τον βάζουν στην τσέπη τους».

«Το κύκλωμα των πλαστών ταμειακών μηχανών θα ξηλωθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι διαφέρει αυτός που μπαίνει στο σπίτι του πολίτη και του κλέβει τα χρήματα από αυτόν που έχει μία πλαστή ταμειακή μηχανή. Θα ζητήσω τη συνδρομή κάθε υπηρεσίας, θα ξηλωθεί αυτό το σύστημα και θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές γιατί είναι κλοπή του πολίτη», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε το περιεχόμενο του νόμου, τι υπάγεται σε αυτόν τον φόρο και το θέμα της πληρωμής του».

«Μπορούμε να κάνουμε κινήσεις που θα ελαφρύνουν χαμηλές και μεσαίες περιουσίες», τόνισε και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν ένας πολίτης έχει τρία ακίνητα και χρωστάει τεράστια ποσά στην εφορία να μην μπορεί να εκχωρήσει ένα ακίνητο. Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξουν αλλαγές».

"Δεν θα συνεχίσουμε με κυβέρνηση μειοψηφίας"...

Θέμα εκλογών θέτει ο Νίκος Παππάς«Η χώρα δεν θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές, συμπαγείς και σταθερές λύσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επένδυση" ο υπουργός Επικρατείας και στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς.

Ο Παππάς  δείχνει... «κόκκινη κάρτα» στην Πρόεδρο της Βουλής, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Επικρατείας, επίσης, αναφέρεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων, την αποφυγή του Grexit, αλλά και τις τηλεοπτικές άδειες...
 

Ίσινγκερ: «Με ένα Grexit θα χαίρονταν η Wall Street...

Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ...το City του Λονδίνου και η Μόσχα»...
«Επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» αποτελεί το προγραμματισμένο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, τον πρώην πρέσβη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην "Berliner Zeitung", δηλώνει ότι...
«μια ασταθής και ταπεινωμένη Ελλάδα θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα για την σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο κ. Ίσινγκερ επισημαίνει ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη χρειάζεται ακόμη τεράστια ευρωπαϊκή στήριξη. «Για να το πω καθαρά: δεν μπορούμε να αντέξουμε να έχουμε νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια», τονίζει και σημειώνει ότι με ένα Grexit θα χαίρονταν η Wall Street, το City του Λονδίνου και η Μόσχα, η οποία, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να προβάλει την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καθοδική πορεία και είναι «μια κατασκευή των παρακμιακών Δυτικών». Χαίρομαι «που ήμασταν σε θέση να τους στερήσουμε αυτή τη χαρά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ίσινγκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κρίση, ο γερμανός διπλωμάτης κάνει λόγο για άδικες επιθέσεις εναντίον του και εκτιμά ότι ο κ. Σόιμπλε «θέλει την Ευρώπη», ενώ το σχέδιό του για Grexit «είναι παρόμοιο με την πυρηνική απειλή – είναι αποτελεσματική όσο δεν χρησιμοποιούνται τα όπλα», δηλώνει. Εξηγεί ακόμη ότι σκοπός του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν ήταν να επιβάλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά να οδηγήσει την Ευρωζώνη στην έξοδο από την κρίση. «Διότι είναι σαφές: το εάν η Ελλάδα μπορεί πράγματι να εξυγιανθεί χωρίς έξοδο από την Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά», τονίζει.

Αναφερόμενος πάντως στον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, ο κ. Ίσινγκερ επισημαίνει ότι «η επιτυχής ηγεσία απαιτεί και γενναιοδωρία», για να διευκρινίσει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σπαταλώνται τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. «Θα πρέπει όμως να βλέπουμε τον εαυτό μας ως μια γενναιόδωρη και φιλάνθρωπη ηγετική δύναμη», καταλήγει.

«Αγκάθι» η διαπραγμάτευση στα υπουργεία...


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ήδη τηλεφωνικές επικοινωνίες, χθες μίλησε με με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ δεν αποκλείεται να έχει σήμερα και...
νέο κύκλο συνομιλιών με ευρωπαίους ηγέτες. 

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια που υπάρχουν με τους θεσμούς, τα οποία αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αντιδρά οι διαπραγματεύσεις να γίνονται στα υπουργεία. 

Ο πρωθυπουργός, στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε πως επιδίωξή του είναι να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν από τις 20 Αυγούστου. 

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, η οικονομία έχει επιστρέψει στην ύφεση, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους μετά το κλείσιμο των τραπεζών για περίπου ένα μήνα, που προκάλεσε μπλακ άουτ στην αγορά. 

Στο Μαξίμου τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα υπάρξει νέα λίστα με προαπαιτούμενα, καθώς τα υπόλοιπα μέτρα αναμένεται να ενταχθούν στο νέο μνημόνιο και επιδιώκουν άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε να έχουν στην διάθεσή τους όλα τα στοιχεία που θα ζητήσουν οι θεσμοί. 

Χθες η κυβέρνηση έστειλε και την πρόσκληση προς το ΔΝΤ κάτι που ζητούσε το Ταμείο για να έρθει στην Αθήνα. 

Στην επιστολή η κυβέρνηση αναφέρει τον ρόλο που ζητά να έχει το Ταμείο, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των ηγετών του Eurogroup, που προβλέπει τη συνέχιση του χρηματοδοτικού και του εποπτικού ρόλου του Ταμείου για το σύνολο της διάρκειας του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος. 

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Eu. Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ  

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΝΤ
real.gr

Έρχεται «καυτή» εβδομάδα...

Με καύσωνα θα μας αποχαιρετήσει ο Ιούλιος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. 
Από την ερχόμενη Τρίτη, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται να φτάσει, ή και να ξεπεράσει τους...

40 βαθμούς Κελσίου. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως και το επόμενο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κύμα καύσωνα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. 

Στο μεταξύ, λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν δίνοντας βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα στα ορεινά με τοπικά ισχυρά φαινόμενα, αναμένεται να σημειωθούν σήμερα. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 16 έως 35 στην Κεντρική Ελλάδα, από 18 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 20 έως 35 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 20 έως 32 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα επικρατήσουν μέτριοι δυτικοί άνεμοι. 

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, θα υπάρξουν στην Αττική. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν με πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας στα ορεινά, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Τι αλλάζει από σήμερα στις τραπεζικές αναλήψεις...

ΕΥΡΩ
Χαλαρώνουν τα capital controls...
Αλλαγές στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η κυβέρνηση επιχειρεί να...
δώσει ανάσα στην οικονομική ασφυξία που παρατηρείται στην αγορά σχεδόν ένα μήνα μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls.

Το ανώτατο όριο συναλλαγών ημερησίως ανέρχεται στις 50.000 ευρώ την ημέρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ για άλλους κλάδους επιχειρήσεων μπορεί να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα. Επίσης, μεταξύ άλλων, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ καθώς και η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι.

Πιο αναλυτικά, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, καθορίζεται ότι : ...