Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η κυβέρνηση «παίζει» το γεωπολιτικό χαρτί

FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
undefined


Το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας είναι αποφασισμένη να παίξει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει, ακόμη και εντός της εβδομάδας, την ασάφεια των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και να έρθει σε μια συμφωνία με εταίρους και δανειστές που θα «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΚΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, εξέφρασε την πίστη του ότι «θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας». 
Το πρωί πηγές του Μαξίμου επιβεβαίωσαν τη συνάντηση, στις 8 Απριλίου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Β. Πούτιν στο Κρεμλίνο, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης τα ταξιδέψει στην Κίνα, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.      
Ήδη ο κ. Δραγασάκης συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με την σύμβουλο του Μπάρακ Ομπάμα για θέματα οικονομίας, Καρολίν Άτκινσον, ενώ σήμερα ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία θα συναντηθεί και με τους κ.κ. Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένο. 
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου αναμένει απάντηση στο αίτημα του Πρωθυπουργού για πενταμερή συνάντηση μεθαύριο Πέμπτη του κ. Τσίπρα με Μέρκελ, Ντράγκι, Ολάντ και Γιούνκερ. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας νωρίτερα σε σχετικό ερώτημα είπε ότι «ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής».
Στο πλαίσιο των έντονων διεργασιών για το ελληνικό πρόβλημα θα λάβει χώρα σήμερα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group προκειμένου να αξιολογηθούν τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Το αίτημα του κ. Τσίπρα για πενταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι προφανές ότι έχει ως βασικό στόχο να προλάβει μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, τέσσερις ημέρες πριν τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Μάλιστα η κατάθεση σήμερα του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, γίνεται ώστε οι ρυθμίσεις που περιέχει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς να αποτελέσουν ένα από τα διαπραγματευτικά ατού του κ. Τσίπρα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.      
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.