Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Διαφορετικές προσωπικότητες και συγκυρίες


Αλέξης Παπαχελάς ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ 
Ακούω πολλούς να συγκρίνουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπονοώντας πως αν έλθει στην εξουσία θα μετασχηματισθεί σε έναν πολύ πιο συστημικό, προσαρμοστικό πολιτικό από αυτό που δείχνει σήμερα.

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την πρόβλεψη και τη σύγκριση. Ο Ανδρέας, όσο και αν καλλιεργούσε το προφίλ του αντισυστημικού, ήταν «παίκτης» του διεθνούς συστήματος. Μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει στον Μιτεράν ή σε κάποιον άλλον έμπειρο πολιτικό που τον βοηθούσε να διαβάσει σωστά την παγκόσμια συγκυρία. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει τέτοιες δυνατότητες και οι διεθνείς επαφές του εξαντλούνται στην ευρωπαϊκή Αριστερά που βρίσκεται μακριά από τα κέντρα εξουσίας.

Μια δεύτερη, βασική, διαφορά είναι το πώς βλέπει το κόμμα του τον κ. Τσίπρα και πώς έβλεπε το ΠΑΣΟΚ του 1981 τον Ανδρέα. Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων από πολλές συνιστώσες και ιδιαίτερα από το 3% που έχει μια ιδιοκτησιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν εκεί από την αρχή... Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί δεν συμφωνούν με τη στροφή προς τον ρεαλισμό και ούτε θέλγονται τόσο πολύ από την προοπτική της εξουσίας, ή τουλάχιστον δεν το δείχνουν. Ακόμη, δηλαδή, και αν ο κ. Τσίπρας έκανε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον θα μπορούσε να πείσει τους «δικούς του» να συμφωνήσουν στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή ό,τι άλλο θα του έθεταν ως όρο. Υπάρχει, όμως, και μία τρίτη, πολύ σημαντική, διαφορά. Ο Ανδρέας ήταν τυχερός, όχι μόνο γιατί «συγκατοίκησε» με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τριάμισι μεταβατικά κρίσιμα χρόνια, αλλά και γιατί η άνοδός του στην εξουσία συνέπεσε με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να μοιράσει πολλά λεφτά. Ηταν ατυχής η συγκυρία για την Ελλάδα, γιατί τα λεφτά ξοδεύτηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνος επένδυσης ή υποδομής στη χώρα, αλλά πάντως μοιράσθηκαν. Ο κ. Τσίπρας, σε περίπτωση που εκλεγεί, δεν θα έχει φράγκο να μοιράσει, εκτός εάν κάποιος έχει τη φαντασίωση πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι Βόρειοι θα στείλουν ελικόπτερα που θα ρίχνουν λεφτά από τον αέρα.

Οι συγκυρίες είναι διαφορετικές, οι προσωπικότητες ακόμη πιο διαφορετικές και όποιος πιστεύει ότι ένας «εκβιασμός» στους Ευρωπαίους θα πιάσει επειδή κάποιος θα μιμηθεί τον Ανδρέα, καλά θα κάνει να επεξεργασθεί καλά το σχέδιο Β, ενδεχομένως και το Σχέδιο Γ...

kathimerini.gr

Ινστιτούτο Παστέρ: Τι συμβαίνει με την γρίπη στην Ελλάδα

Η επιδημία γρίπης στην Ελλάδα πλησιάζει στην κορύφωσή της και στις επόμενες δύο- τρεις εβδομάδες θα αρχίσει η μείωση της κυκλοφορίας του ιού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Παστέρ.

Η φετινή εποχική γρίπη, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που η εξάπλωσή της στη χώρα μας ήταν περιορισμένη, χαρακτηρίζεται από ευρεία εξάπλωση του ιού, από μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων, αλλά και από θανάτους.

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Ινστιτούτου Παστέρ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μία σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, με τις οποίες επιχειρεί να διαφωτίσει το κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει φέτος με τη γρίπη.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Οι Παριανοί στο λιμάνι για την υγεία... 

ΦΩΤΟ...


Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Παροικιάς πραγματοποιούν εκατοντάδες κάτοικοι της Πάρου οι οποίοι καταγγέλλουν τις τραγικές ελλείψεις στις μονάδες υγείας του νησιού.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη στον καταπέλτη πλοίου που ήταν αραγμένο στο λιμάνι.από NONEWS-NEWS

Μηλιός: Τον Σταθάκη τον έπιασε η «μονταζιέρα» της ΝΔ...
Μιλώντας στον REAL FM o υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις Σταθάκη.

«Ο κ. Σταθάκης είπε κάτι αυτονόητο που..
αφορά μια πράξη αριθμητικής», ανέφερε ο κ. Μηλιός και πρόσθεσε:

«Έλεγε ότι ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ερχόταν και να μην άλλαζε τίποτα στους φορολογικούς συντελεστές, θα μπορούσαν να αυξηθούν τα έσοδα πάρα πολύ, αν δεν υπήρχε φοροαπαλλαγή και φοροδιαφυγή. Αυτό είπε. Αυτό είναι μία πράξη αριθμητική, δεν μπορεί να μην το δεχθεί ο οποιοσδήποτε».

«Εντούτοις», είπε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «το έπιασε η “μονταζιέρα” της ΝΔ, αλλά έτσι όπως διαδόθηκε από "στόμα σε στόμα" και τα ΜΜΕ και είπαν "ο Σταθάκης λέει δεν θα αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές". Δεν είπε κάτι τέτοιο ο Σταθάκης».

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιό, «είναι μία πολιτική που συνεχίζεται πάρα πολύ συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, της παραποίησης των δηλώσεων μας».

Τι χυλόπιτα ήταν και αυτή Βαγγέλη;...
Το κόλπο «Λούφα και παραλλαγή» που ετοίμαζε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τις ευρωεκλογές, δεν βγαίνει. Ωραία θα ήταν να κρύψει το...
ΠΑΣΟΚ πίσω από τα ελαιόδεντρα, γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος στο protagon και αποδομεί την «Ελιά».

Γράφει ο δημοσιογράφος:

Ακούει Κηλαηδόνη ο Βενιζέλος; Δεν ακούει. Αλλιώς θα ήξερε το τραγουδάκι που λέει «όταν χτυπάει το τηλέφωνο εννιά φορές στις δέκα είναι για κακό». Και δεν θα το σήκωνε το απογευματάκι της Τρίτης –αποφράς ημέρα. Το σήκωσε όμως το ρημάδι και από την άλλη άκρη άκουσε τον καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη: «Έλα Βαγγέλη...» «Έλα ρε συ προφέσορ, τι τρέχει;». «Ξέρεις αυτό που λέγαμε, άστο γι αργότερα». «Ποιο από όλα, τόσα έχουμε πει...». Να αυτό για τις ευρωεκλογές».
Κάτι άρχισε να ψυλλιάζεται ο Βενιζέλος. «Ρε Γιάννη, δεν σε ακούω καλά, πάρε το μηδέν...» «Κάτσε να βγω έξω γιατί εδώ δεν έχει καλό σήμα.... Έλα, τώρα ακούς;». « Καμπάνα». «Λοιπόν σου έλεγα ότι είπαμε εδώ με τα παιδιά να το αφήσουμε αυτό για τις ευρωεκλογές». «Δεν σε πιάνω, το κόβεις φραγκοδίφραγκα;» «Να μωρέ, για το ευρωψηφοδέλτιο, να μένει το βύσσινο...».
Είπαν και κάτι άλλα για παρηγοριά και έκλεισαν. Η ουσία είναι ότι οι «58» -τόσο καιρό και αυτοί δεν βρήκαν άλλους δύο να γίνουν 60, στρογγυλός αριθμός; -πήγαν «να κόψουν ρόδα μυρωμένα, κρίνους, ανθούς και πασχαλιές» που έλεγε κι ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης».. Και όσο νάναι δεν ήταν και το καλύτερο που περίμενε ο αντιπρόεδρος, παραμονές που είναι να έλθει και ο Σούλτς για να συζητήσουν για το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς».
Ποιο ψηφοδέλτιο που δεν υπάρχει ούτε κολυμπηθρόξυλο. Και ποια «Ελιά» που ούτε για πουρνάρι δεν την κάνεις.
Μέσα του άρχισε να αισθάνεται σαν τον Λογοθετίδη στην ταινία «Δελησταύρου και υιός», που έτρωγε διαρκώς χυλόπιτες. «Ε ρε και τι θα πω τώρα στον Μικέ...». Τι να πει τώρα στον Σκανδαλίδη που το 'λεγε από την αρχή. «Προεδράρα, μην ξανοίγεσαι μ' αυτούς, τους ξέρω από παλιά: όλο λάδι και από τηγανίτα τίποτε». Πού να ακούσει. «Άσε μας ρε Κωστάκη, που ξέρεις εσύ και δεν ξέρουμε εμείς, καθηγητές άνθρωποι...», «Ρε, άκου με που σου λέω, δεν είναι για πολλαπλασίασμα οι άνθρωποι. Άμα τους χρειαστείς για κανένα σεμινάριο μια χαρά νοματαίοι είναι. Αλλά για κόμμα δεν κάνουν». Ο Σκανδαλίδης την είχε μυριστεί τη δουλειά –ο παλιός είναι αλλιώς..
Με αυτά και με εκείνα, το κόλπο «Λούφα και παραλλαγή» που ετοίμαζε ο Βαγγέλης για τις ευρωεκλογές δεν βγαίνει. Ωραία θα ήταν να κρύψει το ΠΑΣΟΚ πίσω από τα ελαιόδεντρα και βλέποντας και κάνοντας μετά την κάλπη. Αν πέσουν τίποτε υπολογίσιμα ψηφαλάκια να κοκορεύεται. Αν το πάρει το σηκώσει, να κάνει τον Κινέζο: ποιο ΠΑΣΟΚ; Η Ελιά έχασε -δεν ήταν Αμφίσσης».
Τώρα θα αναγκαστεί να ρίξει τα μούτρα του στον πάσα ένα πασόκο και να τον παρακαλάει να βάλει πλάτη τον Μάη, να μην ξετευλιστούν τελείως, ως κόμμα και ως άνθρωποι. Είναι κι αυτή η πεπονόφλουδα με τη σταυροδοσία που του έριξε ο Σαμαράς και την πάτησε σαν πρωτάρης. Υπάρχει περίπτωση να σου κάνει τέτοιες προτάσεις Καλαματιανός και να είναι για καλό;
Για καλό και για κακό, όμως, ας έχει υπόψη του αυτό με τον Κηλαηδόνη και το τηλέφωνο και ας αφήνει άλλους να το σηκώνουν για ένα διάστημα. Διότι κινδυνεύει να είναι στη γραμμή ο Πάγκαλος με την ωραία του ιδέα. «Ρε Βαγγέλη, δεν κατεβαίνουμε με τον Σαμαρά, να πάει στο διάολο;». Κι όχι τίποτε άλλο, ως πρόεδρος ο Βενιζέλος είχε δείξει μέχρι τώρα ότι είναι να μην του βάζεις ιδέες... Ή όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Νίκος Σταυρίδης «λέγε μου τέτοια, λέγε μου τέτοια...»

  iefimerida.gr 

Ξεκινά και τυπικά η προεκλογική περίοδος...


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, στα άρθρα και στο σύνολο, το νομοσχέδιο «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας», με τη δημοσίευση του οποίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ξεκινά η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προηγήθηκε τροποποίηση που...
ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη σε τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο.

Η τροπολογία που τροποποιήθηκε αρχικά προέβλεπε ότι μειώνεται από 4 σε 2 μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το χρονικό διάστημα που θεωρείται ως προεκλογική περίοδος για την εφαρμογή του Ν. 3870/2010 σχετικά με τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
 

Απάντηση Πεταλωτή στον αρμόδιο Άδωνη...Πέρασε στα χαμηλά, αλλά η διαβεβαίωση του Αδώνιδος Γεωργιάδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι «οι εμβολιασμοί τώρα πλέον δεν είναι χρήσιμοι»(!) μια και η γρίπη ...
τελειώνει, έτυχε της απάντησης που της άξιζε από έναν πρώην κυβερνητικό, τον Γιώργο Πεταλωτή.
Απάντηση Πεταλωτή στον αρμόδιο Άδωνη.

Για την ακρίβεια, αντί απάντησης, προτίμησε την παράθεση δύο αριθμών και δύο παρατηρήσεων: «61 νεκροί από γρίπη, 54 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ μέχρι σήμερα (επίσημα), η παραμικρή καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού από την Πολιτεία (στα δε ΜΜΕ σχεδόν ανύπαρκτη είδηση), με κλειστές τις Δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (εκεί που κάθε χρόνο συνταξιούχοι και ευπαθείς ομάδες εμβολιάζονταν δωρεάν) και ο «αρμόδιος» (επί παντός ασχέτου) Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης να δηλώνει ότι δεν θα κάνει μπίζνες με τα εμβόλια (…) και ότι τώρα πλέον οι εμβολιασμοί δεν είναι χρήσιμοι !!!», έγραψε στα social media ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν…

matrix24.gr

Δεν ρίζωσε η Ελιά δωματίου


  Παραπολιτική

Τη μη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς (δηλαδή του ΠΑΣΟΚ) στις προσεχείς Ευρωεκλογές αποφάσισαν σήμερα οι 58, διαπιστώνοντας ουσιαστικά την αποτυχία του εγχειρήματος τους.

Προσωπικά, στάθηκα από την πρώτη στιγμή απέναντι στους 58 αλλά δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μια λογική «σας τα έλεγα», αν και κάποια πράγματα ήταν από την αρχή τόσο οφθαλμοφανή που δεν μπορώ παρά να συνεχίζω να απορώ για την καλοπροαίρετη αφέλεια αρκετών εκ των συμμετεχόντων.

Είναι απορίας άξιον πως κάποιοι πίστεψαν έστω και για ένα λεπτό ότι ο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επέλεγε για πρώτη φορά στη ζωή του να αποτελέσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή έχοντας στην άλλη άκρη του τραπεζιού τους 58, οι οποίοι έμοιαζαν αλλά και αποδείχθηκαν ιδανικά θηράματα της αμοράλ εξουσιομανίας του.

Δεν θα μπορούσε μια Ελιά να φυτρώσει και να αναπτυχθεί κλεισμένη στους 4 τοίχους των δωματίων και των διαδρόμων που οι 58 κινήθηκαν. Ελλάδα δεν είναι μόνο το Κολωνάκι, η άσκηση της Πολιτικής δεν προϋποθέτει μόνο ακαδημαϊκές περγαμηνές και καλές προθέσεις.

Εξάλλου, στο ποδόσφαιρο, όταν κατεβαίνεις για το 0-0, πάντα στο τέλος χάνεις. Η τεράστια συμβιβαστική διάθεση που επέδειξαν από την αρχή οι 58 δεν θα μπορούσε παρά να αποδειχθεί η λόγχη που θα τους πληγώσει θανάσιμα.

Αντί επιλόγου, λυπάμαι πραγματικά για όσους εκ των 58 αλλά και για τη μερίδα εκείνη των υποστηρικτών τους που μπήκαν στον πειρασμό να δουν «φαντάσματα» και να μιλήσουν απαξιωτικά και συχνά χυδαία για όσους τόλμησαν όλον αυτόν τον καιρό να επισημάνουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

Και τώρα; Τι θα απογίνει το 15% με το οποίο ξεκινούσε η Ελιά σύμφωνα με τον ΔΟΛ;


  Παραπολιτική

Αναρωτιέμαι από το πρωί τι θα απογίνει αυτό το 15%, με το οποίο σύμφωνα με τα ΝΕΑ «ξεκινούσε η Ελιά». Θα το πάρει η Ελιά Λοβέρδου-Αηδόνη-Μόσιαλου-Κουκουλόπουλου;

Όταν κόντρα σε όλα αυτά τα στημένα και στρατευμένα ρεπορτάζ ανταπαντούσα ότι και το κόμμα Αβραμόπουλου έσκισε στις δημοσκοπήσεις, ήμουν κακός και εμπαθής. Όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στοιχειωδώς σε κάποιους ανθρώπους ότι το να σε στηρίζει μόνο ο ΔΟΛ, μπορεί να σε καταστρέψει, σφύριζαν αδιάφορα.

Πότε κάτι που στήριξαν με λύσσα οι Ψυχάρηδες άγγιξε τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης;

Τό σκίτσο τού ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

1
kalaitzis25-02-14
                                                                                                                                                 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΏΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 25/2/14