Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Σύγκρουση κυβερνητικότητας Τσίπρα – Μητσοτάκη. Tί είπαν οι άλλοι αρχηγοί...

Πριν από την ψηφοφορία, η προσωπική σύγκρουση Αλ.Τσίπρα – Κυρ.Μητσοτάκη, επίκεντρο της οποίας ήταν οι δημοσιονομικές εξελίξεις ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, έβαζε την τελική σφραγίδα στην τετραήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα σκληρά μέτρα.
Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, να αφιερώσει σχεδόν τη μισή ομιλία του προκειμένου να αναπτύξει συγκεκριμένη «κυβερνητική πρόταση» ως εναλλακτική επιλογή έναντι της ακολουθούμενης πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φάνηκε να επέδρασε με τρόπο καταλυτικό στην κορύφωση της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. Αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε μόνο στο να παρουσιάσει προτάσεις αναφορικά με το ποιό πρέπει να είναι το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας, τόσο με την ελληνική κοινωνία, όσο και με τους εταίρους. Αλλά και ουσιαστικά μίλησε για την πρόθεσή του να διευρύνει το χώρο της ΝΔ, επιδιώκοντας συμμαχίες με –όπως τις χαρακτήρισε- μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της πολιτικής ζωής. Ο κ. Τσίπρας, λίγη ώρα αργότερα, αφιέρωνε μεγάλο μέρος της δικής του ομιλίας προκειμένου να αποδομήσει την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ.
«Προσπαθήσατε να δώσετε στίγμα αντιπρότασης, αλλά χωρίς επιτυχία, δεν σας χειροκρότησαν οι βουλευτές σας» σχολίασε με την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και επανέλαβε δύο φορές και με έμφαση ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2019. Ηταν η ειδικότερη απάντησή του στην πολιτική παρέμβαση Μητσοτάκη, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε:
«Η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία θα κινητοποιεί τη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία αναζητά την επιστροφή στην κανονικότητα, μια κυβέρνηση που θα οικοδομήσει μια πλατιά πολιτική πλειοψηφία υπέρ των τολμηρών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα είμαστε αυτή η Κυβέρνηση! Και με το «εμείς» δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, διότι το μεταρρυθμιστικό μέτωπο, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι σήμερα πλειοψηφικό και αποτελεί τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού. Και θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη Νέα Δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στις, από την δική τους πλευρά, επιδιωκόμενες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκαν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ανοίγοντας τόσο έντονα για πρώτη φορά, αλλά εξαιρετικά σύντομα σε σχέση με το πότε έγιναν οι τελευταίες εκλογές, δημόσια συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας.
«Η χώρα χρειάζεται Εθνική γραμμή, και κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης που να την υπηρετήσει. Έχουμε αυτή τη θέση από το 2012 και επιμένουμε. Και αυτό έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Θέλουμε να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και νέας προοπτικής για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
«Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια δύναμη αλλαγής. Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις είναι οι δύο προϋποθέσεις του δικού μας new deal. Συγκεκριμένοι στόχοι και μια αποφασισμένη ηγεσία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στ. Θεοδωράκης (Το Ποτάμι).
«Το κοινωνικό σύστημα για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι φαντασίωση, δεν είναι μια απλή ιδέα, ένα όραμα, είναι στόχος, λέμε εμείς, προς κατάκτηση. Από το 1917 άνοιξε αυτός ο δρόμος», τόνισε από την πλευρά του «δείχνοντας» τα κράτη του τέως «υπαρκτού σοσιαλισμού» ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης έκανε εκ νέου λόγο για «οικουμενική κυβέρνηση», ενώ ο αρχηγός της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος άνοιξε την ομιλία του πανηγυρίζοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικιστών στην Κύπρο.
                                                                                                     
Τό παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από 
 τό ρεπορταζ τού ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ. Ολόκληρο τό ρεπορτάζ  ΕΔΩ 
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.