Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ρόιτερ: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα...


undefinedΤην πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη πρέπει να δώσει χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση, διότι...
αυτό είναι το καλύτερο που έχει να κάνει και για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια τη νομισματική ένωση, εκφράζει το Reuters, το οποίο διαπιστώνει κλιμακούμενη διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Ο αρθρογράφος Hugo Dixon αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η παροχή χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα αφενός περιορίζει τον κίνδυνο η Ελλάδα να παραιτηθεί από το κοινό νόμισμα, αφετέρου περιορίζει το οικονομικό και πολιτικό ρίσκο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη στην περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο του Grexit.

Σημαντικές παράμετροι στο σκεπτικό της ανάλυσης που δημοσιεύει το Reuters είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «μετριάζει τη σκληρή γραμμή του» αλλά και η παραδοχή πως ούτως ή άλλως σύντομα η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί την υποστήριξη της Ευρωζώνης ελλείψει ρευστότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το άρθρο τάσσεται συγκεκριμένα υπέρ πρωτοβουλιών από την Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ιδίως από τη στιγμή που, κατά το Ρόιτερ, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει το αίτημα περί διαγραφής του 50% των δανείων [ας επισημανθεί ωστόσο ότι αυτός ο ισχυρισμός, όπως και αντίστοιχος των FT, διαψεύστηκε σήμερα από τον Γ. Σακελλαρίδη].

Σημειώνει ωστόσο ότι μια αντίστοιχη συμφωνία προϋποθέτει τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Ο χρόνος θα δώσει την ευκαιρία στον Τσίπρα να διαπραγματευτεί λογικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Προσθέτει δε ότι θα δώσει την ευκαιρία στην Ευρωζώνη, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δρομολογήσει την έξοδο από το Ευρώ, να υποστηρίξει ότι τουλάχιστον διαπραγματεύτηκε και τελικά η Ελλάδα ήταν εξαίρεση...
naftemporiki.gr, left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.