Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πάλι έρχονται μπωφόρια...

από τή "συλλογή" τής Λυδίας Ανευλαβή
Τήν πέμπτη καί τήν Παρασκευή  θάχουμε σοροκάδα 8-9 μπωφόρ. Η αιχμή τού καιρικού φαινόμενου θά είναι από τό απόγευμα τής Πέμπτης μέχρι τό μεσημέρι τής Παρασκευής... 
Οι "φίλοι" τής καθετής, τής συρτής  καί τού τσαπαριού ν'αρχίσουνε ν' αρματωνόνται... καί καλές ψαριές ...Αρτέμη!
Δ.Ν.Α.

«Η διεθνής πολιτική σκηνή υποδέχεται ένα κομψό στέλεχος, ο Γιάνης φοράει τα ρούχα του χωρίς να τον φοράνε αυτά».

Αποψη: Ντύνεται "Γιάνης" και σ' όποιον αρέσει

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ
Ντάουνιγκ Στριτ. Δρόμος - σύμβολο, ιερό δισκοπότηρο του πρωτοκόλλου, εκεί όπου ακούγεται ακόμα ο αντίλαλος της βροντερής φωνής μιας πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας, εκεί όπου απαιτείται τόλμη και γοητεία ώστε να παραβιάσεις το ενδυματολογικό άβατο. Το όνομά του είναι Γιάνης. Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών που έκανε τους βρετανούς να καταπιούν το σάλιό τους, κινδυνεύοντας να πνιγούν, άμα τη εμφανίσει του, με την πηγαία επίδειξη αντισυμβατικότητας.

Ο ομόλογός του Τζορτζ Οσμπορν, έσφιξε ενστικτωδώς τη γραβάτα του, να σιγουρευθεί ότι δεν βρίσκεται σε λάθος τόπο, λάθος ώρα, και οχυρώθηκε μέσα στα ρούχα  του, ένα εξαιρετικό κοστούμι λονδρέζικης κοπής. Ο «δικός» μας Γιάνης δεν φορούσε γραβάτα. Ενα φαντεζί γαλάζιο πουκάμισο που τόνιζε το επιμελώς ξυρισμένο κεφάλι, στενό παντελόνι που μοιραία ανεδείκνυε τους γυμνασμένους μηρούς του και ένα εκπληκτικής κομψότητας μαύρο αδιάβροχο, συνόδευαν τη φυσική του άνεση και την ευθύκορμη αυτοπεποίθησή του. Η συζήτηση για το χρέος μπορούσε (για λίγο) να περιμένει, το σερβίρισμα του τσαγιού όχι. Οι δύο άνδρες κάθησαν στις δερμάτινες πολυθρόνες, και οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές. Ο Ελληνας, πολίτης του κόσμου, έδειχνε πολύ πιο άνετος, σαν στο σπίτι του, η γλώσσα του σώματος, το σταυροπόδι, η ματιά, οι πάγοι έλειωσαν από την πρώτη γουλιά. Η ταμπακιέρα; «Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία» δήλωνε κατόπιν ο κ. Οσμπορν, για να ακουσθεί, ώρα Γκρίνουιτς- στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ο κ. Βαρουφάκης, ωθούμενος από ούριο άνεμο βάφτισε τη συνάντηση «ανάσα φρέσκου αέρα», θεωρώντας κατακτημένο ένα βασικό προαπαιτούμενο-«συντονιζόμαστε να βρούμε κοινό έδαφος,νομίζω το καταφέρνουμε». Τους πιο αυστηρούς οικοδεσπότες μάλλον ενόχλησε περισσότερο-αδιανόητο...- πώς ένας υπουργός από χώρα του Νότου,άφησε, σε επίσημη επίσκεψη, το πουκάμισο να κρέμεται έξω από το παντελόνι.

Ιμοτζεν. Ιμοτζεν Φοξ, η συντάκτρια του «Guardian» που έσταξε χολή. Από τη μια έβλεπε ένα ροκά σε ρόλο υπουργού και από την άλλη υπαινίχθηκε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα μπορούσε να γίνει πειστικός και αποτελεσματικός ως πορτιέρης σε πάμπ. Διπλωματικό επεισόδιο; Οχι βέβαια. Επιστρατεύτηκε το χιούμορ, μαζί με το μέλι που άπλωσε στη συνέχεια του κειμένου της.Υπόκλιση από την έμπειρη αλεπού:«Η διεθνής πολιτική σκηνή υποδέχεται ένα κομψό στέλεχος,ο Γιάνης φοράει τα ρούχα του χωρίς να τον φοράνε αυτά».

Πιο ανόρεκτο - λόγω κρίσης προφανώς- το σχόλιο της Ιταλικής Corriere della Sera που ανακάλυψε στον κ. Βαρουφάκη το σωσία του ηθοποιού Κιάνου Ριβς, στην ταινία Matrix. Εδω ο κόσμος φλέγεται, μόνο αυτό μας έλειπε. Να υπογράψουμε και μνημόνιο για το πώς θα ντυνόμαστε. Αλλωστε, μαύρη γάτα, άσπρη γάτα μικρή σημασία έχει. Ποντίκια να πιάνει...

από kathimerini.gr 
(o υπέρτιτλος είναι τής "Ν.Μ.")

Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο...


undefined
Ράλι ανόδου καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω σημαντική βελτίωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων, στον απόηχο των προτάσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη για τη...
διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Η αγορά έχει διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 800 μονάδων με βασικό μοχλό τη μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:35, διαμορφώνεται στις 824,89 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 9,20%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 123,80 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 10,52%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 8,63%.

Από τους επιμέρους δείκτες πτώση σημειώνει μόνο ο δείκτης των Μέσων Ενημέρωσης (-10,00%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (+16,73%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+13,16%), των Προσωπικών Προϊόντων (+12,96%) και των Τηλεπικοινωνιών (+11,38%).

Ανοδικά κινούνται 98 μετοχές, 26 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.
real.gr


Στίγκλιτς προς Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους...


undefined
Στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί» επιμένει o Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σε νέες του δηλώσεις στο CNN, o νομπελίστας οικονομολόγος απευθυνόμενος στο Βερολίνο, υπογράμμισε πως εάν δεν κουρευτεί το χρέος, τότε...
η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει μία βιώσιμη οικονομία.
 
«Αυτά που πέρασε η Ελλάδα, κανείς δεν θα ήθελε να τα περάσει» σημείωσε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος απευθυνόμενος προς το Βερολίνο υπενθύμισε πως οι Σύμμαχοι πρόσφεραν μία νέα αρχή στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Διαγράψαμε το χρέος της και της δώσαμε τη βοήθεια Μάρσαλ» κατέληξε, καλώντας προσωπικά την Αγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την αρνητική της στάση έναντι των αξιώσεων της Ελλάδας. 

Ρόιτερ: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα...


undefinedΤην πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη πρέπει να δώσει χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση, διότι...
αυτό είναι το καλύτερο που έχει να κάνει και για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια τη νομισματική ένωση, εκφράζει το Reuters, το οποίο διαπιστώνει κλιμακούμενη διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Ο αρθρογράφος Hugo Dixon αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η παροχή χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα αφενός περιορίζει τον κίνδυνο η Ελλάδα να παραιτηθεί από το κοινό νόμισμα, αφετέρου περιορίζει το οικονομικό και πολιτικό ρίσκο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη στην περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο του Grexit.

Σημαντικές παράμετροι στο σκεπτικό της ανάλυσης που δημοσιεύει το Reuters είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «μετριάζει τη σκληρή γραμμή του» αλλά και η παραδοχή πως ούτως ή άλλως σύντομα η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί την υποστήριξη της Ευρωζώνης ελλείψει ρευστότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το άρθρο τάσσεται συγκεκριμένα υπέρ πρωτοβουλιών από την Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ιδίως από τη στιγμή που, κατά το Ρόιτερ, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει το αίτημα περί διαγραφής του 50% των δανείων [ας επισημανθεί ωστόσο ότι αυτός ο ισχυρισμός, όπως και αντίστοιχος των FT, διαψεύστηκε σήμερα από τον Γ. Σακελλαρίδη].

Σημειώνει ωστόσο ότι μια αντίστοιχη συμφωνία προϋποθέτει τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Ο χρόνος θα δώσει την ευκαιρία στον Τσίπρα να διαπραγματευτεί λογικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Προσθέτει δε ότι θα δώσει την ευκαιρία στην Ευρωζώνη, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δρομολογήσει την έξοδο από το Ευρώ, να υποστηρίξει ότι τουλάχιστον διαπραγματεύτηκε και τελικά η Ελλάδα ήταν εξαίρεση...
naftemporiki.gr, left.gr

Τράπεζα Αγγλίας: Πιθανή η συμφωνία Ελλάδας με πιστωτές...


Τράπεζα Αγγλίας: Πιθανή η συμφωνία Ελλάδας με πιστωτές
Η Ελλάδα είναι πιθανό να επιτύχει συμφωνία με τους πιστωτές της και να αποφύγει την έξοδο από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Ντόναλντ Κον, μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Η...
προσδοκία μου είναι ότι η Ελλάδα και οι (άλλες) χώρες της ευρωζώνης θα συνεργασθούν για (να επιτύχουν) μία συμφωνία» δήλωσε ο Κον.

Τι σημαίνει η νέα πρόταση για το χρέος;...



τού Πάνου Παναγιώτου
(τεχνικού αναλυτή χρηματιστηριακών αγορών)
Με απλά λόγια...
Σκεφτείτε το παράδειγμα όπου έχετε πάρει από μία τράπεζα ένα δάνειο 100 χιλ. ευρώ και πρέπει να καταβάλετε μηνιαία μία σταθερή δόση, ασχέτως των μεταβολών στο εισόδημα σας. 
Έτσι αν σας γίνει μείωση μισθού ή  απολυθείτε ή αν μειωθούν τα έσοδα της επιχείρησης σας ή ακόμη και αν...
αναγκαστείτε να την κλείσετε, η δόση θα παραμείνει ίδια και η υποχρέωση αποπληρωμής της αναγκαστική παρά το ότι τα εισοδήματα σας θα έχουν επηρεαστεί αρνητικά. 
Φανταστείτε τώρα μία συμφωνία με την τράπεζα η οποία συνδέει το εισόδημα σας με το ύψος της δόσης που θα πληρώνετε. Αν μειωθούν τα εισοδήματα τότε θα μειωθεί και η δόση αλλά αν αυξηθούν τότε θα πληρώνετε περισσότερο.

Η πρώτη συμφωνία μεταφέρει το ρίσκο αποπληρωμής του δανείου αποκλειστικά σε εσάς, θέτοντας ως προτεραιότητα στον οικονομικό σας προγραμματισμό την ανάγκη εξασφάλισης της δόσης με κάθε μέσο, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται να κόψετε χρήματα από άλλες, πολύ σημαντικές, ανάγκες σας. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όσο αυξάνατε τα εισοδήματα σας τόσο μικρότερο θα σας φαίνετε το βάρος της δόσης αφού αυτή θα έμενε σταθερή.

Η συμφωνία αυτή θα σας συνέφερε αν τα οικονομικά σας ήταν υγιή, το ρίσκο πτώχευσης σας μικρό και οι προοπτικές διατήρησης ή και αύξησης των εισοδημάτων σας θετικές.

Αν, όμως, αντιμετωπίζατε οικονομική δυσπραγία, τότε αυτή η συμφωνία θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για εσάς, αφού η προσπάθεια σας να εξασφαλίζετε τη δόση κάνοντας περικοπές την ώρα που το εισόδημα σας συρρικνώνονταν, θα σας έβαζε σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος θα σας ανάγκαζε να παραμελήσετε ζωτικής σημασίας προτεραιότητες για την επιβίωση σας, θα σας εξαντλούσε σταδιακά και θα σας έφερνε αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο πτώχευσης προκειμένου να αποφύγετε την πλήρη κατάρρευση σας.

Σε μία τέτοια περίπτωση η δεύτερη συμφωνία θα σας εξυπηρετούσε περισσότερο γιατί κάνει την τράπεζα κοινωνό του ρίσκου αποπληρωμής του δανείου σας και σας εξασφαλίζει «χώρο» να αναπνεύσετε,  μειώνοντας θεαματικά το ρίσκο πτώχευσης  σας. Αυτό θα σας έδινε τη δυνατότητα να ιεραρχήσετε τις οικονομικές σας προτεραιότητες έτσι ώστε από τη μία πλευρά να εξασφαλίσετε την επιβίωση σας και από την άλλη να προσπαθήσετε να αυξήσετε τα εισοδήματα σας.

Το αντάλλαγμα για την τράπεζα θα ήταν πως το δάνειο σας θα γινόταν ‘βιώσιμο’ και αυτό θα φαινόταν καλό στον ισολογισμό της αλλά και ότι όσο θα αυξάνονταν τα εισοδήματα σας τόσο θα αυξάνονταν και τα χρήματα που θα λάμβανε από εσάς.

Ένας τρίτος που θα ενδιαφερόταν να συνεργαστεί μαζί σας επιχειρηματικά, θα ήταν πολύ διστακτικός γνωρίζοντας ότι ενώ είστε σε δυσμενή οικονομική κατάσταση δεσμεύεστε από μία δανειακή συμφωνία όπως η πρώτη, η οποία επιτείνει την οικονομική σας δυσπραγία και αυξάνει την πιθανότητα πτώχευσή σας.

Θα ήταν πολύ πιθανότερο να δείξει ενδιαφέρον, ωστόσο, αν η δανειακή σας συμφωνία ήταν της δεύτερης μορφής, καθώς το ρίσκο πτώχευσης σας θα ήταν μικρό και οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής σας κατάστασης ανεμπόδιστες.

Αν στο παράδειγμα τοποθετήσετε στη θέση σας την Ελλάδα, στη θέση της τράπεζας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στη θέση του τρίτου προσώπου τους επενδυτές, τότε θα έχετε εικόνα της νέας πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση του προβλήματος του δημόσιου χρέους.

Η πρόταση αυτή, σε συνδυασμό με τη στροφή από μία ρητορική ευθείας ρήξης σε μία νέα ρεαλιστικής διαπραγμάτευσης, έχει προκαλέσει την Τρίτη το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές και ομόλογα, με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα ελληνικά 10ετή ομόλογα να ενισχύονται θεαματικά.
10_yr_bonds
Η αντίδραση αυτή των επενδυτών στην προοπτική και μόνο εξεύρεσης μίας βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος είναι μια πρόγευση του τι θα συμβεί σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα αλλά και σε επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα στην περίπτωση που μία συμφωνία όντως επιτευχθεί.
ATG_Bonds 

Πάνος Παναγιώτου  (τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr, διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές)
tvxs.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

Πανούσης: «Τα χημικά δεν είναι για να κυνηγάς...

...συνταξιούχους και εκπαιδευτικούς» 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μίλησε και για τον ρόλο του αστυνομικού της γειτονιάς  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠανούσης: «Τα χημικά δεν είναι για να κυνηγάς συνταξιούχους και εκπαιδευτικούς»

Για τον νέο «δόγμα» δράσης των δυνάμεων καταστολής - μετά και τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας όπου η ΕΛ.ΑΣ. αρκέστηκε σε ρόλο παρατηρητή και δεν σημειώθηκε το παραμικρό - μίλησε το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑ FM 99,5 Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη, ο Γ. Πανούσης είπε ότι η παρουσία και ο ρόλος των αστυνομικών στις διαδηλώσεις πρέπει να αλλάξει.

«Νομίζω ότι αυτά πρέπει να τελειώσουν» είπε και συνέχισε: «Για να ρίξεις χημικά, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε μια ακραία μορφή, όπου και οι άλλοι χρησιμοποιούν διάφορων ειδών όπλα, από μάρμαρα μέχρι οτιδήποτε άλλο. Τότε, να το εξετάσει κάποιος. Αλλά τα χημικά δεν είναι για να κυνηγάς συνταξιούχους ή εκπαιδευτικούς» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Εάν έχεις μια πληροφορία ή το απρόβλεπτο, προφανώς η Αστυνομία θα είναι πέριξ του γηπέδου, αλλά όχι με όπλα. Μόνο αν γίνει κάτι ή αν υπάρχει μια πληροφορία ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αλλά αν είναι να έχουμε Αστυνομία επειδή μαζεύεται 10.000-15.000 κόσμος, τότε πρέπει να έχουμε Αστυνομία στην πλατεία, στη γωνία, στο γραφείο. Παντού!»

Αναφορικά με τις περιπολίες της Αστυνομίας και τον αστυνομικό της γειτονιάς ο Γ. Πανούσης είπε:

«Ο αστυνομικός της γειτονιάς και πεζές περιπολίες προφανώς θα υπάρχουν και η Αμεση Δράση που θα περιπολεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση της φρούρησης προσώπων. Από εκεί και πέρα, 1.500-2.000 άτομα εύκολα μπορούν να αποδεσμευτούν».
από tanea.gr

Ελπίζοντας


Αρκεί ο Νίκος Ξυδάκης να εστιάσει στα σημαντικά κι όχι σε αυτά και σε αυτούς που φωνάζουν ως κύμβαλα αλλαλάζοντα και ξέρουν να τραβάνε την προσοχή προς όφελός τους. Αρκεί ο Νίκος Ξυδάκης να κοιτάξει τον πολιτισμό «ακομπλεξάριστα», προσέχοντας και τον ελαφρό κόσμο αυτού που μπορεί να είναι πιο σπουδαίος από αυτόν που παριστάνει τον πολύ σημαντικό.
undefined

Λίγο πριν να ανακοινωθεί η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως θα υπάρχουν κάποια υπερυπουργεία τα οποία θα εμπεριέχουν ανθρώπους πιο κάτω από τον υπουργό, υπεύθυνους για το κάθε θέμα. Ένα από αυτά τα υπουργεία που ανακοινώθηκε ότι καταργείται, ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού, και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον οποίο εκτιμώ πολύ πρέπει να πω, εξέδωσε μια μεγάλη ανακοίνωση όπου δήλωνε ότι ήταν ενάντια στην κατάργηση του υπουργείου αυτού. Κακώς, κατά τη γνώμη μου, γιατί η δουλειά του συγκεκριμένου Συλλόγου, όπως και κάθε συλλόγου επαγγελματιών, είναι να κοιτά να κάνουν καλά τη δουλειά τους ανεξαρτήτως του υπουργείου που ανήκουν.

Εγώ βέβαια είχα ενθουσιαστεί με την προοπτική να καταργηθεί το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θεωρώ πως τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια που υπάρχει  περισσότερο κακό έχει κάνει παρά καλό στον πολιτισμό αυτής της χώρας. Πριν τη χούντα, πχ, ο κινηματογράφος υπαγόταν στο υπουργείο Βιομηχανίας και έσκιζε και καλλιτεχνικά και εμπορικά. Όταν πήγε στο υπουργείο Πολιτισμού κατέρρευσε. Δε νομίζω πως μια λογική χώρα, στην οποία ο πολιτισμός είναι ζωντανός, χρειάζεται υπουργείο Πολιτισμού. Αντιθέτως, μόνον κακό κάνουν τα υπουργεία στον Πολιτισμό. Σε γενικές γραμμές, εκτός από κάποιες φορές που όντως στάθηκε στο ύψος του, το συγκεκριμένο υπουργείο περισσότερο χρησίμευσε για την προβολή των υπουργών του και ως τεράστιο τμήμα δημοσίων σχέσεων για την εκάστοτε κυβέρνηση. Αλλόγιστη σπατάλη χρημάτων, λάθος επιλογές, λάθος προτεραιότητες και πολλά ακόμη που δεν είναι της παρούσης. Νομίζω πως το υπουργείο Παιδείας είναι ασφαλώς καταλληλότερο να διαχειριστεί τα ζητήματα πολιτισμού γιατί για κάθε χώρα η Παιδεία είναι ο Πολιτισμός της.

Παρ όλα αυτά, το Υπουργείο Πολιτισμού δε φαίνεται να καταργήθηκε, ας πούμε ότι υποβιβάστηκε λίγο και δεν είναι υπερυπουργείο, και τοποθετήθηκε εκεί ο συνάδελφος Νίκος Ξυδάκης. Όσο τον ξέρω και όσο τον θυμάμαι, ο Νίκος Ξυδάκης είναι ένας σοβαρός και σεμνός άνθρωπος, με γνώση, και ελπίζω τουλάχιστον να μην επαναλάβει τα λάθη των προκατόχων του. Ελπίζω να βάλει προτεραιότητα σε πραγματικά φλέγοντα θέματα που αφορούν το υπουργείο του και είναι στον αέρα, όπως τα θέματα του σινεμά (νόμοι περί κινηματογράφου, ΕΚΚ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης…), το θέμα του Θεατρικού Μουσείου, που καταρρέει οικονομικά ενώ είναι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης στο είδος του, τα Μουσεία γενικά, τα αρχαιολογικά κλπ κλπ.

Νομίζω πως ένα  από τα πρώτα και τα πιο σοβαρά πράγματα που οφείλει να κάνει ένα υπουργείο Πολιτισμού είναι να προστατεύσει τη μνήμη, ειδικά σε μια χώρα που η μνήμη με κάθε τρόπο ταϊζει ακόμη τη χώρα. Και δε χρειάζεται καθόλου σπατάλη αλόγιστη «προς βοήθεια» καλλιτεχνών ή καλλιτεχνιζόντων που δυστυχώς το συγκεκριμένο υπουργείο τα τελευταία 35 χρόνια τους έμαθε, στην πλειοψηφία τους, πέρα από κάθε καλλιτεχνική αξιοπρέπεια, να φέρονται σα ζήτουλες, για μερικά χρήματα επιπλέον.

Ο Χορν βέβαια μου είχε πει πως «Εγώ δεν πήρα ποτέ επιχορήγηση γιατί τότε είμασταν λίγα τα θέατρα, και δεν τη χρειάστηκα», προσθέτοντας όμως «ο Βογιατζής πρέπει όμως να πάρει οπωσδήποτε επιχορήγηση». Η Λαμπέτη, από την άλλη, λέει στην αυτοβιογραφία της λίγο σκληρά είναι αλήθεια, πως, όποιος δεν έχει κοινό να πάει σπίτι του.

Αρκεί ο Νίκος Ξυδάκης να εστιάσει στα σημαντικά κι όχι σε αυτά και σε αυτούς που φωνάζουν ως κύμβαλα αλλαλάζοντα και ξέρουν να τραβάνε την προσοχή προς όφελός τους. Αρκεί ο Νίκος Ξυδάκης να κοιτάξει τον πολιτισμό «ακομπλεξάριστα», προσέχοντας και τον ελαφρό κόσμο αυτού που μπορεί να είναι πιο σπουδαίος από αυτόν που παριστάνει τον πολύ σημαντικό. Αρκεί ο Νίκος Ξυδάκης να αναδημιουργήσει ένα υπουργείο που αφού πρέπει να υπάρχει καλά και ντε, να είναι όπως ο πραγματικός πολιτισμός… διακριτικός.

Του το εύχομαι και του έχω εμπιστοσύνη.
από  thepressproject.gr

Γιατί η στάση της Μέρκελ εξοργίζει τον Μπαράκ Ομπάμα

giati-i-stasi-tis-merkel-eksorgizei-ston-mparak-ompama


Η γερμανική πεισματική αντίδραση σε κάθε αλλαγή των προγραμμάτων διάσωσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σε νευρική κρίση εξελίσσεται για το Βερολίνο η νέα τροπή που πήραν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη μετά την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού προγράμματος και της νομιμοποίησης της τρόικας από την Αθήνα.
Βερολίνο: Καμία αλλαγή 
Πριν τις ελληνικές εκλογές, η Γερμανία είδε στις 22 Ιανουαρίου να παραβιάζεται ένα από τα βασικά δόγματά της για την ευρωζώνη και μάλιστα με θεσμικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποφάσισε να τυπώσει χρήμα μέσω της «ποσοτικής χαλάρωσης». Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συζήτηση που άνοιξε σχεδόν ερήμην της, για αλλαγή των θεμελιωδών κανόνων της χρηματοδότησης αλλά και για την κατάργηση της τρόικας, που απαιτεί η Αθήνα και φέρεται διατεθειμένος να δεχθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το Βερολίνο, αναφερόμενο στην τρόικα,  διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί αυτός ο δοκιμασμένος μηχανισμός».

Φόβοι για ντόμινο χαλάρωσης

Το Βερολίνο αποδύεται σε έναν ανένδοτο αγώνα φοβούμενο ότι η παραμικρή αλλαγή θα προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων σε χώρες της λεγόμενης «περιφέρειας της ευρωζώνης» που θα ζητήσουν αντίστοιχη χαλάρωση των δικών τους προγραμμάτων, με κίνδυνο να σταματήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα εμφανίζεται αποφασισμένο να σταματήσει κάθε συζήτηση που αμφισβητεί τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του δόγματος του πολύ χαμηλού πληθωρισμού.

Η παρέμβαση Ομπάμα

Η γερμανίδα Καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος φρόντισε ήδη να παρέμβει δυναμικά. Η πρώτη κίνηση ήταν να θέσει τον τόνο των συνομιλιών με την συνέντευξή του στο CNN ζητώντας να τερματιστεί η τιμωρητική λιτότητα στην Ελλάδα. Η δεύτερη, ήταν να αποφασίσει το βράδυ της Δευτέρας να στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα ομάδα αποτελούμενη από ανώτερα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών που θα αναλάβει ρόλο μεσολάβησης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. 
thetoc.gr

Ολα τα βλέμματα στραμμένα στην Αθήνα


ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
 Σε ένα διεθνές πολυπαραγοντικό παιχνίδι με αβέβαιη έκβαση έχει εμπλακεί η Αθήνα, μετά την επιλογή της νέας κυβέρνησης να επιμείνει στην προεκλογική της ρητορική, αποκλείοντας κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση του ελληνικού προγράμματος ή την εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων από την Ευρωζώνη. Μετά το εκρηκτικό κλίμα της περασμένης Παρασκευής, στον απόηχο της δημόσιας σύγκρουσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, οι τόνοι έπεσαν και οι βασικοί «παίκτες» άρχισαν να ανοίγουν, έστω μερικώς, τα χαρτιά τους. O δρόμος, όμως, έως το κρίσιμο Εurogroup της 16ης Φεβρουαρίου είναι μακρύς, ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση, στη νέα σκακιέρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που ενδεχομένως θα αποδειχθεί και καθοριστική.

Στα «συν» για τη νέα κυβέρνηση είναι πως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απέστειλε την Παρασκευή το βράδυ ένα πρώτο σήμα έντιμου συμβιβασμού: σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των δηλώσεων Βαρουφάκη, ανέκυψε κίνδυνος ακόμη και για τερματισμό της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ, τον ELA. Ομως, χάρις στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους κ. Μ. Ντράγκι και Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και μέσω της επικοινωνίας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, η ευθεία σύγκρουση Αθήνας - Ευρωζώνης αποφεύχθηκε με τη σαββατιάτικη δήλωση του κ. Τσίπρα στο Bloomberg ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ. Πώς διαμορφώνεται, τώρα, το τοπίο και ενώ εκκρεμούν οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους κ. Ρέντσι, Ολάντ, Γιουνκέρ (ρεπορτάζ σελ. 5) και ενδεχομένως κάποια «επαφή» με το Βερολίνο, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 12 του μηνός;

• Οι ΗΠΑ, όπως διεφάνη από την ισχυρή δημόσια παρέμβαση του κ. Ομπάμα, θα ασκήσουν την επιρροή τους για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς εκτιμούν πως συνεχίζει να αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, είναι γνωστή –και συχνά δημόσια επαναλαμβανόμενη– η δημόσια διαφωνία τους με τις πολιτικές λιτότητας που έχει επιβάλει η κ. Μέρκελ στην Ευρωζώνη. Ενισχυτικά στην παρέμβαση Ομπάμα λειτούργησε, εξάλλου, το γεγονός ότι, στον απόηχο του θορύβου που προκλήθηκε για τη θέση που θα ελάμβανε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στο ζήτημα των κυρώσεων στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έλαβε από την Αθήνα διαβεβαιώσεις ότι ούτε η νέα κυβέρνηση επεξεργάζεται στροφή προς τη Μόσχα ούτε θα αναιρέσει βασικές επιλογές της προηγούμενης, όπως η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πάντως, τα όρια παρέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ευρωζώνης έχουν αποδειχθεί πεπερασμένα: στο παρελθόν είχαν στηριχθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Αντ. Σαμαράς, αλλά χωρίς να υπάρξει ουσιώδης διαφοροποίηση στο μείγμα πολιτικής που έχουν διαμορφώσει το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Επίσης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ο κ. Σαμαράς φέρεται να είχε ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκήσει την επιρροή μέσω του «Νο 2» του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, ώστε να χαλαρώσουν οι όροι στην τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

• Γαλλία, Ιταλία και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: Σαφέστερη εικόνα για τη στάση που θα ακολουθήσουν θα υπάρχει μετά τις επαφές, σήμερα και αύριο, του πρωθυπουργού. Το Παρίσι ευνοεί κάθε κίνηση στην ευρωπαϊκή σκακιέρα που αμφισβητεί τη δογματική λιτότητα του Βερολίνου. Στο τέλος, όμως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συγκρουστούν με την κ. Μέρκελ για την Ελλάδα –ουδείς λησμονεί τις διαβεβαιώσεις Σαρκοζί στον κ. Παπανδρέου ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε χώρα της Ευρωζώνης– ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κ. Ρέντσι. Βεβαίως, καμία σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά και προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, δεν επιθυμεί να σηκώσει το βάρος της σύγκρουσης με μία νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι εάν θα λειτουργήσουν ως κάτι περισσότερο από δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, προειδοποιώντας την Αθήνα ότι θα διατρέξει μεγάλο κίνδυνο εάν παραμείνει στα αρχικά «όχι». Σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Γαλλία, ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να προσδοκά πολλά από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στις δύο ιβηρικές χώρες το κλίμα είναι βαρύ και δεν θα δεχθούν να αναιρεθούν για την Αθήνα μέτρα που οι ίδιες υλοποίησαν, καθώς το πολιτικό κόστος που θα εισπράξουν είναι τεράστιο.

• Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ: Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι ειλικρινής φίλος της Ελλάδας, επιθυμεί τον μετασχηματισμό της τρόικας –το ήθελε από την πρώτη ημέρα της εκλογής του– και είναι πρόθυμος να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου μεταρρυθμίσεων για την «επόμενη ημέρα», που θα μπορούσε να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας και να γίνει αποδεκτό από το Βερολίνο. Ομως, η ισχύς του στο εσωτερικό της Ευρωζώνης είναι πεπερασμένη, όπως διαπίστωσε τους τελευταίους μήνες ο κ. Σαμαράς που είχε επενδύσει ιδιαίτερα στην εκλογή του. Η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι, που κρατούν τα κλειδιά της ρευστότητας, δεν πρόκειται να έχουν δημόσια παρουσία τις επόμενες κρίσιμες ημέρες. Ομως είναι σαφές πως, μετά τη συμφωνία με την κ. Μέρκελ για το καθοριστικό για τον ίδιο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι δεν πρόκειται να συγκρουστεί μαζί της για την Ελλάδα. Τέλος, το ΔΝΤ φέρεται να αξιολογεί ως ελκυστικές ορισμένες από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αντιμετώπιση της διαπλοκής, που βρίσκονται ψηλά και στη δική του ατζέντα. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να υπαναχωρήσει σε άλλα θέματα (μεταρρυθμίσεις, ασφαλιστικό, εργασιακά).

Πώς θα επιλυθεί η ανωτέρω πολυπαραγοντική εξίσωση; Πιθανότερο σενάριο: oι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι πολύ τυπικοί και συμπαθητικοί με τον κ. Τσίπρα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν η νέα αριστερή κυβέρνηση «να ηρωοποιηθεί» εντός ή εκτός Ελλάδας και να λειτουργήσει ως «ιός» στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ομως, κατά πληροφορίες, στο τέλος θα παρουσιάσουν στην Αθήνα μια προσφορά-πακέτο που θα περιλαμβάνει μέτρα απομείωσης του χρέους μέσω παραμετρικών αλλαγών, μετονομασία της τρόικας και μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παράλληλα, θα ζητήσουν να υπάρξει ρητή δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Εάν ο κ. Τσίπρας απορρίψει τη συμφωνία –ή έχει πρόβλημα να την «περάσει» στην Αθήνα– η Ευρωζώνη θα «νίψει τα χείρας της», υποστηρίζοντας πως την ευθύνη των εξελίξεων έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Μοχλός πίεσης η ΕΚΤ

Εξάλλου, παρασκηνιακά υπάρχει πάντα ως μοχλός πίεσης η ΕΚΤ. Αλλιώς, η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη ημέρα με τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα. Πάντως, σε ποια από τις δύο κατευθύνσεις θα γείρει η πλάστιγγα θα κριθεί την τελευταία στιγμή, με καθοριστικό τον ρόλο της κ. Μέρκελ, που κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Οι Γερμανοί μοιάζουν πιο απομονωμένοι σε ό,τι αφορά την απαρέγκλιτη εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, ωστόσο για τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντικός ο νέος «ψυχρός πόλεμος» με τη Ρωσία και τα υπόλοιπα έπονται. Η καγκελάριος, όπως έπραξε και άλλες φορές από την έναρξη της κρίσης, το 2010, θα σταθμίσει τους συσχετισμούς με τις ΗΠΑ, εντός της Ε.Ε., τις δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και ποιες δεσμεύσεις δέχεται να λάβει ο κ. Τσίπρας και θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις: Αν, δηλαδή, θα επιλέξει πάλι να σταματήσει τον κ. Σόιμπλε –που θεωρεί πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο– την ύστατη στιγμή από το να «τραβήξει το καλώδιο» ή όχι.
kathimerini.gr

«Το γεφύρι έπεσε από την εγκατάλειψη»


 «Το γεφύρι της Πλάκας δεν έπεσε από την ορμή του νερού. Λίγο παραπάνω στον Αραχθο βρίσκεται το γεφύρι του Παπαστάθη, που χτίστηκε το 1742 και το γεφύρι της Πολυτσάς, της ίδιας εποχής με το γεφύρι της Πλάκας, που άντεξαν, παρότι είχαν μεσόβαθρα μέσα στο ποτάμι. Το γεφύρι της Πλάκας έπεσε από την εγκατάλειψη».

Ο κ. Σπύρος Μαντάς, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών αισθάνεται οργή και θλίψη για την κατάρρευση του μοναδικού αυτού μνημείου. Εχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην καταγραφή και μελέτη των 1.200 πέτρινων γεφυριών της χώρας (το 60% των οποίων «στέκεται» ακόμα), γνωρίζει καλά τα προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία τους.
«Το γεφύρι της Πλάκας ήταν ένα μοναδικό μνημείο. Οπως όλα τα πέτρινα γεφύρια εκείνη την εποχή, χτίστηκε μέσα σε ένα καλοκαίρι. Τον χειμώνα λάξευαν τις πέτρες- ένας μάστορας μπορούσε να τελειώσει τρεις πέτρες την ημέρα. Ο πρωτομάστοράς του, Κώστας Μπέκας, ήταν ξακουστός για τις ικανότητές του. Λίγο καιρό αφότου χτίστηκε το γεφύρι της Πλάκας, πέρασαν από την περιοχή οι Γάλλοι μηχανικοί που κατασκεύαζαν τον Ισθμό της Κορίνθου. Εντυπωσιάστηκαν τόσο, που ζήτησαν να τον γνωρίσουν και του έκαναν δώρο μια κορδέλα μέτρησης».

Για τον κ. Μαντά, αιτία της κατάρρευσης είναι η πολυετής εγκατάλειψή του. «Αφορμή ήταν ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για τη δημιουργία τρίτου φράγματος στον Αραχθο.

Το φράγμα δεν κατασκευάστηκε ποτέ, ύστερα από προσφυγή πολλών τοπικών φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκτοτε το γεφύρι εγκαταλείφθηκε. Το μόνο που έγινε ήταν κάτι αποτυχημένα μερεμέτια». Από την πλευρά της, η ΔΕΗ απορρίπτει το επιχείρημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη.
Συντήρηση το 1998

Σύμφωνα με την τοπική Εφορεία Νεότερων Μνημείων, οι τελευταίες εργασίες συντήρησης στο γεφύρι έγιναν το 1998. Προκειμένου να εκτιμήσει τα αίτια της κατάρρευσης, η υπηρεσία θα πρέπει να περιμένει να υποχωρήσουν τα νερά του ποταμού. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η γέφυρα «εμβολίστηκε» από φερτά υλικά (λ.χ. κορμούς) τους οποίους «κατέβασε» το ποτάμι.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν η γέφυρα θα πρέπει να ξανακτιστεί και με ποιο τρόπο. «Θέλω να ξαναφτιαχτεί αλλά είμαι πολύ επιφυλακτικός γιατί ό,τι έχουν επισκευάσει μέχρι σήμερα, το κατέστρεψαν» λέει ο κ. Μαντάς. «Βάζουν τόσο τσιμέντο και ασβέστη, που βλέπεις ένα σοβατισμένο πράγμα. Οι παλιοί τεχνίτες ήταν τόσο καλοί, που δεν έβλεπες αρμό. Αυτοί οι τεχνίτες, οι “πελεκάνοι” όπως τους έλεγαν επειδή πελεκούσαν την πέτρα, είναι δυσεύρετοι. Εγινε μια προσπάθεια στην Πυρσόγιαννη της Ηπείρου να δημιουργηθεί μια σχολή, αλλά ακόμα δεν έχει αποδώσει πολλά».

Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα συντάξει άμεσα μελέτη αποκατάστασης, ενώ θα λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία του μνημείου. «Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, θα ελεγχθεί η κατάσταση των θεμελίων των βάθρων, και θα αξιολογηθούν τα αίτια της πτώσης» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση. Τις υπηρεσίες του προσφέρει και το ΕΜΠ, που ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει επιστημονική ομάδα «για τη χρησιμοποίηση της αιχμής της τεχνολογίας στην αναστήλωση του ιστορικού μνημείου». Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης που βρίσκεται από προχθές στην περιοχή δήλωσε ότι η αναστήλωση του γεφυριού «είναι ένα στοίχημα για τη χώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά».
από kathimerini.gr

Βιβλικές καταστροφές στη Δ. Ελλάδα...


undefinedΣημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Δρόμοι και καλλιέργειες καταστράφηκαν, χωριά εκκενώθηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ...
χρειάστηκε ακόμη και η συνδρομή των ΕΚΑΜ για τον απεγκλωβισμό ατόμων.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα.

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στον Έβρο, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην Βουλγαρία, τα νερά έχουν ήδη εισχωρήσει στον ποταμό Άρδα και κατευθύνονται προς την κοίτη του Έβρου. 

Το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα από την Παρασκευή χαρακτηρίζεται από τις πολύ έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα, αλλά και τους πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, τόσο στα πελάγη, όσο και σε χερσαίες περιοχές.

Παράλληλα οι ριπές των νοτίων ανέμων ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τα 10 μποφόρ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Παπαδημούλης "εκθέτει" Ντάισελμπλουμ...


papadimoulis1Μία... ενδιαφέρουσα παρατήρηση, που αν μη τι άλλο δίνει νέο νόημα στο...
γνωμικό "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" έδωσε χθες, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και στο γνωστό επεισόδιο του επικεφαλής του Eurogroup με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο Παπαδημούλης υπενθύμισε πως ο Ντάισελμπλουμ, μερικές ώρες πριν έρθει στην Αθήνα, ακύρωσε μία... ιδιωτικοποίηση στην Ολλανδία ως υπουργός Οικονομικών!

«Κάτι που δεν άκουσα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες πριν έλθει στην Ελλάδα να δει την κυβέρνηση, Τσίπρα και Βαρουφάκη, ακύρωσε στην Ολλανδία ως ΥΠΟΙΚ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της εταιρείας GASUNI, της εταιρείας φυσικού αερίου με μέτοχο το κράτος, παγκοσμίου εμβέλειας, και των δικτύων αερίου».

"Γιατί πρέπει να ξεπουλάμε τα πάντα σε εταιρείες κρατικού συμφέροντος; Τα περιφερειακά αεροδρόμια, ξέρετε ποιος τα παίρνει; Μια κοινοπραξία Έλληνα πλούσιου με εταιρεία κρατικών συμφερόντων της Γερμανίας. Αυτά αφορούν ανάγκες της χώρας, είναι κομμάτι του προγράμματος", συνέχισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που αποδείχθηκε... διαβασμένος...
matrix24.gr

"Θερμό" 15ήμερο...


undefinedΗ παραγωγή πολιτικής επικαιρότητας είναι ενδεχομένως περισσότερη από...
όση μπορούμε να καταναλώσουμε... Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που ανοίγει ένα μεγάλο γεωοικονομικό παιχνίδι με τη χώρα μας στο επίκεντρο. Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους μέχρι το Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου. Αυτή τη στιγμή ισχυρή πίεση ασκείται από την πλευρά του Βερολίνου, ενώ η Αθήνα διευρύνει και δίνει βάθος στις συμμαχίες της με τις ΗΠΑ, με το Παρίσι, με τη Ρώμη και, ίσως, με την Κομισιόν -κάτι που θα κριθεί την Τετάρτη στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ.


Τα πλέον ευαίσθητα θέματα είναι η απεμπλοκή από την Τρόικα, η απομείωση του χρέους και η συμφωνία σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Και για τα τρία αυτά ζητήματα γίνεται δημόσια και μη δημόσια διαπραγμάτευση, χωρίς για την ώρα να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Οι σημαντικές ημερομηνίες για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

-Σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι.

-Την Τετάρτη θα γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για να δοθεί παράταση στην χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες από τον ELA. Tην ίδια μέρα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

-Την Πέμπτη θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών. Την επόμενη μέρα θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της Βουλής.

-Την Παρασκευή λήγουν ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ και αναζητούνται εγχώριες λύσεις για την αποπληρωμή τους, χωρίς να διαγράφεται στον ορίζοντα κάποια σοβαρή δυσκολία.

-Το τριήμερο 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, θα ακολουθήσει συζήτηση και θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου.

-Την επόμενη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Αν και στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται το ελληνικό ζήτημα, όλα δείχνουν ότι θα γίνει τέτοια συζήτηση.

-Στις 12 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με όλους τους ηγέτες της ΕΕ και με την Α. Μέρκελ.

-Την μεθεπόμενη Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Στις 16 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το  Γιούρογκρουπ και εκεί, αν δεν έχει προκύψει κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο, θα εγκριθεί μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο τριών μηνών στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει ένα τετραετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων...
tvxs.gr

Γ. Βαρουφάκης σε « Financial Times»: Ομόλογα αντί για «κούρεμα

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Financial Times. Όπως αναφέρεται, θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγής χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε «perpetual bond» (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT. «Θα τους πω, “βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”». Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως το σχέδιο, θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν οι FT, η πρότασή του για «έξυπνη μηχανική ανταλλαγή χρέους» διαγράφει τον όρο «κούρεμα» από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
 Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όζμπορν, όπου και κατέληξαν πως είναι απαραίτητο να δωθεί τέλος στο «μύθευμα» που οδήγησε την Ελλάδα να γίνει βάρος για την υπόλοιπη Ευρώπη.  «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News. «Ακόμη και για τη Βρετανία, που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία διότι η κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη προφανώς δεν προοιωνίζει καλά για τη βρετανική οικονομία», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός.
Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Όζμπορν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Στην πραγματικότητα ήταν μια πνοή φρέσκου αέρα». «Η αίσθησή μου φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρει», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
από kathimerini.gr

Διπλή κωλοτούμπα Βαρουφάκη: Δεν ζητάμε πια διαγραφή χρέους

  Δεν ζητάμε πια διαγραφή χρέους, ίσως δεν πετύχουμε όλες τις υποσχέσεις μας...


Με κρότο καταρρέει η προαιώνια υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής μέρους τους χρέους μέσω...διεθνούς διάσκεψης καθώς ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι πλέον η ελληνική πλευρά δεν διατυπώνει ένα τέτοιο αίτημα.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση του δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ. Αντίθετα θα ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων τύπων ομολόγων.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συντηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή μετά την πληρωμή των τόκων) στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που ελέγχει την κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα πετύχει όλες τις δεσμεύσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη.

To αναλυτικό ρεπορτάζ στο Euro2day. Πρόκειται για μια σημαντική μετατόπιση από τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μένει να δούμε τον τρόπο που θα γίνει αποδεκτή τόσο από την Ευρώπη όσο κι από την κοινοβουλευτική ομάδα του.
parapolitiki.com