Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα...

Σε τίτλους

tvxs.gr | 27 Νοε. 2015
1. Διάλογο μη προθύμων και χαμηλά περιθώρια συναίνεσης δείχνουν οι πολιτικοί οιωνοί για το συμβούλιο των αρχηγών - συμβούλιο που, όπως ανακοίνωσε και επισήμως η Προεδρία της Δημοκρατίας, θα γίνει το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε από τη Ρώμη, ότι στο συμβούλιο των αρχηγών «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» και πως πρόκειται για μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τις πιο έντονες επιφυλάξεις και κριτική στη σύγκλιση του συμβουλίου εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, με τη μεν Φώφη Γεννηματά να αποκλείει κάθε διάλογο για το ασφαλιστικό, τον δε πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο να καλεί, ουσιαστικά, τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί «άλλη κυβέρνηση».
2. Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Τι περιλαμβάνει η λίστα των συμφωνηθέντων.
3. Για κακούργημα διώκεται διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ένας υπάλληλος και 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, μετά την αποκάλυψη από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ότι χορηγήθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων γιατί είχαν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανεικών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
4. Σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε από ελβετικό δικαστήριο ο Εβρέ Φαλτσιανί που το 2008 παρέδωσε στις γαλλικές αρχές τα στοιχεία για 106.000 πελάτες της HSBC που φοροδιέφευγαν. Το ελληνικό τμήμα της «λίστας Φαλτσιανί» είναι η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».
5. Σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία θα έχουν τα οικονομικά αντίποινα της Ρωσίας στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Κινήσεις καλής θέλησης κάνει Τουρκία, μετά την ρωσική απόφαση για οικονομικό «πόλεμο», με τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητά συνάντηση με τον Πούτιν. «Δεν θα μιλήσω στον Ερντογάν αν δεν ζητήσει συγγνώμη», ξεκαθαρίζει ο Ρώσος πρόεδρος.
6. Δέκα χιλιάδες παιδιά ζουν αυτή τη στιγμή στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές με «όπλο» τους τον τρόμο αλλά και υπόσχεση τον «παράδεισο» προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα στρατολογήσουν, βλέποντας σε αυτά τη νέα γενιά μαχητών που θα εκπληρώσει το τρομακτικό όραμα του Χαλιφάτου. Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Frontline «Τα παιδιά του ISIS», τα αγόρια που πέρασαν από τα τζιχαντιστικά στρατόπεδα της φρίκης περιγράφουν τα όσα έζησαν.
7. Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν προ πολλού ανακαλύψει ως μέθοδο φοροαποφυγής την εξαγορά εταιρειών από άλλες που έχουν την έδρα τους σε διαφορετική χώρα με χαμηλότερη φορολογία και συνήθως πιο επιεικείς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Η σχετική διαδικασία είναι γνωστή ως inversion (αναστροφή). Όμως πρόσφατα αναπτύχθηκε μία πιο πρωτοποριακή μέθοδος φοροαποφυγής, με την οποία μία κολοσσιαία εταιρεία «εξαγοράζεται» από μία μικρότερη,  αντιστρέφοντας τον γνωστό κανόνα ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».
8. Προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα ήταν η δίκη της Siemens με 64 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.
9. Γάλλοι αξιωματούχοι, συγγενείς των θυμάτων και πολλοί από τους τραυματίες έδωσαν το παρών στην τελετή τιμής και μνήμης για τους 130 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Στο μεταξύ, από έμπορο όπλων στη Γερμανία είχαν αγοραστεί μερικά από τα όπλα για τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές.
10. Τούρκος πολίτης είναι, τελικά, ο αρχηγός της ομάδας των Τουρκομάνων ανταρτών, ο οποίος φέρεται να σκότωσε τον Ρώσο πιλότο του Su-24 που κατέρριψαν τα τουρκικά F-16. Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ είναι ακραίος εθνικιστής και φέρεται να είναι μέλος των «Γκρίζων Λύκων». Το όνομά του Τσελίκ έγινε γνωστό όταν εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες δηλώνοντας ότι αυτός και η ομάδα του πυροβολούσαν τους δύο Ρώσους πιλότους όταν έπεφταν με αλεξίπτωτα στο έδαφος.
Και η κινηματογραφική πρόταση της ημέρας:
«Ο Άρχων του Τρόμου» του Όρσον Γουέλς με τον Τσάρλτον Ίστον
* Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.