Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σκληρή μάχη παρασκηνίου...

...στο «παρά πέντε» του Eurogroup

Ανάλυση

Σκληρή μάχη παρασκηνίου ξεσπά στο τρίγωνο Βερολίνου – Ουάσιγκτον – Βρυξελλών, λίγες ώρες πλέον πριν από το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.
Στο θερμό μέτωπο υπήρξε και νέα παρέμβαση από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου να στέλνει ηχηρή προειδοποίηση προς τη Γερμανία, καλώντας τη να χαλαρώσει τη λιτότητα και ζητώντας από τους αξιωματούχους της να σταματήσουν τις δηλώσεις περί Grexit.
Εν μέσω των διασταυρούμενων, διατλαντικών πυρών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – μια επικοινωνία που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διεχξήχθη σε «φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα». Κατά τις ίδιες πηγές «οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία». Σε συνέντευξη που ο επικεφαλής της Κομισιόν παραχώρησε στη Deutsche Welle, κατέστησε σαφές άλλωστε πως το ενδεχόμενο ενός Grexit «δεν είναι μέρος του σεναρίου του».
Νωρίτερα, πληροφορίες που είχε μεταδώσει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ ανέφεραν ότι η Κομισιόν έχει καταλήξει σε τελικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα κατατεθεί αύριο στο Eurogroup και προβλέπει εξάμηνη παράταση, μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και αναδιάρθρωση της τρόικας. Στόχος, σύμφωνα με το Reuters, είναι στη βάση αυτού του σχεδίου να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα έως το τακτικό Eurogroup της 16ης Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με μια ιδιαίτερα σκληρή παρέμβαση από το περιθώριο της συνόδου της G20, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν» και υποστήριξε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα «πρέπει να είναι λανθασμένα». «Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα», είπε προσθέτοντας ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση  νέου σχεδίου. «Αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα έχουν τελειώσει», πρόσθεσε ζητώντας από την Αθήνα δεσμευτικές προτάσεις.
Εξίσου ηχηρή, όμως, ήταν η παρέμβαση που έκανε λίγη ώρα μετά και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, στην πιο έντονη έως τώρα προειδοποίηση που έχουν απευθύνει οι ΗΠΑ προς το Βερολίνο. Ο κ. Λιου δήλωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη πρέπει να χαλαρώσει και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης συζήτησης περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καλώντας να σταματήσουν οι σχετικές δηλώσεις. «Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν πρέπει να βρεθούν σε αστάθεια», τόνισε ο κ. Λιου.
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.